Υπέρ της κατεδάφισης του Καπνομάγαζου ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαμπάκης το 2007 – είχε προτείνει μάλιστα τη δημιουργία πολυόρωφου… πάρκινγκ [αποφάσεις ΔΣ – βίντεο – ηχητικά]
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία PDF, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δημοτικά Ακίνητα, Δημοτικό Συμβούλιο, Επίσημα Πρακτικά, Ηχητικά, Καπνομάγαζο (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Λαμπάκης Ευάγγελος, Μεγάλα θέματα δήμου, Συνεντεύξεις

Ευάγγελος Λαμπάκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης / Καπνομάγαζο (νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη) πριν την αποκατάστασή του κτιρίου ως διατηρητέο κτίριο
Στα εγκαίνια της νέας Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης την περασμένη Τρίτη 17/5/2016, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφερόμενος στην αγορά του ακινήτου το 1995 ισχυρίστηκε (ανακριβώς) ότι ο σχεδιασμός της τότε δημοτικής αρχής του κ. Ηλία Ευαγγελίδη ήταν να λειτουργήσει το Καπνομάγαζο ως σταθμό του ΚΤΕΛ.
Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη, το ακίνητο αγοράστηκε επί δημαρχίας του κ. Ευαγγελίδη από τους συνιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ ώστε να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στους πάντες, δείτε για παράδειγμα ένα ρεπορτάζ της 11/10/2011 στη Δέλτα Τηλεόραση (το παρουσιάζει μάλιστα ο υπάλληλος του δήμου μας, κ. Δημοσθένης Δούκας, ενώ το ρεπορτάζ εκφωνεί η κ. Έλενα Σώκου).
Λέει η δημοσιογράφος κ. Σώκου: “Το 1995 επί δημαρχίας Ευαγγελίδη χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο και περνά στην κυριότητα του δήμου προκειμένου να αναστηλωθεί και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού“.

Ομόφωνη απόφαση αγοράς Καπνομάγαζου επί δημαρχίας κ. Ηλία Ευαγγελίδη, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα η “εκπλήρωση πολιτιστικών σκοπών” (20/12/1995, Αρ. Απόφ. Δ.Σ. 450/1995) (κλικ για μεγέθυνση)
Σε εμφάνισή του δημάρχου κ. Λαμπάκη χθες Δευτέρα 23/5/2016 στο ραδιόφωνο του Status 94,2 FM και το δημοσιογράφο κ. Σταύρο Αποστολίδη και σε ερώτηση του pamemprosta.org (θέσαμε την ερώτηση ως… “ακροατής κ. Νίκος” για να μην εισπράξουμε χαρακτηρισμούς αλλά απάντηση από τον κ. δήμαρχο) ο κ. Λαμπάκης ανέφερε ότι δε θυμάται να είχε ψηφίσει υπέρ της κατεδάφισης και να είχε προτείνει τη δημιουργία πολυόρωφου πάρκινγκ…
Λέει ο κ. δήμαρχος στο παραπάνω ηχητικό:
…συζητήσεις γινόταν τότε, και θυμάμαι ότι ακόμα και ο κ. Λασκαράκης ο οποίος έχει μία αισθητική και λόγω του επαγγέλματός του, ήταν υπέρ της κατεδάφισης. Ειλικρινά δε θυμάμαι αν εγώ ποτέ ψήφισα κάτι τέτοιο, αλλά θυμάμαι ότι ο αγώνας της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και ημών τότε, ως αντιπολίτευση, ήταν να σώσουμε το κτίριο. Αυτό μένει, και οτιδήποτε άλλο είναι λεπτομέρεια. Τώρα το πολυόρωφο πάρκινγκ […] όχι, δεν το θυμάμαι καν αυτό, δε νομίζω να συνέβη κάτι τέτοιο.
