πάμε μπροστά

Τρίτη

16

Φεβρουάριος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο της 17/12/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης της εταιρείας GASTRADE Α.Ε. [Επίσημα Πρακτικά Περιφερειακού Συμβουλίου/Διαύγεια]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρχεία, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Διαύγεια, Διαφάνεια, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Περιφερειακό Συμβούλιο, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Περιφερειακό Συμβούλιο ΜΠΕ ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης της Gastrade ΑΕ (17/12/2012)

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των συνδημοτών μας δημοσιεύοντας τα επίσημα, απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της 23ης τακτικής συνεδρίασης της Δευτέρας 17/12/2012 στις 17:00.

Σε αυτή, 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΑΣΦΑ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» σε απόσταση περί τα 17,6 χλμ ΝΔ του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ νότια από την ακτή της Μάκρης, της εταιρείας «GASTRADE Α.Ε.»

Η ανάρτηση παρουσιάζει διπλό ενδιαφέρον, και ως προς το αναλυτικό περιεχόμενο της συζήτησης αλλά και ως προς το να έρθουν σε επαφή οι δημότες της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά με ένα δείγμα εξαιρετικής δουλειάς απομαγνητοφώνησης που είναι στάνταρ εδώ και χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο και που, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, ζητούμε και εμείς από τη δημοτική αρχή του κ. Ευάγγελου Λαμπάκη.

Διαβάστε:

  • τον κ. Ούστογλου (αντιπεριφερειάρχη τότε και εισηγητή του θέματος) να κατηγορεί την εταιρεία ότι ξεκίνησε με ανορθόδοξο τρόπο την ενημέρωσή της στους ενδιαφερόμενους καθώς δήμος Αλεξανδρούπολης και Περιφέρεια ΑΜΘ ενημερώθηκαν από ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι εγκρίνεται η επένδυση…
  • Τον κ. Χαρίτου να ζητά πληροφορίες για την εναλλακτική θέση χωροθέτησης
  • Τον κ. Ούστογλου να ενημερώνει ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση στο δήμο Αλεξανδρούπολης με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφαίνεται υπέρ της επένδυσης (προφανώς παραπλανημένος αφού στο ΔΣ της Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε μόνο η παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων του ΑΣΦΑ ενώ η άποψή του ΔΣ για τη ΜΠΕ συζητήθηκε… έντεκα !!! μέρες αργότερα στις 28/12/2012…)
  • Τον κ. Κωστή Σιφναίο (διευθυντή ανάπτυξης της Gastrade ΑΕ) να λέει ότι από το Σεπτέμβρη του 2011 ήταν σε μηνιαία βάση σε επαφή με δήμο και περιφερειακή ενότητα Έβρου για το έργο ενώ όλοι οι φάκελοι είχαν συζητηθεί μαζί τους πριν κατατεθούν (!)
  • Τον κ. Παυλίδη, τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, να ζητά ανταποδοτικά σε δήμο και περιφέρεια και να τονίζει ως “πολύ σημαντική” τη θετική άποψη του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης (προφανώς και αυτός παραπλανημένος – το ΔΣ εκφράστηκε υπέρ της ΜΠΕ κατόπιν εορτής, στις 28/12/2012)…
  • Τον κ. Χαρίτου να κατηγορεί την εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι μιλούσε κάθε μήνα με δήμο και περιφέρεια χωρίς η κοινωνία να γνωρίζει τίποτε ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και ότι δεν του χορηγήθηκε αντίγραφο της ΜΠΕ για να τη μελετήσει και να συμβουλευτεί ειδικούς ζητώντας αναβολή της συζήτησης και υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την αλιεία από το ψυχρό νερό και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών
  • Τον κ. Πέτροβιτς, τότε σύμβουλο της αντιπολίτευσης, να ζητά υποδομές και μέσα ασφαλείας της ναυσιπλοΐας που δεν υπάρχουν στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης καθώς και ανταποδοτικά
  • Τον κ. Ποτόλια να λέει ότι η εταιρεία βρήκε τον αδύναμο κρίκο της Αλεξανδρούπολης μετά την καθολική αντίσταση σε αυτές τις εγκαταστάσεις στην Καβάλα, καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους του Έβρου να καταψηφίσουν “τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή”
  • Τον κ. Τζανίδη να υπογραμμίζει ότι η κοινωνία της πόλης δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για οφέλη και κινδύνους και να φοβάται την οπτική ρύπανση της πλωτής μονάδας αεριοποίησης, ζητώντας να προτιμηθούν πρώην αλιείς ως προσωπικό στην επένδυση για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις σε απώλειες θέσεων εργασίας
  • Τον κ. Βαβία να ενημερώνει για ημερίδα που συμμετείχε στην οποία η εταιρεία ενημέρωσε για το έργο (σ.σ. στοιχεία δε βρήκαμε πουθενά) και να ζητά δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης του έργου
  • Τον κ. Ούστογλου να στηλιτεύει τη μη χορήγηση αντιγράφου της μελέτης στον κ. Χαρίτου που τη ζήτησε και να ζητά να διεκδικήσει η περιφέρεια τη χρήση φυσικού αερίου σε όλους τους νομούς για οικιακή χρήση (με τον κ. Παυλίδη να συμφωνεί)
  • Τον κ. Σιφναίο να δηλώνει ότι από 16/10/2012 μέχρι 4/12/2012 η ΜΠΕ ήταν στη γραμματεία της Περιφέρειας ανοικτή σε δημόσια διαβούλευση (σ.σ. το πήρε κανείς χαμπάρι στην Αλεξανδρούπολη ότι έτρεχε διαβούλευση ή μόνο όταν δημοσιεύτηκαν τα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου της 17/12/2012 όπου φάνηκε ότι συζητείται η γνωμοδότηση της ΜΠΕ του έργου;)

Διαβάστε, ενημερωθείτε, κατεβάστε τη ΜΠΕ όπως αυτή αναρτήθηκε στο Διαύγεια και διαμορφώστε τη δικιά σας άποψη για το θέμα.

===============

ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (LNG, Gastrade ΑΕ)

19ο ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΑΣΦΑ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» σε απόσταση περί τα 17,6 χλμ ΝΔ του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ νότια από την ακτή της Μάκρης, της εταιρείας «GASTRADE Α.Ε.»

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, λοιπόν παρόλα αυτά, παρόλα αυτά, εφόσον, ο εισηγητής είναι ο κύριος Ούστογλου…

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ναι εγώ θα πω…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: … ο οποίος να πάρει τον λόγο.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ εγώ θα πω μόνο…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά από αυτό το θέμα, συγγνώμη κύριε Αντιπεριφερειάρχη και μετά από αυτό το θέμα παρακαλώ να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Δυο (2) βασικά στοιχεία θα αναφέρω, κύριε Πρόεδρε έχω τον λόγο;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ωραία δυο (2) βασικά θέματα θα αναφέρω εγώ και θα παρακαλούσα τον κύριο Σιμσιρίδη να μπει στα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά και τους εκπροσώπους της Εταιρείας και τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου σε περίπτωση που υπάρχουν τυχόν απορίες και ερωτήσεις. Εγώ θεωρώ ότι αυτό το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την δημιουργία ενός υπεράκτιου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα βρίσκεται στην θάλασσα και από εκεί θα τροφοδοτεί τον ήδη υπάρχοντα φυσικό αγωγό, τον αγωγό….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ζητήσω να γίνει ησυχία;

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: …του φυσικού αερίου, δηλαδή θα συνδέεται από την θάλασσα με υποθαλάσσιο αγωγό, με τον ήδη αγωγό που υπάρχει, τον επίγειο αγωγό που έχουμε αυτή την στιγμή και είναι βέβαιο ότι διαβάζοντας κανείς και την εισήγηση της υπηρεσίας θα διαπιστώσει ότι πέρα από την δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχουμε σε αυτή την περιοχή και βέβαια όλος αυτός ο προγραμματισμός της εταιρείας που ξεκίνησε είναι αλήθεια και πρέπει να το πω και αυτό με έναν ανορθόδοξο τρόπο γιατί σαν Περιφερειακή Ενότητα αλλά και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε πληροφορηθεί από μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι εγκρίνει αυτή την επένδυση, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν απευθύνθηκαν ως όφειλαν κατά την γνώμη μου στην Περιφερειακή Ενότητα και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά παρόλα αυτά η πρόταση η δική μου είναι θετική με την, συμπίπτει με την πρόταση του εισηγητή, τον οποίο θα παρακαλούσα να μας κάνει και μια αναφορά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους κινδύνους, εάν εγκυμονούν για το περιβάλλον.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ο κύριος Σιμσερίδης.

ΣΙΜΣΕΡΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας, με το έργο η Διεύθυνση μου ασχολείται πάνω από χρόνο και έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις με την ομάδα των επιστημόνων που συντάσσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόκειται για μια πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου η οποία θα δεθεί, θα αγκυρωθεί σε μια απόσταση δεκαοχτώ (18) χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης και περίπου δέκα (10) χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης. Η διαδικασία του έργου αυτού είναι, έρχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο με ειδικού τύπου πλοίο στην πλωτή εξέδρα αεριοποίησης, μετατρέπεται το υγρό φυσικό αέριο σε αέριο, στην αέρια μορφή του και μέσω αγωγού το σύστημα διασυνδέεται με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου. Δεν ξέρω αν πρέπει να μπω σε λεπτομέρειες.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν τεθούν ερωτήσεις τότε τεχνικές λεπτομέρειες.

ΣΙΜΣΕΡΙΔΗΣ: Έχει πάρα πολλά τεχνικά στοιχεία, θεωρώ ότι έχουν αναγνωστεί τουλάχιστον από τους…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, λοιπόν

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΣΙΜΣΕΡΙΔΗΣ: Όχι φυσικά, αν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα θα το σχολιάζαμε και έχουμε θέσει κάποια, κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσεχθούν κατά την διάρκεια, κατά το στάδιο κατασκευής του έργου και λειτουργίας του, τα έχουμε στο τέλος της εισήγησης.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν ευχαριστώ, ερωτήσεις, ο κύριος Βαβίας.

ΒΑΒΙΑΣ: Στην περιοχή που θα γίνει το έργο είναι θεσμοθετημένη, οριοθετημένη σαν πεδίο βολής; Είναι, για να αντιληφθούμε, είναι στην περιοχή την οποία έχουμε οριοθετήσει σαν Περιφέρεια, σαν Νομαρχία παλιότερα, έχετε οριοθετήσει να γίνει το έργο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αν και ποτέ γίνει; Σε περίπτωση αστοχίας τι περιβαλλοντικά προβλήματα θα έχουμε στην περιοχή κατά την διάρκεια της λειτουργίας; Και αν προβλέπεται να γίνει, πως θα γίνεται η παρακολούθηση του έργου και αν προβλέπεται κάποια Επιτροπή Παρακολούθησης. Και προς την Εταιρεία άμα μπορεί, ή άμα το έγραψε στην περιβαλλοντική μελέτη, τι ανταποδοτικά οφέλη θα υπάρχουν, δηλαδή διάβασα ότι θα υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία θα δουλεύουν και θα πηγαινοέρχονται με ένα μικρό σκάφος της εταιρείας, θα υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι ή μόνο αυτοί που αναφέρονται μέσα στην εισήγηση;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν τις ερωτήσεις του κυρίου Βαβία τις ακούσαμε, έχουν ζητήσει να ρωτήσουν ο κύριος Ούστογλου, ο κύριος Τρέλλης, ο κύριος Πατακάκης και ποιοι άλλοι θέλουν τον λόγο; Η κυρία Γεροστεργίου….

ΤΡΕΛΛΗΣ: Να ρωτήσουμε θέλουμε.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτήσεις καταγράφουμε, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις; Ο κύριος Πέτροβιτς, άλλη ερώτηση; Δεν υπάρχουν, ο κύριος Ούστογλου.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Μια που είναι ο εκπρόσωπος της εταιρείας εγώ θα ήθελα να πληροφορηθώ, όπως και όλο το Σώμα, να μας ενημερώσετε για την εταιρεία, δηλαδή ποια είναι η εταιρεία η συγκεκριμένη η “GASTRADE”;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν ολοκληρώσατε, ο κύριος Τρέλλης.

ΤΡΕΛΛΗΣ: Ναι έχω δυο (2) ερωτήματα, το ένα αναφέρει εδώ και στην δική σας την εισήγηση ότι το θαλασσινό νερό που θα ρίχνεται στην θάλασσα και θα πάει λέει στην οριζόντια επιφάνεια, θα είναι κατά εφτά (7) βαθμούς χαμηλότερη του νερού που προσλαμβάνεται, δηλαδή ουσιαστικά του νερού της θάλασσας, αυτή η διαφορά θερμοκρασίας στο γενετικό υλικό της περιοχής δεν θα έχει πρόβλημα; Δεν θα παρουσιάσει προβλήματα; Αν παρουσιάσει, σε ποια έκταση δεν παρουσιάζει πρόβλημα; Ή ακόμη και με τα ιχθυαλλεύματα της περιοχής αν θα παρουσιάσει ή δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα. Και το δεύτερο ερώτημα, κατά την στιγμή ή τον χρόνο εκφόρτωσης, θα πρέπει, ορίζεται σε απόσταση δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων, σε ακτίνα δεκαπέντε (15) χιλιομέτρων, οι ψαρότρακες, πως τις ονομάζουμε, τα καράβια, τα πλοιαράκια που ψαρεύουν, δεν θα πρέπει να βρίσκονται εκείνη την χρονική στιγμή ή εκείνη την φάση σε απόσταση μικρότερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) χιλιομέτρων, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα ότι αφορά την αλιεία στην περιοχή την συγκεκριμένη; Γιατί μιλάμε ήδη ότι θα υπάρχει σε δέκα (10) χιλιόμετρα από την παραλία και αν βάλουμε σε έκταση τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) χιλιόμετρα, φτάνεις, ξεπερνάς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ο κύριος Πατακάκης.

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι κατά εξακόσιες (600) φορές συμπιεσμένο, υπάρχει πρόβλημα έκρηξης μετά την μετατροπή του από το υγροποιημένο σε κανονικό φυσικό αέριο; Πρώτον και δεύτερον, η χρήση του θα είναι για οικιακή επιχειρηματική ή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεροστεργίου.

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το έρμα, ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από το έρμα που βλέπουμε ότι ανέρχεται στα 2.1 εκατομμύρια κυβικά και καθώς επίσης ποια είναι η επίδραση στην ιχθυοπανίδα μια και αναφέρετε στην εισήγηση ότι θα πρέπει να γίνεται η λήψη νερού σε διαφορετικά βάθη για να μην επηρεαστεί.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Πέτροβιτς.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω αφορά την περίπτωση ενός ατυχήματος ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και στο περιβάλλον γενικότερα και στην θαλάσσια περιοχή.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κύριος Χαρίτου τελευταίος, έσχατος.

ΧΑΡΙΤΟΥ: Έλειπα, ήμουν έξω κύριε Πρόεδρε.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η κυρία Κεφαλίδου ποιο έσχατη, Τάκη.

ΧΑΡΙΤΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, αναφέρετε στις, όταν εισηγείστε να συναινέσουμε και σημειώνετε, βάζετε, υποβάλλετε κάποιους όρους για τους οποίους λέτε να συναινέσουμε, λέτε ότι χρειάζεται να υπάρξει παρακολούθηση των
επιπτώσεων σε βενθικό οικοσύστημα της ποιότητας του νερού και κατά την κατασκευή, αλλά και κατά την λειτουργία του αγωγού. Μας λέτε επίσης να παρακολουθηθεί και να καταγραφεί οι οργανισμοί και τα είδη που παρακρατούνται στις σχάρες και λοιπά για δυο (2) χρόνια, παρακάτω μας λέτε να υπάρξει ένα πρόγραμμα πάλι συστηματικής περιβαλλοντικής, ελέγχου, ότι οικολογικών προβλημάτων δημιουργούνται. Να σας ρωτήσω κάτι; Ας υποθέσουμε ότι τα παρακολουθούμε όλα αυτά και προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρότατες συνέπειες, μπορείτε να μου απαντήσετε ότι μπορεί να σταματήσει το έργο; Μπορεί να γυρίσουμε ξανά πίσω και να πούμε δεν γίνεται…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που ρωτάτε είναι πολύ ουσιαστικό, να το απαντήσει.

ΧΑΡΙΤΟΥ: Μετά από τόση εξέλιξη, κατασκευή και προχώρημα του; Γιατί τίθονται δηλαδή αυτοί οι συγκεκριμένοι όροι, αν είναι πραγματικοί; Δεύτερον, σημειώνεται επίσης στους όρους που θέτετε ότι αν προκύψουν, υποθέτω θα λέτε για το θαλάσσιο πεδίο βολής, ότι είναι στα δυο (2) χιλιόμετρα, λέτε πως αν υπάρξει πρόβλημα, θέλω να διευκρινίσετε από πού καταρχήν, θα πάμε σε μια εναλλακτική θέση, για πέστε μας που είναι αυτή η νέα εναλλακτική θέση, λέτε ότι και σε αυτήν την εναλλακτική θέση που δεν γνωρίζουμε πρέπει να υπάρξουν οι ίδιοι περιβαλλοντικοί όροι, είναι ακριβώς ίδιες οι συνθήκες στην περιοχή; Σε τι απόσταση είναι; Τι συνθήκες υπάρχουν; Ήθελα να σας ρωτήσω επίσης στο θέμα αυτό, σε σχέση με το θαλάσσιο πεδίο βολής, φαίνεται πως με βάση την οδηγία SEVESO, όπου υπάρχει τέτοιου είδους κινδύνου, γίνεται ειδική μελέτη, ειδική μελέτη προκειμένου να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αποσοβηθεί, ρωτώ υπάρχει; Έχει γίνει κάποια ειδική μελέτη σε ότι έχει σχέση με τους κινδύνους που προέρχονται από αυτό το πεδίο βολής;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώσατε;

ΧΑΡΙΤΟΥ: Ναι

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Κεφαλίδου.

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Επειδή καταρχήν αντιλαμβάνομαι….

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ (ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ): Να πω κάτι λίγο; Λίγο, συγγνώμη, έτσι χαλαρά, για να κάνεις ένα μικρό έργο των 3.000,00 ευρώ μέσα στην θάλασσα, θα πρέπει να πάρεις όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, με ότι έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας, έτσι; Σας το λέω για να μην κάνουμε….

ΧΑΡΙΤΟΥ: Δεν ρώτησα εσάς….

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να γίνει τέτοια παρέμβαση τώρα….

ΧΑΡΙΤΟΥ: Δεν ρώτησα εσάς κύριε Περιφερειάρχη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Μα σου λέω, αυτό είναι αυτονόητο…

ΧΑΡΙΤΟΥ: Δεν καταλαβαίνω την παρέμβαση σας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Για να κάνεις μια τέτοια παρέμβαση μέσα στην θάλασσα είναι δυνατόν αν δεν υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις όλες να πάνε να κάνουν δράση;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Κεφαλίδου.

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μια επένδυση ας πούμε τόση σημαντική για την περιοχή σίγουρα την χαιρετίζουμε ως κάτι θετικό, έτσι; Για να μην παρεξηγηθούν αυτά που θα πω. Αλλά έχω έναν προβληματισμό, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, είναι ένα έργο αρκετά σύνθετο, έτσι; Και αυτό που είπε ο κύριος Πέτροβιτς έχει δίκιο, δηλαδή φαντάζομαι ότι και κατά την κατασκευή αλλά και κατά την λειτουργία θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και λοιπά της περιοχής, το ένα ερώτημα είναι γιατί αδειοδοτείται από την Περιφέρεια την Αποκεντρωμένη και δεν πηγαίνει στο ΥΠΕΚΑ; Είναι κατηγορίας, στην κατάταξη, κατηγορίας Α2 το έργο; Με προβληματίζει η σπουδαιότητα από περιβαλλοντικής άποψης του έργου. Και το δεύτερο, οι ελεγκτές δεν θα έπρεπε να είναι πιο εξειδικευμένοι; Διότι βλέπω ας πούμε, αυτοί που ελέγχουν την ποιότητα και την αξιοπιστία της περιβαλλοντικής μελέτης, εδώ βέβαια υπάρχει και ένα θέμα γιατί το δημόσιο δεν έχει όλες τις ειδικότητες πιθανά αλλά για ένα τόσο σημαντικό έργο, δεν λέω για τα τρέχοντα τα απλά, δεν θα έπρεπε να είναι πιο εξειδικευμένοι; Αυτό, ευχαριστώ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν κύριε εισηγητά σας έχουν ρωτήσει οχτώ (8) συνάδελφοι, παρακαλώ να δώσετε απαντήσεις….

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Κύριε Μαρκόπουλε πριν να πω, επειδή το παρέλειψα προηγουμένως, έγινε αναλυτική παρουσίαση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο απεφάνθη υπέρ της επένδυσης, έτσι;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ, μια ερώτηση ακόμη από τον κύριο Παπαδόπουλο. Λοιπόν…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν έχουν τοποθετηθεί…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν

ΠΑΠΑΔΟΥΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ήθελα να ρωτήσω αν έχουν υποβληθεί και αν έχουν εγκριθεί οι μελέτες τύπου SEVESO, αν έχει τηρηθεί η διαδικασία δηλαδή για αδειοδότηση τέτοια έργα.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν απαντήστε στις ερωτήσεις που σας έθεσαν και ακολούθως θα δώσουμε τον λόγο και στους εκπροσώπους της εταιρείας, της επενδύτριας εταιρείας, αν δεν διαφωνεί το Σώμα, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί με τις απαντήσεις τους, έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΙΤΟΥ: Υποθέτω θα μπορούμε να ρωτήσουμε κύριε Πρόεδρε και τους εκπροσώπους στην συνέχεια.

ΜΕΛΟΣ: Δεν έχει καμία επικινδυνότητα ρώτησα εγώ αυτόν τον

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Λοιπόν πάρα πολλές ερωτήσεις θα προσπαθήσω …

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: … να απαντήσω σε όλες.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ακούμε με ενδιαφέρον.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Η θέση του τερματικού του έργου του φυσικού αερίου και του εναλλακτικού του τερματικού έχει προκύψει έχοντας υπ’ όψιν την μελέτη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τα τερματικά του όπως ακριβώς είναι στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει φτάσει στην υπηρεσία. Επομένως έχει ληφθεί υπ’ όψιν και το τερματικό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στην σχεδίαση αυτή. Για το πεδίο βολής και γιατί προκύπτει η ανάγκη να υπάρχει εναλλακτική θέση του πλωτού σταθμού, τα πεδία βολής που είναι μέσα στην θάλασσα σημειώνονται σαφώς πάνω στους ναυτικούς χάρτες, όμως υπάρχει η θέση του ΓΕΣ, όπου το πεδίο βολής Δικέλλων έχει ακτίνα, μέγιστη ακτίνα βολής τριάντα δυο (32) χιλιόμετρα, το τι ισχύει δεν έχει ξεκαθαριστεί, πρέπει να αποφασίσει ένας από τους δυο ποιο είναι το, ή και οι δυο (2) ποιο είναι το πεδίο βολής. Για να μην καθυστερήσει λοιπόν το έργο προτάθηκε εναλλακτική θέση έξω από την ακτίνα βολής που ορίζει το πεδίο βολής, η θέση αυτή περιγράφεται σαφώς στην Περιβαλλοντική Μελέτη, είναι περίπου, είναι στην ίδια απόσταση από την ακτή, δέκα (10) χιλιόμετρα δηλαδή, λίγο πριν τα διεθνή ύδατα όπως υπάρχουν σήμερα και περίπου δεκατέσσερα (14) χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνει λίγο ησυχία.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Τώρα

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγο ησυχία, από την πλευρά εδώ της Συμπολίτευσης.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Για τα θέματα, για το θέμα της ασφάλειας, θα πρέπει να ξέρετε ότι η ασφάλεια οποιουδήποτε έργου, έχει άμεση σχέση με τις προδιαγραφές του έργου και την αστυνόμευση του από τα Όργανα της πολιτείας. Εάν δεν τηρήσουμε προδιαγραφές ή αν δεν επιβλέπουμε ένα έργο τότε αυξάνεται ο κίνδυνος ή πολλές φορές παρουσιάζεται και κίνδυνος. Τώρα μελέτη ασφάλειας SEVEZO, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες έχει κατατεθεί αρμοδίως, δεν έχει σχέση με την αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης.

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κατατεθεί, αλλά δεν έχω εύκαιρη την λεπτομέρεια που μου ζητάτε, μπορώ να το δω και να σας πω. Λοιπόν…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίστε

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Τώρα σε ότι αφορά την ψύξη των νερών, η διαδικασία αεριοποίησης γίνεται ως εξής, έρχεται το υγρό φυσικό αέριο, αντλείται θαλασσινό νερό, ζεσταίνεται το υγρό αέριο και αεριοποιείται, αυτή είναι μια εξώθερμη αντίδραση. Έχουμε επομένως κάποιες μεταβολές, το θαλασσινό νερό, συμβουλεύομαι τις σημειώσεις γιατί είναι αριθμοί που δεν τους θυμάμαι, το θαλασσινό νερό επιστρέφει στην θάλασσα σε μια θερμοκρασία χαμηλότερη κατά εφτά (7) βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας, σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων σύμφωνα με τους αλγόριθμους υπολογισμού της ροής θερμότητας, η διαφορά θερμοκρασίας από τους εφτά (7) γίνεται ένας (1) βαθμός και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων είναι κάτω από τον μισό βαθμό. Επομένως η ζώνη που επηρεάζεται από το ψυχρό αυτό νερό έχει μια ακτίνα πενήντα (50) μέτρων. Τώρα γιατί η υπηρεσία θέτει τους όρους που θέτει, στην περιοχή μας δεν έχουμε καμία απολύτως μελέτης καταγραφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η πρώτη μελέτη έγινε, έγινε μια ωκεανογραφική μελέτη με αφορμή τον τερματικό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Έβρου και τέλειωσε το 2010, είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε για το τι γίνεται στην θάλασσα μας και βέβαια αυτή η μελέτη δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Ποιότητας βενθικών πληθυσμών και όλα αυτά τα πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ εξειδικευμένα, ζητάμε λοιπόν να τεθεί όρος παρακολούθησης της λεπτομέρειας της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή της εξέδρας αεριοποίησης. Το αίτημα μας για σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου είναι ένα αίτημα που τουλάχιστον οι υπηρεσίες του Έβρου, θέτουν πάντα σε μεγάλης κλίμακας έργα.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μπορείτε να επισπεύσετε λίγο;

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Προσπαθώ να απαντήσω κύριε Πρόεδρε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες ήταν αρκετές, ίσως κάποιες ξεχνάω;

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Λοιπόν σε περίπτωση ατυχήματος, οι αποστάσεις κινδύνου μπορεί να φτάσουν τα πεντέμισι (5,5) χιλιόμετρα σε περίπτωση σύγκρουσης και σε μια σπάνια περίπτωση τα οχτώ κόμμα δύο (8,2) χιλιόμετρα, τα νούμερα που σας λέω προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα που αναλύονται από υπολογιστή, ανάλογα με τις ποσότητες που είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν εκεί και προκύπτουν οι αποστάσεις. Σε μια σπάνια περίπτωση που δημιουργηθεί αέριο νέφος, μπορεί να φτάσουν οι επιπτώσεις στα οχτώ κόμμα δύο (8,2) χιλιόμετρα, όμως αυτά είναι εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν πολλαπλά συστήματα επιτήρησης όλου του έργου.

ΒΑΒΙΑΣ: Και από ποιον θα παρακολουθείται;

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Από ποιον θα παρακολουθείται είναι ένα ερώτημα, υπάρχει ένα θέμα ελέγχου ναυσιπλοΐας σε όλον τον ναυτικό Ελλαδικό χώρο, η χώρα είναι πολύ πίσω, δεν έχει κάνει τίποτα, δηλαδή δεν ξέρει, δεν έχει σύστημα να παρακολουθεί τα πλοία, άρα στην περιοχή που θα έχουμε τέτοιες μονάδες, είτε είναι τερματικά αερίου είτε είναι τερματικά πετρελαίου πρέπει οι περιοχές αυτές να καλύπτονται από ένα εξαιρετικά λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί πριν αρχίσει η λειτουργία του έργου, είναι όμως ευθύνη του Ελληνικού κράτους αυτό.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, ολοκληρώσατε;

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Ναι

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με το έρμα;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις; Να δώσουμε….

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με το έρμα τι γίνεται;

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Το;

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με το έρμα

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Όταν λέτε έρμα τι εννοείτε;

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Είναι τα, όπως αναφέρετε εδώ και στην εισήγηση είναι οι ποσότητες οι οποίες φεύγουν από τα καράβια, είναι γνωστό αυτό και μπορεί να έχουν ξενιστές

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Το καράβι έρχεται στην εξέδρα γεμάτο.

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Ναι

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Άρα θα πάρει έρμα για να φύγει, όταν έρθει δεν θα πετάξει έρμα, αυτό το πρόβλημα υπάρχει στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όπου έρχεται το καράβι άδειο για να φορτώσει και εκεί έχουμε πρόβλημα έρματος, δεν έχουμε επομένως απόρριψη έρματος στην περίπτωση αυτή ή αν οι ποσότητες, εάν υπάρχουν κάποιες ποσότητες γιατί κάποιο πλοίο έρχεται και δεν είναι γεμάτο εντελώς, τότε αυτές οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μικρές….

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓ.: Λίγο να παρέμβω γιατί το έρμα για το οποίο μιλάνε μέσα είναι το έρμα της πλωτής μονάδας, όταν έρχεται ένα δεξαμενόπλοιο και φέρνει φυσικό αέριο τότε η μονάδα για να ευσταθεί, η πλωτή μονάδα θα πρέπει να είναι ή γεμάτη ή άδεια ανάλογα με την ποσότητα, αρά δηλαδή το έρμα αυτό….

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Αν μιλάτε για αυτό…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓ.: …το έρμα ναι, της πλωτής μονάδας, αυτό είναι θαλασσινό νερό….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓ.: ….στο οποίο δεν διαχειρίζεται δηλαδή δεν, όχι δεν διαχειρίζεται, δεν προστίθενται βιοκτόνα μέσα γιατί είναι μόνο για την ευστάθεια της μονάδας, μπαίνει μέσα το θαλασσινό νερό, όταν αδειάσει στον αγωγό τότε αδειάζει και νερό.

ΣΙΜΣEΡΙΔΗΣ: Είναι νερό της περιοχής δηλαδή, αντλείται σαν έρμα….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν να ευχαριστήσουμε και να διακόψουμε εδώ, νομίζω ότι από όσο σημείωσα έχουν απαντηθεί οι πιο πολλές ερωτήσεις, να δώσουμε τον λόγο για πέντε (5) λεπτά στον εκπρόσωπο της εταιρείας αν δεν διαφωνεί το Σώμα, που πιστεύω ότι δεν διαφωνεί και ακολούθως αν υπάρχουν ζητήματα να τα δούμε στις τοποθετήσεις. Λοιπόν ο εκπρόσωπος της εταιρείας, να έρθει σε κάποιο μικρόφωνο, να πει το όνομα του για να μπορούμε να τον, για πέντε (5) λεπτά να ενημερώσετε το Σώμα.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Καταρχήν να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον κύριο Περιφερειάρχη και όλους τους Συμβούλους, τον κύριο Πρόεδρο που είμαστε εδώ, να σας παρουσιάσω τον κύριο Ευθυμιάδη, είναι ο κύριος μελετητής του έργου και εγώ λέγομαι Κωνσταντίνος Σιφναίος και είμαι Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας GASTRADE. Κάποιος ρώτησε ποια είναι η εταιρεία GASTRADE, η εταιρεία GASTRADE είναι μια Ελληνική εταιρεία, η οποία ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Όμιλο Κοπελούζου, έτσι; Είναι εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του έργου αυτού. Τώρα θέλω επίσης να πω το εξής, το έργο, η αδειοδότηση του έργου ξεκίνησε πριν από δυο (2) χρόνια και εφτά (7) ημέρες (σ.σ. στις 10/12/2010), πριν από δυο (2) χρόνια και εφτά (7) ημέρες καταθέσαμε τον φάκελο για άδεια έκδοσης, άδεια ίδρυσης ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου. Είναι μια άδεια σκοπιμότητας η οποία κατατίθεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέχρι να βγει η άδεια ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου, η οποία την εποχή εκείνη υπογραφόταν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος εν πάση περιπτώσει, πλέον από την ΡΑΕ δεν προβλεπότανε και δεν είχε και κανένα ουσιαστικό νόημα να προχωρήσουμε και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμία επαφή πέρα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, εκτός από το γεγονός ότι είχε περάσει μια διαβούλευση για ένα μήνα. Με το που βγήκε η άδεια, η οποία είναι η πρώτη και η μοναδική άδεια ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ελλάδα, θέλω να πω ότι ο αγωγός, ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός από την Κομοτηνή στην Στάρα Ζαγόρα, ο Ελληνοιταλικός αγωγός, αν ποτέ υλοποιηθεί, ο TAP ο οποίος είναι ο Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος έρχεται, μεταφέρει αέριο της Κασπίας προς την Ιταλία, τα τρία (3) αυτά έργα θα πρέπει και αυτά να πάρουν άδεια συστήματος, ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου, έτσι; Εμείς είμαστε το πρώτο σύστημα που έχει πάρει αυτή την άδεια, με το που πήραμε αυτή την άδεια, την επόμενη κιόλας εβδομάδα βρεθήκαμε στην Περιφέρεια και στον Δήμο και έγινε μια εκτενής ενημέρωση για το έργο. Από τότε υπάρχει, αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011, από τότε υπάρχει σε μηνιαία βάση επαφή και με τον Δήμο και με την Περιφέρεια σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όπως σας εξήγησε ο κύριος Σιμσιρίδης, έτσι συζητάμε συνέχεια όλες τις φάσεις της αδειοδότησης του έργου και όλοι οι φάκελοι έχουν συζητηθεί πριν κατατεθούν μαζί τους. Αυτό είναι το πρώτο, τώρα ήθελα να πω για τις λεπτομέρειες για την μελέτη SEVEZO, πράγματι η μελέτη SEVESO κατατέθηκε στην υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι Υπηρεσία, η Διεύθυνση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών, στις 03 Μαΐου του 2011 και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της, έχουμε πάρει όλες τις γνωμοδοτήσεις, όλες οι υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει, η μελέτη όμως είναι δυναμική, η μελέτη SEVESO δεν είναι μια αδειοδότηση, είναι μια δυναμική μελέτη η οποία αναπροσαρμόζεται όπως προχωράει το έργο, συνεπώς δεν κλείνει ποτέ αυτή η μελέτη. Όταν λοιπόν φτάσει κανείς στην φάση της κατασκευής του έργου ή πριν την λειτουργία του, πρέπει να κάνει μια σειρά από πράγματα τα οποία προβλέπονται, μελέτες, σχέδια διαχείρισης και λοιπά, τα οποία θα σας πω έτσι εν συντομία, τα οποία προβλέπονται από την μελέτη SEVEZO, αλλιώς δεν παίρνεις άδεια λειτουργίας, είναι πάρα πολύ απλό. Τα σενάρια ατυχημάτων, η μελέτη SEVESO ασχολείται με σενάρια μεγάλων ατυχημάτων, έτσι; Τα σενάρια λοιπόν ατυχημάτων, έχουν μπει διάφορα σενάρια, νομίζω ότι ο κύριος Σιμσιρίδης κάλυψε το χειρότερο σενάριο, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις, να καλύψεις το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο λοιπόν σενάριο ουσιαστικά είναι μια τρομοκρατική επίθεση ανατίναξης του όλου, της όλης πλωτής μονάδας, όπου θα διαρρεύσει αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο στον αέρα, θα υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, ατμόσφαιρας και ανέμου, που θα φυσάει ας πούμε προς την Αλεξανδρούπολη, θα υπάρχει ένα μείγμα 5%-15%, δεν θα γίνει έκρηξη εκεί πέρα, δεν θα γίνει ανάφλεξη εκεί, θα μεταφερθεί αυτό το πράγμα σε ένα νέφος, το οποίο θα υπάρχει στον ουρανό και θα κινείται προς την ακτή ας πούμε. Στην περίπτωση αυτή, μέχρι απόσταση περίπου οχτώ (8) χιλιόμετρα από την πλωτή μονάδα, δηλαδή πριν φτάσει στην ακτή, είναι αναφλέξιμο στην περίπτωση που υπάρξει πηγή ανάφλεξης, έτσι; Αυτό λοιπόν είναι το σενάριο άρα στο χειρότερο σενάριο δεν θα φτάσει στην ακτή, έτσι; Μετά αραιώνει και πρέπει να έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες αλλά και πάλι λέω είναι ένα σενάριο όπου πραγματικά τώρα δεν είναι, πήγε μια τράτα ή μια ψαρόβαρκα και τράκαρε στην πλωτή μονάδα, είναι ένα σενάριο κατά βάση τρομοκρατικής ενέργειας.

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Συνθήκες σεισμού δεν νομίζω. Τώρα να πω ότι το έργο δεν είναι Α2, είναι Α1, το έργο δεν αδειοδοτείται από την Περιφέρεια, το έργο αδειοδοτείται και περιβαλλοντικά αλλά και σε επίπεδο άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί του έργου και αν θέλετε είναι και η πιο ουσιαστική γνωμοδότηση σε όλη αυτή την διαδικασία. Έχουμε πάρει αυτή την στιγμή δεκαπέντε (15) γνωμοδοτήσεις, θετικές όλες, σε επίπεδο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου πυθμένα και θαλάσσης. Έχουμε πάρει οχτώ (8) γνωμοδοτήσεις για την μελέτη SEVESO και ήδη για τις περιβαλλοντικές μελέτες έχουμε πάρει άλλες δεκατρείς (13) γνωμοδοτήσεις, όλες θετικές, την προηγούμενη Τρίτη περάσαμε Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ΕΣΑΛ, θετικά και ουσιαστικά η σημερινή Συνεδρίαση και η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η τελευταία γνωμοδότηση για να κλείσει ο κύκλος γνωμοδοτήσεων για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε σιγά-σιγά, γιατί το πεντάλεπτο έχει εξαντληθεί.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Ναι, δεν έχω κάτι άλλο να πω, θέλω απλώς να επισημάνω….

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Εργαζόμενοι

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: …σε σχέση με το θέμα του πεδίου βολής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Εργαζόμενοι, εργαζόμενοι….

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Τι λέτε;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Απασχόληση, εργαζόμενοι.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Θα σας πω, θα σας πω, ωραία. Να πω απλώς για το πεδίο βολής το εξής, ότι στην περιοχή υπάρχουν δυο (2) πεδία βολής, υπάρχει το πεδίο βολής των Πετρωτών και το πεδίο βολής των Δικέλλων. Το πεδίο βολής των Πετρωτών είναι στην πράξη ενεργό πεδίο το οποίο έχει πράγματι το μήκος, δηλαδή βάθος τριάντα δυο (32) χιλιομέτρων όχι γιατί πάνε τα βλήματα σε τριάντα δυο (32) χιλιόμετρα αλλά γιατί μπορεί ένα βλήμα να κάνει γκελ ας πούμε στην θάλασσα και να συνεχίσει. Το πεδίο βολής τελειώνει περίπου στα έξι (6), εξήμιση (6,5) χιλιόμετρα, πάντως στο λιμεναρχείο, στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης το οποίο είναι αρμόδιο, δίνει συντεταγμένες για το πεδίο Πετρωτών, όπου απαγορεύονται οι πλόες, εμείς είμαστε έξω από αυτό το πεδίο, είμαστε έξω και από το πεδίο Δικέλλων, το οποίο από την εποχή του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη βαίνει προς κατάργηση, περιμένουμε όμως το τελικό ας πούμε ΟΚ από την πλευρά του ΓΕΣ για να πούμε ότι χωροθετούμε πλέον τελικά σε αυτό το σημείο, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο το ΓΕΣ καθυστερήσει αυτό, έχουμε μια εναλλακτική θέση στην οποία μπορούμε να πάμε με ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές, λίγο ανατολικότερα ναι, αυτό το είπε ο κύριος Σιμσιρίδης, είναι περίπου έξι (6) χιλιόμετρα ανατολικότερα, έξι (6) με εφτά (7) χιλιόμετρα ανατολικότερα.

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς, η βασική θέση είναι περίπου απέναντι από την Μάκρη, από την Αγία Παρασκευή, αυτό είναι ανατολικότερα κατά έξι (6), εφτά (7) χιλιόμετρα λίγο, λίγο δεξιά από την Χιλή, λίγο δυτικά από την Χιλή. Τώρα για το θέμα των θέσεων εργασίας, για το συγκεκριμένο έργο προβλέπονται εβδομήντα (70) με εβδομήντα πέντε (75) θέσεις, δεν μπορεί να είμαι ακριβής αυτή την στιγμή γιατί πρέπει να δούμε ακριβώς, ακριβής σχεδιασμό και λοιπά, μόνιμες θέσεις εργασίας στο πλοίο, στην πλωτή μονάδα, εκτός από αυτές θα δημιουργηθούν και θέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την απασχόληση, μόνιμη απασχόληση τριών (3) ρυμουλκών και δυο (2) φορτηγίδων μεταφοράς προσωπικού, υλικών και λοιπά, και λοιπά. Επίσης, οι οποίες εκτιμώνται περίπου σε άλλα είκοσι πέντε (25) με τριάντα (30) άτομα, άρα θα έλεγα μια τάξη μεγέθους γύρω στις εκατό (100) θέσεις εργασίας. Βεβαίως υπάρχουνε και ουσιαστικά οφέλη όχι άμεσα, έμμεσα στην ευρύτερη απασχόληση, δηλαδή σε επίπεδο συντήρησης, εφοδιασμού, εστίασης, ελαιοχρωματισμοί, βαφές….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν να σας ευχαριστήσουμε, προσπαθούμε να διαχειριστούμε την συζήτηση…

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Και ότι άλλο θέλετε, ναι εντάξει

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σας ευχαριστούμε, αν χρειαστεί κάτι ακόμη θα σας ρωτήσουν οι συνάδελφοι, θα σας δώσουμε τον λόγο. Παρακαλώ να περάσουμε στις τοποθετήσεις, τοποθετήσεις, οι Επικεφαλείς των Παρατάξεων, ο κύριος Παυλίδης.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι έχουμε συνηθίσει σε αυτή την χώρα να βλέπουμε γενικώς κάθε επένδυση με αρνητισμό, να έχουμε σημείο εκκίνησης μια αρνητική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, απέναντι στις επενδύσεις, απέναντι σε κάθε τι καινούργιο, ίσως υπήρξαν κάποια στιγμή αιτίες, θεωρώ όμως ότι είναι μια από τις μόνιμες παθογένειες που μας έφεραν την χώρα μας, βεβαίως αυτή είναι ένα ψιχίο μπροστά σε πολλά άλλα τα οποία συνέτρεχαν, που έφεραν την χώρα μας στην τραγική θέση που βρίσκεται σήμερα. Η στείρα άρνηση, η στείρα αντιπαράθεση, η εναγώνια αναζήτηση αιτίων, αφορμών, αιτιών για να αρνηθούμε μια επένδυση, θα πρέπει να περάσει πλέον στο παρελθόν, θα πρέπει να ξεκινάμε από θετικές θέσεις και στην συνέχεια εάν υπάρχει κάποια άρνηση να βλέπουμε εάν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και εάν δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε τότε να καταλήγουμε στην άρνηση. Η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα στον χώρο της επιχειρηματικότητας και ένα από τα σημεία που στέκονται και οι διεθνής παρατηρητές είναι και οι στάσεις τις οποίες τηρούν Όργανα σαν το δικό μας, τα σημεία εκκίνησης απέναντι σε αυτά. Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι. Για την συγκεκριμένη επένδυση, είναι μια επένδυση που θα είναι στο βάθος της θάλασσας, θα είναι ένα σκάφος δυσδιάκριτο σχεδόν από την ακτή και θα είναι σε ένα, σε τέτοιο σημείο που οι κίνδυνοι που ελλοχεύει τουλάχιστον κατά την δική μου άποψη, καταγράφονται ελάχιστοι, κατά την άποψη την δική μου υπό την έννοια της υιοθέτησης και των απόψεων της υπηρεσίας. Πολιτικά, όταν έχουμε μια επένδυση βεβαίως και την θέλουμε όλοι, τεχνοκρατικά όμως δεν μπορούμε εμείς να υποκαταστήσουμε τους ειδικούς. Εκείνο που έχω πει πολλές φορές είναι ότι ο κάθε ειδικός πρέπει να έχει απόλυτη την ευθύνη των προτάσεων του και έρχομαι για να συγκεκριμενοποιήσω. Η άποψη η δική μας είναι θετική, δεν μπορούμε να βρούμε κάτι ιδιαίτερο, κινδύνους εγκυμονεί και κίνδυνοι ελλοχεύουν στην κάθε επένδυση, στην κάθε αποθήκη καυσίμων, στο κάθε βενζινάδικο, στην κάθε επιχείρηση η οποία διαχειρίζεται τοξικά ή χημικά απόβλητα. Κύριε Πρόεδρε η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει την συναίνεση του Δήμου, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν φαίνεται ότι έχει κάτι αρνητικό, όμως ο ίδιος θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της επιχείρησης πάνω στο εξής, προφανώς οι θέσεις που θα έχετε θα είναι εξειδικευμένες και προφανώς το χρονοδιάγραμμα μέχρι να υλοποιήσετε θα είναι δυο (2) και τρία (3) χρόνια, επειδή οι τοπικές κοινωνίες όταν στηρίζουν, που νομίζω ότι και το δικό μας Συμβούλιο θα στηρίξει αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να έχουν και ένα αντάλλαγμα, δεν μπαίνει σαν όρος, παράκληση. Στο μεσοδιάστημα θα μπορούσατε να εκπαιδεύσετε προσωπικό από την περιοχή μας, από την Αλεξανδρούπολη γιατί θα πρόκειται για εξειδικευμένο τεχνοκρατικό και επιστημονικό προσωπικό, να αναζητήσετε προσωπικό στην Καβάλα, όπου έχουμε εξέδρες, που έχουν μια σημαντική εμπειρία και η στελέχωση η οποία θα υπάρχει, θέλουμε, επιθυμούμε ως κοινωνία να είναι από αυτήν εδώ την Περιφέρεια, η οποία είναι μια Περιφέρεια που έχει πληγεί λόγω και της θέσης που κατέχει στην κατάταξη της χώρας αλλά και στη Ευρωπαϊκή κατάταξη ιδιαίτερα. Με αυτές τις σκέψεις, χωρίς να μακρηγορήσω ως Παράταξη υπερψηφίζουμε και βεβαίως με τις παρατηρήσεις τις οποίες έκανε η υπηρεσία και οι οποίες πρέπει να γίνουν απόλυτα σεβαστές.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τρέλλης, ευχαριστούμε.

ΤΡΕΛΛΗΣ: Ενωρίζουμε ότι οι δρόμοι για την μεταφορά των υδρογονανθράκων, οι αγωγοί που φτιάχνονται στην περιοχή μας ή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο δεν έχουν φέρει την οικονομική ανάκαμψη των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά είναι δρόμοι μεταφοράς αίματος, ψυχών και ζωών, αποτελούν σήμερα την βασική αιτία ανάπτυξης των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα ελέγξει αυτούς τους δρόμους μεταφοράς των υδρογονανθράκων, την εκμετάλλευση και μεταφορά. Άρα όσα μας λένε και οι σημερινοί και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, ότι θα επωφεληθούν οι λαοί των χωρών μέσω των όποιων περνάν οι αγωγοί, είναι πέρα για πέρα ψέματα. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε πιο φθηνό το φυσικό αέριο γιατί ακριβώς θα καθορίζεται με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κύκλων και ομάδων οι οποίοι και θα ρυθμίζουν την μεταφορά και την εμπορία του φυσικού αερίου και όλων των υδρογονανθράκων. Για αυτό εμείς πάνω από όλα, για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην συμβάλει με την τοποθέτηση του στο να προχωρήσουν, να προχωρήσει τέτοιο έργο στην περιοχή μας, γιατί θα αποτελέσει σοβαρό συνολικότερο κίνδυνο για την περιοχή μας όταν οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην περιοχή μας, όταν προετοιμάζονται πολεμικές συρράξεις τόσο στο Ιράν, όσο και στην Συρία και δεν πρέπει απέναντι σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμείς να συμμετέχουμε σήμερα εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ευχαριστώ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ και παρακαλώ να πάρει τον λόγο ο κύριος Χάριτος….

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να διατηρήσουμε την ηρεμία μέσα στην αίθουσα, ο κύριος Χάριτος.

ΤΡΕΛΛΗΣ: Την πολιτική που εφαρμόζεται όλα τα χρόνια….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήστο

ΤΡΕΛΛΗΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήστο

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήστο κρατήστε την διαδικασία, κρατήστε την διαδικασία, ο κύριος Χαρίτου, κύριε Πατακάκη, Χρήστο, κύριε Τρέλλη….

ΤΡΕΛΛΗΣ: Αυτούς που δημιουργούν….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τρέλλη….

ΤΡΕΛΛΗΣ: Τις εφεδρείες…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είσαι εκτός πρακτικών.

ΤΡΕΛΛΗΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είσαι εκτός πρακτικών, άσε να ακούσουμε και τον κύριο Χαρίτου, περίμενε, μετά θα δευτερολογήσεις, περίμενε.

ΤΡΕΛΛΗΣ: Πρόεδρε με προκαλεί.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περίμενε, περίμενε, να επανέρθει ηρεμία στην αίθουσα, ο κύριος Χάριτος.

ΧΑΡΙΤΟΥ: Κύριε Πρόεδρε εμάς δεν μας αφορά ούτε η δαιμονολογία, ούτε η κινδυνολογία για το συγκεκριμένο έργο, το επαναλαμβάνω γιατί ακούστηκαν και τέτοιου είδους υποδείξεις, δεν αφορούν εμάς, τι αφορά εμάς; Γνωρίζουμε ότι έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, το γνωρίζουμε και ο καθένας και καλά από την σκοπιά του ενδιαφέρεται να διαμορφώσει μια θέση σε όλο αυτό που απελευθερώνεται. Κατά την γνώμη μας τέτοιου είδους υποδομές, που από ότι ακούστηκε είναι από την πρώτη που παίρνετε άδεια, κατά την γνώμη μας επαναλαμβάνω θα έπρεπε να είναι ενταγμένες σε έναν εθνικό, ενεργειακό σχεδιασμό, ανεξάρτητα ποιος θα ήταν ο Φορέας Υλοποίησης. Φοβούμαι δεν υπάρχει τέτοιος ενεργειακός εθνικός σχεδιασμός, γιατί το ερώτημα είναι, τι θα εξυπηρετήσει ο συγκεκριμένος, το συγκεκριμένο τερματικό, περιφερειακές ανάγκες στην ενέργεια; Θα εξυπηρετήσει γειτονικές χώρες, άρα εξαγωγή; Θα εξυπηρετήσει να κουμπωθεί στους αγωγούς και να παίξει συμπληρωματικό ρόλο σε αυτούς που περιγράφηκε; Θέλουμε λοιπόν με σαφήνεια να πούμε ότι κάτι τέτοιο, πριν από όλα προείχε να υπάρχει ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός για να ξέρουμε γιατί πραγματικά πρόκειται και αυτή είναι η πολιτική διάσταση του ζητήματος για το οποίο θέτουμε. Δεύτερον, δεν δαιμονοποιούμε, αλλά ειλικρινά θλίβομαι όταν ακούω ότι για έναν χρόνο γίνεται συζήτηση κάθε μήνα, είτε με την Δημοτική, είτε την Περιφερειακή Αρχή και κανείς δεν γνωρίζει τι διαμείβεται και δεν εννοώ η κοινωνία που δεν γνωρίζει τίποτα, εννοώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζήτησα, κυρίως για να καταλάβω τι γίνεται, αν είμαι σε θέση να πάρω την Μελέτη, την Μελέτη των εφτακοσίων (700) σελίδων για να συμβουλευτώ ειδικούς, η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να την έχω την Μελέτη, αν θέλω να ‘ρθω στα γραφεία, ισχύει εκπρόσωποι της εταιρείας; Υπάρχει νομικό κώλυμα που να ήταν στην διάθεση μου έτσι ώστε αν ήταν να θωρακιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή να μπορούσαμε να συνεισφέρουμε ως Παράταξη; Δεν μπορούσαμε να το έχουμε στην διάθεση μας, για αυτό και ζήτησα και την αναβολή, έτσι ώστε να υπάρχει αυτός ο χρόνος με σκοπό να υπάρξει όντως η θωράκιση η περιβαλλοντική. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς και να επιδιώκει, τις τοπικές κοινωνίες και να επιδιώκει άρον-άρον να κλείσει ένα ζήτημα, για ποιον λόγο; Για ποιον λόγο; Αν υπήρχε διάθεση όντως να θωρακιστεί αυτό το έργο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει να είναι, να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, σε ότι έχει σχέση με την Οδηγία SEVEZO, κατάλαβα ότι είναι σε εξέλιξη και μετά την κατασκευή θα είναι, θα παρακολουθείται. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα και ο χρόνος να αξιολογήσουμε πολλά ζητήματα της μελέτης, αναφέρομαι συγκεκριμένα, λέγεται ότι δεν επηρεάζεται η θαλάσσια ζωή, συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχουν λέει μελέτες, ποιος; Τι; Πως; Τίποτα από όλα αυτά. Γίνεται λόγος για την επαναφορά περίπου δυο εκατομμυρίων (2.000.000) κυβικών νερών, για το κατά πόσο θα επηρεαστεί με αυτή την μεταφορά που έρχεται πιο ψυχρό νερό μέσα στην θάλασσα, αν αυτό θα επηρεάσει κυρίως την αλιεία, κυρίως τα μικρά ψάρια, λόγω του θερμικού σοκ. Λέει ότι υπάρχουν μοντέλα, στάνταρ, ποια είναι αυτά; Έχω ακούσει ότι είναι και έξω, δεν είχαμε την ευχέρεια να ξέρουμε για όλα αυτά. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθονται υποτίθεται από την εισήγηση, αλλά έχουν καμία μα καμία αξία, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορεί κανείς να αναστρέψει, να ξαναγυρίσει στην πρότερα κατάσταση ακόμη και αν διαπιστώσει όλες αυτές τις συνέπειες. Και βεβαίως, βεβαίως υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των ελεγκτικών μηχανισμών που κατά κάποιο τρόπο ειπώθηκε από τον έναν εισηγητή, πόσο μπορεί πραγματικά να ελεγχθεί όλη αυτή η εξέλιξη. Με αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο, παρότι θα θέλαμε να συμβάλλουμε έτσι ώστε να θωρακιστεί όσο γίνεται περισσότερο, περιβαλλοντικά, μια τέτοια συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Χαρίτου, η κυρία Γεροστεργίου.

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Και εμείς ως Οικολογία-Αλληλεγγύη προβληματιστήκαμε πάρα πολύ μελετώντας την συγκεκριμένη επένδυση και προσπαθώντας να δώσουμε και με μια θετική προέκταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Δυστυχώς μέσα από την μελέτη της συγκεκριμένης επένδυσης δεν μπορούσαμε να βρούμε εκείνες τις απαντήσεις ώστε να έχουμε μια θετική ψήφο για το συγκεκριμένο έργο και αυτό για παράδειγμα δεν πήραμε απάντηση για την σκοπιμότητα του έργου, ποια είναι η σκοπιμότητα του έργου; Απλώς θα είναι ένας αγωγός που θα περνά από την Ελλάδα ή θα δοθεί δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και από τον πληθυσμό. Δεν λάβαμε απαντήσεις ικανοποιητικές όσον αφορά για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, της συγκεκριμένης επένδυσης. Δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις, για το ποια θα είναι η επιβάρυνση στο περιβάλλον και μέσα από τις ερωτήσεις τις οποίες έκανα στον εισηγητή και πάλι δεν έλαβα αυτές τις απαντήσεις, έτσι ώστε να πούμε ότι πραγματικά, ως έναν βαθμό, θα καλυφθούμε. Οι κίνδυνοι του εγχειρήματος φαίνεται ότι είναι ορατοί και για την ιχθυοπανίδα και για το μέλλον των ψαράδων της περιοχής, γιατί μιλάμε ότι κατά την στιγμή που θα γίνεται από το δεξαμενόπλοιο η συγκεκριμένη δράση ώστε το αέριο στην φυσική του, στην υγρή του μορφή να περάσει την πλωτή μονάδα, να μην ψαρεύουν σε ακτίνα σημαντική οι ψαράδες της περιοχής επομένως ποια θα είναι η επιβάρυνση της συγκεκριμένης επένδυσης; Μια πολύ ευαίσθητη ομάδα και βέβαια κάτι ακούστηκαν και για κάποιες θέσεις εργασίας, εμείς ως Οικολογία-Αλληλεγγύη λέμε ότι πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας θα αναπτυχθούν όταν θα δώσουμε βαρύτητα σε κάποιες, όπως λέμε πράσινες θέσεις εργασίας, που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από την θωράκιση για παράδειγμα των κτιρίων και ένα σωρό άλλα στοιχεία τα οποία έχουμε καταθέσει κατά διαστήματα. Επομένως επειδή ακριβώς δεν έχουμε καλυφθεί ως προς την σκοπιμότητα…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνει λίγο ησυχία για να ακούμε την ομιλήτρια.

ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: Του έργου, της επένδυσης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, θα καταψηφίσουμε την συγκεκριμένη επένδυση.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θέλουν τον λόγο;

ΜΕΛΟΣ: Εγώ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα πάρετε όλοι τον λόγο εφόσον το ζητάτε, αλλά παρακαλώ, παρακαλώ να μην κάνουμε κατάχρηση στον χρόνο, ο κύριος Πέτροβιτς, ναι.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Αναμφισβήτητα κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και μάλιστα πρέπει να πούμε ότι αυτό το σημείο το οποίο εγώ στέκομαι, το οποίο και ο κύριος Σιφναίος νομίζω, χαρακτήρισε ως ένα ακραίο γεγονός που μπορεί να συμβεί το ατύχημα που πολλές φορές όλοι το προτάσσουν σαν ένα στοιχείο επικινδυνότατος και αποτροπής οποιασδήποτε επένδυσης….

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν να διατηρήσουμε την τάξη στην συζήτηση.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Ναι αυτό θέλω, αυτό θέλω να πω, θα πρέπει να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τις επενδύσεις.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ολοκληρώσατε;

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Και πρέπει αυτή την άποψη να την τηρήσουμε γενικότερα εφόσον αποτελεί και μια στρατηγική, προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι επειδή θα έρχονται μεγάλα πλοία, τα LNG, χρειαζόμαστε υποδομές και μέσα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, δυστυχώς τα οποία τα μέσα δεν υπάρχουν σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είναι το πλησιέστερο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο καρκινοβατεί και αυτές οι υποδομές θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν με την λειτουργία του σταθμού για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή. Άλλωστε μιλούμε για πάρα πολλά  πλοία, δεν ξέρω πόσα, δεν μας είπατε τον χρόνο πόσα πλοία θα προσεγγίζουν την εξέδρα

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Περίπου τριάντα (30).

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Περίπου τριάντα (30) πλοία τον χρόνο, δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα για μια τέτοια περιοχή, θα έπρεπε, βέβαια δεν είναι πολλά στην αρχή, μακάρι να είναι περισσότερα στην συνέχεια και να υπάρχουν οι υποδομές προκειμένου να γίνεται, θα λέγαμε ένας σωστότερος κύκλος διακίνησης του αερίου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Αυτό είναι ένα θέμα….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να διατηρήσουμε την Συνεδρίαση και να μην χάνουμε χρόνο, υπάρχει πρόβλημα.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Και το σημαντικό για εμάς και θεωρώ ότι για όλους, είναι τι όφελος θα έχει η περιοχή και τι όφελος θα έχει σαφώς συνολικά η χώρα από την λειτουργία αυτού του σταθμού.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: Οι προϋποθέσεις λοιπόν δεν είναι αυτές που έθεσα, μια αφηρημένη έννοια, αλλά είναι συγκεκριμένα μέτρα και μέσα προστασίας τα οποία θα πρέπει να τα λάβουμε προκειμένου να έχουμε τις περισσότερες δυνατές προϋποθέσεις λειτουργίας. Οι επενδύσεις λοιπόν….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνει λίγο ησυχία.

ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: …από όπου και αν προέρχονται και οποία βάση και αν έχουν, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν αλλά μόνο εφόσον τα αναγκαία μέσα προστασίας εκ προοιμίου εξασφαλιστούν, ευχαριστώ πολύ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς ευχαριστούμε, ο κύριος Πατακάκης.

ΜΕΛΟΣ: Μη μιλάς εσύ.

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ακολουθεί ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Παπαδόπουλος, εφόσον δεν καλυφθούν, τελευταίος ο κύριος Βαβίας.

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι όλοι σε αυτή την αίθουσα έχουμε έτσι οικολογική ευαισθησία και σεβόμαστε κάποια πράγματα αλλά θα πρέπει να γνωρίζεται κύριοι συνάδελφοι, αφού έχετε τέτοιες ευαισθησίες ότι ανά ώρα, ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) κυβικά μέτρα νερού έρχονται από τον Ελλήσποντο, από την Μαύρη Θάλασσα, τα λύματα και τα τοξικά στο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα οικολογικά και περιβαλλοντικά. Θα πρέπει κάποτε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και ιδίως την Ελληνική επιχειρηματικότητα, γιατί διαμαρτυρόμαστε ότι έρχονται ξένοι επενδυτές που θέλουν να τα πάρουν όλα αντί πινακίου φακής και θα πρέπει κάποτε να αντιληφτούμε ότι μέσα σε μια δύσκολη πραγματικά συγκυρία που ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ενέργεια είναι ελλειμματικός, τέτοιες επενδύσεις είτε με τις ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή αύριο που θα έχουμε δυο (2) υπεράκτια πάρκα στον κόλπο της Αλεξανδρουπόλεως και στο Πόρτο Λάγος, δεν θα στηρίξουμε και είναι καλύτερα να παίρνουμε ενέργεια από τις γειτονικές χώρες και να πληρώνουμε με τεράστιες αυξήσεις και προσαυξήσεις και να είμαστε υπό ομηρία και να μην μπορεί πραγματικά η πατρίδα μας να ξεφύγει από αυτή την όλη κατάσταση η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη γιατί τριάντα (30) χρόνια καταστρατηγούνται αξίες και αρχές; Ευχαριστώ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς ευχαριστούμε, ο κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ.

ΠΟΤΟΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε στις πρώτες….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ποτόλιας, ο οποίος φημίζεται για το ότι τηρεί τον χρόνο του.

ΠΟΤΟΛΙΑΣ: Στις πρώτες παραγωγικές χώρες, σε ότι αφορά….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να διατηρηθεί ησυχία.

ΠΟΤΟΛΙΑΣ: Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, σε αέριο και πετρέλαιο, είναι αφρικανικές χώρες, Νιγηρία, Αγκόνα, Νότια Αμερική, θέλω να ρωτήσω όλους τους Θιασώτες….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνει λίγο ησυχία, ο κύριος Ποτόλιας είναι ο μοναδικός γεωλόγος του Συμβουλίου άρα προσεγγίζει και επιστημονικά το θέμα.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αργύρη Πατακάκης, ήσυχα.

ΠΟΤΟΛΙΑΣ: Λοιπόν, τους Θιασώτες της επιχειρηματικότητας, τι θα κερδίσουμε εμείς οι έρμοι που κατοικούμε σε αυτή την περιοχή. Αλλά αλλού ήθελα να σταθώ αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς οι Καβαλιώτες, εδώ και πολύ χρόνο προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση στην Καβάλα, δεξαμενών υγρών καυσίμων και τελευταία προέκυψε και το ζήτημα της αποθήκευσης LNG, υγροποιημένου αερίου, μια βόμβα στον κόρφο μας. Υπάρχει και είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην περιοχή της Καβάλας, να αποθηκεύεται αέριο όχι σε υψηλές πιέσεις, αλλά στις αποθήκες που έχουν αδειάσει από το πετρέλαιο στα κοιτάσματα του Πρίνου. Αντί λοιπόν να συζητάμε μια τέτοια λύση, η οποία φυσικά αν ήταν στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας πάλι δεν θα είχαμε να κερδίσουμε τίποτα, αλλά εν πάση περιπτώσει ακόμη και σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να γίνει η αποθήκευση αερίου στην περιοχή της Καβάλας, στα κοιτάσματα που έχουν απελευθερωθεί από το πετρέλαιο, στις αποθήκες που έχουν απελευθερωθεί. Εδώ αγαπητοί συνάδελφοι και κάνω έκκληση σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, προσέξτε δεν κατάφεραν και δεν θα καταφέρουν λόγω της αντίστασης που υπάρχει να φέρουν αυτές τις εγκαταστάσεις στην Καβάλα και με συγχωρείτε πάρα πολύ, βρήκαν τον αδύναμο κρίκο από ότι μπορώ να φανταστώ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μην δεχτείτε είτε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιοχής του Έβρου, είτε και οι υπόλοιποι, αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, όχι γιατί δεν υπάρχουν συνάδελφοι σήμερα η τεχνολογία και η γνώση να είναι σίγουρες αυτές οι εγκαταστάσεις, αλλά όμως από την στιγμή που γίνονται προκειμένου να κερδίσει ο πιο δυνατός τον ανταγωνισμό που υπάρχει και ιδιαίτερα στην περιοχή μας με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τους αγαπητούς φίλους γείτονες, τέτοιες εγκαταστάσεις μόνο προβλήματα θα φέρουν.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, ο κύριος Τζανίδης.

ΤΖΑΝΙΔΗΣ: Εγώ θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην περιοχή μας, είμαι κάτοικος Αλεξανδρούπολης, οπότε έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή εκείνη, να σας καλωσορίσω στην περιοχή μας και να σας συγχαρώ γιατί είστε από τους πρώτους που αξιοποιήσατε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας αυτήν εδώ την εγκατάσταση προκειμένου να εφοδιαστεί με πληρότητα ο αγωγός που θα ενώσει την Ελλάδα με την Ιταλία. Θα ήθελα να σας κάνω τρεις (3) διαπιστώσεις όσον αφορά όλο το έργο. Είμαι θετικός και θα ήθελα να προχωρήσετε στο έργο αυτό όσο το δυνατόν το συντομότερο. Εκείνο που θα ήθελα να θέσω ως διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς, παρότι τις προσπάθειες σας, με τα στελέχη του Δήμου και της Περιφέρειας, να σας ενημερώσει ότι η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής, δεν είναι πλήρως ενημερωμένη, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, για τα οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής, αλλά και για τα κόστη και τους κινδύνους που υπάρχουν από μια τέτοια παραγωγική δραστηριότητα. Καλό θα ήταν, το γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμένα ότι θα πρέπει να υπάρχει αμέριστη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ένα δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να σας θέσω και να το λάβετε υπ’ όψιν σας είναι ότι η εγκατάσταση βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις (3) Δήμους, είναι στον Δήμο Σαμοθράκης, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών, ενδιάμεσα και αναφέρομαι κυρίως για την οπτική ρύπανση την οποία θα προκαλέσει μια τέτοια ογκώδη εγκατάσταση. Θα σας παρακαλούσα να αξιοποιήσετε την τεχνογνωσία την οποία ήδη έχει η εταιρεία σας και να αναπτύξετε μια εγκατάσταση με μια μορφή αισθητικής ούτως ώστε θα είναι φιλική προς τους κατοίκους της περιοχής. Και ένα τρίτο θέμα, όπως σας το χαρτογράφησα το έργο θα είναι ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις (3) Δήμους, να σας θέσω το γεγονός ότι κυρίως οι κάτοικοι του Δήμου Σαμοθράκης, είναι αλιείς, η περιοχή η οποία θα καταλάβει η παραγωγική σας δραστηριότητα είναι κυρίως η αλιευτική περιοχή την οποία ασκούν την δραστηριότητα τους. Λογικό είναι και μέσα στα αποδεκτά κόστη είναι αυτό εδώ, ότι θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις όσον αφορά στην απασχόληση αυτών εδώ των ανθρώπων. Θα ήθελα λοιπόν, επειδή θα αξιοποιήσετε και ναυτικούς, με ναυτικές γνώσεις ανθρώπους, με ναυτικές γνώσεις, να δείξετε κάποια προτίμηση στους ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται και ασκούσαν το αλιευτικό επάγγελμα, σας ευχαριστώ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, τον λόγο έχουν ζητήσει ο κύριος Παπαδόπουλος και ο κύριος Βαβίας, δεν σας είδα, εντάξει, παρακαλώ όσο μπορείτε πιο σύντομα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα είμαι πολύ σύντομος.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μόνο μια, από τους κυρίους εκπροσώπους της εταιρείας, επιγραμματικά ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και τα οφέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε νούμερα, σε οικονομικά στοιχεία.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, ευχαριστούμε πολύ, ο κύριος Χατζηδημητρίου.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δυο (2) πολύ μικρές παρατηρήσεις, το πρόβλημα γενικά δεν είναι η υπερθέρμανση, συγγνώμη είναι η υπερθέρμανση, εδώ θα έχουμε ψύξη ων υδάτων, μια παρατήρηση, δεύτερον, όταν μια περιοχή δεν αλιεύεται, ίσως αποτελεί και καταφύγιο ανάπτυξης και βοηθάει στην ανάπτυξη της θαλάσσιας πανίδας. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι, κατά πόσο θα συμβάλει, σε τι ποσοστό όσον αφορά τους ρύπους, διότι πιστεύω ότι θα αντικαταστήσει άλλες μορφές ενέργειας. Και επίσης αν θα λαμβάνονται μέτρα για τα πλοία, εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος, να τηρούνται οι διαδικασίες παρακολούθησης για ρύπους των πλοίων, τα οποία από ότι καταλαβαίνω θα παραμένουν αρκετό καιρό.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε, ο κύριος Βαβίας και κλείνουμε.

ΒΑΒΙΑΣ: Θα ήθελα να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί είχα παρευρεθεί στην ημερίδα, στην ενημέρωση που είχε κάνει η εταιρεία πριν από περίπου ενάμιση (1.5) χρόνο στο GREGOTEL (σ.σ. ο κ. Βαβίας δε θυμάται ποιος διοργάνωσε αυτή την ημερίδα σήμερα, το Φλεβάρη του 2016 ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο διαθέσιμο στο διαδίκτυο…), όπου είχαν αναλυθεί όλα αυτά εδώ πέρα τα ζητήματα, οπότε δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η τοπική κοινωνία δεν είχε ενημερωθεί καθόλου. Από εκεί και πέρα είμαι υπέρμαχος αυτής της επένδυσης, σε κάποιους πριν ξένισαν ότι μπορεί να είμαι και αρνητικός, όχι, είμαι θετικός. Θεωρώ ότι μια τέτοια επένδυση σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη επένδυση του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θα είναι πολύ θετική για την περιοχή μας, απλώς θέλω να βάλω δυο (2) ζητήματα. Ένα είναι, όπως κατάλαβα ότι δεν έχει διασαφηνιστεί το πλαίσιο το νομοθετικό, πως θα γίνεται η παρακολούθηση και ενδεχομένως εδώ πέρα σαν Περιφέρεια, με μια αντίστοιχη Επιτροπή, όπως ήταν το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να κάνουμε με τους κατάλληλους Φορείς και δεύτερον, κάποια στιγμή θα πρέπει να θέσουμε σαν Περιφέρεια και πως γίνεται στα νοικοκυριά της περιοχής μας να έρθει το φυσικό αέριο ώστε να μειώσουμε τα έξοδα τα λειτουργικά που έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε ένα εργοστάσιο στην Κομοτηνή, να έχουμε τώρα αυτό το νέο έργο και να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην περιοχή μας, εκτός από κάποιες μεγάλες μονάδες και νοσοκομεία που τα χρησιμοποιούν, ευχαριστώ πολύ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, τον λόγο έχει τελευταίος ο κύριος Ούστογλου που είναι και ο εισηγητής, να απαντήσει σε όσα δεν έχουν απαντηθεί.

