πάμε μπροστά

Πέμπτη

3

Δεκέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ημερίδα και έκθεση στο πλαίσιο της “3ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης – BRAU3” στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 7/12/2015

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Δελτία Τύπου, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Μεγάλα θέματα δήμου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Πρόσκληση σε Ημερίδα BRAU3 (7/12/2015 16:30 στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη)

Πρόσκληση σε Ημερίδα BRAU3 (7/12/2015 16:30 στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη)

Αλεξανδρούπολη  03/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ημερίδα και Έκθεση στο πλαίσιο της «3ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης -BRAU3»

Στο πλαίσιο της «3ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης – BRAU3», ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Εργαστηρίου Μορφολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ  και το ΤΕΕ  θα πραγματοποιήσουν Ημερίδα  την Δευτέρα  7/12/2015 και ώρα 16:30 στην αίθουσα του Επιμελητήριο Έβρου, καθώς και έκθεση με πόστερ έργων αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αποκατάστασης στο φουαγιέ του Δημοτικού Θέατρου. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστεί και το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια της “3ης Biennale Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης-BRAU3”

H BRAU (“Biennale del Restauro Architettonico & Urbano”), που οργανώνει η CICOP, προσφέρει ένα διεθνές φόρουµ για την σύγκριση και επαλήθευση σε παγκόσμια κλίμακα των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων.

Η BRAU, έχει ως σημείο εκκίνησης τη Φλωρεντία και διατρέχει κάθε δύο χρόνια επιλεγμένες πόλεις, που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Η Τρίτη Μπιενάλε BRAU3, έχει ως τίτλο: “ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ” (SENZA FRONTIERE, WITHOUT BORDERS) και στόχος της είναι να συμβάλει στη δυναμική αντίληψη του όρου «αρχιτεκτονική κληρονομιά», ως σταθερή αξία, όχι µόνο στα στενά όρια κάθε πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, µέσω ανταλλαγής και διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων σχετικών µε την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την οικοδομική των ιστορικών κτηρίων, στα πλαίσια μιας αειφόρου μεθοδολογίας προστασίας, ανάδειξης και λειτουργικής επανένταξή τους.

Οι χώρες και οι πόλεις, που φιλοξενούν την Μπιενάλε, συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διαμέσου δραστηριοτήτων, όπως έκθεση έργων αποκατάστασης, διοργάνωση ημερίδας και γενικά µε δραστηριότητες προώθησης του τοπικού πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της Biennale περιλαμβάνουν κάθε είδους δραστηριότητες προώθησης του τοπικού άυλου και υλικού πολιτισμού, µε κύριο άξονα την αρχιτεκτονική και πολεοδομική προστασία ιστορικών κτηρίων και τόπων.

Στα πλαίσια της BRAU3-2015, που διοργανώνεται στην Ελλάδα, συμμετέχουν οι πόλεις της Κοζάνης, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολη, ύστερα από πρόταση Εργαστηρίου Μορφολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ., που έχει και την επιστημονική επιμέλεια των εκθέσεων.

Η BRAU3-2015 στη Αλεξανδρούπολη, συνδιοργανώνονται από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

ΕΚΘΕΣΗ: 7-30/12/2015

Η έκθεση αφορά την παρουσίαση, σύγκριση και επαλήθευση, σε διεθνή κλίµακα, των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων.

Η Οργάνωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί µε πόστερ, προπλάσματα, προβολές, επισκέψεις, workshops, κ.α. χαρακτηριστικών έργων αποκατάστασης ιστορικών κτηρίων και περιοχών της πόλης.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:

  1. Θέµατα προστασίας ιστορικών κέντρων ιστορικών πόλεων και αρχιτεκτονικού τοπίου,
  2. Αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων – συγκροτημάτων,
  3. Στρατηγικές αναβίωσης εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε αστικές και περιαστικές περιοχές,
  4. Βιομηχανική Κληρονομιά,
  5. Επεµβάσεις  – αποκατάσταση κτηρίων του μοντέρνου κινήµατος.

ΗΜΕΡΙΔΑ: 7/12/2015

Οργάνωση ημερίδας µε ομιλίες σχετικές µε τις παραπάνω πέντε θεματικές ενότητες.

Τα ανωτέρω θα αναπτυχθούν με διαλέξεις ειδικών επιστημόνων, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών με πόστερ  που θα εκτεθούν στην έκθεση.

Τα αποτελέσµατα της Έκθεσης και της Ηµερίδας, θα αναρτηθούν στο site της BRAU και του Εργαστηρίου Μορφολογίας-Ρυθµολογίας του ΔΠΘ, ενώ απώτερος σκοπός είναι και η έκδοσή τους σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Σας επισυνάπτουμε και την αφίσα των εκδηλώσεων της 3ης Biennale Αστικής και Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

  • Νικόλαος Λιανός, ΤΑΜ/ΔΠΘ
  • Μαριάννα Καδόγλου, Δήμος Αλεξανδρούπολης
  • Ιωάννης Χρυσόπουλος, Δήμος Αλεξανδρούπολης
  • Αργύρης Πλέσσιας, ΤΕΕ Θράκης
Πρόγραμμα Συνεδριών Ημερίδας BRAU3 (7/12/2015 16:30 στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη)

Πρόγραμμα Συνεδριών Ημερίδας BRAU3 (7/12/2015 16:30 στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη) (πηγή: ithraki.com – το πρόγραμμα αυτό δεν συμπεριελαμβανόταν στο Δελτίο Τύπου που παραλάβαμε από το γραφείο τύπου του δήμου)