πάμε μπροστά

Τρίτη

24

Νοέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόσκληση σε ανοικτή συνέλευση του Κινήματος Ιδεών και Δράσης “Πράττω” (του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά) από τη συντονίστρια Έβρου κ. Γεωργία Αγγελινά

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Φωτογραφίες/Γραφικά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως την 28/11/2015 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ώρα 19:00 να προσέλθουν σε αίθουσα του GRECOTEL, σε τακτική ανοιχτή γενική συνέλευση, για συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

  1. Γνωριμία με το Κίνημα Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ»
  2. Πολιτική ανασκόπηση, από τις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα

Συντονίστρια ΠΡΑΤΤΩ – Έβρου
Αγγελινά Γεωργία

Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Γεωργία Αγγελινά, καλεί τους φίλους και τα μέλη του Κινήματος Ιδεών και Δράσης “ΠΡΑΤΤΩ” σε τακτική ανοικτή γενική συνέλευση το Σάββατο 28/11/2015 στις 19:00 στο Grecotel.

Η σύμβουλος του δημάρχου κ. Γεωργία Αγγελινά στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης της 15/10/2014 στις 18:44

Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου κ. Γεωργία Αγγελινά στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης της 15/10/2014

Το Κίνημα Ιδεών και Δράσης “ΠΡΑΤΤΩ”

Πρόεδρός της Κίνησης είναι ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος προσωπικότητες «από το πολιτικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος». Επιδίωξή της είναι «η συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, πατριωτικού, κοινωνικού κινήματος Σωτηρίας της χώρας, του λαού, του εργαζόμενου ανθρώπου, της ελληνικής φύσης». Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη, η Κίνηση βρίσκεται «στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας μεγάλης, μαζικής, πραγματικά σύγχρονης δημοκρατικής πατριωτικής αριστεράς, που θα εργαστεί και θα παλέψει σκληρά για τη σωτηρία του έθνους, του λαού και του τόπου» και για «μια Ευρώπη των εργαζομένων». Για την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» βασικό καθήκον είναι «το τσάκισμα της ισχύος λίγων οικογενειών, που αποτελούν το κεντρικό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ελληνικού κοινωνικού-οικονομοπολιτικού σχηματισμού». Στο κείμενο της διακήρυξης υπογραμμίζεται επίσης ότι «ο έλεγχος της Ολιγαρχίας πάνω στις τράπεζες και στο πολιτικό σύστημα καθώς και η διασύνδεσή της με την τρόικα και τους δανειστές είναι η κύρια αιτία που η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανασάνει. Η μάχη ενάντια στην εποπτεία της τρόικας και στα συμφέροντα της Ολιγαρχίας είναι τα δύο κεντρικά άμεσα πεδία μάχης γύρω από τα οποία πρέπει να αναπτυχθεί το αντιμνημονιακό δημοκρατικό κίνημα».

Οι σκοποί του σωματείου

Οι σκοποί του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι οι εξής:

  • Η υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημοκρατίας και των Αξιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του Λαού, καθώς και η υπεράσπιση των αρχών του δημοκρατικού πατριωτισμού.
  • Η συμβολή στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η προώθηση των Αρχών της ισότητας μεταξύ των πολιτών.
  • Η συμβολή μέσω μελετών και παρεμβάσεων για την προστασία και προβολή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και η συμβολή μέσω μελετών και παρεμβάσεων για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας, προς όφελος του Ελληνικού Λαού.
  • Η έμπρακτη υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μας.
  • Η προαγωγή ιδεών και πρακτικής κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Η μελέτη και η παροχή πληροφοριών στα μέλη του Σωματείου για τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, που αφορούν στο διεθνές και  ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 

Ο πρόεδρος της κίνησης και υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών & Δράσης "ΠΡΑΤΤΩ" και υπουργός εξωτερικών

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών & Δράσης “ΠΡΑΤΤΩ” και υπουργός εξωτερικών (πηγή φωτογραφίας: altsantiri.gr)

O Νίκος Κοτζιάς σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Πολιτική και Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια Μαρβούργου, Οξφόρδης και Χάρβαρντ και κατέχει τη θέση Καθηγητή Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Έχει ειδικευθεί σε ζητήματα πολιτικής και πολιτικών συστημάτων, κοινωνιών και εξωτερικής πολιτικής της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Υπήρξε μέλος πολλών διεθνών ομάδων μελέτης σύγχρονων θεμάτων με παγκόσμια αναγνώριση.

Στέλεχος της Αριστεράς με αντιχουντική δράση, καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών “Επιστημονική Σκέψη” και “Διαλεκτική” και εκδότης βιβλίων στις σειρές επιστημονικών έργων με διεθνή αναγνώριση “Λόγος” (Εκδόσεις Λιβάνη) και “Αναστοχασμός” (Εκδόσεις Καστανιώτη). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται έργα του νομπελίστα Π. Κρούγκμαν, του επίσης νομπελίστα Α. Σεν και διεθνώς αναγνωρισμένων συγγραφέων, όπως οι Γ. Χάμπερμας, Ν. Τσόμσκι, Μπ. Μπάρμπερ. Συνολικά είναι εκδότης και επιμελητής 65 βιβλίων.

Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά έργα και μια συλλογή ποιημάτων, 300 επιστημονικά κείμενα και πάνω από 4.000 πολιτικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες “Αξία” και “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, καθώς και στο περιοδικό “Επίκαιρα”.

Υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Εμπειρογνώμονας μέχρι το 2008, από όπου αφυπηρέτησε με το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Πρεσβευτή. Στο Υπουργείο Εξωτερικών διεύθυνε σειρά ομάδων έρευνας και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές και σημαντικές διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενος και προωθώντας με επιτυχία τα συμφέροντα και τις θέσεις της Ελλάδας. (πηγή βιογραφικού: ιστοσελίδα ΥΠΕΞ)

Σχόλιο pamemprosta.org:

Θα ήταν ενδιαφέρον, πάντως, να διαβάσει κανείς το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη του σωματείου και να παραστεί στην ανοικτή συνέλευση του Σαββάτου, να ακούσει και εν τέλει να ερωτήσει κατά πόσον συνεχίζουν να ισχύουν όσα είναι καταγεγραμμένα ως θέσεις του κινήματος με ημερομηνία την 15/10/2012, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμμετοχή του προέδρου του, κ. Κοτζιά στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της τελευταίας χρονιάς. Ειδικά η ιδρυτική διακήρυξη χρησιμοποιεί διατυπώσεις κατά τη γνώμη μου παρωχημένες, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του 2015, μπορεί κανείς όμως ακόμα να τις διαβάσει στην ιστοσελίδα της κίνησης (http://pratto.gr/ιδρυτική-διακήρυξη/).

Ενδιαφέρον επίσης θα είναι κατά πόσον το κίνημα ενδιαφέρεται και για τα τοπικά δημοτικά μας θέματα, στα πλαίσια των σκοπών του, καθώς η ειδική σύμβουλος του δημάρχου μας κ. Αγγελινά έχει καθήκοντα (όπως αυτά αναρτήθηκαν κατά την πρόσληψή της στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ) που συνάδουν και με τα ενδιαφέροντα του κινήματος “ΠΡΑΤΤΩ”, ήτοι:

  • Να ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές του Δήμου με σκοπό την προστασία, την προαγωγή και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τοπική κοινωνία ώστε επικουρικά να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ίσως να μας έδινε και έναν mini απολογισμό των δράσεών της από την ημερομηνία πρόσληψής της στο δήμο ως ειδική σύμβουλος του δημάρχου από τις 27/10/2014, ένα χρόνο πριν; Για να δούμε…