πάμε μπροστά

Πέμπτη

4

Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά της τακτικής συνεδρίασης Δ.Σ. της Τετάρτης 5/11/2014 [Απομαγνητοφώνηση]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Απομαγνητοφώνηση, Αποχέτευση Φερών, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Μεγάλα θέματα δήμου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

(Απομαγνητοφώνηση από το Δημήτρη Τασμαλή, δημοσιογράφο)

Κατεβάστε τις εισηγήσεις του ΔΣ της 5/11/2014 εδώ:

Παρόντες:

ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ: Φαλέκας Ιωάννης, Γκότσης Νικόλαος, Γερακόπουλος Χρήστος, Μυτιληνός Ευάγγελος, Ουζουνίδης Γεώργιος, Βραχιόλογλου Στυλιανός, Γκοτσίδης Κωνσταντίνος, Σεφεριάδης Σάββας, Βαμβακερός Αντώνιος, Μαυρίδης Κωνσταντίνος, Μπίκος Χρήστος, Παντελίδης Γεώργιος, Βαταμίδης Ιωάννης, Τσονίδου-Σκεύα Ελισάβετ, Ιντζεπελίδου Ελένη, Ζητάκης Παναγιώτης, Βρύζας Ιωάννης – ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ: Φωτιάδης Απόστολος, Βουλγαρίδης Νίκος, Γουδουλάκης Μάριος, Θυμιανίδης Κωνσταντίνος, Ταρτανής Ιωάννης – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δευτεραίος Σάββας, Πεϊχαμπέρης Πασχάλης, Τρέλλη Φανή – ΑΝΑ.Σ.Α.: Μιχαηλίδης Παύλος, Καρυπίδης Ιωάννης, Αραμπατζής Κυριάκος – αλλάΖΟΥΜΕ τώρα: Τζανίδης Νικόλαος – Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Γιαννόπουλος Ιωάννης.

Απόντες:

Οι κ.κ. Αρβανιτίδης Τριαντάφυλλος, Χατζηαναγνώστου Κωνσταντίνος, Σπηλιοτόπουλος Αντώνιος, Δραμανίδου Νίκη.

Γραμματέας η κ. Μαρία Κλειτσιώτη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 05/11/2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Σήμερα Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, η ώρα είναι 18:13 ακριβώς, διαπιστώνεται απαρτία και νομίμως αρχίζει η 33η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω ότι ο συνάδερφος κ. Παναγιώτης Ζητάκης, στις πρόσφατες εκλογές του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, εξελέγη ως ειδικός γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένων και παραμεθορίων Περιοχών, αμέσως μετά τον κ. πρόεδρο τον κ. Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου.

(ακούγονται χειροκροτήματα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….συγχαρητήρια κ. Ζητάκη!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κι άλλο έχουμε, ποιος; …Γιάννη Φαλέκα….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γιάνης Φαλέκας): Να ενημερώσω ότι στην Κοζάνη το Σαββατοκύριακο στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων, από εδώ και στο εξής ανέλαβε πρόεδρος ο Δήμαρχος Κοζάνης ο κ. Ιωαννίδης, και όλες οι υπόλοιπες πόλεις πρότειναν ως αντιπρόεδρο το δήμο Αλεξανδρούπολης και τον υποφαινόμενο.

(ακούγονται χειροκροτήματα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μπράβο Γιάννη…

Θέμα 50: Ορισμός μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …συγχαρητήρια, λοιπόν επίσης για τα θέματα 40 και 41, έχει γίνει κάποιο λάθος από την υπηρεσία, θα πρέπει να έχετε λάβει τις ορθές επαναλήψεις για τα εν λόγω θέματα. Για το θέμα 50 που αφορά «Ορισμός μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών», αυτό είναι θέμα που πέρασε σε προηγούμενο ΔΣ. Θα πρέπει να πούμε ότι εκ παραδρομής ορίστηκαν, προτάθηκαν από την μειοψηφία 3 μέλη, ενώ θα πρέπει να είναι 2. Οι κύριοι που είχαν προταθεί είναι ο κ. Δευτεραίος, ο κ. Μιχαηλίδης και ο κ. Θυμιανίδης. Ενημερώθηκε ο κ. Μιχαηλίδης και οικειοθελώς αποχωρεί, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε ψηφοφορία μεταξύ των τριών για να επιλεγούν οι δύο. Συμφωνείτε οι υπόλοιποι;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν κατάλαβα τίποτα, θέλετε να το επαναλάβετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι, το επαναλαμβάνω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τρεις ενώ έπρεπε να είναι δύο και ο ένας αποχώρησε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εκ παραδρομής είχαν προταθεί τρεις από την μειοψηφία αλλά πρέπει να είναι δυο σύμφωνα με τον κανονισμό. Αποχωρεί οικειοθελώς ο κ. Μιχαηλίδης, παραμένουν οι δυο υπόλοιποι, εσείς και ο κ. Θυμιανίδης; (απευθυνόμενος στον κ. Δευτεραίο).

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Συγγνώμη τώρα που παρεμβαίνω, είχαμε πει, επειδή είναι ένα πράγμα πολύ σοβαρό, να έχουν όλοι ανεξάρτητα αν ψηφίζουν ή όχι, να έχουν παρουσία.

Θέμα 51: Ορισμός μελών στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το 51 επίσης αποσύρεται. Υπάρχει ένα άλλο τυπογραφικό λάθος στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 53, το ΝΠΔΔ είναι το «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» και όχι ο «ΑΠΟΚΔΑ».
Προχωρούμε με ένα ψήφισμα που έχουμε, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

Έκτακτο Θέμα, ψήφισμα για την εμβόλιση του ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συνάδελφοι, προτείνω να δούμε το θέμα το οποίο έχει περάσει στα ψιλά από την Αθήνα, δηλαδή για πολλοστή φορά στα τελευταία 40 χρόνια, σκέφτομαι γεγονότα τα οποία λειτούργησαν αρνητικά ιδιαίτερα για τους ψαράδες της περιοχής μας, από την τουρκική ακταιωρό, όπως αυτή πριν από μια εβδομάδα. Εγώ δεν ανέχομαι το γεγονός αυτό το οποίο κουκουλώθηκε στην κυριολεξία από την Αθήνα, λέγοντας ότι το σκάφος μας το αλιευτικό ήταν σε ξένα ύδατα. Δεν ήταν στα ξένα ύδατα, ήταν σε ελληνικά ύδατα και θεωρώ ότι παραβιάστηκαν, προσβλήθηκε μάλλον, η εθνική μας κυριαρχία, ότι δεν είναι διασφαλισμένα τα σύνορα δια θαλάσσης και ότι οι πολίτες, δημότες της Θράκης, ιδιαίτερα οι αλιείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υποφέρουν από αυτήν την τρομοκρατία που επιβάλλει το τουρκικό κράτος απέναντι στους αλιείς μας. Νομίζω ότι ως ο κοντινότερος θεσμός προς τους πολίτες, οφείλουμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να παρέμβει, να ζητήσει εξηγήσεις και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, όσον αφορά την αλιεία στα δικά μας ύδατα. Το ψήφισμα το οποίο προτείνω, να σας το διαβάσω είναι πολύ απλό αλλά ουσιαστικό. «Καταδικάζουμε το γεγονός αυτό, ζητάμε από την κυβέρνησή μας να προστατέψει τους δημότες – πολίτες της Θράκης, απέναντι στις συμπεριφορές των Τούρκων που ευθέως απειλούν τις ζωές, τις περιουσίες μας αλλά ταυτόχρονα προσβάλλουν και την εθνική μας κυριαρχία με την παραβίαση των θαλασσίων συμφερόντων μας στο ελληνικό πέλαγος. Και αν ακόμα υπήρχε παραβίαση των θαλασσίων ορίων της Τουρκίας, δεν λειτουργούν έτσι επίσημα κράτη, αλλά συλλαμβάνουν το πλήρωμα και οδηγούν το πλοίο εκεί που ορίζει το ναυτικό δίκαιο». Είναι εδώ ο κ. Σαρίκας κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να πάρει το λόγο και να μας ενημερώσει, γιατί άλλο να ενημερώνω εγώ εκ πλαγίου και άλλο απευθείας από τον συνιδιοκτήτη του αλιευτικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, ο κ. Σαρίκας έχει τον λόγο.

Σαρίκας Δημήτρης: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ κ. Δήμαρχε. Καταρχάς σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των αλιέων γιατί, όπως γνωρίζετε και οι περισσότεροι εδώ μέσα, εκπροσωπώ τους αλιείς ως πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, γι’ αυτή την πρωτοβουλία που παίρνετε και θα ήταν ευχής έργο να το έκαναν και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Νομίζω ότι τα γεγονότα είναι γνωστά, έχουν δοθεί έκταση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω όμως προς όλους σας, είναι ότι δεν έγινε καμιά παραβίαση από την πλευρά μας, υπάρχουν τα στοιχεία και θα ζητήσουμε εξηγήσεις και θα ακολουθήσουμε και την νομική οδό, όσον αφορά τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας. Αυτό που εξέπληξε περισσότερο εμένα και την οικογένειά μου ήταν ότι ο κ. υπουργός, βγήκε και είπε ότι παραβιάσαμε τα σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο μας έδωσε βορά στις διαθέσεις των Τούρκων. Και κυριολεκτώ!!! Οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, ακόμη και σε διεθνή ύδατα, έχουν τώρα το δικαίωμα να πάρουν το σκάφος μας μέσα στην Τουρκία. Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο. Εγώ θα κινηθώ νομικά, έχω κάνει αίτημα ήδη να πάρω στοιχεία γραπτώς από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας και θα κινηθώ νομικά εναντίον του κ. Υπουργού εάν δεν ανακαλέσει άμεσα και αν δεν πει την αλήθεια. Και όπως πολύ σωστά είπατε, ήδη το συμβάν έχει κουκουλωθεί εντελώς από τα ΜΜΕ των Αθηνών. Αλλά αυτό εμένα δεν με ενδιαφέρει, άλλωστε πολύ λίγη σημασία έχει για μένα το τι λένε αυτά τα παπαγαλάκια. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό από εσάς και κυρίως από τους πολίτες του δήμου μας είναι να μην πιστεύουν τέτοιες αηδίες. Εδώ και 30 χρόνια δεν γίνεται καμία παραβίαση από την πλευρά μας, για τον απλούστατο λόγο, ότι έχει γίνει τόσο μεγάλος και υπεράριθμος ο αλιευτικός στόλος της Τουρκίας, που δεν μπορούμε να μαζέψουμε στα χωρικά μας ύδατα τα ψάρια που έχουμε, πόσο μάλλον να πηγαίνουμε απ’ την Τουρκία. Γι’ αυτό να αφήσουν αυτές τις βλακείες κατά μέρος και να βγουν να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν είμαστε ανεγκέφαλοι, δεν ζητάμε κάτι το πολύπλοκο, απλά, να σταθούν δίπλα μας, να προσπαθήσουν τουλάχιστον να προασπίσουν τα συμφέροντά μας, που δεν είναι τίποτα παρά μόνο να μπορούμε τουλάχιστον με ασφάλεια να εργαζόμαστε στη θάλασσα. Ούτε ζητάμε να γίνει κανένας πόλεμος με την Τουρκία, γιατί ακούστηκε και αυτή η αηδία. Εάν τώρα πάλι έχουν κάνει κάποια άλλη συμφωνία ή έχουν μεταφερθεί τα σύνορά μας περίπου 1 ναυτικό μίλι, με αυτά που είπε ο κ. υπουργός, δυτικότερα πρέπει να μας το πούνε να ζητήσουμε συγγνώμη από την Τουρκία και ότι κάναμε παραβίαση στα χωρικά ύδατα. Αν δεν ισχύει αυτό όμως απαιτώ την συγγνώμη του υπουργού. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Να επαναλάβω κ. πρόεδρε το ψήφισμα, εάν θέλει κάποιος να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): «Καταδικάζουμε το γεγονός (θα το περιγράψουμε το γεγονός αυτό που έγινε, ακριβώς την ώρα και την μέρα με το σημείο που θα μας δώσει ο κ. Σαρίκας), ζητάμε από την κυβέρνησή μας να προστατέψει τους δημότες – πολίτες της Θράκης, απέναντι στις συμπεριφορές των Τούρκων που ευθέως απειλούν τις ζωές, τις περιουσίες μας αλλά ταυτόχρονα προσβάλλουν και την εθνική μας κυριαρχία με την παραβίαση των θαλασσίων συμφερόντων μας στο ελληνικό πέλαγος». Συμφωνούμε; Εντάξει;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …το καταδικάζουμε συμπεριλαμβάνει και τη συμπεριφορά του υπουργείου ή όχι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση, άμα χτυπήσουμε τώρα τον υπουργό, εμείς θα κάνουμε το διάβημα; Εμείς ζητάμε να κάνει διάβημα η κυβέρνηση…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …συμφωνούμε κ. Δήμαρχε…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …κύριε πρόεδρε, εγώ δε συμμετέχω στην ψηφοφορία, όπως είναι γνωστό από την πάγια διαδικασία την οποία ακολουθάμε, δε συμμετέχουμε στη διαδικασία ψηφισμάτων, απλώς θα ήθελα κι εγώ να πω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή στον κ. Δήμαρχο, ότι πράγματι όλα αυτά τα οποία περιγράφησαν έχουν συμβεί, ήμουν και αυτόπτης μάρτυρα γεγονότων των οποίων έχουν συμβεί στην ευρύτερη ζώνη του Θρακικού πελάγους. Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω κ. Δήμαρχε προς εσάς, τις πιέσεις τις οποίες μπορείτε να ασκήσετε προς τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στην περιοχή μας, αλλά και γιατί όχι, να υπάρχει και η παρουσία μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αυτών εδώ των στενών, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πολύ καλά, κ. Πρόεδρε επίσης να πω, την Παρασκευή 11:30 η ώρα, θα καλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι πρέπει να πάρουν θέση για το θέμα αυτό, εδώ στο Δημαρχείο, ως επίσης και τα ΜΜΕ, για να πιέσω με τον τρόπο αυτό την Αθήνα, να μην νομίσουν ότι με ένα απλό ψήφισμα τελειώσαμε, όπως συνήθως γίνεται.

Έκτακτο Θέμα: Δαπάνες που γίνονται για κατάθεση στεφανιών σε μνημεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στα έκτακτα θέματα. Ένα θέμα που μόλις ήρθε και δεν έχετε ενημερωθεί, αφορά την δαπάνη που γίνεται για καταθέσεις στεφανιών στα μνημεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για το αναθηματικό μνημείο των Φερών για το οποίο δεν είχε προβλεφθεί νωρίτερα δαπάνη και στο οποίο έγινε κατάθεση στεφάνων. Μιλάμε για μια δαπάνη της τάξεως των 20 – 30 ευρώ για το στεφάνι το οποίο κατατέθηκε στο αναθηματικό μνημείο των Φερών το οποίο δεν είχε προϋπολογισθεί και εντάσσεται στο προηγούμενο ψήφισμα της 28ης Οκτωβρίου….. Παρακαλώ κ. Φωτιάδη.

Έκτακτο Θέμα: Κόστος κατασκευής μνημείου Φερών (τέθηκε από κ. Φωτιάδη)

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Δεν έχουμε αντίρρηση για το στεφάνι και συμφωνούμε να πληρωθεί, αυτό που είδαμε όμως μέσα είναι ότι για το μνημείο που στήθηκε και ορθώς στήθηκε και έγιναν πανηγυρικά θα έλεγα, η παρουσίασή του και τα εγκαίνιά του, μιλούνε για 10.000 ευρώ. Έχει ξεσηκωθεί όλη η κοινωνία ότι παραπάνω από 500 ευρώ δεν έχουν διατεθεί…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …432 ευρώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …συμφωνούμε, άρα έχουν δίκιο. Αλλά 10.000 ευρώ αναφέρονται συνέχεια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιος το είπε αυτό;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …10.000 ευρώ έχει μέσα το τεχνικό πρόγραμμα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, όταν καταρτίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα, τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, είχε προβλεφθεί μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και η ανέγερση του αναθηματικού μνημείου. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα μπαίνουν τυχαία τα νούμερα ή που θα αγγίζουνε εν πάση περιπτώσει, ότι υπολογίζονται ενδεχομένως θα κοστίσει η δράση για την οποία προϋπολογίζουν και βάζουν στο τεχνικό πρόγραμμα. Τότε, είχε μπει ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι αληθές, δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυτό το δεκάρικο κύριοι συνάδελφοι, γιατί το μνημείο κόστισε όπως σας είπε και ο κ. Δήμαρχος 432,80 ευρώ και αφορά μόνο την πλάκα που τοποθετήθηκε. Όλες οι εργασίες και ένα μάρμαρο που ήταν σπασμένο, έγιναν από τη Δημοτική Ενότητα. Επειδή όμως δεν διεγράφη αυτό το ποσό και υπάρχει και κυκλοφόρησε μέσα στις εισηγήσεις του τεχνικού προγράμματος, από λάθος των υπηρεσιακών, πολλοί πίστεψαν και κυκλοφόρησαν σήμερα στα site, ότι ο βράχος με την επιγραφή επάνω την επικήδεια πλάκα, κόστισε 10.000 ευρώ. Και θα γίνει διόρθωση σήμερα…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …πέσατε πολύ κοντά, από τα 10.000 στα 500…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …τι θέλετε να πείτε κ. Φωτιάδη; Προς τι η ειρωνεία σας;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …τίποτε!!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …αλλά;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αυτό που είπα, το είπα!!! …και τίποτε παραπάνω…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …τι να σας πω δηλαδή, ενώ είχε προβλεφθεί ότι ενδεχομένως να κοστίσει 10.000 ευρώ, εμείς προβλέψαμε σήμερα να ψηφίσουμε 500 αφού αυτά κάναμε χρήση και το κάνουμε 432 ευρώ και μας ειρωνεύεστε κιόλα; Τι να σας πω!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …Μπορώ κ. πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Θέλω να πω στον κ. Φωτιάδη εάν διάβαζε προσεκτικά τον προϋπολογισμό που έχει πάρει εδώ και μερικές ημέρες, την αναμόρφωση, θα δείτε ότι, πολύ καλά ξέρετε και εσείς και όσοι έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι, τα τεχνικά προγράμματα και αυτό που θα κατατεθεί, εικάζεται ότι θα υπάρχει κάποιο ποσό. Εκείνο που έχει σημασία και ουσία, είναι ότι μπαίνει στον προϋπολογισμό και τι διατίθεται. Εάν θα δείτε, σήμερα, στον προϋπολογισμό αυτόν που πήρατε την αναμόρφωση, δεν είναι ότι ενισχύουμε ή ότι μειώνουμε. Δηλαδή στον προϋπολογισμό δεν υπήρχαν 10.000 αλλά μηδέν και προσθέτουμε σήμερα 500 ευρώ. Δημιουργήσαμε κωδικό για 500 ευρώ. Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Δεν είχαμε 10.000 και το μειώσαμε. Ήταν μηδέν!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πολύ φασαρία για το τίποτα!!!

Έκτακτο Θέμα: έγκριση δαπανών γραφείου Εθελοντισμού για την Ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Παντελίδη. Θέμα 2ο έκτακτο μόλις μας έφτασε. Αφορά έγκριση δαπανών εκδηλώσεων γραφείου εθελοντισμού για την ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Η κ. Μακρή να περάσει να κάνει την εισήγηση.

Καίτη Μακρή (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Καλησπέρα σας, είναι η τρίτη χρονιά που συντονίζεται από το γραφείο εθελοντισμού του δήμου, εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στα θέματα οδικής ασφάλειας. Φέτος είναι και πάλι σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, το Τμήμα Τροχαίας, το Σύλλογο Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης Εθνικός, τον Πανελλαδικό Σύλλογο “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, τους συλλόγους Αιμοδοτών της περιοχής, τη λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική αλλά και απλούς πολίτες που δίνουν σθεναρό παρόν. Ζητούμε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης την έγκριση του ποσού των 500 ευρώ για τα έξοδα του γραφείου εθελοντισμού που είναι έντυπο ενημερωτικό υλικό για διανομή, banner, αγορά μικρών μαύρων σημαιών, αναπαραγωγή stensils για το κίνημα “Πεταλούδες στην Άσφαλτο”. Επίσης είναι δυο ημέρες εκδηλώσεων. Το Σάββατο η καθιερωμένη μέρα αιμοδοσίας εδώ στο μπροστά στο δημαρχείο αφιερώνεται στην ημέρα μνήμης και την Κυριακή πρωί η επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, από εκεί ξεκινά και πορεία των πολιτών που θα συμμετέχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Συμφωνούμε στο αίτημα της κ. Μακρή;

Καίτη Μακρή (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Είναι και η περσινή και η προπέρσινη η ίδια απόφαση που παίρνει το ΔΣ απλώς εγώ δεν είμαι τώρα στο γραφείο, είμαι στη δημοτική βιβλιοθήκη και δεν είχα ενημερωθεί για να στείλω πιο πριν εισήγηση.

Έκτακτο Θέμα: καθορισμός εξόδων παράσταση προέδρων και αντιπροέδρων ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ και ΑΠΟΚΔΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωρούμε στο επόμενο θέμα. Το επόμενο έκτακτο θέμα για το οποίο έχετε εισήγηση, είναι ο καθορισμός εξόδων παράστασης προέδρων και αντιπροέδρων των νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στου προέδρου και αντιπροέδρου του ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ και επίσης, στην εισήγηση που λάβατε πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, αφορά και τις αποζημιώσεις για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΑΠΟΚΔΑ. Εισηγητής είναι ο κ. Παντελίδης στο συγκεκριμένο θέμα. Έχετε το λόγο κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, προβλέπεται από το νόμο, τα νομικά πρόσωπα, όταν έχουν από την προηγούμενη χρονιά ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, να έχουν έξοδα παράστασης. Υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του Εσωτερικών που καθορίζει αυτές τις αμοιβές ανάλογα με τον προϋπολογισμό του κάθε νομικού προσώπου. Το νομικό πρόσωπο ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ την προηγούμενη χρονιά ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια, όπου σύμφωνα με την απόφαση που είπα προηγουμένως του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ 3 εκατομμυρίων και 5 εκατομμυρίων, οι αμοιβές του προέδρου και του αντιπροέδρου, κυμαίνονται, με κάποιες άλλες μειώσεις που υπάρχουν, που έχουν αποφάσεις για 7%, 30%, 50% του υπουργείου Εσωτερικών σε αυτές τις αμοιβές, καταλήγουν σήμερα μετά από αυτές τις μειώσεις, σε αυτήν την κλίμακα των 3 – 5 εκατομμυρίων, να είναι οι αμοιβές από 450 έως 631 ευρώ του προέδρου, και από 180 έως 252,59 ευρώ του αντιπροέδρου. Προτείνουμε επομένως, επειδή το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ την προηγούμενη χρονιά είχε 3.952.000 η αμοιβή του προέδρου να είναι 631,47 ευρώ και του αντιπροέδρου 252,59 ευρώ.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Άνευ κρατήσεων είναι, κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Επαναλάβετε τα ποσά πάλι κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Για τον πρόεδρο 631,47 ευρώ και τον αντιπρόεδρο 252,59 ευρώ….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εκ του νόμου δεν προβλέπονται;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …εκ του νόμου, ο νόμος το προβλέπει…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …εκ του νόμου είναι η κλίμακα κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε πώς;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …εκ του νόμου είναι η κλίμακα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …να σας πω την κλίμακα. Είναι 451 έως 631 του προέδρου και 180 έως 252 του αντιπροέδρου.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Επειδή πάγια θέση μας είναι να παίρνουμε το χαμηλότερο, θα πρέπει να δικαιολογήσω γιατί θα συμφωνήσουμε με την πρόταση του Δημάρχου στο περισσότερο. Είναι γελοίο πια να μιλάς ότι με 650 ευρώ, δεν ξέρω ακριβώς πόσο βγαίνει, πόσο είναι, που δεν είναι και καθαρά, να διαχειριστεί ένας δημοτικός σύμβουλος ένα προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ, κοροϊδευόμαστε, έτσι; Και με αυτήν την έννοια θα το ψηφίσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Στον κ. Φωτιάδη ο λόγος.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Οι αμοιβές είναι σε λογικά επίπεδα και υποθέτω ότι επειδή ο νόμος ίσχυε και πέρυσι και προπέρσι, το 2013 και το 2012, ότι τα παρά τον νόμο διατεθέντα θα αναζητηθούν, πρώτον.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …από ποιόν;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …από το Διοικητικό Συμβούλιο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα δεν τα παίρνουν!!!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εντάξει εάν δεν τα παίρνουν, λέω εάν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …βάσει του νόμου παίρνουν. Γιατί το λέτε αυτό;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε λίγο να τελειώσω και θα απαντήσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχετε πληροφόρηση ότι παίρναν παρά το νόμο;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι, εάν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εάν;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …την απόφαση που πήραμε είναι για μεγαλύτερο ποσό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα έχετε πληροφόρηση; Μας προσβάλλετε!!!! Δεν παίρνουν!!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε λίγο να σας προσβάλλω περισσότερο στο επόμενο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι μη μας προσβάλλετε και να πάρετε πίσω αυτό που είπατε γιατί δεν ισχύει…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εάν λέω, εάν εάν….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι πάει να πει εάν; Σας λέω έχετε πληροφόρηση ότι παίρναν; Όχι δεν έχετε!!!! Σας λέω λοιπόν πάρτε πίσω αυτό που είπατε!!!! Παίρναν βάσει της κλίμακας. Είναι έτσι κ. Βαμβακερέ;

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Καθαρά είναι 460 ευρώ από τη μέρα που ανέλαβα εγώ πρόεδρος, εγώ έπαιρνα 460 και ο κ. Αδαμάκης 120 γιατί ήταν και συνταξιούχος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτά είναι!!!

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): …και επέστρεψε τα 120 για πέντε μήνες τα επέστρεψε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …φτάνει Αντώνη εντάξει, φτάνει…

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): …το διοικητικό συμβούλιο δεν παίρνει καμιά αποζημίωση…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ευχαριστώ πολύ κ. Βαμβακερέ για τη διευκρίνηση, αλλά εγώ αυτό είπα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, γιατί εγώ υπερψήφισα την προηγούμενη φορά γιατί θεωρώ ότι πραγματικά τα 631 ευρώ, για την προσφορά, είναι όχι μόνο λογικό, είναι πολύ χαμηλό το ποσό. Όμως ενώ προβλέπεται κύριε πρόεδρε, και πάω στην εισήγηση για να βοηθήσω τους συναδέλφους, ότι από 1/1/2013, η αποδοχή αποζημιώσεως, τα έξοδα, αμοιβές των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων, διευθυνόντων συμβούλων καθώς και μελών διοικητικού συμβουλίου ιδρυμάτων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων αλλά και των ανωνύμων εταιρειών, μειώνονται κατά 50%. Επομένως θα πρέπει σε όλα τα διοικητικά συμβούλια, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή, και μάλιστα το ξανατονίζω από 1/1/2013, αναδρομικά και εδώ επιμένω, το άλλο το είπα απλώς μόνο θεωρητικά και δεν το ξέρω, και το ξανατονίζω ότι και το ποσό που πήραμε τα 631 ή 700 που είχαμε πάρει, υπερέβαινε ελαφρώς το ποσό αυτό, ήτανε χαμηλό και το είπα έχει καταγραφεί στα πρακτικά ότι είναι πολύ λογικό, και έτσι λοιπόν θα σας πω ότι στην ανώνυμη εταιρεία του Δήμου που λέγεται ΤΙΕΔΑ, με βάση την απόφαση του 2012 την τελευταία, ότι ο μισθός του προέδρου είναι 2.500 ευρώ αντί 631 ευρώ, του δε αντιπροέδρου είναι 1.500 ευρώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καθαρά πόσα είναι;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …με συγχωρείτε λίγο….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καθαρά, μπορείτε να πείτε καθαρά πόσα είναι;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …τα καθαρά, με συγχωρείτε κύριε Δήμαρχε, η αμοιβή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κάνατε προεκλογικό αγώνα με τον μισθό του προέδρου της ΤΙΕΔΑ και χάσατε!!! Τι θέλετε τώρα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εν πάση περιπτώσει, δυόμιση χιλιάρικα πληρώνει μικτές αποδοχές, ενώ μεικτές αποδοχές ο κ. πρόεδρος του νομικού προσώπου θα παίρνει 631 ευρώ, επομένως το ξανατονίζω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε είναι εκτός θέματος…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι δεν είμαι εκτός θέματος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μιλάμε για το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εγώ δεν θέλω τίποτε άλλο, θέλω να καταγραφεί ότι εισπράχθηκε παρά το νόμο, γιατί δεν έχει μειωθεί, δεν υπάρχει άλλη απόφαση της ΤΙΕΔΑ για την μείωση….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ότι είναι παρά το νόμο, ισχύει ο νόμος, αφήστε τα αυτά κύριε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …έχει καταγραφεί…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ναι απλώς να καταγραφεί…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να καταγραφεί το εκτός θέματος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Φωτιάδη. Όταν είναι ανοικτά τα μικρόφωνα, καταγράφονται. Περνάμε στο επόμενο έκτακτο θέμα, ναι κ. Μιχαηλίδη παρακαλώ.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …Με αφορμή αυτό το θέμα θέλω μια διευκρίνιση, όσον αφορά τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων. Απ’ ότι έχουμε δει στο διαύγεια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε σας παρακαλώ είναι εκτός νόμου, μιλάμε για την μισθοδοσία του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ. Εάν θέλει να δει τους μισθούς των αντιδημάρχων να πάει στο νόμο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …κύριε πρόεδρε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο διαύγεια 4 αντιδήμαρχοι οι οποίοι πληρώνονται, θέλουμε να ρωτήσουμε εάν τελικά θα πληρώνονται και οι 6, υπολείπονται του κ. Μαυρίδη και του κ. Παντελίδη να βγουν αν δεν κάνω λάθος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε τι δουλειά έχουν, οι τέσσερις πληρώνονται…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ποιοι δυο δεν πληρώνονται;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πάτε στην υπηρεσία και ρωτήσετε, ούτε εγώ ξέρω, δυο δεν πληρώνονται…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ποιοι είναι αυτοί;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):ο κ. Γερακόπουλος παίρνει το μισθό του από το λύκειο και ο κ. Φαλέκας από τη ΔΕΗ. Ρωτήστε στην υπηρεσία, γιατί απασχολείτε το σώμα; Πάτε στην διεύθυνση οικονομικών και ρωτήστε ποιοι είναι οι δυο αντιδήμαρχοι που δεν πληρώνονται, θα σας πουν!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …παρακαλώ θα με φέρετε σε δύσκολη θέση, προχθές που πήγα στον κ. αντιδήμαρχο τον κ Παντελίδη, του ζήτησα αναλυτική κατάσταση ποιοι πληρώνονται και ο κύριος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στην υπηρεσία κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα με φέρετε σε δύσκολη θέση, πήγα στον κ. Παντελίδη και δεν πήρα απάντηση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στην υπηρεσία κύριε, όχι στον αντιδήμαρχο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μα πήγα στον αρμόδιο κ. αντιδήμαρχο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στην υπηρεσία κύριε, στον αντιδήμαρχο; Η δημοτική αρχή σχεδιάζει το μέλλον του Δήμου. Θα πάτε στην υπηρεσία. Αυτά είναι θέματα υπηρεσιακών παραγόντων. Αυτό είναι τόσο απλό, δεν το μάθατε ακόμα; Στους υπηρεσιακούς. Αφήστε κύριε Παντελίδη, σας παρακαλώ. Προχωράμε κύριε Πρόεδρε. Με τα αυτονόητα τώρα.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …εφόσον υπάρχει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σε παρακαλώ Γιώργο, αν δεν μπορούν να βρουν και αυτό, του εκ του νόμου, ε λυπάμαι πάρα πολύ.

Έκτακτο Θέμα: χορήγηση 4ης παράτασης οδοποιίας του έργου κατασκευής παράπλευρων έργων περιφερειακού δρόμου Αλεξανδρούπολης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο επόμενο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης Αφορά την έγκριση χορήγησης τέταρτης παράτασης οδοποιίας των εργασιών του έργου κατασκευής παράπλευρων έργων περιφερειακού δρόμου κατά 2 μήνες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Γιατί είναι έκτακτο αυτό; Ποιος εισηγείται; Υπάρχει κατεπείγουσα περίπτωση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εισηγείται ο κ. Κάβουρας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Το κατεπείγον πρώτα πες μας…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Κοιτάξτε, λήγει η παράταση και πρέπει να πάρει την επόμενη παράταση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πότε λήγει η παράταση Γιώργο;

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): 10 Νοεμβρίου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Α, εντάξει…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Γι’ αυτό το λόγο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ναι, εντάξει αλλά να το λέμε πρώτα – πρώτα αυτό…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Να εξηγήσω γιατί δεν μπήκε τακτικό, διότι περιμέναμε να γίνει ΔΣ πριν από το τεχνικό πρόγραμμα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ωραία εντάξει, εντάξει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, θέλετε κ. Κάβουρα…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Υπάρχουν στην εισήγηση οι λόγοι, βασικά με την έγκριση του ΑΠΕ του ερχομένου αναθεωρητικού πίνακα και την επόμενη Παρασκευή συνεδριάζει το Τεχνικό Συμβούλιο. Οπότε οι διαδικασίες που απαιτούνται, ένα μήνα βασικά ζητάμε, εκτός των προβλημάτων που προέκυψαν και που προκύπτουν ακόμα, μπορεί και άλλη παράταση να ζητήσουμε γιατί μπορεί να ζητήσει ο στρατός, αλλάζει κάθε τόσο της αιτήσεις του, τα παράλληλα έργα, το έργο αυτό κατασκευάζεται μέσα στα στρατόπεδα και κάθε φορά έχουμε προβλήματα, ο κ. Δήμαρχος τα ξέρει, συνεχώς έχουμε απαιτήσεις από τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Όχι απαιτήσεις ακριβώς, τα παράλληλα έργα αφορούν κάποια έργα που δεν έχουν ενταχθεί στο περιφερειακό δρόμο, που είναι απαραίτητα όμως για να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος. Παράδειγμα η μετακίνηση μιας βενζιναντλίας. Έρχεται ακριβώς στο όριο του περιφερειακού δρόμου και έπρεπε να τη μεταφέρουμε. Μεταφέροντας τις βενζιναντλίες είπαμε να κατασκευάσουμε και ένα φυλάκιο. Έπρεπε να κατασκευαστεί μια πύλη που δεν είχε προβλεφθεί στην μελέτη την αρχική της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου. Αργότερα ο στρατός ζήτησε να μπουν και μπάρες ηλεκτρικές. Ζήτησε να μπει και παραδίπλα και μια πόρτα οχημάτων. Ζήτησε διάφορα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει, λοιπόν συμφωνούμε κύριοι συνάδελφοι; Για την παράταση του ενός μηνός; Ωραία προχωράμε στο επόμενο θέμα, αφορά την παράταση χρόνου εκτέλεσης του έργου κατασκευή πάρκου στην οδό Ποιμενίδη. Επίσης ο κ. Κάβουρας το εισηγείται.

Έκτακτο Θέμα, χορήγηση παράτασης χρόνου εκτέλεσης του έργου κατασκευή πάρκου στην οδό Ποιμενίδη

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Ζητάμε παράταση, ο κύριος λόγος είναι γιατί έπρεπε να μεταφερθούν κάπου 20 δέντρα, να τα ξηλώσουμε, να τα μεταφυτεύσουμε και ζήτησε το πράσινο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Το κατ’ επείγον ποιο είναι;

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Τελειώνει η προθεσμία του έργου και πρέπει να γίνουνε. Είναι έργο με μικρή διάρκεια κατασκευής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, συμφωνούμε και σ’ αυτό; Προχωράμε στο επόμενο. Είναι η παραχώρηση έκτασης 16 τ.μ. εντός του οικοπέδου του έργου αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του Καπνομάγαζου προς την ΔΕΔΗΕΕ για την τοποθέτηση υποσταθμού.

Έκτακτο Θέμα, παραχώρηση έκτασης 16 τ.μ. εντός του οικοπέδου του έργου αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του καπνομάγαζου προς την ΔΕΔΗΕΕ

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Η ΔΕΔΗΕΕ έχει κάνει αίτημα προς τον Δήμο και ζητάει την παραχώρηση των τετραγωνικών αυτών, γιατί θέλει να αποκαταστήσει το υπόγειο δίκτυο της περιοχής, δεν έχει άλλο χώρο, και μας παρακαλεί να της παραχωρήσουμε στην αυλή του Καπνομάγαζου 16 τετραγωνικά. Βέβαια ο Δήμος, επειδή πλέον δεν είναι δημόσια επιχείρηση είναι ιδιωτική επιχείρηση, αυτή τη στιγμή δεν εισπράττει ο δήμος γιατί δεν υπάρχουν μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και σε πάρκα, σε κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι και ο Δήμος δεν εισπράττει τίποτα, νομίζω ότι μπορεί να διεκδικήσει κάποια στιγμή και για όλες τις εγκαταστάσεις αφού είναι ιδιωτική ΑΕ και μπορεί να ζητήσει και κάποια άλλη αποζημίωση και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να διεκδικήσει τα 16 τ.μ. του Καπνομάγαζου. Το Καπνομάγαζο είναι ιδιωτικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος. Είναι χώρος του Δήμου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συγγνώμη κ. Ουζουνίδη, Γιώργο γιατί δεν λες ότι αν δεν δημιουργηθεί αυτός ο χώρος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το Καπνομάγαζο…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …αυτό ήθελα να πω…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …έχει σχέση αυτό που λέτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πως δεν έχει σχέση…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …ο υποσταθμός με την λειτουργία του καπνομάγαζου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε βέβαια, βέβαια…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …γιατί τόσο μεγάλη τάση θα χρησιμοποιήσουμε κύριε;

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Παροχή Νο.6, 200 αμπέρ ανά φάση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κλιματιστικά, για πάνε να δεις τι γίνεται εκεί πέρα μέσα, 1.000 μέτρα κτίριο, 4 ορόφους…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …παρ’ όλα αυτά δεν πειράζει να ζητήσουμε λεφτά;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα το δούμε αυτό. Ας γίνει πρώτα ο υποσταθμός, για να μπορεί να λειτουργεί το κτίριο, και από εκεί και πέρα εάν δικαιούμαστε βεβαίως.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …Απλά κ. Δήμαρχε δεν γνωρίζω αν έχετε δει για τι κατασκευές μιλάμε, είναι κάτι πράσινες μεταλλικές κατασκευές, να προσέξουμε στο χώρο που θα τοποθετηθεί.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Θα βάλει περίφραξη με δέντρα γύρω γύρω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα βάλει φυτικό στοιχείο γύρω γύρω και θα το καλύψουμε απολύτως, εξάλλου η αυλή μας είναι 600 τ.μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι συμφωνούμαι; Ωραία, τελειώσαμε με τα εκτός ημερησίας, προς ενημέρωσή σας, επειδή έφτασε στο γραφείο του ΔΣ μια αίτηση η οποία υπογράφεται σχεδόν από σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, με την οποία αιτούνται παραχώρηση χώρου για την διεξαγωγή των παραταξιακών τους συνεδριάσεων. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, δηλώστε παρακαλώ στην γραμματεία ποιες είναι οι παρατάξεις οι οποίες θέλουν πραγματικά το χώρο, για να προβούμε στη μίσθωση διαμερίσματος με αντίστοιχους χώρους. Ναι, ο κ. Φωτιάδης παρακαλώ.

Έκτακτο Θέμα: αίτηση από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για παραχώρηση χώρου για την διεξαγωγή των παραταξιακών συνεδριάσεων

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Είπαμε για μέσα στο Δημαρχείο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν υπάρχει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …επειδή δεν υπάρχουν εντός του κεντρικού κτιρίου…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ήδη εμείς θα προτείνουμε, επειδή υπάρχει ένα θέμα σήμερα για τη μίσθωση ενός καταστήματος στην παλιά Δημαρχεία, εμείς θα προτείνουμε κάποια υπηρεσία να πάει εκεί και να έχουν οι παρατάξεις δικό τους χώρο. Και δεύτερο, απ’ ότι θυμάμαι όλες οι παρατάξεις έχουν υπογράψει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εκείνο το κατάστημα έχει όλο κι όλο 17 τετραγωνικά. Θα το νοικιάσουμε για να πάρουμε μίσθωμα και να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα έξω. Είναι τόσο απλό. Ένα 5άρι. Είναι κανείς που να θέλει να στεγαστεί σε ένα γραφείο με όλους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Επειδή το είδαμε διεξοδικά το θέμα, ναι ο κ. Δευτεραίος παρακαλώ.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να στεγαστούμε με όλες τις παρατάξεις για οικονομία χώρου και ότι άλλο θέλετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θα είναι διαχωρισμένοι οι χώροι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ο καθένας θα έχει το γραφείο του…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν υπάρχει πρόβλημα να είμαστε και όλοι μαζί, εγώ αυτό λέω, αυτό επαναλαμβάνω. Με αυτή την έννοια και επειδή διαφωνούμε να μισθωθεί, να δοθούν λεφτά των δημοτών για να έχουμε εμείς γραφείο παρατάξεων, προτείνουμε να βρεθεί ένας τέτοιος χώρος, όπως αυτός ο οποίος νοικιάζεται αντί να μισθωθεί εκείνο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να γίνει εκ περιτροπής εννοείτε;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …όχι, ας είμαστε μαζί, ένας εδώ, να έχουμε ένα φαξ όλοι μαζί, εκτός αν….. τα κομματικά μας και τα παραταξιακά μας μυστικά θα τα κάνουμε αλλού…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να έχει ο καθένας το αρχείο του δηλαδή, με αυτή την έννοια το λέτε…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …εντάξει να υπάρχει ένα γραφείο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ναι αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να ενωθείτε σε μια παράταξη όλοι μαζί…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αν αυτό το φοβόσαστε εντάξει. Εκεί δεν μπορούμε να πούμε για τις άλλες παρατάξεις, για μας μπορούμε να σας πούμε τι θα κάνουμε, αλλά δε δεχόμαστε να μισθωθεί χώρος και να πληρώσει ο Δήμος. Νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι, μπορούμε να τους βρούμε, να καθίσουμε να το συζητήσουμε κ. Πρόεδρε εάν θέλετε από κοινού όλες οι παρατάξεις, να λυθεί το πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση, όχι όμως να δώσουμε λεφτά για να μισθωθεί χώρος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Σάββα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρους για να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε λίγο της υπηρεσίες, τις διευθύνσεις. Είναι παστές σαρδέλες και δεν μπορούν να δουλέψουν. Δεν υπάρχει χώρος, ειλικρινά σας το λέω. Εάν υπήρχε ένας χώρος, στο παλιό Δημαρχείο ενδεχομένως, δεν θα σας το έδινα; Υπήρχε λόγος εγώ να αρνηθώ; Αφού το δικαιούστε εκ του νόμου, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό θα πάμε στο κέντρο, ένα κεντρικό διαμέρισμα με 5 γραφεία, με 5 χώρους ξεχωριστούς. Θα έχετε κοινή είσοδο, τίποτε άλλο. Δεν θα είναι δα και τεράστια η δαπάνη, 500 ευρώ. Πόσο είναι κ. Ουζουνίδη αυτό που βρήκες;

Ουζουνίδης Γεώργιος (Πόλη & Πολίτες): …450 ευρώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …450 ευρώ 5άρι. Που είναι αυτό;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): ….Έχει και κρεβατοκάμαρα; (γέλια)

Ουζουνίδης Γεώργιος (Πόλη & Πολίτες): …στη Λεωφόρο Δημοκρατίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Κύριε Δευτεραίε, σε σας γκαρσονιέρα θα βρούμε…

Ουζουνίδης Γεώργιος (Πόλη & Πολίτες): …έχει και πατάρι…

(γέλια στην αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, προχωράμε στο επόμενο, ο κ. Μιχαηλίδης έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της επιβολής προστίμου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης για παράνομες εξορυκτικές εργασίες. Κύριε Δήμαρχε έχετε ενημερωθεί για το θέμα, έχετε το λόγο.

Έκτακτο Θέμα: από τον κ. Μιχαηλίδη για την επιβολή προστίμου στο Δήμο για παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ναι, αμέσως να σας πω σε 10 δευτερόλεπτα. Όντως από τον χώρο εκεί πήραμε κάποιο χώμα, προκειμένου, μέσα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε στον ΧΑΔΑ τα τελευταία χρόνια, όπου οι πυρκαγιές αναζωπυρώνονται γιατί βράζει από μέσα, καίει από μέσα στο ΧΑΔΑ μας. Πήραμε πράγματι χώμα με κάποια φορτηγά και κάποιοι εκεί κοντινούς δρόμους, οι οποίοι ήταν επικίνδυνοι στην προσβασιμότητα, εννοώ χωματόδρομους. Αυτό όμως, το ελάχιστο και όχι όλον τον χώρο το οποίο εμβαδομέτρησαν και μας βάλαν το πρόστιμο των 57.000 ευρώ από την αντιπεριφέρεια. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο καταθέσαμε προσφυγή εναντίον αυτού του προστίμου και εκκρεμεί δικαστικά. Υπήρξαν δηλαδή θέλω να σας πω και ιδιώτες οι οποίοι πήραν από εκεί χώμα. Όχι μόνο ο Δήμος λόγω καταστάσεως ανάγκης για να σβήνει την φωτιά, γιατί εκεί νερό δεν σηκώνει στο ΧΑΔΑ, παρά μόνο χώμα. Κάθε φορά θέλουμε 30 – 40 φορτηγά χώμα να υποχωρήσει η ανάφλεξη. Αυτό είναι και τίποτα περισσότερο, προσβάλαμε το πρόστιμο, το οποίο είναι υπερβολικό και αφορά και άλλους ιδιώτες και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σας πω γιατί έγινε για το καλό του Δήμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): στον κ. Μιχαηλίδη ο λόγος.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Να εξηγήσω στο σώμα για ποιο λόγο φέραμε αυτό το θέμα, γιατί θεωρούμε ότι είναι και πολυδιάστατο και υπάρχουν διάφορα θέματα εδώ πέρα τα οποία θα τα εξηγήσω εν τάχει. Καταρχάς πέρα από το πρόστιμο από την περιφέρεια, να ενημερώσω το σώμα ότι 15 Οκτωβρίου είχαμε ένα νέο πρόστιμο για το ίδιο ζήτημα από το υπουργείο, από το ΥΠΕΚΑ, από την επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Και μάλιστα υπάρχει ο σχετικός φάκελος, έχει κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Από εκεί και πέρα ο κ. Δήμαρχος, για πρώτη φορά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέρθηκε, παραδέχθηκε ότι το οικόπεδο ήταν του ομίλου του κ. Κοπελούζου, στη βιομηχανική περιοχή στον Άβαντα και επίσης…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί μυστικό ήταν;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …και επίσης, θα σας πω κ. Δήμαρχε επιτρέψτε μου, και επίσης οι εξηγήσεις οι οποίες ζήτησα και πήρα προχθές, του αντιδημάρχου του κ. Ουζουνίδη, μιλάει όντως για το ΧΑΔΑ. Ο κ. Δήμαρχος στην ραδιοφωνική του συνέντευξη, μίλησε για αγροτική οδοποιία. Σήμερα βλέπω ότι ο κ. Δήμαρχος καλύπτει και οδική οδοποιία και ΧΑΔΑ, θα το δούμε και στη συνέχεια το θέμα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω όμως κ. Δήμαρχε, επειδή τίθεται ένα θέμα, το παραδεχθήκατε και εσείς ο ίδιος, ότι η ιδιοκτησία ήταν του κ. Κοπελούζου. Θέλω να ρωτήσω ο κ. Κοπελούζος γνωρίζει ότι από το οικόπεδό του, μεταξύ των υπολοίπων ας το πούμε, έπαιρνε και ο Δήμος, έκανε αυτήν την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Καταρχήν μυστικό είναι, δεν κατάλαβα, μυστικό ότι είναι ιδιοκτησίας, 1.200 στρέμματα του κ. Κοπελούζου; Δεν το κατάλαβα… Είναι μεμπτό που είναι ιδιοκτησία του; Είναι μεμπτό ότι εμείς πήραμε από εκεί, μην με διακόπτεις, πήραμε από εκεί… Τι εννοείς; Υπάρχει κάποια υφέρπουσα σχέση όπου εγώ την εκμεταλλεύτηκα; Και αν υπάρχει, υπέρ των δημοτών, δεν κατάλαβα; Ποια είναι η μομφή σου; Ότι είναι του Κοπελούζου; Και; Απαγορεύεται η ιδιοκτησία;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(μιλάει ο κ. Μιχαηλίδης αλλά δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ρωτήστε τον κύριε!!!! Κάντε ένα έγγραφο και ρωτήστε τον!!! Εμείς, σας είπα, υπήρχε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εσείς τον ρωτήσατε τον κ. Κοπελούζο; Τον ρωτήσατε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είμαι ανακρινόμενος, εγώ ήρθε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αναγκάστηκα να πάρω, λόγο αναφλέξεων, πηγαίνετε να δείτε πως είναι ο ΧΑΔΑ από κάτω, και τώρα είναι έτοιμος να εκραγεί…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …γιατί δεν αναζητήσατε την νόμιμη οδό και πήγατε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν υπάρχει κύριε νόμιμη οδός, δεν υπάρχει…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(μιλάει ο κ. Μιχαηλίδης αλλά δεν είναι κατανοητό τι λέει)…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εάν εσείς γίνεται Δήμαρχος κάποια στιγμή, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης χώματος από αλλού νομίμως, και υπάρχει ανάγκης, θέλετε δεν θέλετε θα κάνετε αυτό που κάναμε και εμείς. Θα πάρετε, αυτό για να μην πυρποληθεί ολόκληρος ο Δήμος…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …αυτό είναι … και η οικολογική επιβάρυνση κ. Δήμαρχε με τα τόσες ευαισθησίες σας τη δικαιολογεί η έκτακτη ανάγκη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …βεβαίως, αφού κινδυνεύει η ζωή και…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …4 μέτρα εκσκαφής, 81.000 κυβικά νομιμοποιεί η έκτακτη ανάγκη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ακούτε, δεν ακούτε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …σας ακούω με προσοχή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …επειδή κάνετε κατασκοπική αντιπολίτευση, πάτε εκεί πέρα και κατασκοπεύσετε να δείτε ποιοι ιδιώτες έχουν πάρει με φορτηγά χώμα!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ωραία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εμείς δεν πήραμε αυτό το χώμα. Εμείς πήραμε κάθε φορά όσο χρειάστηκε για το ΧΑΔΑ μας και για κάποια οδοποιία με χώμα που ήταν επικίνδυνη… Και επειδή νομίμως δεν μπορούσε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ωραία, καταθέτω στο σώμα, επειδή λέει ότι κάνω κατασκοπική αντιπολίτευση, καταθέτω στο σώμα, προσέξτε κ. πρόεδρε, απόφαση 121 του 2012, πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Δήμαρχος, γνώριζε και είχε συνάψει συμφωνία με τον κ. Κοπελούζο, γι’ αυτή την δραστηριότητα. Θα το καταθέσω κ. πρόεδρε, είναι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την οποία την έχει αποκρύψει ο κ. Δήμαρχος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι απέκρυψα κύριε, τι λέτε τώρα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπάρχει συμφωνία του κ. Δημάρχου με τον κ. Κοπελούζο, για να παίρνει ο Δήμος από το οικόπεδο του κ. Κοπελούζου, να κάνει αυτήν την εξορυκτική δραστηριότητα, αλλά με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, να σας τους διαβάσω, τους οποίους δε τους τήρησε ο Δήμος, παρανόμησε και υπάρχει εδώ πέρα σχέση, και η συμφωνία του κ. Κοπελούζου με τον Δήμαρχο. Θα σας το καταθέσω κ. πρόεδρε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καλά, απόφαση δεν διαβάζετε; Στο Διαύγεια δεν βγήκε; Τι κρύψαμε κ. Μιχαηλίδη; Τη συμφωνία να πάρουμε χώμα από εκεί και εμείς;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …απόφαση συμφωνία του κ. Κοπελούζου με το Δήμο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν κατάλαβα, ποιο είναι το κακό; Η απόφαση η οποία υπάρχει και στο Διαύγεια; Τι κατασκοπεία είναι αυτή φοβερή και τι αποκαλύπτεις;…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …επί της ουσίας κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποια ουσία κύριε; Επειδή εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε από το σημείο εκείνο για να πάμε στο ΧΑΔΑ;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …η συμφωνία μιλάει για τήρηση περιβαλλοντικών όρων τους οποίους δεν τους τηρήσατε. Μιλάει για ποσότητες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και λοιπόν;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μιλάει για ποσότητες, ακούστε, για ποσότητες άνω των 20.000 χιλιάδων κυβικών και όχι για 1.200 που λέει ο κ. Αντιδήμαρχος. Σας διαψεύδει η ίδια σας η απόφαση, είχατε συμφωνήσει με τον κ. Κοπελούζο να παίρνετε υλικά από το οικόπεδο και μάλιστα τηρώντας αυτούς τους περιβαλλοντικούς όρους τους οποίους δεν τους τηρήσατε κ. Δήμαρχε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι να τηρήσουμε κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε υπόλογος για την περιβαλλοντική καταστροφή που κάνατε και γιατί δεν τηρήσατε το ίδιο το συμφωνητικό με τον κ. Κοπελούζο. Παρακαλούμε να μας εξηγήσετε κάτω από ποιες συνθήκες συμφωνήσατε με τον κ. Κοπελούζο και για ποιο λόγο κάνατε αυτήν την εξορυκτική δραστηριότητα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Φοβερή αποκάλυψη. Τι λες κύριε; Ποιους περιβαλλοντικούς όρους αφού απαγορεύεται η αμμοληψία από εκεί πέρα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπάρχει απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Η οικονομική επιτροπή, αναφέρεται μέσα. Δεν τηρήσατε τίποτα, είστε υπόλογος και στη δικαιοσύνη και απέναντι στους δημότες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Τι λέτε κύριε; Καταρχήν υπάρχει αντιδήμαρχος καθαριότητας…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …και υπάρχει και ηθικό θέμα για ποιο λόγο συμφωνήσατε με το κ. Κοπελούζο από δικό του οικόπεδο στη βιομηχανική περιοχή να κάνετε αυτήν την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε κύριε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …και μάλιστα χωρίς να τηρήσετε κανένα περιβαλλοντικό όρο, εσείς ο ευαίσθητος στα περιβαλλοντικά. Στη διάθεση του σώματος η απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Μιλάει για ποσότητες τεράστιες, συμφωνήσατε με το κ. Κοπελούζο όχι για τα 1.200 κυβικά που μας λέει εδώ πέρα ο κ. αντιδήμαρχος, για τεράστιες ποσότητες για αγροτική οδοποιία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πω πω θεέ μου!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε υπόλογος κ. Δήμαρχε και στην κοινωνία και στον νόμο και απέναντι στους συμπολίτες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποια κοινωνία λέει;… Ανακαλύψατε απόφαση του ΔΣ στο Διαύγεια; Μα τι λέτε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …απόφαση της οικονομικής επιτροπής…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε ανακαλύψατε απόφαση του ΔΣ;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μην πάτε να αποφύγετε, απόφαση της οικονομικής επιτροπής με μέλη μόνο της πλειοψηφίας. Απουσίαζαν από την οικονομική επιτροπή κάθε μέλος της μειοψηφίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Κι εγώ φταίω; Εγώ φταίω που απουσίαζαν;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …Εσείς δεν φταίτε, το αναφέρω γιατί έχει την πολιτική του αξία, φταίτε όμως διότι κάνατε μια συμφωνία με τον κ. Κοπελούζο την οποία δεν την τηρήσατε. Εντελώς παράνομα, πλήξατε το περιβάλλον εκεί πέρα και δεν τηρήσατε τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κέρδισα τίποτα κύριε; Έβαλα τίποτα στην τσέπη μου τίποτα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …γιατί δεν τηρήσατε τη συμφωνία της οικονομικής επιτροπής να πάρετε όλα αυτά τα μέτρα που χρειάζονται και είναι πολύ συγκεκριμένα μέσα στην απόφαση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε. Δεν αντιλαμβάνεστε ούτε το χώρο, ούτε την νομοθεσία. Η νομοθεσία λέει ότι για να πάρεις χώμα πρέπει να τηρήσεις όρους περιβαλλοντικούς.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …το συμφωνηθέν το τηρήσατε ή δεν το τηρήσατε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μη μιλάτε κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε υπόλογος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καλά είμαι υπόλογος, εσείς όμως δεν αντιλαμβάνεστε, είναι φοβερό αυτό. Εγώ είμαι υπόλογος και θα καθίσω στο σκαμνί. Εσείς δεν αντιλαμβάνεστε, καταλαβαίνετε; Είστε ανίατος, έχετε ανίατη ασθένεια: μη αντίληψης. Σας ρωτάω πως θα πάρω άδεια όταν δεν επιτρέπεται να πάρω άδεια; Και δεύτερον, πώς να μην πάρω, μη μιλάτε λίγο, πώς να μην πάρω χώμα όταν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης όλης της περιοχής;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …αφού είχατε συμφωνία με τον Κοπελούζο….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποια συμφωνία κύριε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …το λέει η οικονομική επιτροπή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέει η επιτροπή; Να πάρω χώμα από εκεί…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …η οικονομική επιτροπή λέει, ότι δίνει ο Κοπελούζος το οικόπεδό του για πάρετε από εκεί πέρα, για κάθε περίπτωση αδρανή υλικά αρκεί όμως να τηρήσετε τους περιβαλλοντικούς όρους. Τηρήσατε τους περιβαλλοντικούς όρους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …χώμα πήραμε κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …τηρήσατε τους περιβαλλοντικούς όρους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιους;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …τηρήσατε τους περιβαλλοντικούς όρους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν μπορεί…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …κάνατε μία συμφωνία με τον κ. Κοπελούζο, η οικονομική επιτροπή. Η συμφωνία αυτή έλεγε ότι έπρεπε να τηρήσετε έχει κάποιους περιβαλλοντικούς όρους…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ακούστε, θέλετε να γίνετε με τη σύγκρουση με τον Δήμαρχο, θέλετε να γίνετε υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ήδη γνωστό.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …επί της ουσίας κύριε Δήμαρχε, επί της ουσίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν θα σας ακολουθήσω. Η ουσία λέει κύριε ότι όταν πήραμε την απόφαση αυτή, όντως κάναμε προσπάθεια να πάρουμε άδεια περιβαλλοντικών όρων. Δεν ήταν δυνατόν όμως να δοθεί, απαγορευόταν από το νόμο. Γι’ αυτό όταν χρειάστηκε η κατάσταση ανάγκης και σας λέω ότι αίρεται το αξιόποινο όταν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, αναγκαστήκαμε από την κατάσταση ανάγκης που δημιουργήθηκε, να πάρουμε χώμα για να αποσωβήσουμε μεγαλύτερο κίνδυνο. Εσείς λοιπόν τι ανακαλύψατε κύριε ντετέκτιβ τώρα; Τι ανακαλύψατε; Προσπορισμού οφέλους; Έβαλα στην τσέπη μου τίποτα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε έκθετος κύριε Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν αντιλαμβάνεστε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε έκθετος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν αντιλαμβάνεστε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είστε έκθετος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν αντιλαμβάνεστε, σας λέω τόση ώρα…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπογράψατε μια συμφωνία με τον κ. Κοπελούζο την οποία οφείλατε να τηρήσετε τους περιβαλλοντικούς κανόνες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …λοιπόν εντάξει, εντάξει…

(μιλούν και οι δυο και δεν είναι αντιληπτό τι λένε)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …προσπαθεί να βρει βόμβες από την… ακούστε, εγώ θα κάνω τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα γιατί έχετε αγωνία μεγάλη, να σας βάλει υποψήφιο βουλευτή στις επόμενες εκλογές, εντάξει; Μην ανησυχείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν προς ενημέρωση…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …γι’ αυτό μιλούσαμε τόση ώρα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …παιδί μου γι’ αυτό μιλάγαμε, για το χώμα που πήραμε και ρίξαμε στο ΧΑΔΑ…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …παρόλα αυτά όμως κύριε Δήμαρχε, για να καταλάβουμε, το πρόστιμο γιατί το φάγαμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να σου πω γιατί. Γιατί Σάββα μου από εκείνο τον χώρο πηγαίναν όλοι και παίρναν χώμα. Όποιος ήθελε να μπαζώσει, όλοι, όλοι…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μόνο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης… υπάρχει και συμφωνία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αφήστε κύριε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ πολύ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …από αυτόν τον χώρο πηγαίναν και παίρναν όλοι. Πήγε κάποια στιγμή μια καταγγελία προεκλογικά, από ποιόν αντιλαμβάνεστε τώρα, […] Έγινε λοιπόν κάποια καταγγελία και πήγαν και εμβαδομετρήσαν αυτόν τον χώμα τον οποίο έλειπε και φαινόταν και τον βάλαν όλον στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Επειδή ξέραν ότι εμείς κάναμε προσπάθειες να πάρουμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων και να πάρουμε το χώμα που χρειαζόμασταν εκεί για τον ΧΑΔΑ που ήταν δίπλα, κοντά είναι έτσι; Δεν υπάρχει από πουθενά αλλού να πάρουμε, είναι ο πιο κοντινός χώρος. Επειδή ξέραν λοιπόν τι κάναμε, και ξέρανε ότι ήταν για το ΧΑΔΑ, αυτό ήταν γνωστό και υπήρχε και η απόφαση που ανακάλυψε και ο κ. Μιχαηλίδης, μας βάλαν όλο το χώμα που λείπει, το εμβαδομέτρησαν και μας βάλαν αντίστοιχοι πρόστιμο 57.000 ευρώ. Κάναμε προσφυγή και θα εκδικαστεί η προσφυγή μας. Είναι τόσο απλό.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πότε εκδικάζεται…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Πόσο;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …η προσφυγή είναι 30 Νοεμβρίου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αλλά θα μας στείλουν τη δικάσιμο, δεν μας στείλαν ακόμα…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …οι προβλέψεις από τη νομική πλευρά, τι λένε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτά!!!

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …επειδή άκουσα ότι λόγω αναγκών το αξιόποινο αίρετε και κάτι τέτοια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αίρεται το αξιόποινο όταν υπάρχει ανωτέρα βία και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εδώ πέρα πήγαμε να αποτρέψουμε ένα μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί αγαπητέ μου Σάββα αν πας εκεί και δεις με τις πυρκαγιές όταν πάει να αναφλεγεί ολόκληρο από κάτω, κινδυνεύει να πάρει φωτιά και η Αλεξανδρούπολη και ο Άβαντας μαζί, όχι μόνο ο ΧΑΔΑ. Αυτό λοιπόν αποτρέψαμε. Αποτρέψαμε παίρνοντας χώμα από εκεί, παρανόμως βεβαίως. Αλλά όμως επειδή υπήρχε μια ανωτέρα βία. Δεν βάλαμε χώμα στην τσέπη μας. Αυτή την βόμβα ανακάλυψε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Τελευταία ερώτηση, εκτός από του Κοπελούζου, αυτό το κομμάτι, τα 1.200, που καταλαβαίνουμε ότι είναι και μεγάλο, αυτό το αγόρασε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Το αγόρασε, είναι δικό του…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Άλλα δεν υπήρχαν;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Όχι, αυτός είναι ο χώρος, ο πιο συμβατός…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …μόνο το χώρο δηλαδή του κ. Κοπελούζου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ακριβώς, και πήγαμε και πήραμε χώμα για να σβήσουμε τις φωτιές, κακό είναι; Και τώρα θα το κάνουμε, και τώρα το δηλώνω, γι’ αυτό που αποκάλυψε, τη μεγάλη βόμβα τη φοβερή, αν συμβεί αύριο το πρωί θα το κάνω και τώρα. Αν το δεις να το κάνω, πάλι θα ανακαλύψεις κάτι εσύ, δεν υπάρχει περίπτωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θέλετε κάτι να προσθέσετε κ. Φωτιάδη;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Τρεις ερωτήσεις στον κ. Δήμαρχο. Κατανόησα σωστά κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εδώ τώρα ανακαλύπτω κάτι άλλο, ότι είχε χρησιδάνειο ο κ. Κοπελούζος με τον κ. Αλεξανδρή για να παίρνει χώμα από εκεί και να κάνει το ίδιο πράγμα και αυτός, ποιο είναι το κακό;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γιάννης Φαλέκας): Να το αναφέρουμε τώρα και δημόσια, κ. Δήμαρχε. Το θυμήθηκα τώρα κ. δήμαρχε, δεν το έχω μπροστά μου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει συμβληθεί νομίμως και υπάρχει χρησιδάνειο μεταξύ του κ. Κοπελούζου και της πρώην δημοτικής αρχής του κ. Αλεξανδρή, από την προηγούμενη τετραετία σε ισχύ. Αλλά τώρα από εκεί και πέρα οι διαδικασίες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν με απασχολεί, εγώ έχω πρόβλημα πάω και παίρνω χώμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Μισό λεπτό κ. Βαμβακερέ με συγχωρείτε, έχω δώσει τον λόγο στον κ. Φωτιάδη αν θέλει να προσθέσει κάτι.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Τρεις ερωτήσεις, κύριε Δήμαρχε αν καλώς κατάλαβα, γνωρίζατε ότι παίρναν χώμα από εκεί;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Γνώριζαν ποιοι;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Εσείς προσωπικά….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ότι παίρναν χώμα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Ναι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Η αντιδημαρχία το ξέρει αυτό…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εσείς το ξέρατε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Σας λέω η αντιδημαρχία. Έπαιρνε ήδη χρόνια.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Το γνωρίζατε. Δεύτερον, έχετε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης γι’ αυτό το συγκεκριμένο πράγμα κάποια παραχώρηση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …υπάρχει απόφαση κύριε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …υπάρχει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …υπάρχει απόφαση, δεν την βλέπετε;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και μια τρίτη ερώτηση, τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τα φορτηγά της μεταφοράς, τα μηχανήματα σε ποιόν ανήκαν στον Δήμο ή σε τρίτους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και σε τρίτους που παίρναν για δική τους…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι για δική τους γι’ αυτά που έπαιρνε η δημαρχία, τα μηχανήματα που φόρτωναν τα αυτοκίνητα της δημαρχίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ξέρω, αυτό είναι θέμα του αντιδημάρχου, ο οποίος κάθε φορά ήταν…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …δεν το ξέρετε, εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κύριε Βαμβακερέ.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύρι Δήμαρχε, μισό λεπτό κύριε Δήμαρχε, γιατί εδώ κοντεύουμε να χάσουμε τα συγκαλά μας. Σε μια δημοτική αρχή, σε έναν δήμο που έχουν γίνει περικοπές κατά 70% από την κεντρική κυβέρνηση, παίρνουμε και κάνουμε σαν τους σιίτες, αυτομαστιγωνόμαστε. Παύλε, νομίζω ότι ολισθαίνεις σε πολύ λάθος δρόμο. Αν θες να καταγγείλεις για την παράνομη πράξη που έκανε ο Δήμαρχος προς όφελος της δημοτικής αρχής, πρέπει να καταγγείλεις εμένα, γιατί μεσολάβησα τότε, στη προηγούμενη δημοτική αρχή, στην J&P και στην περιφέρεια που ήμουν αποσπασμένος για να παίρνει ορυκτό, που κατασπαταλήθηκε από το λατομείο της J&P και είναι υπόδικος ο υπάλληλος, γιατί πουλιόταν τότε το υλικό, το πουλούσαν και εγώ μεσολάβησα. Δεύτερον, ήταν ακριβό υλικό, Β18 μιας και είσαι μηχανικός και ξέρεις, δεύτερον να καταγγείλεις εμένα, όλο το χωριό μου, την ΕΤΒΑ και στη συνέχεια τον Κοπελούζο, που μας έδινε παράνομα χαρτιά μίσθωσης των 1.500 στρεμμάτων για να τα καλλιεργούν οι κάτοικοι του Άβαντα και να παίρνουν εισόδημα με επιδοτήσεις. Να βγεις να καταγγείλεις γι’ αυτό όμως, αν έχεις κότσια. Άκουσε λίγο, όταν μιλάς και αφήνεις αιχμή στο Δήμαρχο για διαπλοκή με τον Κοπελούζο, αγόρι μου γλυκό, αλλού να χτυπάς τις πόρτες. Όχι εδώ και σε αυτούς που πήραν 56%. Το τρίτο πάλι που θέλω να πω είναι το εξής, αν πραγματικά παρανόμησε ο δήμαρχος προς όφελος του δήμου, ορθώς έπραξε. Μήπως εσύ εκπροσωπείς τα συμφέροντα των λατομικών περιοχών και των λατόμων της περιοχής μας οι οποίοι απώλεσαν εισόδημα; Και έπρεπε εκ του νόμου να το γνωρίζεις να παίρνουν αδρανή υλικά μόνο σ’ αυτούς που καταφέρανε με δικιά μας έγκριση να έχουν λατομικές ζώνες και λατομεία στην περιοχή και είναι μονοπώλιο και μόνο δυο, και μόνο ένα στο κέντρο του νομού, ο Τσιλιγιάννης; Άρα, μήπως εκπροσωπείς αγαπητέ Παύλο συμφέροντα των λατόμων της περιοχής μας;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θέλω να γίνω βουλευτής, εκπροσωπώ άλλα συμφέροντα, αποφασίστε μόνο γιατί βλέπω ότι δεν συνεννοείστε…

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): …τους λατόμους της περιοχής εξυπηρετείς Παύλο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εκπροσωπώ κ. Βαμβακερέ τους δημότες και οι δημότες ρωτάνε σήμερα, κάνατε μια σύναψη με τον κ. Κοπελούζο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ρωτάν οι δημότες κύριε, εσύ ρωτάς. Εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των δημοτών. Μπορείς να μιλάς εσύ και να εννοείς ότι πήραμε το χώμα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ κύριοι, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ότι πήραμε το χώμα και το πήγαμε που;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είχατε το δικαίωμα, να πάρετε σύμφωνα με τη σύμβαση, να πάρετε υλικό από τον κ. Κοπελούζο, ΟΚ, την κάνατε τη σύμβαση. Γιατί δεν τηρήσατε αυτό που λέει η σύμβαση μέσα, ότι έπρεπε να τηρήσετε μια σειρά από κανόνες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν διαβάζετε, δεν καταλαβαίνετε. Κύριε Μιχαηλίδη, με συγχωρείτε, τελειώσατε το πανεπιστήμιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να μην επαναλαμβανόμαστε, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …με αυτήν την λογική. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν έχετε εργασία σκέψης; Σας είπα ότι προσπαθήσαμε και δεν μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα το χώμα το πήραμε, πως το πήραμε; Όχι αυτό που λέει η απόφαση του προστίμου και το δώσαμε, το βάλαμε για τους δημότες για το καλό του Δήμου. Εσείς τι καταγγέλετε τώρα; Ότι το χώμα…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(φωνάζει και δεν είναι κατανοητά αυτά που λέει)…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ακούστε, ακούστε λίγο, δεν τελείωσα. Μπορείτε να μου πείτε τι καταγγέλλετε; Ότι πήραμε το χώμα και το κάναμε τι; Το βάλαμε στη τσέπη μας; Το πουλήσαμε; Τι υπονοείτε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εν μέσω προεκλογικής περιόδου κ. Δήμαρχε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πώς;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε κύριε; Από την περασμένη δημοτική αρχή πηγαίνει στο ΧΑΔΑ χώμα. Τι λέτε κύριε; Οκτώ χρόνια πηγαίνει. Τι είναι αυτά που λέτε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …γιατί δεν τηρήσατε το συμφωνητικό με τον κ. Κοπελούζο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε κύριε, υπάρχει απόφαση…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεν εφαρμόσατε κανένα κανόνα…

(φωνάζουν όλοι, γίνεται ένα χαμός στην αίθουσα, ο κ. Βαμβακερός έχει σηκωθεί όρθιος και φωνάζει και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κ. Μιχαηλίδη, μπορείτε να πείτε τι εννοείτε; Πήραμε το χώμα εμείς και το βάλαμε που;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεν εννοώ τίποτα, γιατί δεν τηρήσατε την συμφωνία με το κ. Κοπελούζο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποια συμφωνία κύριε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …που έλεγε για συγκεκριμένη περιβαλλοντική προστασία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποια συμφωνία, εδώ υπάρχει απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Πήγαμε και η περιφέρεια δεν έδινε (σ.σ. Προφανώς μιλάει για άδεια περιβαλλοντικών όρων την οποία ο δήμος δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει από την περιφέρεια). Δεν υπάρχουν μεθοδεύσεις το καταλάβατε αυτό; Το αντιληφθήκατε;

(φωνάζουν όλοι, γίνεται ένα χαμός στην αίθουσα και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα… παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …το ερώτημά σας απαντήθηκε, αν είναι μόνο αυτό…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είχατε την ικανότητα και τη δυνατότητα, σας την έδωσε ο κ. Κοπελούζος, με τον κάθε νόμιμο τρόπο…

(φωνάζουν όλοι, γίνεται ένα χαμός στην αίθουσα και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ..

(ο κ. Βαμβακερός έχει σηκωθεί όρθιος και φωνάζει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριε Βαμβακερέ, κύριε Βαμβακερέ, παρακαλώ…

(ο κ. Βαμβακερός όρθιος συνεχίζει φωνάζει και να απευθύνεται στον κ. Μιχαηλίδη)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριε Βαμβακερέ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Αντώνη, Αντώνη….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριε Βαμβακερέ…

(ο κ. Βαμβακερός όρθιος συνεχίζει φωνάζει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Αντώνη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριε Βαμβακερέ παρακαλώ καθήστε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Αντώνη, κύριε Μιχαηλίδη εάν δεν εννοείτε ότι προσπορισμό οφέλους προσωπικού πήραμε το χώμα και το πουλήσαμε, εάν δεν εννοείτε αυτό, σας απαντήσαμε ευκαιρώς και απολύτως ότι ναι παρανομήσαμε, αίρετε το αξιόποινο γιατί υπήρχε κατάσταση ανάγκης και το στείλαμε το χώμα εκεί.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Παρανομήσατε, ενώ είχατε την δυνατότητα να μην παρανομήσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι κύριε…

(φωνάζουν όλοι, γίνεται ένα χαμός στην αίθουσα και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για τελευταία φορά, προσπαθήσαμε να βγάλουμε άδεια περιβαλλοντικών όρων και δεν ήταν εφικτό να γίνει νομικά. Δεν μπορούσε να συμβεί. Και αναγκαστήκαμε να παρανομήσουμε, γι’ αυτό λόγο, χάριν των δημοτών. Απαντήθηκε, τελειώσαμε, φλούδες η αποκάλυψή σου και η βόμβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν νομίζω ότι…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …μια παρέμβαση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι κύριε Γκότση…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …κύριοι συνάδελφοι, Παύλε Μιχαηλίδη, κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ανεβάζεις ένα θέμα, το οποίο μπορεί να έχει επίπτωση, πολύ σοβαρή επίπτωση σε όλο τον Καλλικρατικό δήμο και ιδιαίτερα σε όλες τις αγροτικές μας περιοχές…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σωστά…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Το πρόβλημα με τους δανειοθαλάμους δεν απασχολεί μόνο τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, απασχολεί το σύνολο του νομού. Εδώ είδες ότι σταμάτησαν μεγάλα έργα, εθνικής σημασίας και μόνο με απόφαση της Βουλής, κατ’ εξαίρεση, επετράπη από δανειοθάλαμο για να γίνει ο κάθετος άξονας Αρδανίου–Ορμενίου. Αυτό το πρόβλημα, εμείς, το αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη Δημοτική Ενότητα των Φερών. Έχει σύμβουλο που ασχολείται με τα αγροτικά, υπάρχουν άλλοι δυο συνάδελφοι στην αντιπολίτευση, γελάνε με αυτά που σε ακούνε και λες…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Στείλατε στη δικαιοσύνη συναδέλφους… (Ο κ. Μιχαηλίδης φωνάζει και διαμαρτύρεται δυνατά και δεν είναι κατανοητά αυτά που λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σιγά κύριε, σιγά κύριε, θα πάτε αργότερα στη Βουλή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …χωρίς διάλογο παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αργότερα θα πάτε στη Βουλή μην βιάζεστε… Δημοτικό συμβούλιο είναι εδώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ, κ. Μιχαηλίδη…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει να φωνάζει και να διαμαρτύρεται δυνατά και δεν είναι κατανοητά αυτά που λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …επιτέλους κ. Μιχαηλίδη, δεν έχετε τον λόγο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …κ. Γκότση, είναι στο δικαστήριο οι συνεργάτες σας γι’ αυτό το πράγμα που λέτε και τους έστειλε ο κ. Λαμπάκης στο δικαστήριο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι είπε; τι είπε; τι είπε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …οι απευθείας αναθέσεις αυτό έλεγαν κ. Γκότση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό έκανα εγώ; Λοιπόν επειδή αρκετά σε ανέχτηκα. Συγγνώμη, «τους έστειλε ο Λαμπάκης στο δικαστήριο», γράψτε το…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Είναι στη δικογραφία μέσα, σαν μάρτυρα κατηγορίας σας φωνάξανε… (Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει να φωνάζει και να διαμαρτύρεται δυνατά και δεν είναι κατανοητά αυτά που λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ακούστε, ακούστε, δήλωσα ότι θα κάνω για πρώτη φορά μήνυση στη ζωή μου κάποιον. Γι’ αυτό που υπέστη ο Δήμος από κάπου. Θα είναι η δεύτερη και θα μαζέψω όλα όσα συκοφαντικά είπατε τώρα, τα οποία οδηγούν σε ψευδή καταμήνυση για το πρόσωπό μου. Γιατί όταν υπάρχει περίπτωση να διωχθείς πειθαρχικά είναι ψευδής καταμήνυση. Ψευδώς με καταμηνύεις πάρα πολλές φορές, με έχεις κατασυκοφαντήσει, θα τα μαζέψω όλα και θα υποστείς, θα υποστείς, θα υποστείς με την δεύτερη που θα κάνω [δυσνόητο] στη ζωή μου, θα υποστείς τις συνέπειες γιατί δεν κατάλαβες ούτε σε ποιο χώρο είσαι, ούτε ότι πλήττουμε θεσμικά πρόσωπα χωρίς αποδείξεις. Θα δεις τι θα πάθεις. Γιατί νομίζεις ότι μπορείς να κατασυκοφαντείς οποιονδήποτε, έτσι απλά. Γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι την συκοφαντία. Γιατί φαίνεται η δική σου υπόσταση δεν είναι πολύ υψηλότερη από την δικιά μου. Επειδή λοιπόν δεν είναι και δεν υπάρχει μια διαφορά και επειδή δεν αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει υπόσταση, τη χτίζω νύχτα μέρα 59 χρόνια, θα το καταλάβεις μέσα από το δικαστικό χώρο, αλλά είναι η 20η φορά που με προκαλείς μέσα σε 6 μήνες.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …Δε θα με φιμώσετε ότι και να κάνετε, δε θα με φιμώσετε κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Θα τα υποστ είς και θα δεις πόσο είναι άσχημο να πλήττεις ηθικά έναν άνθρωπο. Ο οποίος βαδίζει μέσα στην κοινωνία 59 χρόνια με ψηλά το κεφάλι. Επειδή θες να γίνεις εσύ, δεν ξέρω τι θες να γίνεις, οτιδήποτε. Ε όχι κύριε. Να δημιουργείς αγώνες προσωπικούς και πάνω εκεί να πατήσεις, όχι να συγκρουστείς με άλλους και να πάρεις λάμψη απ’ τη λάμψη τους, όση κι αν έχω… Είναι ντροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν να προχωρήσουμε, ναι μιλούσατε κ. Γκότση, ορίστε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριε Μιχαηλίδη, λειτουργείτε καθαρά ως ένας αστός. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ο Καλλικρατικός διευρυμένος Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει πολλές ανάγκες στην αγροτική του οδοποιία και πλημμυρικά φαινόμενα. Όταν έχεις κατάσταση ανάγκης, δεν μπορεί ο νόμος να σου κάθεται εμπόδιο. Εμείς στις Φέρες το βιώνουμε αυτό το πρόβλημα. Ανεβάζοντας εσείς συνεχώς αυτό το ζήτημα, το μόνο που μπορείς να μας κάνεις είναι ζημιά. Και όπως σου είπα έχεις ένα σύμβουλο στην παράταξή σου και 2 σύμβουλοι που είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην αντιπολίτευση. Γελάνε με αυτά που λες. Κανείς δεν το παίρνει το χώμα για προσεταιριστεί οικονομικό όφελος.

(διαμαρτύρονται ο κ. Γουδουλάκης και ο κ. Καρυπίδης προς τον κ. Γκότση, λέγοντας ότι πρέπει να μιλάει για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους, στην αναφορά που έκανε για τους συμβούλους από τις Φέρες που γελούν με αυτά που λέει ο κ. Μιχαηλίδης – ο κ. Γουδουλάκης λέει “Δε γελάει κανένας”)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Ελάτε κύριοι συνάδελφοι…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …να μιλάς για τον εαυτό σου κ. Γκότση…

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …μίλα για τον εαυτό σου…

(μιλούν όλοι μαζί και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, παρακαλώ όχι διάλογο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …Εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα έρχεστε στον αντιδήμαρχο των Φερών και θα λέτε: “αντιδήμαρχε, δυο φορτηγά εκεί, τρία φορτηγά εκεί, 5 φορτηγά”… Εγώ θα σας στείλω κύριοι συνάδελφοι στον κύριο Μιχαηλίδη να σας δώσει τα φορτηγά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μια στιγμή, από πού τα παίρνετε τα χώματα αυτά στις Φέρες; Ξέρετε από πού τα παίρνουμε;

(μιλούν όλοι μαζί και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …λοιπόν να απευθύνεσαι στον εαυτό σου, εμείς δεν γελάσαμε!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …σχήμα λόγου είναι…

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …σε παρακαλώ πάρα πολύ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εντάξει, εντάξει….

(μιλούν όλοι μαζί και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Δεν καταλαβαίνεις Νίκο ότι θέλει να ανεβάσει τους τόνους για να είναι στην επικαιρότητα; Αύριο το πρωί θα είναι σε τρία ραδιόφωνα και στα κανάλια, αυτό κάνει.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Το πρόβλημα που θα μας δημιουργήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το θέμα θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί γιατί ειπώθηκαν εκατέρωθεν πολλάκις όλες οι απόψεις. Να προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Ζητούσα το λόγο εξ υπ’ αρχής κ. πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Τζανίδη.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Για το ίδιο θέμα, για μένα δεν έχει καλυφθεί πλήρως το ζήτημα γι’ αυτό θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις από το Δήμαρχο. Καταρχήν θα ήθελα να μάθω, οι υπηρεσίες του Δήμου ενώ διαπίστωσαν ότι γίνονται παράνομες αμμοληψίες από άλλους ιδιώτες γιατί δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εγώ;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …ο Δήμος είπα, οι υπάλληλοι του δήμου, οποιοσδήποτε, εφόσον διαπίστωσαν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Όχι, όχι, Νίκο, εγώ ως δήμος και η υπηρεσία, συγγνώμη, δεν είναι τοποτηρητές μιας ιδιωτικής ιδιοκτησίας, περιοουσίας…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …σαφέστατα, αλλά εσείς είπατε ότι γνωρίζατε ότι γινόντουσαν παράνομες αμμοληψίες από τον συγκεκριμένο χώρο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …βεβαίως πάρα πολλές…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …έπρεπε, οι υπάλληλοι του δήμου, θα πρέπει να τους κατευθύνετε, προκειμένου όταν θα διαπιστώνουν παράνομες αμμοληψίες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και η δικιά μας παράνομη ήταν, δεν κατάλαβα…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …όχι κ. δήμαρχε, ήταν παράνομοι για ποιο λόγο; Γιατί δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια που απαιτούνταν, προκειμένου να συνεχίσει η διαδικασία αμμοληψίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για να πάρεις άδεια θες 4 χρόνια… ενώ δεν δινόταν…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …μάλιστα, είναι δύσκολη διαδικασία κ. Δήμαρχε, αλλά μιλάμε για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και επομένως ο κ. Γκότσης ανέφερε κάποια πάλι όσον αφορά την κατάσταση ανάγκης. Η κατάσταση ανάγκης θα κριθεί εάν υπήρχε κατάσταση ανάγκης και εάν εκείνο το χρονικό διάστημα ήτανε πυρκαγιές στο χώρο, στη χωματερή ή όχι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Προκύπτει από τα δελτία συμβάντων της Πυροσβεστικής, δεκαπέντε…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Εκείνο όμως που πρέπει εγώ να σας συμβουλέψω ως σύμβουλος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να ξεχάσετε τον όρο δρόμος και αγροτική οδοποιία, ότι παίρνατε το χώμα προκειμένου να στρώσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είπα εγώ αγροτική οδοποιία; Εγώ είπα δρόμους οι οποίοι ήταν επικίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των δημοτών σε κάποια σημεία. Δεν είπα αγροτική οδοποιία. Άλλοι τα είπαν.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …στο MAXIMUM, στον κ. Κολιό μιλήσατε για αγροτική οδοποιία… Είναι καταγεγραμμένο στην εφημερίδα Γνώμη σε ρεπορτάζ της Κικής Ηπειρώτου. Είναι ηχογραφημένο, είπατε αγροτική οδοποιία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κ. Μιχαηλίδη….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …επί προσωπικού κ. πρόεδρε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιου προσωπικού κύριε, ποιου προσωπικού, έχετε προσωπικό πρόβλημα εάν εγώ είπα αγροτική οδοποιία σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη και τώρα λέω οδοποιία γενικά;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχετε δει μέσα στην πόλη, μα είστε και μηχανικός, έχετε δει μέσα στην πόλη δρόμο χωμάτινο; Όλοι οι δρόμοι οι χωμάτινοι που θέλαν κάποια επισκευή λόγο επικινδυνότητας είναι αγροτικοί!!! Μα ξέρετε κανέναν μη αγροτικό δρόμο μέσα στην πόλη; Μα φάσκετε και αντιφάσκετε. Οι δρόμοι οι χωμάτινοι είναι εκτός κτιριακού χώρου. Εκτός σχεδίου. Και βέβαια αν δεις στην Αλεξανδρούπολη […] να αφήσω δηλαδή εγώ να γίνει 1 μέτρο ο δρόμος και να κινδυνεύουν τα παιδιά με τα ποδήλατα που περνάν από εκεί; Υπήρχε κατάσταση ανάγκης για κάποιους δρόμους. Αλλά το βασικότερο είναι ο ΧΑΔΑ, ο οποίος δέχεται κάθε φορά, για να σβήσει η πυρκαγιά, 30 φορτηγά, το καταλαβαίνετε; Που να πάω; Δεν υπάρχει άδεια. Δεν το καταλαβαίνετε. Αν δεν το καταλαβαίνετε δεν φταίω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …κύριε πρόεδρε, νομίζω ένα είναι το σημαντικό. Κύριε Δήμαρχε, όσον αφορά για την κατάσταση ανάγκης, την οποία θα βλέπουμε τον επόμενο μήνα και τον μεθεπόμενο μήνα, γιατί η κατάσταση ανάγκης κατά τον κ. Γκότση ανήκουν και τα πλημμυρικά φαινόμενα και ούτω καθεξής. Έχετε ξεκινήσει διαδικασία αδειοδότησης προκειμένου ο Δήμος να έχει τα απαραίτητα, απευθύνομαι στον κ. αντιδήμαρχο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης προκειμένου ο Δήμος να έχει τα απαιτούμενα αδρανή υλικά προκειμένου να προχωρεί σε όλες αυτές τις καταστάσεις που θα ήθελε να καλύψει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν υπάρχει περίπτωση να παρθεί άδεια για οποιονδήποτε χώρο πριν από 4 χρόνια, δεν υπάρχει. Πήγατε να δείτε πως βγαίνει η άδεια τέτοιου είδους και τι χρειάζεται;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …έχει ξεκινήσει ο Δήμος, εμένα αυτό με ενδιαφέρει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχουμε κάνει βολιδοσκοπήσεις, διερευνήσεις στο ΥΠΕΚΑ, στην Περιφέρεια την αιρετή, στην Αποκεντρωμένη, παντού έχουμε πάει…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …και από ιδιώτες μπορείτε να μισθώσετε έκταση προκειμένου να πάρετε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ωραία, οι 57.000 ευρώ που μας βάλαν και δεν ανήκουν σε μας αλλά σε πολλούς, …τα συμφέροντα των δημοτών ότι τα εξυπηρετήσαμε, αποδεικνύεται από χίλιες μεριές. Αν βάλετε τις πυρκαγιές που αποσοβήσαμε με τα δεκάδες φορτηγά κάθε φορά, θα δείτε πόσα λεφτά βγαίνουν. Δεν το αντιλαμβάνεστε; Δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό; Να έχει ένας Δήμαρχος, να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των δημοτών και να λέτε τι; Ότι έβαλα χώμα στη τσέπη μου; Που το πήγα;

Μεϊμάρογλου (Πόλη & Πολίτες, σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Φερών) : …δεν το καταλαβαίνετε; Θα μας κάνετε ζημιά με αυτό που σηκώνετε το θέμα!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στις Φέρες τα αναχώματα, εκεί που πηγαίνουν οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί, πως θα μείνουν πάνω στα αναχώματα, ποιος θα τα κάνει; Η Περιφέρεια; Για όνομα του θεού. Δεν είναι αντιπολίτευση αυτή, δεν είναι!!! Και δεν λέω τι είναι, γιατί αν πω τι είναι θα με πας κι εσύ κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Νομίζω ότι το θέμα εξαντλήθηκε, πρέπει να προχωρήσουμε. Περνάμε στο επόμενο αίτημα που μας έχει έρθει, είναι από το Ειδικό Σχολείο. Αφορά μια κοινή δράση. Αίτημα για κοινή δράση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ειδικού Σχολείου με το οποίο αιτείται πίστωση ποσού, όχι επιχορήγηση, μιλάμε για πίστωση 1.000 ευρώ σε τοπική επιχείρηση ειδών πρασίνου και γεωπονικών ειδών, προκειμένου να προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες ύλες για ανάγκες του θερμοκηπίου, το οποίο έχει δημιουργήσει το Ειδικό Σχολείο, με τη διαβεβαίωση ότι και φέτος θα διατεθούν περισσότερα από 1.000 καλλωπιστικά και άνθη και θα συνεργαστούν με την υπηρεσία πρασίνου για την φύτευσή τους, σε κοινόχρηστους χώρους. Έχετε λάβει την σχετική εισήγηση…

Έκτακτο Θέμα: αίτημα του Ειδικού Σχολείου για πίστωση ποσού 1.000 ευρώ για την προμήθεια πρώτων υλών για τις ανάγκες του θερμοκηπίου του

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν το κατάλαβα κ. πρόεδρε, τι είναι αυτό; Πρώτη φορά το ακούω, είναι ένα ειδικό θέμα, δεν το ξέρω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ένα αίτημα για έγκριση πίστωσης…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ναι, αλλά δεν το ξέρω, ούτε στον προϋπολογισμό υπάρχει…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …τι σημαίνει έγκριση πίστωσης;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ποτέ δεν μου κατατέθηκε, δεν το ξέρω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …αυτό έχει έρθει, έχει πρωτοκολληθεί στο γραφείο του ΔΣ από το Ειδικό Σχολείο…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …είπατε όχι επιχορήγηση αλλά πίστωση, τι διαφορά έχει η πίστωση από την επιχορήγηση; Ότι γίνεται δουλειά στο συγκεκριμένο φυτώριο που αναφέρεστε, γίνεται…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …όχι, υπό την έννοια ότι δεν ζητάνε να τους δοθούν 1.000 ευρώ για να τα διαχειριστούν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …επειδή είναι το Ειδικό Σχολείο, με τα παιδάκια τα αυτιστικά…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …είναι καταπληκτική η δουλειά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δίνουμε κάθε χρόνο 1.000 ευρώ και μας βάζουν 1.000 λουλούδια σε 4 – 5 κήπους της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή είναι περίπου όπως και η αγορά των λουλουδιών, 1 ευρώ το λουλούδι…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν υπάρχει στον κωδικό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …επειδή κάθε χρόνο δίνεται αυτό…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …μα δεν υπάρχει στον κωδικό αυτό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε θα κάνουμε μια αναμόρφωση…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πάντως αξίζει κ. Δήμαρχε, αξίζει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, όχι συμφωνώ…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …το έχουμε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές κ. αντιδήμαρχε, είναι σημαντική η προσπάθεια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και κάθε χρόνο πηγαίνουμε μαζί και άλλοι θεσμικοί και τα φυτεύουμε μαζί με τα παιδάκια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):…λοιπόν, συμφωνούμε με το συγκεκριμένο αίτημα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …να πας να δεις ποδόσφαιρο ρε εσύ Κώστα, (σ.σ. εννοεί τον κ. Μαυρίδη), να πας να δεις ποδόσφαιρο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θες να πας να δεις ποδόσφαιρο, έλεος κ. πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τις προσβολές που κάνεις εσύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):…παρακαλώ κύριοι, παρακαλώ επιτέλους συγκρατηθείτε, κύριε Μαυρίδη μην απαντάτε σας παρακαλώ….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ έχουμε 58 τακτικά θέματα και δεν έχουμε πιάσει ούτε το πρώτο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): (φωνάζει και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Μαυρίδης Κων/νος): …δεν είναι το θέμα το δικό μου, τουλάχιστον κακό να μην κάνει. Γιατί με αυτό μόνο κακό έκανε στον Δήμο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν, λοιπόν, τελειώσαμε κύριοι, σας παρακαλώ κύριοι (χτυπάει το χέρι στο τραπέζι) κύριοι….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μια ώρα μας έχει βομβαρδίσει εδώ πέρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, λοιπόν επί της ουσίας για το συγκεκριμένο αίτημα συμφωνούμε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …από ποιο κωδικό προβλέπεται να καλυφθούν;

(φωνάζουν όλοι, γίνεται ένα χαμός στην αίθουσα και κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος μιλάει και τι λέει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν κ. Παντελίδη…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θα κάνω μια πρόταση, όταν έρθουμε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε με άλλο τρόπο με κωδικούς αν υπάρχουνε, θα δημιουργήσουμε κωδικό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εντάξει, εντάξει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν συμφωνούμε κύριοι συνάδελφοι; Ωραία. Περνάμε στο 2ο τακτικό θέμα, παρακαλώ λίγη ησυχία, αφορά την εισήγηση για τη διάθεση ποσοστού έως 12% από τα έσοδα Σ.Α.Τ.Α. για λειτουργικές δαπάνες, εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε πάρει την εισήγηση για το σχετικό θέμα. Χρειάζεστε κάποιες διευκρινήσεις; Ερωτήσεις;

2ο Τακτικό Θέμα, αφορά τη διάθεση ποσοστού έως 12% από τα έσοδα Σ.Α.Τ.Α για λειτουργικές δαπάνες

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …χρειάζεται κάτι να πω;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν πάμε καλά, αυτό φαίνεται…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …όχι, όχι περιμένετε…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …(κάτι λέει ο κ Δευτεραίος αλλά δεν ακούγεται γιατί είναι κλειστό το μικρόφωνο)…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …οπότε χρειάζεται. Όπως ξέρετε κύριε…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …μην με εξηγήσετε ποιο είναι το θέμα, το ξέρουμε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …έχουν πέσει πολλά ποσά τα οποία δεν περιμέναμε, από δημοτικές επιχειρήσεις και από τη ΔΕΠΕΑ ιδίως πάνω από ένα εκατομμύριο. Αυτά τα ξέρετε και τα αποφασίσαμε και τα ψηφίσαμε εδώ στο ΔΣ. Επομένως όπως καταλαβαίνετε και εσείς, είναι αδύνατο όταν επιβαρύνεται ένας προϋπολογισμός, απρόβλεπτα πάνω από ένα, ενάμιση εκατομμύριο, να απαιτείται κάποια ενίσχυση, εκ του νόμου προβλέπεται, όταν δηλαδή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους διαπιστώνουμε ότι από τα έσοδα από την ΣΑΤΑ, θεωρούμε ότι κάποια έργα δεν θα προχωρήσουν που είναι ενταγμένα στη ΣΑΤΑ και το 12% είναι περίπου 347.000 ευρώ, να τα χρησιμοποιούμε για δαπάνες και αυτό κάναμε σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, όπου αποδεσμεύσαμε 290.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε δεν καλύπτει όλη την αυτήν την επιβάρυνση που έχουμε, τελευταία ψηφίσαμε εδώ και παραλάβαμε το ΔΣ από δημοτικές επιχειρήσεις μόνο, επιβαρύνσεις 774.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, ένα μέρος αυτών των έκτακτων δαπανών που προήλθε και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό θα τις καλύψουμε με αυτή τη δυνατότητα που έχουμε δηλαδή 290.000 ευρώ να αποδεσμευτούνε από τη ΣΑΤΑ για να τα διαθέσουμε σε λειτουργικές δαπάνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ο κ. Δευτεραίος.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Το έχουμε καταλάβει καλά το θέμα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ναι γιατί υπαινιχθήκατε ότι δεν πάμε καλά…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν πάμε καλά γενικά, δεν ήταν μόνο μομφή μόνο κατά της δημοτικής αρχής και εμείς αυτό το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι πραγματικά, όλες αυτές οι εντός εισαγωγικών χρεώσεις που γίνονται, έχουν να κάνουν με την κυβερνητική πολιτική και πως μεταφέρονται τα πράγματα. Αν είναι δυνατόν να έρχονται και να μας βάζει, ας πούμε τα πρόστιμα που μπήκαν στη ΔΕΠΕΑ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, πράγμα που θα μπορούσε εφόσον μας λέει να τις κλείσουμε, εκτός από αυτές που κλείσαμε από μόνοι μας, θα μπορούσε να γίνει μια εκκαθάριση μηδενική για να δώσει και έναν αέρα στους δήμους και μπορέσει, ούτε λεφτά ζεστά είναι για να προχωρήσει να τα βγάλει από τα ταμεία, ούτε το μνημόνιο θα επηρέαζαν, ούτε κανέναν. Με αυτή την έννοια λοιπόν και θα ήθελα να συγχαρώ την οικονομική υπηρεσία με την έννοια ότι εξηγεί και τι είναι ΣΑΤΑ, γιατί πολλές φορές αυτές οι συντομογραφίες δημιουργούν προβλήματα. ΣΑΤΑ λοιπόν είναι λεφτά που θα μπορούσαν να πάνε στο Δήμο σε πολλούς, πάρα πολλούς, κατά την άποψή μας, στόχους και προορισμούς. Με αυτήν την έννοια, έστω και αυτό το 12% που λέτε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …παλαιότερα δεν γινόταν…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …παλαιότερα δεν γινόταν, κατανοητό, το ξέρουμε. Αυτό το 12%, δηλαδή τι μας λέτε; Μας λέτε, μάγκες, πάρτε τα από τους δημότες, αφήστε τις ανάγκες των δημοτών και δώστε τα στο δημόσιο να τελειώνουμε. Εμείς αυτό λέμε και γι’ αυτό λέμε ότι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Το ξέρω ότι είναι μια καλή κίνηση, το ξέρουμε ότι πραγματικά, αλλά ταυτόχρονα ο δήμος κόβουν την ΣΑΤΑ. Ναι ή όχι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …σε όλους…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …όλους έτσι, αυτό λέω. Όταν είπαμε εμείς δεν πάμε καλά, δεν εννοούμε δεν πάει καλά η δημοτική αρχή του Λαμπάκη, μαζί με τη δημοτική αρχή του Λαμπάκη και οι δημοτικές αρχές των άλλων πόλεων, εξαιρουμένων τεσσάρων οι οποίες δεν το δέχτηκαν όπου πλειοψηφία είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Με αυτήν την έννοια λοιπόν δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Θα το καταψηφίσουμε δηλαδή. Το ζούμε, και πάνε στον εισαγγελέα. Αυτό το ξέρουμε και το βλέπετε και στις ειδήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Δευτεραίε.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …κύριε αντιδήμαρχε, μια ερώτηση… μειώνοντας κατά 12% την ΣΑΤΑ για τις απαιτήσεις, ποια έργα και ποιες προμήθειες θα κοπούνε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Θα τα δείτε, δεν είναι προμήθεια, είναι έργα. Κύριε Φωτιάδη, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα δείτε ότι αυτό το ποσό που λέω το 290.000 ευρώ, εκεί δημιουργείται, μειώνονται κάποιοι κωδικοί, αυτούς που έχουμε πει, μέσα εδώ σε αυτήν την αναμόρφωση, καταλάβατε; Και ενισχύσαμε κάποιους άλλους.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …το προμήθεια δεν το λέω εγώ, το λέτε εσείς στην εισήγηση, η υπηρεσία μάλλον…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …γενικό είναι όπως βλέπετε το προμήθεια. Μέσα σε αυτήν την αναμόρφωση είναι όλη η ανάλυση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση, ο κ. Καρυπίδης παρακαλώ.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Κύριε Παντελίδη, μια διευκρίνιση…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …παρακαλώ…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …καλοπροαίρετη, επειδή βλέπω τον Δήμαρχο εκεί, λοιπόν σχετικά με την κατάργηση ενός ποσού των 55.000 ευρώ, όσον αφορά την Δημοτική Ενότητα Φερών, καθαρισμό ρεμάτων και καναλιών…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …μήπως πήγατε όμως σε ένα άλλο θέμα, μήπως είναι καλύτερα να το δούμε εκεί, κρίνετε σκόπιμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ωραία, προχωράμε λοιπόν ψηφίζουμε το πρώτο θέμα, ψήφοι κατά; Ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης. Λευκά; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 3 «Έγκριση της 12ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014», εισηγητής ο κ. Παντελίδης.

3ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση της 12ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2014

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Κύριοι συνάδελφοι έχετε πάρει την αρχική, βασική αναμόρφωση τη 12η. Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα τρέχουν καθημερινώς, μέχρι την τελευταία στιγμή, γι’ αυτό εξάλλου σας δώσαμε μια συμπληρωματική, ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτό αλλά οι ανάγκες το επιβάλλουν. Την έχετε πάρει στην αρχή της συνεδρίασης, είναι η 12η αναμόρφωση, μέσα σε αυτήν είναι και αυτό που προανέφερε ο κ. Φωτιάδης, δηλαδή οι μειώσεις των κωδικών που έχουν σχέση με τη ΣΑΤΑ, και ενισχύσαμε κάποιους άλλους που έχουνε δημιουργηθεί. Το αποθεματικό που απομένει είναι περίπου 56.000 ευρώ. Αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο να σας πω, εννοείτε ότι όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία την τεχνική υπηρεσία και τους αρμόδιους των διαμερισμάτων των Φερών και για να προκαταλάβω και τον συνάδελφο, και της Τραϊανούπολης. Κρίναμε, θα έλεγα, ότι μέχρι το τέλος του έτους, δε θα χρειαστούν αυτές οι δαπάνες να γίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ερωτήσεις. Ο κ. Καρυπίδης.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Δηλαδή συναίνεσε ο αντιδήμαρχος των Φερών για αυτή τη σημαντική παρέμβαση; Ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος των Φερών. Εγώ πιστεύω ότι ήταν σημαντική η παρέμβαση στο θέμα των καθαρισμών των ρεμάτων. Δηλαδή δέχτηκε να αφαιρεθεί, να καταργηθεί το ποσό των 75.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Έχετε ενημερωθεί κ. Γκότση, έχετε ενημερωθεί;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο, επειδή έχουμε κάνει μια σκέψη με το ΤΟΕΒ, αυτά τα χρήματα θα τοποθετηθούν για τη συντήρηση του Δημοτικού Καταστήματος, και οι παρεμβάσεις των ρεμάτων θα γίνουν με την τσάπα του ΤΟΕΒ την οποία ξεκινήσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Φαλέκας.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γιάνης Φαλέκας): Θέλω να καταθέσω και από την πλευρά της Τραϊανούπολης και γνωρίζουμε ότι με το νέο προϋπολογισμό, τη νέα αναμόρφωση, όποια δεν είναι έτοιμα και δεν μπορούν να γίνουν, διάφορες εργασίες όχι μόνο στο θέμα που αναφέρατε, θα μπορούσαν με το νέο προϋπολογισμό και να συνεχιστούν. Άρα αυτό χρησιμοποιείται στο 100% και για κάποια αναγκαία.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …και για να είμαι ειλικρινής, όχι μόνο με την τσάπα του ΤΟΕΒ, αλλά και με του στρατού που ξεκινάμε το ρέμα του Τριφυλλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει, άλλη διευκρίνιση; Προχωράμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Μόνο θέλω να προσθέσω κάτι κ. πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Στο συμπληρωματικό έγγραφο που σας έχω δώσει, στην πρώτη σελίδα, αναφέρει επιχορήγηση Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΑΠΟΚΔΑ), θέλω να προσθέσουμε κάτι, διαταγή πληρωμής καυσίμων προηγούμενων οικονομικών ετών. Προέκυψε ένα θέμα, παλαιότερα, από παλιότερες οφειλές του 2010, οπότε ενισχύουμε τον ΑΠΟΚΔΑ με αυτό το ποσό για να βοηθήσουμε, υπάρχει δικαστική απόφαση οφειλής από την επιχείρηση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Φαλέκας.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γιάνης Φαλέκας): Συγγνώμη για την επανατοποθέτηση, να συμπληρώσω και να ενημερώσω το σώμα όπως φαντάζομαι, όσοι έχουν ερωτηθεί από διάφορους της αντιπολίτευσης, αλλά και να γνωστοποιήσω σε όλους, ότι διάφορα έργα, μεγάλου κόστους, όπως τελευταία και ο καθαρισμός του ρέματος του Λουτρού, για ακόμη μια φορά, ένα έργο που θα έβγαινε αρκετά, οφείλω και να ευχαριστήσω και δημόσια και θα ήθελα να κατατεθεί κ. Δήμαρχε, για την βοήθεια και του στρατού και των μηχανημάτων του Δήμου και της αντιπεριφέρειας Έβρου, για την πάρα πολύ καλή δουλειά. Και φυσικά γιατί γλιτώσαμε αρκετά χρήματα τα οποία είναι μέσα σε αυτά τα οποία προείπαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Φαλέκα, προχωράμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκά; Ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη και ο κ. Πεϊχαμπέρης. Περνάμε στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 4, είναι η «Έκθεση Εσόδων – Εξόδων Γ’ Τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2014», εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κ. Παντελίδη.

4ο Τακτικό Θέμα, Έκθεση Εσόδων – Εξόδων Γ’ Τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2014

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Έχετε πάρει την εισήγηση για το τελευταίο τρίμηνο, υπάρχουν κάποιες μικρές παρατηρήσεις ως προς την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Εκείνο που βλέπουμε και διορθώνουμε, είναι ως προς τον τομέα εκείνο που έχει σχέση που έχουμε προβλέψει τα έσοδα τα οποία θα έχουμε από τις οφειλές, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είχαμε προβλέψει για το 2014, 680.000 ευρώ ότι θα είναι οι εισπράξεις από τις όποιες ρυθμίσεις γίνονται και θα πούμε και για τη ρύθμιση που υπάρχει και τρέχει τώρα. Διαπιστώνουμε ότι δεν θα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το ποσό γι’ αυτό και υποχρεωνόμαστε να μειώσουμε κατά 85.600 ευρώ, αυτά τα οποία έχουμε προβλέψει για ολόκληρο το έτος. Καθώς, θέλω να σας ενημερώσω εδώ ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με σημερινά στοιχεία, φτάνουν σχεδόν στα 10.000.000 ευρώ, 9.800.000, γι’ αυτό είχαμε κάνει μια πρόβλεψη με την ρύθμιση που ίσχυε στην αρχή του έτους, όπου εκεί ήρθαν και κάναν αιτήσεις κάπου 253 δημότες, σε ύψος ποσού 1.000.000 ευρώ. Έχουν πληρώσει 250.000 και αν τηρηθεί η ρύθμιση εκείνη, θα έχουμε άλλες 600.000 ευρώ, γι’ αυτό επειδή δεν είναι σε βαθμό που θα περιμέναμε, γι’ αυτό είχαμε πέσει έξω στην πρόβλεψη σε σχέση με αυτά που θα είχαμε εισπράξει. Πριν από λίγες ημέρες, παρατάθηκε η ρύθμιση, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, όπου καλούμε σε όλα τα μέσα, τους οφειλέτες, με ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως διατυπώνεται, να έρθουν να υποβάλουν αιτήσεις για ρυθμίσουνε αυτό το ποσό, το οποίο σας είπα είναι μόνο για το 2014, έχει δημιουργηθεί ένα ποσό 888.000 ευρώ, ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αυτά από πότε είναι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …αυτό είναι παλιά, πολλών ετών. Σας λέω μόνο το 2014, έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα κατά 888.000 ευρώ…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αυτά τι αφορούν; Δηλαδή πως θα τα ονομάζατε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θα σας πω. Είναι τα περισσότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από το 2% των καταστημάτων που έγινε τώρα 0,5% και όλα τα άλλα από πάνω. Το περισσότερο, το μεγαλύτερο ποσό είναι αυτό.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …η 30 Νοέμβρη είναι για όλες τις οφειλές ή στις δημοτικές επιχειρήσεις είναι διαφορετικά;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …για όλες, για το Δήμο, για τις δημοτικές επιχειρήσεις…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …λέω ότι με βάση την πληροφόρηση που έχουμε και ας μας απαντήσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …της ΔΕΥΑΑ είναι διαφορετική…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …Το ξέρω. Ότι οι ρυθμίσεις είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για τους Δήμους, για τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι μέχρι της 14 Νοεμβρίου έτσι; Και όταν λέμε 14 Νοεμβρίου, εγώ που χρωστάω δυο χιλιάρικα λέμε, δεν χρωστάω υποθετικά λέμε, τι ρύθμιση μπορώ να κάνω;

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ, Πόλη & Πολίτες): …η μικρότερη ρύθμιση μπορεί να είναι 40 ευρώ το μήνα και να μην υπερβαίνουμε τις 100 δόσεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν ερωτήσεις;

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ, Πόλη & Πολίτες): …το Νοσοκομείο που χρωστάει πολλά λεφτά, μια που αναφερθήκατε, να καθαρίζετε το λογαριασμό…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Στη διοίκηση… (γέλια)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κ. Μιχαηλίδη.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Μεγάλες επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία, εκκλησία, το νοσοκομείο μας είπατε, τι χρέη έχουνε ένθεν κα’κείθεν;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Είναι μία-δύο ξενοδοχειακές μονάδες που είναι σε ρύθμιση.

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ, Πόλη & Πολίτες): …Νερό οι εκκλησίες δεν πληρώνουν και τα σχολειά. Το μόνο το οποίο οφείλει κάποια χρήματα είναι το ίδρυμα στο γηροκομείο.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Ο Κυπριανός δηλαδή πληρώνει; Κανονικά;

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ, Πόλη & Πολίτες): …Ε, εντάξει, κανονικά είναι σχετικό. Αργούνε λίγο, έρχονται πληρώνουνε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Μαυρίδης Κων/νος): Κοινωνικό έργο επιτελούν…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Κοινωνικό έργο επιτελείς όταν […] και δεν μειώνεις το μισθό των εργαζομένων. Άλλο είναι το κοινωνικό έργο, άλλο ο εθελοντισμός και άλλο αυτό που γίνεται. Μην τα μπερδεύουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Συνεχίζουμε, λοιπόν κ. Μιχαηλίδη.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Ο κ. αντιδήμαρχος σήμερα έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια στα ραδιόφωνα, μίλησε για τη ρύθμιση των χρεών αλλά ίσως ο κ. Δήμαρχος, όπως έγινε στην Καβάλα με μια συνέντευξη τύπου, ίσως αυτό θα βοηθούσε λίγο να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αν θέλετε το κοιτάτε όπως έκανε η Δήμαρχος Καβάλας για παράδειγμα. Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΥΑΑ, που μας μίλησε και ο πρόεδρος πριν, νομίζω ότι οι δόσεις τώρα έπρεπε να είναι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Κάτι για τη ΔΕΥΑΑ, ο κόσμος δεν έχει ακούσει έξω και πρέπει να το δείτε όσο πιο άμεσα γίνεται γιατί μέχρι της 14 εκπνέει και ημερομηνία. Δηλαδή πρέπει να πάρετε μια απόφαση σαν διοικητικό συμβούλιο, ποιες θα είναι οι δόσεις, γιατί θέλει ειδική ρύθμιση σύμφωνα με απόφαση του δικού σας του συμβουλίου. Και επειδή και η Ορεστιάδα, διαβάσαμε σήμερα στο διαδίκτυο, η επάνω η δημοτική επιχείρηση το έχει κοινοποιήσει, πολλοί δημότες μας ρωτήσανε γιατί η ΔΕΥΑΑ δεν έχει προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο, τουλάχιστον κοινοποιήστε το για να το ξέρει ο κόσμος.

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ, Πόλη & Πολίτες): …φαντάζομαι ότι αυτός που θα έκανε την ερώτηση ή θα χρωστάει πολλά και δεν ξέρει που είναι η ΔΕΥΑΑ, γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται πριν βγει ακόμα η απόφαση. Και κάτι ακόμα για να γνωρίζει το σώμα. Η απόφαση αυτή βγήκε από το υπουργείο απλά για να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις των Δ.Σ. των ΔΕΥΑΑ, οι οποίες κάνουν ρυθμίσεις μπρος σε αυτήν την λαίλαπα να μην πληρώνει κανείς πλέον λογαριασμούς, αναγκαστικά οι διοικήσεις των ΔΕΥΑΑ παίρνουν αποφάσεις και λέγαν να κάνουμε μια ρύθμιση, γιατί βλέπαν να ξεφεύγει το χρέος. Έρχεται λοιπόν το υπουργείο τώρα, κάνει αυτήν την ρύθμιση επίσημα και βάζει ένα όριο μέχρι της 14 του μηνός. Παρότι είναι εκτός θέματος το θέμα, αλλά να πω, δηλαδή εάν έρθει πριν τα Χριστούγεννα να μου κάνει μια ρύθμιση θα του πω όχι; Θα την κάνουμε!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, ναι η Τρέλλη παρακαλώ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Επειδή είπατε ότι τα περισσότερα χρέη είναι από το 2% από τους επαγγελματίες. Αν έχετε έρθει σε επαφή και τι λένε αυτοί; Σε τι κατάσταση είναι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Απ’ ότι ξέρω, τα ποσά αυτά τα οποία αμφισβητούσανε, ως προς το ύψος του ποσοστού επί των ακαθαρίστων, τώρα το ξέρετε και εσείς, οι περισσότεροι δεν ανταποκρίθηκαν και δεν πλήρωναν. Τώρα κάποιοι έχουν κάνει και τις ενέργειες, γι’ αυτό εξάλλου η πολιτεία είδε ότι πράγματι αυτό το ποσοστό επί των ακαθαρίστων ήταν υψηλό, γι’ αυτό εξάλλου και το κατέβασε και έχει μειωθεί στο 0,5% του ακαθαρίστων, που τώρα βλέπω με αυτό το ποσοστό, υπάρχει μια καλύτερη ανταπόκριση των επιχειρηματιών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πολλοί δε παλιοί κλείσανε τα μαγαζιά τους.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …πάντως είναι δύσκολο…

[Δημοτικός Σύμβουλος]: …το 2% είναι παράνομο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θέλω να πω κάτι να προσθέσω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι, παρακαλώ ο λόγος στον κ. Καρυπίδη…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Θέλω να κάνω μια ερώτηση για το προηγούμενο θέμα, δεν ήθελα να σας διακόψω, παρακαλώ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ήθελα να πω στον κ. Μιχαηλίδη, όταν βγαίνει μια απόφαση, όπως είναι αυτή της ρύθμισης του νόμου, δεν νομίζω ότι ένας αντιδήμαρχος ή οποιοσδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας ακόμη, όταν κάνει την ενημέρωση, δεν νομίζω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, αν ο Δήμαρχος βγει και αναγγείλει θα αλλάξουν τα δεδομένα. Η ενημέρωση είναι μια, η ενημέρωση γίνεται με τις ισχύουσες διατάξεις που υπάρχουν και με τι τρόπους θα έρθει να κάνει κάποιος την ρύθμισή του. Τώρα, μπορεί ο αντιδήμαρχος της Καβάλας να μην ήθελε να μιλήσει στα μέσα επικοινωνίας και το ανακοίνωσε η Δήμαρχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ κύριε Καρυπίδη.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Κύριε πρόεδρε, γιατί προηγουμένως στην τοποθέτησή μου ήθελα να κάνω και μια δεύτερη ερώτηση και από σεβασμό προς το πρόσωπο του κ. Παντελίδη, δεν ήθελα να τον διακόψω, στο προηγούμενο θέμα. Κύριε Παντελίδη, εδώ πέρα υπάρχει μια αγορά δασικής έκτασης 36.000 ευρώ. Για τι αφορά αυτό ακριβώς;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …αυτό είναι στην περιοχή του Άβαντα νομίζω, είναι αγορά του Συνεταιρισμού του Άβαντα, που είναι με την παιδική χαρά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ο Συνεταιρισμός του Άβαντα, έχει ένα περιουσιακό στοιχείο απέναντι από το σχολείο του Άβαντα, το οποίο κατά αντικειμενικό υπολογισμό η αξία του είναι 36.000 ευρώ. Είναι ένα οικόπεδο, έχει και μια αποθήκη μέσα και εκεί εμείς και στην αυλή του έχουμε μέσα παιδική χαρά. Επειδή διαλύεται αυτός ο συνεταιρισμός, μας πρότειναν, με την αντικειμενική, να τ’ αγοράσουμε όλο αυτό και την αποθήκη και το οικόπεδο και 36.000 ευρώ νομίζω ότι ήταν πολύ σωστό, μια και ένα ποσό πάνω από 50%, μόλις επιστραφούν οι μερίδες πίσω στους συνεταιριστές, θα μας επιστραφεί πίσω ως δωρεά. Επομένως θα είναι περίπου 15.000 ευρώ η αγορά αυτού του ακινήτου.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Δηλαδή δεν αφορούσε την Δημοτική Ενότητα των Φερών, απλά δε ήθελα να διακόψω….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, κλείνει η παρένθεση, ερχόμαστε στο θέμα υπ’ αριθμό 4 και ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκά; Ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη και ο κ. Πεϊχαμπέρης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

5ο Τακτικό Θέμα: Λήψη απόφασης περί αύξησης ή μη δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για το οικ. έτος 2015

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 5 που αφορά: «Λήψη απόφασης περί αύξησης ή μη δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για το οικονομικό έτος 2015», εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε να ζητήσετε διευκρινήσεις, απορίες, διευκρινήσεις κτλ; Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το θέμα. Προχωράμε σε ψήφιση. Η κ. Τρέλλη ναι.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς και στην οικονομική επιτροπή καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και σήμερα την μοιράσαμε στους επικεφαλής των παρατάξεων. Η λογική μας είναι η εξής. Καταρχήν να πούμε ότι είναι θετικό το ότι δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη. Παρόλα αυτά, εμείς νομίζουμε, ότι τη φετινή χρονιά και αυτά τα χρόνια που μας πέρασαν, μεγάλος αριθμός και αυτοαπασχολούμενων, και εργαζόμενων που έχουν έρθει στην ανεργία, αλλά και οι μειώσεις μισθών έχουν φέρει σε πολύ δεινή κατάσταση και του δημότες και της Αλεξανδρούπολης. Άρα για μας, πρέπει τα τέλη και οι φόροι, με βάση την ταξική τοποθέτηση του καθένα, δηλαδή με βάση τα οικονομικά του εισοδήματα να μπαίνουν. Και βέβαια, το πρώτο που λέμε και επιμένουμε και θα πρέπει να ξεκοπεί, γιατί για παράδειγμα η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους κάθε χρόνο μειώνεται, απ’ την άλλη μεριά τα παρακρατηθέντα δεν έχουν δοθεί και αυτό, για μας, είναι σκάνδαλο πραγματικά, δεν έχει σηκωθεί και από τους δήμους και από την ΚΕΔΕ, να ζητηθούν αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα των δημοτών που έχουν δοθεί, έχουν παρακρατηθεί παράνομα και δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους. Ένα ζήτημα μπαίνει για μας, αυτά να διεκδικηθούν τα χρήματα. Απ’ την άλλη μεριά, πρέπει σαν δήμος να δούμε αυτό που είπα, την οικονομική δυνατότητα του καθένα. Για παράδειγμα, ο άλλος που είναι άνεργος, υπάρχει οικογένεια και τα λέμε τώρα, δεν μπορούν να πληρώσουν με τίποτα, να τους στύψεις δεν βγαίνει τίποτα, να δούμε με αυτά τα κριτήρια δηλαδή το πώς θα πληρώνει ο καθένας τα τέλη. Γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, για ανέργους, για ΑμεΑ, για φτωχούς που θα είναι κάτω από κάποιο όριο, να καταργηθούν, για άλλους να μειωθούν και για άλλους να αυξηθούν. Γιατί ξεκινάμε και με αυξήσεις. Αυτό που λέμε, τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, μεγάλα ξενοδοχεία να αυξηθούν. Αλλά για τους υπόλοιπους πρέπει να το δούμε, πάση θυσία με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Τώρα λέγαμε για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μαγαζάτορες, εδώ πέρα η πλειοψηφία τους, το 70%, δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι ανασφάλιστοι. Πόσο μάλλον για τα δημοτικά τέλη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σωστό, αλλά αν ακολουθήσουμε, αυτό που λες το σωστό, σε 2 χρόνια θα μπούμε στο παρατηρητήριο…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι, βάζουμε το άλλο ζήτημα όμως, αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις να τα πάρεις περισσότερα και να ζητήσεις από το κράτος το ίδιο, στο τέλος δεν μπορούμε να βγάλουμε τα λειτουργικά έξοδα. Δηλαδή σε οδηγούνε, και πρέπει να δούμε εάν θα το αποδεχτούμε ή όχι, σε οδηγούν να αυξάνεις. Με το παρατηρητήριο μεθαύριο θα μας πούνε δεν τα βγάζετε πέρα, αυξήστε τα…..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …από πόσες επιχειρήσεις μπορείς να πάρεις πολλά παραπάνω για να καλύψεις τους άνεργους και τους δυστυχείς;

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πρέπει να το δούμε όμως Δήμαρχε με βάση έτσι τα οικονομικά κριτήρια;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …οι επιχειρήσεις θα κλείσουν!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, κ. Τρέλλη, ο κ. Φωτιάδης παρακαλώ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …και αυτό ήθελα να καταλήξω, ότι εμείς ψηφίζουμε τη δική μας πρόταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Τρέλλη, ο λόγος στον κ. Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριε αντιδήμαρχε, καταρχήν θέλω να πω ότι είναι θετικό το ότι δεν χρωστάμε, θα ψηφίσουμε υπέρ. Όμως έχουμε κάποιες απορίες και θα πρέπει να μας τις λύσετε. Λέτε ότι θα έχουμε ένα πλεόνασμα, προβλεφθεί, 56,1 χιλιάδες ευρώ. Για να δημιουργηθεί όμως αυτό το πλεόνασμα των 56.000 ευρώ, έχετε ήδη αφαιρέσει ανταποδοτικές δαπάνες, καλώς ή κακώς δεν το λέω, προβλεπότανε, ύψους 1.300.000 ευρώ. Δηλαδή με βάση την πρόβλεψη, εάν ήταν οι ανταποδοτικές δαπάνες, δεν θα είχαμε πλεόνασμα 56.000, θα είχαμε έλλειμμα 1.250.000 ευρώ.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …πολύ σωστά το λέτε….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …λοιπόν συνεχίζω την ερώτηση και θα μου απαντήσετε. Βλέπω ότι όλες οι δαπάνες, να πω εντός εισαγωγικών οι επενδυτικές σε υλικά, ή σχεδόν όλες, σημείωσα έτσι επί τροχάδην, 36 κονδύλια επί συνόλου 40, δηλαδή τα 36 λέει η υπηρεσία “κάναμε λάθος και τα βάλαμε μέσα”. Κάναμε λάθος και δεν είναι ανταποδοτικές δαπάνες. Είναι τόσο πολύ λάθος, δηλαδή από τα 40 κονδύλια των δαπανών στα 36 έκανε λάθος η υπηρεσία και τα έβαλε ανταποδοτικά ενώ δεν είναι ανταποδοτικά σύμφωνα με την εισήγηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Προς την κ. Τρέλλη πρώτα – πρώτα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, σε αυτό που είπατε ότι έχουν μειώσει η κεντρική εξουσία όλους τους πόρους τα έσοδα προς τους δήμους, είναι όπως καταλαβαίνετε και ένας λόγος εξ αυτών, να μην προχωρήσουμε σε αυτό που υιοθετείτε και λέτε πριν πολύ εύστοχα και το θέλουμε όλοι, επομένως εάν δεν υπήρχε αυτή η μείωση θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο που λέτε. Θέλω να σας πω το εξής ότι ήδη προβλέπεται και υπάρχει μια μείωση κατά 50% στους ΑμεΑ, στους πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι. Εκείνο που πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και θα το δούμε, είναι εάν πρέπει να κατεβάσουμε το όριο το οποίο έχει καθοριστεί, είναι μεγάλο από ότι έχω δει. Επίσης θέλω να πω ότι δεν κάνουμε καμία αύξηση, δεν θέλω να πω εάν και τι ισχύει στους δήμους του άλλους που βλέπω κατά μέσο όρο είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά σε κατοικίες και καταστήματα, εμείς πιστεύω ότι με αυτό που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε για να περιορίσουμε την λειτουργία της αποθήκης που έχουμε πει, να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες οι οποίες έχουν σχέση και με τα ανταποδοτικά τέλη, πιστεύω ότι, εάν θα πάνε όλα καλά, να μπορούμε του χρόνου να υιοθετήσουμε και αυτό που λέτε και εσείς.
Προς τον κ. Φωτιάδη ήθελα να πω το εξής. Έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός εδώ και πολύ καιρό, έγιναν και παρατηρήσεις, όπου εκεί σε προηγούμενη οικονομική επιτροπή, από τις παρατηρήσεις αυτές προέκυπτε ότι έπρεπε να πάρουμε σήμερα μια απόφαση που θα έλεγε 12,5% αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, καθίσαμε οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλοι, και εμείς συμβάλαμε λίγο, για να δούμε ότι πράγματι, θα σας πω μόνο 2 μεγάλα ποσά…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εγώ το κατάλαβα κ. αντιδήμαρχε, αλλά πέστε το στο συμβούλιο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κάποιες δαπάνες οι οποίες χαρακτηριζόταν ότι έχουνε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη, π.χ. οι συντηρήσεις και επισκευές μηχανημάτων, 350.000 έφτασε θα σας πω, όπου από εκεί πρόκυπτε ότι τα μηχανήματα αυτά δεν είχανε σχέση την καθαριότητα, παρά μόνο από τις 350.000 είχαν μόνο οι 25.000. Τα άλλα ήταν και είχαν σχέση με την τεχνική υπηρεσία. Γι’ αυτό προκύπτουν αυτά τα μεγάλα ποσά και γι’ αυτό εξάλλου νομίζω ότι είναι θετικό, όταν κάποιος παρατηρεί ότι, άνθρωποι είμαστε κάνουμε και λάθη, όταν είναι και προς όφελος των δημοτών….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …50% είναι λάθος…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ακούστε κύριε Φωτιάδη, κύριε Φωτιάδη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …μήπως θιχτήκατε τώρα εσείς, προσβληθήκατε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …κύριε Φωτιάδη, όχι, όχι, όχι ξέρετε, θα σας πω κάτι, ξέρετε κάτι, ότι θα ήτανε το κακό; Εάν εμείς όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν βλέπαμε αυτό και σήμερα αποφασίζαμε 12,5% αύξηση στα δημοτικά τέλη….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …670.000 ευρώ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …666.000 ευρώ είναι η διαφορά αυτή, νομίζω ότι είναι θετικό, δεν είναι κακό να βλέπουμε κάποια πράγματα και να τα διορθώνουμε, όλοι μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, επόμενη ερώτηση; Εντάξει προχωρούμε σε ψήφιση, ψήφοι κατά; Ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη και ο κ. Πεϊχαμπέρης ψηφίζουν την δική τους πρόταση. Ακούσατε την κ. Τρέλλη η οποία διατύπωσε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψηφίζεται από κάποιον εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης; Όχι. Λευκά; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πριν προχωρήσουμε στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 6, θα πρέπει να σας πω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού. Κύριε Παντελίδη, συμφωνούμε για την Τετάρτη; Την ερχόμενη Τετάρτη για την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού; Είναι εντάξει;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν γίνεται λίγο πιο αργά..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …την Παρασκευή…

Μαρία Κλειτσιώτη (Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου): …μέχρι τις 15 πρέπει να υπάρχει απόφαση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …μέχρι τις 15 πρέπει να περάσει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε, βάλτο την Δευτέρα…

Μαρία Κλειτσιώτη (Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου): …την Παρασκευή είναι κλειστή η αίθουσα για κάποιες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …την Παρασκευή έχει δοθεί η αίθουσα για κάποιες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πόση ώρα θα πάρει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …είναι το μοναδικό θέμα… το αφήνουμε για Τετάρτη;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): εεε, εντάξει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Μπορείτε να μη ‘ρθείτε καθόλου εσείς, να την κάνουμε μόνοι μας…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό είναι, θα στείλουμε επιστολική ψήφο (γέλια)

6ο Τακτικό Θέμα, Αναπροσαρμογή ζωνών και τιμών ΤΑΠ για το οικ. έτος 2015

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει. Λοιπόν, περνάμε στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 6 που αφορά: «Αναπροσαρμογή ζωνών και τιμών ΤΑΠ για το οικονομικό έτος 2015», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, αν υπάρχουν ερωτήσεις, παρακαλώ διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν; Ωραία προχωράμε….

