πάμε μπροστά

Δευτέρα

14

Δεκέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Συνέντευξη τύπου κ. Σάββα Δευτεραίου [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία lsalex.gr, Απομαγνητοφώνηση, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Δημοσιεύματα, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαφάνεια, Ζωντανή Ενημέρωση, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Ιστοσελίδες, Λαϊκή Συσπείρωση, Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις

Λαϊκή Συσπείρωση

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Αθηνά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης”, κ. Σάββας Δευτεραίος.

Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου αποτέλεσε η κατεπείγουσα ψήφιση του νέου πακέτου των προαπαιτούμενων αύριο βράδυ της Τρίτης 15/12/2015 και το κάλεσμα στην αυριανή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο στις 18:00.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Ζωγράφου από την Άλφα Τηλεόραση, σχετικά με το πρόσφατο θέμα που προέκυψε από την υπερψήφιση της κ. Δραμανίδου της επέκτασης των ποδηλατοδρόμων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε αντίθεση με όσα δήλωσε λίγες ημέρες αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum και το Δημήτρη Κολιό, ο κ. Δευτεραίος διευκρίνησε ότι η παράταξή του καταψήφισε συνολικά τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Είναι υπέρ των ποδηλατοδρόμων με άλλη φιλοσοφία και σχεδιασμό, στα πλαίσια αυτά η κ. Δραμανίδου ψήφισε τους ποδηλατοδρόμους, παραδέχθηκε ότι λάθος της παράταξής του ήταν ότι δε διευκρινίστηκε η διαφωνία με τη μονοδρόμηση-πεζοδρόμηση-ποδηλατοδρόμηση της παραλιακής οδού. Η θέση της παράταξής του είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο μεγάλος περιφερειακός της Αλεξανδρούπολης, η παραλιακή οδός πρέπει να μείνει ανοικτή.

Σε ερώτηση δική μας για τις ζωντανές μεταδόσεις των ΔΣ, ο κ. Δευτεραίος αφού εξέφρασε το παράπονό του για το σχόλιό μας ότι η πρώτη παράταξη που στηρίζει την πρωτοβουλία μας είναι η ΑΝΑ.Σ.Α. καθώς και για το σημείο της επιστολής μας που τόνιζε στους δημοτικούς συμβούλους “να προσέχουνε τι λένε”, είπε ότι η παράταξή του θα λέει αυτά που θέλει, ακόμα και αν είναι βρισιές ή δυσαρεστούν κάποιους, δε φοβάται και δεν κρύβεται για τίποτε. Θύμισε ότι σε παλιότερα ΔΣ, όση ώρα ήταν τα τηλεοπτικά κανάλια μέσα στην αίθουσα αυτό μετατρεπόταν σε ρινγκ, μόλις δε αποχωρούσαν οι κάμερες περνούσαν όλα τα θέματα εν ηρεμία, με πλήρη συναίνεση και με μόνη διαφωνία αυτή της παράταξής του. Η ζωντανή μετάδοση των ΔΣ θα δώσει τη δυνατότητα στους δημότες να κρίνουν το αντιπολιτευτικό έργο από μόνοι τους, χωρίς να στηρίζονται σε σχόλια τρίτων, οι οποίοι διατυπώνουν δημόσια απόψεις παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις και οι ίδιοι.

Για το δημοτικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει σύντομα να συζητηθεί, να δούμε με τι όρους θα λειτουργήσει, με τι σχέσεις εργασίας και με τι δυνατότητες πρόσβασης της κάθε παράταξης στα στούντιο και τον προγραμματισμό των εκπομπών του.

Σάββας Δευτεραίος & Φανή Τρέλλη στη συνέντευξη τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα 14/12/2015 το μεσημέρι

Σάββας Δευτεραίος & Φανή Τρέλλη στη συνέντευξη τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα 14/12/2015 το μεσημέρι

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο όσων είπε ο κ. Δευτεραίος, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της παράταξης, lsalex.gr, όπως και το πλήρες βίντεο μαζί με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

==============

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΑΒΒΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ 15/12/2015

Αύριο ως κατεπείγον έρχεται στη Βουλή το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων. Για άλλη μια φορά  η «σκληρή διαπραγμάτευση για το καλό του λαού» είναι στάχτη στα μάτια για να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση και  μετά την ψήφιση, από 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, νέα  δυσβάστακτα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις λαϊκές οικογένειες, περικόπτονται ακόμη περισσότερο στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες και εξασφαλίζονται φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

4,2 δισεκατομμύρια είναι η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για το λαό. Από αυτά 1,8 δισεκατομμύρια, είναι ΦΠΑ με τις αλλαγές στους συντελεστές. 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορούν μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στη χρηματοδότηση της Πρόνοιας, των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής περίθαλψης.

