πάμε μπροστά

Παρασκευή

18

Σεπτέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής “Αντιδραστήριο” της ΕΡΤ3 αφιερωμένο στις Σκουριές Χαλκιδικής [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία

Με τις Σκουριές και τη δράση των κινημάτων για το θέμα της εξόρυξης χρυσού, επέστρεψε η εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, την Τετάρτη 16/9 στις 22.05, προβλήθηκαν οι πρόσφατες δράσεις στο όρος Κάκαβος και τη βορειοανατολική Χαλκιδική, πορείες, κατασκηνώσεις ευαισθητοποίησης, ενημερωτικές εκδηλώσεις, διεθνείς συναντήσεις κινημάτων. Ακόμη, ο φακός της εκπομπής κατέγραψε την εικόνα πριν και μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής των εργασιών.

Αφιέρωμα στις Σκουριές (Μέρος Α') (Αντιδραστήριο, ΕΡΤ3, 16/9/2015 22:07)

Αφιέρωμα στις Σκουριές (Μέρος Α’) (Αντιδραστήριο, ΕΡΤ3, 16/9/2015 22:07)

Οι αντιδράσεις της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και απειλές προς τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους

Η προβολή της εκπομπής προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, που την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 17/9/2015 εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ελληνικός Χρυσός, σε σχέση με την εκπομπή ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ της ΕΡΤ-3 για τις Σκουριές

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε χθες βράδυ από την τηλεόραση της ΕΤ – 3 ένα «ενημερωτικό» ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της εκπομπής ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ, το οποίο στο σύνολό του υπήρξε αναληθές, υποβολιμαίο, δυσφημιστικό και εν τέλει συκοφαντικό για την εταιρεία μας και τους εργαζόμενούς μας.

Καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επαγγελματισμού και αντικειμενικότητας, η εκπομπή στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ιδεολογική μονομέρεια και στα γνωστά ψεύδη που αναπαράγονται κατά σύστημα από τους αντιπάλους της επένδυσης, χωρίς να αναζητήσει και να φιλοξενήσει και την άποψη της εταιρείας μας.

Το να μετατρέπεται μια εκπομπή σε «λαϊκό δικαστήριο» και μάλιστα μέσα από έναν δημόσιο τηλεοπτικό φορέα για τον οποίο πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες, είναι πράξη που δεν συνάδει με το δημοκρατικό ήθος και γι’ αυτό την καταγγέλλουμε.

Γνωστοποιούμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να λάβουμε εις βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ κ.κ. Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΤ-3 κ.κ. Ιωάννη Μυλόπουλου και Αλέξανδρου Κάντερ Μπαξ καθώς και των υπευθύνων της εκπομπής «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ», όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρύτατης ηθικής βλάβης την οποία προξένησε η εν λόγω εκπομπή.

Από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός

Η άποψή μας

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα να προβάλλει τις θέσεις της. Είναι χορηγός εκπομπών σε ραδιόφωνα μεγάλης ακροαματικότητας και διαφημίζεται κατά καιρούς σε πολλά ΜΜΕ και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Οι απόψεις των εργαζομένων και της διοίκησης φιλοξενούνται σε κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, όπως η πορεία των μεταλλωρύχων στην Αθήνα επί υπουργίας του κ. Λαφαζάνη (στις 16/04/2015), η τρίμηνη διαθεσιμότητα των εργαζομένων από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (21/8/2015), το μετέπειτα κλείσιμο εργαζομένων στις στοές της Ολυμπιάδας (24/08/2015) σε συνέχεια της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής, ή οι συγκεντρώσεις εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός στη φετινή ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (5/9/2015).

Το αντίθετο συμβαίνει με τις απόψεις των αντιδρώντων στην επένδυση, οι εκδηλώσεις τους σπάνια (έως ποτέ) καλύπτονται από τα ΜΜΕ ενώ όποτε αυτό συμβαίνει, δίνεται ιδιαίτερο βάρος σε πιθανά επεισόδια από μειοψηφίες συμμετεχόντων στις πορείες παρά στην ουσία της αντίδρασης και την επιχειρηματολογία όσων αντιτίθενται στο project των Σκουριών (με αποκορύφωμα την “αόρατη” πορεία χιλιάδων στη Θεσσαλονίκη στις 24/11/2012 για την οποία ενημερωθήκαμε μόνο από το διαδίκτυο).

Η διοίκηση της ΕΡΤ πράτοντας ορθά, ανάρτησε σήμερα 18/9/2015 το βίντεο της εκπομπής Αντιδραστήριο της 16/9 στο WebTV της ΕΡΤ3, μη υποκύπτοντας στις απειλές της εταιρείας.

Το pamemprosta.org έχει εδώ και χρόνια αναρτήσει βίντεο από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας σχετικά με το θέμα των χρυσωρυχείων, είτε αποσπάσματα δελτίων ειδήσεων είτε εκπομπές-αφιερώματα στις Σκουριές, πολλές φορές μάλιστα αυτές είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των αγωνιστών κατά των χρυσωρυχείων για την μονομέρεια με την οποία παρουσίαζαν το θέμα.

Οι “επενδύσεις” των χρυσωρυχείων απασχόλησαν, απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν έντονα τους κατοίκους της περιοχής μας, καθώς η καναδέζικη Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός AE και της Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ, σχεδιάζει ανοικτές εξορύξεις και στο Πέραμα Έβρου και τις Σάπες Ροδόπης, δίπλα μας μάλιστα με τη χρήση κυανίου…

Θεωρούμε ότι όλοι οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε με ένταση και μαχητικότητα, εάν θέλουμε να μη δούμε τις εικόνες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των Σκουριών και δίπλα στα σπίτια μας…

Δείτε το βίντεο του Α΄Μέρους του αφιερώματος στις Σκουριές

Οι συντελεστές της εκπομπής “Αντιδραστήριο” είναι:
======================================
Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Στέλιος Νικητόπουλος, Πάνος Κάσαρης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης
Παραγωγή: Γιάννης Γκρισπάνης
Μοντάζ: Ελένη Γούτα

Τρέιλερ εκπομπής:

Σελίδα εκπομπής στο facebook: https://www.facebook.com/Antidrastirio.ERT3

Δείτε το βίντεο εκπομπής στο webtv της ΕΡΤ3 (http://webtv.ert.gr/ert3/16sep2015-antidrastirio/) ή από το youtube του pamemprosta.org:

==============

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το παραπάνω δελτίο τύπου της Ελληνικός Χρυσός (συμπεριλαμβάνει πολλά βίντεο με ρεπορτάζ από τις δράσεις των μεταλλωρύχων και της εταιρείας στα ΜΜΕ):

==============