Διάλεξη Νίκου Λυγερού για LNG & Στρατηγική Σημασία για τη Θράκη – διαφωνίες με δήμαρχο, στηρίζει αιτήματα πολιτών για κλειστό κύκλωμα αεριοποίησης και αλλαγή στη χωροθέτηση της πλωτής μονάδας [βίντεο, ηχητικό]
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, Φωτογραφίες/Γραφικά
Την Τρίτη 12/4/2016 στις 19:30 ο κ. Νίκος Λυγερός, προσκεκλημμένος του δήμου Αλεξανδρούπολης, ανέπτυξε το θέμα της στρατηγικής σημασίας του LNG για τη Θράκη. Η ομιλία του και η συζήτηση που ακολούθησε, παρουσία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων (απ’ όσο είδα μόνο της συμπολίτευσης) αλλά και ενεργών δημοτών καθώς και μελών της Επιτροπής για το LNG, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αναρτώ το βίντεο που μαγνητοσκόπησε και ανέβασε στο youtube η ομάδα του κ. Λυγερού για την ενημέρωσή σας, σημειώνοντας τα κυριότερα σημεία κατά την άποψή μου, όπως και το ηχητικό που ηχογράφησα από τη συζήτηση που ακολούθησε μετά (μαζί με αποσπασματική απομαγνητοφώνηση).
Ο κ. Λυγερός είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, που δεν κατέγραψαν τα κανάλια ούτε τα τοπικά ΜΜΕ, σε μια ομιλία που η αντιπολίτευση έλαμψε δια της απουσίας της, όπως:
- ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τον αγώνα για χρήση ΜΟΝΟ κλειστού συστήματος αεριοποίησης (και ΟΧΙ υβριδικό όπως προβλέπει η άδεια και η ΜΠΕ – είπε μάλιστα ότι οι ενημερωμένοι δημότες είναι φυσικό να απαιτούν ΜΟΝΟ χρήση κλειστού συστήματος αεριοποίησης καθώς είναι περιβαλλοντικά αυτό που έχει τις μικρότερες επιπτώσεις σε αντίθεση με το ανοικτό),
- βρήκε ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ τους ενδοιασμούς των κατοίκων ως προς τη χωροθέτηση του έργου (θεωρώντας θετικό να εξεταστεί η εναλλακτική προτεινόμενη χωροθέτηση του πλοίου/μονάδας αεριοποίησης δυτικότερα, προς τη Μεσημβρία),
- ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών από την εταιρεία (τα οποία είναι ακόμα στον αέρα καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η τελική κοινοπραξία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το έργο) (σε αυτό συμφωνεί και η δημοτική αρχή) και
- είναι ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θέσεις που προτείνονται στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αλεξανδρούπολης (σε αυτό συμφώνησε και ο δήμαρχος, λέγοντας ότι ποτέ δε θα προχωρήσει η εγκατάστασή τους εκεί). Θεωρεί ότι οι περιοχές όπου χωροθετήθηκαν δεν είναι καλές για την περιοχή μας, ενώ ανέφερε ότι οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται πολλά κιλά “βρώμικων” σπάνιων γαιών για να κατασκευαστούν, όπως το νεοδύμιο.
Ειδικά η πρώτη θέση του κ. Λυγερού ενόχλησε το δήμαρχο, ο οποίος προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της λύσης του υβριδικού συστήματος και να τονίσει τα προβλήματα του κλειστού.
Ο κ. Λυγερός ξεκίνησε αναφερόμενος στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας μας (9 κάτω από την Κρήτη, 11 στα δυτικά της Ηπείρου) στα οποία γίνονται έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου/φυσικού αερίου και τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου που υπάρχουν ή σχεδιάζονται να κατασκευαστούν.
Το πετρέλαιο σε σχέση με το φυσικό αέριο έχει ρύπους. Η καύση του μεθανίου δίνει διοξείδιο του άνθρακα και νερό, ενώ το μεθάνιο είναι το πιο αποδοτικό αέριο. Το φυσικό αέριο μεταφέρεται με καράβια (κόστους 170-200 εκατ. ευρώ) σε υγρή μορφή με πίεση μία ατμόσφαιρα και θερμοκρασία -162°C, καθώς σε υγρή μορφή έχει 600 φορές μικρότερο όγκο.
Παρουσίασε τις περιοχές που υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου καθώς και τις πύλες εισόδου/αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη/Μεσόγειο (στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής τη μονάδα της Ρεβυθούσας, ενός μικρού νησιού στην Αττική).
- 23:09 – Αναφορά στις ανεμογεννήτριες “Η ΑΟΖ είναι πάρα πολύ καλή για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες σε απόσταση που να μη τις βλέπετε”
- 23:56 – Για τη χωροθέτηση του έργου στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης (με αναφορές σε… “κατεχόμενα“, “Πόλη” και Κωνσταντινούπολη)
- 26:42 – Γιατί επιλέγουμε τη λύση της πλωτής μονάδας αεριοποίησης (καραβιού) του υγροποιημένου φυσικού αερίου
- 28:08 – Γιατί η πλωτή μονάδα χωροθετείται στα 10 χλμ από την ακτή (στα όρια της ελληνικής επικράτειας των 6 ναυτικών μιλίων – αν είχαμε 12 ναυτικά μίλια ή ΑΟΖ θα μπορούσε να χωροθετηθεί μακρύτερα)
- 37:50 – Είμαι υπέρ των αιολικών πάρκων, υπέρ των φωτοβολταϊκών (μόνο των περιστρεφόμενων – όχι των σταθερών)
Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε την παραπάνω εισήγηση του κ. Λυγερού. Έχω ζητήσει το βίντεο αυτού του κομματιού (θυμάμαι ότι τα παιδιά της ομάδας Λυγερού τη βιντεοσκοπούσαν μέχρι τέλους) αλλά δεν είχα ακόμα ανταπόκριση. Εφόσον μου το στείλουν θα το ανεβάσω και αυτό (σ.σ. 15/4/2016 07:45 – σε δεύτερη επικοινωνία μου, με διαβεβαίωσαν ότι βίντεο από το μέρος της συζήτησης δεν υπάρχει, οπότε θα αρκεστούμε στο ηχητικό).
- 00:08 – Παρέμβαση Γιώργου Δεμερίδη
- 05:51 – Λυγερός/Λαμπάκης – Όχι στην υπάρχουσα χωροθέτηση των υπερακτίων πάρκων ανεμογεννητριών
- 08:43 – Παρέμβαση Ευάγγελου Λαμπάκη (μιλά για αντιδράσεις και επιχειρήματα των αντιδρώντων, ισχυρίζεται ότι αυτοί που αντιδρούν προσπαθούν να ακυρώσουν την όλη επένδυση)
- 13:23 – Παρέμβαση Παναγιώτη Μάνδαλου (μιλά για τις επιπτώσεις της χλωρίωσης του ανοικτού συστήματος στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, καθώς και για το κλειστό σύστημα αεριοποίησης)
- 17:43 – Ευάγγελος Λαμπάκης σε Π. Μάνδαλο: “Μας τρόμαξες! Να γίνει η επένδυση ή να μη γίνει;”
- 19:58 – Ευάγγελος Λαμπάκης – Η εταιρεία τι είπε; “Αν δούμε ότι χρειάζεται 100% κλειστό κύκλωμα…“
- 20:58 – Παναγιώτης Μάνδαλος για κλειστό κύκλωμα
- 22:16 – Νίκος Λυγερός – Εγώ είμαι υπέρ ΜΟΝΟ κλειστού
- 22:34 – Νίκος Λυγερός – Όταν ο λαός είναι ενημερωμένος πάντα ζητάει κλειστό.
- 23:10 – Νίκος Λυγερός – Επιμένετε να είναι ΜΟΝΟ κλειστό
- 28:07 – Χρήστος Κατσαντούρας – Για αδειοδότηση από τη ΡΑΕ των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της περιοχής μας και το κλειστό κύκλωμα
- 30:00 – Ευάγγελος Λαμπάκης – Επιχειρηματολογεί υπέρ του υβριδικού συστήματος
- 33:25 – Νίκος Λυγερός – Επιλέγω το μηδέν
- 34:13 – Γιάννης Μπουρκέλης – Για οπτική ρύπανση και κινδυνολογία γειτόνων με σκοπό να πλήξουν την τουριστική κίνηση στην περιοχή
- 35:34 – Νίκος Λυγερός – “Είστε ένας λαός και ο δήμαρχος εκλέγεται. Αν η πλειοψηφία αλλάξει, δεν εκλέγεται.” […] “…όταν είναι ενημερωμένοι οι πολίτες και δουν ότι υπάρχουν δύο επιλογές και προτιμούν τη μία, θα δείτε ότι ξαφνικά ο δήμαρχος θα πει ”η δεύτερη είναι πολύ καλύτερη” “.
