Μαλτέζος προς Κόλλια: Εκφράζετε προσωπικές απόψεις, οφείλατε να ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του ΟΕΕ πριν εκφράσετε την “απόλυτη στήριξη για την επένδυση στις Σκουριές”
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία
Για “έκφραση προσωπικών απόψεων” κατηγορεί τον κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Μενέλαος Μαλτέζος, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Περιφερειακού Τμήματος Θράκης), σχετικά με δελτίο τύπου με τίτλο “απόλυτης στήριξης στην επένδυση στις Σκουριές” που εξέδωσε ο δεύτερος μετά από συνάντησή του με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη στις 28/1/2016.
Ο κ. Μαλτέζος, θυμίζει στον κ. Κόλλια το ψήφισμα 67 της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (του ανώτατου οργάνου του φορέα) το οποίο στις 15/12/2012 εξέφρασε την αντίθεση της Συνέλευσης στις συγκεκριμένες επενδύσεις στον Έβρο, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Μπράβο στο Παράρτημα Θράκης του ΟΕΕ και τον πρόεδρό του κ. Μαλτέζο. Διαβάστε τα σχετικά δελτία τύπου και την επιστολή απάντησης στον κ. Κόλλια και δείτε-ακούστε το μέλος του ΟΕΕ και τότε δημοτικό σύμβουλο κ. Χρήστο Κατσαντούρα στην παρουσίαση του στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης της 1/10/2012 σχετικά με την επένδυση των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟIΚΟΝΟΜIΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΔΡΑ: ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μ. Μ. Βασιλείου 3 69100 Τηλ. 2531023035, Fax 2531082992 , Email oee1pt@oe-e.grΚΟΜΟΤΗΝΗ, 10/02/2016
Aρ. Πρωτ.: 010Προς: Πρόεδρο ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο
Kοιν: Αντιπρόεδρο ΟΕΕ κ. Κολιό ΖώηΑνακοίνωση
Κύριε Πρόεδρε και κύριε Αντιπρόεδρε της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητήριου Της Ελλάδας
Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου του Ο.Ε.Ε « Συνάντηση για την επένδυση στις Σκουριές» που εκδόθηκε μετά την συνάντησή σας στις 28/01/2016 με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη εκφράσατε την «απόλυτη στήριξή σας στην επένδυση στις Σκουριές».
Σας αναφέρω τα παρακάτω :
Στις 15/12/2012 πραγματοποιήθηκε η 67η σύνοδος – του Ανώτατου Οργάνου του φορέα μας – της Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Σ.τ.Α.) και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα που είναι αναρτημένο ακόμη στην ιστοσελίδα του Φορέα μας (www.oe-e.gr.) Δελτία Τύπου σελ.20 και εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ψήφισμα της 67ης Σ.τ.Α. στις 15/12/2012
«Η χώρα µας βρίσκεται στη δίνη µιας παρατεταμένης κρίσης, οικονοµικής, πολίτικης και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει.
Στις σημερινές συνθήκες για την χώρα µας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση. Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τοµείς για την οικονομία µας που είναι ο πρωτογενής τοµέας, ο Τουρισμός και η αύξηση της προστιθέμενης άξιας των αγροτικών προϊόντων µε τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λ.π.
Για τον πρωτογενή τοµέα κύριος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία µας ανταγωνιστική, σεβόμενη το περιβάλλον και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της.
Για δε τον τουρισμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Μακεδονίας και Θράκης, το υψηλό επίπεδο παρερχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η ποιότητα των τοπικά παραγομένων προϊόντων αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση των βόρειων και εξ ανατολών γειτόνων µας στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση πολιτικής και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας µας, δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βόρειου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρείς και καταστροφικές όχι µόνο για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη και την απασχόληση της περιοχής.
Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματα τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα την αειφόρα αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και µε την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, µας οδηγούν µε βεβαιότητα να δηλώσουµε την αντίθεση µας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη-Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες µέσω των φορέων τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις ακολουθούμενες πρακτικές εξόρυξης (κυάνιο).
Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών.»
Για το λόγο αυτό το τμήμα μας είχε θέσει το θέμα σε Σ.τ.Α προς συζήτηση και ψήφιση. Η θέση του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης για την συγκεκριμένη επένδυση παραμένει ίδια, σε απόλυτη εναρμόνιση με το ψήφισμα της 67ης Σ.τ.Α. που σας παραθέσαμε. Επιπλέον, τονίζουμε ότι το τμήμα μας έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στις εν λόγω επενδύσεις σε Ροδόπη-Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς. Σε κάθε περίπτωση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μέσω του Προέδρου του δεν μπορεί να διατυπώνει διαφορετική άποψη από αυτή της Σ.τ.Α.
Πριν εκφράσετε τη συμπαράσταση σας στην επένδυση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός οφείλατε να ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του φορέα που εκπροσωπείτε.
Αν για οποιοδήποτε λόγο κρίνεται ότι ο φορέας πρέπει να μεταβάλει την άποψή του έχετε την υποχρέωση μέσω του θεσμοθετημένου οργάνου της Σ.τ.Α. να συζητηθεί το θέμα εκ νέου και να εκφράσει τις απόψεις συλλογικά και όχι να εκφέρετε προσωπικές γνώμες δεσμεύοντας τον φορέα.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Π.Τ Θράκης
Μενέλαος Μαλτέζος
Πηγή: taxheaven.gr
===================
ΟΕΕ: Συνάντηση για την επένδυση στις Σκουριές (28/1/2016)
Την απόλυτη στήριξη στην επένδυση στις Σκουριές, άλλα με ταυτόχρονη άμεση διευθέτηση των όποιων περιβαλλοντικών θεμάτων υπάρχουν, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Α’ Αντιπρόεδρος, Ζώης Κολιός, στη συνάντηση, που είχαν με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη.
“Η επένδυση αυτή είναι ύψιστης σημασίας για την περιοχή και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων, προάγει την οικονομική ζωή του τόπου, αρκεί να διασφαλίζεται ο σεβασμός στο περιβάλλον”, δήλωσε ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι “οι απώλειες από την παύση των εργασιών και την πιθανή αποχώρηση της εταιρείας θα είναι δραματικές. Ειδικά σε μια εποχή που θα πρέπει να δίνουμε τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων“.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο Σύνδεσμος στον Πρόεδρο του ΟΕΕ, οι 50 επιχειρήσεις του, που συνεργάζονται στα εργοτάξια Σκουριών, Μαντεν λάκου, Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, απασχολούν γύρω στα 400 άτομα με εξαρτημένη εργασία, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως μηχανικοί, φοροτεχνικοί, συντηρητές, κλπ.
Όπως είναι κατανοητό και εύλογο, αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν με ακρίβεια τα φορολογικά τους στοιχεία προς την εταιρεία , από την οποία και πληρώνονται διατραπεζικά και μόνο.
Επίσης, για τα άτομα που απασχολούν, υποβάλλουν τις θεωρημένες καταστάσεις της επιθεώρησης εργασίας στην εταιρεία, η οποία θέλει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και ώρα, ποιος εργάζεται και σε ποιο σημείο.
Άρα, αποτελούν μια οικονομική μονάδα, η οποία εισπράττει ποσά απολύτως φορολογημένα και αποδίδει εισφορές απολύτως νόμιμα.
Ακόμη, κάθε δίμηνο, υποχρεούνται από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να υποβάλλουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Τα μηνιαία έσοδα κυμαίνονται στα 1.500.000 ευρώ και ο ΦΠΑ είναι 345.000 ευρώ, που αποδίδεται έμμεσα (όταν συμψηφίζεται, το αποδίδουν οι προμηθευτές) ή άμεσα (το υπόλοιπο χρεωστικό).
Οι εισφορές στο ΙΚΑ κυμαίνονται γύρω στα 200.000 ευρώ το μήνα.
Αν υπολογιστεί ότι το κύριο έξοδο αυτής της οικονομικής μονάδας είναι τα καύσιμα των μηχανημάτων, δαπάνη που ξεπερνά τα 600.000 ευρώ το μήνα, το έσοδο για το Κράτος συνολικά στη δαπάνη αυτή ξεπερνά το 45%. Δηλαδή, σχεδόν 300.000 ευρώ το μήνα.
Αν υπολογίσουμε και στα καθαρά κέρδη το φόρο εισοδήματος, έστω στο 30% του Τζίρου με 29%, τότε έχουμε άλλα 130.000 ευρώ στο Κράτος ως εισόδημα, συν την προκαταβολή του επόμενου έτους.
Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ ακόμη υπολογίζονται στα 20.000 ευρώ το μήνα.
Εν κατακλείδι, από το 1.850.000 ευρώ συνολικού τζίρου το μήνα, το Κράτος και τα Ταμεία λαμβάνουν άμεσα περισσότερα του 1.000.000 ευρώ !!! Έσοδα διασφαλισμένα και απόλυτα νόμιμα.
Πηγή: oe-e.gr
===================
Ψήφισμα της 67ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Δευτέρα, 17.12.2012)
Ledra Marriott Αθήνα 15/12/2012
Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης, οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει.
Στις σημερινές συνθήκες για την χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση. Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τομείς για την οικονομία μας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο Τουρισμός και η αύξηση της προστιθεμένης άξιας των αγροτικών προϊόντων με τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λ.π.
Για τον πρωτογενή τομέα κύριος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία μας ανταγωνιστική, σεβόμενη το περιβάλλον και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της.
Για δε τον τουρισμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Μακεδονίας και Θράκης, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η ποιότητα των τοπικά παραγομένων προϊόντων αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση των βόρειων και εξ ανατολών γειτόνων μας στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση πολιτικής και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βόρειου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρείς και καταστροφικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη και την απασχόληση της περιοχής.
Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα την αειφόρα αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και με την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μας οδηγούν με βεβαιότητα να δηλώσουμε την αντίθεση μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς.
Ήδη οι τοπικές κοινωνίες μέσω των φορέων τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις ακολουθούμενες πρακτικές εξόρυξης (κυάνιο).
Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: oe-e.gr
===================
Δείτε ακόμα:
- 15/09/2012 – pamemprosta.org – Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Κατσαντούρα στον Maximum FM 93.6 για χρυσωρυχεία
- 3/10/2012 – pamemprosta.org – Είναι το έργο εκμετάλλευσης Χρυσού στο Πέραμα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά συμφέρον; Εισήγηση του κ. Χρήστου Κατσαντούρα στο ΔΣ της 1/10/2012 με θέμα: Εκτίμηση και διατύπωση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρίας: «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»