Ο εκάστοτε κρατικός μηχανισμός, έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, που εξυπηρετεί καθαρά τις στρατηγικές επιδιώξεις του κράτους σε τοπικό επίπεδο για την καπιταλιστική ανάπτυξη σε βάρος του λαού και των αναγκών του.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση είναι εναρμονισμένος και ο προϋπολογισμός του Δήμου μας μέσα απ τον οποίο διαφαίνονται αυξήσεις σε δημοτικά, ανταποδοτικά και λοιπά τέλη, ενώ εφαρμόζονται ήδη αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πλέον κανόνας, οι απλήρωτες υπερωρίες γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δημάρχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις εισάγουν μεγάλους χορηγούς (βλέπε Κόκα-Κόλα) ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν σκάνδαλα τύπου ΤΙΕΔΑ που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, αξιοποιούν τον εθελοντισμό με υποσχέσεις και τις διάφορες ΜΚΟ. Εφαρμόζουν δηλαδή την πολιτική που έχει στόχο τη μείωση της διεκδίκησης από το λαό των δικαιωμάτων του, καλούν τους εργαζόμενους να απεργούν δουλεύοντας κλπ. Οι κυβερνήσεις λοιπόν έχουν βρει γερά στηρίγματα στις υποταγμένες Δημοτικές Αρχές που βάζουν πλάτη για να περάσουν πιο εύκολα, πιο ομαλά στη συνείδηση του λαού όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Το επόμενο διάστημα, επιδιώκουμε  την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού και των μαζικών φορέων σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ιεραρχούμε τα «τοπικολαϊκά» προβλήματα και θα είμαστε μπροστάρηδες στην πάλη για την ανακούφιση των εργαζομένων και του λαού του Δήμου μας, για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στη διεκδίκηση καλύτερης ζωής. Γι’ αυτό καλούμε το λαό να συμμετέχει μαζικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο 15.12.15 ώρα 6.00 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Όσο φανταχτερές κι αν είναι οι πόλεις, όσο κι αν έχουν όμορφες βιτρίνες, το θέμα είναι ότι όσοι ζουν σ΄αυτές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, όλα τα λαϊκά στρώματα, φτωχοποιούνται καθημερινά, δέχονται τις επιπτώσεις των μνημονίων, των εφαρμοστικών μέτρων και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Δε δεχόμαστε την πρόταση Κυβέρνησης – ΚΕΔΕ για μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους και παλεύουμε να καταργηθεί η αντιλαϊκή φορολόγηση των σπιτιών.

Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών που κινδυνεύουν τα σπίτια τους να βγουν σε πλειστηριασμό. Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται αυτό το διάστημα για να μη περάσουν οι νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μην επιβληθούν νέοι φόροι, να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, να μη συρρικνωθούν δομές Υγείας και Πρόνοιας.

Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σ’ όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα όπως στην καθαριότητα, σε έργα μικρής κλίμακας στις γειτονιές, στις κοινωνικές δράσεις, παιδικές χαρές, συγκοινωνίες, δημιουργία νέων πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού κλπ.

Θεωρούμε ότι απέναντι σ” αυτήν τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση με όρους μαζικού – λαϊκού κινήματος και όχι με στείρες φραστικές αντιπαραθέσεις και φωνασκίες που σκοπό έχουν ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο αν ανοίξει ο δρόμος των ανατροπών, μπορούν οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, στην αναγέννηση της ελπίδας για μια άλλη προοπτική.

Για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα για:

 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
 • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
 • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου.
 • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών του Δήμου (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5.
 • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
 • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
 • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, Ε.Ε.
   

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

 Αλεξανδρούπολη 14.12.2015

==============