Μηνύματα αγάπης στους πρόσφυγες, Μεγάλη Δευτέρα σήμερα, από δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη Έβρου μέσα από το Status 94,2 FM [ηχητικά, απομαγνητοφωνήσεις]
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Προσφυγικό
Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Status Radio 94,2 FM, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς απεύθυναν… μόνο αγάπη στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες από τη Συρία που ταλαιπωρούνται από την ελληνική γραφειοκρατία και ανοργανωσιά, για να υποβάλλουν χορήγησης αιτήματα ασύλου εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα μέρη που φιλοξενούνται προσωρινά, σε Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, μέχρι και Ειδομένη.
Ακούστε τα ηχητικά, διαβάστε τους διαλόγους των αιρετών με το δημοσιογράφο και κρίνετε. Διαβάστε και το παρακάτω κείμενο που αναφέρεται στη σημερινή λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, την πρώτη μέρα της εβδομάδας των Παθών… Προσωπικά με προβλημάτισε, νομίζω πως έχει σχέση με όσα ζούμε και ακούμε γύρω μας, είτε πιστεύουμε είτε όχι. Εσείς τι λέτε;
Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία μας, έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου.
Η ιστορία του είναι η ακόλουθη. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος υιός του Ιακώβ. Η προσωπικότητα του και η ενάρετη ζωή του, «ενοχλούσε» τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Θέλοντας να απαλλαγούν από την παρουσία του, τον πούλησαν σαν σκλάβο. Ο Ιωσήφ, ως σκλάβος, έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί αγοράστηκε από τον Πεντεφρή, ένα αυλικό του Φαραώ. Μην υποκύπτοντας όμως, στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πεντεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και φυλακίστηκε. Από την φυλακή βγήκε, όταν ερμήνεψε ένα όνειρο του Φαραώ, και μέσω αυτής της ερμηνείας έσωσε τους κατοίκους της Αιγύπτου από λιμό.
Στο όνειρο του ο Φαραώ είχε δει στην όχθη του Νείλου να βόσκουν επτά παχιές αγελάδες και να φυτρώνουν επτά ψηλά και εύρωστα στάχια. Στην συνέχεια όμως του ονείρου παρουσιάστηκαν επτά ισχνές αγελάδες που έφαγαν τις προηγούμενες, ενώ τα στάχια «πνίγηκαν» από νέα επτά που ήταν όμως άρρωστα και αδύνατα. Η ερμηνεία που έδωσε ο Ιωσήφ, ήταν ότι για επτά χρόνια στην Αίγυπτο οι καλλιέργειες θα αποδώσουν πολλούς καρπούς και γενικά θα επικρατήσει ευφορία. Τα επτά όμως αυτά χρόνια, θα τα διαδεχθούν επτά χρόνια λιμού και ξηρασίας. Και όντως έτσι έγινε. Οι Αιγύπτιοι όμως είχαν, μετά τις υποδείξεις του Ιωσήφ, αποθηκεύσει τρόφιμα και τα επτά χρόνια του λιμού τα πέρασαν αλώβητοι. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους ανθρώπους των γύρω περιοχών. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η οικογένεια του Ιωσήφ, ο οποίος εντωμεταξύ είχε ανέλθει στην Αιγυπτιακή κοινωνία και είχε λάβει πολλά αξιώματα. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του, ζήτησαν βοήθεια από την Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Ιωσήφ όπου ήταν ο υπεύθυνος διανομής των αποθηκευμένων αγαθών. Ενώ οι ίδιοι δεν αναγνώρισαν τον αδερφό τους, εκείνος κατάλαβε ποιους είχε απέναντι του. Εκείνη την στιγμή, φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ψυχής του Ιωσήφ. Όχι μόνο δεν τους τιμώρησε, αλλά δίνοντας τους συγχώρεση, κάλεσε όλη την οικογένεια του να εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και να γλυτώσει από την απειλή της πείνας.
Πηγή: Μεγάλη Δευτέρα
======================
Συνέντευξη Λαμπάκη στο Status Radio 94,2 FM τη Μεγάλη Δευτέρα 25/04/2016 στις 08:27
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμαρχος αφού αναφέρεται στην πρόταση που έκανε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταφορά των δικαστηρίων της πόλης στο Μύλο Μασούρα και τη χρησιμοποίηση του ακινήτου των δικαστηρίων ως πολιτιστικό κέντρο του δήμου και έδρα του «Ινστιτούτου Μελετών Αρχείων Θράκης», από το 05:58 και μετά αναφέρεται στο θέμα της συγκέντρωσης προσφύγων στην Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΕΣ στη Νέα Χιλή.
Άραγε οι εθελοντές του Πολυκοινωνικού που μάζευαν τρεις μέρες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στην Καβάλα, αν είχαν ακούσει πρώτα το δήμαρχό μας να εκφράζεται έτσι για τους πρόσφυγες θα συνέχιζαν το έργο τους; Μήπως η κριτική όλων θα πρέπει να εστιαστεί στο να παρέχονται τα απαραίτητα έγγραφα στους πρόσφυγες στους τόπους συγκέντρωσής τους και όχι στην απομάκρυνση της Υπηρεσίας Ασύλου από την πόλη μας;
Ακούστε το παραπάνω ηχητικό (από το 05:58 λεπτό) και διαβάστε την απομαγνητοφώνηση:
Σταύρος Αποστολίδης: Λοιπόν, για πάμε τώρα να ενημερώσουμε λίγο τους ακροατές μας. Όσοι έχετε περάσει από την είσοδο της Χιλής, πού ήταν παλιά τα γραφεία του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε.; (σ.σ. Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλλινοστούντων Ομογενών Ελλήνων). Εκεί όπου στεγάζεται σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου, έτσι; Μια υπηρεσία ασύλου η οποία ιδρύθηκε με περίεργες διαδικασίες, εγώ θα έλεγα, μάλλον δεν το πήραμε χαμπάρι την ώρα που ακριβώς ιδρύθηκε, θα μας τα πει τώρα ο δήμαρχος, θα δείτε απέναντι σε ένα οικόπεδο ελεύθερο που υπάρχει κάποια αντίσκηνα, κάποιοι έχουν κατασκηνώσει εκεί και μάλιστα ο αριθμός τους ποικίλλει. Κάποια στιγμή φτάσαν και τον αριθμό των 75, μαθαίνω. Σήμερα είναι ίσως λίγο λιγότεροι. Τι περίεργο συμβαίνει εκεί, δήμαρχε; Τι ισχύει;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Λοιπόν. Κι εγώ έπεσα από τα σύννεφα γιατί ενώ υπήρχε μία εξυπηρέτηση από ένα γραφείο ασύλου, πολιτικού ασύλου που έγινε βέβαια εν κρυπτώ, και δεν το πήραμε χαμπάρι κανείς μα κανείς, αλλά και αν το παίρναμε χαμπάρι με μια διαδικασία τέτοιου είδους…
Σταύρος Αποστολίδης: …Έγινε πριν από 2-3 χρόνια νομίζω, κ. Δήμαρχε, έτσι;
Ευάγγελος Λαμπάκης: …ναι, ναι, ακριβώς …με μια διαδικασία να εξυπηρετούν 10 ανθρώπους την ημέρα και να είναι 15, δε με ενοχλούσε και ιδιαίτερα. Στο κάτω κάτω θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, και αυτή ήταν η αιτιολογία, ότι έπρεπε να εξυπηρετήσει αυτούς οι οποίοι έρχονται δια θαλάσσης από Τουρκία εδώ στη Θράκη, και θα έλεγα ότι έχει μία λογική. Επειδή όμως στην Ελλάδα όλες οι λογικές παραβιάζονται, τι έχει γίνει τελικώς; Έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από διάφορα κέντρα συγκέντρωσης όχι μόνο πρόσφυγες αλλά και μετανάστες οι οποίοι έχοντας αρνητική άποψη όσον αφορά το αίτημά τους για την παροχή ασύλου, επειδή δεν κρίνονται τελικώς ως πρόσφυγες, μένουν εδώ.
