πάμε μπροστά

Τετάρτη

25

Φεβρουάριος 2015

2

ΣΧΟΛΙΑ

Σημειώσεις και εντυπώσεις από τη χθεσινή διαβούλευση με την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης [Αρχεία]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρθρογραφία, Αρχεία, Επιτροπές, Επιτροπή Διαβούλευσης, Ηχητικά, ΚΤΕΛ, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Μεγάλα θέματα δήμου, Συμπιεσμένα ZIP, Φωτογραφίες/Γραφικά

Διαβούλευση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015)

Διαβούλευση Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015) – Χαρτί κολλημένο στην είσοδο του Επιμελητηρίου Έβρου το απόγευμα της 24/2/2015

Σε μία άδεια αίθουσα στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Έβρου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η διαβούλευση της Α΄Φάσης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης.

Διαβούλευση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015)

Διαβούλευση Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015) (κλικ για μεγέθυνση)

Παρόντες αρκετοί αιρετοί (ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Φαλέκας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων κ. Χατζηαναγνώστου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Μυτιληνός, οι κ. Ουζουνίδης και Βαταμίδης), αρκετοί συνάδελφοι μηχανικοί μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΤΕΕ (Πολυζώης Παρασκευόπουλος Πολυζώης, Σταμάτης Αλβανός – μαζί με τους κ.κ. Γιώργο Κουκουράβα και Κυριάκο Αραμπατζή με τη διπλή τους ιδιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι) κι άλλοι συνάδελφοι μηχανικοί (Τσεσμελής, Αδαλάκης), υπηρεσιακοί εν ενεργεία και μη (Μαστορόπουλος, Παπαντωνίου) και λίγοι ακόμα (που δυστυχώς – ή ευτυχώς – δεν τους αναγνώρισα).

Απουσία δημοσιογράφων και ΜΜΕ πλην κάμερας από το ΘράκηΝΕΤ (αν δεν κάνω λάθος), την οποία ο χειριστής της κατά την ομιλία των εισηγητών άφησε στραμμένη προς το μέρος των παρισταμένων αναγκάζοντάς μας να… προσέχουμε τις πόζες μας και να μην κάνουμε ακατάλληλες κινήσεις για το φακό… Spooky!

Διαβούλευση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015)

Διαβούλευση Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015) (η κάμερα που λέγαμε… κατέγραφε ήχο από τους εισηγητές και εικόνα από… το κοινό :-) Κοιλιές μέσα, στήθος έξω, όλοι στην τσίτα – εμού και του Διονύση Μαστορόπουλου συμπεριλαμβανομένων και… ευάλωτων λόγω ευθείας!!!)

Ο κ. Δήμαρχος χαιρέτισε τους παρόντες εκφράζοντας το παράπονό του για την αδιαφορία των συνδημοτών και την ανύπαρκτη προσέλευση στη διαβούλευση αλλά

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τοψίδης κατά την αποχώρησή μας (μετά το πέρας της διαβούλευσης) και σε παράπονά μου στους κ.κ. Μυτιληνό και Χατζηαναγνώστου για τη δυσλειτουργία του Γραφείου Τύπου του δήμου μου είπε ότι είχε λάβει πρόσκληση πριν πολλές μέρες από το δήμαρχο. Προσωπικά ξανατσέκαρα τα email μου και δε βρήκα τίποτε σχετικό πλην ενός δελτίου τύπου της 10/2/2015 στις 11:13 με το οποίο ο δήμαρχος ενημέρωνε για το τέλος της Α’ Φάσης (το είχα αναρτήσει τότε), την ανάρτηση των προτάσεων των μελετητών στην ιστοσελίδα του δήμου ενώ καλούσε σε δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από τους πολίτες…

Κάτι πρέπει να γίνει εκεί στο ισόγειο του δημαρχείου… Είναι μάλλον αποκομμένο από τις εξελίξεις και η ενημέρωση είναι εδώ και μήνες… προβληματική…

Διαβούλευση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015)

Διαβούλευση Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015) (από αριστερά ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, οι μελετητές κ. Σωτηρία Διαμαντίδου και κ. Νικόλαος Βόσκογλου και δεξιά ο κ. Κωνσταντίνος Πορτοκαλίδης από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου)

Εισηγητές και «ανακρινόμενοι» οι μελετητές κ.κ. Σωτηρία Διαμαντίδου (με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη) και ο κ. Νικόλαος Βόσκογλου (ο οποίος διέμενε μικρός κοντά σε παλιό φωτογραφείο στα στενά του κέντρου της πόλης μας – παριστάμενος μάλιστα δεσμεύτηκε να τον καθοδηγήσει και να του υποδείξει το χώρο).

Οι παρουσιάσεις και των δύο ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές για τα δεδομένα και τα προβλήματα που οι μελετητές κατέγραψαν και τις εναλλακτικές προτάσεις που προτείνουν.

Σε γενικές γραμμές υποστήριξαν ότι η πόλη μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση κυκλοφοριακά (αφού η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας σε ώρα αιχμής είναι 30 χλμ/ώρα με όριο του KΟΚ τα 50 χλμ/ώρα) αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο πρόβλημα του πάρκινγκ, την άναρχη στάση/στάθμευση και τη μειωμένη χρήση των αστικών συγκοινωνιών λόγω κόστους και ανεπαρκών (σε συχνότητα και χάραξη) δρομολογίων.

Η Εγνατία Οδός αποσυμφόρησε την πόλη μας από την κυκλοφορία φορτηγών (γεγονός που φάνηκε από τη σύγκριση των νέων μετρήσεων με παλαιότερες).

Όλες οι διασταυρώσεις που εξετάστηκαν είχαν αποδεκτές καθυστερήσεις με βάση τα διεθνή στάνταρ.

Οι μελετητές εξέφρασαν ενστάσεις για τον κανονισμό ελεγχόμενης στάθμευσης που εγκρίθηκε από το ΔΣ (τον χαρακτήρισαν απαράδεκτο) ενώ τόνισαν την ανάγκη να ελεγχθούν και να ξαναμελετηθούν κομμάτια του μεγάλου περιφερειακού δρόμου ειδικά στο σημείο που ενώνεται ο δυτικός με τον ανατολικό κλάδο.

Διαβούλευση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015)

Διαβούλευση Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης (24/2/2015) – Δεν άρεσαν στο δήμαρχο και την υπηρεσία τα σχόλια του κ. Βόσκογλου για κακή μελέτη του μεγάλου περιφερειακού και έλλειψη συνεργειών με το μικρό, τελικά η διαφωνία αποδόθηκε σε… παρεξήγηση και όλοι αποχώρησαν ικανοποιημένοι :-)

Πρότειναν την απομάκρυνση των σταθμευμένων δικύκλων από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, γεγονός που έχει ήδη αποφασιστεί από την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων πλην των σημείων των τραπεζών, τόνισε ο κ. Χατζηαναγνώστου.

Προς το παρόν η παραλιακή λεωφόρος δεν μπορεί να πεζοδρομηθεί πλήρως (μέχρι να απομακρυνθούν υπηρεσίες όπως τα δικαστήρια, το ταχυδρομείο και η αστυνομική διεύθυνση), μπορεί όμως αρχικά να πεζοδρομηθεί το ένα της ρεύμα και η διαχωριστική νησίδα μετατρέποντάς τη σε μονόδρομο. Στο μέλλον η παραλιακή μπορεί να πεζοδρομηθεί χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης. Αυτό όμως θα προκύψει από πολιτική, κυρίως, απόφαση και οι μελετητές εκ των υστέρων θα προτείνουν λύσεις για τη μείωση, κατά το δυνατόν, των όποιων προβλημάτων που δημιουργούνται.

Η Λεωφόρος Δημοκρατίας θα μπορέσει να πεζοδρομηθεί δύσκολα, εφόσον είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Οδός και για να αποχαρακτηριστεί πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγάλου περιφερειακού της πόλης, ενώ εξυπηρετεί και ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας της πόλης.

Όσον αφορά τα ΚΤΕΛ οι μελετητές πρότειναν ως καλύτερη λύση την αποθήκη του ΟΣΕ στο λιμάνι (δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό, λιμάνι, πάρκινγκ, πιάτσα ταξί), ως δεύτερη λύση τη διασταύρωση Ηροδότου με Γεωργιάδη και τέλος τη λύση της εγκατάστασης απέναντι απ’ το ΚΕΓΕ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΚΤΕΛ (με την παραχώρηση χώρου και από τον ΟΣΕ). Εδώ ο κ. Μυτιληνός είπε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με το ΚΤΕΛ (αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο) η μεταφορά του στον χώρο ακριβώς απέναντι από το ΚΕΓΕ με παραχώρηση χώρου και από τον ΟΣΕ (περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις). :-) (βέβαια δεν είναι και τόσο κρυφό το νέο, ο κ. δήμαρχος σε πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή Πρόσωπα και το Σάκη Σταυρίδη αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας για μεταφορά του ΚΤΕΛ στα ανατολικά της πόλης – δείτε ανάρτηση στο evros24.gr και το βίντεο της εκπομπής από το youtube του pamemprosta.org).

Τα αστικά ΚΤΕΛ μείωσαν τα δρομολόγιά τους (σε χιλιόμετρα που διανύουν κάθε έτος) κατά 35% από το 2009 έως το 2013 λόγω κρίσης, αύξησης του κόστους και σταθερού κομίστρου από το 2010 (που ορίζεται από το δημόσιο). Ο κ. Βόσκογλου, πρώην πρόεδρος αστικών συγκοινωνιών στην Αττική για 15 χρόνια, μας ενημέρωσε ότι το μεγάλο κόστος στις αστικές συγκοινωνίες είναι το μισθολογικό (70-75%) και όχι το πετρέλαιο (10-12%). Οι μελετητές προτείνουν τη δημιουργία μιας νέας αφετηρίας στο πάρκινγκ του Φώτης Κοσμάς για κινήσεις προς τα ανατολικά της πόλης, ώστε οι κάτοικοι της δυτικής Αλεξανδρούπολης να παρκάρουν στο γήπεδο και να κατεβαίνουν στο κέντρο με λεωφορείο, και μιας αντίστοιχης αφετηρίας στην περιοχή του ΚΕΓΕ στα ανατολικά της πόλης, για τα δρομολόγια που κατευθύνονται προς τα δυτικά.

Η λύση τραμ, ακόμα και ελαφρού τύπου, θα ήταν μη βιώσιμη, μεγάλου κόστους και μικρού ωφέλους για την πόλη μας.

Προλαβαίνετε να καταθέσετε τις προτάσεις σας στο δήμο μέχρι τις 28/2/2015 (δείτε παλιότερη ανάρτηση)!

Το θέμα θα συζητηθεί τώρα στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα αποφασίσει (με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας αλλά ιδιαίτερα αποφασίζοντας πολιτικά) ποια λύση ή συνδυασμό λύσεων προκρίνει και στη Β’ Φάση οι μελετητές θα προχωρήσουν σε βάθος τη μελέτη της επιλεγμένης λύσης για να φέρουν σε διαβούλευση και στο ΔΣ τις τελικές τους προτάσεις.

Γενικά μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, ευχαριστώ θερμά τον κ. Κώστα Πορτοκαλίδη για την ενημέρωση (ειδάλλως θα είχα χάσει αυτή την ημερίδα) και τους εισηγητές γιατί μοιράστηκαν μαζί μου τα αρχεία των παρουσιάσεών τους τα οποία και μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω και να τα μελετήσετε.

Θα ακολουθήσει πλήρης απομαγνητοφώνηση και ανάρτηση του ηχητικού για να μπορέσετε όλοι να ενημερωθείτε με ακρίβεια για όσα ελέχθησαν, τις ερωτήσεις που δέχθηκαν οι μελετητές και τις απαντήσεις τους.

===================

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης 25/2/2015 στο Δημήτρη Κολιό και το ραδιοφωνικό σταθμό Maximum 93,6 FM ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου.

Κ.ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 25-02-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud

2 Σχόλια

  1. Θάνος