Συμφωνία Σκουρλέτη-Λαμπάκη για λιμάνι, LNG, χρυσωρυχεία, διαμετακομιστικό κέντρο. Πράξεις πότε θα δούμε;
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Μεγάλα θέματα δήμου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, Χρυσωρυχεία
Λάβαμε πριν από λίγο δελτίο τύπου του δημάρχου μας σχετικά με συνάντησή του με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη την Τετάρτη 3/2/2016 στο υπουργείο στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή του κ. δημάρχου είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ειδικά στο θέμα των χρυσωρυχείων του Περάματος, ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Λαμπάκη “ότι οδηγεί στη συνολική καταστροφή όλων των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος στη Θράκη” και “ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης” (σ.σ. του μεταλλευτικού κώδικα) “προς αποφυγή καταστάσεων βλαπτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον“.
Καλές οι συμφωνίες, πράξεις όμως πότε θα δούμε; Οι βουλευτές του νομού μας (οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ο ένας της ΝΔ) πρέπει να κινηθούν άμεσα και να πιέσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει ως απαράδεκτη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των χρυσοθήρων του Περάματος που, απ΄όσο πιστεύουμε, μαζεύει σκόνη στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου (μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και την έκφραση αρνητικής άποψης του ΔΣ του δήμου μας). Κάθε καθυστέρηση είναι πλέον απαράδεκτη, το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα. Καλώς ο δήμαρχος το θέτει με κάθε ευκαιρία (το έκανε, και μπράβο του, στο πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αλεξανδρούπολη καθώς και στην εισηγητική του ομιλία προς τους δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας).
Περιμένουμε ΕΡΓΑ, όχι άλλα λόγια και ευχολόγια. Να μπει ένα τέλος στα σχέδια των χρυσοθήρων για την περιοχή μας και τη Θράκη.
=========================
Αλεξανδρούπολη 05/02/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. Η συνάντηση διήρκησε 60΄ και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εγκατάσταση LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα χρυσωρυχεία.
Για τη δημιουργία της επένδυσης του LNG προέκυψε απόλυτη ταύτιση απόψεων και κοινή διαπίστωση ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί διότι δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και τυπικά και εθνικά, χωρίς προσβολή στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα ενισχύει τη διάνθιση του ενεργειακού τοπίου και την ενδυνάμωση της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. Ο υπουργός πιστοποίησε προς τον δήμαρχο ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει η ελάχιστη επιφύλαξη και μετά την ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΕΡΜΙΝΑΛ, οι επενδυτές πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.
Όσον αφορά τα χρυσωρυχεία στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Λαμπάκη ότι οδηγεί στη συνολική καταστροφή όλων των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος στη Θράκη. Επιπλέον, ο Δήμαρχος έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της τροποποίησης του μεταλλευτικού κώδικα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία ή όχι χρυσωρυχείων. Ο Υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης προς αποφυγή καταστάσεων βλαπτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όσο γίνεται πιο γρήγορα και η σύνδεσή του με την Εγνατία και την ΒΙ.ΠΕ., γεγονός που θα προκύψει με την κατασκευή της μεγάλης περιφερειακής.
Ακόμη, πιστοποιήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στην έκταση των 480 στρεμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανάμεσα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο που θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική πλούτου με το λιμάνι, προϋπόθεση για τη δημιουργία του οποίου, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την διακήρυξή του.
Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να δουν από κοινού την ανασυγκρότηση της οικονομίας του Έβρου, γεγονός που ήδη κατά καιρούς υποσχέθηκαν υπουργοί της παρούσης Κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσέλευση των υπουργών ανάπτυξης, οικονομικών, περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης γιατί ο νομός με την καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τον Έβρο βρίσκεται σε διαρκές σοκ και επιβάλλεται μαζί με την τοπική θεσμική κοινωνία η συνεργασία για την ανεύρεση λύσεων για την ανασυγκρότησή του.
==================
Δελτίο ειδήσεων του Alfa την Παρασκευή 5/2/2016
Θέματα, χιλιοειπωμένα, τα οποία επί δεκαετίες απασχολούν κυρίως την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης. Θέματα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Άλλωστε, η πλωτή εγκατάσταση LNG στη θαλάσσια περιοχή της Μάκρης και τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα, βρίσκονται στα όρια των δυο νομών.