- 38:40 – Πασχάλης Δρακόπουλος – Για κλειστό κύκλωμα, αντισταθμιστικά, δίκτυο διανομής φ.α. και ανεμογεννήτριες
- 47:12 – Νίκος Λυγερός – Σχόλιο για σπάνιες γαίες και καταστροφή περιβάλλοντος
- 47:55 – Αθανάσιος Γαλάνης – Παρέμβαση για ενεργειακά αποθέματα Κρήτης-Ηπείρου-Αιγαίου και περιοχή μας
- 53:53 – Παρέμβαση δεύτερη Παναγιώτη Μάνδαλου
Ο παρακάτω χάρτης από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χρησιμοποιήθηκε αρκετά στη συζήτηση του κ. Λυγερού με τους παρευρισκομένους. Δείχνει τη θέση Φ1 που προτείνεται να χωροθετηθεί το πλοίο/μονάδα αεριοποίησης, το πεδίο βολής του στρατού, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο χώρος αναμονής του λιμένα, το Δέλτα του Έβρου και η οριογραμμή των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Ο επόμενος χάρτης (ο 17.4 στη σελ. 330 του Τεύχους Β της ΜΠΕ του έργου) δείχνει τις εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης που πρότειναν οι μελετητές για την πλωτή μονάδα. Στη θέση Φ1 προτάθηκε τελικά η χωροθέτηση, στη θέση Ε1 δυτικότερα αναφέρονται ο κ. Δεμερίδης, ο κ. Μάνδαλος, ο κ. Μπουρκέλης και ο κ. Λυγερός στη συζήτηση που θα ακούσετε. Η θέση Κ1, πιο κοντά στην Αλεξανδρούπολη, είναι η τρίτη εναλλακτική.
Ο κ. Λυγερός παρουσίασε αυτό τον παρακάτω χάρτη, απαντώντας σε ερώτηση του στραγηγού Αθ. Γαλάνη, για να εξηγήσει τα αποθέματα πετρελαίου στον Ελλαδικό χώρο (τον βρήκα στο διαδίκτυο και το αναρτώ για να τον μελετήσετε).
==============
Διαβάστε αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένα από τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του κ. Λυγερού και το παραπάνω αναρτημένο ηχητικό.
12/04/2016 Νίκος Λυγερός για LNG στη Θράκη
[σ.σ. Αρχικά μιλά ο κ. Δεμερίδης, αναφέρει το εναλλακτικό σενάριο της χωροθέτησης της μονάδας αεριοποίησης δυτικότερα, στο ύψος της Μεσημβρίας, ενημερώνει και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ανέφεραν επιστήμονες σε ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη καθώς και για τις θέσεις της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου όπως δημοσιοποιήθηκαν με επιστολή της στο Υπουργείο.
Ο κ. Δεμερίδης δηλώνει ότι δεν είναι κατά της επένδυσης, ο κ. Λυγερός δηλώνει ότι οι ανεμογεννήτριες εκεί που χωροθετήθηκαν δεν πρέπει να γίνουν – και ο δήμαρχος συμφωνεί ότι δε θα γίνουν, ο κ. Λυγερός λέει ότι δεν θα είχε πρόβλημα αν το πλοίο αεριοποίησης αγκυροβολήσει τελικά στην εναλλακτική θέση που πρότειναν οι μελετητές δυτικότερα, προς τη Μεσημβρία].
Ευάγγελος Λαμπάκης (δήμαρχος Αλεξανδρούπολης): Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί τον τελευταίο χρόνο στην Αλεξανδρούπολη έχουμε φύγει από τη φιλοσοφία και τη στρατηγική και τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ένας σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και ασχολούμαστε με λεπτομέρειες. Και λεπτομέρειες οι οποίες αν ακουστούν από κάποιον, σε κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει θα πει “είναι η απόλυτη καταστροφή” […] για το περιβάλλον.
Λέει λοιπόν (σ.σ. αναφέρεται στους… αντιδρώντες), έχουμε τρία πράγματα τα οποία προσβάλλουν το περιβάλλον.
Πρώτον την ιχθυοπανίδα, διότι, λέει, ότι υπάρχει μία χλωρίωση στα στόμια διαφυγής, έτσι; Όπου εκεί υπάρχει χλωρίωση για να μην υπάρχει αυτό το πράσινο στα στόμια που είναι κάτω από το πλωτό και δεν βγαίνει προς τα έξω, άρα δεν βγαίνουν προς τα έξω, άρα δεν το μετράν καν γιατί εξουδετερώνεται…
Νίκος Λυγερός: Όχι, περίμενε. Η χλωρίωση που γίνεται είναι στην πραγματικότητα καλό για τη θάλασσα και η χλωρίωση, για όσους δεν το ξέρουν, το χλώριο εξατμίζεται. Άρα όσοι από σας ας πούμε, όσοι πίνετε νερό από τη βρύση και έχετε κλεισμένο το καπάκι, πίνετε χλώριο. Για να μην πίνετε χλώριο πρέπει όταν πάρετε το νερό σας να μην είναι ποτέ κλειστό το καπάκι γιατί ακόμα και μεσ’ στο ψυγείο εξατμίζεται το χλώριο. Άρα ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να το μετρήσουμε πιο πέρα γιατί στην πραγματικότητα θα έχει εξατμιστεί.
Παναγιώτης Μάνδαλος: Συγγνώμη.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν τελείωσα, θα σε καλύψω, για σας θα μιλήσω τώρα. Η θερμοκρασία του νερού η οποία χαμηλώνει στους 8 βαθμούς, όπου στα 20 μέτρα γίνεται 2 και στα 50 μέτρα γίνεται -0,5 βαθμούς, ούτε αυτό όμως, απ’ ότι μου είπαν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, δημιουργεί πρόβλημα στα ψάρια.
