πάμε μπροστά

Τετάρτη

17

Φεβρουάριος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Εισήγηση υπηρεσίας σχετικά με το σχέδιο πόλης Χιλής-Καλλιθέας και την πρόσφατη ανάκληση της Πράξης Εφαρμογής «Μαϊστριανών και Φυτωρίου»

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Εισηγήσεις, Ηχητικά, Μαϊστριανά, Μεγάλα θέματα δήμου, Προ Ημερησίας Διάταξης, Σχέδιο Πόλης, Χιλή (Σχέδιο Πόλης)

Στο περασμένο Δ.Σ. της Τετάρτης 10/2/2016 και πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των επεκτάσεων σχεδίου πόλης Χιλής Καλλιθέας και Μαϊστριανών. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την ανάρτηση στο Διαύγεια απόφασης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜΘ την οποία έφερε στη δημοσιότητα στις 3/2/2016 ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη, με ανάρτησή του στο facebook και συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM 93,6. Την ίδια ημέρα ο κ. Μιχαηλίδης κοινοποίησε και ανάρτηση στην τοπική ιστοσελίδα gatzoli με τίτλο “Στον “ΑΕΡΑ” η επέκταση του σχεδίου πόλης στην Αλεξανδρούπολη- Αναζητούνται ευθύνες από πλευράς Δημοτικής αρχής“.

Ζητήσαμε από τον κ. δήμαρχο τα έγγραφα που χρησιμοποίησε για να απαντήσει στον κ. Μιχαηλίδη στο ΔΣ, παραλάβαμε σήμερα αναλυτικό έγγραφο από την υπηρεσία το οποίο και δημοσιοποιούμε για την ενημέρωση των συνδημοτών μας. Στο τέλος παραθέτουμε τις αναρτήσεις του κ. Μιχαηλίδη στο facebook και τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο. Σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί και το πλήρες ηχητικό του ΔΣ της 10/2/2016, εκεί θα ακούσετε τον ακριβή διάλογο και την απάντηση του δημάρχου για το θέμα.

Σχέδιο Πόλης "Μαϊστριανά-Φυτώριο"

ΘΕΜΑ: Α) Αναφορά στην ανάκληση της υπ αριθμ 1/2014 ΠΕ «Μαϊστριανών και Φυτωρίου» υπ αριθμ ΔΠΧΣ 813/30.07.2015 Απόφαση Περιφερειάρχη και Β) περί ακύρωσης του σχεδίου πόλης της Χηλής

Α) Η Πολεοδομική Μελέτη στην περιοχή Μαϊστριανά και Φυτώριο του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει εγκριθεί με ΦΕΚ 1406Δ/23-12-2005. Η περιοχή έχει μελετηθεί σαν περιοχή Α’ κατοικίας και οι εισφορές σε γη και χρήμα έχουν υπολογισθεί βάσει του Ν. 2508/97.

Στόχος της μελέτης ήταν η αποκατάσταση όλων των ιδιοκτητών, των οποίων η ρυμοτόμηση, ήταν μεγαλύτερη της υποχρεωτικής εισφοράς, κατά προτεραιότητα πρώτα των ιδιοκτητών των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν ρυμοτομηθεί για την δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και στη συνέχεια των ιδιοκτητών των οποίων οι ιδιοκτησίες είχαν ρυμοτομηθεί για την δημιουργία κοινωφελών χώρων.

Η μελέτη έχει ενημερωθεί με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις και ενστάσεις που έχουν υποβληθεί κατά την πρώτη και δεύτερη ανάρτηση καθώς και τις προσκλήσεις για ενημέρωση των ιδιοκτητών μετά τη δεύτερη ανάρτηση και παραδόθηκε για κύρωση.

Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή μελέτης συντάχθηκε χωρίς να υπολογιστούν τα τμήματα που σάρωνε η περιφερειακή οδός καθώς θα αποζημιώνονταν από την Εγνατία ΑΕ. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε και η πράξη εφαρμογής της περιοχής μελέτης Μαϊστριανών και Φυτωρίου έλαβε υπ’ όψιν όλα τα νέα δεδομένα, ολοκληρώθηκε.

Με τον Ν. 4315/24-12-14 άλλαξε ο τρόπος του υπολογισμού της σύνταξης των πράξεων εφαρμογής. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 6  στις περιπτώσεις που αν κατά την δημοσίευση του Νόμου έχει δοθεί εντολή σύνταξης του Γ Κεφαλαίου της πράξης εφαρμογής (υπ’ αριθμ. 4844/10-9- 2012 σύμβαση), τότε με απόφαση του αρμόδιου για την κύρωση της πράξης εφαρμογής, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, οι ως άνω εκκρεμείς διαδικασίες δύνανται να υπάγονται στις προϊσχύουσες διατάξεις περί εισφοράς γης των παραγράφων 1, 3, 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 1 του ιδίου Νόμου.

Λήφθηκε λοιπόν η υπ’ αριθμ. 19/2015 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη για την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων περί εισφοράς σε γη και χρήμα προκειμένου να κυρωθεί η παραπάνω μελέτη.

Η Δ/νση ΠΕΧΩ ενέκρινε την υπ αριθμ 1/2014 μερική κύρωση ΠΕ των περιοχών Φυτωρίου – Μαστριανά Αλεξανδρούπολης (υπ αριθμ ΔΠΧΣ 813/30.07.2015 Απόφαση Περιφερειάρχη). Μετά από την κρίση των ενστάσεων στην ΠΕΧΩ δεν διορθώθηκαν οι ιδιοκτησίες για να ξαναϋποβληθούν προς έγκριση, και η Υπηρεσία της Περιφέρειας προχώρησε σε μερική κύρωση εξαιρώντας κάποια ΟΤ. Επειδή όμως η συνεργασία με την Δ/νση ΠΕΧΩ αλλά και τους υπαλλήλους της είναι εξαιρετική και ο ζήλος τους ήταν να προχωρήσει γοργά το υπόλοιπο σχέδιο βοηθώντας την εξέλιξη των υποθέσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εξέδωσαν την απόφαση αυτή. Με αυτή την απόφαση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εντόπισε προβλήματα  τα οποία θα επηρέαζαν το τεχνικό μέρος στο σύνολο της πράξης και άμεσα εκτός από προσωπικές επισκέψεις στην ΠΕΧΩ, αποστείλαμε και το υπ’ αριθμ. 3074/10-8-2015 έγγραφο του Δήμου, όπου παρουσιάζονται αναλυτικότατα τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η απόφαση καθώς ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονταν σε ΟΤ που δεν κυρώθηκαν αποδόθηκαν σε ΟΤ που κυρώθηκαν με την συγκεκριμένη Απόφαση και παράλληλα ιδιοκτησίες που βρίσκονταν σε ΟΤ που κυρώθηκαν αποδόθηκαν σε ΟΤ που δεν κυρώθηκαν. Δηλαδή το λάθος ήταν τεράστιο και θα λειτουργούσε σαν ντόμινο λάθους στις όμορες ιδιοκτησίες.

Προτρέψαμε λοιπόν σαν Δήμος την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής σε τρεις- τέσσερις  μέρες μετά την απόφαση μερικής κύρωσης και ζητήσαμε να ξανασυντάξουμε  την πράξη σύμφωνα με την κρίση της Δ/νση ΠΕΧΩ για τις ενστάσεις και να την ξαναϋποβάλλουμε για την τελική έγκριση. Η ΠΕΧΩ διαπίστωσε ότι πράγματι θα επηρεαζόταν περαιτέρω το τεχνικό μέρος της Πράξης (υπ’ αριθμ. 3074/10-8-2015 έγγραφο του Δήμου) και ανακάλεσε την πράξη, βέβαια μετά από μήνες (λόγω επεξεργασίας του Περ. Χωροταξικού που ήταν σε εξέλιξη αλλά και άλλων παραγόντων, καθώς οι διαδικασίες έγκρισης των σχεδίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρες λόγω των ενστάσεων αλλά και των προσφυγών που συγκεκριμένοι πολίτες κατέθεσαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους). Δηλαδή και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός του Δήμου αλλά και η Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας συμφώνησαν στο πρόβλημα.

Συνεπώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα επανέλθει με νέα ανάρτηση και υποβολή του σχεδίου προς έγκριση στην ΠΕΧΩ. Σημειώνουμε εδώ πως την δεδομένη χρονική στιγμή που το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί στην Αλεξανδρούπολη τα στοιχεία του θα πρέπει να επεξεργαστούν πριν σταλούν για την τελική έγκριση. Η εντολή για χρήση των στοιχείων του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή μελέτης των Μαϊστριανών και του Φυτωρίου δόθηκε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στις 12-2-2016 από το Εθν. Κτηματολόγιο.

Β) Ακούστηκε ότι θα ακυρωθεί δε και το σχέδιο πόλης της Χηλής κάτι το οποίο είναι ανακριβές. Το Σχέδιο της Χηλής έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 106/2014 απόφαση του ΣτΕ (μετά από τεράστια προσπάθεια στο ΥΠΕΚΑ αλλά και στο ΣτΕ) και βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τελική υπογραφή και αποστολή στο ΦΕΚ. Το σχέδιο του ΠΔ/τος και ο πάπυρος είχαν πάρει μέχρι και αριθμό δημοσίευσης ΚΑΔ στο Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά λόγω της αλλαγής του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αλλαγών των κυβερνήσεων και των υπουργών, δεν δημοσιεύτηκε και η όλη υπόθεση ξαναεπέστρεφε στο ΣτΕ για τυπικούς λόγους υιοθέτησης των υπογραφών  των νέων υπουργών για το συγκεκριμένο Διάταγμα. Αν δεν αλλάξει κάτι στην κυβέρνηση  τις επόμενες ημέρες θα έχουμε το ΦΕΚ τις επόμενες 15 μέρες για να ξεκινήσει η πράξη εφαρμογής.

Τέλος το θέμα των υποδομών στις περιοχές αυτές αλλά και όπου ο Δήμος έχει σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, όλα εκείνα τα τεχνικά δεδομένα που αυτές έχουν περιγράψει θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να έχουν οι ιδιοκτήτες την δυνατότητα ανοικοδόμησης (πχ. κράσπεδα, δρόμοι, πιθανές γεωλογικές επεμβάσεις κλπ).

Διονύσης Μαστορόπουλος

Διπλ. Χωροτάκτης Πολεοδόμος

=================

Σχέδιο Πόλης "Μαϊστριανά-Φυτώριο" (ανάρτηση κ. Μιχαηλίδη, 3/2/2016 09:58) Σχέδιο Πόλης "Μαϊστριανά-Φυτώριο" (ανάρτηση κ. Μιχαηλίδη, 5/2/2016 13:07)

Ακούστε τον επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α. κ. Παύλο Μιχαηλίδη να μιλά για το θέμα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ του Σαββάτου 6/2/2016 (ως πρώτο θέμα του δελτίου):