Ερωτηματικά για την Οικολογική Εταιρεία Έβρου – Απέκρυψε από τα τοπικά ΜΜΕ δελτίο τύπου της για τον αγωγό LNG (ΑΣΦΑ Αλεξ/πολης)
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Πασχάλης Δρακόπουλος
Ο κ. Δεμερίδης απάντησε σε αυτή μας την ανάρτηση,
διαβάστε την απάντησή του εδώ
Η χθεσινοβραδινή αποκάλυψη δελτίου τύπου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” κ. Παύλο Μιχαηλίδη, προκαλεί ερωτηματικά…
Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου με τίτλο “Ο Πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον Κόλπο της Αλεξανδρούπολης” και ημερομηνία 15/02/2015, “θάφτηκε” από την ίδια την Οικολογική Εταιρεία για λόγους που θα πρέπει να εξηγηθούν… (για να μη διαρραγούν οι καλές σχέσεις της με το δήμαρχο κ. Λαμπάκη, από την περίοδο ακόμα του αγώνα κατά των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου, ίσως;)
Το έγγραφο συντάχθηκε από τη “Συντονιστική Γραμματεία της Ο.Ο.Ε.” σε συνέχεια της από 8/12/2014 ημερίδας που διοργάνωσε για το θέμα η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. (εκκρεμεί, δυστυχώς, ακόμα η ανάρτηση των εισηγήσεων και των βίντεο… από εμάς).
Θυμίζω ότι με δελτίο τύπου της την 16/1/2015 (ένα μήνα πριν την “εν κρυπτώ” έκδοση του δελτίου τύπου της για το LNG), η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είχε αιτιολογήσει την απουσία της από το δημόσιο διάλογο για τα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και της επένδυσης υγροποιημένου φυσικού αερίου εκείνους τους μήνες ως διάθεση «μη εμπλοκής σε προεκλογικές πολιτικές-κομματικές αντιπαραθέσεις» (διαβάστε την ανάρτησή μας της 20/01/2015), ενώ αντιθέτως κατά την προεκλογική περίοδο του Μάη 2014 είχε πιέσεις υποψηφίους δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες να προσυπογράψουν επιστολή κατά των χρυσωρυχείων, απευθυνόμενη στον τότε υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη…
Επίσης, θυμίζω, πως τα κυριότερα προβλήματα αυτής της επένδυσης είναι:
- η έλλειψη ανταποδοτικών τελών στο δήμο μας, και
- η αθέτηση της υπόσχεσης του εκπροσώπου της εταιρείας, κ. Κωστή Σιφναίου, στο δημοτικό συμβούλιο της 6/2/2012, για την επιλογή της ακριβότερης λύσης του “κλειστού κυκλώματος” ώστε να μην υπάρχει χρήση θαλασσινού νερού και επιβάρυνση στη θερμοκρασία της θάλασσας – αντιθέτως, η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης μιλά για μεικτό σύστημα κλειστού και ανοικτού κυκλώματος (απορώ πως αυτή η… λεπτομέρεια ξέφυγε από το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη… ο οποίος μας έκανε πάλι χθες μαθήματα επιμέλειας των δημαρχειακών του καθηκόντων, αφού υποστήριξε ότι έχει… διαβάσει τα ντοσιέ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα οποία όμως έχει καταχωνιασμένα στα συρτάρια του γραφείου του αλλά δεν προσπάθησε ποτέ να τα δημοσιοποιήσει πλήρως για την ενημέρωση των συνδημοτών μας…)
====================
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ
Αλεξανδρούπολη 15 Φεβρουαρίου 2015
Ο ΠΛΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (LNG) ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν κατέθεσε αρχικά αρνητική θέση λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του φυσικού αερίου δεν είναι ρυπογόνος. Διατήρησε όμως τις επιφυλάξεις της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέχρι να ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες επί των τεχνικών θεμάτων. Μετά τη δημόσια παρουσίαση αυτών στις 5-12-2014, καταθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις μας στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υδάτινο, στο χερσαίο, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και στην ιχθυοπανίδα και ακολούθως τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν νομική υπόσταση.
Αποκλειστικός στόχος μας είναι να συμβάλουμε στα πλαίσια ενός δημοσίου δημοκρατικού διαλόγου στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών επιλογών προκειμένουν να εξασφαλιστεί ισότιμα η επίτευξη των παρακάτω στόχων:
- η προστασία του περιβάλλοντος
- η διαφύλαξη των σημερινών τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων
- η δημιουργία νέων τομέων οικονομικών δράσεων με την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Για τις σημαντικές και τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης (εφόσον ο πλωτός αγωγός έχει αφετηρία τη θέση Φ1 (σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μάκρη που καταλήγει μετά από υποθαλάσσια διαδρομή 25 χλμ. στη χερσαία θέση Φ4 στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης (ΒΙΟ.Π.Α.)
- Στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον
- Ατυχηματικές – τυχαίες διαρροές
- Εκπομπές από συστήματα καύσης
- Εκπομπές από τα πλοία προσέγγισης και από την αυξημένη κυκλοφορία πλοίων
- Στο υδάτινο περιβάλλον (θαλάσσιο)
- θερμική ρύπανση
- υγρά απόβλητα
- Αύξηση θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή
- Αύξηση εκπεμπόμενων ρύπων στην περιοχή
- Αύξηση επικινδυνότητας
- Δυσχερέστερη η θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή
- Αύξηση θαλάσσια ατυχήματα
- Ασφάλεια ναυσιπλοϊας
- Στην ιχθυοπανίδα
- Ρύποι, καυστικές ουσίες, βαφές, καύσιμα κλπ
- Επισημαίνουμε ότι ο κόλπος της Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα με 30 είδη ιχθυοπανίδας προστατευόμενα ατό την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου έχει υψηλή αλιευτική παραγωγή με 266 αλιευτικά σκάφη και 497 αλιείς
- Στους αλιείς
- Ο αγωγός διακόπτει τις καλάδες των μηχανοτράτων
- 0 αγωγός επιφέρει απώλεια ζωτικού χώρου αλιείας
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αντικειμενικά και χωρίς αμφιβολία οι παραπάνω αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι ασήμαντες και αμελητέες, καθότι εμφανώς από το υπό κατασκευήν ανθρωπογενές έργο ελλοχεύει ο κίνδυνος τόσο για το φυσικό περιβάλλον (ατμοσφαιρικό, υδάτινο, ιχθυοπανίδα) όσο και για την τοπική οικονομική δραστηριότητα (αλιεία). Επομένως επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις έτσι ώστε να εξαλειφθούν ή έστω να μειωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να επιτευχθούν οι τρεις στόχοι που προαναφέρθηκαν.
Διαπιστώνεται ότι το έργο έτσι όπως σχεδιάσθηκε, εγκυμονεί κινδύνους στο οικοσύστημα του κόλπου της Αλεξανδρούπολης με την υψηλή βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη. Συνεπώς ο σχεδιασμός του έργου δεν είναι εναρμονισμένος με την αρχή της βιωσιμότητας που ορίζει μεταξύ άλλων ότι τα ανθρωπογενή συστήματα από το πιο μικρό ως πιο μεγάλο πρέπει να σχεδιάζονται και να λειτουργούν έτσι ώστε να είναι βιώσιμα και να μη θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.
Πέρα από αυτό δεν φαίνεται να είναι εναρμονισμένος ο σχεδιασμός του έργου με την αρχή της φέρουσας ικανότητας που ορίζει ότι η κατασκευή και διαχείριση των ανθρωπογενών συστημάτων δεν πρέπει να παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων (χερσαίων, υδάτινων, θαλάσσιων) που επηρεάζονται από αυτά.

Χάρτης χωροθέτησης Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Περίληψη ΜΠΕ από τη GasTrade ΑΕ της 29/02/2013)
Εκτός από αυτά η επιλογή της θέσης Φ1 (απέναντι από τη Μάκρη) για την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού επιβαρύνει ιδιαίτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάκρης-Αλεξανδρούπολης-Δέλτα Έβρου καθότι εκεί ήδη συνυπάρχουν ασφυκτικά αρκετές δραστηριότητες όπως τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι, η παράκτια και η μέση αλιεία, και παράλληλα εκκρεμούν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για δυο υπεράκτια αιολικά πάρκα. Εάν δεν παραβλέψουμε ότι ελάχιστα χιλιόμετρα ανατολικά έχουμε το Δέλτα Έβρου που είναι, ο μεγαλύτερος φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός στο Αιγαίο και Θρακικό Πέλαγος, τότε ασφαλώς θα εκφράσουμε τουλάχιστον τον σκεπτικισμό μας για τη χωροταξική επιλογή του σταθμού στη θέση Φ1 και την υποθαλάσσια διαδρομή των 25 χιλιομέτρων που καταλήγει στη θέση Φ4 ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Εμφανέστατα οι σχεδιαστές του έργου με την χωροταξική αυτή επιλογή παραβιάζουν μια ακόμη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης την αρχή της χωρονομίας η οποία ορίζει μεταξύ άλλων ότι ο άνθρωπος αναπτύσσοντας πολλαπλές δραστηριότητες, παραγωγικές και μη, τις κατανέμει και τις οριοθετεί στο χώρο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ώστε να είναι βιώσιμες και να μη αλληλοσυγκρούονται. Αλλού καλλιεργεί, άλλου κτίζει, άλλου κλπ.
Με βάση τα εκτεθέντα στοιχεία θεωρούμε ότι αισθητά μειώνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις εφόσον:
- Εγκαταλειφθεί η αρχική επιλογή για την εγκατάσταση του πλωτού αγωγού στη θέση Φ1 απέναντι από τη Μάκρη,
- Μεταφερθεί ο πλωτός αγωγός στην εναλλακτική θέση Ε1 που προβλέπεται από τους μελετητές. Η θέση αυτή ορίζεται δυτικά της Μεσημβρίας σε απόσταση από την ακτή 9,6 χλμ. Μετά από υποθαλάσσια διαδρομή 9,8 χλμ. ο αγωγός καταλήγει στην ακτή δυτικά της Μεσημβρίας και συνεχίζει στην χερσαία διαδρομή που ανέρχεται σε 14,5 χλμ. Έτσι με την επιλογή αυτή εξαλείφονται σε σημαντικό βαθμό οι επιπτώσεις 3, 4 και 6 που προαναφέραμε (αύξηση θαλάσσιας κυκλοφορίας, δυσχερέστερη η θαλάσσια κυκλοφορία, επιπτώσεις στους αλιείς, επιπτώσεις στο Δέλτα Έβρου)
Απαραίτητα θα πρέπει η πολιτεία να έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
- Νομοθετική κατοχύρωση για προστασία ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης
- Ενίσχυση των διοικητικών υποδομών για έλεγχο – υποστήριξη του έργου- – και συνεχή παρακολούθηση της θαλάσσιας περιοχής για ρυπαντές και ξενικά είδη
- Αντισταθμιστικά οφέλη για έργα υποδομής
Η κατασκευάστρια εταιρεία με τη σειρά της θα πρέπει με την έναρξη του έργου να έχει προβεί:
- Στην χαρτογράφηση του πυθμένα στην περιοχή που θα εγκατασταθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός
- Στην Εκπόνηση και έγκριση σχεδίου έκτακτης ανάγκης
Η Συντονιστική Γραμματεία της Ο.Ο.Ε.
===========================
Συνέντευξη Δεμερίδη στη Δέλτα (18/11/2015)
Δείτε την συνέντευξη του κ. Δεμερίδη, μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, στη Δέλτα Τηλεόραση χθες 18/11/2015 για το θέμα της μελέτης του LNG (για την απόκρυψη του από 15/2/2015 εγγράφου της δεν ερωτήθηκε…)
===========================
Έγγραφο της ΟΕΕ για το σταθμό ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (15/2/2015)
Διαβάστε ή κατεβάστε τα σκαναρισμένα έγγραφα, όπως τα έφερε στη δημοσιότητα από το προσωπικό του προφίλ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”, κ. Παύλος Μιχαηλίδης:
==========================
Διαβάστε απόσπασμα της ανάρτησης του pamemprosta.org στις 20/1/2015
Εδώ να σημειώσω ότι προσωπικά πιστεύω πως και οι δύο επενδύσεις είναι από αυτές που δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στην περιοχή μας, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα μέχρι τώρα για το θέμα από ημερίδες, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αν και ειδικά η εταιρεία Gastrade ΑΕ που θα υλοποιήσει την επένδυση ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης πρέπει να μας εξηγήσει γιατί ενώ αρχικά είχε διαβεβαιώσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης της 6/2/2012 ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά “κλειστό σύστημα αεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου”, τελικά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου αναφέρεται η χρήση κλειστού και ανοικτού συστήματος ταυτόχρονα:
Κωστής Σιφναίος (διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας GasTrade ΑΕ) – ΔΣ Αλεξανδρούπολης 6/2/2012:
“Είναι σημαντικό ότι η αεριοποίηση γίνεται με θέρμανση του υγρού που έχει θερμοκρασία -160°C και ζεσταίνεται. Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να γίνει αυτό, ο ένας είναι με χρήση θαλασσινού νερού (έχει την επίπτωση ότι κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος) ή μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου, χωρίς χρήση θαλασσινού νερού σε ένα κλειστό κύκλωμα. Εμείς προτείνουμε τη χρήση του κλειστού κυκλώματος ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς στη θερμοκρασία της περί τη μονάδα ιχθυοπανίδας και ζωής.”

Μονάδες Αεριοποίησης ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (2 κλειστού και 2 ανοικτού κυκλώματος) – Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (ΑΔΑ: ΒΕ2Ψ0-ΦΥΚ)
(σ.σ. προσθήκη 22/1/2015: Παρέλειψα να αναφερθώ στην… έλλειψη ανταποδοτικών και για τα δύο έργα, τομέα που πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε για το καλύτερο… Ενδεικτικά αναφέρω για την επένδυση Κοπελούζου ότι καλό θα ήταν αν είναι δυνατόν να υπάρξουν δεσμεύσεις για δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη, ενώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων την “υιοθέτηση” του Πάρκου Παρμενίωνα από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο ώστε να συντηρεί το πράσινο και τις εκεί εγκαταστάσεις).
Η Οικολογική Εταιρεία δεν τολμά να εκφράσει πιθανή θετική της άποψη για κάποια από τις δύο επενδύσεις, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε κατά άλλων επενδύσεων (χρυσωρυχεία και αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολης) ενημερώνοντας τους συνδημότες μας και συμμετέχοντας σε ημερίδες, συλλαλητήρια εκφραζόμενη δημόσια και συμμετέχοντας (με μέλη της) σε προεκλογικές πιέσεις προς υποψηφίους…
Σε αυτή την προεκλογική περίοδο όμως, αφήνει το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, που συμπεριφέρεται ως κομματάρχης της ΝΔ υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον κ. Σαμαρά θέτοντας ερωτήματα για συγκεκριμένες επενδύσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτρέποντας τους συνδημότες μας να σκεφτούν τις θέσεις εργασίας που διακυβεύονται όταν θα ψηφίζουν (!!!και όχι την πολιτική των τελευταίων 2 ετών και τις επιπτώσεις σε αυτούς, τις οικογένειές τους, την οικονομία και την Ελλάδα!!!), να “ερμηνεύει” την απουσία της Ο.Ε.Ε. από το δημόσιο διάλογο ως έμμεση έκφραση σύμφωνης γνώμης σε αυτές τις δύο επενδύσεις, ειδικότερα με αυτή του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης του ομίλου Κοπελούζου.
Ελπίζω αφού ψηφίσουν την Κυριακή και μετά το κόψιμο της πίτας την Κυριακή 8/2/2015 τα μέλη της να εκφράσουν, επιτέλους, δημόσια τις απόψεις τους και για αυτές τις δύο επενδύσεις και να μην ξαναεπιτρέψουν σε κανέναν να ερμηνεύει τις θέσεις της ή να λειτουργεί ως αυτόκλητος εκπρόσωπος τύπου τους…
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ο.Ε.Ε. και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είχε προγραμματίσει να ασχοληθεί στη διετία 2014 -2015 με τα παρακάτω τοπικά θέματα:
- Προστασία ακτών – υγροτόπων-ευπαθών οικοσυστημάτων, καθώς και της δημοτικής περιουσίας (κάμπινγκ, γιορτή κρασιού ,κινηματογράφος, πλαζ, πάρκο)
- Διαχείριση απορριμμάτων, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση πολιτών για την ελαχιστοποίηση, αξιοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων
- Δικτύωση φορέων Αλεξανδρούπολης με στόχο την συνεργασία για από κοινού δραστηριότητες σε εθελοντική βάση
- Χωροταξία και κυκλοφοριακό (βιώσιμη πόλη) της Αλεξανδρούπολης
- Περιβαλλοντική επιμόρφωση μαθητών που συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μέχρι τον Νοέμβρη του 2014 προχωρήσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό σε όλα αυτά τα θέματα με ανοικτές εκδηλώσεις, παραστάσεις σε τοπικές αρχές, επαφές με εξειδικευμένους επιστήμονες, και συνεργασίες με περιβαλλοντικές ομάδες.
Στο δίμηνο που ακολούθησε (Δεκέμβριος 2014 και Ιανουάριος 2015) εκτιμήσαμε ότι δεν ενδείκνυται η δημόσια προβολή των απόψεων μας κυρίως στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στις σχετικές με τα παραπάνω αντικείμενα προεκλογικές πολιτικές – κομματικές αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα. Εκτιμήσαμε επίσης ότι για άλλη μια φορά έπρεπε να αποδείξει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου σε αυτή τη χρονική περίοδο ότι δεν ταυτίζεται με κανένα οικολογικό κόμμα.
Από τον επόμενο μήνα η παρουσία μας σε όλα αυτά τα θέματα και ιδιαιτέρως στην διαχείριση απορριμμάτων, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την χωροταξία – κυκλοφοριακό θα είναι εμφανέστατη.
Προσκαλούμε δε τα μέλη και τους φίλους της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου στα γραφεία της οργάνωσης μας (Εργατικά Παλαγίας) την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 11 π.μ. για την κοπή της πίτας και θα ακολουθήσει ενημέρωση και διάλογος για τα πλέον επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας.
Αλεξανδρούπολη 16-1-2015
Η Συντονιστική Γραμματεία