Νίκος Λυγερός: Σωστά.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Έτσι; Και το τρίτο είναι ότι θα αναγκαστούν αυτοί οι ψαράδες οι οποίοι γδέρνουν με τα εργαλεία τους το βυθό για να πάρουν όλα τα ψάρια με τα δίχτυα τους, θα αναγκάζονται να ψαρεύουν παράλληλα προς τον αγωγό γιατί αν παν κάθετα θα χτυπήσουν τα σύνεργά τους πάνω στον αγωγό και θα σπάσουν – τα σύνεργά τους, όχι ο αγωγός. Άρα λοιπόν αντί να ψαρεύουν έτσι, θα ψαρεύουν έτσι. […]
Νίκος Λυγερός: Εντάξει, είναι τώρα σαν να λες σε ένα σκακιστή ότι δεν μπορεί να πάει έτσι, να πάει έτσι. Εκεί είναι το πρόβλημα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Αυτά λοιπόν τα τρία πράγματα έχουν σηκώσει μία τεράστια σκόνη, έχουν δημιουργηθεί επιτροπές στην Αλεξανδρούπολη, έχουν δημιουργηθεί τραγικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις…
Νίκος Λυγερός: Ώπα, ώπα. Λοιπόν, περίμενε, περίμενε. Πρώτα απ’ όλα εμένα μου αρέσει όταν υπάρχουν επιτροπές.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ δεν είπα ότι είναι κακό.
Νίκος Λυγερός: Εγώ, εμένα μ’ αρέσει ο λαός…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Επειδή είναι επιτροπή η οποία τρέχει από Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καβάλα και προσπαθεί να πείσει ότι αυτά που σου είπα είναι τραγικά για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Νίκος Λυγερός: Πρώτον εμένα μ’ αρέσει ο λαός να οργανώνεται, να κοιτάζει τα πράγματα και να ενημερώνεται. Τώρα αν δω ανθρώπους να λένε πράγματα τα οποία δεν έχουν νόημα, θα φανεί στο τέλος. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ετοιμότητα από το λαό και όχι απλώς να κάθεται να δει, εντάξει έγινε – δεν έγινε.
Ευάγγελος Λαμπάκης: […δυσνόητο….] αφού δεν μπορούμε να καταφέρουμε το έργο να το φέρουμε πιο μπροστά, μη τυχόν και χάσουμε τελικά την επένδυση.
Νίκος Λυγερός: Νομίζω ότι κανείς δε θα χάσει την επένδυση, απλώς θα υπάρχουν λεπτομέρειες. Εμένα δηλαδή αυτή η λεπτομέρεια που άκουσα τώρα για την αλλαγή της πορείας (σ.σ. την εναλλακτική χωροθέτηση που πρότειναν οι μελετητές δυτικότερα, προς τη Μεσημβρία) δεν είναι μια λεπτομέρεια, είναι καλό. Τι θέλω να πω: οι επιτροπές μπορεί μερικές φορές το 90% να είναι άχρηστο και να είναι στη μελέτη αλλά δεν το ξέρουν, αλλά μπορεί το 10% να προσφέρει μια δυνατότητα στην πόλη να το βελτιώσει. Άρα δεν είμαι τόσο κάθετος σ’ αυτό. Απλώς θα είμαι κάθετος όταν θα ακούσω μία βλακεία, θα το πω κάθετα, μην ανησυχείς.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ δεν λέω αυτό που λες.
Νίκος Λυγερός: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ λέω ότι όλα αυτά τα οποία γίνονται προσπαθούν να ακυρώσουν την όλη επένδυση.
Νίκος Λυγερός: Εννοείς να μην γίνει καθόλου;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ακριβώς.
Νίκος Λυγερός: Όχι, όχι, αυτό θα ήταν τραγικό, τραγικό λάθος.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Τραγικό λάθος. Για ποιους;
Νίκος Λυγερός: Για τη Θράκη.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Για τη Θράκη. Πες το δυνατά αυτό. Αυτό θέλω να ακούσω τόσην ώρα.
Νίκος Λυγερός: Με δουλεύεις.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι, καθόλου.
Νίκος Λυγερός: Δηλαδή εδώ υπάρχει κάποιος που…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Πες το δυνατά.
Νίκος Λυγερός: Μα το είπα όλη την ώρα. Δεν είπα…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Πιο δυνατά. Μπορείς; Δεν κάνω πλάκα. […] τι τραβάω…
Νίκος Λυγερός: Άκου, εσύ τα τραβάς, είσαι δήμαρχος. Εγώ δεν είμαι εκλεγμένος.
Ευάγγελος Λαμπάκης: […] Χριστός είμαι; Δεν κατάλαβα.
Νίκος Λυγερός: Μη στεναχωριέσαι, υπάρχει και η ανάληψη. [γέλια]
[…Το λόγο παίρνει ο Παναγιώτης Μάνδαλος, βιολόγος και μιλά για το χλώριο και τα υποπροϊόντα της χλωρίωσης – το χλώριο λέει ότι δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – και τις επιπτώσεις τους στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής… Μιλά ακόμα για το κλειστό κύκλωμα αεριοποίησης – προτείνει λύση εξουδετέρωσης του κόστους της κλειστής αεριοποίησης…]
Παναγιώτης Μάνδαλος: Ο δήμαρχος λέει “είμαι κατά”. Δεν είμαι κατά.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Πώς δεν είπε κανείς; Η εταιρεία τι είπε; “Εγκρίνεται το 50% κλειστό και το 50% ανοικτό, αλλά όμως” είπε ότι “αν χρειαστεί και θελήσει ο λαός και αποδειχθεί ότι χρειάζεται 100% κλειστό, αμέσως κλειστό”.
[…]
Νίκος Λυγερός: Άρα, κάτι πολύ απλό. Άμα θέλετε μια στρατηγική συμβουλή, εγώ είμαι υπέρ μόνο του κλειστού.
Παναγιώτης Μάνδαλος: Συμφωνούμε απολύτως.
Νίκος Λυγερός: Μην παιδεύεστε. Όταν η διαφορά του κόστους, γι’ αυτό που γίνεται, τίποτα. Σημασία είναι όταν ο λαός είναι ενημερωμένος, πάντα ζητάει κλειστό. Άρα αυτό που έχει σημασία […] να το ξέρεις, η χώρα το έχει ανάγκη […] είναι πολύ απλό, του λες εσύ “εμείς θέλουμε αυτό”. Τίποτε άλλο. Δεν έχει πρόβλημα. Αφού υπάρχει τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. Απλώς όταν είσαι σε περιοχές που δεν έχει κανέναν, τότε εντάξει θα το κάνουμε ανοικτό. Εγώ λέω απλώς ότι το καλύτερο, περιβαλλοντικά, εντάξει και θα συμφωνήσω με τον κύριο (μετά από το τέταρτο που κρατάει το ένα του λεπτό) (σ.σ. Αναφέρεται στη χρονική διάρκεια της παρέμβασης Μάνδαλου :-)) είναι ότι συμφωνούμε, να είναι κλειστό. Και σας λέω απλώς, επιμένετε προς αυτή την κατεύθυνση.
[…]
Παρέμβαση έκανε και ο κ. Χρήστος Κατσαντούρας, ανέφερε ότι έχει αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ η κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην εταιρεία Θρακική Αιολική 1 ΑΕ, συμφερόντων συμπτωματικά πάλι του κ. Κοπελούζου, και ένα γιγάντιο θαλάσσιο αιολικό πάρκο 375 MW – σχετικά με το ανοικτό-κλειστό σύστημα είπε ότι ως ιδιωτική επένδυση το κόστος λειτουργίας είναι σημαντικό και η εταιρεία επιλέγει τη λύση που έχει το μικρότερο λειτουργικό κόστος.
Ο κ. Λυγερός απάντησε ότι “εμείς εύλογα, ως λαός, θέλουμε μία άλλη. Τόσο απλά. Γιατί μία εταιρεία όταν έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα με το λαό, επιλέγει τη λύση που έχει το λιγότερο κόστος συνολικά, άρα αν έχει το λαό τώρα ο οποίος δεν το θέλει, θα σου πει “εντάξει ρε παιδιά θα το κάνουμε έτσι“. Γι΄αυτό εγώ λέω για τις επιτροπές, που λέει ο δήμαρχος, είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά έχεις μια ζώνη επιρροής και μπορείς να πεις ‘εγώ θέλω πιο πολύ αυτό και όχι αυτό‘, ενώ αν δεν έχεις ιδέα για το θέμα, δε γνωρίζεις, λες “παιδιά, γιατί να μην το κάνουμε”, εδώ είναι η διαφωνία μας. Για μένα οι γνώσεις είναι αυτό που σε προστατεύει και από κρατικές επενδύσεις και από ιδιωτικές, γιατί εγώ διαφωνώ στη διαφοροποίηση που κάνατε. Εμένα, άμα είναι το κράτος που μου κάνει μια κωλοεπένδυση και μου χαλάει την περιοχή, δεν το κάνω. Ε τότε θα πω στο λαό να αλλάξουμε κυβέρνηση. Τόσο απλά.
