πάμε μπροστά

Τρίτη

13

Οκτώβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ντροπή! Διώχνουμε και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τον τόπο μας [Άρθρο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία gnomionline.gr, Αθλητικά, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Αρθρογραφία, Δημοσιεύματα, Δημοσιογράφων, Εφημερίδες, Η Γνώμη, Ιστοσελίδες, Κολύμβηση, Μεγάλα θέματα δήμου, Πανταζίδη Γιώργου, Ρουσσίδου Χριστίνα, Συνεντεύξεις

Του Γιώργου Πανταζίδη (gnomionline.gr)

Τελικά η Αλεξανδρούπολη είναι άξια της μοίρας της …. Ολοι είχαμε χαρεί και πανηγυρίσει από την είδηση της ανάληψης δυο πολύ σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Δύο διοργανώσεων παγκοσμίου βεληνεκούς που θα προσέλκυαν εκατοντάδες αθλητές και συνοδούς τους από δεκάδες χώρες.

Τεχνική Κολύμβηση με μονοπέδιλο (ΚΟΕ)

Τεχνική Κολύμβηση με μονοπέδιλο

Ε λοιπόν, ξεχάστε τες.

Χάθηκαν, πέταξαν για άλλο λιμάνι της χώρας, για τον Βόλο. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών στην Τεχνική κολύμβηση και η αντίστοιχη Πανεπιστημιάδα ανατεθήκαν από την Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος που έγινε στη Ρώμη, στην πρωτεύουσα του Έβρου από 24 έως 28 Ιουνίου και 29 και 30 Ιουνίου του 2016, αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι θέμα ημερών να επισημοποιηθεί η ακύρωση των αγώνων στον Έβρο και η ανάληψή τους από τον Δήμο Βόλου.

Μια ευκαιρία για δέκα ημέρες η Αλεξανδρούπολη να γεμίσει με πολίτες όλου του κόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τον αθλητικό μας τουρισμό, χάνεται με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο. Και το κύριο μέρος της ευθύνης βαραίνει τη δημοτική αρχή της πόλης.

Γιατί;

Δύο είναι οι λόγοι απομάκρυνσης των αγώνων από τον τόπο μας. Ο πρώτος είναι ότι δεν αναλάμβανε κανείς την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας των αθλητών της ελληνικής ομάδας, και δεύτερον, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο προς τη δημοτική αρχή, δεν έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός με ηλεκτρονικά μέσα (πίνακες, χρονόμετρα), που είναι απαραίτητα για την τέλεση αγώνων μεγάλης εμβέλειας.

Για τον πρώτο, ο Βόλος προσφέρει καταλύματα – ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν 80-90 άτομα και πέρα από την ελληνική αποστολή είναι σε θέση να προσφερθεί διαμονή και σε ξένες αποστολές. Για τον δεύτερο, απλά είναι μια δέσμευση της δημοτικής αρχής της Αλεξανδρούπολης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε. Ένα ποσό επένδυση που θα έβγαζε τα χρήματά της σε πολλαπλό βαθμό, αφού θα ήταν ακόμη ευκολότερο να έφερνε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις….

Τεχνική Κολύμβηση με μονοπέδιλο (ΚΟΕ)

Τεχνική Κολύμβηση με μονοπέδιλο

Επιβεβαίωση από επίσημα χείλη

Για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την πραγματικά δυσάρεστη είδηση που έπεσε στην αντίληψή μας, απευθυνθήκαμε στα πιο επίσημα χείλη και ρωτήσαμε σχετικά την κα Χριστίνα Ρουσσίδου, Αλεξανδρουπολίτισσα, μέλος του ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Όχι, δε χάσαμε τις διοργανώσεις. Τις χαρίσαμε. Με λύπη το λέω. Σε λίγες ημέρες, δέκα το πολύ, θα υπογραφεί η επίσημη ανάθεση στον Βόλο, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και της Πανεπιστημιάδας, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν στην Αλεξανδρούπολη. Η περιοχή μας θα φιλοξενούσε αθλητές, προπονητές, συνοδούς και οικογένειες αθλητών από 30 χώρες, 5 ηπείρους, πάνω από 400 -500 άτομα όλες τις ημέρες της διοργάνωσης (22-30 Ιουνίου), αφού μιλάμε για αγώνες επιπέδου ανδρών-γυναικών. Και μάλιστα εφόσον δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα η τεχνική κολύμβηση, μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο διοργάνωσης στο εν λόγω σπορ» μας λέει με λύπη η κα Ρουσσίδου.

Χριστίνα Ρουσσίδου, μέλος ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Χριστίνα Ρουσσίδου, μέλος ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Η ίδια είναι αποκαλυπτική για το πώς χάθηκαν οι αγώνες αλλά και για το ίδιο το κολυμβητήριό μας. «Ας το κατανοήσουμε, ας το καταλάβουμε, το κλειστό μας κολυμβητήριο είναι ένας πολύ ωραίος χώρος προπόνησης όχι αγώνων. Είναι ένα εξαιρετικό προπονητήριο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρονόμετρα ηλεκτρονικά δεν θα μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο, εάν εξοπλιστεί το κολυμβητήριο μας τότε δεσμεύομαι όσο είμαι στο ΔΣ της Ομοσπονδίας η Αλεξανδρούπολη να διοργανώσει μεγάλους αγώνες, όπως το’κανε ήδη με μεγάλη επιτυχία.

Ένα χρόνο πριν τους αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ζητούσαν να ελέγξουν το κολυμβητήριο – τόπο διεξαγωγής των αγώνων αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Ηλεκτρονικά χρονόμετρα λοιπόν, δεν υπήρχαν οπότε αυτόματα το κολυμβητήριό μας αποκλείστηκε».

Σε ερώτησή μας για το όποιο κόστος, η κα Ρουσίδου μας εξήγησε ότι το όποιο κόστος θα είχε αποσβεστεί με την έλευση τόσων αθλητών που θα κατέκλυζαν την πόλη μας για δέκα ημέρες και τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια για όλους, ενώ η Αλεξανδρούπολη θα διαφημίζονταν παγκόσμια. Επίσης, ο Δήμος Βόλου πέρα από το καλό κα πλήρες κολυμβητήριο πρόσφερε δωρεάν διαμονή, μετακινήσεις και διατροφή σε 80-90 αθλητές καθόλη τη διάρκεια των αγώνων κάτι που αποτέλεσε ένα δέλεαρ επιπλέον. Θέλουμε πιστοποίηση, προδιαγραφές και να γίνουν κάποιες μικρές επενδύσεις στην περιοχή μας για να μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς και στον αθλητισμό. Είναι κρίμα να χαρίζονται τέτοιες διοργανώσεις. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι όταν θα μπουν οι πλάκες μέχρι λήξη θητείας θα προσπαθήσω να φέρω πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο αγώνισμα» κατέληξε.

Η χαρμόσυνη είδηση που έμεινε στα χαρτιά

Για την ιστορία (και μόνο δυστυχώς), θυμίζουμε το δελτίο τύπου της ΚΟΕ με τίτλο «ΤΕΧΝΙΚΗ: Στην Αλεξανδρούπολη το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2016!» με ημερομηνία 26 Ιανουάριου 2015.

Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας

«Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών στην Τεχνική κολύμβηση το 2016 όπως αποφάσισε στη Ρώμη η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μαζί με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Ελλάδα, ανέλαβε και την Πανεπιστημιάδα του αθλήματος την ίδια χρονιά, μετά από σχετικό αίτημα της ίδιας της CMAS και η οποία επίσης θα φιλοξενηθεί στην Αλεξανδρούπολη, αμέσως μετά τη λήξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ορίστηκε να διεξαχθεί από 24 έως 28 Ιουνίου και η Πανεπιστημιάδα 29 και 30 Ιουνίου του 2016.

Παρών στη Ρώμη και τη συνεδρίαση του Δ.Σ της CMAS, ο Ταμίας του Δ.Σ της ΚΟΕ Ηλίας Ξιάρχος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

«Η ανάθεση στην Ελλάδα τόσο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος όσο και της Πανεπιστημιάδας, έχει να κάνει αφενός με την αναγνώριση της τεράστιας οργανωτικής και αγωνιστικής επιτυχίας που σημείωσε πέρυσι στα Χανιά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων και αφετέρου στις μεγάλες επιτυχίες που έχουν οι αθλητές μας στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος.

Η ικανότητα της ΚΟΕ στην διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό κορβανά, αναγνωρίζεται στα διεθνή μας όργανα και αυτό αποτυπώθηκε με σαφήνεια στις αποφάσεις που πήρε στη Ρώμη η CMAS», δήλωσε ο Ηλίας Ξιάρχος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ»

Πηγή: gnomionline.gr

====================

Διαβάστε σχετικά: