πάμε μπροστά

Παρασκευή

28

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 28/12/2012 ζωντανά! [live blogging Νικόλας Γαλάνης]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" (1/1/2011-31/8/2014), Προ Ημερησίας Διάταξης, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 07/12/2012. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

28/12/2012 ΔΣ – Live Blogging (από το γραμματέα του Δ.Σ. κ. Νίκο Γαλάνη)

28/12/2012 18:39

Φτάνουμε στο δεκαπεντάλεπτο ακαδημαϊκό τέταρτο… όπου να ‘ναι αρχίζουμε

Ο πρόεδρος ξεκινά με την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του ΔΣ για την παραχώρηση του Κέντρου Νεότητος για πολιτιστικές δράσεις επειδή όπως λέει ο Δήμαρχος κρίθηκε ακατάλληλη για τέτοιες δράσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.

Έχουμε ένα έκτακτο θέμα για τα αδέσποτα, που εισηγείται ο κ.Γερακόπουλος. Εξηγεί τη σημερινή κατάσταση με το υπάρχον καταφύγιο, το οποίο είναι κορεσμένο. Ο Δήμος έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του. Θυμίζει ότι υπάρχει μελέτη για καινούργιο καταφύγιο, αλλά το κοστολόγιο είναι μεγάλο. Η χρηματοδότηση αναζητείται αλλά είναι δύσκολη. Περιγράφει άλλες ενέργειες που έχουν γίνει, π.χ στειρώσεις κλπ. Αναφέρει ότι επιχειρήθηκε να έρθουν κτηνίατροι από το εξωτερικό αλλά αυτή η κίνηση σταμάτησε λόγω προσφυγής του ΓΕΩΤΕΕ. Όλα αυτά λέγονται με αφορμή ερώτημα του κ. Λασκαράκη.

Ο κ. Λασκαράκης επανέρχεται ρωτώντας τι θα γίνει με τη σήμανση των ζώων και απαντά ο κ. Γερακόπουλος ότι λόγω μεγάλου κόστους, γίνονται κάποιες ενέργειες σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και το ΓΕΩΤΕΕ.

Εν τω μεταξύ μια και η κουβέντα για αδέσποτα, έχουμε “σκυλοκαβγάδες” ανάμεσα στο δήμαρχο και τον κ. Λασκαράκη για το αν δικαιούται να τοποθετείται επί των ερωτήσεων που έχει κάνει.

Δεύτερη ερώτηση τώρα  του κ. Λασκαράκη για άλλο θέμα που αφορά την ανάθεση της νομικής υποστήριξης του Δήμου για το θέμα των χρυσορυχείων. Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι το ποσό που δόθηκε υπερβαίνει την απόφαση του ΔΣ επειδή είναι πολύ μεγάλο το ποσό και εξηγεί για ποιο λόγο το λέει αυτό, επικαλούμενος σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι δε χρειάζεται να περάσει το θέμα αυτό από την Οικονομική Επιτροπή  επικαλούμενος κάποιο άρθρο και τώρα αρχίζει μια διαφωνία ανάμεσα στον κ. Λαμπάκη και τον κ. Λασκαράκη για το ποια διάταξη υπερισχύει. Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης καλεί τον κ. Λασκαράκη να έρθει στο γραφείο του για νομικό σεμινάριο. Επιπλέον, ο δήμαρχος λέει ότι το θέμα είναι πολύ εξειδικευμένο και δεν είναι τόσο εύκολο για τον ίδιο ή άλλους δικηγόρους του δήμου να να αναπτύξουν. Θα χρειαστεί να διαβάσουν επί έξι μήνες. Διευκρινίζει ότι οι 20000 που αφορούν την ανάθεση θα ισχύουν μόνο αν το θέμα φτάσει στο ΣτΕ.

28/12/2012 19:02

Προσθέτει ότι αν δεν φτάσουν στο ΣτΕ τότε η αμοιβή θα είναι 6000. Απαντώντας δε σε παρατήρηση του κ. Γρηγοριάδη, λέει ότι η Αλεξ/πολη έχει εξαίρετους δικηγόρους αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απαιτεί έρευνα σε ανώτατο επίπεδο από πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Προχωράμε σε επόμενο θέμα που αφορά τη βία και το φασισμό. Ο κ. Λασκαράκης θέτει το θέμα με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη. Ο κ. Γρηγοριάδης διαφωνεί με το να χρησιμοποιήσουμε το όνομα της Χρυσής Αυγής, γιατί έτσι γίνεται αρνητική διαφήμιση. Προτείνει το όποιο ψήφισμα να αναφέρεται γενικά στη βία και το φασισμό. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετείται και ο κ. Ραπτόπουλος ο οποίος λέει ότι πρέπει να αναρωτηθούμε πώς έχουν γεννηθεί τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Κοζάρης λέει ότι στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, κάτι που τον τράβηξε. Επιχειρηματολογεί ότι δεν είναι ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή αλλά ότι είναι Έλληνες εθνικιστές και προσθέτει ότι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης η Χρυσή Αυγή έχει 20%. Τελειώνει λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι Χρυσή Αυγή…

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά νεοναζιστικό κόμμα. Αναφέρει ότι η ανεργία και η σημερινή πορεία της χώρας είναι νεράκι στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Γενικά συμφωνεί με το ψήφισμα του κ. Λασκαράκη και θα μπορούσε να προσθέσει πολλά περισσότερα.

Ο κ. Βαμβακερός διαφωνεί με την τακτική των ψηφισμάτων και θεωρεί ότι είναι παλαιομοδίτικη πρακτική και δεν ξέρει αν αυτά έχουν κάποιους αποδέκτες.

28/12/2012 19:11

Ο δήμαρχος λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος είναι υπέρ της βίας. Εν μέσω αντιπαραθέσεων, ο κ. Λαμπάκης προτείνει ένα νέο ψήφισμα, το οποίο διαβάζει. Αρχικά δεν ικανοποιεί τους συμβούλους και γίνονται κάποιες προσθήκες που αφορούν το φασισμό, τη βία και την ξενοφοβία. Τελικά το θέμα αναβάλλεται και θα έλθει στο άλλο συμβούλιο τροποποιημένο.

28/12/2012 19:23

Επιτέλους μπαίνουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα 2 και 3 που αφορούν δαπάνες δημοσίων σχέσεων και γραφείου εθελοντισμού περνάνε ομόφωνα.

Το θέμα 4 αφορά τη ΜΠΕ του έργου για το Φυσικό Αέριο. Ο Δήμαρχος λέει ότι ο Δήμος δεν έχει γραφείο περιβάλλοντος ενώ η Περιφέρεια έχει. Δεν έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο, η κατάσταση είναι η ίδια όπως είχε παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη είναι στο γραφείο του και όποιος θέλει μπορεί να πάει να τη ζητήσει. Το θέμα περνά με την αρνητική ψήφο του κ. Δευτεραίου και του κ.

Το θέμα που αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα αναβάλλεται επειδή οι σύμβουλοι δεν έχουν λάβει το email. Θα ξανασταλθεί σε όλους.

Το θέμα 6 εγκρίνεται ομόφωνα.

Το θέμα 7 που αφορά παραχώρηση οικοπέδου στις Φέρες για ανέγερση σχολικών μονάδων εγκρίνεται ομόφωνα. Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά που βρισκόμαστε στο θέμα της ανέγερσης νέου Λυκείου στις Φέρες.

28/12/2012 19:45

Το θέμα 8 αφορά την έγκριση υποβολής πρότασης για την προμήθεια εξοπλισμού για το περιφερειακό ιατρείο Φερών και εγκρίνεται ομόφωνα. Ο κ. Γερακόπουλος δίνει τα εύσημα στον κ. Καναρίδη για την προσπάθεια που κατέβαλε για να ξεπεραστούν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Εγκρίνεται ομόφωνα.

Το θέμα 9 αφορά την παράταση στο έργο του παλιού παλιού νοσοκομείου. Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά αν υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Ο κ. δήμαρχος λέει ότι τμήμα των πρόσθετων εξόδων που θα προκύψουν γα το έργο θα καλυφθεί από ΣΑΤΑ. Προσθέτει ότι σε δέκα μέρες περίπου θα μπουν τα ξύλινα κουφώματα, με την επιχορήγηση να έρχεται με το σταγονόμετρο. Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά τη διόρθωση της λέξης “υπερσυμβατικά” με τη λέξη απρόβλεπτα. Περνά ομόφωνα.

Το θέμα 10 αφορά το βιοαγρόκτημα και ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, κατά η παράταξη του κ. Γρηγοριάδη και του κ. Ραπτόπουλου. Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν τηρήθηκε η δέσμευση ότι θα πάρουν κομμάτια στο βιοαγρόκτημα μόνο όσοι είναι άποροι και ο δήμαρχος λέει κατηγορηματικά ναι. Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν μπορούμε να έχουμε τα ονόματα των δικαιούχων και η απάντηση είναι ναι.

Τα θέματα 11, 12, 13 και 14 ψηφίζονται ομόφωνα.

Το θέμα 15 που αφορά την παράταση για το κολυμβητήριο ψηφίζεται ομόφωνα, για παράταση τριών μηνών.

Το θέμα 16 εισηγείται ο κ. Παπαντωνίου και αφορά αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή των έργων περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Ο λόγος έπειται δίνεται στον κ. Καραμανίδη, έναν εκ των ιδιοκτητών στην περιοχή παρέμβασης ο οποίος εν ολίγοις λέει ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι άδικη και αναφέρει ότι έχει προηγηθεί συνάντηση και με το δήμαρχο όπου είχαν αποφασιστεί άλλα πράγματα.

Ο δήμαρχος λέει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν την επιλογή να πάνε στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν εκεί το συμφέρον τους. Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή της συναίνεσης, κατά την οποία προσθέτει ότι θα υπάρξει και εμπλοκή ορκωτών ελεγκτών για τον προσδιορισμό της αξίας της έκτασης που απαλλοτριώνεται.

Ο δήμαρχος λέει ότι αν κάποιος καθυστερήσει την επένδυση που πρόκειται να γίνει εκεί και έχει ύψος 135 εκατομμυρίων ευρώ, τότε θα πάει κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ λέει ότι σήμερα δεν ψηφίζουμε πόσα θα δώσουμε στους ιδιοκτήτες. Ψηφίζουμε την κήρυξη της έκτασης ως απαλοτριωτέας αναγκαστικά. Η τιμή μονάδας θα πάει με τη νόμιμη διαδικασία. Ο δήμαρχος λέει ότι δικηγόροι θα χρειαστούν μόνο αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση. Οι κ. Γρηγοριάδης και Κογιομτζής συμφωνούν, αρκεί να κάνουμε το καλύτερο για τους ιδιοκτήτες. Ο κ. Δευτεραίος το καταψηφίζει γιατί δε συμφωνεί η παράταξή του με την πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

28/12/2012 20:19

Το θέμα 17 εγκρίνεται ομόφωνα.

Τα θέματα 18-22 εγκρίνονται μεν, με τον προβληματισμό της παράταξης Μαζί Πάμε Μπροστά για το πώς καθορίζεται το ύψος του προστίμου. Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι επιβάλλεται το χαμηλότερο.

Το θέμα 23 αφορά τα πρόστιμα στα πρατήρια άρτου. Διευκρινίζεται ότι ο λόγος επιβολής των προστίμων είναι ότι τα ψωμιά δεν πωλούνται συσκευασμένα. Ο δήμαρχος διαφωνεί με τον κ. Δευτεραίο για το αν μπορούμε ή όχι να παραβούμε τη νομοθεσία. Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο του κ. Δευτεραίου.

Το θέμα 24 εγκρίνεται ομόφωνα.

Στο θέμα 25 που αφορά παραχώρηση χώρου στο Περιφερειακό ΓΡαφείο Ασύλου Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Γρηγοριάδης ψηφίζει κατά επειδή δεν έχουν παραχωρηθεί χώροι στην αντιπολίτευση.

Τα θέματα 26 και 27 για τα πρόχειρα ποιμνιοστάσια εγκρίνονται ομόφωνα.

Το 28 αποσύρεται.

Το θέμα 29 εγκρίνεται ομόφωνα.

Το θέμα 34 αποσύρεται.

Το θέμα 35 αφορά υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για δημιουργία κέντρου μελισσών και εγκρίνεται ομόφωνα.

Τα θέματα 36 και 37 αφορούν δανεισμό για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Jessica και ο κ. Βαμβακερός περιγράφει τι εργασίες θα γίνουν με αυτά τα χρήματα. Συμπληρώνεται από τον κ. Φαλέκα, που λέει ότι τα οφέλη θα είναι από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τα έργα αυτά. Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι είναι υπέρ της σκέψης αλλά κατά του τρόπου χρηματοδότησης. Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι επιβαρύνεται ο Δήμος με δάνεια και αυτό είναι επικίνδυνο.

Ο κ. Λασκαράκης ζητά τη διαβεβαίωση από τον κ. Φαλέκα ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση των πόρων που θα διατεθούν μέσω δανείου. Ο κ. Φαλέκας λέει ότι μόλις υπάρξουν οριστικές μελέτες θα μπορούν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία. Μόλις προηγουμένως ο κ. Βαμβακερός είπε ότι οι μελέτες είναι στο γραφείο του. Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά ποιος από τους δύο λέει ψέματα.

Ο κ. Φαλέκας ξεκινά κάνοντας ένα ιστορικό της υπόθεσης των φωτοβολταϊκών το οποίο θα παρατεθεί αργότερα, με την απομαγνητοφώνηση. Εν ολίγοις λέει ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήταν η αιτία που άλλαξε η νομοθεσία και επιτράπηκε στους Δήμους να εγκαταστήσουν περισσότερα του ενός φωτοβολταϊκά, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Ο κ. Γρηγοριάδης αποδέχεται ότι έκαναν αγώνα για το θέμα αλλά δε συνεννοήθηκαν καλά. Είναι υπέρ των δράσεων αλλά κατά του δανεισμού.

Ο κ. Ραπτόπουλος συμφωνεί με τον κ. Γρηγοριάδη.

Ο κ. Λασκαράκης υπερψηφίζει το θέμα, αναφέροντας πως ο κ. Φαλέκας είναι σοβαρός άνθρωπος και παρά το γεγονός ότι έχει επιφύλαξη για το δανεισμό.

28/12/2012 20:26

Ο κ. Δευτεραίος δέχεται μεν ότι όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά πιστεύει ότι όλη η δουλειά γίνεται για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες. Πιστεύει πως αυτό υποθηκεύει το Δήμο μας μέσω της προϋπόθεσης για την ανταποδοτικότητα. Με αυτή την έννοια δεν μπορούν να το ψηφίσει η παράταξή του.

28/12/2012 20:48

Τα θέματα 30,31,32,33 περνάνε μεν ομόφωνα, ωστόσο εκφράζονται προβληματισμοί από τον κ. Ραπτόπουλο για την απευθείας ανάθεση των μελετών. Τα θέματα αυτά είχαν προσπεραστεί στη ροή της συζήτησης λόγω της απουσίας του κ. Μαστορόπουλου και τέθηκαν τώρα, επειδή ο κ. Μαστορόπουλος δε θα έρθει τελικά.

Στο θέμα 38, ο κ. Βαμβακερός εκθειάζει τους εκπαιδευτές που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα, παίρνοντας απλώς μια βεβαίωση διδασκαλίας. Γενικότερα, ο κ. Βαμβακερός λέει ότι είμαστε πρωτοποριακός δήμος στο θέμα αυτό. Ο Κ. Δευτεραίος λέει ότι το καταψηφίζουν μεν αλλά δίνει συγχαρητήρια για την προσπάθεια και να δουν το θέμα του πολιτισμού.

Τα υπόλοιπα θέματα του κ. Βαμβακερού από το 39 ως το 42 εγκρίνονται ομόφωνα. Η αντιπολίτευση ζητά να ξέρει τα έξοδα. Στο θέμα 40 ο δήμαρχος λέει ότι στο συνέδριο αυτό κύριο θέμα ήταν η τρομοκρατία. Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι δεν έφαγαν ούτε ένα σάντουιτς με λεφτά του Δήμου, μόνο τα εισιτήρια και η διαμονή επιβάρυναν τον Δήμο.

Το θέμα 48 που αφορά τον προϋπολογισμό του ΑΠΟΚΔΑΑ δίνει αφορμή στο δήμαρχο να αναφέρει ότι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Εθνικό για ένα πανό της εταιρείας χρυσού, που τοποθετήθηκε ακριβώς εκεί που καθόταν ο Δήμαρχος. Ο κ. Θεοδώρου παίρνει το λόγο και ζητά από το Δήμαρχο να προσέξει περισσότερο τα χρέη του ΑΠΟΚΔΑ. Ο κ. Δευτεραίος καταψηφίζει το θέμα.

Στο θέμα 49 ο Δήμαρχος ορίζει την κ. Τσονίδου και τον κ. Μπίκο.

Τα θέματα 50 και 51 εγκρίνονται.

28/12/2012 20:49

Η συνεδρίαση κλείνει με ανάγνωση από το Δήμαρχο του τροποποιημένου ψηφίσματος για το ρατσισμό το οποίο τελικά ψηφίζεται σήμερα και δεν αναβάλλεται για επόμενη φορά.

28/12/2012 21:02

Τελικά δεν κλείνει η συνεδρίαση. Ο Δήμαρχος κάνει μια μικρή ενημέρωση για το θέμα του ΚΤΕΛ. Το μόνο που έκανε, λέει, ήταν να προασπίσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας πάντα στο πλάι τον κ. Μαστορόπουλο ως πολεοδόμο.

Λέει ότι το ΚΤΕΛ δεν είναι αντίδικός του Δήμου. Τονίζει ότι δε θα επιτρέψει όμως στη Διοίκηση του ΚΤΕΛ να κυβερνήσει το Δήμο. Σημειώνει ότι αν υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη που επιτρέπει την εγκατάσταση του ΚΤΕΛ στις αποθήκες του ΟΣΕ, τότε μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα αυτό. Τα έξοδα της μελέτης θα βαρύνουν το ΚΤΕΛ, όπως και αυτά της ανακαίνισης. Όμως την ίδια στιγμή θα απαλλαγεί το ΚΤΕΛ από την ανάγκη δανειοδότησης πολύ μεγαλύτερου ποσού για ανέγερση βαριάς κατασκευής στο χώρο του Lidl.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η εισήγηση της Αντιπεριφέρειας Έβρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν παραπλανητική καθώς δε λάμβανε υπόψιν της τα προβλεπόμενα από το ΓΠΣ.

Λέει ότι έκανε κάποιες παρεμβάσεις προς όλους τους αρχηγούς των περιφερειακών παρατάξεων και κατάφερε το θέμα να αποσυρθεί από το περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα λέει ότι έχει τη διάθεση να προσφέρει χώρους σχεδόν δωρεάν.