Ευάγγελος Λαμπάκης: […] Όσον αφορά για το άλλο, δεν πρέπει να έχουμε γνώση για το τι σημαίνει ανοικτό και κλειστό;
Νίκος Λυγερός: Βεβαίως, βεβαίως.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Δηλαδή, εάν η εταιρεία […] και μας λέει ότι “το μισό κλειστό και το μισό ανοικτό σημαίνει ότι είναι τόσο μικρή η χλωρίωση που δεν αξιολογείται και δεν μετριέται καν”, έξω κάτω από την εξέδρα, πιο κάτω από την εξέδρα, κάτω από το πλωτό, εμείς τι θα πούμε; “Όχι, θέλω κλειστό”;
Νίκος Λυγερός: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Για να υποστεί ζημία; Για ποιο λόγο;
Νίκος Λυγερός: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Πρέπει να αποδείξουμε ότι…
[…]
Νίκος Λυγερός: Θα σου αποδείξω, μπορεί και να χαρεί ο κύριος (σ.σ. για τον κ. Μάνδαλο μιλάει). Λέω λοιπόν, όταν υπάρχει ένα όριο, εντάξει, εγώ το βλέπω […] στα βαρέα μέταλλα στα φρούτα. Όταν υπάρχει ένα όριο πρέπει να ξέρεις ότι μετά από μερικά χρόνια στις τιμές που σου δίνουν ότι το όριο αυτό, ποιος το σκέφτηκε. Αν εγώ μπορεί να εξασφαλίσω ότι από το 0 […], που δεν έχει μηδέν μόνο μετά, μπορώ να περάσω στο μηδέν με μία τεχνική, πάντοτε επιλέγω αυτήν. Διότι αυτό που έχω δει είναι ότι, όταν έχουμε ας πούμε ένα 0,3 μετά από δέκα χρόνια μου βγαίνουν οι επιστήμονες και μου λένε ότι το 0,3 είναι καρκινογόνο και το αφήσανε. [σ.σ. Αναφέρει παράδειγμα με αμίαντο στα οδοστρώματα της Γαλλίας και υπολείμματα βαρέων μετάλλων στα μαρούλια, τις τομάτες και τη χρήση ζεολίθου για τη μείωση των υπολειμματικών βαρέων μετάλλων σε αυτά…]
Και λέω πάλι, εδώ στο δήμαρχο, εφόσον υπάρχει λύση και μπορείς να ψεκάσεις τα μαρούλια σου με ζεόλιθο και να περάσεις στο μηδέν, εγώ πάντοτε θα προτιμώ μία λύση που μου δίνει μηδέν.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν είναι το καλύτερο αυτό, όμως. Γιατί λέει “στο κλειστό 100% κύκλωμα δημιουργούνται τόσες συμπιέσεις μέσα, που υπάρχουν κίνδυνοι από άλλη μεριά”.
Νίκος Λυγερός: Όχι, όχι, όχι…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Έτσι λένε οι επιστήμονες, όχι εγώ.
Νίκος Λυγερός: Μα κι εμείς είμαστε επιστημονική κοινότητα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ε ναι, δεν είμαστε όμως χημικοί.
Νίκος Λυγερός: Ναι, αυτό δεν έχει σχέση με τη χημεία, το κλειστό.
Παναγιώτης Μάνδαλος: Συγγνώμη, και το γεωθερμικό πεδίο τότε έχει πιέσεις.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ε… Εντάξει… Αποκλείεις τότε την πράσινη ενέργεια παντελώς. Είναι πράσινη ενέργεια το φυσικό αέριο;
Παναγιώτης Μάνδαλος: Είναι πράσινη ενέργεια. Πολύ σωστά είναι. Και τα δύο είναι το ίδιο, οι πιέσεις δημιουργούνται…
[…Παρέμβαση Γιάννη Μπουργκέλη για οπτική ρύπανση της εξέδρας στη θέση που θα χωροθετηθεί η μονάδα που επηρεάζει τις παραλίες Αγίας Παρασκευής και Κυανής Ακτής – προτείνει τη δυτικότερη θέση στη Μεσημβρία… – ο κ. Λυγερός συμφώνησε με το δυτικό σενάριο χωροθέτησης]
Νίκος Λυγερός: Είναι πολύ απλό, είστε ένας λαός και ο δήμαρχος εκλέγεται. Ο δήμαρχος λοιπόν, εκλέγεται από μία πλειοψηφία. Αν η πλειοψηφία αλλάξει, δεν εκλέγεται. Άρα κατά συνέπεια δεν έχει γραμμένο “κόπανος” (σ.σ. δείχνει το κούτελό του). Που σημαίνει ότι όταν είναι ενημερωμένοι οι πολίτες και δουν ότι υπάρχουν δύο επιλογές και προτιμούν τη μία, θα δείτε ότι ξαφνικά ο δήμαρχος θα πει “η δεύτερη είναι πολύ καλύτερη“.
[…]
Πασχάλης Δρακόπουλος: Ήθελα να πω λίγο, επειδή παρακολουθώ το έργο από την αρχή. Είχε γίνει μία φορά ενημέρωση από την εταιρεία στο δημοτικό συμβούλιο και εκεί πέρα μας μίλησαν για κλειστό κύκλωμα, ότι θα χρησιμοποιήσουν μόνο κλειστό κύκλωμα…
Νίκος Λυγερός: Ωραία.
Πασχάλης Δρακόπουλος: …κάτι το οποίο άλλαξε όταν ψηφίστηκε τελικά η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο κάποιους μήνες μετά. Εκεί παρουσίασαν για πρώτη φορά το μεικτό, ανοικτό και κλειστό σύστημα, το υβριδικό. Ένα θέμα είναι αυτό. Είναι θετικό βέβαια ότι κι εσείς συμφωνείτε ότι είναι λογικό οι κάτοικοι, κάποιοι που έχουν τέλος πάντων μία περισσότερη περιβαλλοντική ευαισθησία να ζητάνε κλειστό σύστημα. Ένα είναι αυτό.
Νίκος Λυγερός: Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί περάσαν στο υβριδικό ενώ…
Πασχάλης Δρακόπουλος: Για λόγους κόστους, γιατί όταν είναι μόνο κλειστό, μας είπε κιόλας ο μελετητής που ήρθε πριν λίγες μέρες, ότι το κλειστό σύστημα επειδή καίει φυσικό αέριο για να αεριοποιήσει το υγροποιημένο, έχει κάποιο κόστος παραπάνω (σ.σ. εννοούσα λειτουργικό κόστος), ενώ το ανοικτό χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του θαλάσσιου, της θάλασσας. Αλλά μας είπε επίσης ότι βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών εκπέμπονται μονοξείδιο, διοξείδιο του άνθρακα και… έχουν κάποιο πρόβλημα με τους όρους (σ.σ. ο κ. Ευθυμιάδης ισχυρίστηκε ότι η χρήση μόνο κλειστού συστήματος δημιουργεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τέτοιες που είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, αν θυμάμαι καλά).
Νίκος Λυγερός: Περίμενε, περίμενε. Πρέπει να ξέρετε ότι τα καράβια LNG έτσι όπως είναι φτιαγμένα κανονικά, έχουν πάντοτε διαρροές. Πάντα. Εντάξει, μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο 2%. Άρα τώρα η τεχνολογία στην Ιαπωνία χρησιμοποιεί αυτή τη διαρροή για καύσιμο για το ίδιο το καράβι. Άρα δεν μπορώ να ακούσω τέτοια πράγματα ενώ εδώ πήγαμε στα Ποσειδώνια, είναι αρκετά μεγάλο αλλά έχει πολλά γιωτ, θα καταλάβετε ότι αυτοί το παρουσίασαν σαν καινοτομία και δημιουργεί ένα φαινόμενο τούρμπο για το καράβι, έχουμε μείωση και για το διοξείδιο του άνθρακα και για το διοξείδιο του αζώτου και για τα NOx που λένε. Εντάξει; Αυτό σημαίνει ότι τα καράβια την ώρα που λειτουργούν χρησιμοποιούν ίδια τεχνολογία.
Όταν λοιπόν κάποιος μου λέει ότι ενώ είμαι σε φάση αεριοποίησης και κάνω αέριο και θα χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι από το αέριο για να το κάνω αυτό, μια χαρά θα κάνεις, μια χαρά θα κάνεις.
Πασχάλης Δρακόπουλος: Το δεύτερο θέμα εκτός από αυτό είναι ένα θέμα που απασχόλησε τους κατοίκους και το δημοτικό συμβούλιο, είναι τα ανταποδοτικά με τα οποία μας λένε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε γιατί δεν υπάρχει…
Ευάγγελος Λαμπάκης: …αντισταθμιστικά, όχι ανταποδοτικά…
Πασχάλης Δρακόπουλος: …ναι, συγγνώμη κ. Δήμαρχε, τα αντισταθμιστικά. Πιστεύω ότι θα ήτανε μία ένδειξη καλής θέλησης και στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης αν ο επενδυτής, γίνει τελικά το έργο, να κάνει μία επένδυση στην περιοχή για να δείξει ας πούμε ότι θέλει να βοηθήσει…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Νομικό είναι το θέμα, δεν υπάρχει ακόμη κοινοπραξία, τώρα δημιουργείται. Μόλις υπάρξει, κατευθείαν…
Νίκος Λυγερός: Μπράβο. Αυτό…
Πασχάλης Δρακόπουλος: Οπότε είναι… Εγώ θέλω… Και ένα τρίτο θέμα επειδή είναι…
Νίκος Λυγερός: Όχι, όχι, περίμενε γιατί αυτό ήταν η απάντηση του δημάρχου. Απαντάω κι εγώ. Λοιπόν. Πρώτο είναι σωστό ότι είναι νομικό. Δεύτερο, να ξέρετε ότι στρατηγικά δεν είναι καθόλου καλό για την εταιρεία να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα πριν γίνει η κοινοπραξία, γιατί σημαίνει ότι σίγουρα θα σου κάνει μια λαδιά.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Μα δεν μπορεί.
Νίκος Λυγερός: Όχι περίμενε, είναι και δικηγόρος ο δήμαρχος…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Δε μπορεί. Μα δεν μπορεί.
Νίκος Λυγερός: Περίμενε. Λοιπόν, ξαναλέω. Όταν ακόμα και σου το λέει ότι “εγώ θα σου κάνω αυτό, αυτό και αυτό” να ξέρεις, εμείς – στρατηγική, το πρώτο πράγμα που ακούμε γιατί όταν μας δίνουν τόσα πολλά είναι σίγουρα κάτι θα έχει… κρυφά. Άρα στην πραγματικότητα ποτέ δεν το κάνουν και μετά νομικά στέκει διότι την ώρα που γίνεται η αληθινή κοινοπραξία τότε μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις αυτά. Κι εσείς πρέπει να είστε έτοιμοι να πείτε: “Εγώ θέλω αυτό και όχι αυτό”.
Πασχάλης Δρακόπουλος: Το τρίτο θέμα είναι, επειδή μιλάμε και για στρατηγική, είναι ότι η περιοχή μας αν και περνάνε τόσοι αγωγοί και σχεδιάζονται και άλλα έργα, δεν έχει – οι καταναλωτές εμείς – δεν έχουμε πρόσβαση στο φτηνό φυσικό αέριο. Αυτό τώρα με την πίεση της περιφέρειας προσπαθούν τώρα και ακούσαμε ότι θα ενταχθούν όλες οι πρωτεύουσες της περιφέρειας μαζί με την Ορεστιάδα, θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ και θα γίνουν δίκτυα στις πόλεις, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό γιατί επιτέλους και οι κάτοικοι θα καταλάβουν την αξία του φυσικού αερίου.
Νίκος Λυγερός: Έχετε απόλυτο δίκιο γιατί στην αρχή, νομίζω το παρατηρήσατε, για μένα θα είναι εντελώς απαράδεκτο, ειδικά όταν θα είμαστε και οι ίδιοι παραγωγοί φυσικού αερίου, να μην έχουμε δίκτυο να τροφοδοτούμε τα δικά μας τα σπίτια. Δηλαδή το γελοίο, θα κάνουμε φυσικό αέριο, θα το πουλάμε στο εξωτερικό για να αγοράσουμε πετρέλαιο για να το καίμε εδώ. Δηλαδή θα τρελαθούμε. Άρα και βέβαια το δίκτυο πρέπει να εξαπλωθεί, και όταν είμαστε τόσο κοντά η απόσταση σε μέτρα αγωγού είναι το πιο σημαντικό κριτήριο όσον αφορά το κόστος. Άρα όταν εσείς είστε δίπλα σ’ έναν αγωγό και δίπλα σ’ έναν συνδετήρα, ε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην κάνεις αγωγό τοπικά.
Πασχάλης Δρακόπουλος: Περνάει μέσα από την πόλη μας, από την οδό Αδριανουπόλεως.
[σ.σ. Αναφέρω και ένα τέταρτο θέμα για τις ανεμογεννήτριες, στη χωροθέτηση των οποίων ο κ. Λυγερός και ο κ. Δήμαρχος έχουν αντίρρηση, είναι όμως η επένδυση εκείνη των ΑΠΕ που δίνει θεσμοθετημένα αντισταθμιστικά στους κατοίκους της περιοχής όπου τοποθετούνται με έκπτωση κατευθείαν στο λογαριασμό ρεύματός τους.]
==================
Διαβάστε ακόμα:
- 12/3/2016 – pamemprosta.org – Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης [αρχεία]
- 21/2/2016 – pamemprosta.org – Έκφραση άποψης (παρωδία) για τη Μ.Π.Ε. του Α.Σ.Φ.Α. Αλεξανδρούπολης από το Δ.Σ. του δήμου Αλεξανδρούπολης στις 28/12/2012 [Ηχητικό]
- 16/2/2016 – pamemprosta.org – Περιφερειακό Συμβούλιο της 17/12/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης της εταιρείας GASTRADE Α.Ε. [Επίσημα Πρακτικά Περιφερειακού Συμβουλίου/Διαύγεια]
- 12/2/2016 – pamemprosta.org – Δημοτικό Συμβούλιο της 6/2/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση επί της παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου «Περί παραχωρήσεως αιγειαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων» (ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, LNG Ομίλου Κοπελούζου) [Ηχητικό, Διαύγεια]
- 13/1/2015 – pamemprosta.org – Ορίστηκε η διαδρομή του χερσαίου αγωγού ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης – Δείτε τους χάρτες και τους πίνακες των θιγόμενων ιδιοκτησιών
- 14/3/2013 – pamemprosta.org – Περίληψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης