πάμε μπροστά

Πέμπτη

28

Ιούνιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Προτάσεις για την αξιοποίηση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Οι Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Οι Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης (Πηγή: https://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr/2010_10_01_archive.html)

Αλεξανδρούπολη, Πέμπτη 28/6/2012

 

Κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της πρόσκλησής σας σε όλους τους δημότες που τους ενδιαφέρει το θέμα της αξιοποίησης των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι της πόλης μας, σας αποστέλλω κάποιες σκέψεις και προσδοκίες, ατάκτως ειρημένες.

Αν και πολιτικός μηχανικός, κατ’επάγγελμα, δε θα αναφερθώ σε τεχνικά θέματα αλλά στη διαχείριση των χώρων αφού αναστηλωθούν και ανακατασκευαστούν.

ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ;
Κατ’αρχήν δεν έχει απαντηθεί ποιος όρισε τις χρήσεις που προβλέπονται στη σύμβαση μίσθωσης με τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ (Κτίριο Α ως αίθουσα προβολών, Αίθριος Χώρος Β ως χώρος εστίασης, Κτίριο Γ ως μουσική και θεατρική σκηνή και Κτίριο Δ ως Μουσείο Αλιείας ή Σιδηροδρόμου). Υπήρξε διαπραγμάτευση; Τις χρήσεις όρισε το Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με την πρόεδρό του κ. Ταταρίδου; Ο δήμος;

Στη σύμβαση μίσθωσης αφήνεται ένα παράθυρο:

 • μετατροπής της χρήσης του μισθίου ή
 • η υπομίσθωση ή
 • η χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της χρήσης των διαιρετών εκμισθωμένων κτισμάτων

με πρότερη ειδοποίηση του Δήμου στη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ 15 ημέρες πριν που να αποδεικνύει το δημοτικό όφελος της νέας αυτής χρήσης.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;

Από μία μικρή, γρήγορη και πρόχειρη έρευνα, πολλοί δήμοι ανά τον κόσμο έχουν συστήσει φορείς που διοικούν και διαχειρίζονται τους πολιτιστικούς τους χώρους.

Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, η Cultural Facilities Corporation που διαχειρίζεται το Κέντρο Θεάτρου της Καμπέρα (Canberra Theatre Center), το Μουσείο και την Πινακοθήκη της Καμπέρα (Canberra Museum and Gallery), ιστορικούς προορισμούς, κ.ά. Σκοπός της εταιρείας ο εμπλουτισμός της πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσω της διαχείρισης των εγκαταστάσεων και της προώθησης προγραμμάτων με ένα δημιουργικό, επαγγελματικό τρόπο.
CANBERRA CULTURAL FACILITIES CORPORATION
https://www.canberratheatrecentre.com.au/site/cultural-facilities-corporation.php

Στην Ιαπωνία από το 2003 η τάση είναι τους πολιτιστικούς χώρους να τους διαχειρίζονται κυρίως Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (Non-Profit Organisations) και Περιφερειακά Ιδρύματα Τεχνών και Πολιτισμού (Regional Arts and Culture Foundations).
https://www.culturalprofiles.net/japan/Directories/Japan_Cultural_Profile/-13262.html

Στην κοντινή μας Καβάλα, η Δημωφέλεια (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας) έχει Διεύθυνση Πολιτισμού και Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικών Υποδομών με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία όλων των πολιτιστικών υποδομών που διαχειρίζεται η εταιρεία, τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των πολιτιστικών υποδομών, τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να επιτυγχάνεται η άρτια λειτουργία των πολιτιστικών υποδομών και την καθαριότητα όλων των χώρων των πολιτιστικών υποδομών.
https://www.kavalagreece.gr/?page_id=673

Στο Δήμο Αθήνας, ο χώρος Τεχνόπολις στο Γκάζι, με δικό του ΔΣ και προϋπολογισμό (Τεχνόπολις – Γκάζι Ανώνυμη Εταιρεία, Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών)
https://www.technopolis-athens.com

Στη διάθεσή σας σε περίπτωση που χρειάζεστε λεπτομερέστερη έρευνα για τις υπάρχουσες δομές εντός και εκτός Ελλάδας.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ:

Ο φορέας που πιθανά θα συσταθεί από το δήμο, προτείνω να διαχειρίζεται όλες τις πολιτιστικές αίθουσες του καλλικρατικού δήμου:

 • τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (το κτίριο της οποίας σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε και να ανακαλέσετε την πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση για πώλησή του)
 • το Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
 • το Δημοτικό Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης
 • το υπό κατασκευή Θέατρο του Πάρκου Παρμενίωνα
 • τις Αποθήκες του ΟΣΕ
 • τις Αποθήκες ΕΑΣ στο τέρμα Ρόδου (των οποίων τη χρήση πρέπει να αποκτήσει μέσα από μία πιθανή προγραμματική σύμβαση με την ΕΑΣ)
 • το Μύλο Μασούρα (που παραμένει κατά βάση αναξιοποίητος – έχουμε ακούσει για παραχώρηση γραφείων στην ΚΛΑ σε υπάλληλο του δήμου χωρίς να χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς σκοπούς παρά μόνο σπάνια)
 • το Δημοτικό Θέατρο Φερών
 • τα σχολικά θέατρα και
 • οποιοδήποτε άλλο δημοτικό πολιτιστικό χώρο σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Πέπλο και Τραϊανούπολη του οποίου την ύπαρξη δε γνωρίζω ή μου διαφεύγει.

Ο φορέας θα έχει την ευθύνη της συντήρησης, καθαριότητας, λειτουργίας, την εξασφάλιση ιδιωτικών χορηγιών, την οργάνωση των εθελοντικών ομάδων για προσφορά εργασίας στους πολιτιστικούς χώρους, την ενοικίαση κάποιων χώρων σε ιδιώτες επισκέπτες στην πόλη ή σε εταιρείες για εκδηλώσεις, την κατανομή της χρήσης των χώρων σε πολιτιστικούς φορείς για πρόβες, παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Καμία τοπική ομάδα ή σύλλογος ή πολιτιστικός φορέας δεν πρέπει να αποκλείεται από τη χρήση των χώρων. Η χρήση των χώρων είναι δικαίωμα όλων και δεν πρέπει να είναι πεδίο άσκησης μικροπολιτικής ή αδιαφανών συνδιαλλαγών ή προσωπικών σχέσεων.

Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε δέσμευση πολιτιστικού χώρου από συγκεκριμένο σύλλογο. Για παράδειγμα (και το αναφέρω γιατί τo Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξασφάλιση της υπογραφής του διευθύνοντα συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, κ. Ιωαννίδη, απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης) η πρώτη αποθήκη ΟΣΕ που προβλέπεται να λειτουργήσει ως αίθουσα προβολής, δεν πρέπει επ’ουδενί να χρησιμοποιείται ή να τη διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης. Πρέπει να είναι διαθέσιμη για οποιονδήποτε άλλο σύλλογο ή ομάδα ή σχολείο θέλει να προβάλλει έργο ή θεατρικό ή ντοκιμαντέρ στο χώρο, με προϋπόθεση πάντα το σεβασμό και τη χρηστή χρήση του. Το χώρο πρέπει να τον διαχειρίζεται κεντρικά ο νέος υπό σύσταση φορέας.

Το φορέα προτείνω να τον απαρτίζουν αιρετοί από όλες τις παρατάξεις, ένας από κάθε παράταξη για την κατά το δυνατόν επίτευξης συναινέσεως και συνεργασίας, υπηρεσιακοί παράγοντες των τμημάτων πολιτισμού (ΑΠΟΚΔΑ;) και πολίτες που ασχολούνται με τον πολιτισμό και επιθυμούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς στη διοίκηση του χώρου. Οι πολίτες αυτοί θα είναι δυνατόν να προκύπτουν πιθανά από παράλληλες εκλογές την ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, με θητεία όση και το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να είναι κατά το δυνατόν ευρύτερης/κοινής αποδοχής και όχι εκπρόσωποι ελιτίστικων ομάδων αποκομμένων από τους δημότες και δέσμιων των προσωπικών τους αντιδικιών.

Σκοπός όλων πρέπει να είναι ο σεβασμός των χώρων, η καθαριότητά τους, η συνεχής χρήση τους όλο το χρόνο για διάφορες εκδηλώσεις και η αύξηση της επισκεψιμότητάς τους από τους δημότες μας. Να είναι χώροι ζωντανοί, ανοικτοί και χρήσιμοι για όλους μας και όχι έδρες συλλόγων αποκλειστικής χρήσης τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή διοργάνωση και ελπίζω κάποιες από τις ιδέες που θα ακουστούν να σας βοηθήσουν στην αξιοποίηση των χώρων.

Με τιμή,

Πασχάλης Δρακόπουλος