πάμε μπροστά

Τετάρτη

17

Φεβρουάριος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Τα Μάγια Της Πεταλούδας του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:30

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Θέατρο, Πολιτισμός

Τα Μάγια της Πεταλούδας του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης

Τα Μάγια της Πεταλούδας του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης (φωτό: Γιώργος Ρουμελιώτης – πηγή: ert.gr)

Η Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα “Τα μάγια της πεταλούδας” την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Ξανθιώτης κ. Κώστας Λειβαδίτης, χορογραφία-κινησιολογία διδάσκει η κ. Έλσα Αθανασιάδου ενώ την πρωτότυπη μουσική συνθέτει ο κ. Κώστας Κάλλιας.

Τα Μάγια της πεταλούδας είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπου η «κωμωδία», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σε ποιητικό δράμα. Ο ποιητής γνωρίζει πως το τραγικό και το κωμικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλοι οι ήρωες του έργου κάτι αγαπούν και κάτι πολεμούν. Όλοι από κάτι απογοητεύονται. Και η μεγαλύτερη πάλη γίνεται ανάμεσα στην Ποίηση και την καθημερινότητα. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία όπου, μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας να πετάξει και ενός ερωτευμένου σκαθαριού να μεταμορφωθεί, ο Λόρκα μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης.

Διανομή με αλφαβητική σειρά:

 • Αναγνωστόπουλος Μιχάλης: ΑΦΗΓΗΤΗΣ
 • Δημητρακοπούλου Ελισάβετ: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ
 • Καββαδία Χριστιάνα: ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
 • Μανάβη Ανδρονίκη: ΣΚΑΘΑΡΙΝΑ
 • Μιχελή Κωνσταντίνα: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ
 • Μπατζιακούδης Μιχάλης: ΣΚΑΘΑΡΑΚΟΣ
 • Πανώτα Γεωργία: ΑΓΙΑ ΣΚΑΘΑΡΙΝΑ
 • Παπανδρώνου Ρένα: ΔΟΝΙΑ ΣΚΑΘΑΡΙΝΑ
 • Παρουσίδου Αποστολία: ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΙΣΣΑ
 • Ρουμελιώτης Γεώργιος: ΣΚΟΡΠΙΟΣ
 • Ρουμελιώτης Κωστής: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ
 • Ρουμελώτη Νέλλη: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ
 • Τσακνής Αλέξανδρος: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ

Εισητήρια δεν προπωλούνται, κοστίζουν 5 ευρώ, για μαθητές 3 ευρώ.

Τα Μάγια της Πεταλούδας του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2016

Τα Μάγια Της Πεταλούδας (άρθρο στο ert.gr)

Ένας ξανθιώτης, ταλαντούχος σκηνοθέτης, ο Κώστας Λειβαδίτης, η Έλσα Αθανασιάδου (χορογραφία-κινησιολογία), ο Κώστας Κάλλιας (μουσική) και ερασιτέχνες, πλην, όμως, ταλαντούχοι ηθοποιοί προσπαθούν επί σκηνής να «λύσουν» τα μάγια της πεταλούδας. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας, το θέμα του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή της Αλεξανδρούπολης. Στις 19 και 20 Φεβρουαρίου στις οκτώ και μισή το βράδυ ο έρωτας ενός σκαθαριού για μια πεταλούδα αναζητεί τις δικές του ανάσες.

«Η παράσταση είναι γεμάτη χρώματα, κίνηση και μουσική. Ένας κόσμος γεμάτος αισθήματα και υψηλές αξίες ξεπροβάλλει στη σκηνή» δηλώνει ο Γιώργος Ρουμελιώτης, από την Ροδόπη όπου βρέθηκε, ερασιτέχνης ηθοποιός, μέλος της Πειραματικής Σκηνής. Ο ίδιος παίζει στη σκηνή μαζί με τα δυο μικρά του παιδιά ερμηνεύοντας το ρόλο του Σκορπιού, εκείνου που χαλά το όνειρο, που του λείπει ο ρομαντισμός.

«Είναι πρώτη φορά που θα παίξω με τα παιδιά μου. Άλλωστε είμαστε όλοι παιδιά, από οκτώ έως πενήντα ετών πάνω στην πειραματική σκηνή.» δηλώνει ο κος Ρουμελιώτης σημειώνοντας ότι «στην παράσταση αυτή βγάζουμε όλοι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας». Όλοι οι ήρωες του έργου κάτι αγαπούν και κάτι πολεμούν. Όλοι από κάτι απογοητεύονται. Και η μεγαλύτερη πάλη γίνεται ανάμεσα στην Ποίηση και την καθημερινότητα.

«Οι πρωταγωνιστές είναι έντομα για να σηματοδοτηθεί η αξίας της κάθε ύπαρξης» δηλώνει ο κ. Ρουμελιώτης προσθέτοντας για τα δικά του συναισθήματα όταν πατά το σανίδι της σκηνής. «Είναι ένα συναίσθημα που σε απελευθερώνει. Εκείνη την ώρα είσαι κάποιος άλλος και επικοινωνείς με πολύ κόσμο. Το θέατρο είναι μια μαγεία».

Βιογραφικό

Ο Φεντερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898 στο χωριό Φουέντε Βακέρος της Γρανάδα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας φιλοσοφία και λογοτεχνία ενώ έλαβε πτυχίο Νομικής. Από το 1919 μετακομίζει στην Μαδρίτη και συχνάζει στη φοιτητική εστία (Residencia de Estudiantes) όπου γνωρίζει και αναπτύσσει φιλία με πολλούς από τους διανοούμενους και καλλιτέχνες της εποχής, όπως είναι ο Λουί Μπουνιουέλ, ο Σαλβαδόρ Νταλί κ.α. Τον επόμενο χρόνο ανεβαίνει στο σανίδι το έργο του «Μάγια της Πεταλούδας» και κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίου με ποιήματα.

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898-1936)

Το 1922 δημοσιεύεται το «Κάντε Χόντο» (Cante Jondo, παλιό λαϊκό είδος τραγουδιού, στο ύφος του φλαμένκο). Το 1925 διαβάζει στο Σαλβαδόρ Νταλί το θεατρικό του έργο «Μαριάνα Πινιέδα» ενώ το 1928 δημοσιεύει το «Ρομανθέρο Χιτάνο» , άλλη μια σημαντική ποιητική συλλογή του. Γράφει πλέον διαρκώς ενώ εκτός από το θέατρο, γράφει έργα και για κουκλοθέατρο, σχεδιάζει, ζωγραφίζει, δίνει διαλέξεις, γράφει εργασίες.

Το 1929, χάρη σε μια υποτροφία, επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ταξίδι που σημάδεψε το έργο του. Εντυπωσιάζεται από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής, την παντοδυναμία του χρήματος και την παντελή έλλειψη πνευματικής ζωής. «Το εντυπωσιακό για το κρύο και τη σκληρότητα είναι η Wall Street. Σε κανένα μέρος του κόσμου δε γίνεται αισθητή όπως εκεί η ολική απουσία του πνεύματος: περιφρούρηση της καθαρής επιστήμης και δαιμονιακός σεβασμός του παρόντος», γράφει ο ίδιος. Οι μόνες ευχάριστες εντυπώσεις που αποκομίζει είναι οι αφροαμερικανοί, το Χάρλεμ και η μουσική τζαζ. Καταγράφει τις εμπειρίες του από το ταξίδι στη συλλογή «Ο ποιητής στη Νέα Υόρκη».

Μέσα στα επόμενα χρόνια ταξιδεύει στην Κούβα, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Σκωτία, σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ δημοσιεύονται έργα του που έμελε να μείνουν στην ιστορία του θεάτρου και της ποίησης, όπως η «Γέρμα», ο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», ο «Ματωμένος Γάμος».

Ταυτόχρονα ιδρύει τον θίασο «La Barraca» και ανεβάζει έργα κλασικών Ισπανών δραματουργών. Τελευταίο του έργο που δημοσιεύεται είναι «η Συλλογή του Ταμαρίτ».

Στις 16 Ιουλίου, μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη του Εμφυλίου, ο ποιητής φεύγει από τη Μαδρίτη για τη Γρανάδα, την πιο συντηρητική πόλη της Ανδαλουσίας. Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα είναι πλέον εκρηκτική. Στις 19 του μήνα γίνεται αντικυβερνητική επανάσταση στη Γρανάδα (στις πρόσφατες εκλογές πρώτο είχε αναδειχθεί το Λαϊκό Κόμμα) και στις 3 Αυγούστου τουφεκίζεται από τους φαλαγγίτες ο κουνιάδος του και δήμαρχος της Γρανάδα, δρ. Μοντεσίνος. Ο Λόρκα καταφεύγει στο σπίτι του φίλου του Λουίς Ροσάλες, όπου συλλαμβάνεται τη νύχτα της 17ης Αυγούστου.

Κρατείται επίσημα στο Κυβερνείο όλη τη μέρα και το βράδυ μεταφέρεται στο Βιθνάρ. Τουφεκίζεται από παραστρατιωτικούς του Φράνκο στις 19 Αυγούστου του 1936 και το πτώμα του σωριάζεται σε ομαδικό τάφο, μαζί με άλλα τρία θύματα της φασιστικής κτηνωδίας, ένα δάσκαλο και δυο αναρχικούς. Το όνομα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμφανίζεται την επόμενη μέρα μεταξύ των εκτελεσμένων.

Πηγές: The Nation, LosTiempos.com, margaritaxirgu.es, ElPaís.com, «Federico Garcia Lorca: Ποιήματα» εκδ. Κοροντζή, «Λόρκα – Ποιήματα της Ανδαλουσίας» Χ. Γουδή, tvxs.gr