πάμε μπροστά

Πέμπτη

3

Σεπτέμβριος 2015

1

ΣΧΟΛΙΑ

Τέλος στη θερινή ραστώνη με… “κατσάδα” από το δήμαρχο λόγω… “συκοφαντικού σχολίου” σε ανάρτηση του Γραφείου Τύπου στο facebook

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία pamemprosta.org, Ανακοινώσεις, Απευθείας Αναθέσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Διαφάνεια, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πόλη και Πολίτες, Προ Ημερησίας Διάταξης

Παραλία στροφής Εγνατία (1/9/2015 11:41)

Παραλία στροφής Εγνατία (1/9/2015 11:41)

Έχοντας αμελήσει εδώ και καιρό τις αναρτήσεις μου στην ιστοσελίδα λόγω καλοκαιρινών διακοπών, μειωμένης διάθεσης για σχολιασμό και… αυξημένης απαγοήτευσης για τα τεκτενόμενα της δημοτικής αρχής και τις καλοκαιρινές αναρτήσεις απευθείας αναθέσεων σε υποψηφίους της παράταξης “Πόλη και Πολίτες” στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήρθε σήμερα ο κ. δήμαρχος, λίγο πριν τη σημερινή τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να με ξυπνήσει και να με… πορώσει… :-)

Αφορμή για το σημερινό μας διάλογο ήταν σχόλιό μου σε ανάρτηση του Γραφείου Τύπου του δήμου μας στο Facebook με τον “ερεθιστικό” τίτλο “ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ Κ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ”, σχετικά με κάποια “έκθεση ελέγχου” από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε.) και έρευνά του σε συνέχεια “ανώνυμης καταγγελίας”.

Το δελτίο τύπου που παρέλαβα ηλεκτρονικά την 1/9/2015 στις 11:13 και το οποίο αναρτήθηκε στη συνέχεια στο facebook, έλεγε τα ακόλουθα:

Αλεξανδρούπολη  01/09/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στους «ανώνυμους» καταγγέλλοντες, τους αφελείς αναπαραγωγούς και τους ψιθυριστές περί αδιαφανών, παράνομων και προβληματικών διαδικασιών ανάθεσης του έργου «Δίκτυο Ακάθαρτων Αποχέτευσης Φερών» από το Δήμο Αλεξανδρούπολης δίνει η έκθεση έλεγχου της «ανώνυμης» καταγγελίας από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε). Συγκεκριμένα ύστερα από διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησε το Σ.Ε.Δ.Ε κοινοποιήθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς η έκθεση, της οποίας τα συμπεράσματα είναι τα κάτωθι:

Η καταγγελία είναι ανυπόστατη σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του καταγγελλόμενου έργου καθώς και τις διοικητικές πράξεις έγκρισης του διαγωνισμού.
Οι ενέργειες της Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά την έγκριση των ΑΠΕ και της Συμπληρωματικής Σύμβασης, ήταν σύννομες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νομοθεσίας περί Δημοσίων Έργων (Ν.3669/2008) και είχαν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις, προεγκρίσεις κλπ των αρμοδίων Αρχών και Φορέων.
Δεν ευσταθεί η καταγγελία αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Έβρου απέρριψε παράνομη ανάθεση του έργου και την συμπληρωματική Σύμβαση «Υποέργο 1 Αποχέτευση Φερών».
Στην πραγματικότητα, η Επίτροπος απέρριψε χρηματικό ένταλμα πληρωμής του 1ου λογαριασμού της Συμπληρωματικής Σύμβασης για λόγους που δεν σχετίζονται με τη νομιμότητα του έργου και της Συμπληρωματικής Σύμβασης. Ειδικότερα, μετά τις διευκρινίσεις (σύμφωνα με τα αναφερθέντα και τα προσκομισθέντα στοιχεία στο ΣΕΔΕ), το θέμα της εξόφλησης του ανωτέρω χρηματικού εντάλματος, ευρίσκεται σε κρίση από ανώτερο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ήδη απεφάνθη ότι κακώς δεν εγκρίθηκε από την τότε επίτροπο.

Η έκθεση ελέγχου όχι μόνο επιβεβαιώνει ρητά τη νομιμότητα και την διαφάνεια που ακολουθεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στα έργα και τις προμήθειές του, αλλά συγχρόνως, δίνει απάντηση σε όσους αφελείς και βιαστικούς υιοθέτησαν και διακίνησαν την ανώνυμη καταγγελία προσώπων που δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Όπως γίνεται κατανοητό, όσοι βιάζονται σκοντάφτουν παρασυρόμενοι από το τυφλό μένος τους προς τη δημοτική αρχή, η οποία με τις πράξεις και τα έργα της παράγει ανάσες ζωής και ανάπτυξης και όχι ανάσες μόλυνσης του δημόσιου βίου.

Από το “ανάσες” είναι προφανές ότι αναφερόταν σε προηγούμενο σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολης” κ. Παύλου Μιχαηλίδη. Επειδή όμως το θέμα της “νομιμότητας και διαφάνειας” με έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει στο παρελθόν, σχολίασα τα ακόλουθα κάτω από την παραπάνω ανάρτηση του Γραφείου Τύπου στο facebook:

Νόμιμες οι αναθέσεις σας αλλά είναι και ηθικές; Το καλοκαίρι πέρασαν αρκετές στο Διαύγεια (θα αναρτηθούν σε λίγες μέρες στο pamemprosta.org)…

Σας παρακαλώ μη μιλάτε για διαφάνεια, οι υποχρεωτικές αναρτήσεις στο Διαύγεια δεν αποδεικνύουν ότι την ενστερνίζεστε.