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: Πρόεδρε μισό δευτερόλεπτο….

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε….

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: … μισό δευτερόλεπτο μόνο να πω ένα ατύχημα.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Πρώτον

ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ: Το 2004 στο λιμάνι της Αλγερίας LNG με είκοσι εφτά (27) νεκρούς και εκατό (100) τραυματίες.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, ο κύριος Ούστογλου και ψηφίζουμε.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, επειδή ελέχθησαν πολλά, να πω ότι δεν είναι μόνο στην Αφρική που έχει πλωτές εξέδρες, πλωτές εξέδρες υπάρχουν και στην Νορβηγία άμα πάτε και στην Βόρεια Θάλασσα και μην ακούτε αυτά που λένε ότι είναι στην Αφρική και στην Νιγηρία. Θέλω να κάνω συνοψίζοντας δυο (2), τρεις (3) παρατηρήσεις. Το πρώτο είναι, αν αληθεύει αυτό που είπε ο κύριος Χαρίτου, είναι απαράδεκτο για την εταιρεία, δείχνει έναν αρνητισμό το ότι δεν έδωσε την μελέτη και το στηλιτεύω, γιατί…

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Βεβαίως θα απαντήσετε γιατί δεν μπορεί να έρχεται η μελέτη….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να διατηρήσουμε,

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: δεν μπορεί να έρχεται η μελέτη ….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: ….να διατηρήσουμε την Συνεδρίαση σε ένα επίπεδο καλό, όπως μέχρι τώρα.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ναι, με συγχωρείτε πάρα πολύ δεν είπα τίποτα απλώς χρησιμοποίησα μια λέξη η οποία είναι σκληρή αλλά έτσι πρέπει να απαντάμε γιατί όταν μια μελέτη έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την ζητάει ένας Περιφερειακός Σύμβουλος, ένας συνάδελφος μας και δεν την έχει στα χέρια του, δεν νομίζω ότι είναι προς τιμή της εταιρείας που θέλει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για οποιαδήποτε επένδυση και δεν είναι ειδικό, γενικότερα το λέω.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, συνεχίστε.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ναι, ναι, ναι, μέσα, αφού πω ότι έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά από τους δυο (2) εισηγητές, τον κύριο Σιμσερίδη και την κυρία Καψιώτη, συμφωνώ απόλυτα μα αυτά που αναφέρονται ως προς τον περιορισμό και σαφώς υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά την επόπτευση όλης αυτής της λειτουργίας, όχι μόνο κατά την φάση της κατασκευής, αλλά και κατά την φάση λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου, άρα πρέπει να δούμε σε αυτή την κατεύθυνση τι μπορούμε να κάνουμε. Σωστά ο κύριος συνάδελφος ανέφερε προηγουμένως, μήπως να κάνουμε μια Επιτροπή αντίστοιχη με αυτή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης; Και κλείνοντας νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε κάτι και να αποτελέσει μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί ναι μεν γινόμαστε η δίοδος για να έρθει το φυσικό αέριο εδώ στην περιοχή μας και από εδώ να μεταφερθεί και προς τις χώρες, τις πρώην, στα Βαλκάνια, στην Βουλγαρία, ή ενδεχομένως στην Ιταλία και στην Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να διεκδικήσουμε το φυσικό αέριο να μην είναι μόνο η διέλευση που γίνεται, αλλά να μπορεί να γίνεται χρήση και από όλους τους νομούς της Περιφέρειας μας, δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να είναι η είσοδος στους Κήπους, το φυσικό αέριο, όχι το συγκεκριμένο, στους Κήπους να διέρχεται από την Αλεξανδρούπολη και να μην διασχίζει τον νομό Έβρου και να δίνει, να έχει φυσικό αέριο και ο Βόρειος Έβρος. Είναι ένα θέμα διεκδίκησης για εμάς αγαπητοί συνάδελφοι και πιστεύω ότι θα πρέπει να το θέσουμε ως αίτημα

ΜΕΛΟΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Με συγχωρείτε, νομίζω ότι δεν θα έχουμε, δεν πιστεύω ότι κάποιος συνάδελφος έχει αντίρρηση να φτάσει οπουδήποτε, έτσι;

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Ομιλία εκτός μικροφώνου.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, ωραία, συμφωνώ τότε κύριε Παυλίδη, συμφωνούμε.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ολοκληρώστε κύριε Ούστογλου.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Και κλείνοντας, να ζητήσω από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες αυτές τις δικλίδες που αναφέρει μέσα στο εισηγητικό μέρος και κυρίως με έμφαση στην επιτήρηση.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο είπατε σαν εισηγητής, ναι κύριε Παυλίδη θα σας δώσω τον λόγο, αυτό που είπατε σαν εισηγητής για την Επιτροπή, θα το συμπεριλάβετε σε αυτό που θα ψηφίσουμε; Κύριε Ούστογλου;

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Ναι, αν δεν διαφωνεί το Σώμα, σαφώς.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, τι θα τεθεί στο Σώμα.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Τι θα;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα τεθεί στο Σώμα, επειδή εσείς είστε ο εισηγητής.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Μαζί με την Μελέτη των Επιπτώσεων, όπως κατατέθηκε….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: … συν αυτό…

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την Επιτροπή;

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: … αυτή την Επιτροπή βεβαίως, η οποία θα έχει τον έλεγχο.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία από ποιους θα απαρτίζεται;

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Να το δούμε κύριε Πρόεδρε.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δούμε σε κάποια άλλη στιγμή.

ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ: Τώρα δεν είμαι έτοιμος, αυτή την στιγμή να σας πω….

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παυλίδη ζητήσατε τον λόγο.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Μια επισήμανση, θα ήθελα μια απάντηση για το θέμα των εργαζομένων από την επιχείρηση, χωρίς να αποτελεί όρο.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Και αν έχουν και την πρόθεση εφόσον δημιουργηθεί αυτή η επένδυση να λειτουργήσουν ανταποδοτικά υποστηρίζοντας κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή του Έβρου και όχι μόνο.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, πριν, ευχαριστούμε, πριν την ψηφοφορία έχει τεθεί ένα θέμα που έθεσε ο κύριος Ούστογλου όσον αφορά την αποστροφή του κυρίου Χαρίτου και αυτό του κυρίου Παυλίδη. Σας παρακαλώ σε ένα λεπτό να έχετε ολοκληρώσει, δεν προβλέπεται κανονικά από τον Κανονισμό…

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Ναι

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: αλλά χάριν

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Αλλά, θα πω το εξής, δεν μου αρέσει ποτέ να ξεκινάω τις προτάσεις μου με αλλά, η Μελέτη κατατέθηκε στις 16 Οκτωβρίου στην Γραμματεία της Περιφέρειας και ξεκίνησε, ήταν ανοιχτή σε δημόσια διαβούλευση από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 04 Δεκεμβρίου, οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να έχει πρόσβαση στην μελέτη, δεν είναι, καταρχήν η εταιρεία δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτό, εμπλέκεται η Περιφέρεια.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σε αυτό το οποίο έθεσε ο κύριος Ούστογλου, είναι διαφορετικό.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Εντάξει

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήστε και σε αυτό που είπε ο κύριος Παυλίδης για να ψηφίσουμε.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Άρα, άρα εμείς δεν μας ζητήθηκε από κανέναν η μελέτη και δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν, έτσι;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Πρώτον, δεύτερον, είναι σαφές καταρχήν ότι έχουμε πει ότι η πρόθεση είναι με αυτό το πρόγραμμα της εκπαίδευσης το οποίο τέθηκε, να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό, γιατί και οικονομικά τελικά συμφέρει, το τοπικό δυναμικό και όπου δεν υπάρχει η συγκεκριμένη τεχνογνωσία, να εκπαιδευτεί εργατικό δυναμικό και προσωπικό στην περιοχή για να μπορέσει να δουλέψει στην επιχείρηση αυτή.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Επίσης, μισό λεπτό, δεν

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ήταν και κάποια άλλα

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιέζει ο χρόνος.

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Σύμφωνοι

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Από εκεί και πέρα θέλω να πω το εξής, με την Δημοτική Αρχή της Αλεξανδρούπολης έχουμε συζητήσει διάφορα προγράμματα κοινών δράσεων, έτσι; Στα πλαίσια ακριβώς αυτό το οποίο λέτε.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Και με την Περιφέρεια και με τη…

ΣΙΦΝΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Ναι, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, δεν υπάρχει θέμα, να πούμε συγκεκριμένα.

ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ: Κύριε Παυλίδη, κύριε Παυλίδη, αυτό το προβλέπει και η νομοθεσία.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ.

ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ: Η κοινωνική εταιρική ευθύνη το προβλέπει, έτσι;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα…

ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ: Καθρεφτάκια είναι αυτά.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα να ψηφίσουμε. Πόσοι ψηφίζουν υπέρ της εισήγησης, με την προσθήκη περί Επιτροπής που έκανε ο κύριος Ούστογλου, η οποία θα εξειδικευτεί στην συνέχεια; Πόσοι ψηφίζουν κατά; Κατά ψηφίζει ο κύριος Τρέλλης, ο κύριος Χαρίτου, ο κύριος Ποτόλιας και η κυρία Γεροστεργίου. Υπάρχει λευκή ψήφος; Όχι, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

=======================

Αναρτήσεις ΔΙΑΥΓΕΙΑ για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης της Gastrade ΑΕ (με χρονολογική σειρά ημερομηνίας εγγράφου)