Χρυσοφόρες Στοές Χωρίς Δουλειά (Τάσος Τέλλογλου, Star 29/9/2015) (και άρθρο της Νέλλης Ψαρρού)
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία
Το βράδυ της Τρίτης 29/9/2015, λίγο μετά τις δώδεκα τα μεσάνυκτα, προβλήθηκε στο Star Channel η έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο: “Χρυσοφόρες Στοές Χωρίς Δουλειά”.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Τάσος Τέλλογλου έχει γράψει τη δική του δημοσιογραφική ιστορία στο ρεπορτάζ. Μέσα από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star, παρουσιάζει, για τρίτη χρονιά, έρευνες με θέματα, που απασχολούν όλη την κοινωνία.
Ορισμένες από αυτές τις μεγάλες έρευνες παρουσιάζονται στο Star ως αυτόνομες εκπομπές.
Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 00:15, ο Τάσος Τέλλογλου θα μας παρουσιάσει την πρώτη εκπομπή έρευνας για την τηλεοπτική σεζόν 2015 – 2016 με θέμα «Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης».
Στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας με τους Δανειστές, η Κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από αλληλογραφία με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», να ανακαλέσει τρεις από τις άδειες λειτουργίας της.
Σαν απάντηση, εργαζόμενοι και Εταιρεία, σταμάτησαν τις εργασίες τους στο σύνολο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στον τόπο μας στον τομέα της εξόρυξης κινδυνεύει να έχει την τύχη μιας άλλης καναδικής επένδυσης τη δεκαετία του ’90, στην ίδια περιοχή της χώρας, όταν το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δραστηριότητα του τότε επίσης Καναδού επενδυτή θέτει σε κίνδυνο τη «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής.
Το αξιοπερίεργο είναι, όπως βρήκαν οι Τάσος Τέλλογλου και Λάζαρος Μπέλτσιος στην επιτόπια έρευνά τους, ότι πολλά από τα προβλήματα εκείνης της επένδυσης έχουν λυθεί σήμερα με τρόπο επωφελή για το περιβάλλον, ενώ οι πολέμιοι της νέας επένδυσης υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον καινούργια.
Εκτός ωστόσο από το ίδιο το πρόβλημα, πώς θα αποκατασταθεί το περιβάλλον μετά το τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας, έχει προστεθεί και εκείνο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει υποκατασταθεί εδώ από το δίλημμα «υπέρ ή κατά της επένδυσης».
Στην εκπομπή μιλούν απλοί μεταλλωρύχοι, εκπρόσωποι της «Ελληνικός Χρυσός», στέλεχος της φινλανδικής εταιρείας, που παρέχει την τεχνολογία, την οποία τόσο αμφισβητούν οι κάτοικοι, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη και η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μέλη των κινημάτων, που αντιτίθενται στην εξόρυξη και τη δημιουργία μεταλλουργικής μονάδας.
«Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης». Μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 00.15.
Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου, Λάζαρος Μπέλτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Μίλησης
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κοτσίκος
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Βενιός
Η εκπομπή παρουσιάζει το ιστορικό της μεταλλείας στην περιοχή και φιλοξενεί τις απόψεις των μεταλλωρύχων, το διευθυντή περιβάλλοντος της φινλανδικής εταιρείας Outotec κ. Ίλκα Κόγιο (μιλά την μέθοδο “ταχείας τήξης”), τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, το δήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη κ. Γιώργο Ζουμπά, το διευθυντή σχεδιασμού και ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρη Δημητριάδη, τη διευθύντρια περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός κ. Έμυ Γαζέα και τον προϊστάμενο τμήματος υγείας της Ελληνικός Χρυσός κ. Βασίλη Βασιλειάδη.
Τρέϊλερ της εκπομπής:
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή όπως μεταδόθηκε στο Star την Τρίτη 29/9/2015:
======================
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο της δημοσιογράφου κ. Νέλλης Ψαρρού για την έρευνα του κ. Τέλλογλου:
1300 οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, παραδέχεται και ο Τέλλογλου
Άρθρο της Νέλλης Ψαρρού, δημοσιογράφου
Στη χθεσινοβραδινή προπαγάνδα του τηλεοπτικού καναλιού STAR μέσω του Τάσου Τέλλογλου και του Λάζαρου Μπέλτσιου έγινε μια βασική παραδοχή που αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία: “1300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα”, μας είπε επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δικό μας επιτόπιο ρεπορτάζ και διαψεύδοντας την εταιρεία για τους 2000 εργαζόμενους.
Χθες βράδυ, Τρίτη 29/9 στις 12:15, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR παρουσιάστηκε η… Μεγάλη έρευνα του Τ. Τέλλογλου: «Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης». Γνωρίζοντας και παλιότερες εκπομπές του, και ειδικότερα την προηγούμενη φορά που ασχολήθηκε με τις Σκουριές το 2011 για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, περιμέναμε να δούμε που θα εστιάσει αυτή τη φορά η προπαγάνδα υπέρ της εταιρείας. Εκεί, μέσα στις στοές, με τους εργαζόμενους σε απόγνωση κάτω από τις εκκλησιαστικές εικόνες και την ελληνική σημαία, ξεκίνησε το ρεπορτάζ ξαφνιάζοντάς μας με μια αληθινή αναφορά: “1300 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα”. Δεν ήταν ο αριθμός που μας ξάφνιασε, άλλωστε μόλις πριν λίγους μήνες είχαμε διαπιστώσει κι εμείς τον ίδιον περίπου αριθμό ύστερα από ρεπορτάζ με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Μας ξάφνιασε η επιλογή να ειπωθεί η αλήθεια, ενώ η εταιρεία έχει αναφέρει 2000 εργαζόμενους, ο πρώην υπουργός δημόσιας τάξης κ. Πανούσης 3000, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας 5000! Εικάζουμε πως, όταν οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα, αναγκάζεται και ο κ. Τέλλογλου να αναφέρει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων που μπορεί. Ή, ξεκινά με μια αλήθεια για να νομίζουμε πως θα πει κι άλλες. Οποιαδήποτε τέτοια προσδοκία είχε κανείς φυσικά διαψεύστηκε.
Τα υπόλοιπα πολύ λίγο μας ξάφνιασαν. Επιγραμματικά, στην εκπομπή παρουσιάστηκαν τα εξής (με τη σειρά που αναφέρθηκαν):
- Ξανά κατάληψη από εργαζόμενους στις στοές το 2003 όταν το ΣτΕ απαγόρευσε τη χρήση κυανίου, ζητώντας επενδυτή να δουλέψουν τα μεταλλεία. Είναι λοιπόν διαχρονική η αδιαφορία με κάθε κόστος των εργαζόμενων απέναντι στο περιβάλλον όπου ζουν, αναρωτιόμαστε;
- Ξανά αναφέρει ο κ. Τέλλογλου τον Τόλη Παπαγεωργίου ως “επικεφαλής της κίνησης ενάντια στην εξόρυξη”, αν και είναι γνωστό σε όλους στην περιοχή ότι το κίνημα δεν έχει ηγέτη. Όμως, ο Παπαγεωργίου κατηγορείται ως “αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει σκοπό τη ματαίωση της εξόρυξης”, οπότε πρέπει να καλλιεργείται στον κόσμο αυτή η πεποίθηση!
- Για το σκάνδαλο της μεταφοράς των συμπυκνωμάτων στην Κίνα, η αναφορά του Τέλλογλου είναι ότι, η δημιουργία εργοστασίου στις Σκουριές είναι σημαντική για να μην φεύγει το μετάλλευμα στο εξωτερικό χωρίς να δίνει χρήματα στο κράτος! Το “χαρτί” του ανταποδοτικού οφέλους το παίζει ξανά η εκπομπή και στο τέλος, όπου αναφέρει ότι η εταιρεία φτιάχνει υποδομές στην περιοχή (πχ σχολεία), προσλαμβάνει υπαλλήλους που διαθέτει στον δήμο, κλπ.
- Τραγελαφικό πλάνο έξω από τις στοές όπου δήθεν γίνεται κατάληψη: η κάμερα δείχνει μια σειρά από σκηνές στημένες τις οποίες υποτίθεται ότι φέραν οι εργαζόμενοι για να κοιμούνται και να μην φεύγουν από τον κατηλλειμμένο χώρο. Οι σκηνές είναι πανομοιότυπες, καινούριες, εμφανώς αχρησιμοποίητες και άδειες – μία από αυτές γέρνει χωρίς καν να έχει στερεωθεί στο έδαφος με πασαλάκι. Είναι προφανές ότι αγοράστηκαν όλες μαζί για να τοποθετηθούν εκεί χάρην του στημένου σκηνικού.
- Για το θέμα του κυανίου, αναφέρεται από τον Τέλλογλου ότι θα αντικατασταθεί από την μέθοδο flash smelting. Χωρίς άλλη έρευνα, δείχνει τον δήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη να λέει πως το κυάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι, ειδικό επιστήμονα της εταιρείας να λέει πως αυτό αποκλείεται, και για πολύ ώρα αναφέρεται στο κατά πόσον τα τεστ της εταιρείας θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ή στην Φινλανδία – ουσιαστικά εστιάζοντας σε ένα ανούσιο θέμα. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ήδη στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται κυάνιο, ότι η ίδια η μελέτη της εταιρείας το αναφέρει ως εναλλακτική, και κυρίως στο γεγονός ότι το flash smelting δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν στο έδαφος υπάρχει αρσενικό περισσότερο από 0,5% – στην περιοχή ξεπερνά το 11%. Η “μεγάλη έρευνα” του κ. Τέλλογλου ξεχνά αυτή τη “μικρή λεπτομέρεια”…
- Αξιοσημείωτη η λιτή αναφορά σε πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν την επένδυση. Συμβατή με την τακτική της “αριστερής κυβέρνησης”, που εδώ και μήνες κάνει αναστολή εργασιών σε επιμέρους τομείς και με αδύναμα επιχειρήματα, τα οποία μετά καταρρίπτονται από το ΣτΕ, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν προσπάθησε, και ισχυρά νομικά επιχειρήματα στην εταιρεία. Αν πραγματικά θέλαν να κλείσουν την εταιρεία θα το έκαναν ακυρώνοντας την αρχική σύμβαση, που έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ ότι έγινε με σκανδαλώδεις όρους, αντί να δίνουν “πάτημα” στην παράνομη εταιρεία.
- Όσον αφορά τις δυνατότητες εργασίας σε άλλους τομείς, ο κ. Τέλλογλου φροντίζει να τις εκμηδενίσει μέσω συνεντεύξεων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός που δούλευαν σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά στην εταιρεία γιατί δεν είχαν προοπτική. Το γεγονός ότι η ΒΑ Χαλκιδική δεν έχει αφεθεί ποτέ να αναπτυχθεί τουριστικά, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική ζώνη, αποσιωπάται και αντικαθίσταται από τη διαπίστωση του αφηγητή ότι “Είναι αμφίβολο αν ο τουρισμός μπορεί να αντικαταστήσει τις καλοπληρωμένες και μόνιμες θέσεις της Ελληνικός Χρυσός”. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν καλοπληρωμένες θέσεις, προς το παρόν, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στις στοές με 900 ευρώ μεικτά. Από την άλλη, οι μόνιμες αυτές θέσεις έχουν ορίζοντα 20ετίας – μετά λήγει η εκμετάλλευση και απομένουν στην περιοχή τα απόβλητα και η απόλυτη ανεργία, αφού η μονοκαλλιέργεια δεν θα έχει αφήσει άλλους δρόμους επιβίωσης. Αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Τέλλογλου;
- Τέλος, η εκπομπή κλείνει με την προσωπική διαπίστωση ότι, “από το 2011 που βρεθήκαμε εδώ δεν είδαμε χειροτέρευση της κατάστασης της περιοχής”. Φυσικά: τα βαρέα μέταλλα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά με τις μετρήσεις. Κι εμείς δεν είδαμε, κύριε Τέλλογλου, καμία αναφορά στις μετρήσεις που δείξαν μόλυνση στο νερό με αρσενικό σε χωριά της περιοχής. Αλήθεια, στην εκπομπή σας του 2011 αναφερθήκατε διεξοδικά στις αντιδράσεις των κατοίκων. Χτες, 2015, γιατί αυτές θάφτηκαν σε μια μικρή αναφορά ότι, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις με βία στην περιοχή; Γιατί σπεύσατε στο κλείσιμο της εκπομπής, εκεί που “δεν είδατε κάτι να έχει χειροτερεύσει”, να επαναλάβετε ότι στην περιοχή γίνονται έργα υποδομής με το ΕΣΠΑ και τα ανταποδοτικά οφέλη από την εταιρεία;
Άραγε, η εταιρεία θα διαμαρτυρηθεί γι αυτή την εκπομπή όπως έκανε για το Αντιδραστήριο στην ΕΤ3;