πάμε μπροστά

Κυριακή

5

Ιούνιος 2016

0

ΣΧΟΛΙΑ

Τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του διατηρητέου κτιρίου του Καπνομάγαζου – ιστορικά έγγραφα και δημοσιεύματα [αρχεία]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρχεία, Δημοσιεύματα, Δημοτικό Συμβούλιο, Εισηγήσεις, Ελεύθερη Θράκη, Επίσημα Πρακτικά, Εφημερίδες, Η Γνώμη, Καπνομάγαζο (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Μεγάλα θέματα δήμου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Παρασκευή 27/05/2016 - Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου!

Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου την Παρασκευή 27/5/2016! Από αριστερά προς τα δεξιά, Ιωάννης Φυντανίδης (μέλος τότε του ΤΕΕ Θράκης/Ν.Ε. Έβρου), Αλέξανδρος Καραδέδος (Πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου), Ιωάννης Χρυσόπουλος (μέλος του ΣΑΕ), Θεόδωρος Ορδουμποζάνης (μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου), Αλέξανδρος Μπάντας, Χρήστος Ασλανίδης, Αναστάσιος Τσακνής (μέλη του ΣΑΕ).

Κλείνουμε σήμερα το φάκελο Καπνομάγαζο δημοσιοποιώντας όλα τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή μας από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Έβρου, το ΤΕΕ Θράκης, ενεργούς δημότες και τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου. Τα έγγραφα ταξινομήθηκαν και ανέβηκαν σε υψηλή ανάλυση σε φάκελο του dropbox. Σας καλούμε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας για να τα μελετήσετε και να τα κρατήσετε ως αρχείο.

Στα πλαίσια αυτής της τελευταίας ανάρτησης, θελήσαμε να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του διατηρητέου κτιρίου του Καπνομάγαζου. Βασικός λόγος ότι δεν προσκλήθηκαν στα εγκαίνια της 17/5/2016 ούτε έγινε αναφορά στη συνεισφορά όλων των φορέων που αγωνίστηκαν κόντρα στις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της εποχής. Δεν καταφέραμε να τους συγκεντρώσουμε όλους, στα πρόσωπα όμως όσων κατάφεραν να παρευρεθούν, τιμούμε όλους όσους έβαλαν το λιθαράκι τους από το καλοκαίρι μέχρι τα τέλη Οκτώβρη του 2007!

Παρασκευή 27/05/2016 - Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου!

Παρασκευή 27/05/2016 – Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου! Στο καφέ της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης.

Θυμίζουμε ότι η αγορά του Καπνομάγαζου αποφασίστηκε ομόφωνα στο ΔΣ της 10/12/1995 με την απόφαση 450/1995 μετά από πρόταση του δημάρχου κ. Ηλία Ευαγγελίδη, ενώ ο νομικός σύμβουλος του δήμου, κ. Δετσαρίδης, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αποτελούσε ευκαιρία η αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Με απόφαση του τότε ΔΣ ορίστηκε η επιτροπή του άρθρου 248 του Π.Δ.410/95 για τον καθορισμό του τιμήματος, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κούρτη Χρήστο ως πρόεδρο και Μιχαηλίδη Σάββα (από πλευράς αιρετών) και δύο υπηρεσιακούς ως μηχανικό και γραμματέα. Το τίμημα που τελικά καθορίστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις 8/1996 και 30/1996 ήταν 90.000.000 δραχμές για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου και 2.000.000 δραχμές για συμβολαιογραφικά – ήτοι 106.000 δραχμές ανά τ.μ. (σε αξίες του 2012 τα ποσά τα υπολογίσαμε στα 478.855 ευρώ και 10.641 ευρώ αντίστοιχα για το οικόπεδο των 868,38 τ.μ. – 564 ευρώ ανά τ.μ. οικοπέδου).

Το Καπνομάγαζο λίγο μετά την κατάρρευση μέρους του κτιρίου και της στέγης (αρχείο Γιάννη Φυντανίδη/ΤΕΕ Θράκης Ν.Ε. Έβρου)

Το Καπνομάγαζο λίγο μετά την κατάρρευση μέρους του κτιρίου και της στέγης (αρχείο Γιάννη Φυντανίδη/ΤΕΕ Θράκης Ν.Ε. Έβρου)

Μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου του 2007 - Παρασκευή 27/05/2016 - Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου!

Μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου του 2007 – Παρασκευή 27/05/2016 – Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του Καπνομάγαζου! Από αριστερά στα δεξιά ο κ. Ιωάννης Χρυσόπουλος, ο κ. Αλέξανδρος Μπάντας, ο κ. Αλέξανδρος Καραδέδος, ο κ. Χρήστος Ασλανίδης και ο κ. Αναστάσιος Τσακνής.

Κάνοντας κλικ στο γραφικό του φακέλου dropbox στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να κατεβάσετε εφημερίδες, έγγραφα, φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής στο διαδίκτυο.

Ορισμένα από τα έγγραφα του πακέτου:

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι βοήθησαν στη συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων, ειδικότερα τη σημερινή διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου (την πρόεδρο κ. Μαρία Ρεϊζη, τους κ.κ. Χρήστο Ασλανίδη και Αναστάσιο Τσακνή), τον κ. Γιάννη Φυντανίδη (εκ μέρους του ΤΕΕ Θράκης/Ν.Ε. Έβρου), τον κ. Θεόδωρο Ορδουμποζάνη (μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου), τον πρώην πρόεδρο του Σ.Α.Ε. και ψυχή του αγώνα κ. Αλέξανδρο Καραδέδο (για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε για το θέμα), τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου για την ανταπόκριση στο αίτημά μου για χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων του Δ.Σ. της εποχής. Η ιστορία γράφεται μέσα από έγγραφα, αυτά προσπαθήσαμε να ταξινομήσουμε για να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους όσοι αγωνίστηκαν τότε, όπως και στη δημοτική αρχή του δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη που από το 2011 ανέλαβε και προχώρησε  στην αποκατάσταση του κτιρίου που όλοι οι δημότες απολαμβάνουμε.