πάμε μπροστά

Τρίτη

25

Σεπτέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το Χρυσό Αρχείο – Δηλώσεις Λασκαράκη/Κούρτη μετά από ματαιωμένη συνάντηση με Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. 6/2/2007

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Γιάννης Λασκαράκης (Ανεξάρτητος), Δημοσιεύματα, Εφημερίδες, Λασκαράκης Γιάννης, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Ματαίωση συνάντησης αρχηγών παρατάξεων με “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” λόγω παρουσίας των ΜΜΕ (Γνώμη, 6/2/2007)

Ματαίωση συνάντησης αρχηγών παρατάξεων με “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” λόγω παρουσίας των ΜΜΕ (Γνώμη, 6/2/2007)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας, σε συνεργασία με το Δημήτρη Τασμαλή, στο εκτεταμένο αρχείο σχετικό με το θέμα του χρυσού, το “Χρυσό Αρχείο” όπως το ονομάζουμε.

Σήμερα φιλοξενούμε άρθρο της  εφημερίδας “H Γνώμη” της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2007, στο οποίο η δημοσιογράφος Κική Ηπειρώτου αναφέρεται σε ένα ραντεβού της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το ραντεβού ματαιώθηκε επειδή εκπρόσωποι της εταιρείας δεν επιθυμούσαν την παρουσία των Μ.Μ.Ε. στη συνάντησή τους με τους επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων! Θα προτιμούσαν συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες (γιατί άραγε;).

Η δημοσιογράφος αναφέρει τα ακόλουθα για τον κ. Γιάννη Λασκαράκη (ο οποίος σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ζητά καλύτερη ενημέρωση για το θέμα):

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης, σημείωσε ότι η αποχώρηση της ε­ταιρείας δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να μην λάβει κακή συνέχεια η εν λόγω υπόθε­ση, εκτιμώντας ωστόσο ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει απο­φασίσει να φτιάξει τα χρυσωρυχεία». «Δεχθήκαμε νακού­σουμε τους εκπροσώπους της εταιρείας, μέσα στα πλαί­σια της δημοκρατίας, αλλά και για να ενημερώσω, προσωπικά, τα μέλη της παράταξης μου, τα οποία αγωνιούν για την πορεία αυτής της υπόθεσης. Έχουμε ειδικούς επιστή­μονες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν μαζί με όλους στην άρνηση που έχει πει η κοινωνία μας στο θέμα των χρυσωρυχείων».

Ο δε κ. Χρήστος Κούρτης, του οποίου γαμπρός είναι ο κ. Παπανικολόπουλος Νικόλαος, θερμός υποστηρικτής της επένδυσης και πρόεδρος της “Πολιτεία Θράκης”, ανέφερε ότι το θέμα του χρυσού έχει τελειώσει, “το μόνο που θα αφήσει στην περιοχή το εργοστάσιο χρυσού είναι κατάλοιπα, τα οποία θα είναι ρυπογόνα κι επιβλαβή για όλη την περιοχή μας”.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν ο κ. Γιάννης Λασκαράκης θα μας εξηγήσει, επιτέλους, γιατί έχει διαφοροποιηθεί η άποψή του σε σχέση με αυτήν του 2007. Ο δε κ. Χρήστος Κούρτης, θα πρέπει να δηλώσει δημόσια αν συμφωνεί με το γαμπρό του κ. Παπανικολόπουλο ή αν εμμένει στις αρχικές του απόψεις περί επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επένδυσης.

Διαβάστε το άρθρο της σελίδας 28 της εφημερίδας “Η Γνώμη” της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2007 κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία.

Ματαίωση συνάντησης αρχηγών παρατάξεων με “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” λόγω παρουσίας των ΜΜΕ (Γνώμη, 6/2/2007)

Ματαίωση συνάντησης αρχηγών παρατάξεων με “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” λόγω παρουσίας των ΜΜΕ (Γνώμη, 6/2/2007) (κλικ για μεγέθυνση)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Ένα Ραντεβού Για Το Χρυσό Που Δεν Πραγματοποιήθηκε Ποτέ…
Εκπρόσωποι εταιρείας χρυσού αποχώρησαν από συνάντηση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
(Εφημερίδα “Η Γνώμη”, Κική Ηπειρώτου, 6/2/2007)

Ένα ραντεβού που, στην ουσία, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ήταν αυτό που κανονίσθηκε για χθες το μεσημέρι, μεταξύ του Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης, των επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και των εκπροσώπων της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.».

Προφανώς ενοχλημένοι από την παρουσία των Μ.Μ.Ε., οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την απομάκρυνση τους από το γραφείο του Δημάρχου κι όταν το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, αποχώρησαν.

Η συνάντηση είχε κανονισθεί για τις 2.30 χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του Δημάρχου.

Στο γραφείο του κ. Αλεξανδρή είχαν ήδη φτάσει ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Ευάγγελος Λαμπάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης και οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.».

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού ζήτησε η ίδια εταιρεία, ενώ τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., προκειμένου να καλύψουν το γεγονός, προσκάλεσε ο Δήμαρχος. Εν αναμονή των άλλων δύο επικεφαλής, των κ.κ. Κούρτη και Δευτεραίου, ένας εκ των δύο εκπροσώπων της εταιρείας επισήμανε στον κ. Αλεξανδρή ότι «η συνάντηση αυτή δεν είναι συνέντευξη τύπου», υπονοώντας ότι τα Μ.Μ.Ε. θα πρέπει να αποχωρήσουν από την αίθουσα, καθώς, όπως τόνισαν «θα υπάρξει ξεχωριστή ενημέρωση για τους δημοσιογράφους». Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα οι κύριοι της εταιρείας να αποχωρήσουν μέσα σε κλίμα έντασης.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της εταιρείας, επανέλαβε την ξεκάθαρη, αρνητική θέση των φορέων και της κοινωνίας της περιοχής απέναντι στις επενδύσεις χρυσού. Σχολιάζοντας την αποχώρηση των εκπροσώπων της εταιρείας, σημείωσε ότι «είναι δικαίωμα τους», επισημαίνοντας ότι ο λαός της περιοχής συνεχίζει να λέει «όχι» στην καταστροφή του περιβάλλοντος και «ναι» στη ζωή.

«Τελειωμένο» χαρακτήρισε το θέμα των χρυσωρυχείων ο επικεφαλής της παράταξης «Αλεξανδρούπολη Πρωτεύουσα Πόλη» Χρήστος Κούρτης. «Το μόνο που θα αφήσει στην περιοχή το εργοστάσιο χρυσού, είναι κατάλοιπα, τα οποία θα είναι ρυπογόνα κι επιβλαβή για όλη την περιοχή μας».

Για «πλάγιους τρόπους» και «όχι καθαρές μεθόδους» κατηγόρησε τους ανθρώπους της εταιρείας ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Ευάγγελος Λαμπάκης, αναφερόμενος σε προσπάθειες που κάνουν προκειμένου να προσεγγίσουν και να πάρουν με το μέρος τους, μάταια, όπως εκτίμησε, τους κατοίκους οικισμών, όπως η Αύρα και ο Κόμαρος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης, σημείωσε ότι η αποχώρηση της εταιρείας δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να μην λάβει κακή συνέχεια η εν λόγω υπόθεση, εκτιμώντας ωστόσο ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φτιάξει τα χρυσωρυχεία». «Δεχθήκαμε ν’ακούσουμε τους εκπροσώπους της εταιρείας, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας, αλλά και για να ενημερώσω, προσωπικά, τα μέλη της παράταξης μου, τα οποία αγωνιούν για την πορεία αυτής της υπόθεσης. Έχουμε ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν μαζί με όλους στην άρνηση που έχει πει η κοινωνία μας στο θέμα των χρυσωρυχείων».

Για έναν «τσαμπουκά» με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρείες, ιδιαίτερα όταν παίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Σάββας Δευτεραίος. «Ήθελαν να μας ενημερώσουν μόνο εάν ήμασταν μόνοι. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να είμαστε μόνοι. Θα ήθελα να γίνει μία ενημέρωση στο Δημοτικό Θέατρο και μπροστά στο λαό της πόλης να πουν τις απόψεις τους κι εμείς τις δικές μας».

Ζαμπουνίδης: Καμία συνάντηση με τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Την οποιαδήποτε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» που επιθυμεί να επενδύσει στην εξόρυξη χρυσού στη περιοχή του Περάματος αρνήθηκε ο Νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης. Σε επιστολή του προς την εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Ως εκφραστής της συνείδησης αλλά και της τελεσίδικης απόφασης του λαού του Έβρου να μην δεχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης μιας τέτοιου είδους επένδυσης στο νομό, αλλά και μετά την απόφαση του Νομαρχιακού και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης σας διαμηνύω ότι δεν υφίστανται θέμα συζήτησης πάνω στην επένδυση του χρυσού στην περιοχή του Περάματος.

Το οποιοδήποτε ραντεβού με τους εκπροσώπους της εταιρείας σας δεν θα εξυπηρετούσε τίποτα περισσότερο παρά μόνον την μεταφορά εκ μέρους της επιθυμίας του λαού του Έβρου αλλά και της απόφασης των θεσμικών συλλογικών οργάνων του Νομού στην αντίθεση μας σ’ αυτού του είδους την επένδυση. Μετά από όλα αυτά κρίνω σκόπιμο να μην δεχθώ την συνάντηση που μου απευθύνατε ώστε να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα του χρυσού.

Η απόφαση του λαού του Έβρου, των θεσμικών οργάνων άλλα και εμού προσωπικά είναι ότι δε θα επιτρέψουμε να γίνει μια τέτοιου είδους επένδυση στο νομό μας».