Επειδή αναφέρεται στον κ. Λασκαράκη, παραθέτουμε σχόλιό του πρώην δημοτικού συμβούλου και εκδότη της εφημερίδας “Η Γνώμη” την περασμένη Παρασκευή 21/5/2016, στο οποίο αναφέρεται στο σκεπτικό της ψήφου του στο ΔΣ του Αυγούστου του 2007:

Σχόλιο κ. Γιάννη Λασκαράκη στη Γνώμη της Παρασκευής 20/5/2016 σχετικά με την ψήφο του στο ΔΣ του Αυγούστου του 2007 που αποφάσισε ομόφωνα την κατεδάφιση του Καπνομάγαζου.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο Sferikos 99,2 και το δημοσιογράφο κ. Σάκη Σταυρίδη το πρωί της Τρίτης 17/5/2016 (παραμονή των εγκαινίων – ακούστε το στο facebook εδώ ή στην ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου εδώ) ο κ. δήμαρχος παρουσίασε για άλλη μία φορά τον εαυτό του μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που… κράτησαν ζωντανό το κτίριο. Λέει χαρακτηριστικά:
[…] αυτό το κτίριο πέρασε βέβαια και βάσανα το ίδιο το κτίριο … και το ίδιο το κτίριο βασανίστηκε ώσπου έφτασε κάποια στιγμή να συζητιέται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σοβαρά και η κατεδάφισή του. Τελικώς σώθηκε με τις παρεμβάσεις διάφορων, συλλόγων, αρχιτεκτόνων, και τους ευχαριστώ και δημοσίως, αααα… αλλά και πολλών ευαίσθητων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ τότε και στην αντιπολίτευση, αλλά και στη συμπολίτευση αρκετοί, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι θετικές επιρροές – οι θετικές δυνάμεις – να κρατήσουν ζωντανό το κτίριο και παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί ένα τεράστιο τραυματισμό, και ήταν στην εντατική εντός εισαγωγικών, καταφέραμε με τις τροποποιήσεις που γίναν να κρατήσουμε το κτίριο, το κέλυφος και εσωτερικά να διατηρήσουμε τη μορφή του την αρχιτεκτονική, να μην αλλάξουμε τίποτα από το παρελθόν και να παράξουμε ένα κτίριο, σχεδόν απ’ τα θεμέλια, το οποίο είναι ακριβώς – 99,9% – το ίδιο κτίριο το οποίο πριν από 100 χρόνια είχε κτιστεί […] Πάντως το σώσαμε…
Ο κ. δήμαρχος προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία, ξεχνά να αναφέρει πως και ο ίδιος ψήφισε ΥΠΕΡ της κατεδάφισης του Καπνομάγαζου, είχε προτείνει μάλιστα (σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά του Δ.Σ. της 10/08/2007) τη δημιουργία πολυόροφου χώρου στάθμευσης εκεί!

Απόφαση 509/2007 – Εξέταση Ετοιμορροπίας Καπνομάγαζου, Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης 7/8/2007 – Καταγραφή της τοποθέτησης του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης “Πόλη & Πολίτες”, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη (κατεβάστε το αρχείο σε PDF στο τέλος της ανάρτησης)
=========================
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ 13ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ[ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 509/2007]Σήμερα την 7-8-2007 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης συνήλθε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν της υπ ‘αριθμ.72566/3-8-2007 πρόσκλησης του κ. Καραπιπέρη Γρηγόρη, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 95 του Δ.Κ.Κ. (Ν.3463/06)Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, επειδή σε σύνολο 27 Δημοτικών Συμβούλων, βρέθηκαν παρόντες 25 Δημοτικοί Σύμβουλοι και 2 Πρόεδροι των Τ.Σ. σε σύνολο 5 οι οποίοι είχαν προσκληθεί.ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ [σ.σ. με έντονα γράμματα οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι]
Κιτσικίδης Λάζαρος– ΑΠΩΝ- Φραγκούλης Δούκας
- Σεραφειμίδης Σπύρος
- Ιωσηφίδης Στέφανος
- Τσαγιαννίδης Αναστάσιος
- Φουντουκίδης Λάζαρος
- Καβάζης Γεώργιος
- Γρηγοριάδης Νικόλαος
- Καραπιπέρης Γρηγόριος
- Δούρος Βασίλειος
- Ζωΐδου Δέσποινα
- Χριστοφορίδης Βασίλειος
- Μουρουζίδης Γεώργιος
- Λαμπαρδή Κούτλιου Άννα
- Γουμενίδης Ευάγγελος
- Θεοδώρου Ευάγγελος
- Κούρτης Χρήστος
- Βαμβακερός Αντώνιος
- Ζιώγας Χρήστος
- Ρηγόπουλος Νικόλαος
- Αγγλιάς Θεόδωρος
- Τερζής Επαμεινώνδας
- Λαμπάκης Ευάγγελος
Γιαννέλος Θεόδωρος– ΑΠΩΝ- Γερακόπουλος Χρήστος
- Λασκαράκης Ιωάννης
- Δευτεραίος Σάββας
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Άβαντα Σιδηρόπουλος ΘεόδωροςΑΠΩΝΑισύμης Δημητριάδης ΘεόφιλοςΑΠΩΝΚίρκης Γκίνης ΔημήτριοςΑΠΩΝ- Μάκρης Κουϊνέλης Δημήτριος
- Συκορράχης Καζάκος Ευάγγελος
Παρών ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αλεξανδρής.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραπιπέρης Γρηγόρης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εισηγούμενος το 35ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, “Εξέταση ετοιμορροπίας του Καπνομάγαζου”, δίνει το λόγο στον Δήμαρχο Αλεξ/πολης κύριο Αλεξανδρή Γεώργιο που λέγει τα εξής:
Κύριοι Σύμβουλου, όλοι γνωρίζουμε το τραγικό συμβάν που συνέβη στις 25/2/2005 (θάνατος τριών εργατών) κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου αποκατάσταση Καπνομάγαζου το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Το καπνομάγαζο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Μετά την κατάρρευση του Καπνομάγαζου κοινοποιήθηκαν στον Δήμο Αλεξ/πολης δύο εκθέσεις αυτοψίας που διενήργησαν η επιτροπή ετοιμορροπίας επικινδύνων κτισμάτων στις 25-2-2005 και στις 3-3-2005 σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκε το κτίριο επικινδύνως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο (Ι-609/25-2-2005 και Ι-742/3-3-05) της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Έβρου. Η παραπάνω επιτροπή καλούσε τον Δήμο να προβεί στην κατεδάφιση του κτιρίου εντός τριών ημερών.
Όμως με το υπ. αρ. 375/15-3-05 έγγραφο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξ/πολης απαγορεύτηκε η κατεδάφιση έως την αποπεράτωση των ελέγχων από πραγματογνώμονες οι οποίοι θα ερευνούσαν τις αιτίες κατάρρευσης του κτιρίου. Η απαγόρευση αυτή ανακλήθηκε από την εισαγγελία με το υπ’ αρ. 1535/2-11-05 έγγραφό της.
Κατά την διάρκεια απαγόρευσης από την εισαγγελία η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας με το υπ. αρ. 2223/16-8-05 έγγραφο της απέστειλε απόφαση άρσης ετοιμορροπίας δίνοντας οδηγίες για τον τρόπο και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Το Δ.Σ. με την 110/06 απόφαση του της 7-3-06 αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το κτίριο και να συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τις οδηγίες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.
Κατ’ εντολή της 110/06 Απόφασης του Δ.Σ. η τεχνική υπηρεσία έδωσε εντολή στην Κ/Ξ που εκτελούσε το έργο να προβεί στην άρση ετοιμορροπίας του κτιρίου δηλαδή στην στήριξη του εναπομείναντος κτιρίου και εν συνεχεία στην εκτέλεση του έργου με τα νέα δεδομένα.
Παρ’ ότι η Τ.Υ. εφάρμοσε το γράμμα του νόμου και έδωσε εντολές (ειδική διαταγή, ειδική πρόσκληση) σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων έργων στην Κ/Ξ, αυτή δεν εκτέλεσε καμία εργασία αντισχήριξης του κτιρίου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η υπηρεσία να προχωρήσει στην έκπτωση της Κ/Ξ στις 29-5-2007.
Το Δ.Σ. απέρριψε την ένσταση κατά της έκπτωσης του αναδόχου Κ/Ξ με την 508/07 απόφαση του.
Εν τω μεταξύ το κτίριο σε ετοιμόρροπη κατάσταση έχει εγκαταλειφθεί για 2,5 χρόνια και έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του, υφίσχαται δε άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης με σοβαρές συνέπειες.
Ο Δήμος που εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο σαν ιδιοκτήτης του Καπνομάγαζου έχει μέγιστη ευθύνη αν κατά το άμεσο μέλλον συμβεί κατάρρευση του κτιρίου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κατά την άποψη μου είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της επιτροπής επικινδύνων ετοιμόρροπων και να κατεδαφίσει άμεσα το κτίριο για να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή γνωμών μεταξύ των κυρίων συμβούλων κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν το λόγο και ανέπτυξαν τις απόψεις τους:
Ο κ. Κούρτης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι συμφωνεί με την κατεδάφιση του κτιρίου διότι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτό το κτίριο. Μάλιστα θα έπρεπε να είχε ήδη κατεδαφιστεί μετά τις σχετικές εκθέσεις της επιτροπής της Δ/νσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας. Στο συγκεκριμένο δε χώρο θα πρέπει να γίνει ένα σχολείο το οποίο θα έχει ακριβώς την ίδια μορφή που να θυμίζει το Καπνομάγαζο και την ιστορία του.
Ο κ. Λαμπάκης ο οποίος είπε ότι ως δικηγόρος των δύο εκ των τριών οικογενειών των θυμάτων ζήτησε σχετική πραγματογνωμοσύνη από καθηγητή του Μετσοβείου Πολυτεχνείου καθ’ ύλην αρμόδιο για τέτοια θέματα. Άμα κάποιος διαβάσει την σχετική πραγματογνωμοσύνη θα αντιληφθεί ότι το κτίριο αυτό πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα, δεν έχει καμιά απολύτως τύχη. Θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση που πρέπει δηλαδή να γκρεμιστεί διότι υπάρχει και νομική ευθύνη του Δημάρχου. Όσον αφορά την μελλοντική του χρήση σ’ αυτό τον οικοπεδικό χώρο δεν πρέπει να γίνει Πολιτιστικό κέντρο διότι υπάρχει ήδη ένα στην ΥΕΒ σε εξέλιξη, και για σχολείο δεν ενδείκνυται στο Κέντρο της πόλης. Πρόταση του συνδυασμού του κ. Λαμπάκη είναι να γίνει εκεί ένας χώρος στάθμευσης υπέργειος και υπόγειος.
Ο κ. Λασκαράκης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το κτίριο αυτό όπως είναι δεν μπορεί να διατηρηθεί γιατί είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί στατικά έπειτα από την κατάρρευση του πιο μεγάλου τμήματός του. Σημασία έχει να δούμε πως θα διατηρήσουμε την όψη του κτιρίου και η όψη του κτιρίου μπορεί να διατηρηθεί και να το αναπαράγουμε όπως είναι. Την ιδέα του σχολείου την είχα διατυπώσει πρώτος προεκλογικά για να αντικαταστήσουμε το 3ο Δημ. Σχολείο αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν επιστήμονες που θα εισηγηθούν ώστε να αποφασίσουμε μετά από συζήτηση. πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα στην ενέργεια αυτή και να ακούσουμε και τις ευαισθησίες των συμπολιτών μας που θέλουν να διατηρηθεί αυτή η ιστορική μνήμη αλλά πρέπει να δούμε την ασφάλεια του χώρου και των συμπολιτών που διέρχονται από εκεί.
Ο κ. Δευτεραίος ο οποίος είπε ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει μετά αυτός ο χώρος, αρχιτεκτονικά μπορούν να μας πουν τα αρμόδια όργανα, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κλπ. αυτό που έχει σημασία είναι η μνήμη η ιστορία και η ιστορία έχει καταγράψει φυλακίσεις, βασανισμούς, έχει καταγράψει νεκρούς. Αυτά όλα οφείλουμε να τα τιμήσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη. Να πάρουμε την απόφαση να το κατεδαφίσουμε αλλά καλό θα ήταν πρώτα να τελειώσει η υπόθεση με τις δίκες και μετά να το κατεδαφίσουμε.
Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος είπε ότι από τη συζήτηση έγινε κατανοητή από το Δημ. Συμβούλιο η επικινδυνότητα της κατάστασης και ως εκ τούτου αποφασίζουμε συμμορφωνόμαστε με την επιτροπή ετοιμόρροπων που διατάσσει άμεσα την κατεδάφιση. Στη συνέχεια θα δούμε επιστημονικά για τη χρήση αυτού του χώρου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση και τη συζήτηση, είδε τα παραπάνω αναφερόμενα έγγραφα και αποφάσεις
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εγκρίνει την κατεδάφιση του κτιρίου του Καπνομάγαζου σύμφωνα με τα εις το εισηγητικό αναφερόμενα έγγραφα της επιτροπής ετοιμορρόπων.
Κρίθηκε αποφασίσθηκε και υπογράφεται την ίδια μέρα.
Ακριβές Απόσπασμα Ο Πρόεδρος Τα μέλη
Ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης Ακολουθούν υπογραφές
Ε.Δ.
Κων/νος Κυργιαλάνης
Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου
===========
Τη Δευτέρα 16/5/2016 στο 2ο Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, ο κ. Λαμπάκης αφού μίλησε για τις προσπάθειές του μετά την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στην περίοδο μετά το εργατικό ατύχημα του Φλεβάρη του 1995 και τις “σκέψεις” “κάποιων” για την κατεδάφισή του. Ξέχασε να αναφέρει (για άλλη μία φορά) ότι και ο ίδιος ψήφισε υπέρ της κατεδάφισης στο δημοτικό συμβούλιο της 7/8/2007 προτείνοντας μάλιστα στο χώρο εκεί να δημιουργηθεί πολυόρωφο πάρκινγκ. Παράλληλα, ενώ ευχαρίστησε το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου (κάτι που δεν έκανε την επόμενη ημέρα στην τελετή εγκαινίων) για τη “συμπαράσταση όσον αφορά τη σωτηρία“, εμφάνισε έμμεσα τον εαυτό του ως αγωνιστή της τότε περιόδου για τη σωτηρία του καπνομάγαζου…
Είπε ακριβώς:
“…Έφτασε μέχρι σε σημείο κάποιοι να αναλογιστούν ότι το κτίριο αυτό, στην κατάσταση στην οποία είχε έρθει μετά από την εργολαβία με τη ΔΕΠΕΑ και του Γεωργακόπουλου, ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί γιατί δεν μπορούσε να αντέξει και ήταν επικίνδυνο. Τελικά σώθηκε και μάλιστα σώθηκε με παρεμβάσεις, εγώ όπου μπορώ να πω το λέω, με παρεμβάσεις και συμπολιτών μας μέσα από επιστημονικούς συλλόγους όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, και τους ευχαριστώ για τη συμπαράσταση όσον αφορά την σωτηρία…”
=========================
Τέλος, ακούστε το μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου, κ. Ασλανίδη, να μιλά για το θέμα του Καπνομάγαζου, τους αγώνες του συλλόγου και τις τότε απόψεις/προτάσεις του δημάρχου μας στο Maximum FM 93,6 και το Δημήτρη Κολιό τη Δευτέρα 4/4/2016, σε συνέχεια σχετικού δελτίου τύπου που εξέδωσε ο σύλλογος στις 3/4/2016.
Λέει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ασλανίδης: “…είναι μόδα των αιρετών, νομίζουν ότι με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορούν να κάνουν κουμάντο στα πάντα…“
=========================
Θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις στοιχείων και συνεντεύξεων για το θέμα του Καπνομάγαζου, έχουμε μαζέψει πολλά ντοκουμέντα από το παρελθόν με τη συνεργασία ενεργών πολιτών, του ΤΕΕ Θράκης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Η δημοτική αρχή του κ. Λαμπάκη οφείλει ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του από την κατεδάφιση – με πρωτεργάτη τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Αλέξανδρο Καραδέδο – και να τους αποδώσει τα εύσημα τιμώντας τους με μετάλλιο Α’ Τιμής (σύμφωνα δε με πληροφορίες μας δεν προσεκλήθη κανείς τους στα εγκαίνια, ορισμένοι παρέστησαν με δική τους πρωτοβουλία – με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει πιστεύουμε πως ο κ. Καραδέδος θα έπρεπε να είναι μεταξύ αυτών που έκοψαν την κορδέλα στο μοναδικό κτίριο της Νέας Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης).
Συμφωνούμε με όσους ζητούν να ονομαστεί ολόκληρο το κτίριο της νέας βιβλιοθήκης σε “Ευαγγελίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη” (και όχι μία μόνο αίθουσά της).

Το Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας του Ηλία Ευαγγελίδη (από oldalexandroupoli.gr). Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά οι: Ηλιάδης, Κουσίδης, Κούρτης, Καΐσας, Παντελίδης Γιώργος (αντιδήμαρχος Οικονομικών της σημερινής δημοτικής αρχής του κ. Λαμπάκη), Καραμανίδης, Κοσμίδης Γ., Γιοφτσίδης, Σεραφειμίδης, Καφετζής, Ευθυμίου, Μπίμπασης, Γιαννούλης, Θωμαϊδης, Γκιοκτσέ.
Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής συλλέξει, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο κ. δήμαρχος “αγωνίστηκε για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου” (ψάξαμε γρήγορα στο αρχείο μας και τα προεκλογικά προγράμματα της παράταξής του από το 2006 και το 2010), σε περίπτωση που ο ίδιος έχει κάτι σχετικό στο προσωπικό του αρχείο τον παρακαλούμε να μας το αποστείλει για να δημοσιεύσουμε πότε ακριβώς άλλαξε η στάση του για το θέμα.
Σίγουρα όλοι του αναγνωρίζουμε πως από τη μέρα που ανέλαβε τη δημοτική αρχή αγωνίστηκε για να προχωρήσει το έργο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, των υπηρεσιακών και του έμπειρου εργολάβου που ανέλαβε το έργο, παραδίδοντας τελικά το κτίριο ως κόσμημα στην πόλη και τους συνδημότες μας, γεγονός που ακυρώνει όλα τα επιχειρήματα των “ειδικών” της περιόδου 1995-1997 που ζητούσαν την κατεδάφιση του κτιρίου αφού αυτό, κατά την άποψή τους, δεν μπορούσε να σωθεί…
Ελπίζουμε ο κ. δήμαρχος να σταματήσει να “μειώνει” και να “απαξιώνει” άδικα το έργο προηγούμενων δημοτικών αρχών (με ανακριβείς αναφορές σαν και αυτή για τη δημοτική αρχή Ευαγγελίδη και τα σχέδια δημιουργίας σταθμού ΚΤΕΛ). Μακάρι να μη χρειαστεί να καταλάβει τα σημερινά του λάθη στο μέλλον, όταν σε εγκαίνια έργων που σχεδιάζει και εντάσσει σε χρηματοδοτήσεις σήμερα, δε θα είναι, πιθανά, και ο ίδιος προσκεκλημμένος και τιμώμενο πρόσωπο…
==================