Δημοτικό Συμβούλιο της 6/2/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση επί της παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου «Περί παραχωρήσεως αιγειαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων» (ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, LNG Ομίλου Κοπελούζου) [Ηχητικό, Διαύγεια]
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Απομαγνητοφώνηση, Αρχεία, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαύγεια, Ζωντανή Ενημέρωση, Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Στο τελικό στάδιο αδειοδότησης ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (protothema.gr 22/09/2014,14:35)
Επειδή ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο έχουν μία συνέχεια, επειδή τους τελευταίους μήνες η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη ζητά περισσότερες πληροφορίες, επειδή το ίδιο πράττουν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες συνδημοτών μας και ενεργοί πολίτες που νιώθουν ότι η εργασία τους θα πληγεί από τη δημιουργία της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή της Μάκρης και επειδή η εταιρεία άλλα υποσχέθηκε στους δημοτικούς συμβούλους στις 6/2/2012 και άλλα παρουσίασε για ψήφιση στη γνωμοδότηση της ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 17/12/2012, προχωρούμε σε νέα ανάρτηση της λεπτομερώς απομαγνητοφωνημένης συνεδρίασης και του ηχητικού του δημοτικού συμβουλίου της 6/2/2012.
Σε αυτή τη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Κωστής Σιφναίος (διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας GasTrade ΑΕ), ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, γενικός συντονιστής της μελέτης από τη μεριά της εταιρείας καθώς και ο κ. Γιάννης Σιμσερίδης, διευθυντής ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου.
- Θα ακούσετε και θα διαβάσετε τον κ. Σιφναίο να διαβεβαιώνει ότι “εμείς προτείνουμε τη χρήση του κλειστού κυκλώματος ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς επίπτωση στην περί τη μονάδα ιχθυοπανίδα και γενικότερα τη ζωή”
- Θα τον ακούσετε να διαβεβαιώνει ότι “αυτή δεν είναι η πρώτη συζήτηση που θα έχουμε μαζί, θα έχουμε και δεύτερη και ενδεχομένως και τρίτη σε μεγαλύτερο φάσμα”, ότι “θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια επικοινωνία και ενημέρωση”, ότι “όποτε χρειαστείτε και ότι θέλετε είμαι στη διάθεσή σας κι εγώ και οι συνεργάτες μου”, ότι “είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς”
- Θα ακούσετε τον κ. δήμαρχο να διαβεβαιώνει ότι “σήμερα δε μιλάμε για γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων, μιλάμε μόνο για τη δυνατότητα διέλευσης από την αιγιαλίτιδα ζώνη”, συνιστά στους συμβούλους “μην αγωνιάτε ότι σήμερα, αμάν, τελειώνουν όλα εδώ πέρα μην κάνουμε λάθος”
- Θα ακούσετε τον κ. Σιφναίο να διαβεβαιώνει ότι “όταν έρθουμε και μιλήσουμε για όλα τα περιβαλλοντικά θα πούμε πολλά θέματα και για τα θέματα ασφαλείας και για τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και για τα θέματα που μπορεί να άπτονται της χλωρίδας, πανίδας κλπ., τα αντισεισμικά… Όλα αυτά θα τα πούμε σε ανάλυση τότε και τότε είναι που πλέον γνωμοδοτεί το δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας που μπορεί και θέλει για το σύνολο του έργου από περιβαλλοντικής άποψης.”
- Θα ακούσετε τον κ. Κογιομτζή να ρωτάει “Με τον αγωγό ο οποίος είναι περίπου 24 χιλιόμετρα, τι περιορισμοί υπάρχουν στην αλιεία; Γιατί όπως ξέρετε εδώ οι τράτες έχουν… οργώνουν. Θα είναι απαγορευμένο το πέρασμα από εκεί;” για να εισπράττει την κατηγορηματική άρνηση του κ. Σιφναίου “Όχι. Όχι. Όχι.”
- Θα ακούσετε τον κ. Κογιομτζή να ζητάει από την εταιρεία “να είναι δέσμευση για την αεριοποίηση ότι θα γίνεται με κλειστό κύκλωμα γιατί θα έχει πολλές επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα στην περιοχή”
- Θα ακούστε τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοζάρη να ρωτούν για ανταποδοτικά και τον κ. δήμαρχο να διαβεβαιώνει “Παιδιά, το’ χω συζητήσει, θα τα δούμε, θα τα δούμε, μη στεναχωριέστε” και τον κ. Σιφναίο να λέει (εννοώντας τον κ. δήμαρχο) “εδώ έχετε έναν εκπληκτικό διαπραγματευτή ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα φροντίσει για το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων του” και “αυτά θα τα δούμε στην πορεία του έργου…“
- Θα ακούστε τον κ. Αγγλιά κλείνοντας τη συνεδρίαση να λέει “είπαμε ότι θα επανέλθουμε κατά στάδια” και τον κ. Σιφναίο να συμφωνεί.
Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν ψάξαμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε καμία άλλη αναφορά σε ενημερωτική εκδήλωση της Gastrade ΑΕ εκτός μόνο μίας, αυτής του κ. Βαβία στο περιφερειακό συμβούλιο της 17/12/2012 όπου συζητήθηκε η γνωμοδότηση για τον ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ανέφερε ότι παρέστη σε παρουσίαση της εταιρείας στο Grecotel Egnatia ενάμιση χρόνο πριν (δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2011 – επικοινωνήσαμε με τον ίδιο, δε θυμάται πολλά πράγματα – δε βρήκαμε κανένα διαδικτυακό… ίχνος… πράγμα παράξενο για ενημερωτική εκδήλωση…)
Παρακαλούμε τη δημοτική αρχή ή οποιονδήποτε συνδημότη μας γνωρίζει άλλη εκδήλωση της εταιρείας Gastrade να μας πληροφορήσει για να ενημερώσουμε αυτή την ανάρτηση.
Το δημοτικό συμβούλιο φυσικά δεν θα μπορούσε να γνωματεύσει για τη ΜΠΕ παρά μόνο να εκφράσει την άποψή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που τελικά θα γνωμοδοτούσε στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Αντίστοιχη διαδικασία ακολούθησε ο δήμαρχός μας και στην περίπτωση της ΜΠΕ των χρυσωρυχείων του Περάματος, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε την 1/10/2012 με θέμα «Εκτίμηση και διατύπωση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.» ενώ στη συνέχεια το περιφερειακό συμβούλιο συνεδρίασε την 3/10/2012 με θέμα “Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα της Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε.»”
Τελικά το δημοτικό μας συμβούλιο εξέφρασε την άποψή του για το έργο στο ΔΣ της Παρασκευής 28/12/2012 σε μία συζήτηση – παρωδία (Παρασκευή, παραμονές πρωτοχρονιάς, χωρίς παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας, χωρίς να έχει μοιραστεί εισήγηση στους συμβούλους έστω σε ηλεκτρονική μορφή), με την εκτυπωμένη ΜΠΕ των 1500 σελίδων να βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου και το δήμαρχό μας να ενημερώνει ότι “ο Δήμος δεν έχει γραφείο περιβάλλοντος ενώ η Περιφέρεια έχει, δεν έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο” και να διαβεβαιώνει ότι “η κατάσταση είναι η ίδια όπως είχε παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6/2/2012” (ενώ αυτό δεν ισχύει, από κλειστό σύστημα που παρουσιάστηκε στις 6/2/2012 η ΜΠΕ της 17/12/2012 προτείνει υβριδικό/μεικτό κλειστού και ανοικτού συστήματος), έντεκα μέρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 17/12/2012 που γνωμοδότησε θετικά, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Παπανικολόπουλος σε σχετικό του άρθρο της 28/12/2012… Από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσιάζαμε, ευτυχώς ήταν παρών ο γραμματέας του ΔΣ κ. Νικόλας Γαλάνης ο οποίος μετέδωσε με live blogging τη συνεδρίαση ηχογραφώντας την παράλληλα. Το ηχητικό και η απομαγνητοφώνηση της συγκεκριμένης συνεδρίασης θα ανεβούν σύντομα (δε θα χρειαστεί και πολλή δουλειά, λίγα λεπτά απασχόλησε το ΔΣ)…
Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε μία δημόσια ευχαριστία στον κ. Κωστή Σιφναίο που ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας για περισσότερη πληροφόρηση, παρέχοντάς μας αντίγραφα των παρουσιάσεών του και του κ. Ευθυμιάδη καθώς και μία πολυσέλιδη περίληψη της ΜΠΕ αφού αυτή ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο.
Για την ιστορία το θέμα ψηφίστηκε από το ΔΣ της 6/2/2012 κατά πλειοψηφία με κατά 4 ψήφους συνολικά – τις 3 ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης (Δευτεραίου, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρη) και την 1 ψήφο του κ. Καρυπίδη της παράταξης “μαζί Πάμε Μπροστά”.
=====================
Δημοτικό Συμβούλιο Δευτέρας 6/2/2012
Θέμα 4ο – Γνωμοδότηση επί της παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Ν. 2971/2001 άρθρο 14 παρ. β΄ εδαφ. 8 «Περί παραχωρήσεως αιγειαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).
Λαμπάκης Ευάγγελος (δήμαρχος Αλεξανδρούπολης): Συνάδελφοι, βάσει νόμου έχουμε (σ.σ. το δημοτικό συμβούλιο) το δικαίωμα και την υποχρέωση να γνωμοδοτήσουμε επί της επένδυσης αυτής του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είχαμε κάνει μία πρώτη ενημέρωση για την όλη επένδυση αλλά όχι διεξοδική. Ευτυχώς σήμερα είναι εδώ και εκπρόσωποι από την επενδύτρια εταιρεία, τον όμιλο Κοπελούζου, και ο κ. Σιμσερίδης από την αντιπεριφέρεια, γιατί εμείς στις Τεχνικές Υπηρεσίες δεν έχουμε τέτοιου είδους εξειδικευμένους επιστήμονες, και νομίζω ότι θα έχουμε μία αρκετά ενημερωτική ημέρα όσον αφορά το θέμα αυτό.
Μιλάμε όμως όχι για την περιβαντολογική γνωμοδότηση, μιλάμε για:
- τη δυνατότητα (και αν εμείς δεχόμαστε) όσον αφορά τη διέλευση από την παραλία και την αιγιαλίτιδα ζώνη και βέβαια
- τη μη παρεμπόδιση σε ότι μέλει να γίνει από το δήμο στις εκτάσεις μας οι οποίες υπάρχουν μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη και την παραλία.
Λέω λοιπόν ότι, όπως και το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απεδείχθη και προέκυψε, υπάρχουν τα 500 στρεμμάτων στα οποία σχεδιάζουμε να γίνει ο εμπορευματικός σταθμός απ’όπου, περίπου από το κέντρο, περνάει αυτός ο αγωγός.
Ο κ. δήμαρχος δείχνει τοπογραφικό διάγραμμα της διαδρομής του αγωγού στην παραλιακή ζώνη:

Χάρτης διαδρομής αγωγού Φυσικού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Απαλού (κλικ για μεγέθυνση)
Λαμπάκης: Ακριβώς αυτό. Εδώ είναι η θάλασσα, εδώ είναι τα 500 στρέμματα τα οποία έχουμε στην κατοχή μας, νομή μας και κυριότητα, εδώ σκοπεύουμε να κάνουμε τον περιβόητο διαμετακομιστικό σταθμό, τον εμπορευματικό σταθμό. Η επένδυση αυτή, αφού περάσει από τη Μάκρη υποθαλασσίως ο αγωγός του, αεριοποιημένο βέβαια το αέριο μέσα από τον αγωγό, θα φτάσει στην παραλία του Απαλού, εδώ στο οικοδομικό κέντρο, θα περάσει από την αιγιαλίτιδα ζώνη μέσα από το χώρο των 500 στρεμμάτων και θα βγει επάνω, περνάει και κόβει εδώ ένα μικρό κομμάτι από τη μελλούμενη επέκταση σχεδίου του Απαλού. [σ.σ. δείχνει στο χάρτι το ποτάμι Μαϊστρου, τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και το βιολογικό καθαρισμό με τα δύο γήπεδα]. Ένα πολύ μικρό κομμάτι, νομίζω θα μας πει και ο κ. Σιφναίος, ο εκπρόσωπος του κ. Κοπελούζου, κατά πόσο μπορούν αυτά όλα να διασφαλιστούν. Και βέβαια η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σήμερα, ομόφωνα, ήταν ναι…
Γρηγοριάδης Νίκος (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης): Κύριε δήμαρχε, το ποτάμι της Μαϊστρου μπορείτε να το δείξετε λίγο σας παρακαλώ για να δούμε…
Λαμπάκης: …Δεν έχει καμία σχέση, είναι πολύ μακρυά, είναι κάπου εδώ. Κάπου εδώ είναι. Εντάξει; Εδώ είναι οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και εδώ είναι ο βιολογικός με τα γήπεδα που υπάρχουν τα δύο. Εντάξει; Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ομόφωνα σήμερα το μεσημέρι ήταν λέμε ναι υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργηθούν αρνήσεις ούτε στην επέκταση σχεδίου πόλης, με κάποια μετατόπιση μικρή της γραμμής του αγωγού ώστε να μην επηρεάζεται, αλλά βέβαια ούτε και στο χώρο των 500 στρ για τις χρήσεις που σχεδιάζονται. Απ’ ότι συζήτησα λίγο πριν τις έξι η ώρα που ήρθε ο κ. Σιφναίος, ότι διασφαλίζεται αυτό γιατί πάει από κάτω (σ.σ. ο αγωγός θάβεται στη γη) και δέχεται πολλές πιέσεις από επάνω χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πάντως η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήταν ότι ναι, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα βλαβεί ο χώρος των 500 στρεμμάτων, για όποια χρήση τον έχουμε εκεί πέρα και οι επεκτάσεις σχεδίου πόλης. Αυτά, ο λόγος στον κ. Σιφναίο να μας ενημερώσει για το έργο.
[Ώρα 20:22]

O κ. Σιφναίος Κωστής, διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας Gas Trade, παρουσιάζει την επένδυση
Σιφναίος Κωστής (διευθυντής ανάπτυξης Gastrade ΑΕ): Καταρχήν, κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. δήμαρχο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνεται να παρουσιάσουμε το έργο, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη βρισκόμαστε ήδη σε φάση προχωρημένη της αδειοδότησής του.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να σας ενημερώσουμε ώστε να μπορείτε να γνωμοδοτήσετε με βάση τις επιταγές του νόμου 2971/2001 που είναι για τις παραχωρήσεις χρήσεως δημοσίων εκτάσεων, οι παραχωρήσεις αυτές είναι πάντοτε προσωρινές για όσο διάστημα διαρκεί το έργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την παραχώρηση χρήσεως αιγιαλίτιδος ζώνης, πυθμένος και επιφανείας θαλάσσης στην περιοχή του αγκυροβολίου. Είναι αυτά τα 3 πράγματα μαζί, γι’ αυτά τα τρία πράγματα μαζί ουσιαστικά ο διαχειριστής της νομικής διαδικασίας είναι η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Έβρου του Υπουργείου Οικονομικών και η τελική παραχώρηση δίνεται σε μεταγενέστερη φάση με κοινή υπουργική απόφαση.
Σε αυτή τη φάση ζητείται η γνωμοδότηση, με βάση το νόμο, του δημοτικού συμβουλίου και άλλων 16 σχετικών φορέων και υπηρεσιών. Να συστηθώ κατ’ αρχήν, λέγομαι Κωστής Σιφναίος, είμαι διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας GasTrade, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Είναι μαζί μου και ο κ. Ευθυμιάδης και η κ. Μπιρμπίλη οι οποίοι ηγούνται της μελετητικής ομάδας που προωθεί αυτή τη στιγμή το κομμάτι της αδειοδότησης του έργου.
Θα προσπαθήσω να κάνω μία σύντομη παρουσίαση. ‘Εχει γίνει μία ενημέρωση από τον κ. δημάρχο. Θα ήθελα να πάμε γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι και ο χρόνος περνάει και είναι ούτως ή άλλως αργά, θα γίνουν ερωτήσεις βεβαίως από τη δικιά σας τη μεριά μετά, αν θέλετε να με διακόψετε σε κάποια πράγματα που ίσως δεν καταλαβαίνετε και ουσιαστικές ερωτήσεις να κάνουμε μετά το τέλος της παρουσίασης, αυτή είναι η πρότασή μου.
Η εταιρεία που σας είπα, που είναι ο φορέας του έργου, είναι η Gastrade. Η τελευταία Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το 3ο ευρωπαϊκό πακέτο, ουσιαστικά επιβάλλει το διαχωρισμό των διαχειριστών από τις εμπορικές ή παραγωγικές δραστηριότητες. Με βάση λοιπόν αυτό το διαχωρισμό που μεταφράστηκε στο νόμο N.4001/2011 που ψηφίστηκε στην ελληνική νομοθεσία φέτος το καλοκαίρι, προχωράμε στην ίδρυση ενός Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), αυτός είναι ο τυπικός ορισμός του συστήματος το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά που θα ακούσετε. Για την άδεια σκοπιμότητας ενός τέτοιου συστήματος ουσιαστικά την απόφαση την βγάζει πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μέχρι την εποχή που κάναμε εμείς την αίτηση ήταν γνωμοδότηση της ΡΑΕ και απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η άδεια σκοπιμότητας ουσιαστικά λέει ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται μέσα στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, δε δημιουργεί κατ’αρχήν βασικά προβλήματα στο περιβάλλον και στην κοινωνία και κατά μείζονα λόγο ενισχύει τον ανταγωνισμό. Έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει σε αυτή τη φάση το έργο, θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο έργο σε τρίτους, δηλαδή προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά να διαμορφώσουμε μία τέταρτη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα και θα μπορέσουμε να προωθήσουμε μία διαφορετική δομή τιμολόγησης από αυτή που υπάρχει σήμερα, που είναι ουσιαστικά ένα μονοπωλιακό καθεστώς.
Το έργο αυτό αποτελείται ουσιαστικά από δύο κομμάτια, το πρώτο κομμάτι είναι ένα πλωτό τερματικό, ένα πλοίο το οποίο είναι μόνιμα αγκυροβολημένο σε κάποιο σημείο και σε αυτό το σημείο έρχονται και καταπλέουν και προσδένονται μεταφορικά πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG – Liquefied natural gas). Το αέριο εκεί αεριοποιείται και μεταφέρεται μέσω διαφόρων διακλαδώσεων σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό ο οποίος το μεταφέρει πλέον σε αέρια μορφή στην ξηρά και από εκεί με ένα κομμάτι χερσαίου αγωγού συνδέεται με το εθνικό σύστημα που υπάρχει σήμερα. Πιο σημαντικό είναι να δούμε πώς γίνεται αυτή η δουλειά σε διάφορα στάδια.
Οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές, δεν είναι υποχρεωτικό ότι αυτό το πλοίο θα είναι ακριβώς έτσι. Το πλοίο αυτό είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, μπορεί να είναι νεότευκτο, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι. Δε θα έχει ουσιαστικά προωστική ικανότητα, μπορεί να κάνει κάποιες μανούβρες, δεν είναι πλοίο που μπορεί να ταξιδέψει, θα έρθει εδώ με ρυμουλκά και θα αγκυροβολήσει. Η αποθηκευτική του ικανότητα είναι 135.000-150.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου δηλαδή σε θερμοκρασίες περίπου -163°C (βαθμούς Κελσίου), το μέγεθός του ενδεικτικά είναι περίπου 300 μέτρα σε μήκος και η περιοχή στην οποία προσανατολιζόμαστε να αγκυροβολήσει έχει βάθος 39-40 μέτρα. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο θα έρχεται περίπου ένα πλοίο μεταφοράς LNG την εβδομάδα, στη φάση ωριμότητας, γιατί η αύξηση των όγκων και της διακίνησης πάει προοδευτικά. Η ωριμότητά του είναι σε 6-8 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Θα έχει δυνατότητα εκφόρτωσης μάλλον και από τις δύο πλευρές ώστε να προστατεύεται καλύτερα από τους καιρούς και τους κυματισμούς και πάντοτε, όποια εκφόρτωση και να γίνεται θα γίνεται με παρουσία ρυμουλκών και σκαφών ασφαλείας ώστε αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η μονάδα αυτή είναι αγκυροβολημένη μόνιμα και ουσιαστικά θα περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα ο οποίος θα είναι είτε στην πλώρη της είτε θα είναι κάτω από το κήτος πάντως στη μπροστινή μεριά ώστε να μπορεί να γυρίζει αναλόγως με τον καιρό. Σχηματικά φαίνεται ότι όπως οι αγωγοί φεύγουν από το πλοίο, υπάρχουν κάποιοι εύκαμπτοι αγωγοί οι οποίοι δεν πατάνε στον πυθμένα και οι οποίοι καταλήγουν σε μία μονάδα η οποία είναι ποντισμένη στο βυθό, η οποία λέγεται μία πολλαπλή εξαγωγή, η οποία μπορεί να πάρει έναν ή δύο αγωγούς και να φύγουν από εκεί ένας ή δύο αγωγοί υποθαλάσσια (το κίτρινο που βλέπετε στη διαφάνεια και είναι ποντισμένο κάτω στον πυθμένα). Η αγκύρωση γίνεται στο σημείο εκείνο στο οποίο υπάρχει πρόσδεση και δυνατότητα περιστροφής στο πλοίο και γίνεται με τρεις ομάδες αγκυρών που είναι τοποθετημένες σε μία γωνία 120° περίπου ώστε να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα. Άμα δείτε τις διαστάσεις αυτών των ποντισμένων αγκυρών θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να κουνηθεί από το σημείο.
Αυτό θα έχει μία μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης περίπου 500.000 κυβικών μέτρων αερίου την ώρα. Ο μέσος ρυθμός θα είναι περίπου 300.000 κυβικά μέτρα την ώρα, που αυτό σημαίνει ότι στην ωριμότητά του από αυτό το σταθμό θα διακινούνται 2,6 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το έτος 2011 (χρονιά ρεκόρ με μεγάλη διαφορά) ήταν 4,6 δις κυβικά μέτρα αερίου. Άρα μιλάμε για μία μονάδα η οποία θα είναι πάνω από το 50% της εγχώριας ζήτησης σήμερα, βέβαια προβλέπεται ότι η ζήτηση αυτή θα αυξηθεί. (σ.σ. ο κ. Σιφναίος και οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν – η κατανάλωση στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της BP, διαμορφώθηκε το 2014 στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλ. στο κατώτατο σημείο των τελευταίων 10 ετών. Με δεδομένο ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα κορυφώθηκε το 2011 στα 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά, παρατηρήθηκε μία μεγαλειώδης πτώση στο 38.6% μέσα στην τελευταία τριετία!)
Είναι σημαντικό ότι η αεριοποίηση γίνεται με θέρμανση του υγρού, που έχει θερμοκρασία -160°C, σε υψηλή θερμοκρασία. Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να γίνει αυτό, ο ένας είναι με χρήση θαλασσινού νερού, το οποίο όμως έχει την επίπτωση, δηλαδή ότι ουσιαστικά κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος που μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις, ή μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου, χωρίς χρήση θαλασσινού νερού σε ένα κλειστό κύκλο. Εμείς προτείνουμε τη χρήση του κλειστού κυκλώματος ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς επίπτωση στην περί τη μονάδα ιχθυοπανίδα και γενικότερα τη ζωή.
Αυτή η διαφάνεια έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δείχνει ακριβώς που είναι η θέση. Η θέση του αγκυροβολίου είναι νοτίως της περιοχής της Μάκρης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανοιχτά της ακτής. Σε μία ευθεία γραμμή είναι 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας υποθαλάσσιος αγωγός. Αυτό το σχήμα που βλέπετε δεν είναι το τελικό διότι με κάποιες παρεμβάσεις που είχαμε από το ΓΕΝ μας ζητήσανε να κινηθούμε λίγο πιο παράλληλα προς τα κάτω (πιο νότια) και μετά θα γυρίσει ο αγωγός ευθεία και θα βγει περίπου στην περιοχή που θα σας δείξω.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι μήκους περίπου 25-26 χιλιόμετρα. Ο υποθαλάσσιος αγωγός μέχρι βάθη θαλάσσης 15 μέτρων θα είναι θαμμένος, από εκεί και πέρα θα είναι ποντισμένος στην επιφάνεια του πυθμένα. Αυτοί οι αγωγοί, για να προστατεύονται κιόλας, χτίζονται με μία επένδυση από σκυρόδεμα πάχους 5-8 εκατοστών, οπότε είναι πολύ βαρείς και ουσιαστικά επειδή ο πυθμένας σε όλη την περιοχή του Θρακικού κόλπου είναι ιλύς, μαλακά εδάφη, και το υπόλοιπο κομμάτι του αγωγού θα θαφτεί, δε θα φαίνεται, δε θα έχει προβλήματα ουσιαστικά με οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει, με άγκυρες παρόλο που εκεί πέρα μέσα έχουμε αποφύγει οποιαδήποτε αγκυροβόλια, οποιαδήποτε πολύγωνα αναμονής κλπ.
Ο αγωγός βγαίνει σε ένα σημείο και συνεχίζει πλέον χερσαίος 100% θαμμένος, δηλαδή δε βγαίνει στην καθόλου επιφάνεια, μέχρι κάποιο βανοστάσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υφιστάμενο βανοστάσιο που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ (δηλαδή ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) κοντά στην Αμφιτρίτη. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάμε να συνδεθούμε εκεί ή εκεί δίπλα, αυτό είναι σε συζήτηση με το ΔΕΣΦΑ αλλά δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα είναι 100-200 μέτρα δεξιά ή αριστερά. Το κομμάτι του χερσαίου αγωγού είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και θα συνδέεται για να παρέχει το αέριο στο εθνικό σύστημα. Άρα σαν ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) είναι το πλοίο και το σύστημα αγωγών μέχρι τη σύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Εδώ φαίνεται πάλι το σημείο αγκυροβολίου, για να δείτε ότι είναι ουσιαστικά στα όρια των εθνικών υδάτων. Τα εθνικά ύδατα είναι στα 6 μίλια, εμείς πάμε στα 5,4-5,5 μίλια διότι χρειάζεται και μία περιοχή ασφαλείας η οποία πρέπει να είναι μέσα στα εθνικά ύδατα και άρα είναι το πιο βαθύ σημείο στηη μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να πάει από την ξηρά, να είμαστε όμως σε εθνικά ύδατα. Επίσης έχουμε κρατήσει αποστάσεις από τη νοητή γραμμή της (σ.σ. ακτοπλοϊκής) γραμμής (σ.σ. συγκοινωνίας) Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης η οποία είναι η μόνη επιβατική γραμμή η οποία λειτουργεί σήμερα.
Εδώ είναι η περιοχή, σας την περιέγραψε και ο κ. δήμαρχος, όπου θα προσαιγιαλωθεί ο αγωγός. Είναι στη νοητή γραμμή των ορίων του Απαλού. Είχαμε μία συζήτηση, αν χρειαστεί να γίνει μία μικρή μετατόπιση αριστερά ώστε να αποφευχθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις στο πολεοδομικό σχέδιο του Απαλού, αυτό είναι εύκολο να γίνει, όπως επίσης και σε σχέση με το πρώτο τμήμα μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη και την παραλία όπου υπάρχει το πρόγραμμα ανάπτυξης του κέντρου Logistics του δήμου. Εκεί υπάρχει ένας εθνικός κανόνας για αγωγούς υψηλής πίεσης, οι οποίοι είναι θαμμένοι, που η βασική προϋπόθεση η οποία βάζει είναι από τον άξονα του αγωγού να υπάρχουν τουλάχιστον 20 μέτρα ένθεν και ένθεν στα οποία να μην υπάρχουν κτίσματα-κατοικίες με ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτά νομίζω ότι μπορούν να εξασφαλιστούνε, από εκεί και πέρα προβλέπονται αγωγοί κάτω από δρόμους, απλώς είναι θέμα προδιαγραφής τοιχωμάτων και ενίσχυσης, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όταν ξέρουμε ακριβώς από πού περνάμε.
Δημητριάδης Γιάννης (δημοτικός σύμβουλος “Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση”): Σε τι βάθος τοποθετείται ο αγωγός στη στεριά, σε αγροτικές εκτάσεις;
Σιφναίος: Εξαρτάται από το από που διέρχεται ο αγωγός, αλλά σε αγροτικές εκτάσεις μπαίνει σε βάθος περίπου 1,5 μέτρων. Αν είναι άλλες δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί να πας πιο βαθιά. Οι διασταυρώσεις με δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, γίνονται με οριζόντια διάτρηση με συγκεκριμένες προδιαγραφές (ρέματα και οτιδήποτε χρειάζεται). Κατασκευάζεται όπως έχει κατασκευαστεί και ο αγωγός του εθνικού συστήματος που περνάει από όλη την Ελλάδα. Η διάμετρος του αγωγού είναι γύρω στις 30 ίντσες (σ.σ. 76,2 εκατοστά), θα είναι κατά τι μικρότερη από αυτή που είναι αυτή τη στιγμή το κομμάτι από τους Κήπους μέχρι την Κομοτηνή.
Παρόλο ότι σε αυτή τη φάση δεν μιλάμε για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και θα έρθω στη διαδικασία αδειοδότησης, διότι αυτή δεν είναι η πρώτη συζήτηση που θα έχουμε μαζί, θα έχουμε και δεύτερη και ενδεχομένως και τρίτη σε μεγαλύτερο φάσμα, πάντως ήδη στην μελέτη την οποία καταθέσαμε για να πάρουμε την άδεια σκοπιμότητας αλλά και στο φάκελλο που καταθέσαμε στην κτηματική υπηρεσία υπάρχουν Προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις οποίες γενικότερα έχει φανεί ότι αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον προκαταρκτικά, τα βασικά θέματα ικανοποιητικά. Εμείς θα ακολουθήσουμε όλους βεβαίως τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Όλα τα προγράμματα αδειοδότησης θα γίνουν σε συνεργασία με τους εθνικούς τοπικούς φορείς, το λιμεναρχείο, το δήμο, την περιφέρεια, αναλόγως ο καθένας στο κάθε κομμάτι. Πιστεύουμε ότι εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών, των κατοίκων της περιοχής, των οικισμών.
Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια επικοινωνία και ενημέρωση. Είχα πει από την αρχή, από την πρώτη φορά που ενημέρωσα τον κ. δήμαρχο, ότι όποτε χρειαστείτε και ότι θέλετε είμαι στη διάθεσή σας κι εγώ και οι συνεργάτες μου, και ότι άλλο, όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς και φυσικά πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα έχει μία ουσιαστική συνεισφορά και στην τοπική κοινωνία και σε επίπεδο απασχόλησης άμεσης, και σταδιακά μεγαλύτερης, και σε επίπεδο ενεργοποίησης άλλων κλάδων, διότι δεν είναι μόνο το πλήρωμα του πλοίου, είναι και τα διάφορα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του πλοίου, και είναι και οι όποιες δραστηριότητες ουσιαστικά φέρνει μία τέτοια επένδυση στην ξηρά. Δεν είναι η επένδυση που θα φέρει 1.000 θέσεις εργασίας, είναι σαφές αυτό. Μιλάμε για κάποιες θέσεις εργασίας οι οποίες κυμαίνονται σε άμεσο επίπεδο και σταδιακά, το λέω σταδιακά γιατί πρέπει να αποκτηθεί κάποια εμπειρία, από 60 έως 80 άτομα και βέβαια ότι άλλο απασχολείται γύρω από αυτό σε επίπεδο τροφοδοσίας, προμήθειας, εστιάσεως, ξενοδοχείων, κλπ.
Επίσης θεωρούμε ότι έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο ο δήμος αλλά γενικότερα βιομηχανίες, όταν θα δημιουργηθεί και η καινούρια επιχείρηση αερίου στην περιοχή, τα σπίτια να έχουν αέριο σε ανταγωνιστικότερες τιμές, ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και εν πάση περιπτώσει αν αυτό το έργο οδηγήσει κάποιους άλλους να ρίξουν τις τιμές τους, κέρδος θα έχουμε. Και βέβαια και άλλες δράσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον δήμο στην πορεία υλοποίησης του έργου.
Επίσης έχει σημασία να δούμε και πώς αυτό το έργο δένει και εξαρτάται με τα μεγαλύτερα έργα αγωγών, γενικότερα ενεργειακά έργα σε σχέση με το φυσικό αέριο στην περιοχή. Όπως ξέρετε υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα έργα αγωγών τα οποία υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προβλέπεται ότι θα περάσουν από την περιοχή, δηλαδή ουσιαστικά θα περάσουν ουσιαστικά από το κομμάτι Κήπων-Κομοτηνής. Αυτός είναι ο ITGI (σ.τ.σ. Interconnector Turkey-Greece-Italy – Διασυνδετήριος Αγωγός Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας – δείτε βίντεο για τον αγωγό ITGI στα αγγλικά, κάνοντας κλικ εδώ) και αυτός είναι ο TAP (σ.τ.σ. Trans Adriatic Pipeline – για πληροφορίες για τον TAP στα ελληνικά κάντε κλικ εδώ).
Αυτοί οι δύο αγωγοί αν υλοποιηθούν, ή έστω ο ένας αν υλοποιηθεί, ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στο έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης να μπει πλέον σε μία τροφοδοσία αγορών και πέρα από την Ελληνική. Όπως επίσης σημαντικός πάρα πολύ για το έργο αυτό είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora (σ.τ.σ. IGB – Interconnector Greece-Bulgaria – Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας) και ο οποίος θα συνδέεται με ένα δίκτυο αγωγών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συνεπώς υπάρχει πρόσβαση στις αγορές αυτές.
Έχει ενδιαφέρον να σας εξηγήσω εν τάχει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου, γιατί σε αυτή τη διαδικασία θα κληθείτε να λάβετε μέρος εκτός από σήμερα και σε άλλες φάσεις.
Όπως είπα, ιστορικά το έργο έχει ξεκινήσει την επίσημη μελέτη του και την επίσημη εμφάνισή του εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Καταθέσαμε το Δεκέμβριο του 2010 την αρχική μελέτη για άδεια σκοπιμότητας στη ΡΑΕ, πήραμε την άδεια από το ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2011.
Από κει και πέρα υπάρχει μία αρκετά σύνθετη διαδικασία για να φτάσει κανείς στο σημείο που μπορεί να ξεκινήσει εργασίες. Το σημείο αυτό είναι η άδεια εγκατάστασης. Για να μπορέσεις να βγάλεις άδεια εγκατάστασης χρειάζεσαι παραχώρηση. Για να πάρεις παραχώρηση θέλεις έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Για να πάρεις περιβαλλοντικούς όρους πρέπει πρώτα να κάνεις τη μελέτη η οποία όμως πρέπει να περιλαμβάνει τις μελέτες ασφαλείας μέσα και τις γνωμοδοτήσεις που είμαστε σε αυτή τη φάση. Ο πρώτος (σαν αδειοδοτικό βήμα) φάκελος που κατατίθεται σαν αδειοδοτικό βήμα είναι αυτός που καταθέσαμε 25/11 στη Κτηματική Υπηρεσία και αφορά την έγκριση παραχώρησης, όπως είπα, αιγιαλού, πυθμένος και θαλάσσιας ζώνης. Και εννοώ τη θαλάσσια ζώνη γύρω από το αγκυροβόλιο στην οποία περιστρέφεται περί τον άξονά της η μονάδα και μία ζώνη ακόμα 500 μ. γύρω από αυτή που είναι μία ζώνη ελεγχόμενης χρήσης η οποία περιπολείται κυρίως όταν καταπλέουν πλοία τα οποία έρχονται για να ξεφορτώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όταν καταπλέει ένα πλοίο για να ξεφορτώσει δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άλλα πλοία ή πλοιάρια στην περιοχή εκτός από αυτά που είναι ασφαλείας και τα ρυμουλκά.
Άρα εάν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ολοκληρωθούν αυτές οι γνωμοδοτήσεις σε αυτή τη φάση, θα είμαστε ελπίζουμε σε θέση να καταθέσουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέσα στον Ιούνιο. Όπως ξέρετε, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πλέον υπάρχει ένας καινούριος περιβαλλοντικός νόμος, ο Ν.4014/2011 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη, η οποία προβλέπει πάρα πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Στη διαδικασία αυτή, την οποία κινεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), θα κληθεί μεταξύ άλλων πάλι το δημοτικό συμβούλιο και η αιρετή περιφέρεια να γνωμοδοτήσουν επί όλων των θεμάτων συνολικά των περιβαλλοντικών, συνολικά για το έργο, και βεβαίως θα είναι ανοιχτή και σε δημόσια διαβούλευση. Ο κάθε πολίτης, είτε έχει συμφέρον είτε δεν έχει συμφέρον, οποιοσδήποτε, μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Όλα αυτά πλέον ενσωματώνουν τις παρατηρήσεις που γίνονται και τις αλλαγές, ώστε να ολοκληρωθούν και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.
Αυτά είχα κατ’ αρχή να πω. Είναι γρήγορη η παρουσίαση αλλά είναι η ώρα τέτοια που σκέφτηκα να μην το τραβήξουμε παραπάνω. Μέχρι εδώ και εάν κάποια θέματα ή κάποια τεχνικά στοιχεία, οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε είμαι στη διάθεσή σας. Για πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν γενικότερα την ασφάλεια και το περιβάλλον θα σας μιλήσει ο κ. Ευθυμιάδης αλλά μέχρι αυτά τα οποία είδατε είμαι ανοικτός σε ερωτήσεις.
Ερωτήσεις – Απαντήσεις δημοτικών συμβούλων
Αγγλιάς: Θέλει κανείς, κάποιος συνάδελφος να ρωτήσει κάτι; Έλα Νίκο.
Γρηγοριάδης Νίκος (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, “Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση”): Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια κύριε πρόεδρε, είναι καταπληκτική η προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, συγχαρητήρια κ. Σιφναίε και σ’ εσάς. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε για το φυσικό αέριο, για τέρμιναλ και όλα αυτά αλλά η παρουσία σας μας βοηθά πολύ. Κατ’ αρχάς κάποιες σημειώσεις που κράτησα. Μιλήσατε για την πρώτη οκταετία επισκεψιμότητα ένα καράβι την εβδομάδα περίπου;
Σιφναίος: Είναι περίπου μαθηματικά τα πράγματα. Δηλαδή ένα καράβι κουβαλάει γύρω στα 70-80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριο, το οποίο είναι γύρω στα 130.000 κυβικά μέτρα υγρό, έτσι; Είναι μια αναλογία του 1:600, άρα άμα διαιρέσεις τα 2.600.000.000 με τα 80.000.000 βγαίνουν περίπου 50-55 φορτία το χρόνο (σ.σ. βγαίνουν λιγότερα, 32,5-37 πλοία το χρόνο). Αυτό στην ωριμότητα. Δηλαδή η πρόβλεψη που κάνουμε είναι ότι θα ξεκινήσει την πρώτη χρονιά με μία κατανάλωση γύρω στο 1.000.000.000 με 1.200.000.000 και θα φτάσει σταδιακά στα 2.600.000.000 (σ.σ. κυβικά μέτρα αέριο).
Γρηγοριάδης: Χρόνος εκφόρτωσης ενός φορτίου;
Σιφναίος: 10-12 ώρες. Βέβαια εφόσον δεν υπάρχει διακοπή και άλλα πράγματα.
Γρηγοριάδης: Μιλάμε με μία ακτίνα ασφαλείας 500 μέτρα, δηλαδή διάμετρο περίπου ένα χιλιόμετρο περιμετρικά, η ακτίνα αυτή…
Σιφναίος: Ναι, την ώρα που ξεφορτώνει το καράβι, ναι. 800 μέτρα.
Γρηγοριάδης: Διαβάσαμε, τι θα γίνεται σε αυτή τη ζώνη; Θα απαγορεύεται η προσέλευση για θα ελέγχεται η προσέλευση;
Σιφναίος: Την ώρα που θα καταπλέει, αποπλέει και την ώρα που θα εκφορτώνει το πλοίο δε θα επιτρέπεται στη ζώνη αυτή να κινούνται άλλα πλοιάρια, αυτοί είναι ούτως ή άλλως οι κανόνες που θέτει το λιμεναρχείο, υπάρχουν ναυτικοί κανόνες και σχέδια ασφαλείας κλπ.
Γρηγοριάδης: Δηλαδή αν υπολογίσουμε ότι 10-12 ώρες εκφόρτωση και μία προσέγγιση με ρυμουλκά της τάξεως των 1-2 ωρών, θα έχουμε μια απαγόρευση διέλευσης της συγκεκριμένης περιοχής γύρω στις 14 ώρες, έτσι; Η συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζετε ότι είναι και αρκετά ανεβασμένη αλιευτικά. Πώς επιλέχθηκε αυτή η περιοχή; Βάσει βάθους;
Σιφναίος: Επιλέχθηκε… Θα ξαναπάω σε ένα χάρτη πίσω για να εξηγήσω.
Λαμπάκης: Είναι έξω από τον αγωγό Burgas-Αλεξανδρούπολης.
Αγγλιάς: Τα εθνικά ύδατα κιόλας…
Σιφναίος: Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που επιλέχθηκε αυτή η περιοχή. Μερικοί έχουν αλλάξει, μερικοί έχουν παραμείνει οι ίδιοι. Το πρώτο είναι να είναι μέσα στα εθνικά ύδατα, ξεκινάμε από εκεί. Το δεύτερο είναι να αποφύγουμε ζώνες που είναι Natura, Ramsar κλπ, δεν μπορούμε να πάμε και πάρα πολύ προς τη μεριά του Έβρου διότι εκτός από τα εθνικά ύδατα είναι και ζώνες ιδιαίτερα ευαίσθητες. Τρίτον υπάρχει ένα πεδίο βολής, εδώ δεν φαίνεται πάρα πολύ καλά, είναι στα όρια του πεδίου βολής ένα τραπέζιο που βλέπετε εκεί πέρα, πρέπει να είμαστε έξω από αυτό το πεδίο βολής. Τέταρτον πρέπει να έχουμε κάποιες αποστάσεις ασφαλείας από τις υφιστάμενες γραμμές ναυσιπλοΐας.
Γρηγοριάδης: Ποιες είναι αυτές οι αποστάσεις, αν επιτρέπετε;
Σιφναίος: Κοιτάξτε να δείτε. Εμείς κατ’ αρχήν, βλέπετε ένα μεγάλο κύκλο, ο κύκλος αυτός είναι κύκλος δύο μιλίων, δηλαδή περίπου 3.600 μέτρων. Είναι μια κατ’ αρχήν απόσταση ασφαλείας που είναι μεγαλύτερη σε αυτή την περίπτωση, άρα θα μιλήσουμε και για αυτά τα θέματα, σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις θα σας απαντήσει ο κ. Ευθυμιάδης. Τι άλλο υπήρχε; Υπάρχει ένα πολύγωνο αναμονής που δεν φαίνεται σ’ αυτό το σχήμα, έξω από το λιμάνι, γράφεται αλλά δεν φαίνεται, έπρεπε να είσαι έξω και από αυτή την περιοχή και ο αγωγός σου. Υπήρχαν οι παλιές προβλεπόμενες θέσεις αγκυροβολίων του Burgas-Αλεξανδρούπολη οι οποίες ακόμα αναγνωρίζονται από όλα τα ελληνικά υπουργεία.
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η κ. Μπιρμπίλη, όπως θα γνωρίζετε, υπήρχαν μια σειρά αιτήσεων, όχι μόνο στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα, για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ήρθε τότε το υπουργείο και είπε “stop όλες οι αιτήσεις, εμείς θα κάνουμε μία στρατηγική χωροθέτηση σε όλη την Ελλάδα και θα δώσουμε κάποιες ζώνες θαλάσσιες στις οποίες θα αναπτυχθούνε υπεράκτια αιολικά πάρκα.” Έτσι έχει σχεδιαστεί και μία ζώνη για την περιοχή του Θρακικού Πελάγους η οποία ήταν ουσιαστικά νοτίως της Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη και άγγιζε περίπου την περιοχή που βλέπετε στον μεγάλο κύκλο, δηλαδή είναι από το μεγάλο κύκλο και ανατολικά.
Σ’ αυτές τις περιοχές ζητήθηκε η γνώμη του ΓΕΕΘΑ, γιατί η περιοχή όπως γνωρίζετε είναι ευαίσθητη από πλευράς θεμάτων αμύνης, και το ΓΕΕΘΑ ήρθε και είπε (κυρίως το ΓΕΝ και το ΓΕΑ βέβαια) ότι υπάρχουνε κάποια μικρά πολύγωνα στα οποία σας επιτρέπω, είναι δύο συγκεκριμένα πολύγωνα, δεν τα έχω βάλει αυτή τη στιγμή στο χάρτη αλλά είναι δύο πολύγωνα στα οποία το ΓΕΕΘΑ επιτρέπει την ανάπτυξη υπερακτίων αιολικών πάρκων και γενικά ενεργειακών δραστηριοτήτων. Σε όλα τα υπόλοιπα λέει όχι, λέει “από εδώ θα περνάν αεροπλάνα, θα ενοχλούν τα ραντάρ, κλπ”.
Άρα όλα αυτά μαζί, ουσιαστικά δεν είναι… Λίγες πρακτικά εναλλακτικές λύσεις… Αν θέλετε, από πλευράς καθαρά οικονομικής, εμείς θα προτιμούσαμε να φύγουμε ευθεία, δηλαδή νότια από την περιοχή προσαιγιάλωσης. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό και έτσι επιλέξαμε αυτή τη θέση…
Γρηγοριάδης: Λόγω Burgas-Αλεξανδρούπολης δεν είναι εφικτό;
Σιφναίος: Είναι και λόγω Burgas και όλων των άλλων τα οποία είπαμε. Πλέον το βασικό θέμα που υπάρχει στην περιοχή είναι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του ΓΕΕΘΑ. Αυτό είναι το 80% της θάλασσας, έτσι;
Γρηγοριάδης: Υπάρχει ένα θέμα που συζητείται έντονα γι’ αυτή την επένδυση: η ακτίνα εκτόνωσης ατυχήματος. Έχουμε εικόνα γι’ αυτό;
Σιφναίος: Θα απαντηθεί από τον κ. Ευθυμιάδη. Αυτό είναι ένα θέμα από μόνο του, υπάρχουνε και slides μετά που μιλάνε για τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, θα επανέλθω, δεν το ξεχνάω.
Γρηγοριάδης: Άλλη μία ερώτηση από μένα, στο κομμάτι της προσέγγισης πλοίων θα έχει βοηθητικά πλοιάρια. Η έδρα τους θα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για θα’ ναι στο terminal…
Σιφναίος: Όχι, θα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Γρηγοριάδης: Και θα γίνεται μετακίνηση από εδώ, δηλαδή, όλων των βοηθητικών σκαφών και θα πηγαίνουν εκεί…
Σιφναίος: …για τη μεταφορά προσωπικού, μεταφορά εμπορευμάτων, εφοδιασμού, τρόφιμα, ανταλλακτικά, οτιδήποτε χρειαστεί.
Γρηγοριάδης: Τροφοδοσία είτε των αναγκών του terminal είτε σε προσωπικό, έχουμε μία δέσμευση και μία εγγύηση ότι θα είναι από την πόλη της Αλεξανδρούπολης;
Σιφναίος: Θα σας πω γιατί θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής σε αυτό το πράγμα, έτσι; Υπάρχουνε σε ένα πλήρωμα… Μιλάμε για ένα πλήρωμα της τάξεως των 60 ατόμων το οποίο δουλεύει σε κάποιες βάρδιες, δεν είναι βάρδιες δωδεκάωρες, είναι βάρδιες εβδομάδων κλπ., αλλάζει ανά 3-4 ημέρες ανά εβδομάδα κλπ.
Αυτό το πλήρωμα στην αρχή έχει κάποιες εξειδικευμένες εργασίες τις οποίες είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα υπάρχει η γνώση αυτή και η εμπειρία σε ανθρώπους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ντόπιους. Και μάλιστα έχω μιλήσει με πολλούς πλοιοκτήτες της εταιρείας και εταιρείες οι οποίες κάνουν αυτή τη δουλειά, πληρωμάτων. Η σκέψη είναι ότι σε μία περίοδο 2-3 ετών μπορεί το 90% του πληρώματος να αποκτήσει αυτή την εμπειρία, αυτή την τεχνογνωσία και άρα μπορεί να είναι από την περιοχή αυτή. Δεδομένου ότι υπάρχει και ένα συμφέρον δηλαδή, τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εντάξει μπορεί ένας Φιλιππινέζος να είναι πιο φθηνός αλλά τον Φιλιππινέζο εκτός από αυτό πρέπει να τον ταΐσεις, να τον έχεις να μένει, έχεις πάρα πολλά πράγματα, αλλάζουν οι βάρδιες (σ.σ. λίγο αδύναμο αυτό το επιχείρημα…). Άρα τελικά υποστηρίζεται η άποψη ότι θα μπορεί άνετα και οικονομικά να είναι το 90% τουλάχιστο, λέμε, από ντόπιο πληθυσμό.
Λαμπάκης: Εννοείτε κ. Πρόεδρε ότι σήμερα δε μιλάμε για γνωμοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων, μιλάμε μόνο για τη δυνατότητα διέλευσης από την αιγιαλίτιδα ζώνη και ενδεχομένως κάποια προβληματική πιο πέρα λίγο. Έτσι; Δηλαδή να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου. Μην αγωνιάτε ότι σήμερα, αμάν, τελειώνουν όλα εδώ πέρα μην κάνουμε λάθος!
Σιφναίος: Το ξεκαθάρισα αυτό, δηλαδή και όταν έρθουμε και μιλήσουμε για όλα τα περιβαλλοντικά θα πούμε πολλά θέματα και για τα θέματα ασφαλείας και για τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και για τα θέματα που μπορεί να άπτονται της χλωρίδας, πανίδας κλπ., τα αντισεισμικά… Όλα αυτά θα τα πούμε σε ανάλυση τότε και τότε είναι που πλέον γνωμοδοτεί το δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας που μπορεί και θέλει για το σύνολο του έργου από περιβαλλοντικής άποψης.
Αγγλιάς: Λοιπόν, έλα πρόεδρε της Μάκρης που αγωνιάς παραπάνω εσύ, κάντην την ερώτηση να προηγηθείς.
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μάκρης: Είπατε για τον πλωτό σταθμό που είναι 10 χλμ έξω από τη Μάκρη. Είπατε ότι και το αγκυροβόλιο θα είναι στα 40 μέτρα βάθος. Αυτό είναι λίγο αντιφατικό, στα 10 χιλιόμετρα έχει 40 μέτρα βάθος;
Σιφναίος: Ναι, 39 για την ακρίβεια. Ξέρετε ότι τα νερά εδώ είναι αβαθή, δηλαδή για να βρούμε 15 μέτρα βάθος πρέπει να πάμε 6 χλμ., σε γενικές γραμμές είναι αβαθή. Αν έρθετε και πιο ανατολικά στην απόσταση αυτή που λέτε έχουμε 32 μέτρα βάθος.