Και είναι άξιο απορίας, η απόλυτη άρνηση και η απόλυτη κατάφαση για κάποια από αυτά. Καμία συζήτηση για τα απαιτούμενα μέτρα και μέσα προστασίας.
Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για λιμάνι και πλωτή εγκατάσταση LNG, χωρίς να μιλάμε για «Προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα τoυ πολίτη. Για τη διαφύλαξή του, το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά μέτρα (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 24)».
Εάν θέλουμε να μιλάμε για λιμάνι, και μάλιστα διεθνές, όπως είναι της Αλεξανδρούπολης (ΚΥΑ 8315.2 ΦΕΚ 202 Β/16-02-2007) και για θαλάσσιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit for LNG -Liquefied Natural Gas), όπως είναι αυτός που θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή Μάκρης (Επικίνδυνη εγκατάσταση σύμφωνα με την Οδηγία 96/82/ΕΚ – Seveso Ι και 2003/105/ΕΚ Seveso II ΚΥΑ 12044/2007 ΦΕΚ 376Β/19-3-2007), οφείλουμε να μιλάμε και για συγκεκριμένα μέτρα και μέσα προστασίας που έχει υποχρέωση να πάρει η ίδια η Πολιτεία, ανεξάρτητα από αυτά που οφείλει, μέσα από την ΜΠΕ, να πάρει ο κάθε επενδυτής.
Και είναι πολλά αυτά τα μέτρα και μέσα αλλά θα αναφερθώ μόνο σε δυο :
Α) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
(REGIONAL MARINE POLLUTION COMBATING CENTRE)
Ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και για την καταπολέμησή της, είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την αντιμετώπιση των περιστατικών ρύπανσης και την λήψη των αναγκαίων μέτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των κατοίκων ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου ή να υποβαθμίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, διαθέτει μεταξύ των άλλων υπηρεσιών και τους Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης (Π.Σ.Κ.Ρ).
Οι πρώτοι Π.Σ.Κ.Ρ ιδρύθηκαν, το 1977, στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας, Καβάλας και Χανίων σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 743/77 (ΦΕΚ 319 Α) ο οποίος ισχύει και σήμερα, κωδικοποιημένος με το Π.Δ. 55/88.
Ο Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των Π.Σ.Κ.Ρ έχει εγκριθεί με την Υ.Α 181051/559/80 (ΦΕΚ 375 Β /15-4-80) και οι κύριες αρμοδιότητές τους είναι : Οι προληπτικές επιθεωρήσεις των πλοίων για να διαπιστωθεί αν τηρούν τα προβλεπόμενα από την εθνική και διεθνή νομοθεσία περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών ρύπανσης. Για να πετύχει στην αποστολή του ένας Π.Σ.Κ.Ρ πρέπει να διαθέτει : Κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, μέσα στο λιμάνι, με αποθηκευτικούς χώρους για άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, απορρυπαντικά σκάφη, υλικά απορρύπανσης. (απορροφητικά υλικά, χημικές διασκορπίστηκες ουσίες κ.α), πλωτά φράγματα, συσκευές εκτόξευσης υλικών απορρύπανσης, στολές προστασίας προσωπικού, δεξαμενές εναπόθεσης ουσιών που περισυλλέγονται κατά τη διαδικασία απορρύπανσης κλπ.
Στην Αλεξανδρούπολη, Π.Σ.Κ.Ρ ιδρύθηκε με το Π.Δ. 112/97 (ΦΕΚ 99 Α/28-5-97).
Τότε, δόθηκε η ευκαιρία, ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΕ, να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ΠΣΚΡ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με κατάλληλη κτιριακή υποδομή, εξειδικευμένο προσωπικό, απορρυπαντικά σκάφη, απορρυπαντικά υλικά, πλωτά φράγματα κλπ καθώς υπήρξε χρηματοδότηση με ποσοστό 75 % από πιστώσεις του Κοινοτικού προγράμματος INTEREG II. ΣΑΕ089/2/Τροπ 00/24-5-96 του ΥΠΕΘΟ (ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ 9689502).
