πάμε μπροστά

Δευτέρα

8

Οκτώβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Εντυπώσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 3/10/2012

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοσιεύματα, Ηχητικά, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα της Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε.» (3/10/2012)

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα της Π.Ε. Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε.» (3/10/2012) (κλικ για μεγέθυνση)

Την περασμένη Τετάρτη, 3/10/2012, παρακολούθησα το περιφερειακό συμβούλιο που γνωμοδότησε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου.

Για την ιστορία θυμίζω ότι υπέρ της ΜΠΕ της Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ γνωμάτευσε ο κ. Νικόλαος Τζανίδης, περιφερειακός σύμβουλος της Κοινωνικής Συμμαχίας, ενώ λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Μιχελής Κωνσταντίνος (περιφ. σύμβουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης) και Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος (περιφ. σύμβουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης) της Περιφερειακής Αναγέννησης του κ. Παυλίδη.

Εντύπωση μου προκάλεσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος διεύθυνε άψογα τη συνεδρίαση, παρατηρώντας τους ομιλητές και διακόπτοντάς τους όταν ξεπερνούσαν το συμφωνηθέντα χρόνο, τη δε φωνή του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη την ακούσαμε στο τέλος, κατά την τοποθέτησή του (σε αντίθεση με το δήμαρχό μας, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, ο οποίος συχνά προεδρεύει της συνεδρίασης και με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αλεξ/πολης κ. Αγγλιά ο οποίος με δυσκολία επιβάλλει την τάξη και τους συμφωνημένους χρόνους στους συμβούλους). Για την ακρίβεια, η όλη εμπειρία ήταν για μένα πρωτόγνωρη, ένα πραγματικό πολιτισμικό σοκ…

Πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης, εκπρόσωπος Μητρόπολης Μαρώνειας-Κομοτηνής (Πηγή: Δέλτα Τηλεόραση)

Πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης, εκπρόσωπος Μητρόπολης Μαρώνειας-Κομοτηνής (Πηγή: Δέλτα Τηλεόραση)

Σύντομη και κατηγορηματική ήταν η εισήγηση του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Πρωτοπρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη, ο οποίος επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση  της μητρόπολής του ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης στο Πέραμα Έβρου και κάθε επένδυσης χρυσωρυχείων στην περιοχή. Άφησε μάλιστα και την αιχμή του προς το μητροπολίτη μας, κ. Άνθιμο, μιλώντας για θέση σταθερή, από την πρώτη ημέρα που τέθηκε το θέμα, της μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής (διαβάστε ή ακούστε την πλήρη τοποθέτησή του παρακάτω). Οι συγκρίσεις με τη στάση του δικού μας Μητροπολίτη, είναι συντριπτικές… (άλλα έλεγε το 2007, άλλα λέει τώρα – “το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο, δεν είναι είδωλο για να το προσκυνώ”…). Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, μάλιστα, φιγουράριζε δίπλα στα άλλα ονόματα των συλλόγων που έχουν αποδεχθεί δωρεές από τα χρυσωρυχεία και τελευταία απασχολούν την κοινή γνώμη με τις δηλώσεις τους υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης:

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.40 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.40 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.) – Η Ι.Μ. Αλεξ/πολης ως αποδέκτης χορηγίας στα πλαίσια της “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” (κλικ για μεγέθυνση)

Δημήτρης Πέτροβιτς (Αρχισυντάκτης της Ελεύθερης Θράκης και Διευθυντής Ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ)

Δημήτρης Πέτροβιτς (Συντάκτης της Ελεύθερης Θράκης και Διευθυντής Ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ)

Στο όνομα του κ. Ανθίμου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο κ. Πέτροβιτς Δημήτρης, περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Έβρου με το συνδυασμό “Περιφερειακή Αναγέννηση” (διαβάστε ή ακούστε την πλήρη τοποθέτησή του παρακάτω). Στην τοποθέτησή του μάλιστα ανέφερε ότι “όλα δεν είναι άσπρο και μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις” συμφωνώντας με τις απόψεις του κ. Λασκαράκη (“το δ.σ. πρέπει να αποφύγει αδιέξοδα και διλήμματα που διχάζουν το λαό“) ενώ στο τέλος καταψήφισε την Μ.Π.Ε. της εταιρείας.

Οι ερωτήσεις του κ. Πέτροβιτς προς το διευθυντή της εταιρείας κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ουσιαστικές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, την ικανότητά του και το γεγονός ότι είναι γνώστης της επικαιρότητας ως διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού και συντάκτης μεγάλης τοπικής εφημερίδας. Στις περισσότερες από αυτές, η απάντηση βρισκόταν σε φυλλάδιο της εταιρείας που κυκλοφορεί μήνες τώρα και που μοιράστηκε στους περιφερειακούς συμβούλους πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Για παράδειγμα:

Ερώτηση: Είναι το έργο σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Απάντηση: Στη σελίδα 8 του φυλλαδίου της εταιρείας:

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.08 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.08 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Ερώτηση: Πού αναφέρεται στην ελληνική νομοθεσία η χρήση κυανιούχου νατρίου;
Απάντηση: Στη σελίδα 9 του φυλλαδίου της εταιρείας (Άρθρο 13, Παρ. 6 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/21/ΕΚ):

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.09 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.09 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Ερώτηση: Σε ποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται χρήση κυανιούχου νατρίου;
Απάντηση: Στη σελίδα 3 του φυλλαδίου της εταιρείας ή στην ιστοσελίδα της εταιρείας (κάντε κλικ  εδώ):

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.03 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.03 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Ερώτηση: Τι θα εισπράττει το ελληνικό κράτος από την επένδυση;
Απάντηση: Στη σελίδα 28 του φυλλαδίου της εταιρείας:

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.28 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.28 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Ερώτηση: Τι εγγυήσεις υπάρχουν για την προστασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε περίπτωση που ξαφνικά, ένα πρωί, κλείσει η εταιρεία και φύγει;
Απάντηση: Ανάρτηση ιστοσελίδας Ελεύθερης Θράκης (εδώ) σχετική με συνάντηση του κ. Paul Wright της Eldorado Gold, μητρικής εταιρείας της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. (ο κ. Πέτροβιτς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι συντάκτης της εφημερίδας Επαρχιακός Τύπος και διευθυντής ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ) 

Το έργο χρυσού απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον (Ελεύθερη Θράκη, 16/03/2012)

Το έργο χρυσού απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον (Ελεύθερη Θράκη, 16/03/2012) (κλικ για μεγέθυνση)

Ερώτηση: Τι ποσοστό ντόπιου και ξένου εργατικού δυναμικού θα απασχοληθεί στην επένδυση;
Απάντηση: Στη σελίδα 31 του φυλλαδίου της εταιρείας:

Φυλλάδιο "Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ" Σελ.31 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Φυλλάδιο “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” Σελ.31 (μοιράστηκε την 3/10/2012 στο Περιφ.Συμβ.)

Τέλος, πάρα πολύ καλή η εισήγηση της περιφερειακής συμβούλου Π.Ε. Έβρου κ. Μαρίας Γκουγκουσκίδου, η οποία απευθυνόμενη στα αθλητικά και φιλοζωϊκά σωματεία, τους διευθυντές σχολείων και τους επαγγελματίες του τουρισμού που αποδεχόμενοι δωρεές της εταιρείας ουσιαστικά στηρίζουν την επένδυση των χρυσωρυχείων, είπε:

Ας αναλογιστούν λοιπόν τα αθλητικά σωματεία αν η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου συμβαδίζει με τις αρχές του αθλητισμού, την αρμονική δηλαδή ανάπτυξη του σώματος, την υγεία και ευεξία, το σεβασμό του περιβάλλοντος, ας αναλογιστούν τα φιλοζωϊκά σωματεία αν τα χρυσωρυχεία μπορούν να είναι συμβατά με την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης των ζώων στη φύση, ας αναλογιστούν οι διευθυντές των σχολείων το παράδειγμα που δίνουν στους μαθητές δεχόμενοι δώρα από αμφισβητούμενες επενδύσεις, ας αναλογιστούν οι επαγγελματίες του τουρισμού αν είναι δυνατόν μια τέτοια επένδυση να έχει θετικές επιπτώσεις στο τουριστικό μας κεφάλαιο.

Ας ελπίσουμε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις γνωμοδοτήσεις και τα ψηφίσματα όλων των τοπικών φορέων (σημείωση: κανένας τοπικός φορέας δεν έλαβε το λόγο για να στηρίξει την επένδυση των χρυσωρυχείων στα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης & Κομοτηνής και στο περιφερειακό συμβούλιο Α.Μ.Θ.) καθώς και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις τους και θα επιλέξουν τη μηδενική λύση (τη μη κατασκευή των χρυσωρυχείων στην περιοχή μας). Ειδάλλως ο τόπος μπαίνει σε περιπέτειες και νέους αγώνες.

============ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ=============
============ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 03/10/2012 =============

Διαβάστε την εισήγηση του πατέρα Δημήτριου Βασιλειάδη, εκπροσώπου της Ι.Μ. Μαρώνειας και Κομοτηνής (ή ακούστε την κάνοντας κλικ εδώ):

Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής έχοντας υπόψιν της:

  • τις τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις των τοπικών ειδικών φορέων καθώς επίσης και
  • την κοινωνική εμπειρία και το γεγονός ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε χρυσωρυχεία σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την ακτή του Θρακικού Πελάγους, μια ακτή η οποία με αγώνα προσπαθεί να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, και σήμερα διαβάζαμε τις προσπάθειες που γίνονται στον Έβρο, καθώς επίσης και
  • το γεγονός ότι παντού υπάρχουν στοιχεία του περιβάλλοντος τα οποία πρέπει να διατηρηθούν,
  • το γεγονός ότι υπάρχει το θέμα του κυανίου και όλα τα λοιπά που δεν αναφέρω για να μη σας κουράσω,

εμμένει στη θέση την οποία εξέφρασε από την πρώτη ημέρα που ετέθη το θέμα αυτό ότι η λεγομένη αυτή επένδυση είναι μία ληστρική εκμετάλλευση του τόπου μας και πρέπει να σταματήσει. Και για αυτό το λόγο εισηγείται την απόρριψη του οποιουδήποτε αιτήματος, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι σήμερα μπορεί να μιλάμε για αυτά τα λίγα στρέμματα που αναφέρθηκε ο κύριος εκπρόσωπος της εταιρείας, αύριο μπορεί να ‘ρθει άλλη εταιρεία με άλλα στρέμματα και εν συνεχεία ακόμη μία άλλη και θα πάμε στην ερημοποίηση της Θράκης. Δεν θα κερδίσουμε τίποτε με 200 θέσεις εργασίας, που κανένας δεν μας πείθει ότι είναι 200 θέσεις αλλά είναι μάλλον πολύ λιγότερες, καταστρέφοντας τον τόπο και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ευχαριστώ.

=========================

Διαβάστε τις ερωτήσεις του κ. Πέτροβιτς Δημήτρη προς την εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” (ή ακούστε τις κάνοντας κλικ εδώ):

Θα ήθελα να ρωτήσω:

  • το έργο αν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,
  • πού αναφέρεται στην ελληνική νομοθεσία η χρήση κυανιούχου νατρίου,
  • σε ποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται χρήση κυανιούχου νατρίου,
  • τι θα εισπράττει το ελληνικό κράτος από την επένδυση τη συγκεκριμένη,
  • τι εγγυήσεις υπάρχουν για την προστασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε περίπτωση που ξαφνικά, ένα πρωί, κλείσει η εταιρεία και φύγει, και
  • τι ποσοστό ντόπιου και ξένου εργατικού δυναμικού θα απασχοληθεί στην επένδυση.

=========================

Διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Πέτροβιτς Δημήτρη (ή ακούστε την κάνοντας κλικ εδώ):

Κύριε Πρόεδρε, είναι η πολλοστή φορά, η τρίτη κατά σειρά, που συζητάμε αυτό το σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Είναι όμως η πρώτη φορά που έχουμε στο συμβούλιο παρόντες τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή την εταιρεία και νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική η συζήτηση γιατί σαφώς μας λύθηκαν πολλές απορίες. Άλλο είναι να συζητάς ένα θέμα εν απουσία του ενδιαφερομένου και άλλο να το συζητάς παρουσία του, έχοντας πολλές διευκρινήσεις.

Το θέμα είναι λοιπόν ότι το όλο ζήτημα, επειδή κατάγομαι από την Αλεξανδρούπολη και είμαι κοντά σε όλα αυτά τα ζητήματα και ένεκα επαγγέλματος μπορώ και αφουγκράζομαι λίγο διαφορετικά την κοινωνία, είναι ότι αυτό το ζήτημα σταδιακά έχει προκαλέσει αν θέλετε έναν διχασμό στους κόλπους της κοινωνίας. Μία παράμετρο την οποία εμείς δεν τη λαμβάνουμε υπόψη εδώ, αλλά έχουμε ως μπούσουλα, αν θέλετε, την άποψη του τάδε διοικητικού συμβουλίου ποτέ της ολομέλειας όμως ενός σωματείου.

Σας το λέω αυτό λαμβανομένου υπόψη και τις πρόσφατες, πριν από λίγες εβδομάδες, δηλώσεις του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ο οποίος ήταν ένας από τους ισχυρούς πολέμιους, αν θέλετε, πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των χρυσωρυχείων πριν από 7 περίπου χρόνια, και προχθές σε μία δήλωσή του είπε ότι πλέον με τη μορφή αυτή με την οποία η οικονομία κυριολεκτικά πιέζει την κοινωνία υπάρχουν άλλες διαστάσεις του θέματος.

Σήμερα λοιπόν, από το διάλογο που έγινε, μπορώ να πω ότι οι διιστάμενες απόψεις των επιστημόνων δε με έπεισαν σε πολλά σημεία. Σαφώς θα χρειαζόταν να γίνει περισσότερος, μεγαλύτερος διάλογος για αυτό το θέμα, αλλά όχι μες στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί ξέρετε κύριε πρόεδρε, ήταν σημαντικό ότι ήταν σήμερα εδώ, θα μπορούσαν όμως να είναι κι άλλες φορές εφόσον συζητήσαμε το όλο ζήτημα. Θα μπορούσε κύριε πρόεδρε να κληθεί εδώ και κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος, εμείς γνωμοδοτούμε, το υπουργείο και η κυβέρνηση αποφασίζει. Θα ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζαμε, κύριε περιφερειάρχα, ποια είναι η άποψη του υπουργείου περιβάλλοντος και γιατί κατατείνει σε κάποιες αποφάσεις το υπουργείο περιβάλλοντος, για να βγούμε μετά όπως το Κρούμοβγκραντ και να λέμε ότι αντίσταση και αγώνα και πάλι και όλα αυτά τα συναφή.

Εκτιμώ λοιπόν, κύριε πρόεδρε, για να καταλήξω γιατί θα μπορούσα να μιλώ επί ώρες επί του θέματος επειδή ξέρω, έχω δει και χρυσωρυχεία, έχω κάνει και ρεπορτάζ για τα χρυσωρυχεία, έχω περάσει από τις λίμνες τελμάτων, όλα αυτά τα έχω δει, έχω συζητήσει με την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς στην Ισπανία, στα Κίτιλα και σε άλλα σημεία, και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου που ενδεχομένως είναι εδώ σε αυτή την αίθουσα, και έχουμε δει κάποια πράγματα. Θέλω να πω ότι όλα δεν είναι άσπρο και μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις. Αυτές είναι που μπορούν να δημιουργήσουν σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

Θα ήταν πολύ σημαντικό, και με αυτό καταλήγω, μία πρόταση που είχε κάνει σε ένα προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο ο κύριος Καραβάς και υποστηρίχθηκε από τον συνάδελφο ο οποίος δεν είναι εδώ, το Σταύρο τον Παπαθανάκη, να γίνει ένα δημοψήφισμα. Πόσοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν; 10%; Να το ξέρουμε. 15%; 5%; 1%; Και όχι να λέμε ότι όλα είναι έτσι. Σας το λέω αυτό γιατί θα δούμε κάποια πράγματα, και θυμηθείτε αυτό που σας λέω, στο μέλλον, ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον. Ευχαριστώ πολύ.