πάμε μπροστά

Δευτέρα

11

Ιανουάριος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η 1η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 8/1/2016… μετά τη λήξη της συνεδρίασης [φωτογραφίες, ηχητικό]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Ηχητικά, Ηχητικά, Φωτογραφίες/Γραφικά

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της έκτακτης συνεδρίασης του 1ου τακτικού δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 8/1/2016. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00. Την ανάρτηση συνοδεύει φωτογραφικό ρεπορτάζ και (για δεύτερη φορά) το πλήρες και αμοντάριστο ηχητικό της συνεδρίασης διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας.

Σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έγινε καμία αναφορά από το προεδρείο ή τον κ. δήμαρχο όσον αφορά το θέμα της ανάρτησης των ηχητικών από το pamemprosta.org. Αυτό έγινε είτε λόγω του εορταστικού κλίματος της πρώτης συνεδρίασης της χρονιάς, είτε επειδή η δημοτική αρχή έμμεσα τις επικροτεί (κάτι το οποίο ευχόμαστε).

Τις τελευταίες ημέρες δε, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα” κ. Νικόλαος Τζανίδης ανέβασε με εμφάνισή του στο δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης (δείτε εδώ και εδώ) το θέμα της μη μετάδοσης των συνεδριάσεων του ΔΣ ζωντανά από το δημοτικό μας ραδιόφωνο, θέση με την οποία συμφωνούμε διαχρονικά. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν από την υπηρεσία του δήμου αυτές οι μεταδόσεις, δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογούμε επ’ αυτού, είναι η μόνη λογική κίνηση με στόχο τη διαφάνεια στα δημοτικά μας θέματα και την αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού μας ραδιοφώνου.

Γενική άποψη του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Γενική άποψη του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη στο παρακάτω κείμενο.


Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com. Καλή χρονιά σε όλους.

18:16

Αρχίζει η συνεδρίαση. Ευχές από τον κ. Δήμαρχο σε όλους για χρόνια πολλά, ακολουθεί το κόψιμο της βασιλόπιτας.

Το φλουρί της πίτας του 1ου ΔΣ του 2016 στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάββα Δευτεραίο (8/1/2016 18:19)

Το φλουρί της πίτας του 1ου ΔΣ του 2016 στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάββα Δευτεραίο (8/1/2016 18:19)

Το φλουρί της πίτας του 1ου ΔΣ του 2016 στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάββα Δευτεραίο (8/1/2016 18:19)

Το φλουρί της πίτας του 1ου ΔΣ του 2016 στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάββα Δευτεραίο (8/1/2016 18:23)

Το φλουρί των ατομικών βασιλοπιτών του 1ου ΔΣ του 2016 (και το καλάθι-δώρο με κρασιά) στον αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Ιωάννη Ταρτανή (8/1/2016 18:23)

Το φλουρί των ατομικών βασιλοπιτών του 1ου ΔΣ του 2016 (και το καλάθι-δώρο με κρασιά) στον αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Ιωάννη Ταρτανή (8/1/2016 18:23)

Κερνούν και οι εορτάζοντες κ.κ. Ιωάννης Ταρτανής, Φαλέκας, Βαταμίδης, Βρύζας, γενέθλια έχει (και του εύχεται χρόνια πολλά εκ μέρους όλων ο πρόεδρος κ. Αγγλιάς) ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης, επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α.

18:24
Το πρώτο “ανέκδοτο” της χρονιάς από τον πρόεδρο του ΔΣ, κ. Άκη Αγγλιά.

18:25
Αρχίζει η συνεδρίαση.

Ο κ. Αγγλιάς διαβάζει ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Γκότση, εκ μέρους της οικογενείας του κ. Νικολαΐδη για την ονοματοδοσία της Φιλαρμονικής Φέρων καθώς και αίθουσας του Ωδείου Φέρων.

Έκτακτα θέματα

 1. Ο κ. Μαυρίδης, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας, ζητά να τιμηθεί ένας συνδημότης για την εθελοντική προσφορά του στην καθαριότητα. Ο κ. Μαυρίδης λέει ότι ο κ. Βασίλης Ακούδης δουλεύει κανονικά από το πάρκο Ακαδημίας μέχρι τη δημαρχία κάθε μέρα, προτείνεται για μετάλλιο β’ τιμής. Η σύζυγός του εργάζεται στο δήμο. Ο κ. Δήμαρχος επιβεβαιώνει την προσφορά του κυρίου Ακούδη.
 2. Έγκριση μετάβασης κ. Φαλέκα στη Θεσσαλονίκη σε συνέδριο για το LNG με μία διανυκτέρευση
 3. Δύο θέματα από δημοτική κοινότητα για ανεπαρκή ηλεκτροφωτισμό στην πρώην οδό Δολόγκου (νυν 28ης Οκτωβρίου), τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ έως το Μαρινόπουλο και για την περιφερειακή οδό από τα φανάρια της γέφυρας Μαϊστρου έως και Άβαντα.
 4. Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέτει ένα θέμα για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο 7ο νηπιαγωγείο και για πρόβλημα με αδέσποτα σε απέναντι οικόπεδο.
  Ο κ. Δήμαρχος ζητά το θέμα να απευθυνθεί στην υπηρεσία του δήμου και να μην απασχολεί η Λαϊκή Συσπείρωση το δημοτικό συμβούλιο. Εφόσον δε λυθεί το πρόβλημα από την υπηρεσία τότε η ενδιαφερόμενη παράταξη μπορεί να το φέρει στο ΔΣ.
  Η κ. Δραμανίδου απαντά ότι έχει ήδη τεθεί υπόψη της υπηρεσίας ένα χρόνο πριν από το σχολείο και δεν έγινε ακόμα κάτι, ούτε για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ούτε για τα αδέσποτα, τα οποία μαζεύτηκαν και επιστράφηκαν στο ίδιο σημείο.
  Ο κ. Μαυρίδης λέει ότι από Δευτέρα πρωί θα λειτουργήσει το νέο καταφύγιο και προτεραιότητα θα είναι η απομάκρυνση των δυο αδέσποτων από την οδό Σκαμάνδρου (στο παρελθόν ο Δήμος τα κράτησε 3 μήνες και τα επέστρεψε – βάσει νόμου – στο χώρο απ’ όπου τα μάζεψε).
  Ο κ. Δευτεραίος απαντά ότι το ΔΣ οφείλει να ενημερώνεται, είναι το ανώτερο σώμα του δήμου.
  Ο κ. Δήμαρχος επαναλαμβάνει ότι όσα θέματα έχουν επικινδυνότητα έχουν πάντα προτεραιότητα, είναι όμως υπηρεσιακά τα θέματα. Ο δήμος θέτει τις προτεραιότητες στα πολλά αιτήματα των σχολείων της αρμοδιότητάς του.
  Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι η ασφάλεια κρίνεται από τους υπηρεσιακούς, δεν υπάρχει επικινδυνότητα καθώς ο ηλεκτρολογικός πίνακας είναι απλά παλιός. Αυτή η αντικατάσταση θα γίνει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και όχι από το δήμο, εφόσον είναι απαραίτητο. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 15/12, οι ηλεκτρολόγοι του δήμου το είδαν και το γραφείο περιουσίας είναι σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Άποψη κοινού του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Άποψη κοινού του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Τακτικά θέματα

Ο κ. Δήμαρχος ενημερώνει για το Συνέδριο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 14-15/1/2016 και για τα προβλήματα του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Θα ακουστούν όλα τα μοντέλα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα καθώς και βορειοευρωπαϊκά μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων. Η Κομοτηνή δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί τα απορρίμματα του δήμου Αλεξανδρούπολης, σε ένα μήνα όμως θα είναι, τα μέχρι τότε πρόστιμα πρέπει να τα πληρώνει η κυβέρνηση και όχι οι δήμοι.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί το 5ο ΔΣ Παίδων με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα υλοποιήσουν διαγωνισμό ζωγραφικής με βραβεία έξι ποδήλατα.

Ο κ. Μιχαηλίδης ρωτά για το τι γίνεται με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης, εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (σ.σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) για να αποκατασταθεί και ένα επιπλέον κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων ως σήμερα.

Ο κ. δήμαρχος απαντά πως η αδυναμία του δήμου Κομοτηνής να δεχθεί τα απορρίμματα του δήμου μας (δεν είναι έτοιμος ακόμα το ΧΥΤΑ εκεί), χρειάστηκε μία επιπλέον δαπάνη (συμπληρωματική σύμβαση) καθώς ο ΧΑΔΑ μας έχει μεγαλώσει από την περίοδο της μελέτης του έργου. Η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ εξασφαλίστηκε από το ΕΠΕΡΑ και επομένως από μέρα σε μέρα εγκρίνεται ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας που υπέβαλλε ο ανάδοχος του έργου (Εγνατία Οδός) προς το ΕΠΠΕΡΑΑ για να εγκριθεί η χρηματοδότηση και να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Άποψη δημοσιογραφικών... θεωρείων του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Άποψη δημοσιογραφικών… θεωρείων του πρώτου, πανηγυρικού ΔΣ του δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2016 (8/1/2016 18:39)

Θέμα 2 – Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Εγκρίνεται δαπάνη 2.500 ευρώ για το γεύμα της Παρασκευής που αναλαμβάνει ο δήμος.

Ομόφωνα

18:48

Παράταξη "Δήμος & Δημότες", 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

Παράταξη “Δήμος & Δημότες”, 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

Θέμα 3 – Ανάθεση άσκησης αρμοδιότητας ελέγχου παιδότοπων από τη Δημοτική Αστυνομία (Εισηγ.: κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος)

Ομόφωνα

Θέμα 4 – Έγκριση δαπανών που θα προκύψουν στα πλαίσια της επίσκεψης αντιπροσωπείας Δήμων από την Βουλγαρία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό την διερεύνηση συνεργασίας στο πρόγραμμα “INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020” (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Η δαπάνη διαμορφώνεται στα 1.400 ευρώ γιατί προστέθηκε και η διερμηνεία (από τα 1.200 που αναφέρει η εισήγηση που μοιράστηκε στους συμβούλους).

Ομόφωνα

Παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση", 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

Παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”, 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

18:50

Θέμα 5 – Ανάληψη υποχρέωσης καταβολής δεδουλευμένων σε δικαιούχους πρώην εργαζομένους της υπό εκκαθάρισης επιχείρησης του Δήμου Κ.Δ.Ε.Π.Α.Φ. (Εισηγ.: κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης)

Ο κ. Παπατζελίδης εισηγείται το ιστορικό των δυο εργαζομένων στη ΚΔΕΠΑΦ της δημοτικής ενότητας Φερών το 2011.

Λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τον εκκαθαριστή κ. Βαρλάμη, περνάει το θέμα από το ΔΣ για να πληρωθούν, τα ποσά είναι 2.700 και 2.400 για κάθε εργαζόμενη αντίστοιχα. Η μία είναι χοροδιδάσκαλος και η άλλη βιβλιοθηκονόμος.

Ο κ. Τζανίδης ρωτά αν υπάρχει υποχρέωση άσκησης ανακοπής από το δήμο σε αυτή την απόφαση.

Ο κ. Παπατζελίδης λέει ότι τα θέματα έρχονται στην Οικονομική Επιτροπή για να αποφασίσει αν θα γίνει η όχι ανακοπή. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το θέμα και να είναι προς το συμφέρον του δήμου για να μην ασκηθεί ανακοπή.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά γιατί έρχεται το θέμα στο ΔΣ, αφού είναι κάτω από 2.500 ευρώ, δεν αρκεί η απόφαση Οικονομικής Επιτροπής;

Ο κ. Παπατζελίδης λέει ότι το λογιστήριο θέλει απόφαση ΔΣ για να προβεί στην πληρωμή αυτής της υποχρέωσης, διότι από τους εκκαθαριστές δεν προκύπτει θέμα αποκατάστασης αυτής της πληρωμής.

Ο κ. Αγγλίας λέει ότι είναι δεδουλευμένα, δε θα κάνουμε θέμα.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Παρατάξεις "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη", "Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι" και "αλλάΖΟΥΜΕ τώρα", 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

Παρατάξεις “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”, “Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι” και “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”, 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 18:42)

Θέμα 6 – Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για παραίτηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπέρ ιδιοκτητών Ελευθερίου Κυριακίδη και Μάρκου Κυριακίδη (αδελφών) επί ενός αγροτεμαχίου στην Αγνάντια έκτασης 5.505 τ.μ. (Εισηγ.: κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης)

Ο κ. Παπατζελίδης εισηγείται το ιστορικό. Ο Δήμος υπέβαλλε στο Κτηματολόγιο χαρτιά και πήρε ΚΑΕΚ, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από το δήμο να μη προχωρήσει ο Δήμος γιατί το οικόπεδο ήταν δικό τους. Η εκδίκαση της ένστασης του δήμου έγινε δεκτή, η ουσία είναι όμως ότι το ακίνητο ήταν του πατέρα τους και ο Δήμος άσκησε δικαιώματα που δεν μπορούσε να ασκήσει.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι ο νόμος απαγορεύει από το δήμο να ασκήσει δικαίωμα κυριότητας (Ν. 4215/2014)

Ομόφωνα

Θέμα 7 – Μη καταβολή μισθωμάτων του κυλικείου του νέου Κολυμβητηρίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έτους 2015. (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ο κ. Παντελίδης εισηγείται.

Ο κ. Σεφεριάδης λέει ότι προβλέπεται στο συμβόλαιο αυτό, μπορεί ο Δήμος να μην εισπράξει μισθώματα αφού με υπαιτιότητά του δε λειτούργησε το κολυμβητήριο 2 μήνες.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά γιατί βεβαιώθηκαν τα μισθώματα, αφού δικαιούταν να μη πληρώσει.

Ομόφωνα

19:00

Θέμα 8 – Έγκριση και παραλαβή μελέτης «Σύνταξη ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης της αποθήκης 4 του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
Θέμα 9 – Έγκριση και παραλαβή μελέτης «Σύνταξη ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης της αποθήκης 6 του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Ο κ. Γερακόπουλος εισηγείται. Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι διαφωνεί με την επιλογή του δανεισμού. Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι το Jessica τελείωσε, πάμε πλέον για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέμα 10 – Υποβολή πρότασης με τίτλο «Κατασκευή Γυμνασίου στο ΚΕΓΕ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
Θέμα 11 – Υποβολή πρότασης με τίτλο «Κατασκευή Λυκείου στο ΚΕΓΕ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Ο κ. Γερακόπουλος εισηγείται. Στις 29/1/2016 ανοίγει το μέτρο χρηματοδότησης. Ετοιμάζεται και ο φάκελος του νέου νηπιαγωγείου στον αύλειο χώρο του 8ου δημοτικού. Το λύκειο Φερών θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο, από τις κτιριακές υποδομές (από τον ΟΣΚ).

Ο κ. Καρυπίδης λέει ότι καλώς κατατέθηκε η πρόταση, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε και το λύκειο Φερών, είναι έτοιμη η μελέτη, θα ανεγερθεί στο χώρο που προβλέφθηκε ή όχι;

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι όλες οι ώριμες μελέτες των δήμων δεν ξεπερνούν τα 18,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 36 εκατ ευρώ που είναι διαθέσιμα. Θα γίνει στη θέση Μπουγάδες, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από πολλούς εδώ μέσα (σ.σ. εννοεί την παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. που προέτεινε ως ενδεδειγμένη λύση την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου και όχι τη μακροχρόνια μίσθωσή του από το δημόσιο).

Ο κ. Καρυπίδης απαντά ότι ήταν διαφορετική άποψη.

Ο κ. Λαμπάκης αντιτείνει ότι αν κέρδιζαν όσοι διαφωνούσαν δε θα είχαμε χώρο να κτίσουμε το σχολείο.

Ομόφωνα.

Θέμα 12 – Ορισμός επιτροπής παραλαβής και ελέγχου ποιότητας υλικών του έργου «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μουσικού Σχολείου Αλεξ/πολης (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Ορίζεται ο κ. Παπαμαυρουδής.

Ομόφωνα

Θέμα 13 – Μερική ανάκληση της 155/2012 και της 107/2013 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου , σε ότι αφορά την παραχώρηση του βυτιοφόρου οχήματος με αριθ. κυκλοφορίας ΝΧΑ 8644 (πρώην ΚΗΥ 1592) (Εισηγ.: κ. Μυτιληνός Ευάγγελος)

Ο κ. Μυτιληνός λέει ότι δημοτική επιχείρηση απαγορεύεται να έχει στην κατοχή της αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, οπότε το βυτίο επιστρέφει στο δήμο (το είχε παραλάβει η ΔΕΥΑΑ από την ένωση των δήμων λόγω Καλλικράτη). Μπορεί όμως η ΔΕΥΑΑ να παραχωρήσει το χειριστή του οχήματος στο δήμο. Στην ουσία το συγκεκριμένο όχημα εξυπηρετεί τους κατοίκους Φερών.

Ομόφωνα

19:07

Θέμα 14 – Έγκριση της 344/2015 απόφασης του Δ.Σ της ΔΕΥΑΑ «Περί έγκρισης καθορισμού τελών ύδρευσης- αποχέτευσης οικ. έτους 2016» (Εισηγ.: κ. Μυτιληνός Ευάγγελος)

Ο κ. Μυτιληνός λέει ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ παραμένει η ίδια με πέρσι.

Η κ. Δραμανίδου (μέλος και του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ) λέει πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ψηφίζει διότι πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη ύδρευσης, με την ανεργία και μείωση μισθών και συντάξεων το να τα κρατάμε ίδια τα τέλη είναι σαν να τα αυξάνουμε. Οι ΔΕΥΑ εξαρτούν την κερδοφορία τους αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιώτες. Το κοινωνικό αγαθό του νερού έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνουν μειώσεις, υπάρχουν μεγάλοι οφειλέτες από τους οποίους πρέπει να διεκδικηθούν τα χρήματα. Η ΔΕΥΑ πληρώνει ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο αντί για βιομηχανικό, όποτε οι δημότες ξαναπληρώνουν τη ΔΕΗ.

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ δεν έχει ενημερωθεί η απόφαση που μνημονεύεται στην εισήγηση, σχετικά με την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική.

Αναφέρεται σε ανάθεση σε εταιρεία των Σερρών μελέτης ύψους 24.000 ευρώ με αντικείμενο τη διερεύνηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΑ. Ποια είναι τα αποτελέσματα της μελέτης, δε θα μπορούσε να ανατεθεί σε τοπικές εταιρείες;

Υπάρχει δυνατότητα μείωσης τιμολογίων, το 2015 η ΔΕΥΑΑ κατέβαλε 670.000 ευρώ φόρο στο κράτος, μπορεί να μειωθεί το τιμολόγιο ώστε να μην επιστρέφουμε στο κράτος χρήματα με τη μορφή φόρων;

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληνός, πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, εισηγείται το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής 2016 του νομικού προσώπου του δήμου, 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 19:17)

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληνός, πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, εισηγείται το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής 2016 του νομικού προσώπου του δήμου, 1ο τακτικό ΔΣ Αλεξανδρούπολης του 2016 (8/1/2016 19:17)