Η ίδρυση του ΠΣΚΡ Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο έμεινε στα χαρτιά αλλά, από το 2002 μέχρι και σήμερα στις επίσημες εκδόσεις και την ιστοσελίδα του Υπουργείου φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά με ειδικευμένο προσωπικό, πλοία, υλικά και μέσα.
Η Αλεξανδρούπολη πότε θα αποκτήσει ένα απορρυπαντικό σκάφος, όταν αυτό κοστίζει τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ; Δεν το απέκτησε τότε που υπήρχε ο πακτωλός χρημάτων, θα το αποκτήσει τώρα με την κρίση ;
Κι’ όμως, κανένας τοπικός Άρχοντας δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα.
Β) ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΙΜΕΝΑ (PORTS FIGHTING SERVICE)
Το Πυροσβεστικό Σώμα όπως στη στεριά σώζει ζωές, περιουσίες και το δασικό μας πλούτο έτσι και στη θάλασσα σώζει ζωές, περιουσίες και αποτρέπει ή περιορίζει γεγονότα όπως, εκρήξεις και πυρκαγιές στα πλοία που μπορεί να προκαλέσουν θαλάσσια ρύπανση.
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει απλά πυροσβεστικά σκάφη (fighting vessels) αλλά και υπερσύγχρονα καινοτομικά πυροσβεστικά σκάφη τα οποία είναι συγχρόνως και διασωστικά (fighting – rescue vessels).
Το 1999, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με συγχρηματοδότηση από τους πόρους του INTEREG II και του Β’ ΚΠΣ, ξεκίνησε τη διαδικασία για την προμήθεια των πρώτων στην ιστορία του σύγχρονων πυροσβεστικών-διασωστικών πλοίων. Τα δυο πρώτα, το 2003, παραδόθηκαν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των λιμένων Πάτρας και Κέρκυρας.
Το 2006, με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘οδικοί άξονες λιμάνια και αστική ανάπτυξη’ του Γ ΚΠΣ, ξεκίνησε η διαδικασία για την προμήθεια τριών ακόμη τέτοιων πλοίων. Προβλέπεται να παραδοθούν το 2010 δυο στο λιμάνι του Πειραιά και ένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ένα τέτοιο πλοίο κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσης του ξεπερνά τα 4 χρόνια. Έχει προγραμματιστεί άραγε κάτι για την Αλεξανδρούπολη ;
Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Λιμένος λειτουργούν στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Καβάλας. Μπείτε στις ιστοσελίδες τους, δείτε και θαυμάστε τι γίνεται σε όλα αυτά τα λιμάνια. Στην Αλεξανδρούπολη ;
Καλές οι συμφωνίες για το λιμάνι και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Έργα όμως, ή τουλάχιστον δεσμευτικές συμφωνίες για την έγκαιρη εκτέλεση των έργων υποδομής, που στοχεύουν στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντός μας, πότε θα δούμε;
Κύριε Παπανικολόπουλε,
Σας ευχαριστούμε για το εκτενές σχόλιό σας.
Η απόλυτη άρνηση για το θέμα των χρυσωρυχείων βρίσκει διαχρονικά σύμφωνη την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας και είναι τεκμηριωμένη με επιστημονικά και οικονομικά στοιχεία ως προς τις επιπτώσεις της και τη μηδαμινή συνεισφορά της στην οικονομία της περιοχής και της πατρίδας μας.
Το κείμενό σας είναι εμπεριστατωμένο και αναλυτικό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα των πηγών σας. Είναι όμως πραγματικά σημαντικό να λειτουργούν οι φορείς που αναφέρετε (ο περιφερειακός σταθμός καταπολέμησης ρύπανσης και η πυροσβεστική υπηρεσία λιμένα) όταν το λιμάνι μας καταφανέστατα υπολειτουργεί; Όταν είναι άδειο από εμπορικά πλοία και με μηδαμινό οικονομικό αντικείμενο;
Μακάρι να αποκτήσει την κίνηση που όλοι περιμένουμε και τότε όλοι μαζί να πιέσουμε να υλοποιηθούν και να στελεχωθούν όλες αυτές οι δομές. Μέχρι τότε προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του λιμένα και η εξασφάλιση εμπορευματικού έργου που θα δώσει πνοή στην περιοχή μας, καθώς και η ανάπλαση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι και της δυτικής χερσαίας ζώνης.
Εξ αρχής να πω ότι συμφωνώ με τα αρχικό σας σχόλιο.
Αναφερθήκατε όμως στη συνέχεια στην ‘απόλυτη άρνηση’ και δεν έχω καμία αντίρρηση. Δεν αναφερθήκατε και στην ‘απόλυτη κατάφαση’.
Θέτω λοιπόν και πάλι δυο πραγματικά και όχι ρητορικά ερωτήματα σε αυτούς τουλάχιστον που υπεραμύνονται της προστασίας του περιβάλλοντος :
• Είναι σωστό, να αποδεχόμαστε στα χαρτιά και μόνο τον ΠΣΚΡ Αλεξανδρούπολης, όπου φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά με ειδικευμένο προσωπικό, πλοία, υλικά και μέσα και να μη διαμαρτύρεται κανένας επίσημος Φορέας ;
• Είναι σωστό να ξεκινήσει η λειτουργία του ‘θαλάσσιου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου’ χωρίς να δεσμευτεί ένας επίσημος Φορέας ότι, με τη λειτουργία του, θα ξεκινήσει και η λειτουργία ‘Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος’ στο λιμάνι μας, εφοδιασμένης με πυροσβεστικά σκάφη -διασωστικά σκάφη (fighting – rescue vessels) ;
Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Η “απόλυτη κατάφαση”, αν αναφέρεστε στο θέμα της επένδυσης του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, από τη μεριά μας δεν υπάρχει.
Από πολύ νωρίς θέσαμε τα, κατά τη γνώμη μας, σημαντικότερα θέματα που θα θέλαμε να διευθετηθούν πριν προχωρήσει στην υλοποίηση το έργο:
1) της αλλαγής του αρχικού σχεδιασμού από “κλειστό” κύκλωμα αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (που στην ουσία χρησιμοποιεί καύση φυσικού αερίου για τη θέρμανση του ψυχρού υγρού και την αεριοποίησή του) σε μεικτό “ανοικτού” και “κλειστού” κυκλώματος (το ανοικτό κύκλωμα χρησιμοποιεί το ζεστότερο θαλασσινό νερό της περιοχής για να θερμάνει το υγρό φυσικό αέριο, το οποίο και απορρίπτει πίσω στη θάλασσα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες), και
2) των ανταποδοτικών που θα εισπράξει σε χρήμα ή έργο ο δήμος μας για την “φιλοξενία” της επένδυσης αυτής
(δείτε ανάρτηση του Ιανουαρίου 2015 εδώ https://www.pamemprosta.org/2015/01/20/%ce%bc%ce%b5-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81/)
Για τις επιφυλάξεις της υπηρεσίας της Περιφέρειας, διαβάστε παλιότερη ανάρτησή μας με την εισήγησή της:
15/12/2012 – Συζήτηση για την ΜΠΕ της επένδυσης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Gastrade ΑΕ του ομίλου Κοπελούζου – https://www.pamemprosta.org/2012/12/15/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5/
Τα θέματα που θέσατε στο πρόσφατο άρθρο σας τα έχετε ξαναθίξει το Νοέμβρη του 2014. Σίγουρα είναι σημαντικά και θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, στο διαλυμένο κράτος που ζούμε. Προτεραιότητα όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι η εξασφάλιση εμπορικού έργου για το λιμάνι, μακάρι η αύξηση της κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων στην περιοχή μας να δημιουργήσει την ανάγκη να υλοποιηθούν, επιτέλους, και οι φορείς που λέτε.
(30/11/2014 «Υποδομές» για ναυτιλιακές δραστηριότητες [Άρθρο] – https://www.pamemprosta.org/2014/11/30/%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8c%cf%84/)
Σας ευχαριστούμε πάντα για την επικοινωνία. Την αποζητούμε και ελπίζουμε και άλλοι συνδημότες/αναγνώστες να μη διστάζουν να θέτουν τους προβληματισμούς τους και να διατυπώνουν επώνυμα τις απόψεις τους για τα διάφορα θέματα του δήμου μας. Καλή συνέχεια.