πάμε μπροστά

Τρίτη

7

Ιούλιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόσκληση σε πρώτη συνάντηση συμμετοχικού σχεδιασμού και συνεργασίας με θέμα: “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Σχεδιάζοντας μαζί το κέντρο της πόλης μας”

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Επιτροπές, Επιτροπή Διαβούλευσης, Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 8/7/2015 στις 19:30 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου η 1η συνάντηση συμμετοχικού σχεδιασμού & συνεργασίας με θέμα:

“Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ): Σχεδιάζοντας μαζί το κέντρο της πόλης μας”.

1η Συνάντηση Συμμετοχικού Σχεδιασμού και Συνεργασίας με θέμα: "Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Σχεδιάζοντας μαζί το κέντρο της πόλης μας" την Τετάρτη 8/7/2015 στις 19:30.

1η Συνάντηση Συμμετοχικού Σχεδιασμού και Συνεργασίας με θέμα: “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Σχεδιάζοντας μαζί το κέντρο της πόλης μας” την Τετάρτη 8/7/2015 στις 19:30.

Η πρόσκληση εστάλη στις 30/6 ως δελτίο τύπου από το γραφείο τύπου του δήμου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 3/7/2015 φορείς και ιδιώτες μπορούσαν να αποστείλλουν συμπληρωμένη φόρμα συμμετοχής για να καταστεί εφικτή η συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με αποστολή στο email urban@alexpolis.gr.

Σήμερα Τρίτη, 7/7/2015, ο κ. Δήμαρχος παραχώρησε συνέντευξη τύπου για το θέμα. Ακούστε όσα ενδιαφέροντα είπε (τις προτάσεις της δημοτικής αρχής) στην ηχογράφηση του Γιάννη Ναλμπάντη από το MaximumFM και διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα που συνόδευε την πρόσκληση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν δικαίωμα να προσκομίσουν και εγγράφως τις προτάσεις τους στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ε. ΛΑΜΠΑΚΗΣ 7-7-2015 by Maximum936fm on Mixcloud

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναπτυξιακών προκλήσεων που εμφανίζονται σε μία χωρική ενότητα και την αποφυγή αποσπασματικών παρεμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αναβάθμιση των αστικών ιστών της, προτίθεται να χρηματοδοτήσει 1 έως 2 Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), σε περιοχές που εμφανίζουν ειδικές προκλήσεις, όπως υποβάθμιση αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, προβλήματα αστικής κινητικότητας κλπ.

Τα σχέδια ΒΑΑ θα υλοποιηθούν μέσω Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με στόχους:

 • την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης,
 • την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση για αποκατάσταση του οικονομικού ιστού και τη λειτουργία των πυρήνων που θα δημιουργηθούν ως αναπτυξιακών μοχλών στην ευρύτερη περιοχή,
 • την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης μέσω της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κοινωφελών δράσεων (απασχόλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, νεολαίας, κλπ.), και δράσεων ανασυγκρότησης των κοινωνικών υποδομών,
 • την προώθηση καινοτόμων, «έξυπνων»  εφαρμογών στο αστικό περιβάλλον,
 • την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της αντιστροφής της αστικής διάχυσης.

Προκειμένου να προβεί στη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την εφαρμογή ενός ΒΑΑ, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, εστιασμένο σε μία ενιαία, προσδιορισμένη χωρικά περιοχή, με βάση το οποίο θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει συνολικά τα ποικίλα προβλήματα που εντοπίζονται σε αυτήν, με στόχο την αστική αναγέννηση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης και ουσιαστικής συνεργασίας πολυάριθμων φορέων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή παρέμβασης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Εταιρικό Σχήμα, του οποίου τα μέλη θα συμβάλουν ουσιαστικά τόσο στη διαμόρφωση του σχεδίου ΒΑΑ, όσο και στην παρακολούθησή του.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι προκειμένου να επιλεγεί ένα σχέδιο ΒΑΑ για χρηματοδότηση, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται στην περιοχή παρέμβασης, το οποίο θα περιλαμβάνει σαφώς προσδιορισμένους, μετρήσιμους στόχους.
 • Ωριμότητα του σχεδίου (τεκμηρίωση, ολοκληρωμένες μελέτες, τεύχη δημοπράτησης κλπ)
 • Διαβούλευση και δημοσιοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων και ενεργειών
 • Δημιουργία Εταιρικού Σχήματος για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του Σχεδίου, με σαφώς προσδιορισμένους ρόλους του κάθε φορέα που συμμετέχει σε αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλούμε τnν Τετάρτη 08/07/2015 και ώρα 19:30, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης, στην 1η Συνάντηση Συμμετοχικού Σχεδιασμού και Συνεργασίας, προκειμένου να απαντήσουμε μαζί σε ερωτήματα όπως:

 • Πώς φαντάζομαι το κέντρο της πόλης μου;
 • Ποια προβλήματα χρήζουν βελτίωσης στο κέντρο της πόλης;

Η περιοχή παρέμβασης προσδιορίζεται στον επισυναπτόμενο χάρτη και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα διακριθούν σε πέντε διακριτούς άξονες:

 • Πολιτισμού – Αθλητισμού
 • Ψυχαγωγίας – Ελεύθερου Χρόνου,
 • Τουρισμού
 • Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας
 • Κοινωνικής Συνοχής

Η παρουσία σας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου ΒΑΑ. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συμπληρωματική πληροφορία,

Ο Δήμαρχος

Λαμπάκης Ευάγγελος

Περιοχή Παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) Αλεξανδρούπολης

Περιοχή Παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) Αλεξανδρούπολης