Αγγλιάς: Όπως καταλαβαίνεις, πρόεδρε, για μακροβούτι δεν είναι εκεί που ήθελες για σαργούς… Λοιπόν, έλα Μιχάλη.
Κογιομτζής Μιχάλης (επικεφαλής “μαζί Πάμε Μπροστά”): Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Με τον αγωγό ο οποίος είναι περίπου 24 χιλιόμετρα, τι περιορισμοί υπάρχουν στην αλιεία; Γιατί όπως ξέρετε εδώ οι τράτες έχουν… οργώνουν. Θα είναι απαγορευμένο το πέρασμα από εκεί;
Σιφναίος: Όχι. Όχι. Όχι.
Κογιομτζής: Όχι; Αυτό είναι σημαντικό. Αυτό είναι σημαντικό διότι θα έκοβε όλη την αλιεία, έχουν… Και ένα δεύτερο, αυτό που είπατε για την αεριοποίηση, να είναι δέσμευση ότι θα γίνεται με κλειστό κύκλωμα γιατί θα έχει πολλές επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα στην περιοχή και εκεί έχουμε το καλύτερο μύδι, η περιοχή της Μάκρης τουλάχιστον, για να μην έχουμε πρόβλημα…
Λαμπάκης: Βγάζεις μύδια; Παρανόμως. Παρανόμως κύριε. Να καταγραφεί (σ.σ. γέλια)
Κογιομτζής: Απαγορεύεται. Έβγαζα, έβγαζα. Ευχαριστώ πολύ. (σ.σ. γέλια)
Αγγλιάς: Μιχάλη. Με τον τρόπο αυτό, Μιχάλη, τα ψάρια της περιοχής από τις τράτες θα είναι… αεριούχα (σ.σ. γέλια). Έλα, Σάββα.
Δευτεραίος Σάββας (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): Εγώ μόνο τρώω μύδια, δήμαρχε. Δε βγάζω. Οπότε θέλω να είναι ασφαλή. Να διαβάσω λίγο, αν μου επιτρέψετε, από την εισήγηση που μας έχει διανεμηθεί.
“Η ετήσια δυναμικότητα του προτεινόμενου σταθμού σε πλήρη ανάπτυξη θα ανέλθει στα 2,6 δις κυβικά μέτρα και θα διατίθεται ως εξής: 800 εκατ. κυβικά μέτρα στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης για ηλεκτροπαραγωγή.” Αυτή η ηλεκτροπαραγωγή θα είναι από δικό σας εργοστάσιο; Η πρώτη ερώτηση.
Σιφναίος: Ναι
Δευτεραίος: Το δεύτερο (σ.σ. ερώτημα), “800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στην εσωτερική αγορά, κυρίως σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής”, προφανώς και αυτά θα είναι δικά σας…
Σιφναίος: Όχι.
Δευτεραίος: Τρίτον, “τα υπόλοιπα 1.000 εκατ. κυβικά μέτρα για εξαγωγή στη Βουλγαρία μέσω του προγραμματιζόμενου διασυνοριακού” κτλ κτλ. Δε μου λέτε από πού θα πάρουμε φτηνό φυσικό αέριο. Μήπως μπερδευτήκαμε;
Σιφναίος: Η εσωτερική αγορά νομίζω ότι περιλαμβάνει και την πόλη της Αλεξανδρούπολης ή τουλάχιστον το δίκτυο, εν δυνάμει είναι όλα αυτά τα οποία λέμε, έτσι; Εσωτερική αγορά είναι και η…, συγγνώμη, το 800 εκατομμύρια τα οποία λέμε, εννοείται και η εσωτερική ελληνική αγορά. Λέμε “κατά κύριο λόγο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής” διότι θα σας πω απλώς ότι ακόμη και το σύνολο της κατανάλωσης της προγραμματιζόμενης επιχείρησης φυσικού αερίου όχι της Αλεξανδρούπολης μόνο, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή που θα ξεκινά από την Καβάλα και φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το δίκτυο λοιπόν αυτό συνολικά στην ωριμότητά του προβλέπεται να καταναλώνει 130 εκατομμύρια. Δηλαδή αν πούμε ότι αυτός ο σταθμός εφοδιάζει όλες αυτές τις πόλεις, μιλάμε για 130 εκατομμύρια. Γι’ αυτό λέω κατά κύριο λόγο σε ηλεκτροπαραγωγούς, διότι αυτοί είναι που εντός εισαγωγικών “τρώνε” το φυσικό αέριο. Η οικιακή χρήση έχει σχετικά μικρή κατανάλωση, και δε λέω μόνο η οικιακή, λέω οικιακή, μάλλον εμπορική και μικρή βιομηχανική. Δηλαδή εξαιρούνται βιομηχανίες όπως η ΒΦΛ (σ.σ. Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα).
Δευτεραίος: Δηλαδή θα μπορούσε να είναι και νοσοκομειακή ίσως, αλλά τέλος πάντων…
Σιφναίος: Ναι, αυτό θεωρείται εμπορική.
Δευτεραίος: Ερώτηση δεύτερη που έχω και τελευταία είναι σε σχέση με τους σταθμούς φυσικού αερίου που έχουμε αυτή τη στιγμή, εισαγωγής, μάλλον πύλες εισόδου φυσικού αερίου, αναφέρετε τέσσερις. Αυτή θα είναι ο τέταρτος, απ’ ότι κατάλαβα. Λόγω άγνοιας, μπορείτε να μου πείτε τους άλλους τρεις, να μην το ψάχνω στο ίντερνετ;
Σιφναίος: Ναι, ο πρώτος και ο βασικότερος σήμερα στην Ελλάδα είναι η είσοδος από το Σιδηρόκαστρο, το Στρυμονοχώρι (σ.σ. Σερρών) που έρχεται το ρώσικο αέριο. Το ρώσικο αέριο, να σας δώσω και μια τάξη μεγέθους για να ξέρουμε γιατί μιλάμε…
Δευτεραίος: Να μας πείτε και από πού θα φέρνετε εσείς το αέριο…
Σιφναίος: Αυτό δε θα μπορέσω να σας το πω τώρα, γιατί πρώτον δεν είναι 100% τελειωμένο και δεύτερον βρισκόμαστε σε κάποιες συζητήσεις οι οποίες είναι ευαίσθητα εμπορικές πληροφορίες και δεν μπορώ βέβαια να μιλήσω αυτή τη στιγμή.
Λαμπάκης: Ο Περισσός λέει τίποτε για το τι συμβαίνει… Ούτε τα οικονομικά σας μας βγάζετε έξω…
Δευτεραίος: Όλα στη φόρα. (σ.σ. γέλια)
Σιφναίος: Όπως ξέρετε, έτσι για να το διανθίσουμε λιγάκι, όπως ξέρετε η Ρωσία είναι ο βασικός παίκτης φυσικού αερίου παγκοσμίως, έτσι; Εν πάσει περιπτώσει για να επανέλθουμε στην αρχική έτσι ερώτηση, σήμερα από τα 4.700 (σ.σ. εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) τα οποία καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2011, τα 2.800 μπήκανε από την είσοδο του Στρυμονοχωρίου, έτσι; Δηλαδή είναι ρώσικο αέριο. Από τους Κήπους τούρκικο, δηλαδή δεν είναι τούρκικο είναι Αζέρικο άλλο αν εμείς το παίρνουμε από την Botas, την τουρκική, μπήκανε περί τα 650. Άλλα τόσα πήραμε από τους Αλγερινούς σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ρεβυθούσα, που είναι η τρίτη είσοδος. Δηλαδή έχουμε Στρυμονοχώρι (Σιδηρόκαστρο), Κήπους και τον τερματικό σταθμό στη Ρεβυθούσα, αυτές είναι οι τρεις είσοδοι που υπάρχουν. Και βέβαια, επειδή δε βγαίνουν τα νούμερα, υπήρχαν και κάποια φορτία spot, δηλαδή εκείνης της ώρας από διάφορους αγοραστές, που προμηθεύτηκαν είτε η ΔΕΠΑ είτε ιδιώτες παραγωγοί όπως η ΔΕΗ ή άλλες μονάδες, περιστασιακά από διάφορες εταιρείες. Κάποιοι από το Κατάρ, κάποια πήρανε από την Αίγυπτο, κάποια άλλα από την Αλγερία εκτός συμβάσεως, κάποια ήτανε από το Trinidad, δεν έχει σημασία, αυτά είναι όπου τα βρεις. Και τώρα το Γενάρη που είχαμε το πρόβλημα με την Τουρκία η οποία έκοψε το φυσικό αέριο λόγω των δικών της προβλημάτων με τους μεγάλους οίκους, έτρεξε η ΔΕΠΑ και έφερε κάποια καράβια που βρήκε στην περιοχή για να καλύψει το κενό επειδή σταμάτησε να έρχεται από την Τουρκία.
Συνολικά λοιπόν τρεις είσοδοι και αυτή είναι η τέταρτη.
Αγγλιάς: Λοιπόν, κύριε Λασκαράκη παρακαλώ, ναι. Ε… δε θα λύσουμε σήμερα τα πάντα, έτσι;
Λαμπάκης: …και οι απαντήσεις σας παρακαλώ λίγο πιο σύντομες…
Αγγλιάς: …πιο σύντομες, πάμε.
Λασκαράκης Γιάννης (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): Να μη ρωτήσω κ. Πρόεδρε;
Αγγλιάς: Βεβαίως, δεν απευθύνομαι σ’ εσένα. Σηκωθήκανε οκτώ χέρια τώρα.
Λασκαράκης: Λοιπόν, εγώ θα είμαι σύντομος. Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι αυτή η μονάδα εντάσσεται στη Σεβέζο 2 από άποψη επικινδυνότητας.
Σιφναίος: Σωστά.
Λασκαράκης: Αυτό σημαίνει ότι έχουνε παρατηρηθεί και έχουνε συμβεί ατυχήματα στα οποία έχουνε σκοτωθεί άνθρωποι. Πρώτη ερώτηση. Κατά την πλεύση του πλοίου που είναι φορτωμένο με το υγροποιημένο αέριο, σε περίπτωση ατυχήματος, σύγκρουσης ή φωτιάς, τι συμβαίνει και τι κίνδυνοι υπάρχουν για το περιβάλλον. Δεύτερη ερώτηση. Είπατε ότι ο κύκλος της επιρροής είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, 3,600; Πόσα είπατε;
Σιφναίος: Είπα δύο μίλια, αλλά μην περιοριστείτε σε αυτό, θα ακούσετε…
Λασκαράκης: Επειδή και στη Ρεβυθούσα έχει εκτιμηθεί στα 4.800 […δυσνόητα…] κάποιοι άνθρωποι, αν ξεφύγουν 14.000 κυβικά μέτρα αερίου. Τώρα σχετικά με τα ατυχήματα που έχουν συμβεί, μου κάνει εντύπωση και είδα στη βιβλιογραφία ότι έχουνε σκοτωθεί μέχρι τώρα 197 άνθρωποι. Από αυτούς βέβαια οι πιο πολλοί ήταν στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 128 άτομα και αργότερα άλλοι 40 στο Στέιτεν Άιλαντ πάλι στην Αμερική. Και άλλα δύο-τρία ατυχήματα που είναι ένα άτομο ή δύο νεκρούς. Συνολικά 197 άτομα. Αυτό δε δημιουργεί για εσάς έναν προβληματισμό στο πώς θα μπορέσουμε να απαλείψουμε τελείως τους κινδύνους; Διότι ξέρετε ότι ακόμα και μια έκρηξη, ακόμα και διαφυγή αερίου στη θερμοκρασία του πλοίου, πόση ήταν;
Σιφναίος: 160 (σ.σ. βαθμοί κελσίου υπό το μηδέν)
Λασκαράκης: …και αυτή δημιουργεί εγκαύματα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο δημιουργεί εγκαύματα από το ψύχος. Πάνω στην εξέδρα πόσα άτομα θα βρίσκονται σε καθημερινή βάση ώστε να δούμε τελικά πόσο αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν; Αυτά προς το παρόν.
Σιφναίος: Λοιπόν, δε θα απαντήσω σε όλα γιατί θα τα απαντήσει συνολικά, το θέμα της ασφάλειας, θα το απαντήσει ο κ. Ευθυμιάδης. Κατ’ αρχήν θέλω να πω το εξής. Στατιστικά τώρα στοιχεία, στην ιστορία της ναυσιπλοΐας, διότι τα ατυχήματα στα οποία εσείς αναφερόσαστε αφορούν χερσαίες εγκαταστάσεις… Στην ιστορία της ναυσιπλοΐας του LNG από το 1969 που ξεκίνησε το πρώτο πλοίο από τη Λουιζιάνα μέχρι σήμερα που κυκλοφορούν 357 πλοία LNG, διακινούν 500 εκατ. κυβικά LNG, δηλαδή κάνουν 8.000 ταξίδια το χρόνο, είναι από το ’69 μέχρι τώρα είναι 40 χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό ατύχημα στη θάλασσα.
Λαμπάκης: Γιατί αυτό;
Σιφναίος: Διότι υπάρχουνε πάρα πολύ εξαιρετικοί κανόνες ασφαλείας οι οποίοι δεν έχουν μόνο με τα πλοία σαν πλοία, έχουν να κάνουν και με τους κανόνες ναυσιπλοΐας για τα συγκεκριμένα πλοία, οι οποίοι είναι διεθνείς κανόνες, αυτοί θα ακολουθηθούν κατά γράμμα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα ατύχημα. Να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Διαρροές υπήρξανε αλλά αυτές είναι μικρές διαρροές οι οποίες ήταν μικροατυχήματα χωρίς καμία, ούτε καν τραυματισμό ανθρώπου. Κλείνουν όλα τα πράγματα γρήγορα, είναι μικροί οι όγκοι κλπ. Για τα περί χερσαίων θα σας πει ο κ. Ευθυμιάδης. Απάντησα κατά το ήμισυ, τα υπόλοιπα θα απαντηθούν.
Αγγλιάς: Ας απαντηθούν. Λέγε νεαρέ εσύ.
Δημητριάδης Γιάννης (δημοτικός σύμβουλος “Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση”): Για την παραχώρηση δικαιώματος σε ιδιοκτήτες που θα δώσουν ακίνητα, που θα επιτρέψουν… θα αποζημιωθούν;
Λαμπάκης: Όπως στο άλλο, όπως και στον άλλο αγωγό, ακριβώς τα ίδια.
Δημητριάδης: Κι ένα δεύτερο, με την παραχώρηση δικαιώματος εμείς, δήμαρχε, σα δημοτική αρχή τι οφέλη θα έχουμε για το δήμο μας;
Λαμπάκης: Θα μας τα πει. (σ.σ. γέλια)
Σιφναίος: Κατ’ αρχήν και πάλι θα πω ότι σε αυτή τη φάση ο δήμος δεν παραχωρεί τίποτα.
Δημητριάδης: Πώς δεν παραχωρεί;
Σιφναίος: Μιλάμε για αιγιαλίτιδα ζώνη, πυθμένα και θάλασσα.
Λαμπάκης: Σε αυτή τη φάση όχι.
Σιφναίος: Σε αυτή τη φάση δεν έχει καμία…
Δημητριάδης: Στο χερσαίο τμήμα;
Σιφναίος: Αυτά θα τα πούμε στην επόμενη φάση.
Λαμπάκης: Μετά. Θα τα ‘κονομήσουμε.
(σ.σ. γέλια)
Σιφναίος: Σε δραχμές… Ναι…
Αγγλιάς: Βαγγέλη Μυτιλινιέ.
Μυτιληνός Ευάγγελος (δημοτικός σύμβουλος “Πόλη & Πολίτες”): Θα ήθελα να μου πείτε, μιλήσατε για το χερσαίο αγωγό, ότι βασική προϋπόθεση είναι 20 μέτρα ένθεν και ένθεν να είναι οι κατοικημένες περιοχές. Θα ήθελα να μου πείτε αν έχει προσδιοριστεί το μέρος αυτό, γιατί επειδή τυχαίνει να δραστηριοποιούμαι στο χώρο εκείνο, νομίζω ότι τη δεδομένη στιγμή τώρα δεν υπάρχει τέτοιο μέρος που να μπορεί να βγει ένας αγωγός και να έχει αριστερά 20 μέτρα αέρα. Και δεύτερον, σε τι βάθος θα είναι αυτό;
Δημητριάδης: Ενάμιση μέτρο.
Αγγλιάς: Ενάμιση είπε.
Μυτιληνός: Όχι, όχι, ενάμιση μέτρο σε αγροτικές περιοχές. Στο διάστημα το οποίο, συγγνώμη λίγο αλλού ρωτάω, Γιάννη σε παρακαλώ, εκεί που δραστηριοποιούνται και υπάρχουν επιχειρήσεις θέλω να μου πείτε το 20 μέτρα ένθεν και ένθεν αν το έχετε οριοθετήσει πού είναι αυτό το μέρος.
Σιφναίος: Κατ’ αρχήν αντιληπτό το ερώτημα. Σας έδειξα περίπου στο χάρτη το… εδώ περίπου. Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ κατ’ αρχήν περιμένουμε, θέλω να είμαι λίγο επιφυλακτικός για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν ακόμη παρεμβάσεις, δηλαδή παρεμβάσεις να, για παράδειγμα, την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου του Απαλού δεν την είχαμε βάλει στον αρχικό σχεδιασμό, θα μπει τώρα. Άρα στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα υπάρχουν πλέον και η τελική χάραξη του αγωγού. Όπως δεν έχουμε ακόμα καταλήξει και με το ΔΕΣΦΑ στο ακριβές σημείο που θα πάμε να συνδεθούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή αυτός ο κανόνας δεν μπορεί να τον παρακάμψεις θα πρέπει στις περιοχές, εάν δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, θα πρέπει η εταιρεία να εξασφαλίσει αυτές τις αποστάσεις.
Λαμπάκης: Ωραία.
Αγγλιάς: Πάμε.
Λαμπάκης: Γρήγορα, παιδιά.
Αγγλιάς: Έλα. Όχι, ο Θόδωρος ο Γιαννέλος ζήτησε.
Γιαννέλος Θεόδωρος (δημοτικός σύμβουλος “Πόλη & Πολίτες”): Κύριε πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Παλιά υπήρχε η ιδέα από τον όμιλο Κοπελούζου να γίνει μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα Λουτρά. Δεν ξέρω αν έχει σχέση με αυτή τη μονάδα που πρόκειται να κάνετε τώρα ή αν την αναβιώσετε αυτήν, γιατί κάπου είχε παγώσει.
Σιφναίος: Η άδεια μεταφέρθηκε στη ΒΙΠΕ (σ.σ. του Άβαντα).
Γιαννέλος: Α… μάλιστα. Και ένα άλλο δεύτερο, το πλοίο που θα είναι εδώ το οποίο θα είναι 300 μέτρων όπως είπατε, αυτό θα παράγει απόβλητα σίγουρα, δεν μπορεί.
Αγγλιάς: Όχι πλοίο…
Σιφναίος: Ελάχιστα απόβλητα, δεδομένου ότι το πλοίο αυτό χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τη λειτουργία του ουσιαστικά παράγει τα γνωστά ανθρώπινα γκρίζα απόβλητα τα οποία τα παραλαμβάνει… Κατ’ αρχήν υπάρχει σχέδιο συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων το οποίο γίνεται με βάση τους εθνικούς κανόνες, δηλαδή αυτούς που επιβάλλει το ΥΕΝ, το παλιό ΥΕΝ, σε συνεργασία με τον ΟΛΑ και το λιμεναρχείο, έτσι; Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τους κανόνες διαχείρισης που υπάρχουνε αυτή τη στιγμή, παράδειγμα ας πούμε τα (δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες) αλλά τα γκρίζα, αυτά τα λεγόμενα τα ανθρώπινα απόβλητα, θα καταλήγουν τελικά στις εγκαταστάσεις του δήμου με κάποια πλοιάρια. Ουσιαστικά είναι πολύ μικρό το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα σε επίπεδο αποβλήτων. Θα τα πούμε με λεπτομέρειες.
Γιαννέλος: Αλλά και τα πλοία που θα προσεγγίζουν αυτά, δεν ξέρω πόσου τονάζ είναι, πόσων κόρων, αλλά αυτά τώρα θα φορτώνουν και θα εκφορτώνουν έρμα;
Σιφναίος: Όχι. Θα φορτώνουν έρμα, δε θα εκφορτώνουν. Έρχονται γεμάτα…
Λαμπάκης: Αυτό είναι καλό.
Σιφναίος: …κι όταν αδειάζουν φεύγουν και θα στέλνουνε θάλασσα στα μέρη που θα πηγαίνουν.
Λαμπάκης: Θα παίρνουν από δω, από μας θάλασσα.
Σιφναίος: …Θα παίρνουνε, θα καθαρίζουν άλλες θάλασσες.
Γιαννέλος: Κατάλαβα.
Λαμπάκης: Άλλο, άλλο, έλα. Ο Κοζάρης.
Αγγλιάς: Κύριε Κοζάρη.
Κοζάρης Νίκος (δημοτικός σύμβουλος “Πόλη & Πολίτες”): Λοιπόν, κατ’ αρχήν συγχαρητήρια κ. Σιφναίο για τον Όμιλο Κοπελούζου όπου έρχεται να επενδύσει εδώ σε μια περιοχή ακριτική, τη φτωχότερη της Ελλάδος και την πιο ευαίσθητη συνάμα. Θέλω να κάνω μερικές ερωτήσεις. Θα ήθελα να μάθουμε τη σύνθεση της εταιρείας, αν ανήκει σε ελληνικά χέρια, και αν θα συνεργαστεί με αμερικάνικες, ρώσικες ή ξένες εταιρείες προκειμένου να φτιάξει το έργο. Πόσα χρόνια θα διαρκέσει το έργο, είπατε 8 και μετά τι; Δε θα υπάρχει μέλλον; Θα υπάρχει. Επίσης θέλω να μου πείτε τις συντεταγμένες ακριβώς που θα είναι το αγκυροβόλιο και πόσο απέχει ακριβώς από την περιοχή της λαδόξερας. Και μια επισήμανση, νομίζω επειδή επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μου, δηλαδή το δήμο Αλεξανδρούπολης, γενικότερα από τη στιγμή που μπαίνει μέσα στα 4 χιλιόμετρα στο χερσαίο έδαφος ο αγωγός όπως είπατε, ο υπόγειος, νομίζω ότι επηρεάζει το βιωτικό επίπεδο της πόλης μου. Νομίζω τα ανταποδοτικά οφέλη που […δυσνόητα…] ως δήμος, είναι πολύ λίγα ως ελάχιστα και 60 θέσεις εργασίας για μένα δεν είναι τίποτα. Γι’ αυτό θα μεταφέρετε ένα αίτημα προς τον κ. Κοπελούζο, τον πολύ πλούσιο νομίζω σε οικονομική ευμάρεια όμιλο που δραστηριοποιείται μέσα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδος, ότι πρέπει να δώσει και κάποιο οικονομικό… αντίτιμο…
Λαμπάκης: …ανταποδοτικό… Εντάξει.
Κοζάρης: …είναι η λογική αυτή. Διότι εγώ είμαι αντιπρόεδρος σε ένα ΝΠΔΔ, Πολυκοινωνικό ονομάζεται, όπου ζούμε το δράμα του κόσμου, της φτώχιας. Τι σημαίνει αυτό; Εγώ σας κάνω μία πρόταση καθαρά, ξάστερη και ειλικρινή, πρέπει να δώσετε κάτι σε χρήμα. Τι σημαίνει αυτό; Ένα εκατομμύριο ευρώ για εσάς δεν είναι τίποτα πιστεύω, είναι τρία παλιά διαμερίσματα που έκανε 100 εκατομμύρια δραχμές. Νομίζω ο όμιλος Κοπελούζου, όπως εμείς θετικά θα γνωμοδοτήσουμε σήμερα προκειμένου να γίνει αυτή η επένδυση η οποία στηρίζει και την εθνική ασφάλεια της περιοχής μας πρέπει να είναι και απλόχερος. Εμείς απλόχερα θα αποδεχθούμε την πρότασή σας, δεν έχουμε μεγάλη οφέλεια, ακόμη και για απόβλητα άκουσα προηγουμένως… Η δικιά μου άποψη είναι ότι πρέπει να είστε πιο ανοικτοί και παρακαλώ θα ήθελα τις συντεταγμένες του αγκυροβολίου.
Αγγλιάς: Ε… κ. Σιφναίο, μισό λεπτό. Θα απαντήσω για λογαριασμό σας ότι το αίτημα του κ. Κοζάρη για το αντίτιμο θα γίνει δεκτό…
Κοζάρης: …Όχι… Αφήστε να μ’ απαντήσει ο κ. Σιφναίος, δε θέλω…
Αγγλιάς: …λέω εγώ…
Κοζάρης: …αφήστε τον κ. Σιφναίο.
Αγγλιάς: …Θα πείτε το ναι, κύριε…;
Σιφναίος: Κοιτάξτε, εδώ έχετε έναν εκπληκτικό διαπραγματευτή (σ.σ. δείχνει τον κ. δήμαρχο) ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα φροντίσει για το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων του, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Θέλω να σας πω ότι οι συντεταγμένες υπάρχουν στο φάκελο, τώρα δεν τις ξέρω απ’ έξω, υπάρχουνε στο φάκελο που έχει το δημοτικό συμβούλιο, έτσι; Με βάση τις συντεταγμένες…
Κοζάρης: Το 5,4, σε διακόπτω, από την ανατολική πλευρά, τα παράλια της Τουρκίας, σε ποιο σημείο είναι;
Σιφναίος: Τα παράλια της Τουρκίας;
Λαμπάκης: Υπάρχει φάκελος που μπορείτε να το δείτε από αύριο το πρωί.
Κοζάρης: Υπάρχει φάκελος εδώ, μπορούμε να το δούμε, εντάξει.
Σιφναίος: Εδώ είναι, ενδεικτικά.
Λαμπάκης: Εντάξει, άλλος.
Αγγλιάς: Λοιπόν, ας τελειώσουμε να δώσουμε λίγο…
Λαμπάκης: Ο κ. Σιμσιρίδης.
Κοζάρης: Για την επιχορήγηση-χρηματοδότηση…
Σιφναίος: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι και βέβαια δεν είναι κάτι το οποίο συζητιέται σε αυτό το επίπεδο, έτσι; Αυτά είναι κάτι τα οποία θα τα δούμε στην πορεία του έργου…
Λαμπάκης: Παιδιά, το’ χω συζητήσει, θα τα δούμε, θα τα δούμε, μη στεναχωριέστε. Έλα κ. Σιμσιρίδη.
Αγγλιάς: Ο κ. Σιμσιρίδης να μας πει λίγο την άποψή του που έχει μία ειδικότητα και είναι από τον τόπο μας και είναι γνωστή και η ευαισθησία του σε θέματα τέτοια.
Σιμσιρίδης Γιάννης (διευθυντής ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου): κ. Πρόεδρε, μέχρι το στάδιο αυτό η υπηρεσία δεν βλέπει κανένα σοβαρό εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο. Τέτοια έργα θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή στις προδιαγραφές και στην εποπτεία τους για να μη γίνουν επικίνδυνα. Δε το θεωρώ κάτι ιδιαίτερο σαν έργο, σαν δυσκολία έργου, δε το θεωρώ ιδιαίτερο αν τηρηθούν οι κανόνες. Αυτό είναι βασικό για κάθε επένδυση που εμφανίζεται. Σε κάποιες επενδύσεις άλλες είπαμε όχι γιατί έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις. Δεν ξέρω αν θέλετε κάποιες διευκρινίσεις.
Γρηγοριάδης Νίκος (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης): Η εμπειρία σας τι λέει σαν λειτουργία, πέρα από την κατασκευή. Η λειτουργία του έργου, η εξέλιξή του…
Σιμσιρίδης: Δεν το θεωρώ σημαντικό για να ανησυχεί η περιοχή, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προδιαγραφές, σ’αυτό είναι απόλυτος.
Αγγλιάς: Είστε, με αυτή την περιεκτικότητα να μείνουμε. Θετικά κατ’ αρχήν.
Κογιομτζής: Ήθελα κι εγώ στο Γιάννη. Γιάννη…
Αγγλιάς: Παιδιά, αν θα φύγουμε η ώρα μία θα σας αφήσω εδώ και θα σας κλείσω και τα φώτα.
Κογιομτζής: Είναι σημαντικό. Γιάννη, μισό λεπτό. Διαβάζοντας σήμερα διάφορα στο ίντερνετ, είδα ότι χαρακτηρίζεται ένα έργο σύνθετο βιομηχανικό, σύνθετο βιομηχανικό και παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες στην όλη αδειοδότηση των περιβαλλοντικών. Αν είναι σαφές αυτό που διάβαζα, αν προκύπτουν κάποιες δυσκολίες.
Σιμσιρίδης: Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, επειδή είναι έργο κατηγορίας Α, δίνεται από το ΥΠΕΚΑ. Η άδεια λειτουργίας, επειδή είναι σύνθετο βιομηχανικό έργο, δε δίνεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δίνεται πάλι από το υπουργείο, αυτή είναι η διαφορά.
Κογιομτζής: Όχι ως προς τη δυσκολία του δηλαδή… Εν πάσει περιπτώσει, επειδή με προβλημάτισε γι’ αυτό το λέω…
Σιμσιρίδης: Είναι σύνθετο έργο, δεν είναι μια απλή…
Κογιομτζής: Δεν είναι μια απλή…
Αγγλιάς: Λοιπόν, να δώσουμε όμως το λόγο στο συνεργάτη σας, κ. Σιφναίε, να μας πει περιεκτικά…
Λαμπάκης: Μιχάλη τελείωσες; Θέλει να κάνει κανείς ερώτηση στον κ. Σιμσιρίδη;
Αγγλιάς: Τελείωσε… Έκαναν, έκαναν… Δήμαρχε…
Λαμπάκης: Ευχαριστώ πολύ, Γιάννη (σ.σ. Σιμσιρίδη)…
Αγγλιάς: Κάντε μας μια σύντομη κι εσείς, στον τομέα που καταλάβαμε ότι αφορά… Υπάρχουνε και οι εύλογες ανησυχίες… Ωραία.

Ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, συντονιστής της μελέτης του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, εισηγείται στο ΔΣ της 6/2/2012 στις 21:26 για την επικινδυνότητα του έργου και τις αποστάσεις ασφαλείας
Ευθυµιάδης Απόστολος (συντονιστής και κύριος μελετητής του έργου, ∆ρ. Μηχ., ∆ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχ.): Με αυτά τα έργα έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί φορείς ερευνητικοί για να δούνε φαινόμενα καταστροφικά τα οποία μπορεί να συμβούν από τρομοκρατική ενέργεια, από… Δεν ασχολούμαστε δηλαδή με μικροατυχήματα, δηλαδή καθώς γίνεται η μετάγγιση του αερίου από το ένα πλοίο στο άλλο να σπάσουν ο βραχίονας, συμβαίνει. Θα βγει λίγο αέριο, θα σταματήσουν οι βάνες, αυτό το αέριο θα εξαεριωθεί και θα πάει στην ατμόσφαιρα. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα μετά από μικροδιαρροές, εννοώ σε επίπεδο ευρύτερο, όχι σε επίπεδο ασφάλειας πλοίου, αυτό είναι άλλο θέμα. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα από ένα μεγάλο καταστροφικό συμβάν, διεμβόλιση του πλοίου, τρομοκρατική ενέργεια, κλπ. Ακόμα και σ’ αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα διακινδυνεύσει πληθυσμός.
Υπάρχει ένα θέμα, η βιομηχανική ασφάλεια, το οποίο δε το συζητάμε εκεί μέσα, μας αφορά όμως. Για τη βιομηχανική ασφάλεια βγαίνει σχέδιο ασφαλείας το οποίο εγκρίνεται από εγκεκριμένους νηογνώμονες, πάει δηλαδή με την ναυτική νομοθεσία, η ασφάλεια του πλοίου και οι κανονισμοί. Εδώ μιλάμε τώρα με την ευρύτερη έννοια «η ασφάλεια του πληθυσμού», με αυτή την έννοια, δε θα συζητήσουμε αυτό. Και πήραμε τα πιο αντιπροσωπευτικά σενάρια που μπορεί να συμβούν, να τρέξουν και να γίνουνε σε ένα τέτοιο έργο. Έχουμε κάνει και δικούς μας υπολογισμούς, αλλά επειδή οι υπολογισμοί είναι σύνθετοι, κοιτάξαμε υπολογισμούς που έχουνε κάνει αντίστοιχα σοβαρά εργαστήρια των ΗΠΑ και αλλού, δεν κάναμε αποκλειστικά δικούς μας υπολογισμούς. Διασταυρώσαμε τα δικά μας με επίσημα αποτελέσματα.
Ευθυµιάδης: Υπάρχουνε δυο υποθέσεις καταστροφής.
Η μία είναι από τα 130.000 κυβικά να φύγουν 50.000 κυβικά στη θάλασσα. Αυτό είναι πιο ελαφρύ από το νερό και κάθεται σαν λάδι επάνω και απλώνεται, όπως φυσάει απλώνεται. Και καθώς απλώνεται, επειδή θερμαίνεται από τον αέρα και από τη θάλασσα εξατμίζεται, γίνεται μία κηλίδα. Αν αυτό το πράγμα πάρει φωτιά περπατάει σαν λάδι μαζί με τη φωτιά από πάνω, γίνεται αυτό που λέγεται μια λιμναία πυρά.
Λαμπάκης: Πόσο γρήγορα περπατάει;
Ευθυµιάδης: Με βάση τον αέρα μπορεί να περπατήσει 3-4 μέτρα το δευτερόλεπτο, κτλ.
Γιαννέλος: Υγρόν πυρ.
Ευθυµιάδης: Υγρόν πυρ. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο που δεν είναι το επικίνδυνο, δεν πάει πολύ μακριά αυτό, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να γίνει μία διαρροή, να μην πάρει φωτιά (σ.σ. γέλια), να έχει και άπνοια, να μείνει πολλές ώρες, να εξατμιστεί και να φυσήξει ένας αέρας να πάρει πλέον τον αέρα, την αέρια μάζα να την πάει με την ταχύτητα του αέρα σε μία πόλη. Αυτό… Για να είναι εύφλεκτο το μείγμα πρέπει να είναι 5-10% αέριο σε σχέση με τον αέρα για να πετύχεις εύφλεκτο μείγμα και να ταξιδέψει ας πούμε εκεί που πάει ο αέρας. Αυτό το απίθανο σενάριο λέγεται πυρά ατμών η οποία ταξιδεύει στον αέρα και παίρνει φωτιά ο αέρας άμα βρεθεί. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο να πάει μακρύτερα από το άλλο, και αυτό το σενάριο αναλύσαμε.
Έχουμε πάρει διάφορα σενάρια.
Το πρώτο σενάριο σας είπα είναι το σενάριο της κηλίδας, η λιμναία πυρά, σε μία τέτοια ατυχία να φύγουν δηλαδή 50.000 κυβικά στη θάλασσα, να σπάσει το μισό πλοίο και να διαρρεύσουν 50.000 κυβικά στη θάλασσα. Αυτό δεν πάει πολύ μακρυά σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς και τα πειράματα που έχουν γίνει, πάει περί τα 3 χιλιόμετρα εάν φυσάει προς την κατεύθυνση του αέρα. Προς την κατεύθυνση του αέρα περί τα 3 χιλιόμετρα πάει μακριά. Αυτό όσο περπατάει απλώνει και επομένως παύει να είναι εύφλεκτο, μετά από ένα σημείο δεν παίρνει φωτιά.
Έτσι λοιπόν το επικίνδυνο μέρος είναι να πάρει φωτιά και να ταξιδέψει με επικίνδυνη θερμότητα περίπου στα 6,5 χλμ. απόσταση. Αυτό είναι το σενάριο για 50.000 κυβικά διαρροή, που είναι ένα πιθανό καταστροφικό σενάριο, δεν πρόκειται για σενάριο να βουλιάξει όλο μαζί, είναι σε 4-5 δεξαμενές, να φύγουν τα μισά σας λέω, ή να φύγει το 40-50%.
Αγγλιάς: Εκτός αν ο καπετάνιος έχει καμία Ουκρανέζα, σαν το Arcadia, και το χάσουμε όλο… Συγνώμη για την… Για χαλάρωμα το’ πα…
Ευθυµιάδης: Α, καλό… Οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις… έχουν… Όταν σπούδαζα στην Αμερική είχα την ευκαιρία να συστηθώ με ανθρώπους που χειρίζονται πυρηνικούς αντιδραστήρες… Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σαν κι εμάς, είναι εκπαιδευμένοι στο να κάνουν αυτή τη δουλειά. Πρόκειται για ειδικούς ανθρώπους.
Γιαννέλος: Με δυο κεφάλια είναι;
Ευθυµιάδης: Είναι άνθρωποι που έχουν την τελείαν αρετή, με βάση την Αριστοτελική έννοια. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι, μπορεί να είναι και ξένοι αυτοί που θα διοικούν τουλάχιστον… Οπωσδήποτε αποκλείονται αυτά τα πράγματα.
Σας δείχνω εδώ πέρα τον αντίστοιχο σταθμό της Ρεβυθούσας, στην Αττική, στον κόλπο της Ελευσίνας από πάνω. Είναι αντίστοιχης χωρητικότητας έργο, 130-135.000 κυβικά υγρού αερίου, θα πάρει και άλλα 50.000 ακόμα. Αυτό το έργο που βλέπετε είναι ένα νησί, είναι σαν ένα νησάκι.
Ευθυµιάδης: Όπως βλέπετε, εδώ είναι η Ρεβυθούσα, το νησάκι, που είναι αντίστοιχης δυναμικότητας, εδώ είναι η Σαλαμίνα, εδώ είναι τα Μέγαρα.
Λαμπάκης: Πόσα χιλιόμετρα είναι η Σαλαμίνα;
Ευθυµιάδης: Αυτό εδώ είναι, εδώ είναι κατοικημένες περιοχές, όλες. Δε σας το λέω τώρα για να κάνω, να σας πω ότι είμαστε εμείς καλοί και οι άλλοι κακοί. Όταν μελετήθηκε αυτό μελετήθηκε με άλλες προϋποθέσεις. Εδώ είναι 1,2 χλμ θερινές κατοικίες. Αυτό τον κύκλο που βλέπετε είναι 3 χλμ. Τα Μέγαρα είναι στα 6 χλμ και εδώ είναι η Νέα Πέραμος, πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή. Οι μελέτες που κάνανε για τη Ρεβυθούσα το Πολυτεχνείο, έβγαλε μία απόσταση 4,5 χλμ. Βλέπετε ότι, εμείς λέμε ότι σε αυτό το μέγεθος σύμφωνα με όλες τις μελέτες είναι 6,5 χλμ., δηλαδή ακόμα και αν στην απίθανη περίπτωση γίνει το ατύχημα, φυσάει νοτιάς, και μάλιστα όχι πολύ μεγάλη ταχύτητα νοτιά ούτε και άπνοια, γύρω στα 3 μέτρα το δευτερόλεπτο, έχει την πιθανότητα να φτάσει 6,5 χλμ σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς μας. Εντελώς απίθανα καταστροφικά σενάρια τα οποία όμως εμείς τα εξετάζουμε. Εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος, έχω δει όλες τις αναλύσεις, έχω κάνει κι εγώ προσωπικές αναλύσεις, ότι αυτό είναι πολύ συντηρητικό. Δεν πρόκειται δηλαδή να έχουμε μία φωτιά που να πλησιάζει τις ακτές κάτω από οποιαδήποτε περίπτωση. Αυτό που λέω είναι ότι τη μελέτη την υπογράφουμε εμείς, την υπογράφω εγώ, εγώ όπως ξέρετε αγαπητοί φίλοι, ζω με το κύρος μου. Αν διακυβευτεί το κύρος μας, της ομάδας των μελετητών δεν έχουμε μέλλον.
Λαμπάκης: Είναι χαμηλότερο από τη ζωή μας.
Ευθυµιάδης: Ναι ναι, το καταλαβαίνω αλλά σας λέω την προσωπική μου εκτίμηση κάνοντας όλες αυτές τις συγκριτικές μελέτες και είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε οποιοδήποτε σενάριο. Έχει εμφανιστεί στη βιβλιογραφία ένα σενάριο για μια διαρροή 200.000 τόνων η οποία εμφανίζει μία απόσταση ασφαλείας 11,6 χλμ. Την αναφέρουμε αυτή, κ. δήμαρχε, στο τεύχος που σας δώσαμε, δεν αποκρύπτουμε κανένα στοιχείο. Ότι υπάρχει στη βιβλιογραφία το εμφανίζουμε. Θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στο δικό μας, το οποίο δεν είναι 200.000, είναι συνολική αποθήκη 135.000 κυβικών μέτρων. Τα 6,5 χλμ. που λέμε είναι συντηρητικά.
Λαμπάκης: Να σας ρωτήσω κάτι; Είπατε ότι υπάρχει μία ακτίνα προστασίας πόσων χιλιομέτρων κατά την εκφόρτωση και αεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου;
Ευθυµιάδης: Η πρώτη ακτίνα ελέγχου ναυσιπλοΐας, ας το πούμε αποκλεισμού, είναι 800 μέτρα από την πλώρη, που είναι αγκυροβολημένη.
Λαμπάκης: Η δεύτερη;
Ευθυµιάδης: Η άλλη, μία ζώνη ελέγχου ναυσιπλοΐας, όχι περιορισμένης, είναι της τάξης των 3.000 μέτρων. Αυτό το λέμε σε περίπτωση που υπάρξει…
Λαμπάκης: 3.800, 3.800…
Ευθυµιάδης: Θα υπάρχει σχέδιο ασφαλείας σε συνεργασία με το λιμεναρχείο, το οποίο επισκεφτήκαμε και έχει θαυμάσια στελέχη και εξαιρετικούς επιστήμονες.
Λαμπάκης: Μέχρι τα 6,5 χλμ που είναι πιθανό να συμβεί το απίθανο αυτό που είπατε, υπάρχει μία…
Ευθυµιάδης: Όχι, αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο και δεν εξελίσσεται μέσα στην ώρα, εξελίσσεται σε αρκετό χρόνο, επομένως το σχέδιο ασφαλείας που θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή θα επιτρέψει την προειδοποίηση όλων των παραπλέοντων πλοίων.
Λαμπάκης: Να κόψουνε λάσπη, να την κάνουνε δηλαδή…
Αγγλιάς: Κοιτάξτε… Πολύ ωραία…
Γρηγοριάδης Νίκος (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης): Κύριε πρόεδρε…
Αγγλιάς: Ναι… παρακαλώ λίγο σύντομα τώρα τις ερωτήσεις…
Γρηγοριάδης: Αν γίνει μία τρομοκρατική ενέργεια…
Λαμπάκης: Την πατήσαμε…
Αγγλιάς: Τη βάψαμε…
Γρηγοριάδης: …πάει κάποιος στο πλοίο… Ποια είναι η ακτίνα εκτόνωσης;
Ευθυµιάδης: Αυτό το πράγμα δεν αναφλέγεται όταν διαρρέει, πρέπει να ανακατευτεί με τον αέρα για να γίνει το εύφλεκτο μείγμα. Επομένως, αλλά μπορεί να αναφλεγεί δίπλα, μπορεί να γίνει εδώ μία έκρηξη, αυτό που λέγεται μία πύρινη λαίλαπα, η οποία δε θα έχει εκρηκτικό χαρακτήρα, ωστικό κύμα. Αυτό όλα τα σενάρια που κοιτάζουμε είναι ότι η πύρινη λαίλαπα πόσο φτάνει να σε κάψει. Δεν υπάρχουν φαινόμενα σε αυτό το αέριο εκρηκτικά. Αυτά σχηματίζονται όχι στο LNG που λέμε εδώ, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά στο LPG, υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, το βουτάνιο, το προπάνιο. Αυτό κάνει έκρηξη. Αυτό είναι διαφορετικό μείγμα, δεν εκρήγνυται, απλώς απλώνεται.
Λαμπάκης: Ωραία… Τελειώσαμε, ευχαριστούμε πολύ.
Αγγλιάς: Έλα, έλα γραμματέα, ας ακούσουμε μια ερώτηση από το γραμματέα (σ.σ. γραμματέας του Δ.Σ.)
Γαλάνης Νικόλαος (δημοτικός σύμβουλος “μαζί Πάμε Μπροστά”): Στο καταστροφικό σενάριο που δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός, ποιες είναι οι μόνιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Ευθυµιάδης: Κοιτάξτε, αυτό είναι αέριο, τελικά ότι δεν καεί θα εξατμιστεί. Δε δημιουργεί ρύπανση στο περιβάλλον αυτό. Καμία ρύπανση. Βέβαια, όταν το πλοίο πάθει ζημιά και βυθιστεί, έχει λίγο ντίζελ πετρέλαιο για την κίνηση, δηλαδή ασήμαντες ποσότητες.
Λαμπάκης: Ωραία… Ευχαριστούμε πολύ.
Αγγλιάς: …από το καύσιμο…
Λαμπάκης: Ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε η πρότασή μας είναι αυτή η οποία έχει διαμορφωθεί και ψηφίστηκε ομόφωνα το πρωί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Αγγλιάς: …Εκτός; Λευκό;
Δευτεραίος Σάββας (επικεφαλής “Λαϊκής Συσπείρωσης”): Όχι εκτός, μη το λέτε… Δυο κουβέντες, είμαστε κατά και θα πούμε γιατί.
Αγγλιάς: Μπορείτε να πείτε, για να καταχωρηθεί, το γιατί; Αλλά άμα το πείτε, πέστε το σας παρακαλώ σύντομα.
Δευτεραίος: Θα το πω πολύ γρήγορα, πάρα πολύ γρήγορα. Εκτός από τη γενικότερη πολιτική μας θέση που θέλουμε η ενέργεια να είναι κρατική, εκτός από το ότι πιστεύουμε απέναντι στη Μάκρη ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και η τουριστική ανάπτυξη ξεχάστε την, εκτός από τα προβλήματα που πιστεύουμε ότι θα γίνουν στην ιχθυοπαραγωγή, έχουμε ένα τέταρτο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που εμείς τουλάχιστον φοβόμαστε και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το λαό της περιοχής μας από ενδεχόμενο ατύχημα κι ακούστε τι ατύχημα λέμε εμείς. Δεν εννοούμε ούτε την τρομοκρατική ενέργεια ούτε τον εμβολισμό από σκάφος αλλά εννοούμε ενδεχόμενη σύρραξη, γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε οι ενεργειακοί κόμβοι και οι δρόμοι της ενέργειας είναι δρόμοι που μαζί πηγαίνουν και οι πόλεμοι. Με αυτή την έννοια εμείς καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο αυτό.
Αγγλιάς: Σεβαστό. Κύριοι συνάδελφοι, έτσι; Κατά πλειοψηφία, πλην των τριών (Λαϊκή Συσπείρωση – Δευτεραίος, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρης), θέλετε να συνεχίσουμε; Και του κ. Καρυπίδη το κατά (της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά»). Πάμε λοιπόν τώρα, κ. Δήμαρχε στο επόμενο, να ευχαριστήσουμε, κύριε Σιφναίε, χίλια συγγνώμη θα το παρέλειπα, και τους συνεργάτες σας που είχατε την καλοσύνη μας ενημερώσατε πιστεύω πάρα πολύ εμπεριστατωμένα. Είπαμε ότι θα επανέλθουμε κατά στάδια.
Σιφναίος: Θα υπάρξει ενημέρωση, βεβαίως.
Αγγλιάς: Εμείς δίνουμε λοιπόν σαν δημοτικό συμβούλιο θετικά τη γνωμοδότησή μας για το ναι και σας ευχόμαστε και να προχωρήσετε και να μην έχουμε στη ζωή μας, στον τόπο μας ποτέ κανένα ατύχημα. Και να δούμε κάτι καλύτερο.
===================
(σ.σ. τα κομμάτια που διαβάζετε απομαγνητοφωνημένα αλλά δεν τα ακούσετε πιθανά στο παρακάτω ηχητικό, προέρχονται από δεύτερη ηχογράφιση κοντά στην έδρα του προεδρείου και τους εισηγητές)
===========
Ηχητικό Ευρετήριο
Χρόνος | Ομιλητής | Αναφορά σε: |
00:00:00 | Λαμπάκης Ευάγγελος | Εισαγωγή |
Παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της εταιρείας | ||
00:05:13 | Σιφναίος Κωστής | Εισήγηση ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης |
Ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων | ||
00:32:59 | Γρηγοριάδης Νίκος | Για αλιεία, προσωπικό |
00:43:40 | πρόεδρος κοινότητας Μάκρης | Για χωροθέτηση αγκυροβολίου και μονάδας αεριοποίησης |
00:44:37 | Κογιομτζής Μιχάλης | Για υποθαλλάσιο αγωγό, προβλήματα στην αλιεία, αεριοποίηση με κλειστό σύστημα |
00:51:25 | Λασκαράκης Γιάννης | Για ατυχήματα, επικινδυνότητα |
00:55:44 | Δημητριάδης Γιάννης | Για βάθος αγωγού στο χερσαίο τμήμα, ανταποδοτικά |
00:56:24 | Μυτιληνός Ευάγγελος | Για χερσαία όδευση αγωγού στην περιοχή Απαλού |
00:58:31 | Γιαννέλος Θεόδωρος | Για απόβλητα πλοίων |
01:00:24 | Κοζάρης Νίκος | Για χωροθέτηση αγκυροβολίου, ανταποδοτικά |
Άποψη Υπηρεσίας | ||
01:04:21 | Σιμσερίδης Γιάννης | Εισήγηση υπηρεσίας (ως διευθυντής ανάπτυξης Π.Ε. Έβρου) |
Παρουσίαση από το συντονιστή της μελέτης | ||
01:07:13 | Ευθυμιάδης Απόστολος | Για επικινδυνότητα του έργου ως συντονιστής και κύριος μελετητής |
01:20:14 | Λήξη συνεδρίασης στις 21:37 |
====================
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα:
- 7/2/2013 – pamemprosta.org – Ανεπίσημα πρακτικά του 4ου ΔΣ της 6/2/2012 (Αναλυτική παρουσίαση του έργου στο Δ.Σ. από τον κ. Κωστή Σιφναίο και τον κ. Ευθυμιάδη, με πλήρη απομαγνητοφώνηση και slides από την παρουσίασή του, που μας παραχώρησε ο ίδιος εκείνη την εποχή)
- 15/12/2012 – pamemprosta.org – Συζήτηση για την ΜΠΕ της επένδυσης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Gastrade ΑΕ του ομίλου Κοπελούζου – (Εισήγηση υπηρεσίας για το Περιφ. Συμβούλιο της 17/12/2012)
- 14/03/2013 – pamemprosta.org – Περίληψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (όπως μας την απέστειλλε μετά από αίτημά μας ο κ. Σιφναίος και η Gastrade AE)
- 29/12/2012 – pamemprosta.org – Άρθρο του κ. Παπανικολόπουλου για τις γνωμοδοτήσεις και τις εκφράσεις απόψεων για τις ΜΠΕ