Η ιστοσελίδα του δήμου είναι ίσως η χειρότερη πανελλαδικά, οι συνεδριάσεις του ΔΣ και των επιτροπών δε μεταδίδονται ζωντανά από το δημοτικό μας ραδιόφωνο (με αστείες δικαιολογίες)…

Η δημοτική αρχή είναι μία σκέτη απαγοήτευση, τεσσεράμιση χρόνια μετά τα ίδια και τα ίδια…

Συνέλθετε και αλλάξτε πορεία, μην επαναπαύεστε στις δάφνες του 55%, μην είστε αλαζόνες, δεχθείτε την κριτική, παραδεχθείτε τα λάθη σας και αξιοποιήστε στελέχη σας που τρέχουν χωρίς πόρους προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…

Το παραπάνω μου σχόλιο ενόχλησε τον κ. δήμαρχο ο οποίος σήμερα (αφού με ενημέρωσε ότι με εκτιμά ακόμη) με κατηγόρησε ως συκοφάντη, ενημερώνοντάς με ότι στην αρχαιότητα οι συκοφάντες εξοστρακίζονταν :-) (μάλλον λάθος τα θυμάται, δείτε τον ορισμό στο Wikipedia)

Εξωστρακισμός - από το 416 π.Χ. στην Αρχαία Αθήνα στο 2015 μ.Χ. στη σύγχρονη Αλεξανδρούπολη (πηγή: Wikipedia)

Εξοστρακισμός – από το 416 π.Χ. στην Αρχαία Αθήνα στο 2015 μ.Χ. στη σύγχρονη Αλεξανδρούπολη (πηγή: Wikipedia με μία πινελιά του pamemprosta – δείτε άλλο ορισμό εδώ)

Ζητώντας μου δε στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις που υπαινίσσομαι ότι έχουν γίνει, του ανέφερα δύο, τις οποίες θα δημοσιοποιήσω από εδώ τις επόμενες ημέρες. Γενικά η απευθείας ανάθεση προμηθειών σε υποψηφίους συμβούλους της δημοτικής του παράταξης ή συγγενείς και συνεργάτες τους είναι (και ήταν) κατά την άποψή μου τουλάχιστον προβληματική ως προς την ηθική της βάση, ακόμα κι αν έχουν γίνει με πρόχειρο διαγωνισμό ή πρόσκληση ενδιαφέροντος… (Ο κ. δήμαρχος πάντως στο κλείσιμο της κουβέντας μας μου απέκλεισε το ενδεχόμενο του εξοστρακισμού μου από την πόλη…)

Νομίζω πως οι φόβοι για απαγοητευτική δεύτερη θητεία της δημοτικής αρχής αρχίζουν και επιβεβαιώνονται… (παρά τις κάποιες εξαιρέσεις, δε θα τις χαρακτηρίσω ακόμα “φωτεινές” καθώς το “φως” τους μάλλον… “τρεμοπαίζει” υπό τη σιδηρά πυγμή του κ. δημάρχου) και το λέω ως κάποιος που στήριξα με νύχια και με δόντια την επανεκλογή του πιστεύοντας πως ο κ. Λαμπάκης ήταν η καλύτερη επιλογή μεταξύ των συνυποψηφίων του…

Καλή σεζόν, λοιπόν… Κουράγιο να έχουμε και όρεξη για ψάξιμο γιατί… όποιος ψάχνει, βρίσκει. Θα είμαστε σίγουρα δίπλα σε όλους όσοι (αιρετοί ή υπηρεσιακοί) υψώνουν το ανάστημά τους και διατυπώνουν ελεύθερα και χωρίς φόβο τις ενστάσεις τους στις ενέργειες της δημοτικής αρχής, έχοντας ως οδηγό τις αρχές της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και τη συνείδησή τους.

Ευχαριστώ τον κ. δήμαρχο για τη σημερινή αφύπνιση, ήταν η σπίθα που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω και πάλι δυναμικά…

==================

Όρκος και τρεις βασικές υποχρεώσεις δημοσίων υπαλλήλων

Όρκος και τρεις βασικές υποχρεώσεις δημοσίων υπαλλήλων (πηγή: http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/LAW169/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9%20%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%AF%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A5%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%20(3109)%20-%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%20%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1.pdf)

Όρκος και τρεις βασικές υποχρεώσεις δημοσίων υπαλλήλων (πηγή: Εργασία στο Συνταγματικό Δίκαιο της κ. Παπούλια Γεωργίας)

Διαδικασία Ορκωμοσίας Αιρετών (Εγκύκλιος 41/2010 ΥΠΕΣ – ΑΔΑ: 1ΙΦΝΚ-ΔΘ)

Ορκωμοσία Αιρετών (Εγκύκλιος ΥΠΕΣ 41/2010 - ΑΔΑ: 1ΙΦΝΚ-ΔΘ)

Ορκωμοσία Αιρετών (Εγκύκλιος ΥΠΕΣ 41/2010 – ΑΔΑ: 1ΙΦΝΚ-ΔΘ)

1 Σχόλιο

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΟΥΡΑΣ