πάμε μπροστά

Τετάρτη

11

Δεκέμβριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

“Ordo Ab Chao” με το Δημοσθένη Δούκα που… αν μη τι άλλο έχει αρκετό χιούμορ :-)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία βίντεο, Μητροπολίτης Άνθιμος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά

Ordo Ab Chao - Δημοσθένης ΔούκαςΝέα εκπομπή, χθες Τρίτη 10/12/2013, από το δημοσιογράφο κ. Δημοσθένη Δούκα στο Θράκη ΝΕΤ. Πρώτος του προσκεκλημένος, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, σε μία συζήτηση περί εκκλησιαστικών και θεολογικών θεμάτων.

Τη μουσική των τίτλων ντύνει το “Thirteenth Dalai Lama” του Philip Glass (από το soundtrack της ταινίας Kundun του Martin Scorsese για τη ζωή του Δαλάι Λάμα).

Ο τίτλος της εκπομπής μου κίνησε το ενδιαφέρον να τον ψάξω λίγο παραπάνω. Τα ευρήματα από το Google, πολύ ενδιαφέροντα :-)

Ordo Ab Chao” σημαίνει “τάξη μέσα από το χάος” (“order out of chaos”). Η συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποιείται στα λογότυπα αρκετών μασονικών στοών του Σκωτικού, κυρίως, τύπου, όπως θα δείτε παρακάτω:

Supreme Council Of France (Ordo Ab Chao) The Ancient & Accepted Scottish Rite - Aigle REAA (Ordo Ab Chao)

Supreme Conseil de France Supreme Conseil de France (Ordo Ab Chao)

Ο σεβασμιότατος κ. Άνθιμος, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη διαφωνία της εκκλησίας με τη συμμετοχή των πιστών σε “κλειστά κλαμπ”. Εννοούσε άραγε τη Μασονία; Δε θα μάθουμε ποτέ γιατί ο κ. Δημοσθένης Δούκας δε σήκωσε το μπαλάκι αλλά το πέταξε στην κερκίδα (παριστάνοντας τον αφελή) γυρίζοντάς το στη συμμετοχή των πιστών σε πολιτικά κόμματα…

Μεταξύ άλλων, είπε ο κ. Άνθιμος:

“Η εκκλησία είναι ανοικτή, δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ … δεν έχει μέλη η εκκλησία, μέλη της είναι ολόκληρος ο κόσμος, είτε το ξέρει είτε δεν το ξέρει … στην εκκλησία δεν έχουμε στεγανά …”

“… Γι’ αυτό και η εκκλησία δε συμφωνεί με σχήματα κλειστά, με οτιδήποτε είναι κλειστό και δεν μπορεί να πάει οποιοσδήποτε μέσα, να εγγραφεί … οτιδήποτε είναι κλειστό και επιλεκτικά δέχεται κάποιους ως μέλη, η εκκλησία δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό…”

“Τότε δεν μπορεί να συμφωνεί (σ.τ.σ. η εκκλησία) και με τα κόμματα” σχολίασε ο Δημοσθένης Δούκας… :-)

Αν μη τι άλλο, οφείλω να ομολογήσω ότι ο δημοσιογράφος έχει μία περίεργη αίσθηση του χιούμορ όταν στην εκπομπή του, με αυτό τον τίτλο, καλεί πρώτο προσκεκλημένο τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο ο οποίος υπέστη κριτική για τη συμμετοχή του σε τελετές εγκαινίων του προβεβλημένου στελέχους της μασονίας στην Ελλάδα, κ. Μανέα, και δεν είχε απαντήσει μέχρι χθες (έστω και έμμεσα) σε αυτή.

Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει στο μέλλον ο κ. Δούκας μέσα από τη νέα του εκπομπή.

Δείτε το απόσπασμα του βίντεο από τη χθεσινή πρώτη εκπομπή: