πάμε μπροστά

Τετάρτη

17

Φεβρουάριος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απολογισμός της διοίκησης της περιφέρειας ΑΜΘ – Γ. Παυλίδης: “Εντόπισα ότι δεν αγαπιόμαστε μεταξύ μας” [Άρθρο/Αρχείο PDF]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία kavala-portal.gr, PDF, Απολογισμός, Αρθρογραφία, Αρχεία, Δημοσιεύματα, Δημοσιογράφων, Ιστοσελίδες, Μαρκουλίδης Αναστάσιος, Περιφερειακό Συμβούλιο

Άρθρο του Αναστάσιου Μαρκουλίδη (kavala-portal.gr)
& σχόλιο pamemprosta.org

Απολογισμός Περιφερειάρχη και Εκτελεστικής Επιτροπής 2015 (άρθρο 185, Ν.3852/2010) (Συνεδρίαση 16/2/2016, φωτό: kavala-portal.gr)

Απολογισμός Περιφερειάρχη και Εκτελεστικής Επιτροπής 2015 (άρθρο 185, Ν.3852/2010) (Συνεδρίαση 16/2/2016, φωτό: kavala-portal.gr)

Με 42 παρόντες και 9 απόντες περιφερειακούς συμβούλους άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, με ένα και μοναδικό θέμα, αυτό του Απολογισμού του 16μηνου Σεπτέμβριος 2014- Δεκέμβριος 2015 της διοίκησης της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι ο απολογισμός απορρέει, όχι μόνον ως υποχρέωση από τον νόμο, αλλά ως πράξη ευθύνης και ανοιχτού διαλόγου απέναντι στην κοινωνία. Να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος απολογισμός της παρούσας διοίκησης.

«Παραλαμβάνοντας την διοίκηση, εντοπίσαμε σημαντικά κενά που δημιουργούσαν δυσλειτουργίες και ακόμη είμαστε στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των δυσλειτουργιών. Οι παρατάξεις αποτελούν βασικούς μοχλούς για την λειτουργία του ΠΣ, καθώς εκπροσωπούν τους πολίτες αυτού του τόπου. Εμείς, αυτή τη λειτουργία τους την υποστηρίζουμε, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, μιλήσαμε για εκατοντάδες θέματα κι επιχειρούμε να υπερβούμε τις εθνικές πολιτικές προς όφελος των συμφερόντων του τόπου μας. Ένα χαρακτηριστικό του 2015 είναι ότι ο θεσμός ταξίδεψε μόνος, δεν είχαμε τη δέουσα θεσμική και οικονομική βοήθεια και το διάστημα αυτό όλη η χώρα λειτούργησε μέσα σε ιδιαίτερες δυσκολίες. Εμείς έπρεπε να λειτουργήσουμε παρά τις δυσκολίες μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο προσέθετε δυσκολίες. Άλλο στοιχείο είναι η αποδυνάμωση της περιφέρειας από το προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλά γραφεία, ακόμη και το δικό μου, να λειτουργούν με πολλά κενά. Καταγράφηκαν για το διάστημα αυτό 40 αποχωρήσεις στελεχών με μεγάλη εμπειρία. Τρίτο χαρακτηριστικό ήταν η βαθμιαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Να διευκρινιστεί ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν σχετίζονται με τα καθημερινά μας προβλήματα».

Η περιφέρεια έχει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ υπογράμμισε ότι η περιφέρεια έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ανακτώντας το οξυγόνο που της αντιστοιχεί, παίρνει τεράστιες προοπτικές. 10 εκ. άνθρωποι εισέρχονται από τους συνοριακούς σταθμούς κάθε χρόνο. Η θέση της περιφέρειας βάλλεται από τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία που έχει ένα φορολογικό καθεστώς ελκυστικό για την επιχειρηματικότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση. Το 2013 ήταν το έτος με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η περιφέρεια πρέπει να δράσει, δεν μπορεί να μείνει σε αδρανή πορεία, κάθε ευκαιρία να γίνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη έρχεται με ένα άθροισμα δράσεων», είπε χαρακτηριστικά. Προσδιορίζοντας το είδος της ανάπτυξης που μπορεί να έχει μελλοντικά η ΑΜ-Θ, είπε με νόημα ο κ. Παυλίδης: «Κάθε ανάπτυξη που δεν στηρίζεται στον πλούτο της περιοχής, έχει ημερομηνία λήξης. Διακρίναμε αδόμητη ανάπτυξη χωρίς τη δέουσα σύνδεση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Εκείνο που εντοπίσαμε είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενδοπεριφερειακής κοινής συνείδησης, δεν αγαπιόμαστε μεταξύ μας».

Έκλεισε η ψαλίδα του ΕΣΠΑ

Αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στη Διαχειριστική Περίοδο 2007-2013, λέγοντας ότι αυτή έκλεισε με μεγάλη επιτυχία. «Μεγάλη ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή, αλλά και όλοι οι φορείς, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες εργάστηκαν ώστε να κλείσει η ψαλίδα. Το ποσό ήταν ένα μείγμα από εθνική χρηματοδότηση και χρηματοδότηση της Ε.Ε, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας της πατρίδας μας να εισφέρει την δική της συμμετοχή, το ποσό μειώθηκε. Η απορρόφηση ήταν στα 470 εκ. ευρώ, σε ποσοστό το 116% της συνολικής δαπάνης, εξαιρέθηκαν μάλιστα οι δυο τελευταίες ημέρες της χρονιάς. Στο διάστημα της δικής μας διοίκησης, ολοκληρώσαμε το 38% των έργων του ΕΣΠΑ από τον Σεπτέμβρη του 2014 έως τον Δεκέμβριο 2015. Από το 78% το αποδώσαμε στο 116%. Η μεγάλη μάζα των έργων χρηματοδοτήθηκε, υπάρχουν μεταφερόμενα έργα, εκείνα που είναι επιλέξιμα κι ένας αριθμός έργων που έμειναν από έξω, όπως οι πλωτές εξέδρες της Καβάλας, που περαιώνονται από εθνικούς πόρους. Κάποια μη επιλέξιμα έργα είναι στην πρόθεσή μας να τα επαναφέρουμε, έχοντας πάντα ως στόχο «όχι εντάξεις για τις εντάξεις» και «ούτε ευρώ χαμένο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενεργοποιήθηκε ήδη το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, με προσκλήσεις έργων της τάξης των 80 εκ.

Εκτός όμως από τα έργα του ΕΣΠΑ, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι δεν υπήρχε δομή που να αξιολογεί προτάσεις για έργα εκτός ΕΣΠΑ, δομή που ήδη δημιουργήθηκε και πλαισιώθηκε μεταξύ άλλων και με δημόσιους λειτουργούς. «Το κενό ήταν επουσιώδες και δημιουργούσε απώλειες και έλλειψη συνεννόησης, αφού δεν υπήρχε κεντρικό σημείο αναφοράς».

Αποτελεσματική η καταπολέμηση των κουνουπιών

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Παυλίδης για τα αποτελέσματα του έργου Καταπολέμησης των Κουνουπιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφέρειας, όπως είπε χαρακτηριστικά, με εξαίρεση τον Βόρειο Έβρο, εκεί όπου, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, οι εστίες των κουνουπιών δεν περιορίστηκαν εξαιτίας των ορυζώνων της απέναντι πλευράς. «Με τον νέο ιό που εμφανίστηκε στη Λατινική Αμερική υπάρχει τεράστια αναστάτωση παγκοσμίως. Πέρυσι καταφέραμε για πρώτη φορά, και δεν ήταν τυχαίο, να πετύχουμε υψηλό αποτέλεσμα σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τον Βόρειο Έβρο που δεν έμεινα ευχαριστημένος. Τα προηγούμενα χρόνια δεν περνούσαν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η δική μας σύμβαση πέρασε «αβρόχοις ποσίν» χωρίς καμία παρατήρηση. Δεν έγινε ένας ενιαίος διαγωνισμός, αλλά ένας για κάθε περιφερειακή ενότητα, παρά τις έντονες διαφωνίες της αντιπολίτευσης. Καθιερώσαμε σύστημα GPS για τη νέα χαρτογράφηση όλων των μεγάλων εστιών και γενικότερα υπήρχε ικανοποίηση. Οι αστοχίες του Έβρου οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους ορυζώνες της απέναντι πλευράς».

Αναφορά έκανε και στη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία, θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο οι 5 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, παρά το ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ΔΕΠΑ επέμενε για τη σύνδεση λιγότερων πόλεων. Το έργο εκτιμάται στα 110 εκατομμύρια, με την περιφέρεια να συμμετέχει κατά 25 εκατομμύρια.

Κεντρική πολιτική επιδίωξη χαρακτήρισε ο κ. Παυλίδης την ανάπτυξη της ενδοπεριφερειακής συνείδησης: «Αν αλληλουποστηριχθούμε, τότε η οικονομική κίνηση και το ΑΕΠ θα αυξάνονταν σημαντικά», είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι «αν ο κάθε πολίτης έπαιρνε αγαθά από την περιφέρεια 1.000 ευρώ, θα πρόσθετε 610 εκ στην αγορά της περιοχής».

Ο κ. Παυλίδης έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα «Έξυπνη Εξειδίκευση» το οποίο έτυχε εγκωμιαστικών σχολίων στις Βρυξέλλες που παρουσιάστηκε, στη καθιέρωση νέου λογότυπου της περιφέρειας και νέων ικανοποιητικών εντύπων με τουριστικό περιερχόμενο, και σε πολλά επιμέρους θέματα.

«Η διάθεσή μας να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και όλους τους θεσμικούς φορείς είναι απεριόριστη» ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο κ. Παυλίδης, δίνοντας το λόγο στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Σωτήρη Παπαδόπουλο για να ενημερώσει το σώμα για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο τομέα ευθύνης του. Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης, θα ακολουθούσαν εισηγήσεις από τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες ή και διευθυντές των υπηρεσιών, εάν κρίνονταν απαραίτητο και στη συνέχεια θα έπαιρναν το λόγο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

======================

Απολογισμός Περιφερειάρχη και Εκτελεστικής Επιτροπής 2015 (άρθρο 185, Ν.3852/2010) (Εισήγηση συνεδρίασης 16/2/2016)

Απολογισμός Περιφερειάρχη και Εκτελεστικής Επιτροπής 2015 (άρθρο 185, Ν.3852/2010) (Εισήγηση συνεδρίασης 16/2/2016)

Σχόλιο pamemprosta.org:

Πραγματικά το τεύχος απολογισμού που απέστειλλε χθες η Περιφέρεια στα ΜΜΕ είναι εντυπωσιακό. Διακόσιες πενήντα οκτώ σελίδες ουσίας, απολογισμός πολύ αναλυτικός και οργανωμένος (ιδιαίτεροι τομείς δράσης 2015, αγροτικά-πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, τουρισμός-πολιτισμός, διοίκηση περιφέρειας, απολογισμοί περιφερειακών ενοτήτων και γενικών διευθύνσεων, οικονομικών στοιχείων, νομικών προσώπων). Μπράβο στην διοίκηση της Περιφέρειας και τον κ. Παυλίδη, θέτει πολύ ψηλά στάνταρντ στην αυτοδιοίκηση και ένα πολύ καλό μέτρο σύγκρισης με τις αντίστοιχες προσπάθειες των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (εκκρεμεί ο απολογισμός του 2015 και για το δήμο μας, με προθεσμία βάσει κανονισμού του ΔΣ ως τα μέσα του Ιούνη 2016).

Δυστυχώς αυτή τη φορά το περιφερειακό συμβούλιο δεν μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου ζωντανά… Αν συνέβαινε και αυτό θα ήταν μία συνεδρίαση… υποδειγματική…