πάμε μπροστά

Τρίτη

5

Αύγουστος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Γιορτή Κρασιού και Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. – Από πού και με ποιά διαδικασία προμηθεύεται κρεατικά και κρασί η δημοτική επιχείρηση;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Απευθείας Αναθέσεις, Γιορτή Κρασιού, Δημοσιεύματα, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διαύγεια, Ιστοσελίδες, Μαυρίδης Κώστας, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, Πρόχειροι Διαγωνισμοί, Συνεντεύξεις, Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε., Φωτογραφίες/Γραφικά

Γιορτή Κρασιού 2014 - ΤΙΕΔΑ ΑΕ

Γιορτή Κρασιού 2014 – ΤΙΕΔΑ ΑΕ

Χαμός τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, με ανακοινώσεις τοπικών επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, του σωματείου Κρεοπωλών Έβρου, δημοτικής παράταξης και της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. σχετικά με το διαγωνισμό προμήθειας κρέατος για τη Γιορτή Κρασιού 2014 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.

Με ανάρτησή της στο Διαύγεια την 10/7/2014 στις 13:12 η Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. δημοσίευσε “Περίληψη Πρόχειρου Διαγωνισμού”. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός ανερχόταν στο ποσό των 45.000 ευρώ με ΦΠΑ, ο διαγωνισμός θα γινόταν την Τετάρτη 16/07/2014 στα γραφεία της στην Πλατεία Κύπρου, κριτήριο επιλογής θα ήταν η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή για προμήθεια τροφίμων κρέατος για τη Γιορτή Κρασιού.

Διαβάστε την ανάρτηση της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. στο Διαύγεια κάνοντας κλικ εδώ ή διαβάστε την στην παρακάτω εικόνα:

ΑΔΑ: 6ΞΠΛΟΛΜ8-5Δ7 - Πρόχειρος Διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων κρέατος για τη Γιορτή Κρασιού 2014

ΑΔΑ: 6ΞΠΛΟΛΜ8-5Δ7 – Πρόχειρος Διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων κρέατος για τη Γιορτή Κρασιού 2014

Τη Δευτέρα 4/8/2014 και ώρα 16:50 λάβαμε το ακόλουθο email-κοινό δελτίο τύπου του σωματείου κρεοπωλών Έβρου μαζί με ντόπιες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος:

Κοινό Δελτίο Τύπου Σωματείου Κρεοπωλών Έβρου & Παραγωγικών Επιχειρήσεων

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλεξανδρούπολη 04/08/2014

Το σωματείο Κρεοπωλών Έβρου “ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ” και οι προσυπογράφουσες παραγωγικές επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης με αφορμή τις εκδηλώσεις της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ που διοργανώνονται από την Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης (στο εξής Τ.Ι.Ε.Δ.Α.) παραθέτουν τις απόψεις, τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα τους σε σχέση με την προμήθεια και πώληση κρέατος στο καταναλωτικό κοινό κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσει η Τ.Ι.Ε.Δ.Α. για τα κάτωθι:

  1. Με ποιο τρόπο λήφθηκε η απόφαση για την προμήθεια τουλάχιστον 100.000 τεμαχίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Maximum FM (σ.σ. την 28/07/2014, ακούστε την εδώ), κρεάτων χοίρου, πουλερικών καθώς και λουκάνικων όταν η αρχική διακήρυξη της προμήθειας ανέφερε μόνο τα χοιρινά σουβλάκια
  2. Ποιες οι προδιαγραφές, ποσοτικές αλλά κυρίως ποιοτικές που καθορίστηκαν ως κριτήρια για την τελική επιλογή προμηθευτή;
  3. Η απόφαση μιας τόσο μεγάλης προμήθειας κρεάτων χοίρου, κοτόπουλου και λουκάνικων ελήφθη μετά από διαγωνισμό προμήθειας ή με απευθείας ανάθεση; Πως επελέγη ο τελικός προμηθευτής;
  4. Έχει λάβει η Τ.Ι.Ε.Δ.Α. συμβουλευτική υποστήριξη από κάποιο αρμόδιο φορέα για να μπορέσει να αποθηκεύσει, να συντηρήσει και να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα κρέατος ώστε να μην κινδυνεύσει το καταναλωτικό κοινό;
  5. Ετέθη από την Τ.Ι.Ε.Δ.Α. όρος ώστε η προμήθεια να γίνει από επιχειρήσεις της περιοχής που θα παράγουν τα προϊόντα ΕΔΩ, στον τόπο μας, για να δημιουργηθεί και μία έστω ελάχιστη υπεραξία για τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις της ακριτικής μας περιοχής ή όπως επιβεβαιώνεται η παραγωγή των προϊόντων έγινε στα Μέγαρα Αττικής και ο τοπικός προμηθευτής είναι ο “μεσάζων”;

Θα μπορούσαμε να θέσουμε πολλά ακόμη ερωτήματα στην διοίκηση της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. και κατ’ επέκταση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης που άπτονται θεμάτων φορολογικών, ασφαλιστικών, νομικών αλλά και ηθικών, για αυτά όμως υπάρχουν περισσότερο αρμόδιοι να τα διερευνήσουν, τους οποίους και καλούμε να το πράξουν.

Ρόλος όλων των προσυπογράφοντων και καθημερινός αγώνας παραμένει η απαρέγκλιτη και χωρίς υποχωρήσεις καθώς και με πλήρη συνέπεια παραγωγή και προμήθεια των πιο φρέσκων και ασφαλών προϊόντων κρέατος στο καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιοχής .

Με εκτίμηση

  • Σωματείο Κρεοπωλών Έβρου “ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ”
  • ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε – ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΜΑΪΣΤΡΟΥ
  • ΝΑΤΟΥΡΑ Α.Ε
  • NOSTIMA Ε.Π.Ε – ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ Ι. & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
  • ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε
  • ΤΙΑΚΑΣ, Α. Ι., & ΣΙΑ Ο.Ε.

Σήμερα Τρίτη 5/8/2014 στις 13:41 ακολούθησε δελτίο τύπου από την δημοτική παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” η οποία θέτει εύλογους προβληματισμούς για τη μη τήρηση της διάταξης του άρθρου 4 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο Φύλλο 240 της 12/12/2012.

Δελτίο Τύπου “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” 5/8/2014 13:41

Δελτίο Τύπου (5/8/2014 13:41)

Η δημοτική παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α.” έχοντας ως αφορμή δελτίο τύπου του τοπικού σωματείου Κρεοπωλών Έβρου “ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ” καθώς και τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, σε σχέση με την προμήθεια και πώληση κρέατος στο καταναλωτικό κοινό κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, έχει να τονίσει τα εξής:

  • Για ποιό λόγο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΤΕΥΧΟΣ Α’ 240 /12.12.2012, γεγονός που θέτει σοβαρότατο θέμα εγκυρότητάς του.
  • Έχοντας ανάλογο θέμα απο την περσινή διοργάνωση για ποιό λόγο δεν τέθηκε ζήτημα εντοπιότητας των προσφερόμενων προϊόντων στους όρους του διαγωνισμού.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε για παράδειγμα τον Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος επενδύοντας σταθερά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στην ανάδειξη του πλούτου της κρητικής διατροφής, με σεβασμό – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – στο μόχθο των ντόπιων παραγωγών, διοργάνωσε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου την Γιορτή Κρητικής Διατροφής, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Έτσι κάθε χρόνο οι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους κι ενημερώνουν του επισκέπτες για την υψηλή διατροφική τους αξία, οι γευσιγνώστες τους μυούν στα μυστικά της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα αφήνουν το δικό τους ξεχωριστό κρητικό αποτύπωμα στις αναμνήσεις του κάθε επισκέπτη.

Τέλος τίθεται σοβαρότατο θέμα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, από την στιγμή που εκ των υστέρων είχαμε αλλαγή των όρων της διακήρυξης προς όφελος του τελικού μειοδότη, με αποτέλεσμα και το αβέβαιο οικονομικό όφελος αλλά κυρίως το γεγονός της προμήθειας προϊόντων από τα Μέγαρα Αττικής!!!! στερώντας από το καταναλωτικό μας κοινό τα φρέσκα και ασφαλή τοπικά μας προϊόντα.

Παύλος Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α.”

Το Άρθρο 4 αναφέρει ρητά ότι οι προμήθειες που γίνονται από ΟΛΑ τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα από τους οικείους δήμους και όχι από τα ίδια τα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον ΕΚΠΟΤΑ! Κατεβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ κάνοντας κλικ εδώ ή δείτε το άρθρο στην εικόνα που ακολουθεί:

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Άρθρο 4, ΦΕΚ Α' Τεύχος 240, 12/12/2012

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Άρθρο 4, ΦΕΚ Α’ Τεύχος 240, 12/12/2012

Την ίδια ημέρα, Τρίτη 5/8/2014 στις 14:38, παραλάβαμε και τη γενικόλογη απάντηση της ΤΙΕΔΑ ΑΕ από τη δικηγόρο της επιχείρησης, κ. Σοφία Τερζή.

Δελτίο Τύπου Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. 5/8/2014 14:38

Ημερομηνία : 05/08/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση του από 4-8-2014 Κοινού Δελτίου Τύπου που υπογράφεται από το Σωματείο Κρεοπωλών Έβρου «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» και επιχειρήσεις πώλησης κρεάτων της πόλης σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία προμήθειας του κρέατος για τη Γιορτή Κρασιού Αλεξανδρούπολης 2014, αναφέρουμε τα εξής:

Η ΤΙΕΔΑ Α.Ε. ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια του κρέατος και συγκεκριμένα η προμήθεια αυτή έγινε κατόπιν διενέργειας ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, που έλαβε χώρα την 16-7-2014, κατόπιν νόμιμης δημοσίευσης του. Είναι αυτονόητο ότι στον διαγωνισμό είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της επεξεργασίας και εμπορία κρέατος, όπως άλλωστε έπραξε ο μειοδότης του διαγωνισμού, που συμμετείχε και επελέγη λόγω της οικονομικότερης προσφοράς του.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές των κρεάτων αναφέρονταν αναλυτικά στην διακήρυξη της προμήθειας του κρέατος, που ήταν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η προμήθεια μικρής ποσότητας κρέατος πουλερικών, εκτός της προμήθειας μέσω του διαγωνισμού, έγινε νόμιμα με απευθείας ανάθεση λόγω του χαμηλού κόστους, διότι εκ των υστέρων κρίθηκε απαραίτητη η προμήθεια τους για την εξυπηρέτηση επιπλέον επισκεπτών (μουσουλμάνων κυρίως). Οι προδιαγραφές των πωλούμενων κρεάτων είναι άριστες και οι από το νόμο προβλεπόμενες, ενώ η συντήρηση και η αποθήκευση αυτών γίνεται σε ψυγεία μέχρι την τελική στιγμή πώλησης των προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό.

Ήδη σήμερα διενεργήθηκε πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος έλεγξε τις εγκαταστάσεις, τις άδειες λειτουργίας και τη διαδικασία προμήθειας, συντήρησης, προετοιμασίας και πώλησης του κρέατος στα πλαίσια της Γιορτής Κρασιού 2014. Ο έλεγχος κατέληξε σε συγχαρητήρια προς την επιχείρηση μας και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς διαπίστωσε ότι όλη η διαδικασία είναι νομότυπη και άριστα οργανωμένη.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού είχε απευθυνθεί για την προμήθεια του κρέατος στο Σωματείο Κρεοπωλών Αλεξανδρούπολης, στους οποίους αποστείλαμε ευχαριστήρια επιστολή.

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω ότι η επιχείρηση έπραξε από τη μεριά της όλα τα νόμιμα, για να διασφαλίσει μία άριστα οργανωμένη Γιορτή Κρασιού για την πόλη μας.

Η δημοσίευση δελτίων τύπων για δήθεν ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού είναι προσχηματική και σκοπό έχει μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της επιχείρησης, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά μπορεί να ενημερωθεί από τα γραφεία και τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

Μετά το τέλος δε των εκδηλώσεων είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε δημόσια πρόσκληση για ενημέρωση και απολογισμό των πεπραγμένων της Γιορτής Κρασιού Αλεξανδρούπολης 2014.

Όσοι ελάχιστοι προσπαθούν να αμφισβητήσουν την εντιμότητα μας και τη διαφάνεια των ενεργειών μας , τους λέμε μόνο ότι είναι έξω από το κοινωνικό σύνολο το οποίο με αυστηρά κριτήρια μας βαθμολογεί όλους και ιδιαίτερα όσους διοικούμε.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ ΑΕ
κ. Μαυρίδης Κωνσταντίνος

Αντίστοιχος πρόχειρος διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. και για το κρασί, αξίας 30.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μαυρίδης έχει αναφέρει στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ο προμηθευτής είναι από το Σουφλί Έβρου.

Να δώσω συγχαρητήρια και στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τομαδάκη και το thrakinea.gr ο οποίος δημοσιοποίησε ηχητικό συνέντευξης του προέδρου της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε., κ. Κώστα Μαυρίδη, με τις απόψεις του για τις ενστάσεις των κρεοπωλών και των μεταποιητών προϊόντων κρέατος της περιοχής μας (ακούστε τον κάνοντας κλικ εδώ).

Το θέμα χρήζει διερεύνησης. Παρακαλούμε όποιον προμηθευτή συμμετείχε στις διαδικασίες και θέλει να αποστείλλει στοιχεία να το κάνει, θα τα διερευνήσουμε και θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. κ. Κώστα Μαυρίδη περισσότερες διευκρινήσεις.