Ο κ. Μυτιληνός απαντά, αν και κατά την άποψή του οι ερωτήσεις του κ. Μιχαηλίδη είναι εκτός θέματος. Η ανάθεση μελέτης έγινε με γνώμονα να βρεθεί εταιρεία με εμπειρία και άλλες μελέτες σε αντίστοιχες ΔΕΥΑ. Η οικονομική υπηρεσία δε συμφωνούσε με την πρώτη μελέτη που έκανε εταιρεία από την Ορεστιάδα. Αυτή δικαίωνε τα μικρά καταστήματα, μείωνε όμως κατά 2 εκατ. ευρώ τα έσοδα. Έγινε νέα μελέτη, επιτρέπεται πλέον βάσει νόμου ένα κοινωνικό τιμολόγιο για πρώτη φορά, παλιότερα έπρεπε να παίρνουν άδεια από την αποκεντρωμένη που όμως τις απέρριπτε. Ο νέος μελετητής θα πάρει υπόψη του το νέο νόμο. Θα δούμε για παράδειγμα αν σε μια οικογένεια είναι 2-3 άτομα άνεργα, να μην πληρώνουν καθόλου νερό. Πρέπει στο τέλος της χρονιάς όλες οι ΔΕΥΑ να έχουν θετικό πρόσημο. Τη χρόνια που πληρώσαμε μεγάλους φόρους όλες οι ΔΕΥΑ πιάστηκαν απροετοίμαστες και πλήρωσαν. Γίνονται πολλά έργα από ίδιους πόρους, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα 35.000 ευρώ κερδοφορίας, παίρνουμε μεγάλες εκπτώσεις από διαγωνισμούς που γίνονται με ίδιους πόρους, έχουμε μέση έκπτωση 50% και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα πιάσουν (ως έκπτωση) όλους τους δημότες, όχι μόνο τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Βασική προϋπόθεση είναι να το επιτρέπουν τα οικονομικά της επιχείρησης.

19:20

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι είναι καθήκον της ΔΕΥΑΑ να εξοικονομεί πόρους και να μειώνει τα τέλη ύδρευσης με κάποια κριτήρια. Έχει ενδοιασμό όμως στην ανάθεση αυτών των μελετών. Η προσωπική του εμπειρία είναι ότι παίρνουν όλα τα στοιχεία από την υπηρεσία, και κάνουν μια εισήγηση η οποία ουσία είναι άχρηστη και μπορεί να μπει στον κάλαθο των αχρήστων. Είχε αντιδράσει και παλιότερα για τη συγκεκριμένη ανάθεση σε εταιρεία της Ορεστιάδας. Η διοίκηση και οι υπηρεσιακοί είναι ικανότατοι και μπορούν να κάνουν τις προτάσεις μόνοι τους, όχι κάποιοι αδρά αμειβόμενοι σύμβουλοι που θα μας πουν αν και σε ποιο βαθμό θα κάνουμε κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Μυτιληνός λέει ότι το προσωπικό της ΔΕΥΑΑ είναι ελλειπέστατο, έφυγε ο παλιός οικονομικός διευθυντής κ. Κουφός, μια νέα υπάλληλος που τον έχει αντικαταστήσει δυσκολεύεται, το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε παρά να ανατεθεί η μελέτη σε εξωτερικό συνεργάτη.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στο παρελθόν ανατέθηκαν μελέτες σε εταιρείες μαϊμού, σε περιόδους παχιών αγελάδων που όμως πέρασαν προ πολλού. Η ανάθεση αυτή ανατέθηκε σε εταιρεία έμπειρη. Η εξειδίκευση είναι ο κυρίαρχος των πάντων, κλίνουμε το γόνυ στους εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να μας βοηθήσουν να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική.

Γύρω στα 600.000 ευρώ ξόδεψε η ΔΕΥΑΑ λόγω της κακής μελέτης της αποχέτευσης Φερών για να ολοκληρωθεί το έργο. Από την περσινή μείωση κατά 1,5 εκατ ευρώ προέκυψε ελάφρυνση για τους δημότες. Ασκούμε κοινωνική πολιτική μέσα από την ανοικτή αγοράκια την κερδοφορία των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΑ λειτουργεί τέλεια, είναι όλα κρυστάλλινα και ασκούμε κοινωνική πολιτική. Μπράβο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΑ και τον πρόεδρό της.

Καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, κατά και η ΑΝΑΣΑ επειδή ζήτησαν μειώσεις τιμολογίων.

19:28

Θέμα 15 – Ορισμός Εκπροσώπου του Δήμου στην Επιτροπή του Π.Δ 23/2000. (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Ορίζεται ο κ. Βρύζας, αναπληρωματικός ο κ. Αραμπατζής.

Ομόφωνα

Θέμα 16 – Έγκριση δαπανών μετακίνησης του Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Φαλέκα Ιωάννη, στην Αθήνα. (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)
Θέμα 17 – Έγκριση δαπανών μετακίνησης του Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Φερών και Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γκότση Νικολάου, στην Αθήνα. (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)
Θέμα 18 – Έγκριση μετακίνησης του Δημάρχου, κ. Λαμπάκη Ευάγγελου, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, με το αριθ. κυκλοφορίας ΚΗΙ 5642, υπηρεσιακό αυτοκίνητο, στις 12-01-2016 και επιστροφή αυθημερόν (Εισηγ: κ. Πρόεδρος Δ.Σ.)

Ομόφωνα, ο κ. Δήμαρχος θα πάει στη Σόφια.

19:29

Λύεται η συνεδρίαση.

============================

1η τακτική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης (08/01/2016 18:00) by Πάμε Μπροστά on Mixcloud

===========

Ηχητικό Ευρετήριο

Χρόνος Ομιλητής Αναφορά σε:
00:00:07 Λαμπάκης Ευάγγελος Ευχές για το 2016
00:04:41 Αγγλιάς Θεόδωρος Ευχές σε εορτάζοντες Ιωάννηδες και κ. Παύλο Μιχαηλίδη
00:08:04 Αγγλιάς Θεόδωρος Πρώτο “ανέκδοτο” του 2016
00:09:37 Αγγλιάς Θεόδωρος Ευχαριστήρια επιστολή οικογένειας Νικολαϊδη σε κ. Γκότση
00:11:47 Έκτακτα Θέματα
00:12:08 Μαυρίδης Κωνσταντίνος Απονομή μεταλλίου β’ τιμής στον εθελοντή κ. Βασίλη Ακούδη
00:15:44 Αγγλιάς Θεόδωρος Επιστολή Λαϊκής Συσπείρωσης για 7ο Νηπιαγωγείο και αδέσποτα
00:21:58 Λαμπάκης Ευάγγελος Ενημέρωση για πανελλήνιο συνέδριο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από ΚΕΔΕ
00:30:57 Μιχαηλίδης Παύλος Ερώτηση για καθυστέρηση έργου αποκατάστασης ΧΑΔΑ Αλεξ/πολης
00:32:29 Αιτήσεις – Ευχές σε δημοσιογράφους
00:32:49 Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
00:32:49 Ξανθόπουλος Χρυσόστομος Θέμα 3ο – Έλεγχοι παιδότοπων σε δημοτ. αστυνομία
00:33:31 Παντελίδης Γεώργιος Θέμα 4ο – Δαπάνες επίσκεψης δημάρχων από Βουλγαρία
00:34:23 Παπατζελίδης Δημοσθένης Θέμα 5ο – Καταβολή δεδουλευμένων σε πρώην υπαλλήλους ΚΔΕΠΑΦ
00:39:12 Παπατζελίδης Δημοσθένης Θέμα 6ο – Αγροτεμάχιο αφών Κυριακίδη
00:42:21 Παντελίδης Γεώργιος Θέμα 7ο – Διαγραφή μισθωμάτων κυλικείου κολυμβητηρίου Ιουλ.-Αυγ.2015
00:44:35 Γερακόπουλος Χρήστος Θέματα 8ο & 9ο – Μελέτες Η/Μ αποθηκών ΟΣΕ στο Λιμάνι
00:46:20 Γερακόπουλος Χρήστος Θέματα 10ο & 11ο – Υποβολή πρότασης γυμνασίου-λυκείου στο ΚΕΓΕ
00:50:33 Γερακόπουλος Χρήστος Θέμα 12ο – Επιτροπή παραλαβής/ποιότητας υλικών
00:50:48 Μυτιληνός Ευάγγελος Θέμα 13ο – Ανάκληση παραχώρησης βυτίου σε ΔΕΥΑΑ
00:51:57 Μυτιληνός Ευάγγελος Θέμα 14ο – Τιμολογιακή Πολιτική ΔΕΥΑΑ 2016
00:55:18 Μιχαηλίδης Παύλος Θέμα 14ο – Απευθείας ανάθεση μελέτης ΔΕΥΑΑ
01:12:44 Λαμπάκης Ευάγγελος Θέμα 15ο – Εκπρόσωπος δήμου σε επιτροπή
01:13:21 Λαμπάκης Ε. – Αγγλιάς Θ. Θέματα 16ο-17ο-18ο – Δαπάνες μετακίνησης