πάμε μπροστά

Παρασκευή

29

Ιούνιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Συζήτηση της 28/06/2012 στην αίθουσα του ΔΣ σχετικά με την αξιοποίηση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Μεγάλα θέματα δήμου, Παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" (1/1/2011-31/8/2014), Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Ακολουθούν τα ανεπίσημα πρακτικά της συζήτησης που προκάλεσε ο κ. δήμαρχος σχετικά με την ανάπλαση/αναστήλωση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Πρώτα ένα σύντομο, προσωπικό σχόλιο.

Ο κ. δήμαρχος, στην εισήγησή του επί του θέματος, από τα 35 λεπτά της συνολικής ομιλίας του αναφέρεται στις αποθήκες ΟΣΕ μόνο για τα 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιεί για να μιλήσει γενικότερα για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από το γήπεδο μέχρι την Αργώ, από την Αργώ μέχρι τα καρτ και τους Ναυτοπροσκόπους, για τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ, την παλιά ιχθυαγορά.

Στο μονόλογό του αυτό, αποκαλύπτει μερικά από τα σχέδιά του για τη χρήση των αποθηκών. Την πρώτη αποθήκη, που βάσει συμφωνητικού παραχώρησης προβλέπεται να την μετατρέψει σε αίθουσα προβολής για φεστιβάλ, σχεδιάζει να την κάνει καφέ ρεστοράν, και το διπλανό αίθριο, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, υπαίθριο καφέ ρεστοράν.

Όσο δε για την όλη μελέτη ένταξης στο Jessica, φαίνεται να έχει αποφασίσει να την αναθέσει σε καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης ώστε να προχωρήσει γρήγορα, αγνοώντας τις εκκλήσεις των παρισταμένων αρχιτεκτόνων για διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για προτάσεις ανάπλασης για όλη την παραλιακή ζώνη και όχι αποσπασματικές μελέτες.

Η δημοτική αρχή προφανώς προχωράει με τους μελετητές που επέλεξε, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για άλλη μία φορά βιαστικά και αποσπασματικά και όχι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

Στη χθεσινή συνάντηση είχαμε νέους επιστήμονες, αρχιτέκτονες, που έχουν μάθει να λειτουργούν με διαγωνισμούς και συνολικούς σχεδιασμούς, να έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της προχειρότητας, της βιασύνης και της αποσπασματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. δήμαρχος, αναφερόμενος σε νεαρό αρχιτέκτονα, του είπε: «έχουμε ένα μήνα ολόκληρο για να μου πει όποιος θέλει τις προτάσεις του»! Το έλεγε λες και οι 22 ημέρες είναι ένας χρόνος…

Κατά τα άλλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν όλοι την ατζέντα τους.

  • Οι αρχιτέκτονες ζητούσαν λεπτομέρειες (τοπογραφικά, κατόψεις) για να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες και πρότειναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό,
  • Ο συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΣΕ πρότεινε οι αποθήκες (κυρίως του Τερζή και η διπλανή) να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία των ΚΤΕΛ (χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα χρήματα από την εκμετάλλευση του ακινήτου που έχει τώρα για την ανακαίνιση των αποθηκών) – πρόταση με την οποία διαφώνησε κάθετα ο κ. Αγγλιάς, να συνδεθεί σιδηροδρομικά το λιμάνι και να αποπερατωθεί η γραμμή Αλεξ/πολης Ορμενίου,
  • Η πρόεδρος του Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού κ. Ελβίρα Ταταρίδου ζήτησε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του δήμου απέναντι στη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ όσον αφορά τις χρήσεις των αποθηκών και να γίνει υπαίθρια γλυπτοθήκη μπροστά από τις αποθήκες, να συσταθεί δε ανεξάρτητη αρχή που θα αναλάβει τη διαχείριση των αποθηκών που θα αποτελείται από αιρετούς, υπηρεσιακούς και άτομα με ειδική γνώση στον πολιτισμό (ο κ. Βαμβακερός διαφώνησε κάθετα με την ανεξάρτητη αρχή – δεν τον βολεύει φαίνεται στην εξασφάλιση ψηφοφόρων μέσω της διαχείρισης των αποθηκών – ενώ ο κ. δήμαρχος δεν το απέκλεισε).
  • Ο πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου κ. Πινάτσης ζήτησε να συμμετάσχει σε διεπιστημονική επιτροπή ως ενδιάμεσος μεταξύ του δήμου/δημοτών και των μελετητών, αυτή δε η επιτροπή να μετεξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης των αποθηκών.
  • Από το σπίτι της Αντουανέτας ζήτησαν (σε 1/2 λεπτό) τη δημιουργία εργαστηρίου κατασκευών για παιδιά.
  • Ο γράφων έλαβε το λόγο “με το ζόρι”, καθώς ο κ. δήμαρχος στις 21:10 ήθελε να αποχωρήσει για να μεταβεί στο ΘράκηΝΕΤ και να μιλήσει στο δελτίο των ειδήσεων (βρήκε την πιο κατάλληλη μέρα) ρωτώντας ποιός τελικά καθόρισε τις προβλεπόμενες στη σύμβαση παραχώρησης χρήσης των αποθηκών, χρήσεις των κτιρίων; Ο δήμος, το Θρακικό κέντρο, ο ΟΣΕ (για να μη λάβω απάντηση) και ζήτησα η ανεξάρτητη αρχή να διαχειρίζεται όλους τους πολιτιστικούς χώρους του Καλλικρατικού Δήμου (δημοτικές βιβλιοθήκες, θέατρα, Μύλο Μασούρα, αποθήκες ΕΑΣ και ΟΣΕ, σχολικά θέατρα κλπ) και να μη παραχωρηθεί κανένας χώρος προς διαχείριση και αποκλειστική χρήση σε μεμονωμένους φορείς ή συλλόγους, οι χώροι να είναι ανοικτοί σε όλους τους δημότες (αναλυτικότερα οι προτάσεις μου εδώ).
Προχωράμε στα ανεπίσημα πρακτικά, τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος αλλά ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.

Πέμπτη 28/6/2012 ώρα 19:25

Στην αίθουσα παρευρίσκονται ο κ. δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος κ. Βαμβακερός, μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, του Σπιτιού της Αντουανέτας, του Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, του Εθνολογικού Μουσείου, αρχιτέκτονες, υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η κ. Αικατερίνη Μπρίκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης και απλοί δημότες.

Ο κ. δήμαρχος ξεκινάει λέγοντας ότι διακρίνει μόνο 16 άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για την πόλη. Εκπρόσωποι φορέων διαμαρτύρονται και λένε ότι δεν έρχονται ως μονάδες. Ο κ. δήμαρχος εκφράζει το παράπονό του για το μικρό ενδιαφέρον.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η ανακοίνωση ήταν επιτηδευμένη ώστε να κινητοποιήσει τις ατομικές μονάδες. Ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους. Οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο ουσιαστικός διάλογος είναι απαραίτητος για τέτοια έργα. Η συμμετοχικότητα για τον ίδιο είναι το Α και το Ω.

Ήταν όνειρο να πάρουμε τις αποθήκες. Μετά από σκληρό αγώνα (ευχαρίστησε πάλι την κ. Ελβίρα Ταταρίδου του Θρακικού Κέντρου) πέρασαν μόλις 3 μέρες ξεκούρασης. Από την 4η μέρα άρχισαν οι διαβουλεύσεις των οργάνων που άπτονται του αντικειμένου μέσα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μέσα από το Πολυτεχνείο Ξάνθης με κάποιους καθηγητές που ήρθαν σε επαφή, και με το ΤΕΕ Θράκης (το οποίο απάντησε ότι δεν ασχολείται με τέτοιου είδους εκδηλώσεις). Αφού είδαμε πώς μπορούμε να εντάξουμε σε ένα ευρύτερο σχέδιο την ανάπλαση των αποθηκών ήρθαμε σε επαφή και με το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται Jessica κάνοντας ήδη δύο συνεδρίες με τους εκπροσώπους της τράπεζας Marfin, η οποία είναι η διαμεσολαβήτρια τράπεζα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το Jessica είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικό με ανταποδοτικότητα δηλαδή δε χαρίζει, δεν επιδοτεί, χρηματοδοτεί με δάνειο το οποίο όμως είναι διπλάσιου χρόνου εξόφλησης (απ’ότι είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Στο ΤΠΔ έχουμε δάνεια 10 ετών με επιτόκιο 5,5-6% (σε ΝΠΔΔ, δημόσιους οργανισμούς ή στους δήμους) ενώ το Jessica δίνει δάνεια 20ετή με το μισό περίπου επιτόκιο. Το τοκοχρεολύσιο θα είναι εύκολο να αποπληρωθεί αφού θα έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ανταποδοτικότητα μέσα από έναν ανταγωνισμό ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια των προϋποθέσεων του ανταγωνισμού της ιδιωτικής αγοράς (δεν πρέπει να αποδείξεις ότι θα έχεις πολλά κέρδη αλλά ότι θα αναπτύξεις το χώρο το συγκεκριμένο και θα βγάζει τα έξοδά του). Δεν πρέπει να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στην ιδιωτική αγορά.

Αυτά όλα τα στοιχεία στην ανάπλαση των αποθηκών του ΟΣΕ υπάρχουν, και ιδιαίτερα με τις χρήσεις που συζητάμε αυτές τις μέρες. Γίνεται μάλιστα μία συζήτηση παραπέρα από τις αποθήκες γύρω από τις οποίες μπορούν να γίνουν και άλλες αναπλάσεις ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο και να λειτουργήσουμε προσθετικά όχι αποσπασματικά, δημιουργώντας ένα συνολικό κατασκεύασμα.

Οι αποθήκες αυτές είναι στο μέτωπο της πόλης, το μετωπικό κεντρικότερο στοιχείο στο παλιό λιμάνι της πόλης. Οι συγκεκριμένες αποθήκες που πήραμε για 30 χρόνια, αρχομένης από 1/1/2013, είναι τέσσερις. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το σύμπλεγμα το κεντρικό τελωνείο. Αυτό γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί ακόμα το τελωνείο. Όταν μεταφερθεί (κατά 99% μέσα στις εγκαταστάσεις της ζώνης λιμένος) τότε θα γίνει και η παραχώρηση και αυτού του κεντρικού κτιρίου για να ολοκληρωθεί το σύμπλεγμα αυτό.

Η αποθήκη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό είναι διώροφη και είναι έτοιμη για χρήση. Χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις.

Δίπλα είναι η αποθήκη του Τερζή (800 τ.μ. μαζί με τη διπλανή γκρεμισμένη). Αυτές, σύμφωνα με καθηγητή του πολυτεχνείου, μπορούν να ενωθούν ώστε να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο πολύ πιο χρηστικό και να μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες χρήσεις εκεί πέρα.

Η γωνιακή αποθήκη, επί της οδού Κύπρου, είναι 300 τμ. Δίπλα της υπάρχει ένα αίθριο το οποίο είναι περίπου και αυτό 300 τ.μ. Αν δημιουργηθεί μία χρήση ρεστοράν και καφέ στη γωνιακή αποθήκη, μπορεί δίπλα να δημιουργηθεί ένας χώρος υπαίθριος, αναψυκτηρίου για τα καλοκαίρια, με ειδικές κατασκευές και διάφορα επίπεδα οροφής για να έχει και μία αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα.

