πάμε μπροστά

Τετάρτη

1

Ιούνιος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Επανάκτησε τη μνήμη του ο κ. δήμαρχος στο θέμα του Καπνομάγαζου [ηχητικά]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία pamemprosta.org, Ανακοινώσεις, Αρχεία, Δημοτικά Ακίνητα, Ηχητικά, Καπνομάγαζο (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Λαμπάκης Ευάγγελος, Μεγάλα θέματα δήμου, Προσφυγικό, Συνεντεύξεις

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης / Καπνομάγαζο πριν την αποκατάστασή του ως διατηρητέο κτίριο

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης / Καπνομάγαζο πριν την αποκατάστασή του ως διατηρητέο κτίριο

Επανέκτησε τη μνήμη του στο θέμα του Καπνομάγαζου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στις χθεσινές του ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε Status Radio 94,2 (στις 08:52) και Maximum FM 93,6 (στις 09:22).

Μόλις μία εβδομάδα πριν (στις 23/5/2016) δε θυμόταν βασικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, ακούστε το παρακάτω ηχητικό:

Απάντησε, επιτέλους, στα ερωτήματα που θέσαμε χθες (για άλλη μία φορά) σχετικά με τη στάση του στο θέμα της κατεδάφισης του Καπνομάγαζου τον Αύγουστο του 2007, επιμένοντας ότι πρόθεσή του ήταν να σωθεί το κτίριο.

Στην ουσία (παρά τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου και τα επιχειρήματα που μπορείτε ως ακροατές να κρίνετε για τη βασιμότητά τους), χθες ο κ. Λαμπάκης επιτέλους παραδέχθηκε:

 • ότι υπερψήφισε την κατεδάφιση του Καπνομάγαζου τον Αύγουστο του 2007
 • ότι στο ίδιο ΔΣ πρότεινε τη δημιουργία πολυορώφου γκαράζ στο ίδιο οικόπεδο
 • ότι η δημοτική αρχή του κ. Ηλία Ευαγγελίδη αγόρασε το ακίνητο του Καπνομάγαζου για να γίνει ένα «κέντρο πολιτισμού» (και όχι ως σταθμό ΚΤΕΛ όπως είχε ανακριβώς αναφέρει στα εγκαίνια της 17/5/2016)
 • ότι φιλοξένησε την Υπηρεσία Ασύλου σε ακίνητο του δήμου μας όταν αυτή άνοιξε το γραφείο της στην πόλη μας, στις αρχές του 2013

Ανέφερε ότι «ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων δεν πλησίασε την Αρχαιολογία στην Αθήνα» (θα δημοσιεύσουμε σύντομα έγγραφα με τη στάση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ο οποίος αντιδρώντας στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ το 2007 ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων για τα σχέδια της τότε δημοτικής αρχής και με τις παρεμβάσεις και την αλληλογραφία του οδήγησε τελικά στην απαγόρευση της σχεδιαζόμενης κατεδάφισης του τέλους του Οκτώβρη του 2007.

Σταχυολογούμε λίγες από τις χθεσινές εκφράσεις του δημάρχου, τις οποίες άκουσε μερικές φορές με γέλια ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κολιός στο Maximum FM 93,6 (ο οποίος κατά τη γνώμη μου αντιμετώπισε τον κ. δήμαρχο χωρίς να τον πιέσει αρκετά):

 • «Δεν ντρέπονται λίγο;» «Δουλεύουν σκληρά υπόγεια, βρώμικα και πρόστυχα για να κάνουν κακό στο πρόσωπό μου»
 • «…αυτοί οι συνήθεις κατήγοροι, συκοφάντες…»
 • «…δεν ήταν πρόθεση του Λαμπάκη να το γκρεμίσει, με συγχωρείτε. Εγώ μέχρι τελευταία στιγμή παιδευόμουνα…»
 • «…ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων δεν ασχολείται με τη στατικότητα, να το λέμε κι αυτό. Εγώ ακούω ανθρώπους οι οποίοι είναι πολιτικοί μηχανικοί και μάλιστα στατικοί…»
 • «…με βαριά καρδιά τότε ψηφίσαμε όλο το ΔΣ λόγω αυτής της βεβαιώσεως, αυτού του εγγράφου από την Επιτροπή Ετοιμορροπίας…»
 • «Έρχεται κάποιος κακοήθης και σου λέει: “Τι έκανες”» […] «Διαστρεβλωμένη και κακοήθης [σ.σ. κριτική
 • «Η κακοήθεια αν την αφήνεις μεγενθύνεται» (σ.σ. απειλή;)
 • «αυτοί οι κακοήθεις που είναι λίγοι, αυτοί έχουν τύμπανα στα πόδια τους και με τύμπανα προσπαθούν να κάνουν τη ζημιά στον κοινωνικό ιστό με ψέματα και κακοήθειες. Τι να πω, δεν ξέρω…»

Στη δε συνέντευξή του στο Status Radio 94,2 FM νωρίτερα, ο κ. δήμαρχος είπε:

 • «Κάποιοι έχουν αμετανόητα εμμονές, αγωνίζονται στο να χτυπήσουν το πρόσωπό μου»
 • «…ούτε λογική έχουν…»
 • «Αυτό το ανόητο που είπαν, διότι τελικά ανόητοι είναι,…»

Για το θέμα του Καπνομάγαζου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις με συνεντεύξεις και στοιχεία από την εποχή (εφημερίδες, εισηγήσεις υπηρεσιακών, έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων).

Ακούστε τα σχετικά αποσπάσματα από τις χθεσινές συνεντεύξεις: