πάμε μπροστά

Σάββατο

12

Ιούλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 11/7/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Λαϊκή Αγορά, Μεγάλα θέματα δήμου

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 11/07/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:30.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

=========

Ξεκινώ με ένα εκτεταμένο σχόλιο για τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Πολύ ενδιαφέρον το χθεσινό έκτακτο ΔΣ. Παρόντες αρκετοί νέοι εκλεγμένοι (και μη) δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη Πόλη & Πολίτες, οι κ.κ. Βαταμίδης, Κουκουράβας, Γκοτσίδης, Αετόπουλος και πολλοί ενδιαφερόμενοι έμποροι και παραγωγοί για το θέμα της λαϊκής του Σαββάτου. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γρηγοριάδη και για άλλη μία φορά οι… δημοσιογράφοι.

Ο κ. δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις πτήσεις προς Λήμνο και Αγία Πετρούπολη που ακυρώθηκαν ενώ είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, απέσυρε δύο θέματα για περαιτέρω διερεύνηση ανταποκρινόμενος σε σχόλια των δημοτικών συμβούλων (θέματα 10 & 13), ενώ στο θέμα της Λαϊκής του Σαββάτου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των θιγόμενων εμπόρων της περιοχής, ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης και θα λυθεί εντός 1-2 εβδομάδων, αν εγκριθεί η μετακίνησή της τότε θα παραμείνει επί της Εθνικής Αντιστάσεως, αν όχι θα επιστρέψει πίσω στην αρχική της θέση στο Πολυκοινωνικό.

Το μεγαλύτερο θέμα χθες, και η πρώτη μεγάλη πίκρα που γνώρισε ο κ. δήμαρχος μετά τη θριαμβευτική εκλογή του το Μάη, ήταν το θέμα 15. Η μειωμένη πλειοψηφία λόγω των δημοτικών συμβούλων της παράταξης “Πόλης & Πολίτες” που τέθηκαν σε αργία και ορισμένες απουσίες όπως του ασθενή κ. Ζητάκη, δεν κατέστησαν δυνατή την εξασφάλιση των απαραίτητων 21 θετικών ψήφων ώστε να εγκριθούν οι όροι του δανείου για το Jessica για τις αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι. Έτσι χάνεται η προθεσμία της 31/7 για την υπογραφή της σύμβασης του δανείου και το θέμα της χρηματοδότησης πάει, αναγκαστικά, στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς οι λάθος χειρισμοί της δημοτικής αρχής στο θέμα της ανακαίνισης/ανακατασκευής των αποθηκών στο λιμάνι (οι εκβιαστικές αποφάσεις – πάντα υπό την… πίεση του χρόνου – για ένταξη στα χαμηλότοκα δάνεια του Jessica που απαιτούσαν ανταποδοτικότητα, η απευθείας ανάθεση της μελέτης στο ΔΠΘ δύο χρόνια πριν – πάλι υπό την… πίεση του χρόνου – παρά τις εκκλήσεις αρχιτεκτόνων της πόλης για διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού και αποφυγή των αποσπασματικών σχεδιασμών, οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού, η συζήτηση της χορήγησης δανείου χωρίς να έχει πρώτα μοιραστεί η εισήγηση στους συμβούλους) οδήγησαν στην απώλεια πολύτιμου χρόνου και στην ματαίωση της πιθανής ένταξης στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (οι δε μελέτες ακόμη… ετοιμάζονται… εκκρεμούν τα Η/Μ των τριών τελευταίων αποθηκών που ανέλαβαν να τις συντάξουν οι υπηρεσίες του δήμου)…

Σίγουρα δεν είναι αιτία χαράς για κανέναν από τους παρευρισκομένους τα όσα συνέβησαν. Οι δημότες μπορεί να γλίτωσαν από ένα νέο δάνειο 2 εκατ. ευρώ που θα επιβάρυνε γύρω στις 10.000 ευρώ το μήνα το δήμο (ποσό που θα έπρεπε να εξασφαλίζεται από τα μισθώματα των δύο αποθηκών) αλλά δεν θα απολαύσουν τη χρήση των χώρων αυτών για αρκετά ακόμη χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα καλό μάθημα για τη δημοτική αρχή. Πρέπει να επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις (ανεξάρτητα με το 55% που την επιδοκίμασε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές), να ακούει τα σχόλια των ειδικών (βλέπε αρχιτεκτονικός κόσμος της πόλης), να βλέπει το σχεδιασμό της πόλης μακροπρόθεσμα και όχι αποσπασματικά στα πλαίσια μιας ή δύο θητειών, να μην εκβιάζει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με την πίεση πάντα του χρόνου και των… “αποφάσεων-μονοδρόμων”, να μεταχειρίζεται με σοβαρότητα τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μοιράζοντας έγκαιρα τις εισηγήσεις στους συμβούλους για όλα τα θέματα.

Πολύ καλή η σημερινή παρουσία του Γιώργου Ραπτόπουλου και του Χρήστου Κατσαντούρα, αν και οι δύο αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα κοινά θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουν να εκφράζονται δημόσια για τα δημοτικά θέματα και να ασκούν εποικοδομητική κριτική εγγράφως ή μέσω των τοπικών ραδιοφώνων και της τηλεόρασης.

Κατά τα άλλα, το πάρτυ με τις επιχορηγήσεις συλλόγων και σωματείων συνεχίζεται, με πολλές αιτήσεις όμως να κόβονται, μετεκλογικά, λόγω… έλλειψης πόρων. Χθες μοιράστηκαν γύρω στις 14.000 ευρώ, όμως η μη έγκριση της επιχορήγησης των εκδηλώσεων beach volley οδήγησε σε έκρηξη τον κ. Ευάγγελο Μυτηλινό μετά το πέρας της συνεδρίασης στον 1ο όροφο του δημαρχείου.

Έργο ψηφιακής σύγκλισης προ… εξαετίας (επί αντιδημαρχίας της κ. Νανάς Ζωϊδου) εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία. 271.000 ευρώ σε… 5 ινφοκιόσκια, ιστοσελίδα του δήμου και 5 διαδραστικούς πίνακες!!! Είναι τραγικό να προωθούνται ακόμη τέτοιες ξεπερασμένες τεχνολογίες (θυμάμαι ακόμα… συλημένο ινφοκιόσκι στην πλατεία του Άβαντα που είδα προ ετών). Την εποχή του Alexandroupoli Travel Guide και των έξυπνων κινητών προωθούμε ακόμη… ινφοκιόσκια… Όσο για την ιστοσελίδα του δήμου, 10.000 ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου θα αρκούσαν… Συμφωνώ απόλυτα με Γιώργο Ραπτόπουλο και Νικόλα Γαλάνη για πεταμένους πόρους (έστω και ευρωπαϊκούς) σε ξεπερασμένες τεχνολογίες… Ακόμα κι αν όλα γίνονται με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό… προς τέρψιν ορισμένων προμηθευτών του δήμου…

Τέλος, στη φετινή γιορτή κρασιού δε θα πιουν κρασί όσοι είναι ανήλικοι, διαβεβαίωσε ο κ. Μαυρίδης. Το κρασί θα μοιράζεται από άτομα της ΤΙΕΔΑ και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος.

=========

18:47

Επιστολή Λασκαράκη προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Προσφορά 120 τευχών “Αειφόρος Αλεξανδρούπολη” για νέους δημοτικούς συμβούλους, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες. Ο κ. Μπίκος τον ευχαριστεί εκ μέρους των συμβούλων.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι πιθανά θα γίνει συνάντηση με νυν και πρώην δήμαρχο Λήμνου για να πιέσουν την Sky Express  για το αεροπορικό δρομολόγιο με Αλεξανδρούπολη.

Για την Αγία Πετρούπολη, η Aegean δυσαρεστήθηκε από ποσό 45.000 ευρώ που δεν της καταβλήθηκε από την περιφέρεια (που θα το δώριζε στα παιδικά χωριά SOS αλλά το ζητούσε για ηθικούς λόγους) και κρατούσε εκτός δρομολογίων το δικό μας. Τελικά μας έστειλαν επιστολή ότι θέλουν 240.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο κ. δήμαρχος δε γνωρίζει τι συνέβη, εδώ πέρσι είχαμε πληρότητα 65% με δύο πτήσεις (προς Μόσχα και Αγ. Πετρούπολη), φέτος με μία πτήση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα από άποψη πληρότητας. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να έρχονται, συζητάμε να μπει ρωσική εταιρεία με σύγχρονα αεροπλάνα ή ακόμα και η Turkish Airlines, εφόσον δεν έχει αντίρρηση κανείς από το δημοτικό συμβούλιο.

Περιμένει να οριστεί η μέρα για να πάει στην Αγία Πετρούπολη όπου έχουμε πρόταση για αδελφοποίηση και από τον ίδιο το Δήμο Αγίας Πετρούπολης. Σε 1 μήνα το πολύ ανοίγει το κατάστημα της Kedr Bank σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μαζί με το ρωσικό υποπροξενείο που επιτέλους υπογράφηκε από το υπουργείο εξωτερικών.

18·54

Θέμα 2

Ο κ. Κάβουρας εισηγείται, ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 3

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 4

Αποσύρεται, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη.

Θέμα 5

Τυπικό, ανακοινώνεται η επιτροπή. Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέματα 6-7-8

Ομόφωνα

Θέμα 9

Ομόφωνα

Θέμα 10

Ο κ. Ζητάκης είναι άρρωστος, ο κ. Γερακόπουλος εισηγείται.

Θα γίνει παραλαβή και μετά θα γίνει παρέμβαση για να τακτοποιηθεί το πρόβλημα στο βενζινάδικο της κ. Καμπαρμούση.

Ο κ. Κατσαντούρας αναφέρει αντίστοιχο πρόβλημα και στο βενζινάδικο του κ. Καλέτσιου, υπάρχει καθίζηση που δεν αποκαταστάθηκε. Ζητά να αποκατασταθούν οι ζημιές και μετά να γίνει η παραλαβή αλλιώς θα καταψηφίσει.

Ο κ. Αδαμάκης λέει ότι οι κακοτεχνίες σημειώθηκαν στην προσωρινή παραλαβή.

Ο κ. Δήμαρχος λέει να διερευνηθεί το θέμα, αποσύρεται.

19:00

Θέμα 13

Αποσύρεται. Ο κ. Κάβουρας θα δει ορισμένα σημεία που περιγράφει ως προβληματικά ο κ. Θυμιανίδης.

Θέμα 11

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 12

Το έργο δεν ξεκίνησε από πέρσι τον Οκτώβρη, πρέπει να δούμε που θα καταλήξουν τα όμβρια, λέει ο κ. Κάβουρας.

Δίνεται παράταση μέχρι 30/9 ομόφωνα.

Θέμα 14 – Λαϊκή αγορά Σαββάτου

Ο κ. Κατσαντούρας δηλώνει απών και αποχωρεί από την αίθουσα, λόγω του ότι η σύζυγός του ασχολήθηκε επαγγελματικά, ως δικηγόρος, με το θέμα.

Ο κ. Γερακόπουλος αναφέρει τις ενστάσεις καταστηματαρχών της περιοχής, στην οποία απάντησε η υπηρεσία και το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια της αποκεντρωμένης. Δεν γίνεται να μεταφερθεί η λειτουργία της λαϊκής στην Κυριακή βάσει του νέου νόμου οπότε προτείνεται η επ´ αόριστον παραμονή στην περιοχή της Εθνικής Αντιστάσεως. Η πυροσβεστική έστειλε έγγραφο που λέει ότι την ώρα λειτουργίας της λαϊκής είναι αδύνατη η πρόσβαση στην περιοχή. Σε περίπτωση που η αποκεντρωμένη απορρίψει την περασμένη απόφαση του ΔΣ, τότε απορρίπτεται και η σημερινή και μεταφέρεται άμεσα η λαϊκή στο χώρο του Πολυκοινωνικού.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά τι μας οδήγησε να μεταφέρουμε τη λαϊκή στην Εθνικής Αντιστάσεως.

Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι οφείλεται στην αποδεδειγμένη αποχή των κατοίκων της πόλης, ειδικά όσων δεν έχουν οχήματα, από τη λαϊκή του Σαββάτου.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι οι 3 καταστηματάρχες που έκαναν ένσταση δεν βρίσκονται στο χώρο της λαϊκής. Το Super Market και το γωνιακό κατάστημα με οπορωκηπευτικά δεν διαμαρτύρονται.

Ο κ. Θυμιανίδης λέει ότι το κομμάτι ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο, μπροστά στο ΚΑΠΗ δεν κατοικείται από τη μια μεριά. Εκεί το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο.

Ο κ. Γερακόπουλος απαντά ότι στο συγκεκριμένο σημείο ο χώρος δε φτάνει γιατί είναι στενότερος ο δρόμος και δε χωρά δύο σειρές πάγκων, τα δε σπίτια έχουν όλα πιλοτές και θα δημιουργούνται άλλα προβλήματα, όπως διαπίστωσαν οι υπηρεσίες και η αστυνομία.

19:15

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι πρέπει να δούμε και το συμφέρον της πόλης και όχι μόνο τους παραγωγούς, τους κατοίκους και τους εμπόρους. Δεν συμφωνεί να κλείνει ο δρόμος γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Προτείνει να κλείνει ο δρόμος μπροστά στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ στο λιμάνι, είναι κέντρο εκεί και δεν ενοχλεί τίποτε.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η πεζοδρόμηση της παραλιακής θα γίνει μετά από ενάμιση χρόνο όταν τελειώσει η περιφερειακή οδός, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί στις αποθήκες ΚΥΔΕΠ.

Ο κ. Δευτεραίος λέει να περιμένουμε μία εβδομάδα τι θα αποφασίσει η αποκεντρωμένη.

Το λόγο παίρνει ένας έμπορος με είδη αλιείας στην άνοδο, για να έρθει πελάτης στο κατάστημά του πρέπει να πάρει αυτοκίνητο και το Σάββατο αυτό είναι αδύνατον στην περιοχή.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τους κ.κ Θυμιανίδη, Λασκαράκη, λευκό οι κ.κ. Ραπτόπουλος, Καρυπίδης, Γαλάνης, Δευτεραίος, Πεϊχαμπέρης, Τρέλλη.

19:23

Θέμα 15 – Δάνειο Jessica για αποθήκες ΟΣΕ στο Λιμάνι

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι αποσύρθηκε όλο το ποσό του Jessica για την Ελλάδα επειδή υπογράφηκε μόνο μία σύμβαση (στην Πελλοπόννησο αν δεν κάνει λάθος). Η μοναδική πρόταση που έγινε δεκτή είναι η δικιά μας, εφόσον υπογραφεί η σύμβαση μέχρι 31/7/2014.

[η εισήγηση-δανειακή σύμβαση θυμίζω ότι δε μοιράστηκε στους συμβούλους]

Ο κ. Λαμπάκης τονίζει ότι δεν έχει συσταθεί ακόμη η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου από το υπουργείο ΑΜΘ, χθες ο υπουργός κ. Ορφανός υποσχέθηκε ότι θα γίνει άμεσα ώστε να εγκριθούν τα σχέδια και να δημοσιευτεί το ΦΕΚ.

Θα ληφθεί δάνειο 1,75 εκατ ευρώ με 3,1% για 20 χρόνια (36 εξαμηνιαίες δόσεις με 2 χρόνια περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων). Οι 3 αυτές αποθήκες έχουν ανταποδοτικότητα. Το ΕΣΠΑ δε χρηματοδοτεί έργα με ανταποδοτικότητα. Για αυτό οι 3 πρώτες αποθήκες θα μπουν στο Jessica επειδή θα εισπράττονται μισθώματα. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί με δάνειο του δήμου και από ίδιους πόρους, τα ποσά αυτά θα προσδιοριστούν μετά Από την έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος. Μέχρι το Νοέμβρη θα έχουμε ανάδοχο για τις αποθήκες.

Πρέπει να κινηθούμε άμεσα αν θέλουμε μέχρι το τέλος του 2015 να είναι έτοιμες οι 3 πρώτες αποθήκες. Οι υπόλοιπες θα μπουν στο νέο ΕΣΠΑ μόλις ανοίξει (μουσική σκηνή, θεατρική σκηνή και μουσείο).

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά πόσο θα είναι το τοκοχρεολύσιο.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στην πρώτη αποθήκη των 400 τμ θα εκτίθενται τα προϊόντα που παράγονται στον Έβρο και από αυτή μόνο θα αποπληρώνεται το τοκοχρεολύσιο. θα πληρώνονται 52.000 ευρώ περίπου το εξάμηνο σαν τοκοχρεολύσια.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν έχει συνέπεια και συνέχεια. Πριν 2 χρόνια πανηγυρίσαμε για την παραχώρηση χρήσης των αποθηκών στο δήμο, βιαστικά για να προλάβουμε το Jessica αναθέσαμε τη μελέτη. Η παράταξή του ήταν κατά της δανειοδότησης από την αρχή. Είναι κατά της δανειοδότησης, καλό θα είναι η απόφαση αυτή να παρθεί από το νέο ΔΣ για να μη δεσμευτεί το νέο ΔΣ με περισσότερα δάνεια.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι αν πανε όλες οι αποθήκες στο ΕΣΠΑ τότε θα καθυστερήσουμε 6 χρόνια. Το δάνειο θα εξυπηρετείται από την ανταποδοτικότητα. Η μελέτη τελειώνει, είναι στα Η/Μ. Είναι αναστήλωση των σχεδίων του 1868.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι ακόμη περιμένουμε νέα ενημέρωση από τον αρμόδιο καθηγητή στον οποίο ανατέθηκε η μελέτη.

Ο κ. Δευτεραίος θα καταψηφίσει, είναι υπέρ του εθνικού σχεδιασμού και όχι υπέρ του δανεισμού. Δεν είναι επιτυχία που μπήκαμε στο Jessica, το πράμα δεν περπάτησε επειδή θέλει αυτή την ανταποδοτικότητα.

Υποθήκη μπήκε ένα οικόπεδο απέναντι από του Ζήση, το ακίνητο της Εθνικής Τράπεζας και 11 στρέμματα στο Δελφίνι, είπε ο κ. Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δευτεραίου.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων έγινε από ένα μηχανικό του δήμου, και μάλλον υποεκτιμήθηκε η αξία τους. Άνθρωποι της αγοράς τα εκτιμούν σε πολλαπλάσια αξία. Για να εξασφαλιστεί το κράτος για χρέος 1 εκατ ευρώ, υποθήκευσε δημοτικά ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας.

Ο κ. Λαμπάκης ζητά να διερευνηθεί η καταγγελία του κ. Κατσαντούρα προσβάλλει την ηθική υπόσταση ενός υπαλλήλου. Θα τη διερευνήσει αύριο το πρωί.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι επειδή είναι από τα τελευταία συμβούλια να πέσουν οι τόνοι.

19:56

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι για μια ακόμη φορά να σημαντικό θέμα έρχεται πρόχειρα και με αποσπασματικό τρόπο. Η όλη διαδικασία δεν είναι καλή. Θα ήθελε να υπάρχει μία εισήγηση αναλυτικά με το τι θα εισπράξει ο δήμος από τις εκμισθώσεις. Τα πρώτα 2 χρόνια θα πληρώνουμε τους τόκους των δανείων του Jessica και των 250.000 ευρώ που θα πάρει ο δήμος. Δεν γίνεται χωρίς καμία εισήγηση να εγκρίνουμε ένα νέο δάνειο.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι χθες έγινε η τελική συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο δήμο.

Ο κ. Φαλέκας λέει ότι αν βρίσκαμε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο θα φεύγαμε από το Jessica. Ξεκινήσαμε για αναπαλαίωση και των 6 αποθηκών με το Jessica, καταλήξαμε μόνο 3 να μπουν σε αυτό και οι υπόλοιπες να μπουν στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι υπήρχαν 16 εκατ ευρώ για την ΑΜΘ από το Jessica. Δεν τόλμησαν πολλοί δήμοι να προχωρήσουν.

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά αν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (επειδή είναι δάνειο).

Ο κ. Μπίκος λέει περί χρειάζεται 3/4 μόνο αν είναι πάνω από 3 εκατ ευρώ το δάνειο.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι είναι υπέρ του έργου αλλά θα περίμενε μία σοβαρότερη εισήγηση, το κόστος θα είναι γύρω στα 88.000 ευρώ το εξάμηνο. Κάποτε πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνες εισηγήσεις. Στα ελάσσονα θέματα έχουμε εισηγήσεις, στα σοβαρά όχι. Ρωτά τι πλειοψηφία χρειάζεται για την ψήφιση του θέματος αυτού.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι για σύναψη οποιουδήποτε δανείου χρειαζόμαστε πλειοψηφία 21 ατόμων, για πάνω από 3 εκατ ευρώ χρειαζόμαστε 3/4 (ήτοι 27 συμβούλους).

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι αν η ερώτηση (περί απαιτούμενης πλειοψηφίας) είναι για να αποτρέψουμε την ψήφιση του δανείου, τότε αυτό είναι πλήγμα στα συμφέροντα του δήμου. Στο νέο ΕΣΠΑ θα έχουμε τεράστιο ανταγωνισμό για να τύχουμε χρηματοδότησης. Μπορεί να είναι μία τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε ένα ιστορικό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης μας. Τον έλεγχο ανταποδοτικότητας τον έκανε πρώτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πριν από λίγο καιρό μισθώθηκε το Πάρκο Εγνατία προς 3.700 ευρώ το μήνα. Στο λιμάνι τα μισθώματα θα είναι σίγουρα περισσότερα. Θέλουμε να καλύπτουμε μόνο το δάνειο και όχι να βγάλουμε κέρδος. Δέχεται λευκή ή αρνητική ψήφο μόνο εφόσον η ψήφιση είναι αντίθετη στα ιδεολογικά πιστεύω των συμβούλων. Παρακαλεί/παρακινεί τους συμβούλους να υπερψηφίσουν για το δημόσιο συμφέρον αυτή τη δανειακού σύμβαση.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι πρέπει να πάει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Παρακαλεί το δήμαρχο να αφήσει την πίεση που ασκεί στους συμβούλους.

20:15

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με όχι από τους κ.κ Ραπτόπουλο, Καρυπίδη, Γαλάνη, Δευτεραίο, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρη, και λευκό από κ.κ. Κατσαντούρα και Λασκαράκη. Τελικά όμως δε συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των 21 θετικών ψήφων οπότε οι όροι σύμβασης για λήψη δανείου για το Jessica απορρίπτονται από το δημοτικό συμβούλιο.

20:23

Θέμα 1

Θα μεταφερθούν 3 λυόμενα από τον Απαλό που μεταφέρεται σε νέο κτίριο. Τα λυόμενα αυτά θα μεταφερθούν αλλού.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 16

Ομόφωνα

Θέμα 17-18

Ομόφωνα

Θέμα 19

Στην Εθνικής Αντίστασης στο ζαχαροπλαστείο Oscar

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 20 – Αιτήσεις συλλόγων

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι:

  • Συνδιοργάνωση γιορτές 15/8 στην Αισύμη με 1000 ευρώ
  • Σπάρτακος για συνέδριο παραδοσιακών χορών, 4.000 ευρώ (πέρσι δώσαμε 6.000)
  • Νομαρχιακός Σύλλογος ατόμων με αναπηρία 550 ευρώ
  • Σύλλογος Παλαγίας 500 ευρώ
  • Σύλλογος Αεροχωρίου 2.000 ευρώ (δεν δόθηκαν στις Αποκριάς 750 ευρώ
  • Σύλλογος Αγ. Σοφία Φερών 1000 ευρώ
  • Σύλλογος (;) 600
  • Σύνδεσμος ελλήνων βετεράνων αθλητών 500 ευρώ
  • ΝΟΑ για ρεγκάτα 2.500 ευρώ
  • Κυνηγετικός σύλλογος Έβρου 1.000 ευρώ

Ο κ. Δευτεραίου λέει ότι τα δημοτικά συμβούλια αυτά είναι έκτακτα, πώς μπαίνουν σαν θέματα επιχορηγήσεις και συνδιοργανώσεις;

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι πρέπει να χρηματπδοτηθούν πριν γίνουν οι εκδηλώσεις.

Ο κ. Μυτηλινός ρωτά γιατί δε δίνεται ποσό για το beach volley, δεν υπάρχουν χρήματα λέει ο κ . Δήμαρχος.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά να προσκαλούνται οι σύμβουλοι στις εκδηλώσεις, όχι μόνο να ζητούν επιχορηγήσεις.

Καταψηφίζουν Ραπτόπουλος, Γαλάνης, Καρυπίδης, λευκό ο κ. Λασκαράκης.

20:34

Θέμα 21 – Έγκριση ανάθεση της πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών και κοινωνικής συμμετοχής Δήμου Αλεξανδρούπολης» σε τρίτο με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Καδόγλου λέει ότι πρόκειται για 271.000 ευρώ για το site του δήμου με δυνατότητες του στυλ facebook, 5 infokiosk και 5 διαδραστικές οθόνες. Έχουμε πίεση χρόνου, υπάρχει περίπτωση να μας τα κόψουν. Πρέπει να γίνει με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, είναι μόνοδρομος.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι έχουμε βαρεθεί τους μονόδρομους.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι είναι πάρα πολλά τα χρήματα για πράγματα που θα μπουν σε αχρηστία, χάνονται, δεν υπάρχουν.

Ο κ. Δευτεραίος δεν κατάλαβε το “Facebook”, θα έχουμε και φίλους; Έτσι κι αλλιώς σαν παρατάξεις δεν έχουμε γραφεία, τουλάχιστον στη σελίδα του δήμου να φαίνονται οι παρατάξεις και να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τις παρατάξεις από τους δημότες, να έχουν ένα email στο δήμο. Να υπάρχει δυνατότητα αναρτήσεων ανακοινώσεων από τις παρατάξεις.

Ο κ. Γαλάνης λέει ότι στην εισήγηση φαίνεται ότι ο δήμος δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να υποστηρίξει το έργο. Τα ινφοκιόσκια πως θα υποστηριχθούν απ το δήμο; Είναι ξεπερασμένη τεχνολογία 20 ετών. Πρέπει να καταψηφιστεί, είναι “μπούρδες” αυτά για ινφοκιόσκια, να δοθούν σε άλλες σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά για τι χρήματα μιλάμε; ΕΣΠΑ λέει ο κ. Καδόγλου. Είναι υπέρ, μπορούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις και να έχουμε ενημέρωση στις στάσεις, στα λεωφορεία, στον ΟΣΕ.

Ο κ. Καδόγλου ενημερώνει το σώμα ότι οι προτάσεις αυτές έγιναν από εταιρείες που προσκλήθηκαν στα πλαίσια της ψηφιακής σύγκλισης επί αντιδημάρχου κ. Νανάς Ζωίδου.

Ο κ. Γαλάνης λέει ότι σαν δήμος δεν έχουμε άποψη, οι εταιρείες προτείνουν κι εμείς επιλέγουμε.

Ο κ. Θυμιανίδης ρωτά αν μπορούμε να τροποποιήσουμε την πρόταση.

Ο κ. Καδόγλου λέει όχι, υπήρχε δημοτικό συμβούλιο που πρότεινε τότε τα θέματα αυτά.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Οι διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε κεντρικά σημεία να ενημερώνουν τους δημότες. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να υλοποιήσουμε.

Καταψηφίζουν οι κ.κ. Θυμιανίδης, Γαλάνης, Ραπτόπουλος, Καρυπίδης.

20:47

Θέμα 22

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 23 – Γιορτή Κρασιού

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι έχουν δεχθεί οχλήσεις από συλλόγους γονέων και γονείς για πολλά παιδιά που επέστρεψαν σπίτι μεθυσμένα ενώ ήταν κάτω των 18 ετών. Να ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Μαυρίδης λέει ότι το κρασί θα το μοιράζει η ίδια η ΤΙΕΔΑ φέτος.

Ψηφίζουμε να γίνονται καθημερινά μουσικές εκδηλώσεις; Πρόγραμμα δεν έχουμε, λέει ο. Κ. Δευτεραίος.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 24

Ο κ. Λασκαράκης καταψηφίζει τη λαϊκή του Σαββάτου γιατί κλείνει ο δρόμος. Ρωτά αν θα έρθει η κυκλοφοριακή μελέτη στο ΔΣ.

Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι θα έρθει τέλος Αυγούστου προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Λασκαράκης ζητά να κληθούν και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι για να ενημερωθούν.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Θυμιανίδη, τον κ. Λασκαράκη και τη λαϊκή συσπείρωση στο θέμα της Εθνικής Αντιστάσεως.

Θέματα 25-26

Ψηφίζονται ομόφωνα

Θέμα 27-28

Ψηφίζονται ομόφωνα

20:58

Λύεται η συνεδρίαση.