πάμε μπροστά

Παρασκευή

5

Φεβρουάριος 2016

4

ΣΧΟΛΙΑ

Συμφωνία Σκουρλέτη-Λαμπάκη για λιμάνι, LNG, χρυσωρυχεία, διαμετακομιστικό κέντρο. Πράξεις πότε θα δούμε;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Μεγάλα θέματα δήμου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, Χρυσωρυχεία

Συνάντηση Σκουρλέτη-Λαμπάκη στην Αθήνα την Τετάρτη 3/2/2016 - Συμφωνίες υπάρχουν, έργα πότε θα δούμε;

Συνάντηση Σκουρλέτη-Λαμπάκη στην Αθήνα την Τετάρτη 3/2/2016 – Συμφωνίες υπάρχουν, έργα πότε θα δούμε;

Λάβαμε πριν από λίγο δελτίο τύπου του δημάρχου μας σχετικά με συνάντησή του με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη την Τετάρτη 3/2/2016 στο υπουργείο στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή του κ. δημάρχου είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ειδικά στο θέμα των χρυσωρυχείων του Περάματος, ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Λαμπάκη “ότι οδηγεί στη συνολική καταστροφή όλων των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος στη Θράκη” και “ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης” (σ.σ. του μεταλλευτικού κώδικα) “προς αποφυγή καταστάσεων βλαπτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον“.

Καλές οι συμφωνίες, πράξεις όμως πότε θα δούμε; Οι βουλευτές του νομού μας (οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ο ένας της ΝΔ) πρέπει να κινηθούν άμεσα και να πιέσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει ως απαράδεκτη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των χρυσοθήρων του Περάματος που, απ΄όσο πιστεύουμε, μαζεύει σκόνη στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου (μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και την έκφραση αρνητικής άποψης του ΔΣ του δήμου μας). Κάθε καθυστέρηση είναι πλέον απαράδεκτη, το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα. Καλώς ο δήμαρχος το θέτει με κάθε ευκαιρία (το έκανε, και μπράβο του, στο πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αλεξανδρούπολη καθώς και στην εισηγητική του ομιλία προς τους δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας).

Περιμένουμε ΕΡΓΑ, όχι άλλα λόγια και ευχολόγια. Να μπει ένα τέλος στα σχέδια των χρυσοθήρων για την περιοχή μας και τη Θράκη.

=========================

Αλεξανδρούπολη  05/02/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. Η συνάντηση διήρκησε 60΄ και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εγκατάσταση LNG  (υγροποιημένο φυσικό αέριο), το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα χρυσωρυχεία.

Για τη δημιουργία της επένδυσης του LNG προέκυψε απόλυτη ταύτιση απόψεων και κοινή διαπίστωση ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί διότι δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και τυπικά και εθνικά, χωρίς προσβολή στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα ενισχύει τη διάνθιση του ενεργειακού τοπίου και την ενδυνάμωση της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. Ο υπουργός πιστοποίησε προς τον δήμαρχο ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει η ελάχιστη επιφύλαξη και μετά την ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΕΡΜΙΝΑΛ, οι επενδυτές πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά τα χρυσωρυχεία στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Λαμπάκη ότι οδηγεί στη συνολική καταστροφή όλων των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος  στη Θράκη. Επιπλέον, ο Δήμαρχος έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της τροποποίησης του μεταλλευτικού  κώδικα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία ή όχι χρυσωρυχείων. Ο Υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης προς αποφυγή καταστάσεων βλαπτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όσο γίνεται πιο γρήγορα και η σύνδεσή του με την Εγνατία και την ΒΙ.ΠΕ., γεγονός που θα προκύψει με την κατασκευή της μεγάλης περιφερειακής.

Ακόμη, πιστοποιήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στην έκταση των 480 στρεμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανάμεσα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο που θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική πλούτου με το λιμάνι, προϋπόθεση για τη δημιουργία του οποίου, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την διακήρυξή του.

Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να δουν από κοινού την ανασυγκρότηση της οικονομίας του Έβρου, γεγονός που ήδη κατά καιρούς υποσχέθηκαν υπουργοί της παρούσης Κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσέλευση των υπουργών ανάπτυξης, οικονομικών, περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης γιατί ο νομός με την καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τον Έβρο βρίσκεται σε διαρκές σοκ και επιβάλλεται μαζί με την τοπική θεσμική κοινωνία η συνεργασία για την ανεύρεση λύσεων για την ανασυγκρότησή του.

==================

Δελτίο ειδήσεων του Alfa την Παρασκευή 5/2/2016

 

4 Σχόλια

  1. παπανικολοπουλος νικολαος
  2. παπανικολοπουλος νικολαος