Και εγώ ρωτάω λοιπόν, αυτοί όλοι που είναι 100 σήμερα εκεί πέρα και οι οποίοι έχουν στηθεί, έχουν στήσει αντίσκηνα στο κέντρο της Χιλής, έχουν κατευθυνθεί προς την Αλεξανδρούπολη, έχουν κάνει προχθές έφοδο στο κάμπινγκ, μπήκαν χωρίς να θέλουν να μπουν και θέλουν να κατασκηνώσουν στο κάμπινγκ του δήμου Αλεξανδρούπολης…
Σταύρος Αποστολίδης: Συνέβη αυτό;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Πώς;
Σταύρος Αποστολίδης: Συνέβη αυτό χθες;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Προχθές με τη βοήθεια της αστυνομίας και με πολύ κόπο μετά από μισή ώρα καταφέραμε να τους βγάλουμε έξω, είναι και απαιτητικοί ξέρεις, ε; Και δεν είναι μόνο πρόσφυγες, είναι και μετανάστες οικονομικοί.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι… Για πόσα άτομα πρόκειται, δήμαρχε; Για πόσα άτομα πρόκειται;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ήταν καμιά 20αριά άτομα τα οποία βέβαια υποκινούνται από κάποιους άλλους οι οποίοι το παίζουν ευαίσθητοι. Αν θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι δεν δικαιούνται ιδιαίτερα πολιτικό άσυλο, μιλάω και για αυτή την περίπτωση, την κατηγορία, και οι οποίοι έχουν φύγει ως οικονομικοί μετανάστες από τις χώρες τους, αυτούς εγώ δεν έχω καμία διάθεση να τους τρατάρω. Έτσι; Και είμαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Αλλά αν θέλουν, γιατί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λεν “μα είστε ευαίσθητος, τι θα κάνει ο δήμος, πρέπει να τους ταΐσετε, να τους ποτίσετε, να τους κοιμίσετε, να τους κάνετε ένα ζεστό μπάνιο”… Ποιους; Αυτούς οι οποίοι έρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος; Πρώτον και δεύτερον, εγώ θα γίνω πιο σκληρός ακόμα, Σταύρο, και να με συγχωρέσει οποιοσδήποτε είναι πάρα πολύ ευαίσθητος και δεν έχει τη δυνατότητα να ακούσει αυτό που θέλω να πω.
Αυτοί οι οποίοι φύγαν από εκεί, ας πούμε από τη Συρία, και περάσαν σε πρώτη χώρα που δεν είχε πόλεμο, από τη στιγμή που φεύγουν από εκεί, για μένα τουλάχιστον με τα φτωχά νομικά μου, λέω ότι δεν είναι πια πρόσφυγας. Έχει χάσει το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα. Ήταν σε μια χώρα η οποία δεν είχε πόλεμο, αφ’ ης στιγμής πάτησε το πόδι του εκεί πέρα, έχει σωθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος της ζωής του.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: …και πάει σε μια άλλη χώρα που λέγεται Ελλάδα για να κάνει τι; Να σωθεί περισσότερο ακόμα; Πολύ παρακαλώ είναι νομικές έννοιες. Και βέβαια θα πω και κάτι άλλο…
Σταύρος Αποστολίδης: …Ναι αλλά δεν έχει δικαίωμα κ. Δήμαρχε ο κάθε οικονομικός μετανάστης, ο κάθε πρόσφυγας…
Ευάγγελος Λαμπάκης: …Οικονομικός μετανάστης…
Σταύρος Αποστολίδης: …ο κάθε οικονομικός μετανάστης να μετακινηθεί όπου θέλει.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Να μετακινηθεί. Αλλά μην επικαλείται…
Σταύρος Αποστολίδης: Αυτός ο οποίος όμως διώκεται για τις πολιτικές του ελευθερίες και διώκεται μάλιστα, κινδυνεύει μάλλον και η ζωή του, έτσι; Όταν μιλάμε για πρόσφυγες…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ωραία, ήταν λοιπόν στην Ιορδανία, ήταν στην Τουρκία, ήταν στο Λίβανο, πέρασε από ένα σωρό χώρες που δεν έχουν πόλεμο, με συγχωρείς.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Τον πρόσφυγα ο οποίος συνεχίζει για κάποιον λόγο…
Σταύρος Αποστολίδης: Καλά, θα κατηγορηθείτε τώρα γι’ αυτό που λέτε, αλλά…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν πειράζει. Ας κατηγορηθώ. Ας κατηγορηθώ. Τον πρόσφυγα που κινδυνεύει η ζωή του κι εκεί που πήγε, για κάποιον λόγο, έτσι; Για κάποιον λόγο ιδιαίτερο τον οποίο θα τον έχει μέσα στο φάκελό του, αυτόν να τον πάρω και στο σπίτι μου να του ικανοποιήσω όλες τις βιοτικές του ανάγκες, το φαγητό του, το μπάνιο του κλπ, έτσι; Γιατί έχει αληθινή ανάγκη. Αλλά αυτά τα μπουλούκια τα οποία έρχονται, αλήθεια γιατί δεν πολεμάνε εκεί στη Συρία; Εγώ αν ήμουνα, αν ήμουνα Σύρος, θα ‘μενα στη Συρία και θα διάλεγα μια παράταξη. Ποια παράταξη; Την παράταξη του Άσαντ, την παράταξη την άλλη; Δεν ξέρω ποια βρε αδελφέ, αλλά θα έμενα για να σώσω το σπίτι μου, να σώσω τον τόπο μου. Αυτά τα παιδιά τα 25άρικα, τα 30άρικα, τα 20άρικα που φεύγουν και περπατάνε στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης τώρα, γιατί φύγαν και δεν πολέμησαν στον τόπο τους;
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ειλικρινά, εγώ θέλω να το μάθω αυτό.
Σταύρος Αποστολίδης: Δήμαρχε. Τώρα, για να επιστρέψουμε στην περίπτωση των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται ως κατασκηνωτές απέναντι ακριβώς από το παλιό ίδρυμα Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. στη Χιλή, για πέστε μου, πώς προέκυψαν αυτοί οι άνθρωποι; Αληθεύει κατ’ αρχάς ότι κάποιοι εξ αυτών ήλθαν από την Ειδομένη;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Από την Ειδομένη, από το Κιλκίς, από τη Δράμα, από την Καβάλα, ακόμα και από την Αθήνα μαθαίνω κάποιοι έρχονται, γιατί μαθαίνουν ότι εδώ οι συνθήκες είναι ιδανικές. Και βέβαια…
Σταύρος Αποστολίδης: Εδώ στην Αλεξανδρούπολη;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Και απ’ ότι διαπίστωσα την Παρασκευή που πήγα το πρωί εκεί, υπήρχαν και κάποιοι, αυτοί οι άνθρωποι της αλληλεγγύης, οι οποίοι δεν αντιλέγω, μπορεί να έχουν ευαισθησία, αλλά μήπως σε κάποιο σημείο έχουν παραπάνω ευαισθησία απ΄ ότι πρέπει με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στους γηγενείς, να κάνουν κακό στους Έλληνες; Οι οποίοι δεν είμαστε και στην καλύτερη κατάσταση γιατί να θυμίσω σε αυτούς της αλληλεγγύης ότι ο δήμος της Αλεξανδρούπολης και η εκκλησία ταΐζουμε κάθε μέρα 600 ανήμπορους να ταΐσουν τον εαυτό τους ανθρώπους εδώ στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Το ξέρουν αυτό; Έχουν αλληλεγγύη για τους 600 ανήμπορους να ταΐσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους Αλεξανδρουπολίτες;
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Με συγχωρείτε, να τα λέμε όλα και να μην είμαστε υπερφίαλα ευαίσθητοι κάποιοι. Να πατάμε στη γη.
Σταύρος Αποστολίδης: Δε μου λέτε τώρα, θα έχετε μία σύσκεψη μαθαίνω σήμερα με την κυρία Αδάμ, Αδάμου, κάπως έτσι;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Η κυρία Αδάμ λοιπόν, με την οποία μίλησα την Παρασκευή…
Σταύρος Αποστολίδης: Τι ιδιότητα έχει η κ. Αδάμ; Τι είναι; Είναι η προϊσταμένη…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Είναι η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πολιτικού Ασύλου στην Αθήνα.
Σταύρος Αποστολίδης: Στην Αθήνα. Και έρχεται στην Αλεξανδρούπολη επί του συγκεκριμένου θέματος; Για το συγκεκριμένο θέμα;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Μόνο γι’ αυτό. Ζήτησα τον αστυνομικό διευθυντή, ζήτησα τον περιφερειάρχη να είναι εδώ στο γραφείο μου να το συζητήσουμε. Εγώ δεν αντέχω αυτή την κατάσταση. Διότι όταν εξαιρείται η Θράκη και ιδιαίτερα εδώ εμείς που είμαστε στα σύνορα και ξαφνικά βρίσκομαι με 100 μουσουλμάνους οι οποίοι δεν ξέρω αν όλοι πραγματικά έχουν την ανάγκη της ευαισθησίας μας… Δύο να ‘ναι μονάχα αυτοί οι οποίοι απεργάζονται άλλα πράγματα, κινδυνεύουμε από χίλια πράγματα. Και μη μου πει κάποιος “πολύ ευαίσθητος δεν είσαι ρε Λαμπάκη;” Ναι, είμαι ευαίσθητος. Γιατί όταν κάποιες άλλες φορές κάποιοι μιλάν σε ανύποπτο χρόνο για την ευαισθησία των ισορροπιών της Θράκης, τότε βέβαια αυτοί είναι ευαίσθητοι εθνικά. Τώρα; Είναι ευαίσθητοι ανθρωπιστικά αλλά το εθνικό σημείο της υπόθεσης δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε, πρέπει να μένει.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι. Το αίτημα των ανθρώπων αυτών, δήμαρχε, ποιο είναι; Έρχονται δηλαδή εκεί στην υπηρεσία ασύλου και ζητούν, έχουν καταθέσει δηλαδή από αυτούς τους 20, τους 75 παλαιότερα, έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Αααα… Καταθέτουν αίτηση ασύλου ενώ πριν από 15-20 μέρες εξυπηρετούνταν περίπου 10-11 άνθρωποι, τώρα μαθαίνω εξυπηρετούν 30 ημερησίως. Που σημαίνει ούτε 70 ούτε 100 είναι, είναι πολλοί περισσότεροι και φοβάμαι (γέλια) ότι αν συνεχιστεί αυτό σε 15 μέρες θα έρθουν 500 εδώ στην Αλεξανδρούπολη.
Σταύρος Αποστολίδης: Δηλαδή όταν λέτε “εξυπηρετούνται” τι εννοείτε; Τους χορηγούν πολιτικό άσυλο δηλαδή;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι, διεκπεραιώνεται η έρευνα του φακέλου τους.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι, που σημαίνει πως μπορεί να απορρίπτεται κιόλας, προφανώς.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Που σημαίνει ότι μπορεί να απορρίπτεται κιόλας. Αυτοί οι οποίοι απορρίπτεται, βλέποντας την Αλεξανδρούπολη για πάρα πολλούς λόγους, μένουν εδώ.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Και έτσι δημιουργείται μία κερκόπορτα σ’ αυτή την περήφανη απόφαση που την πιέσαμε από χίλιες μεριές για να την πάρουμε εμείς οι τοπικοί θεσμικοί, μόνο οι τοπικοί θεσμικοί, έτσι;
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: …της αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας. Έτσι; Μόνο. Το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να μην εισπράττουν κάποιοι επινίκια που δε χρειάζεται να εισπράξουν. Δημιουργείται λοιπόν μία κερκόπορτα μέσα από την οποία μπορεί να προσβληθεί αυτή η… [σ.σ. διακοπή στο ηχητικό] …με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε μέρα και περισσότερους από αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους αλλά και από άλλους οι οποίοι έχουν το χαρακτήρα μόνο του μετανάστη…
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: …του οικονομικού μετανάστη και αντιλαμβάνεσαι τι μπορεί να γίνει μαζί με όλους αυτούς να εμφιλοχωρήσουν και στοιχεία τα οποία δεν είναι ότι καλύτερο για την εθνική μας… [σ.σ. διακοπή στο ηχητικό] …
Σταύρος Αποστολίδης: …απ’ όσο το γνωρίζετε, αλλά ας σας το ρωτήσω. Γνωρίζετε μήπως η επόμενη πιο κοντινή, ας το πούμε, υπηρεσία ασύλου που υπάρχει εδώ στην περιοχή μας, πού βρίσκεται; Δηλαδή έχουμε στην περιοχή μας στην Αλεξανδρούπολη, την αποκτήσαμε πριν από δύο χρόνια είπαμε, με περίεργο τρόπο…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Ειλικρινά δεν μπορώ να σας πω, δεν το ξέρω το θέμα αυτό. Δεν ξέρω πού υπάρχουν γραφεία πολιτικού ασύλου.
Σταύρος Αποστολίδης: Το γεγονός πάντως ότι έρχονται από την Ειδομένη, από το Κιλκίς ή από την Καβάλα, έρχονται εδώ και καταθέτουν εδώ αίτημα χορήγησης ασύλου, ε…
Ευάγγελος Λαμπάκης: …Μπορεί να γίνει μια Ειδομένη εδώ, είναι τόσο απλό.
Σταύρος Αποστολίδης: Ακριβώς.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Έτσι; Εκεί με κέντρο τη Χιλή όπου εμείς, τώρα μην απαριθμήσω τι ζημιά παθαίνουμε. Λοιπόν, ζημιά πρώτη, τουριστικά. Η Χιλή είναι ένα τουριστικό θέρετρο, με πολλές ταβέρνες, με πολλά δωμάτια ενοικιαζόμενα που έρχονται κάθε χρόνο διάφοροι από διάφορες χώρες, Πολωνία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, ξενοδοχείο πεντάστερο το Alexander, δίπλα ακριβώς είναι, έτσι;
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι, ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Και βέβαια όλο αυτό το συνονθύλευμα εκεί πέρα δεν είναι ότι καλύτερο για την τοπική μας οικονομία. Αυτοί όλοι έρχονται προς Αλεξανδρούπολη, ήδη κάναν εφόρμηση προς το κάμπινγκ, αν πάθει ζημιά το κάμπινγκ με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρω τι ζημιά μπορούν να κάνουν, είναι πια πολύ απαιτητικοί και δημιουργούν προβλήματα πάρα πολλά. Αν λοιπόν δημιουργήσουν ζημιές οι οποίες χρειάζονται αποκαταστάσεις και δημιουργήσουν αρνητικό πρόσημο στον προϋπολογισμό, στον ισολογισμό μάλλον της ανωνύμου δημοτικής επιχειρήσεως…
Σταύρος Αποστολίδης: …της ΔΗΤΕΑ… (σ.σ. εννοεί της ΤΙΕΔΑ ΑΕ)
Ευάγγελος Λαμπάκης: …ξέρετε, ότι με δυο συνεχείς αρνητικούς προϋπολογισμούς, κλείνει η επιχείρηση η δημοτική (σ.σ. Τα ακίνητα της ΤΙΕΔΑ, όπως ανέφερε πρόσφατα στο ΔΣ ο κ. Απόστολος Φωτιάδης, ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και στο δημόσιο-ΤΑΙΠΕΔ, η ΤΙΕΔΑ απλώς εισπράττει τα μισθώματά τους. Και να κλείσει η ΤΙΕΔΑ το πιθανότερο θα είναι ότι το προσωπικό της θα μεταφερθεί στο δήμο – όπως έγινε πρόσφατα και με τον ΑΠΟΚΔΑ – και τα δημοτικά ακίνητα θα έρθουν σαν έσοδα και έξοδα στο δήμο Αλεξανδρούπολης). …και θα μου πει το ΤΑΙΠΕΔ “γεια σας, το παίρνω εγώ μετά”. Δηλαδή είναι από πίσω κρύβονται πάρα πολλοί εχθροί τους οποίους ο απλός λαός δεν τους ξέρει, και ιδιαίτερα αυτοί οι πολύ, οι περισσότερο από εμένα ευαίσθητοι. Ε δεν πρέπει εγώ να δω λίγο και τα τοπικά συμφέροντα;
Σταύρος Αποστολίδης: Τώρα για πέστε μου, την κυρία Αδάμ τι θα της πείτε; Τι αίτημα θα της καταθέσετε;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Να φύγει από ‘δω το γραφείο του πολιτικού ασύλου γιατί είναι η κερκόπορτα για hot spot, στην ουσία είναι hot spot αυτό.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Και αν είναι να μείνει, το πολύ πολύ να είναι μόνο για αυτούς οι οποίοι έρχονται με πλεούμενα από την Αίνο, από τη Σαμοθράκη κλπ. Μόνο γι’ αυτούς.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι αλλά δήμαρχε, αυτό δε σημαίνει όμως ότι, με ποιον τρόπο θα απαγορεύει κάποιον να ‘ρθει και να ζητήσει, να καταθέσει…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Να το πάρει από εδώ το γραφείο αυτό, να το πάει αλλού.
Σταύρος Αποστολίδης: Αυτό σας λέω, δηλαδή μπορεί ναι μεν να υπάρχει, να είναι γραμμένο στα κατάστιχα δεδομένο ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς οι οποίοι έρχονται δια θαλάσσης στην Αλεξανδρούπολη, έτσι; Αλλά πώς…
Ευάγγελος Λαμπάκης: Αυτοί προκύπτουν. Φαίνεται στο φάκελό τους από πού ήρθαν.
Σταύρος Αποστολίδης: Πώς θα απαγορεύσεις τον μετανάστη από την Ειδομένη να ‘ρθει στην Αλεξανδρούπολη και να καταθέσει τι θα, όταν θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη θα είναι αργά, πια.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Αν έχει, αν έχει με απόφαση της κεντρικής πολιτείας το γραφείο αυτό συγκεκριμένη αρμοδιότητα για συγκεκριμένους μετανάστες…
Σταύρος Αποστολίδης: …θα το μάθουν και δε θα ‘ρθουν θα μου πείτε…
Ευάγγελος Λαμπάκης: …ε, βέβαια. Δε θα ‘ρθουν. Κι επιτέλους να το πάρουν από εδώ. Δεν μπορεί να διακινούν ευαίσθητα αισθήματα πατριωτικά και εθνικά για τη Θράκη και από την άλλη μεριά να βάζουν μέσα απ’ την κερκόπορτα εκατοντάδες μετανάστες…
Σταύρος Αποστολίδης: Έχει στελέχη αυτή η δομή εκεί, δήμαρχε;
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ βρίσκω έναν ευγενέστατο κύριο, δύο φορές πήγα, πραγματικά ευγενέστατος ο οποίος σκοτώθηκε να με εξυπηρετήσει και τις δύο φορές, φέρνοντάς με σε επαφή με τη διευθύντρια, η οποία είπαμε δεν υπάρχει εδώ πέρα προϊστάμενος, έτσι; Προϊστάμενος είναι η κ. Αδάμ στην Αθήνα.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Εδώ το πολιτικό άσυλο το γραφείο δεν έχει προϊστάμενο αλλά το παιδί αυτό, δε θυμάμαι και το επώνυμό του, είναι εξυπηρετικότατο, ευγενέστατο, δηλαδή με εντυπωσιάζει ο τρόπος που λειτουργεί…
Σταύρος Αποστολίδης: Καλά, εντάξει…
Ευάγγελος Λαμπάκης: …και μαζί με έναν δυο ακόμα, δεν ξέρω, οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σ’ έναν χώρο ο οποίος ούτε υγειονομικά είναι ο καλύτερος αλλά ούτε και νομίζω θέλουν πολλοί να παν σε αυτό το χώρο και να προσφέρουν υπηρεσίες.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι, σωστά. Λοιπόν σας ευχαριστούμε δήμαρχε.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Κι εγώ Σταύρε.
Σταύρος Αποστολίδης: Θα περιμένουμε με αγωνία το τι θα προκύψει από τη σύσκεψη αυτή που θα’ χετε σε λίγο με την κυρία Αδάμ.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Θα περιμένουμε. Ακριβώς, ακριβώς.
Σταύρος Αποστολίδης: Για να δούμε. Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα.
Ευάγγελος Λαμπάκης: Καλημέρα, καλημέρα.
===================
Συνέντευξη Πέτροβιτς στο Status Radio 94,2 FM τη Μεγάλη Δευτέρα 25/04/2016 στις 09:51
“Να φύγετε, να πάτε αλλού” λέει και ο κ. Πέτροβιτς. Έχει ήδη, λέει, η Π.Ε. Έβρου ένα γραφείο Ασύλου στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Οπότε, λογικά, δεν τον ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος των μεταναστών που αναγκάζονται να ταξιδεύουν χωρίς λόγο για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χαρτιά τους (θα μπορούσε κάλλιστα η πολιτεία να τους εξυπηρετεί στα σημεία συγκέντρωσής τους σε Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, Ειδομένη). Ίσως δεν τον ενδιαφέρει αν θα συρρεύσουν στο εξής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας… Αρκεί να φύγει το γραφείο από τη Χιλή Αλεξανδρούπολης…
Σταύρος Αποστολίδης: Θα παραμείνουμε στο θέμα του hot spot εδώ στην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα στη Χιλή. Η συνάντηση που λέγαμε λίγο πριν θα γίνει και με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και με το δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κ. Πέτροβιτς είναι στη γραμμή μας, καλημέρα αντιπεριφερειάρχα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Καλή σας μέρα, κ. Αποστολίδη, καλή μεγάλη εβδομάδα.
Σταύρος Αποστολίδης: Λοιπόν, όλα τα ‘χαμε τώρα, αυτό μας μάρανε να ασχολούμαστε, έτσι; Τι θα γίνει και με το ιδιότυπο αυτό hot spot που στήθηκε χωρίς καν να πάρει χαμπάρι κανείς, περί αυτού δεν πρόκειται, κύριε αντιπεριφερειάρχα;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ακριβώς κύριε Αποστολίδη, είναι μια ιστορία η οποία βλέπετε να εμφανίζεται και να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των συμπολιτών μας εδώ στην Αλεξανδρούπολη και βέβαια το θέμα αρχίζει και προκαλεί, όπως πληροφορούμαι, και αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και από τους γονείς φοιτητών που βρίσκονται στην περιοχή της Χιλής, που βλέπουν αυτά τα άτομα να κατασκηνώνουν και να περιφέρονται αλλά και να κάθονται στις εισόδους των πολυκατοικιών. Υπάρχει ένα κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά δε θα μπω εγώ σ’ αυτή τη λογική, θα βάλω κάποια άλλα ζητήματα σήμερα στο τραπέζι…
Σταύρος Αποστολίδης: Όταν λέτε “υπάρχει έντονο κλίμα ανησυχίας” δεχθήκατε δηλαδή εσείς…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ναι.
Σταύρος Αποστολίδης: …ερωτήσεις ή υπήρξε κινητοποίηση των πολιτών της περιοχής;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ε…. όχι…
Σταύρος Αποστολίδης: Τι έγινε;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ακριβώς. Δεχθήκαμε παράπονα, αν θέλετε.
Σταύρος Αποστολίδης: Από κατοίκους της Χιλής κυρίως;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Από κατοίκους της Χιλής και από γονείς παιδιών που φοιτούν στην Ακαδημία.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι. Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Από άλλες περιοχές, βέβαια, που… Οι φοιτήτριες κυρίως…
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: …απευθύνονται στους γονείς τους και τους εκφράζουν την ανησυχία τους όταν βλέπουν αυτά τα άτομα να βρίσκονται στις εισόδους των πολυκατοικιών…
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι. Αυτό γιατί συνέβη; Τρομάξαν οι φοιτήτριες; Ενοχλήθηκαν οι φοιτήτριες από μετανάστη;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Όχι, όχι, κ. Αποστολίδη, δεν είναι αυτό. Υπήρξε μια ανησυχία, κάποιοι εξ’ αυτών αφοδεύουν, κάποιοι ουρούν μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών, έχουμε και τέτοια φαινόμενα.
Σταύρος Αποστολίδης: Α, τόσο καλά… Μάλιστα. Λοιπόν, σήμερα θα γίνει μια συνάντηση με την κ. Αδάμ, έτσι;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ακριβώς.
Σταύρος Αποστολίδης: Η κ. Αδάμ είναι η προϊσταμένη της υπηρεσίας ασύλου του υπουργείου εξωτερικών, αν δεν κάνω λάθος; Εσωτερικών μάλλον.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ακριβώς, ακριβώς.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Και όπως μας είπε θα μας ενημερώσει επ’ αυτού.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Να ξέρετε κάτι. Ισχύει…
Σταύρος Αποστολίδης: Την καλέσατε εσείς την κ. Αδάμ ή έρχεται από μόνη της;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Εεεε όχι, υπήρξαν διαμαρτυρίες, επικοινώνησε και ο δήμαρχος, επικοινώνησα κι εγώ προσωπικά…
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Η κ. Αδάμ είπε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, μίλησε και με το δήμαρχο και αφορά την Αλεξανδρούπολη, να γίνει στο γραφείο του δημάρχου. Βέβαια εμείς είμαστε κάθετοι ως περιφέρεια και επαναλαμβάνω τη θέση του περιφερειάρχη ότι δε θα δεχθούμε να δημιουργηθούν τέτοιου είδους δομές στην περιοχή μας. Βέβαια κάποιοι δημιούργησαν αυτή τη δομή όπως πληροφορήθηκα, κ. Αποστολίδη, αυτή η δομή δημιουργήθηκε ως ιδέα συστάθηκε το ’13 και λειτούργησε στις αρχές του ’14.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Εεε… Βέβαια σιγά σιγά…
Σταύρος Αποστολίδης: Ποιος τη δημιούργησε αυτή τη δομή κ. Πέτροβιτς;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προφανώς. Δηλαδή δημιουργήθηκε…
Σταύρος Αποστολίδης: Όχι, πριν από δύο χρόνια Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπήρχε κ. Αντιπεριφερειάρχα, υπήρχε…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Όχι, όχι, ναι, το Εσωτερικών.
Σταύρος Αποστολίδης: Το Εσωτερικών τότε, ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Προφανώς το Εσωτερικών. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι λειτουργούν κάποια πράγματα σαν κερκόπορτες. Θα σας πω το εξής μόνο. Ότι στον Έβρο έχουμε κατορθώσει μέσα από τη σωστή λειτουργία της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας να αποτρέψουμε την είσοδο μεταναστών, παράνομων εισερχομένων ατόμων από την περιοχή, σε ποσοστό 90%. Θυμόσαστε το ζοφερό 2012 όπου είχαμε φτάσει να περνούν 10.000 άτομα το μήνα από την περιοχή της Ορεστιάδας.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Όταν λοιπόν τα σύνορα τα διασφαλίζει η αστυνομία, θα δεχθούμε να δημιουργήσουμε μία δομή μέσα στην περιοχή μας, δηλαδή μία πίσω πόρτα στην οποία θα εισέρχονται άτομα που μπαίνουν από άλλες περιοχές και έρχονται και εγκαθίστανται εδώ μέχρι να τους παραστεί το άσυλο; Εσείς δηλαδή πώς το αντιλαμβάνεστε;
Σταύρος Αποστολίδης: Κ. Πέτροβιτς, με συγχωρείτε τώρα δυο λεπτά. Πρόκειται για ανθρώπους, πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι τι χαρακτηριστικά έχουν; Έχουν δηλαδή ζητήσει ήδη άσυλο, πολιτικό άσυλο, δεν το πήραν και έρχονται στην Αλεξανδρούπολη να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους δηλαδή; Τι συμβαίνει;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Όχι, όχι, όχι κ. Αποστολίδη, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Σταύρος Αποστολίδης: Περί τίνος πρόκειται;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Είναι εντελώς διαφορετικά. Δηλαδή ότι έχουμε εδώ πέρα μια διαφορετική δομή, μια διαφορετική δομή η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Ότι τέτοιου είδους γραφεία, για να σας το πω έτσι, λειτουργούν στην Αθήνα, στο Φυλάκιο και στην Αλεξανδρούπολη. Αντιλαμβάνεστε;
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Αντιλαμβάνεστε; Αντιλαμβάνεστε τι λέω δηλαδή; Ότι στο Φυλάκιο υπάρχει ένα τέτοιο γραφείο αντίστοιχο, στο Φυλάκιο στην Ορεστιάδα.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ο Έβρος έχει δύο τέτοια γραφεία. Στη Θεσσαλονίκη γιατί δε λειτουργεί; Σε άλλες πόλεις της Ελλάδος γιατί δε λειτουργεί τέτοιο πράγμα;
Σταύρος Αποστολίδης: Στη Θεσσαλονίκη δε λειτουργεί αντίστοιχο γραφείο;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Όχι. Απ’ ότι πληροφορούμαι…
Σταύρος Αποστολίδης: Είπατε στο Φυλάκιο, στην Αθήνα και πού αλλού;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Απ’ ότι πληροφορούμαι στην Αθήνα κι εδώ και στο Φυλάκιο.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Είπαν ότι και στη Θεσσαλονίκη ότι θα λειτουργήσει λίαν συντόμως.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι. Δεν μπορώ να καταλάβω τώρα, πώς προέκυψε στην Αλεξανδρούπολη ειδικά κάτι τέτοιο.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Αυτό ναι, αυτό το κτίριο κ. Αποστολίδη, αυτό το γραφείο κ. Αποστολίδη έτσι; Δεν ξέρω με ποια λογική, δεν ξέρω με ποια λογική δημιουργήθηκε στην περιοχή μας. Δε γνωρίζω τη λογική.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα. Ο αριθμός…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Σήμερα λοιπόν πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις.
Σταύρος Αποστολίδης: Ο αριθμός των μεταναστών που έχει έρθει μέχρι τώρα, κ. Πέτροβιτς, ποιος είναι ο μέγιστος;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Εμείς έχουμε την εκτίμηση, έχουμε την εκτίμηση και από τις πληροφορίες που έχουμε, γιατί δεν δίνει κανείς στοιχεία…
Σταύρος Αποστολίδης: …Ναι…
Σταύρος Αποστολίδης: Ότι έχουν μαζευτεί γύρω στα 80 με 90 άτομα.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Κι ότι έχουν περάσει κι άλλα, βέβαια.
Σταύρος Αποστολίδης: Βέβαια αυτή τη στιγμή αν περάσει κανείς από τη Χιλή θα δει πολύ λιγότερα άτομα, δεν είναι τόσα πολλά. Εεεε…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Στη Χιλή; Στη Χιλή ναι, στη Χιλή ναι αυτή την ώρα. Αλλά σας είπα ότι έχουν συγκεντρωθεί και 80 και 90 άτομα.
Σταύρος Αποστολίδης: Ακριβώς. Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Αλλά σε κάθε περίπτωση, προσέξτε κάτι, έχουμε την πληροφορία ότι κάποια δικηγορικά γραφεία ή και κάποιοι, γιατί εδώ πέρα έχουμε, υπάρχουν και κάποιοι εκ των αλληλέγγυων οι οποίοι έχουν έρθει και μένουν σε ξενοδοχεία, είναι κάποιοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οι οποίοι μένουν στα ξενοδοχεία…
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: …έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Άρα δεν ξέρω ποιοι, πώς και γιατί ωθούν αυτούς τους ανθρώπους εδώ. Κάποιοι τους κατευθύνουν εδώ με τη λογική ότι θα τους παρασχεθεί πιο γρήγορα εξυπηρέτηση σε ότι αφορά τα έγγραφα τα οποία ζητούν.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Κοιτάξτε, αυτά που σας αναφέρω είναι στοιχεία τα οποία εμείς έχουμε συλλέξει ως αντιπεριφέρεια σε μια προσπάθεια…
Σταύρος Αποστολίδης: Συγγνώμη, κ. Πέτροβιτς, δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας που θα μπορούσε να προσεγγίσει τους ανθρώπους αυτούς και να τους ρωτήσει “ποιος σας είπε βρε παιδιά να ‘ρθείτε εδώ; Με βάση ποιες οδηγίες σηκωθήκατε και αφήσατε την Ειδομένη και ήρθατε στην Αλεξανδρούπολη”.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ναι, είπα κ. Αποστολίδη ρωτήσαν άτομα και να σας πω και κάτι γιατί και οι δημοσιογράφοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους όταν ρωτούν και λένε αυτοί οι άνθρωποι…
Σταύρος Αποστολίδης: Όχι, δε μιλώ για το δημοσιογραφικό τώρα έργο, μιλάω τώρα για τη διαδικασία την… την κανονική.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ωραία, αφήστε το δημοσιογραφικό… ωραία. Αυτοί οι άνθρωποι, λένε οι άνθρωποι αυτοί ότι μας είπαν όταν ήμασταν στην Αθήνα και από δικηγορικά γραφεία και άλλοι φίλοι μας ότι εκεί υπάρχει ένα γραφείο ασύλου, εξυπηρέτησης, το οποίο λειτουργεί με πιο γρήγορους ρυθμούς και μπορούμε να εξυπηρετηθούμε πιο γρήγορα, πιο τάχιστα στα αιτήματά μας.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα. Τόσο καλά, ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Τόσο καλά.
Σταύρος Αποστολίδης: Τώρα προφανώς θα είναι σε θέση να υποδείξουν κιόλας ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που τους ενημέρωσαν.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Προφανώς, αλλά δεν λεν.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Δεν λεν, συμπατριώτες μας, είπε κάποιος.
Σταύρος Αποστολίδης: Α μάλιστα, ναι.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Συμπατριώτες μας.
Σταύρος Αποστολίδης: Καλά, η δική σας θέση ως αντιπεριφέρεια ποια είναι ακριβώς τώρα, τι θα πείτε στην κυρία, δηλαδή τώρα; “Κλείστε το”; Τι θα πείτε στην κ. Αδάμ σήμερα;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ξεκάθαρη, ξεκάθαρη. Να το πάρετε και να το πάτε αλλού.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Αυτό θα πω κύριε Αποστολίδη. Ήδη έχω στην περιφερειακή ενότητα ένα τέτοιο γραφείο, στο Φυλάκιο. Έχω. Δύο θα αποκτήσει ο Έβρος; Πού; Εδώ στα σύνορα; Δηλαδή σφραγίζουμε τα σύνορα για να μην έχουμε είσοδο παράνομων και παράτυπων και όλα αυτά τα λεκτικά σχήματα μεταναστών και προσφύγων και θα τους έχουμε να ‘ρχονται και θα δημιουργήσουμε εδώ στην περιοχή μας ένα καταυλισμό; Γιατί κάποιοι εξ’ αυτών στήνουν σκηνές κ. Αποστολίδη.
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι, μα το είδα, δεν… Μιλήσαμε τηλεφωνικά, να πούμε, το απόγευμα της Παρασκευής, εεε γιατί πραγματικά μου έκανε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση η κατασκήνωση τέτοιων ανθρώπων στο κέντρο της Χιλής, ουσιαστικά.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Ακριβώς κ. Αποστολίδη. Και είμαστε μπροστά σε… Εεεε κοιτάξτε. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα πλέον και όχι συγκεχυμένα. Το προηγούμενο διάστημα, μέσα στη γενικότερη σύγχυση, δεν μπορούσαμε να ‘χουμε, αν θέλετε, ξεκάθαρη εικόνα για το πώς και γιατί αυτό το γραφείο ιδρύθηκε εδώ στην περιοχή μας κάτω από τη μύτη όλων των αρχών και με ποιο σκοπό. Σήμερα λοιπόν που το φαινόμενο αρχίζει πλέον και παίρνει αυτές τις εκρηκτικές διαστάσεις, αρχίζει και εμφανίζεται και πλήρης ανάπτυξη αυτού του γραφείου και ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί.
Σταύρος Αποστολίδης: Μάλιστα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Και αν ξέρετε αυτό διαδοθεί ευρέως, αντιλαμβάνεστε.
Σταύρος Αποστολίδης: Ε καλά, είναι θέμα, αντιπεριφερειάρχη μου, είναι θέμα ημερών, όχι εβδομάδων, είναι θέμα ημερών και οι 80 που είπατε να γίνουν 180 και 580 σε σύντομο χρονικό διάστημα…
Δημήτρης Πέτροβιτς: Και 1.080…
Σταύρος Αποστολίδης: Ε ναι, αστειεύεστε; Φυσικά.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Δε θα γίνει η Χιλή Ειδομένη, δε θα γίνει η Χιλή Ειδομένη, ούτε…
Σταύρος Αποστολίδης: Ναι, για να δούμε.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Καταλάβατε; Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό που λέω… Εμείς θα αντιδράσουμε…
Σταύρος Αποστολίδης: Καλά, να δούμε πόσο ξεκάθαρη θα είναι και η κυρία Αδάμ. Τι ώρα είναι η συνάντησή σας;
Δημήτρης Πέτροβιτς: Εμείς θα αντιδράσουμε… Είναι στις 10:30. Εμείς θα αντιδράσουμε. Και ο δήμαρχος είναι… είμαστε συντεταγμένοι σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Σταύρος Αποστολίδης: Ευχαριστούμε, κ. αντιπεριφερειάρχα, ες αύριον τα σπουδαία που θα μας πει και τα αποτελέσματα της ημέρας αυτής.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Να είστε καλά, καλημέρα.
Σταύρος Αποστολίδης: Καλημέρα.
Δημήτρης Πέτροβιτς: Καλημέρα σας, κ. Αποστολίδη.
=====================
Ρεπορτάζ Ανδρέα Χονδρού στο Maximum FM 93,6 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 25/4/2016
Μπράβο στον Ανδρέα Χονδρό που σήμερα τόνισε ότι εθελοντές στην Υπηρεσία Ασύλου στη Χιλή είναι οι ίδιοι εθελοντές που βοηθάνε και τους Έλληνες στην πόλη μας, όλο το χρόνο. Επίσης μας ενημερώνει ότι οι περισσότεροι που έρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου είναι Σύριοι (στους τελευταίους 34 που ήρθαν, μόνο 4 ήταν μη Σύριοι).
Ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης τη Δευτέρα 25/04/2016
Λίγα λόγια για την Υπηρεσία Ασύλου (από τη σελίδα του ΥΠ.ΕΣ.)
Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (http://asylo.gov.gr/)
Η Υπηρεσία Ασύλου συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου. Η Κεντρική Υπηρεσία προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου και τα Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου έχουν ως αποστολή, μέσα στα όρια της τοπικής τους αρμοδιότητας, την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας και ειδικότερα:
- τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία,
- την παραλαβή και εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας,
- την παραλαβή των προσφυγών και τη διαβίβασή τους στην Αρχή Προσφυγών,
- την ενημέρωση των αιτούντων διεθνή προστασία για τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,
- τον εφοδιασμό των αιτούντων διεθνή προστασία καθώς και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα,
- τη διευκόλυνση των αιτούντων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υποδοχής σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς,
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Βορείου Έβρου (σ.σ. Φυλακίου Ορεστιάδας)
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Νοτίου Έβρου (σ.σ. Χιλής Αλεξανδρούπολης)
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης
- Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου
- Αυτοτελές Κλιμακίο Ασύλου Αμυγδαλέζας
- Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Πάτρας
- Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Ξάνθης
- Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Χίου
- Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Λέρου
==============
Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Νοτίου Έβρου
Ελληνική Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Νοτίου Έβρου
http://asylo.gov.gr/?page_id=275
Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Νοτίου Έβρου ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Ιουλίου 2013.
Έχει τοπική αρμοδιότητα την εδαφική περιφέρεια των δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης, καθώς και των νομών Ροδόπης και Ξάνθης.
Διεύθυνση: Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Νοτίου Έβρου
Έδρα:
Λ.Μάκρης 1-Β, Τ.Κ 68100,
Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης
Τηλέφωνο: 25510-35170
Φαξ: 25510-35168
Email : pga.alexandroupolis@asylo.gov.gr
απο την κυβέρνηση και τα μνημόνια ποιος θα μας σώσει; τα γυναικοπαιδα που περιμεναν τοσες μερες στον δρομο και τους εδιωξαν χωρις να τους κανουν τα χαρτια τι φταινε; Τους εστειλαν εδω χωρις να ξερουν τι θα τι τιποτα θα βρουν μπροστα τους. Μας νοιαζει πως ονομάζονται; Ειμαστε ασφαλείς στη θρακη απο τους προσφυγες ενταξει… ολη η Ελλαδα καηκε και προσπαθουμε να ζησουμε με το τιποτα κανεις δεν μπορει να μας πει να μην αγαπαμε. Καποιοι ανθρωποι απλα ξεχωρίζουν αλλα δεν εχουν την ευκαιρια ουτε θα την εχουν. Ειμαστε ολοι στο ιδιο καζανι. Υποφέρουμε. Προσφυγες ειμαστε και εμεις στον τοπο μας ετσι μας κατάντησαν χωρις σφαιρες ακομα ενας σκληρος ψυχολογικος πολεμος. Ας αιτηθούν και ας απαιτησουν εργασια. Ας ξεσηκωθουν και για τα δικαιωματα που χασαμε οι Αρχοντες μας λοιπον πιο δυνατα γιατι τα αυτια μας βουλωσαν. Το χωμα της γης αυτης δεν εχει στομα που πειναει. Οι ανθρωποι που πατανε σε αυτα τα χώματα εχουν.
Βάσει του Κανονισμού ΕΚ 604/2013 (ονομαζόμενου και «Δουβλίνο ΙΙΙ»), η πρώτη χώρα εισόδου ενός αλλοδαπού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνήθως την υποχρέωση να εξετάσει και να αποφανθεί για την αίτηση ασύλου του. Αυτό σημαίνει Απάντηση για τον δήμαρχο σας….ότι όσοι εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως πρώτη χώρα εισόδου την Ελλάδα, ακόμη κι αν καταθέσουν αίτηση ασύλου σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θα επιστραφούν στην Ελλάδα για να εξεταστεί η αίτησή τους. Εάν η αίτησή τους έχει ήδη απορριφθεί στην Ελλάδα, δεν εξετάζεται ξανά