Πίσω από αυτές τις αποθήκες είναι ένας εκπληκτικός χώρος που περνάει από τη γωνιακή αποθήκη στην οδό Κύπρου και φτάνει μέχρι την αποθήκη στην πλατεία Ελευθερίας. Αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει το καλοκαίρι ένα αναψυκτήριο, ένα καφέ, ένα ρεστοράν.

Μπροστά από τις αποθήκες υπάρχουν οι ράγες και ένας χώρος κάποιων τετραγωνικών ο οποίος επίσης ανήκει στον ΟΣΕ και έρχεται αναγκαστικά σ’εμάς. Σε αυτές τις αχρησιμοποίητες ράγες μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό τρενάκι 20-30 θέσεων το οποίο θα κινείται μέχρι την ανατολική πλευρά της πόλης, στο Μαρινόπουλο, ανά 10 λεπτά μεταφέροντας τους δημότες δωρεάν. Αν δε συμβεί αυτό τότε θα μιλήσουμε για την δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου 20-30 θέσεων το οποίο θα κινείται από την πάνω μεριά των αποθηκών, στη Βασιλέως Αλεξάνδρου μέχρι το ύψος του Μαρινόπουλου στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ.

Οι χρήσεις οι οποίες συζητούμε με τους ειδικούς και με μία ομάδα επαϊόντων, υπηρεσιακών παραγόντων, αιρετών και λοιπών είναι (σ.τ.σ. αυτές που προβλέπονται και από τη σύμβαση παραχώρησης χρήσης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ):

  • Κινηματογράφος (χειμερινός-θερινός)
  • Μουσική σκηνή
  • Θεατρική Σκηνή
  • Παιδότοπος
  • Μουσείο Αλιείας ή Τρένων
  • Εκθεσιακός Χώρος
  • Καφέ Εστιατόριο
  • Αναψυκτήριο

Ο κ. Βαμβακερός μιλά για μία ιδέα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με θέμα την ιστορία της πόλης στον παιδότοπο.

Ο κ. δήμαρχος συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει μία σκέψη στο πάνω μέρος της Βασιλέως Αλεξάνδρου, στην παλιά ιχθυαγορά, η οποία γκρεμίστηκε χωρίς καμία προοπτική επανίδρυσής της, και αυτό απεδείχθη γιατί το γκρέμισε η προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς να μας πει τι θα το κάνει γιατί δεν είχε τίποτε να μας πει.

Το κτίριο που στεγάζεται το κατάστημα του κ. Τραζέρα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται, έχει εμβαδό 100 περίπου τετραγωνικά μέτρα στο σύνολο των 930 τετραγωνικών μέτρων όλου του οικοπέδου. Είναι πολύ μικρό και πολύ εύκολα απαλλοτριώνεται με ένα τίμημα το οποίο δεν είναι και τεράστιο αλλά δεν είναι και μικρό, θα είναι μία ακόμα πληγή στο δήμο μας αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το απαλλοτριώσουμε ή να το ανταλλάξουμε ή να το αγοράσουμε, αν δεχθούν οι δύο ιδιοκτήτες να γίνει αυτή η αγοραπωλησία.

Αυτό το οικόπεδο των 930 τ.μ. θα μπορούσε να γίνει:

  1. Μία ιχθυαγορά για να επαναφέρουμε την πρωτέρα κατάσταση και να δημιουργήσουμε εκείνο τον κοινωνικό χώρο συνάντησης των συνδημοτών μας όπου απολάμβαναν την κοινωνική επαφή και ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές και να απολαύσουν όλα τα αλιεύματα τα οποία προσέφεραν οι αλιείς.
  2. Ένα οκταώροφου  πάρκινγκ (σύμφωνα με τις προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας) με 120 θέσεων στάθμευσης και με δύο ασανσέρ, πλήρως αυτοματοποιημένο που θα έλυνε αρκετά το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
  3. Ένας πολυχώρος με υπόγειο πάρκινγκ 40 θέσεων, επάνω ένα ισόγειο κατάστημα 650 τετραγωνικών μέτρων και επάνω τέσσερις αίθουσες κινηματογράφου χειμερινού, στην οροφή ένα θερινό κινηματογράφο. Έτσι θα απαλλάξουμε από ένα φορτίο χρήσεων τις αποθήκες του ΟΣΕ και θα μπορέσουμε να παίξουμε ακόμα περισσότερο με διάφορες άλλες χρήσεις οι οποίες είναι συμβατές με το χώρο εκεί.

Στις σκέψεις μας είναι να αναπλάσουμε και το κομμάτι που αρχίζει από τη διασταύρωση της Κύπρου με τη Βασιλέως Αλεξάνδρου ως την πλατεία Ελευθερίας, να αναπλάσουμε το χώρο εκείνο στο βαθμό που χρειάζεται χωρίς πολύ μεγάλες δαπάνες, γιατί ήδη εκεί είναι διαμορφωμένος αρκετά καλά, και να περάσουμε στην ανάπλαση της Καραολή Δημητρίου. Μιλώντας για ανάπλαση εκεί μιλάμε για φωτισμό, πλακόστρωση συμβατή και ταιριαστή με το σύνολο της παραλίας και έναν ποδηλατόδρομο που θα φτάνει μέχρι το ύψος του Μαρινόπουλου.

Αναπλάθοντας την Καραολή Δημητρίου, φτάνουμε στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ. Αυτές ανήκουν εδώ και αρκετά χρόνια σε δύο ιδιώτες. Δεν μπορούμε να τις αρπάξουμε και να αναμορφώσουμε την ανατολική πλευρά της πόλης. Ευγενώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ιδιώτες ότι και αυτοί έχουν συμφέροντα από τη γενικότερη αυτή ανάπλαση προκειμένου να αναπτυχθεί αισθητικά, αρχιτεκτονικά, εμπορικά και οικονομικά η ανατολική πλευρά της πόλης. Με τους συνεργάτες του πλησίασε τους δύο αυτούς ιδιώτες. Η πρώτη αποθήκη έχει εμβαδόν 770 τ.μ. και η άλλη 3.000 τ.μ. Η πρώτη είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ήδη χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις, η άλλη είναι σε άθλια κατάσταση και χρειάζεται μία πολύ μεγάλη δαπάνη για να ανακαινιστεί. Οι ιδιώτες είναι δεκτικοί να μπουν συμπράττοντας μέσα στο Jessica ώστε να σχεδιαστεί η ενδεχόμενη δημιουργία στη μικρή αποθήκη 24 καταστημάτων των 25 τετραγωνικών όπου θα γίνει η ιχθυαγορά (θα είναι μάλιστα δίπλα στην ιχθυόσκαλα, θα είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους εμπόρους να πάνε εκεί και να συγκεντρώσουμε την ιχθυαγορά εκεί) και ταυτόχρονα ονειρευόμαστε-σχεδιάζουμε να πείσουμε τον ιδιοκτήτη της δεύτερης αποθήκης, αν είναι δυνατόν, να αγγίζουμε το ποσό των διαθέσιμων 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα συν άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους (συνολικά 14 εκατ. ευρώ), ένα ποσό που είναι για όλη την περιφέρεια. Αν ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα και το υποβάλλουμε στο Jessica θα ξεπεράσει το 12 εκατομμύρια. Οι εκπρόσωποι της Marfin εκστασιάστηκαν από αυτό το σχεδιασμό και είπαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο προς υποβολή για το Jessica, είναι το μοναδικό, άρα μπορούμε να προωθήσουμε όλο το ποσό. Βέβαια θα μπούμε σε μία διαδικασία, ιδιαίτερα για τη δεύτερη, μεγάλη αποθήκη, που θα απομυζήσει το 40% του συνολικού δανείου, να πείσουμε παραγωγούς και εμπόρους στα 200 καταστήματα των 10-15 τμ που θα δημιουργηθούν για να κάνουμε τη δημοτική μας αγορά και δίπλα να επεκτείνουμε κάθε Πέμπτη και τη Λαϊκή Αγορά. Η Λαϊκή Αγορά δεν μπορεί, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να στεγάζεται. Πρέπει να γίνει δίπλα στη δημοτική αγορά.  Οι έμποροι και οι παραγωγοί αυτοί θα έρθουν πληρώνοντας ένα ποσό γύρω στα 300-350 ευρώ  προκειμένου να πειστεί  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ότι πρέπει να μας χρηματοδοτήσει και για αυτή τη χρήση για την ανακαίνιση αυτής της μεγάλης αποθήκης των 3 στρεμμάτων. Δεν ξέρω αν αξίζει να έχουμε αυτή την αγωνία να κάνουμε κάτι τέτοιο, όταν μπορούμε να σταματήσουμε στη λειτουργία της μικρής αγοράς στη μικρή αποθήκη των 770 τ.μ. και βλέπουμε. Πρέπει όμως να περιορίσουμε την ένταση του ονείρου και να προσγειωθούμε πατώντας και τα δύο πόδια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποια πράγματα μη μας φύγουν όλα τελικά. Όταν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο μέσα από το Jessica και όχι από το ΕΣΠΑ (που είναι χρηματοδότηση χωρίς ανταποδοτικότητα που καθυστερεί, θέλει μελέτες και καθυστερείς 2-3 χρόνια για να μπεις, επιλογή αναδόχου, ενστάσεις κλπ), εδώ έχουμε μία υποβολή προτάσεως με μία μελέτη που θα γίνει από το Πολυτεχνείο, εκεί κατευθύνομαι, της Ξάνθης και γρήγορα-γρήγορα η χρηματοδότηση ώστε σε ένα χρόνο περίπου. Δεν υπάρχει κανένα έργο σε όλη την Ελλάδα που να έχει προχωρήσει στο Jessica σε όλη την Ελλάδα, είναι όμως πολύ πιο γρήγορο από το ΕΣΠΑ. Αν προχωρήσουμε τώρα από την πρώτη αποθήκη, ιδιαίτερα, και κολλήσουμε και την ανάπλαση της παραλίας τις 4 αποθήκες του ΟΣΕ και το κομμάτι από το γήπεδο ως την Αργώ.

Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε πάλι (σ.τ.σ. χωρίς λόγο και εκτός θέματος) στην επιτυχία της επέκτασης της Χιλής και της Καλλιθέας μετά από χρόνια καθυστερήσεων. Σε 13 μήνες από σήμερα, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε δικαίωμα 14.500 ιδιοκτητών οικοπέδων να μπορούν να οικοδομήσουν σε ένα χώρο πολεοδομημένο όπου θα ζούνε 16.500 συνδημότες μας.

Από το γήπεδο μέχρι τις αποθήκες του ΟΣΕ τελειώνουν οι μελέτες και υπομελέτες από το γραφείο του Φιντικάκη (που τις έχει αναλάβει από το 1999) και σε 2-3 μήνες θα έχουμε το δικαίωμα να υποβάλλουμε προς έγκριση την οριστική μελέτη μέσα από μία σειρά υπουργείων, επειδή πρόκειται περί αιγιαλίτιδας ζώνης και χρειάζεται μία περισσότερη προσοχή από πλευράς υπουργείων (ΓΕΝ, Ναυτιλίας, Οικονομικών, κλπ).

Από το γήπεδο μέχρι την Αργώ θα γίνει τοιχείο αντιστήριξης με κυματοθραύστες και θα υπάρχει ένας διάδρομος που θα ίπταται ανάμεσα στη γη και στη θάλασσα όπου σε πλάτος 2μ θα μπορούν οι Αλεξανδρουπολίτες να απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ουρανό. Ταυτόχρονα μέχρι το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων, στο χώρο αυτό θα έχουμε 45 στρέμματα που θα δημιουργηθούν περίπατοι με φυτικά στοιχεία, κιόσκια, πέργολες, θα διατηρήσουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε από την Πυρόλιθος ΑΕ που έγιναν εκεί την εποχή Ευαγγελίδη. Θα δημιουργηθεί κάθετος κυματοθραύστης επί του παραλιακού τοιχίου ο οποίος θα κρατά την άμμο με την οποία θα εμπλουτιστεί η υφιστάμενη ακτή όπου κάνουν μπάνιο δημότες σε καθαρά νερά. Τα 45 στρέμματα που παραχώρησε ο ΟΛΑ με την προγραμματική σύμβαση για ανάπλαση, περιλαμβάνουν το χώρο από το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων μέχρι το πέτρινο τοιχείο, το κάρτινγκ θα καταργηθεί και έχει παραχωρηθεί σ’εμάς, κατεβαίνουμε στην ευθεία του λούνα παρκ, στην ευθεία του δυτικού χερσαίου τείχους μαζί με τον Άγιο Εύπλου και το αλιευτικό καταφύγιο, εκεί θα δημιουργηθεί πλαζ, κιόσκια, αναψυκτήριο, beach volley και ένα μικρό καταφύγιο που δε θα ονομαστεί αλιευτικό καταφύγιο, με ελαφρά υποδομή για μικρές βαρκούλες. Οι χώροι/παράγκες που έχουν καταληφθεί παρανόμως από τους αλιευτικούς συλλόγους θα φύγουν από εκεί. Το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων (όπου έχουμε ισχυρότατη θεμελίωση) θα συντηρηθεί με τη συμβολή και του συλλόγου αρχιτεκτόνων, αριστερά και δεξιά θα γίνουν παραπέτα που θα στεγάσουν τα μικρά σκάφη των μελών των συλλόγων.

Με τη δημιουργία όλου αυτού του παραλιακού μετώπου τελειώνουμε μία ονειρική ανάπλαση. Έχουμε δεσμεύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ για τις αναπλάσεις της παραλίας στα δύο τμήματα που σας είπα. Η συνεργασία με τον ΟΛΑ είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα μετά από μία ελαφρά ανατάραξη και επομένως είναι δυνατή η λειτουργία ενός εκδοτηρίου και ενός αναψυκτηρίου μέσα στη ζώνη του λιμένα για να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες μας και όχι μόνο.

Σε λίγους μήνες ελπίζουμε να έχουμε και δεύτερο πλοίο για τη Σαμοθράκη, το δικό μας. Η πρόταση υπεβλήθη στη διαχειριστική αρχή και σε 15 μέρες το πάμε και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Είναι ένα πλοίο 50 μέτρων με 420 άτομα, 2 λεωφορεία και 10 ΙΧ, κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο επιδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από μία συνθήκη αναζωογόνησης κάποιων σημείων της χώρας με την προϋπόθεση να μην υπάρχει κέρδος για να μην υπάρχει ανταγωνισμός προς την ιδιωτική αγορά.

Κλείνοντας, ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι έχει παραλάβει 6-7 προτάσεις που συμπίπτουν μερικώς με τα όσα σκέφτεται η δημοτική αρχή. Κάποιες άλλες δεν είναι δυνατόν να συμβούν όπως η δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας (δεν είναι στα χέρια του δήμου) και το κέντρο πολεμικών τεχνών.

 

20:05

Το λόγο έλαβε ο Joris Braat, αρχιτέκτονας, και ρώτησε αν γίνονται οι μελέτες και αν έχουμε εικόνα από αυτές τις μελέτες.

Η κ. Μπρίκα, διευθύντρια Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, μιλά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις υπόλοιπες μελέτες που θα υποβληθούν στα αρμόδια υπουργεία για να πάρουμε την παραχώρηση της χρήσης .

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι η ολοκληρωμένη πρόταση των μελετητών θα παρουσιαστεί σε άλλη συνεδρίαση από τον κ. δήμαρχο.

Ο κ. Joris Braat ρωτά αν θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός για τις αποθήκες όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι Αλεξανδρουπολίτες με προτάσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αν υπάρχει ένα πολύ μικρό βραβείο θα συμμετέχει πολύς κόσμος.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι είναι ένα πολύ μικρό κτίριο που απευθύνεται σε πολύ λίγους αναστηλωτές κτιρίων, δεν είναι η παλιά Νομαρχία ή η Τράπεζα Ελλάδος όπου μπορείς να προτείνεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο, εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα και δεν έχουμε χρόνο για αυτά τα πράγματα. Θα ζει η Ελλάδα αύριο αν καθυστερήσω δύο μήνες; Έχω το δικαίωμα να καθυστερήσω και να χάσω και την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων αν τυχόν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Είναι κατοχυρωμένη η παραμονή της εκεί για άλλο ένα χρόνο; Όλα τα φοβάμαι και όλα τα σκέφτομαι και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια.

Ο κ. Βακαλίδης Δημήτρης, αρχιτέκτονας, ρωτά αν από τη στιγμή που θα γίνει αυτό το τεράστιο project  που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ξανά. Από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να σκεφτούμε καλύτερα τι θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αρχιτεκτονικές ιδέες, και από εκεί και πέρα να αναλάβουν κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες να υλοποιήσουν μία ιδέα που μπορεί να αρέσει.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι αποθήκες έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα και πρέπει να αναστηλωθούν ως είχανε κατά την κατασκευή τους, επομένως μην ονειρευόμαστε διάφορα.

Ο κ. Βακαλίδης εξηγεί ότι μία αρχιτεκτονική παρέμβαση δεν απορρίπτει την παράδοση. Ρωτά πότε αποφασίστηκε να γίνει αυτό και πότε βγήκαν οι μελέτες.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι τίποτε δεν αποφασίστηκε, γι’αυτό κάλεσε τη σημερινή συνάντηση. Έχουμε ένα μήνα ολόκληρο αν θέλει κανείς να σκέφτεται και να του πει κάτι μετά από 22 μέρες! Συσκέψεις επί συσκέψεων!

Ο κ. Βακαλίδης απαντά ότι ο ίδιος και όλοι οι αρχιτέκτονες που παρευρίσκονται στη συνάντηση πίστεψαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να προτείνουν κάτι. Μόνο και μόνο από αγάπη προς την πόλη, να έχουνε ένα τοπογραφικό, μία κάτοψη για να προτείνουν μία ιδέα.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε τα τηλέφωνά τους ώστε να τους φωνάξουν σε συσκέψεις που θα γίνουν για να ακούνε και να λένε.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι μας κυνηγάνε οι ημερομηνίες και πρώτα ο θεός να υπάρχει Ελλάδα, έθνος και κράτος και να μην καταρρεύσουν. Οι παρεμβάσεις της παραλιακής συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Λαμπάκης συμπληρώνει ότι πρέπει μέχρι 30/9 να έχει τελειώσει η μελέτη των αποθηκών και να έχουμε υποβάλλει την πρότασή μας στο Jessica.

Ο κ. Βακαλίδης απαντά λέγοντας ότι σέβεται τη στενότητα χρόνου, αλλά από τη στιγμή που πάει να γίνει ένα τόσο μεγάλο project αξίζει τον κόπο να το δούμε πιο σοβαρά. Μέσα σε 10 μέρες να αποφασίσουμε…

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στη ζωή του πέτυχε όταν έτρεχε και όχι όταν καθόταν και σκεφτόταν πάρα πολύ. Ότι έτρεξα γρήγορα το πέτυχα.

(σ.τ.σ. άποψη που την έχει επαναλάβει στο παρελθόν, συγκεκριμένα στο κοινό δημοτικό συμβούλιο των δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης στο Grecotel στις 13/4/2011, όταν είχε πει, βάσει και των ανεπίσημων πρακτικών μας που βρίσκονται δημοσιευμένα στο πιο πάνω link:

Μέχρι σήμερα 4 πρωθυπουργοί από διαφορετικά κομματικά μετερίζια επισκέφτηκαν το νησί. Αν ρωτήσεις έναν Σαμόθρακα αν είναι ευχαριστημένος και τι απέδωσαν αυτές οι επισκέψεις θα σου πει τίποτα σχεδόν. Δεν υπαινίσσομαι κάτι για την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού, μακάρι να κάνει το ένα τέταρτο απ’όσα έχει πει αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, μακάρι να διαψευστώ. Απομένει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διοικήσει τον τόπο της. Να προχωρήσουμε με γρήγορες αποφάσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες απόψεις αφού έχουμε ήδη απορρίψει άλλα πράγματα που προσέκρουαν στην επιλεγόμενη άποψη. Μέχρι τώρα δεν έχω απογοητευτεί από αυτές μου τις γρήγορες αποφάσεις.

Εκείνη η γρήγορη απόφαση, της στήριξης της πρότασης Χανού για άμεση αγορά του πλοίου Ίλιον με τις γνωστές μετέπειτα περιπέτειες, είναι μία από αυτές που δεν του βγήκαν στη ζωή του…)

Ο κ. Braat λέει ότι τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις όπως η δικιά μας για όλη την παραλία έχουν γίνει ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη. Όσες έγιναν ήταν πανευρωπαϊκοί διαγωνισμοί και όλα τα ταλέντα όλης της Ευρώπης έπεσαν με τα μούτρα πάνω γιατί όλοι ονειρεύονται τέτοια ευκαιρία.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι όσον αφορά την ανάπλαση της παραλίας έχουμε ΕΣΠΑ, όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Η μελέτη γίνεται από το γραφείο το οποίο υφίσταται από το 1999 νομίμως και το έργο θα προκηρυχθεί.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι δεν έχουμε το χρόνο.

20:10

Ο κ. Χατζόπουλος Νικόλαος, αρχιτέκτονας, λέει ότι ο κ. δήμαρχος ανέλυσε το χωροταξικό του σχέδιο σε αυτή τη συνάντηση, τι σκέφτεται να γίνει σε αυτή την περιοχή. Είναι τόσο μεγάλο το έργο και είναι μία τόσο μεγάλη ευκαιρία για την πόλη να αποκτήσει ένα παραλιακό μέτωπο το οποίο θα ξεκινάει από το στάδιό της και θα τελειώνει μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό, το οποίο θα είναι το κόσμημά της. Αυτό που λένε όλοι οι συνάδελφοι είναι ότι μία τέτοια ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη για την πόλη και να σχεδιαστεί συνολικά, να μην είναι ένα αποσπασματικό, ένα κολλάζ με μικρότερα πράγματα. Όλες αυτές οι σκέψεις οι οποίες είναι πολύ θετικές, να έρθουν και να δέσουν πάνω σε ένα σχεδιασμό ο οποίος να μην επιτευχθεί μέσα σε κλειστά γραφεία με απευθείας αναθέσεις σε τεχνικές εταιρείες αλλά να γίνει μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και πανευρωπαϊκό ακόμα. Να είστε σίγουρος ότι ένα τέτοιο έργο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης και από όλο τον κόσμο, τουλάχιστον σε επίπεδο ιδεών.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι είναι τόσο έντιμη αυτή η δημοτική αρχή που δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί δημότης ότι μπορεί να πάρει ένα ευρώ. Να δώσουμε μπορούμε, να πάρουμε  αποκλείεται. Το θέμα της αναπλάσεως της παραλίας δεν είναι θέμα τωρινό. Υπάρχουν προμελέτες από το 1999. Ταλανίζει τόσο πολύ κάποιους που το περιμένουμε χρόνια. Για την ανάπλαση της παραλίας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο, υπάρχει ήδη ένας τεράστιος φάκελος και είναι δεδομένη και συγκεκριμένη. Από το γήπεδο μέχρι την Αργώ κάνουμε την αντιστήριξη, δεν έχουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο εκεί πέρα, απλά το ωραιοποιούμε με το διάδρομο που σας είπα, με τους κυματοθραύστες. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να δαπανάμε πολλά χρήματα και να ξεπερνάμε κάποια πράγματα γιατί τα χρήματα στις περιφέρειες είναι συγκεκριμένα. Η πίτα είναι μία στρόγγυλη με συγκεκριμένη διάμετρο, όπου όλοι οι δήμοι (22 είμαστε στην περιφέρεια). Έχουμε τόση χρηματοδότηση που ακόμα έχουμε δημιουργήσει και από τις εκπτώσεις που θα πάρουμε από τους διαγωνισμούς όπως περιμένουμε χρηματοδότηση κάποιων άλλων έργων. Αυτό που κάνουμε είναι δουλεμένο ήδη πάρα πολύ. Όσον αφορά τις αποθήκες του ΟΣΕ, εκεί θέλουμε την άποψή σας, τις κρίσεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τη στατική δημιουργία χρήσεων και να ενώσουμε τις αποθήκες αυτές με κάποιον άλλο χώρο πιο πέρα.

Ο κ. Χατζόπουλος λέει ότι συμφωνεί με αυτά που λέει ο κ. δήμαρχος, πρέπει όμως να το δούμε όλο μαζί συνολικά, όχι να γίνει όλο μαζί, αλλά όλο μαζί να είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου, το οποίο θα ήταν καλό να προκύψει μέσα από διαδικασίες ανοικτές με την έννοια της μεγαλύτερης συμμετοχής ανθρώπων που έχουνε σπουδάσει και ξέρουν το αντικείμενο.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα τους χρησιμοποιήσει και θα τους εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ο κ. Γιαννακίδης Θεοδόσης λέει ότι ένας διαγωνισμός θα ήταν ότι πιο καλό για την πόλη μας.

Ο κ. Λαμπάκης επαναλαμβάνει ότι μέχρι 30/9 πρέπει να υποβάλλει την αίτηση στην Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων με ολοκληρωμένη τη μελέτη.

Ο κ. Γιαννακίδης ρωτά αν υπάρχει αρχιτεκτονική μελέτη αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι τώρα ήρθε σε επαφή με το πανεπιστήμιο και έχει μία πρώτη πρόταση η οποία με το ύψος του έργου το οποίο αγγίζει τα 2,3 εκατ ευρώ (η ανακαίνιση και ανάπλαση των 4 αποθηκών) (4 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον κ. Βαμβακερό)… Κανείς δεν κάνει ακόμα μελέτη. Απευθυνθήκαμε στο ΤΕΕ και μας είπαν ότι δεν…

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι με τον 3316 δε θα προλάβουμε τις προθεσμίες με τίποτε.

Ο κ. Γιαννακίδης επιμένει να γίνει διαγωνισμός για τις μορφές των κτιρίων.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι μορφές των κτιρίων είναι συγκεκριμένες. Όπως κτίστηκαν πριν από 120 χρόνια.

Ο κ. Braat λέει ότι οι μορφές απ’έξω είναι συγκεκριμένες, από μέσα αλλάζουν τα πάντα.

Ο κ. Γιαννακίδης λέει ότι ακόμα και η ανακατασκευή τους στην αρχική τους μορφή χρειάζεται μελέτη.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι μελέτη πρέπει να γίνει από συγκεκριμένους, εξειδικευμένους και ειδικούς επιστήμονες επί των αναστηλώσεων τέτοιων κτιρίων.  Μπορεί να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γιαννακίδης λέει ότι είναι άλλο η τεχνική εταιρεία που ενδεχομένως θα έχει την εξειδίκευση και την εμπειρία της αναστήλωσης κτιρίων και είναι άλλο η αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά τη μορφή. Εκεί είναι ο μελετητής αρχιτέκτονας ο οποίος θα υποβάλλει πρόταση. Αυτός ο μελετητής ποιός είναι;

Ο κ. Braat λέει πως από μέσα αναγκαστικά θα είναι διαφορετικά. Από έξω συντηρείς. Από τη στιγμή που θα μπει άλλη χρήση, αναγκαστικά θα δώσεις μία πρόταση.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι μορφές θα συμβούν μέσα από τις χρήσεις που θα δώσουμε εμείς.

20:20

Ο κ. Πριγγόπουλος Θεόδωρος, αρχιτέκτονας συντηρητής αναστηλωτής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Χαίρεται ιδιαίτερα που παραμένει το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων. Κτίριο αντιπροσωπευτικό του μοντέρνου κινήματος είναι αυτό, ο ΝΟΑ στο λιμάνι, ιδιωτικές κατοικίες απέναντι από το Κολυμβητήριο. Με ενδιαφέρον ακούει τις ιδέες που αφορούν σε χρήσεις ενεργές  (επανάχρηση των κτιρίων). Κύριος στόχος είναι οι χρήσεις κινηματογράφων, χρήσεις πολιτισμού ενεργές και όχι άδεια κελύφη τύπου μουσείων. Η Αλεξανδρούπολη τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τα πολλά δημοτικά έργα που έχουν γίνει, είναι πολυθραυσματική, έχει αποκοπεί απολύτως από την ιστορία της και πρέπει τα εναπομείναντα σημεία ιστορικότητας να συντηρηθούν και να διατηρηθούν. Συμφωνεί και ο ίδιος να διακηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τη δημοτική αρχή. Κάθε δημοτική αρχή ξεκινά πάντα από το μηδέν, τα χρονοδιαγράμματα είναι όντως σύντομα παρόλα αυτά κάθε φορά από το μηδέν ξεκινάει κάτι. Πρέπει να αρχίσουμε να διακηρύττουμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ώστε να διασφαλίζουμε την επιστημονική εγκυρότητα των αποτελεσμάτων σε αυτή την πόλη.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά αν μπορεί να προκηρύξει τώρα αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, πριν τη μελέτη της ανακαίνισης.

Η κ. Μπρίκα λέει ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διέπεται από τελείως διαφορετικές διατάξεις από αυτές που ξεκινάει η δημοτική αρχή. Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που παίρνει πάρα πολύ χρόνο (το λιγότερο ένα χρόνο) για να μας δώσει μία λύση ιδεών. Αυτές όλες οι ιδέες είναι πάρα πολύ καλές αλλά έπρεπε να γίνουν χρόνια πριν. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να σπεύσουμε, να βιαστούμε για να μπορέσουμε να σώσουμε αυτές τις αποθήκες για να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι πολύ χρονοβόρος, πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας για άλλες περιπτώσεις όχι όμως για την περίπτωση του Jessica που λήγει στις 30/9. Η άλλη περίπτωση με το νόμο 3316, η οποία και αυτή θέλει πάρα πολύ χρόνο για να γίνει, έρχονται πια μελετητικά γραφεία συγκεκριμένα με πτυχία που ζητάει η υπηρεσία, ενώ στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μπορεί να πάρει διαγωνισμό όποιος αρχιτέκτονας/πολεοδόμος/πολιτικός μηχανικός θέλει. Ακόμα και με τον 3316 πάλι δεν μπορούμε να συμπτύξουμε τους χρόνους για να μπορέσουμε να έχουμε μία σωστή λύση. Επομένως η μόνη περίπτωση για να είμαστε έτοιμοι στις 30/9 είναι αυτή που επέλεξε ο δήμαρχος, η βοήθεια του ΤΕΕ ή του πανεπιστημίου, εν πάσι περιπτώσει όσοι θέλουν μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το project.

Ο κ. Πριγγόπουλος λέει ότι εφόσον είμαστε στο αρχικό ακόμα στάδιο, δεν έχει ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης, πρέπει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος η μελέτη λόγω μη αρτιότητας να μη μπορέσει να ενταχθεί.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στην επαφή που έχει ο δήμος με το Πολυτεχνείο της Ξάνθης συμμετέχει και η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της περιφέρειας και η Marfin Τράπεζα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Γιατί αυτό όντως είναι εκπληκτικό σχέδιο. Η τράπεζα ήρθε δύο φορές στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Βακαλίδης λέει ότι ακόμα και αν δεχθούμε ότι δε θα γίνει κάποιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός λόγω έλλειψης χρόνου, αυτό που πάει να γίνει τώρα θα είναι να λάβει ο δήμος μία μοναδική πρόταση που δε θα έχει να συγκριθεί με κάποια άλλη. Ζητά από τον κ. Δήμαρχο να είναι αυστηρός ώστε το αποτέλεσμα που θα βγει να μην είναι απλά 5 καθίσματα που θα κάθομαι να δω μία ταινία ή ένα κυλικείο που θα κάθομαι να πιω μία πορτοκαλάδα ώστε να βγει ένα σύγχρονο αποτέλεσμα και όχι κάτι παρωχημένο. Μία σωστή αρχιτεκτονικά πρόταση μπορεί να εξοικονομήσει και πολλά χρήματα τελικά.

20:25

Ο κ. Μακροδημόπουλος, συνταξιούχος ΟΣΕ, λέει ότι ο ΟΣΕ έδωσε τις αποθήκες, το ΚΑΠΗ, στο πασάζο της Εθνικής Αντιστάσεως 2 κτίρια, παλαιότερα το γήπεδο, το πάρκο Εγνατία, πολλά. Στο παρελθόν ο δήμος δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας. Ο ΟΣΕ είναι ένας οργανισμός που έχει ταυτιστεί με την πόλη και πάντα δίνει. Ακόμα και οι αποθήκες εκείνος ο χώρος και το πάρκο είναι ιδιοκτησία του ΟΣΕ και εκεί υπέβαλλε αιτήματα ο ΟΣΕ που αγνοήθηκαν κατάφωρα. Σε όποια πόλη της Ευρώπης και αν πάμε, θα δούμε ότι όλα τα μέσα μεταφοράς είναι συγκεντρωμένα, τρένο, μετρό, ΚΤΕΛ. Εκεί στη λαϊκή έχουμε το σταθμό των τρένων, το λιμάνι, την αφετηρία των αστικών,  η άποψή του είναι ότι ίσως θα έπρεπε οι αποθήκες να γίνουν χώρος ΚΤΕΛ ώστε να είναι δυνατή η μεταβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Είναι μάλιστα εφικτή και η σύνδεση του αεροδρομίου σιδηροδρομικά, από εκεί περνάει η γραμμή, ήδη στα πλαίσια της μελέτης παράκαμψης της πόλης η γραμμή από τον Απαλό μέχρι και τον κεντρικό σταθμό Αλεξ/πολης στη γέφυρα Μαΐστρου θα είναι διπλή. Οπότε η σύνδεση του αεροδρομίου με τον επιβατικό σταθμό των τρένων είναι εφικτή.

(…συνεχίζεται….)