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …α, που είμαστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): … στο υπ’ αριθμό 6, «Αναπροσαρμογή ζωνών και τιμών ΤΑΠ για το οικ. έτος 2015»…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …στην πρότασή μας περιλαμβάνεται και η πρότασή μας για το ΤΑΠ, άρα ψηφίζουμε την πρότασή μας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζει λοιπόν την δική της πρόταση, Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

7ο Τακτικό Θέμα, Εξέταση αίτησης με αριθμ. πρωτ: 56836/26-08-2013, της εταιρείας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ Ο.Ε.Ε» για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 7: «Εξέταση αίτησης με αριθμ. πρωτ: 56836/26-08-2013, της εταιρείας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ Ο.Ε.Ε» για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει την εισήγηση, συμφωνούμε; Εγκρίνεται λοιπόν ομόφωνα.

8ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση τροποποίησης της υπ’ αριθμ 490/2014 απόφασης Δ.Σ., η οποία αφορά την «Εξέταση αιτήσεων για Επιχορηγήσεις – Συνδιοργανώσεις με φορείς του Δήμου Αλεξανδρούπολης»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 8: «Έγκριση τροποποίησης της υπ’ αριθμ 490/2014 απόφασης Δ.Σ, η οποία αφορά την «Εξέταση αιτήσεων για Επιχορηγήσεις – Συνδιοργανώσεις με φορείς του Δήμου Αλεξανδρούπολης», εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε λάβει τη σχετική εισήγηση, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις; Ο κ. Δευτεραίος παρακαλώ.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό δηλαδή το θέμα τώρα, αναλύονται τα ποσά, αν καταλαβαίνουμε καλά έτσι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ναι, χρειαζόταν αυτό…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …θέλω να πω, ότι, έχω πει και σε άλλο Δ.Σ., γιατί εμείς δεσμευτήκαμε, φτάνει τόσα λεφτά, δεν γίνεται Δήμαρχε τίποτε άλλο πια; Δεν πάει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν κατάλαβα; Τι είπε;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν πάει άλλο αυτές οι επιχορηγήσεις….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σταματήσαμε, σταματήσαμε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …έχει παρθεί άλλη απόφαση….

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …έχει παρθεί άλλη απόφαση, παραμένουμε στην ίδια στάση που είχαμε αποφασίσει, αλλά κάπου θα τα σταματήσουμε τελείως…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ούτως ή άλλως φέτος τελειώσαμε, από το Μάρτιο και μετά πάλι…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ούτε από το Μάρτιο και μετά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …από το Μάρτιο και μετά θα κάνουμε καινούργια απόφαση με καινούργιες προϋποθέσεις. Θα παίρνουν μόνο αυτοί που πρέπει. Σάββα, θα παίρνουν μόνο αυτοί που πρέπει!!!!

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι, αν πρέπει κάποιος να πάρει…Αλλά αν είναι αν επιχορηγήσουμε τον Ερυθρό Σταυρό ή τον Εμπορικό Σύλλογο για μένα είναι πρόσκληση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σωστά…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ε, άμα συμφωνείτε να το αλλάξουμε τότε!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …συνεχίζουμε, θέμα υπ’ αριθμό 8, ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα.

9ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο τακτικό θέμα υπ’ αριθμό 9: «Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων», εισηγητής ο κ. Παντελίδης επίσης. Έχετε λάβει την σχετική εισήγηση, υπάρχουν ερωτήσεις;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …γιατί να κάνουμε τραπέζι τον Κοπελούζο;

(γέλια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου)

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …μα τόση ώρα, φάγαμε 2 ώρες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Σάββα, για να ισχυροποιήσω την διαπλοκή μου με το Κοπελούζο…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …για να σας προστατέψουμε και εμείς, δεν το ψηφίζουμε…

(γέλια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν, άλλη ερώτηση παρακαλώ; Ο κ. Θυμιανίδης.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …ενημέρωση για τις συζητήσεις θα έχουμε κ. πρόεδρε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …βεβαίως, όσα πρέπει να μάθετε, θα τα μάθετε!!!

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …α, όσα πρέπει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε, βέβαια…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …τα υπόλοιπα;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …και με τον ΟΣΕ είχαμε δώσει χρήματα κ. Δήμαρχε, αλλά δεν είχαμε ενημέρωση, κύριε Δήμαρχε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν, επί της ουσίας, επί της ουσίας…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …επί της ουσίας, εγώ θα ψηφίσω μόνο εάν υποσχεθείτε ότι θα μας ενημερώσετε, γιατί και με τον ΟΣΕ είχε πει ότι θα μας ενημερώσει, ψηφίσαμε εμείς για να γίνει η εκδήλωση, και η φιλοξενία όπως άρμοζε στο Δήμο μας, αλλά ακόμα δεν μας ενημέρωσε τι έγινε και τι δεν έγινε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα σας πω αμέσως. Καταρχήν, έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση με τη ΓΑΙΑΟΣΕ αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μας δώσουν με την τροποποιητική της συμβάσεως μισθώσεως και όλον το γύρω χώρο, που δεν υπήρχε στην αρχική συμφωνία και στο αρχικό συμφωνητικό μισθώσεως. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός, γιατί ταυτόχρονα με αυτό πήραμε και ένα χώρο ανάμεσα σε αποθήκες που δεν υφίστατο και αυτό. Γίνεται πιο εκμεταλλεύσιμο το σύμπλεγμα αυτό και μάλιστα προσπαθούμε να βρούμε τρόπο με μια προγραμματική σύμβαση να δημιουργήσουμε ένα μουσείο για τα τρένα, στο χώρο του γαλλικού σταθμού, που είναι πιο πάνω ακόμα από την παλιά Νομαρχία. Αυτές όλες οι ενέργειες, γίνονται και συμβαίνουν γιατί υπάρχει αυτή η σχέση. Να σας πω ότι και η ΓΑΙΑΟΣΕ μου έκανε τραπέζι στην Αθήνα όταν πήγα και δεν πλήρωσε ο Δήμος, έτσι; Αυτά είναι κοινωνική αβρότητα, και πρέπει να τα διατηρούμε και να σας πω και κάτι άλλο; Δεν έχω καμία διάθεση εγώ να αφήνω τον εγγονό μου στο σπίτι και την γυναίκα μου και να πηγαίνω με τον τάδε πρόεδρο, τον τάδε οργανισμό κάθε φορά να τρώω!!! Έτσι; και λεφτά έχω να φάω σπίτι μου καλά, και με την παρέα τη δικιά μου να φάω.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …εεεεε θα ήθελα να συμπληρώσω κ. Δήμαρχε, εάν γίνεται και υπάρχει ο σχεδιασμός ο ανάλογος από την δημοτική αρχή, σε ανάλογες περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι επισκέπτονται τον Δήμο μας, καλό θα ήταν να υπήρχε, εκτός από τα δέοντα της φιλοξενίας και ούτω κάθε εξής, να υπήρχε και ένας φάκελος προς αυτούς, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων οι οποίες δίνονται στην περιοχή μας. Είπαμε σε άλλες συνεδριάσεις κάποια κενά επιχειρηματικά τα οποία εμείς, αν και αντιλέγουμε σε αυτό, ο Δήμος αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στην τοπική μας οικονομία, να μην σας φέρω παραδείγματα γιατί θα κουραστούμε να λέμε, τα οποία τέτοιου είδους επιχειρηματίες ή όμιλοι επιχειρηματιών, μπορούμε να αδράξουνε της ευκαιρίας προκειμένου να δραστηριοποιηθούνε στο χώρο. Γι’ αυτό με την πλειοψηφία της η δημοτική αρχή, αν και θέλουν τη δικιά μας τη βοήθεια, να συμπληρωθεί ένας φάκελος ευκαιριών για το δήμο μας προκειμένου να κατατίθεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι πολύ καλό, αυτή η αντιπολίτευση που λες, μου αρέσει πάρα πολύ γιατί με βοηθάει. Μακάρι να δημιουργήσετε προϋποθέσεις ώστε να διευρύνουμε το φάκελο. Γιατί σας λέω, ότι όποιος έρχεται, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος έμαθε όλα όσα μπορούν να συμβούν και τα διοχέτευσε ήδη, όταν τον επισκέφθηκα προχθές στην πρεσβεία, τα διοχέτευσε όλα προς την πατρίδα του. Και περιμένουμε και από εκεί. Αύριο έρχεται για δεύτερη φορά, γερμανολλανδική εταιρεία για τα θερμοκήπια. Ότι μπορώ κάνω, διοχετεύω παντού, όπως μπορώ και όσο μπορώ, ότι δυνατότητες υπάρχουν χρηματικές. Βοηθήστε με σας παρακαλώ, βοηθήστε με να βοηθήσουμε τον Δήμο μας, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πλούτο. Βοηθήστε με και ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε κ. Μιχαηλίδη.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Εμείς θα το καταψηφίσουμε, φαντάζομαι σοβαρολογούσε και ο Σάββας ο Δευτεραίος, εμείς θα το καταψηφίσουμε το γεύμα στον κ. Κοπελούζο για συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει ενημερώσει όπως πρέπει το λαό, τους δημότες της Αλεξανδρούπολης, καθόλου και εμείς ως δημοτική παράταξη 8 Δεκεμβρίου θα κάνουμε μια ημερίδα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα του LNG για να ξέρουν και οι πολίτες, να γνωρίσουν όλες του τις διαστάσεις, προς το κοινό, όχι προς το ΔΣ μόνο και επίσης, φαντάζομαι, ότι σε αυτό το γεύμα ο κ. Δήμαρχος θα επιμείνει στην αρχική του δέσμευση που υπάρχει και καταγεγραμμένη σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι θα του ζητήσει 2,5 με 3 εκατομμύρια ή 4 εκατομμύρια ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη για την ανάπλαση της παραλίας, είπατε τότε για τις αποθήκες του ΟΣΕ (αλλά πήραμε δάνειο για τις αποθήκες του ΟΣΕ). Οπότε η δέσμευση του κ. Δημάρχου να ζητήσει 3–4 εκατομμύρια από τον κ. Κοπελούζο, φαντάζομαι μεταξύ του συγκεκριμένου γεύματος θα ειπωθούνε. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Δήμαρχε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Δυστυχώς το αστείο με τον κ. Μιχαηλίδη συνεχίζεται. Και το αστείο, επίσης δυστυχώς, πραγματικά διαλαμβάνει ποινικές προεκτάσεις. Είναι λυπηρό γιατί ο άνθρωπος αυτός αγαπητοί συνάδελφοι, και απευθύνομαι σε όλες τις παρατάξεις, λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών. Λειτουργεί δε και εις βάρος της κοινωνικής αβρότητας και ευγένειας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους. Αυτή η αβροφροσύνη η οποία ανταποδίδεται και από τους άλλους φορείς, είναι κάτι πολύ σπάνιο για τον κ. Μιχαηλίδη. Κύριε Μιχαηλίδη, λυπάμαι, αλλά δεν είστε δυστυχώς άξιος για το χώρο του δημοτικού συμβουλίου με αυτά που λέτε, με αυτά που λέτε!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Επί προσωπικού κ. πρόεδρε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι λυπηρό….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …η απάντησή μου είναι ακριβώς αυτό που είπε η κ. Τσανάκα, (σ.σ. Δήμαρχος Καβάλας, μέλος ΠΕΔ Αν. Μακεδ. & Θράκης), στο διοικητικό συμβούλιο, προχθές, της ΠΕΔ για το LNG, “εμείς Λαμπάκηδες δεν είμαστε”!!!! Και μάλιστα είπε ότι ευτυχώς έχετε και το χρυσό στην Αλεξανδρούπολη και εκτονώνεστε!!!! Αυτή είναι η απάντησή μου κ. Δήμαρχε, η απάντηση της κ. Τσανάκα, εμείς Λαμπάκηδες δεν είμαστε!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Δήμαρχε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Δυστυχώς, θα συμπληρώσω σε αυτό που είπα προηγουμένως, δεν αντιλαμβάνεστε ακόμη μια φορά. Γιατί κ. πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, η κ. Τσανάκα, το είπε εκτιμώντας το πρόσωπό μου, όταν, δεν ξέρω αν το ξέρετε και ίσως είναι παράληψή μου που δεν σας το είπα. Στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ, προς την εταιρεία αγωγού TAP, η μοναδική ανταποδοτικότητα προς δήμο είναι στο δικό μας τον Δήμο. Όπου εκεί ρητά αναφέρεται και αν θέλετε παρακαλώ βγείτε στο ΥΠΕΚΑ να δείτε, ότι η μοναδική ανταποδοτικότητα για το ΤΑΠ είναι προς το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποχρεώνεται να μας δώσει από το σταθμό συμπίεσης του φυσικού αερίου στους Κήπους, να μας δώσει το ζεστό νερό και μάλιστα τουλάχιστον κατά 50% από αυτό το οποίο θα προκριθεί. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το ΥΠΕΚΑ, με πίεση και με πολύ αγώνα από τον Αντιδήμαρχο Ενέργειας τον κ. Φαλέκα και από εμένα. Αυτά τα εύσημα έδωσε η κ. Τσανάκα, αλλά αποδειχθήκατε κ. Μιχαηλίδη για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, κατώτερος της νοημοσύνης για να αντιληφθείτε τι εννοούσε η κ. Δήμαρχος της Καβάλας. Είναι λυπηρό, κρίμα κ. Μιχαηλίδη. Είστε κατώτερος των περιστάσεων…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εμείς δεν είμαστε Λαμπάκηδες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό εννοούσε, ότι μόνο ο Λαμπάκης πέτυχε, μόνο ο Λαμπάκης πέτυχε….

(Ακούγεται από την αίθουσα ο κ. Μιχαηλίδης να φωνάζει εκτός μικροφώνου, χωρίς να είναι κατανοητό τι λέει)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καλά δεν καταλαβαίνεις; Δεν καταλαβαίνεις;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπάρχουν τα πρακτικά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …υπάρχει κανείς συνάδελφοι που δεν κατάλαβε τι είπα; Ωραία!!!! Μόνο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μιλάμε για το TAP…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για το LNG…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε τότε, είστε και συκοφάντης!!! Πάλι έτσι; Και ψευδολόγος!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπάρχουν τα πρακτικά κ. Δήμαρχε, υπάρχουν τα πρακτικά….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για το TAP μιλάγαμε κύριε!!!! Ποιο LG;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για το LG…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έγινε συζήτηση για το LG στην ΠΕΔ την προηγούμενη φορά; Για το ΤΑΠ μιλάγαμε!!!! Είστε και ψεύτης!!!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα σας φέρω τα πρακτικά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είσαι και ψεύτης!!!! Δεν έγινε συζήτηση για το LNG…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα σας φέρω τα πρακτικά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για το TAP έγινε κύριε συζήτηση, είστε εκτός χρόνου και χώρου…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα σας φέρω τα πρακτικά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καλά, έχω πάθει πλάκα!!!!! Έτσι θα πάει; Έτσι θα πάει 5 χρόνια η διαδικασία;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …σας είπε ότι έχετε το χρυσό και εκτονώνεστε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ο άνθρωπος είναι απαράδεκτος!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …σας είπε ότι έχετε το χρυσό και εκτονώνεστε κ. Δήμαρχε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …λοιπόν, κύριε συνάδελφε, λοιπόν κύριε συνάδελφε, θα πάμε σε άλλους χώρους μαζί οι δυο μας, εδώ δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, δυστυχώς!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …σας ενόχλησε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί κάποιοι πρέπει να ταυτίσουν….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …σας ενοχλούν οι αλήθειες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ξέρετε ότι λειτουργείτε εις βάρος των συμφερόντων των δημοτών; Ξέρετε ότι αυτά, όλα αυτά είναι εις βάρος…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα σας φέρω τα πρακτικά από το ΔΣ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καλά δεν καταλαβαίνετε κύριε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για το LNG είπε, εμείς δεν είμαστε Λαμπάκηδες, έχετε το χρυσό και εκτονώνεστε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ναι κύριε και για το LG που δεν είπε, αλλά θα σου πω το εξής. Ξέρεις τι σημαίνει LG για την Καβάλα; Στο 1,5 χιλιόμετρο, μη με διακόπτεις κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …α, το αλλάζετε τώρα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …στο 1,5 χιλιόμετρο. Δεν το αλλάζω, λέω ότι και εκεί ακόμα…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για το LG το είπε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριοι, κύριοι σας παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συγνώμη κύριε πρόεδρε. Κύριε Μιχαηλίδη, δεν έχετε πληροφόρηση γιατί δεν ήσασταν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Το LG της Καβάλας (σ.σ. εννοεί LNG), είναι 1,5 χιλιόμετρο από την ακτή. Εμάς είναι 10 χιλιόμετρα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Να σεβαστείτε τις αποφάσεις των προηγούμενων ΔΣ, όπου για το συγκεκριμένο LG για τη μηδενική προσβολή στο περιβάλλον, αποφάσισε το ΔΣ ομόφωνα, εκτός από εσάς τους 3 (σ.σ. εννοεί την Λαϊκή Συσπείρωση), οι 38 αποφάσισαν και είπαν ναι!!!! Το αντιλαμβάνεστε; Και οι τρεις για άλλους λόγους είπαν όχι. Δεν είπαν ότι προσβάλλεται το περιβάλλον, έτσι δεν είναι;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …τα 3 εκατομμύρια θα τα ζητήσετε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ακούστε τώρα, ακούστε τώρα, δεν ξέρω εάν είναι 3 ή 2 εκατομμύρια ή αν είναι 13, αλλά προσέξτε κ. Μιχαηλίδη, κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, γιατί έχω τρεισήμισι χρόνια που φέρνω αποτελέσματα. Ναι κύριε είναι κακό και σας στεναχωράει να διεκδικήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης 3 εκατομμύρια από το να επενδυθεί το LG; Σας ενοχλεί; Δηλαδή αν τα διεκδικήσω σας ενοχλεί; Για πείτε μου σας παρακαλώ, πραγματικά δεν αντιλαμβάνεστε τι λέμε!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ίσα – ίσα, άμα τα διεκδικήσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν μου λέτε κύριε, δεν μου λέτε κύριε, υποσχέθηκα εγώ…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …το εξαφανίσατε, δεν το έχουμε ακούσει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχετε μια τάση να στενοχωρείτε τον άλλο και εσείς, δεν καταλαβαίνω, από πού περνούν; Λοξά περνούν τα πράγματα, δεν σας αγγίζουν;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μαζί σας, θα τα διεκδικήσετε; Μαζί σας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε, μπορείτε να πείτε στο σώμα, υποσχέθηκα εγώ ότι θα φέρω 3 εκατομμύρια από το LG; Ή είπα θα το διεκδικήσω;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα το διεκδικήσετε είπατε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε, τι θες τότε, δεν καταλαβαίνω, κακό είναι και αυτό;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …το επαναφέρατε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κακό είναι, τι είναι;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …όχι, ίσα – ίσα, να το ξαναζητήσετε, αυτό είπα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι να σου πω ρε άλλο, κάνεις κακό!!!!! Όταν κάνεις κακό σε ένα θεσμικό που λέγεται Δήμαρχος, κάνεις κακό στους δημότες!!! Το αντιλαμβάνεσαι;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είναι κακό; Σας ενοχλεί που το υπενθυμίζω αυτό που είπατε; Δεν είναι κακό!!! Υπενθυμίζω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κάνεις κακό, όταν κάνεις κακό στο θεσμικό πρόσωπο κάνεις κακό κύριε στους δημότες και στο Δήμο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …υπενθυμίζω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …το ότι εγώ είπα θα αγωνιστώ να πάρω 3 εκατομμύρια από τον Κοπελούζο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για να μην το ξεχάσουμε, να μην το ξεχάσουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι κακό κύριε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …όχι, μαζί σας!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι διαπλοκή;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …να μην ξεχαστεί κύριε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …άμα ήμουν διαπλεκόμενος…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …να μην ξεχαστεί, στο τραπέζι να το ξαναβάλετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι να ξεχαστεί κύριε, ποιος είσαι εσύ που θα το υπομνήσεις, δεν κατάλαβα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …γιατί δεν ακούσαμε τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε ότι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε γιατί πράγμα συζητάμε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν κύριοι, κλείνουμε το θέμα, έτσι κι αλλιώς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε συζητάμε για το LG του Κοπελούζου; Συζητάμε για το LG του Κοπελούζου; Τι να σου πω; Είσαι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …τι να συζητήσετε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είσαι απαράδεκτος!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κύριε Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριε πρόεδρε, το ότι θα ψηφίσουμε για λόγους αβρότητας και για να μη μας πείτε μικρόψυχους τα 200 ευρώ για το γεύμα του Κοπελούζου, δεν σημαίνει ότι αναιρούμε τη θέση μας, ότι ο κ. Δήμαρχος έχει, ιδιαίτερα θα έλεγα, προτίμηση στην οικολογική του ευαισθησία. Είναι επιλεκτικός στις οικολογικές του ευαισθησίες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε κύριε; Εσείς βαλθήκατε να με τρελάνετε σήμερα!!! Για ποια επιλεκτική ευαισθησία κ. Φωτιάδη; Το ότι είπε το ΔΣ ναι στο LG είναι δικό μου […]; Δεν τελείωσα, σας ενοχλεί που έχω λογική και μπορώ, μέσα από εξειδικευμένους επιστήμονες στην υπηρεσία μου και τους μηχανικούς μου, να λέω ναι και όχι; Εάν εσείς θέλετε να πείτε ναι στα χρυσωρυχεία, πείτε το!!!!! Αυτό θέλετε να πείτε; Εγώ έχω τη δυνατότητα να πω όχι στα χρυσωρυχεία και είμαι έτοιμος να πεθάνω γι’ αυτό και ναι στο LG γιατί θα μου φέρει 70 απευθείας θέσεις εργασίας, 30 εκ πλαγίου (100 θέσεις εργασίας) και μηδενική προσβολή στο περιβάλλον. Αυτό θα κάνει κύριε Φωτιάδη!!! Και αν θέλεις εσύ να πεις ναι στα χρυσωρυχεία πέστο, το είπες εκ πλαγίου βέβαια, και έχουμε όλοι μυαλό, δεν χρειάζεται παραπάνω, συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά, ο λαός όμως αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται αυτό που θες να πεις και εκ πλαγίου και ας μην το εννοείς απολύτως και καθαρά. Θες να πεις δηλαδή ναι στα χρυσωρυχεία, πέστο να τελειώνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε κύριε Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Η προκλητικότητα του κ. Λαμπάκη, η οποία πηγάζει από την εξουσία του, να ξέρει ότι κάποια στιγμή θα του βγει σε κακό. Γιατί εμείς πολιτικά τοποθετούμαστε, το λέμε και το είπαμε ξεκάθαρα και δημόσια, ότι είμαστε, και είναι το σύνολο των παρατάξεων απ’ ότι γνωρίζω εναντίον των χρυσωρυχείων, και είμαστε εναντίον. Δεν μιλάμε γι’ αυτό, αλλά το να δείχνετε ιδιαίτερη ευαισθησία για κάποια θέματα, ενώ για θέματα όπως η ΜΕΑ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μπα, γιατί;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όπως το θέμα του αερίου και τα λοιπά, για το οποίο να μην ακούμε σχεδόν τίποτα, σχεδόν λέω, τίποτα απολύτως και καμιά απολύτως ενημέρωση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιος σας είπε, για τη ΜΕΑ δεν ακούσατε κύριε;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όταν ξεσηκώθηκε, για τη ΜΕΑ ακούσαμε βεβαιότατα σας ακούσαμε, ότι είστε περήφανος γιατί φέρατε τα σκουπίδια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και τι είπε ο λαός; Τι είπε ο λαός; 16%.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ναι, γι’ αυτό το λέτε!!! Γι’ αυτό το λέτε!!! Ότι είστε περήφανος γιατί φέρατε τα σκουπίδια της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό είπα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αυτό είπατε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό είπα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …στη συνάντηση αυτό είπατε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό είπα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριοι, έχουμε φύγει από το θέμα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Ροδόπη και Έβρος κύριε!!! Αλλά δεν σηκώνεται ο κ. Μιχαηλίδης να πει στην ΠΕΔ τι είπα!!! Γιατί έτσι τον συμφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Δήμαρχε έχουμε φύγει κατά πολύ από το χρόνο…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εγώ, εγώ, εγώ σας άκουσα στην τηλεοπτική σας δήλωση να επαίρεστε για το κατόρθωμά σας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Φωτιάδη, όσον αφορά την εξουσία που ασκώ, ασκώ διακονία, ενώ εσείς εξουσιάσατε το λαό τόσα χρόνια και τον καταστρέψατε. Συγχαρητήρια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, έχουμε ξεφύγει κατά πολύ από το θέμα…

(Ο κ. Φωτιάδης φωνάζει και διαμαρτύρεται και δεν είναι κατανοητό τι λέει)

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αν κάνετε το 1% του Φωτιάδη για το δήμο της Αλεξανδρούπολης ελάτε μετά, το 1% όχι παραπάνω, ελάτε μετά να συζητήσουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, παρακαλώ να συνεχίσουμε, επί της ουσίας κύριοι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …απάντησε ο λαός…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Τζανίδης, επί της ουσίας παρακαλώ….

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Επί της ουσίας, επειδή η συζήτηση χάθηκε στο LNG, το θέμα είναι όσον αφορά τα 250 ευρώ, εμείς συμφωνούμε και θα το ψηφίσουμε, αλλά επειδή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, όχι Νίκο, θα τα πληρώσω εγώ από τη τσέπη μου, γιατί δεν καταδέχομαι τέτοιου είδους ύβρεις και τέτοιου είδους συμπεριφορές, απέναντι σε ένα θεσμικό πρόσωπο, που δεν καταδέχθηκα να αγγίξω ούτε ένα ευρώ, με πολύ ευλάβεια επί 4 χρόνια, από την περιουσία του λαού του Δήμου μας, αντίθετα την αύξησα. Και σας θυμίζω την τελευταία αύξηση, απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ένα σωρό αγώνα που έκανα για να την μεγεθύνω και θα τολμήσουν κάποιοι εδώ πέρα μέσα, οι οποίοι θέλουν να αποδείξουν τι; Ότι ο Λαμπάκης πάει και τρώει έξω φαγητό και τον πληρώνουν οι δημότες; Θα το πληρώσω από την τσέπη μου, αλλά ο νανισμός και τέτοιου είδους επιχειρημάτων, είμαι απόλυτος και η κοινωνία θα το καταγγείλει για μια ακόμη φορά. Το αποσύρω κύριε, προχωράμε.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …καταλαβαίνω κ. Δήμαρχε, απλώς επειδή η συζήτηση πήγε στο LNG, θα ήθελα και εγώ να πω και να διαπιστώσω με τη διαπίστωσή μου εδώ πέρα στο ΔΣ, ότι πραγματικά υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης, όχι από το Δήμο, αλλά από την εταιρεία που έχει αναλάβει να κάνει το συγκεκριμένο έργο, αλλά και από τις αρχές, τις δημόσιες αρχές που αδειοδότησαν αυτήν εδώ τη δραστηριότητα. Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης προς τον κόσμο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Σε παρακαλώ κύριε πρόεδρε…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …τι είναι αυτό το πράγμα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Σάββα, ρε παιδιά, η δημοτική αρχή έχει συνέχεια, με συγχωρείται πάρα πολύ, ήρθαν 2 φορές από την εταιρεία και μας ενημέρωσαν εδώ, στο παλιό Δ.Σ. και αποφασίσαμε 38 ναι και 3 όχι, για άλλους λόγους, όχι για το περιβάλλον, συγγνώμη. Δηλαδή να ακυρώσουμε τις αποφάσεις των ΔΣ επειδή δεν ήσασταν εσείς;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …δεν είπα κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα υπήρξε ενημέρωση, υπήρξαν τα ΜΜΕ, πήγαν οι εκπρόσωποι του Ομίλου Κοπελούζου στα ΜΜΕ και ενημέρωσαν το λαό έξω, ήρθαν εδώ με βίντεο, ήρθαν με την μελέτη να, 5 τόμοι, την μελετήσαμε, την είδαμε, την δώσαμε στους επιστήμονες των υπηρεσιών μας, την είδαν, την είδε η Περιφέρεια, την είδε το τμήμα βιομηχανίας, πέρασε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρασε και από μας με πλήρη διαφάνεια και ναι είπαμε γιατί συμβαίνουν αυτά που σας είπα. Να ακυρώσουμε όλα αυτά γιατί έχουμε ένα καινούργιο Δ.Σ.;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …όχι, δεν είπαμε να ακυρώσουμε κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα έχει, Νίκο μου, Νίκο μου, έχει εγκριθεί…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …η ενημέρωση, να συνεχιστεί αυτή η ενημέρωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να γίνουν κάποιες ημερίδες δημόσια, ο κόσμος να πάει να θέσει τους προβληματισμούς του…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Νίκο έγινε αυτό, όταν εσύ δεν ήσουν δημοτικός σύμβουλος και η μελέτη, Νίκο άφησέ με, και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όρων από το ΥΠΕΚΑ εξεδόθη, τελείωσε!!!! Τελείωσε το θέμα!!!! Επί 2 χρόνια, 2,5 χρόνια με πλήρη ενημέρωση. Τι να κάνουμε τώρα παραπάνω. Επειδή εκλέγουμε άλλο ΔΣ, μερικά πράγματα συμβαίνουν σε άλλα χρόνια, με άλλα ΔΣ. Βγήκε η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, αφού πρώτα γνωμοδοτήσαμε θετικά εμείς, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρασαν όλα, όλα, όλα, και τελείωσε. Ο λαός ξέρει, τι να πω, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει άλλη απορία; Ο κ. Δευτεραίος.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Μια απορία έχω. Αν είναι να λειτουργήσουμε σαν Δ.Σ., αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά ή θα μιλάμε εδώ και θα λέμε τις πολιτικές μας θέσεις, τοποθετήσεις, απόψεις, διαφωνίες ή συμφωνίες, ή αλλιώς να αρχίσουμε να πλακωνόμαστε έξω στο ξύλο!!! Εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το παρακολουθήσω και μιλάω προσωπικά, όχι σα Λαϊκή Συσπείρωση. Πραγματικά είμαι κουρασμένος, αγανακτισμένος και δεν μπορώ άλλο. Φτάνει!!! Ειλικρινά κ. πρόεδρε, σας παρακαλώ, να κρατήσετε τη διαδικασία. Το δεύτερο. Οι σημαντικές υποχρεώσεις του ομίλου Κοπελούζου, που προβλέπει η πολιτική, δηλαδή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τα φαστ τρακ και όλα αυτά, δυστυχώς, υλοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή και λέω δυστυχώς γιατί διαφωνούμε με τον κ. δήμαρχο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συμφωνώ…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …υλοποιήθηκαν και διαβούλευση έγινε, και παρουσίαση ήρθαν εδώ, και τους ρωτήσαμε μάλιστα συγκεκριμένα από πού θα είναι το φυσικό αέριο και αρχίσανε να μας τρικλοποδιάζουν και όταν τους είπαμε εμείς ξέρουμε, αλλά απαντήστε, όπως ξέρουμε από που θα είναι και οι εργαζόμενοι, από τις Φιλιππίνες ήταν η απάντηση, έτσι; Αυτά τηρήθηκαν, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι, ξέρουμε πολύ καλά τι εξυπηρετεί και γι’ αυτό και το καταψηφίσαμε. Αυτό λοιπό, και για περιβαλλοντικούς λόγους κ. Δήμαρχε, έτσι; Γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες υπόνοιες ότι θα αλλάξει ακόμη και το πλαγκτόν, τέλος πάντων, το περιβάλλον της θάλασσας. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, αυτά τα τήρησε ο κ. Κοπελούζος και ο Όμιλός του, γιατί ήταν υποχρεωμένος από την πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό εδώ λέω και στην τηλεόραση και με κατηγόρησαν ότι στηρίζω τον κ. Λαμπάκη. Ίσα – ίσα που κατηγορώ τον κ. Λαμπάκη γιατί προχώρησε σε αυτήν την επένδυση. Γιατί είπε ναι. Αν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αντιπολίτευση και λες Παύλο “αν σοβαρολογώ ότι θα καταψηφίσουμε”, δεν επιτρέπω σε κανένα να λέει ότι δεν σοβαρολογούμε. Το ότι κάνω χιούμορ και μπορεί να το γλεντάω εδώ μέσα, μην το θεωρούμε ότι περνάω και όμορφα, δυστυχώς ή ευτυχώς, πρέπει και αυτό λίγο να το δούμε, δεν σημαίνει ότι δεν σοβαρολογούμε. Και βέβαια θα το καταψηφίσουμε για όλους αυτούς τους λόγους που είπαμε, όπως και με τον Ερυθρό Σταυρό, που δε θεωρώ ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει ανάγκη ένα γεύμα για τους εθελοντές κ. Βραχιόλογλου. Δεν χρειάζεται. Μπορούμε με άλλους τρόπους να τον στηρίξουμε. Όχι με αυτά. Λοιπόν κάποτε κύριε πρόεδρε θα πρέπει λίγο να δούμε με σοβαρότητα εδώ πέρα τι κάνουμε. Δεν μπορώ, ειλικρινά το λέω, κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω, αν εσείς είστε ικανοποιημένος, αν οι υπόλοιποι είστε ικανοποιημένοι κύριοι συνάδελφοι, ε ας προχωρήσουμε έτσι. Αλλά ας μην χαλάμε άδικα δηλαδή και φαιά ουσία, και ιδρώτα, και πόνο και νεύρα για πράγματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει, τα έχουμε κουβεντιάσει, έχουμε διαφωνήσει και να σας το πω και αλλιώς τώρα; Ε, δεν έχει και μεγάλες διαφορές σαν παρατάξεις. Το είπε ο κ. Μιχαηλίδης. Θα σας στηρίξουμε για να πάρουμε ανταποδοτικά τέλη. Αν πάρουμε ανταποδοτικά τέλη καλό είναι το LNG. Αν δεν πάρουμε ανταποδοτικά τέλη δεν είναι καλό.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεν είπαμε κάτι τέτοιο…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αυτό είπες, τώρα πριν το είπες, αν δεν το είπες το παίρνω πίσω και εγώ…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεν το είπα…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αλλά εγώ αυτό κατάλαβα και διόρθωσέ με Παύλο…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ε, λάθος κατάλαβες…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αλλά δεν είναι μόνο τα ανταποδοτικά τέλη, ε αφού κατάλαβα λάθος σου λέω το παίρνω πίσω….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωράμε σε ψηφοφορία, ψήφοι κατά; Ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης, ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Καρυπίδης και ο κ. Αραμπατζής. Λευκά; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

10ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση ή μη μετατόπισης περιπτέρου του Πόλυ Δημητρίου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’αριθμό 10: «Έγκριση ή μη μετατόπισης περιπτέρου του Πόλη Δημητρίου», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε πάρει την εισήγηση. Υπάρχουν απορίες, ερωτήσεις; Όχι, ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

11ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντος χρηματικού ποσού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’αριθμό 11: «Έγκριση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντος χρηματικού ποσού», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε πάρει την εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

12ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση της Εκμίσθωσης Αγροτεμαχίων στη Δημοτική Ενότητα Φερών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 12: «Έγκριση της Εκμίσθωσης Αγροτεμαχίων στη Δημοτική Ενότητα Φερών, εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε πάρει την εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Γκότσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Είναι τα χωράφια που βγαίνουν στη Τοπική Ενότητα Πυλαίας, Δορίσκου και Φερών, είναι τυπική διαδικασία, υπάρχει επιτροπή η οποία θα τα δημοπρατήσει..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχουν ερωτήσεις; Ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

13ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση εκμίσθωσης ενός (01) Δημοτικού Καταστήματος στην π. Δημαρχία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 13: «Έγκριση εκμίσθωσης ενός (01) Δημοτικού Καταστήματος στην π. Δημαρχία», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, με την εισήγηση έχετε ενημερωθεί. Ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ναι η κ. Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό εδώ πέρα γιατί να το εκμισθώσουμε; Εδώ υπάρχουν αιτήματα από διάφορους συλλόγους κτλ. Πόσα θα πάρουμε δηλαδή για να το εκμισθώσουμε; Τόσο μεγάλα θα είναι τα έσοδα; Υπάρχουν αιτήματα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είναι μόνο αυτό. Ακούστε, η πλατεία Πολυτεχνείου είναι μια υπέροχη μικρή πλατεία. Αν δείτε με τα καταστήματα που έχουν δημιουργηθεί, του Δήμου, έχει νεκρώσει. Το βράδυ δεν ανοίγει τίποτα απολύτως. Η μια πλευρά όλη, είναι νεκρή. Απ’ τη μεριά που είναι το περίπτερο πίσω είναι όλα νεκρά, να μην βάλουμε 2 μαγαζιά εκεί πέρα, 2 επιχειρήσεις επί της πλατείας να δοθεί λίγο φως το βράδυ στην πλατεία; Είναι όλα, από την μια μεριά, όλο το πρόσωπο της παλιάς Δημαρχίας είναι όλο δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α. κτλ. Πρέπει 2 καταστήματα να τα νοικιάσουμε. Όχι τόσο για τα 500 ευρώ, αλλά για να δώσουμε ζωή στην πλατεία. Έχει νεκρώσει η πλατεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Θυμιανίδης.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Κύριε αντιδήμαρχε τα καταστήματα είναι αυτόνομα με ρεύμα και νερό; Ηλεκτροδοτούνται και υδροδοτούνται από το κτίριο ή έχουνε ξεχωριστούς μετρητές;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Μαυρίδης Κων/νος): Όχι είναι από το κτίριο… Αλλά άμα τα νοικιάσουμε θα τα ξεχωρίσουμε.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Το κατάστημα το γωνιακό, απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει τουαλέτες;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Ότι και είναι και κουμπιά να πουλάει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν χρειάζεται τουαλέτα…όχι υγειονομικού ενδιαφέροντος…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …τότε δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό που είπατε κ. Δήμαρχε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να πουλάει χρυσαφικά, να πουλάει παπούτσια…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό που είπατε χωρίς τουαλέτα, δεν θα ανοίγει το απόγευμα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πως δεν θα ανοίγει…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί υπάρχουν άλλα μαγαζιά που ανοίγουν; Καφετέριες θα τα κάνουμε;

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …εγώ είμαι κατά στο συγκεκριμένο θέμα, και δε νομίζω ότι πρέπει να νοικιάσουμε και εμείς, να προσθέσουμε δηλαδή άλλα 2 κλειστά καταστήματα στην πόλη συνδημοτών μας, γιατί αυτή την στιγμή έχουμε πάρα πολλά κλειστά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστούν από εκείνα, ορίστε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …αν δεν ενδιαφερθούνε δεν θα τα ανοίξουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για την πλατεία μιλάμε τώρα, δεν μιλάμε για…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …γνωρίζω για την Κύπρου, για την γωνία, γνωρίζω πολύ καλά για ποιο κατάστημα μιλάμε και ποιο χώρο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε, δεν πρέπει να νοικιάσουμε…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …αλλά επειδή υπάρχουνε πάρα πολλά, δεκάδες υπάρχουνε, και συν τοις άλλοις, γι’ αυτό που αναφερθήκαμε προηγουμένως, να μην νοικιαστεί το συγκεκριμένο, στο έκτακτο θέμα, να μην νοικιαστεί το συγκεκριμένο ακίνητο, να χρησιμοποιηθεί με κάποια υπηρεσία, για να αδειάσει κάποιο άλλο γραφείο για να εξυπηρετηθούν οι παρατάξεις. Και είπαμε θα το βλέπαμε. Τώρα έρχεται το θέμα να το εκμισθώσουμε, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ποια είναι η ένσταση κ. Θυμιανίδη;

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …να μην νοικιαστεί!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εντάξει…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …συγγνώμη κ. πρόεδρε, νομίζω γνωρίζετε πολύ καλύτερα και εσείς ως πρόεδρος των ακινήτων …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εντάξει, εντάξει…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …ότι έχουμε δεκάδες ακίνητα που είναι αυτή τη στιγμή ανοίκιαστα, θα προσθέσουμε άλλα δύο γιατί όντως δεν το, είναι γωνιακό μαγαζί και θα ζητήσουν πολλοί να το νοικιάσουν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωράμε, ερωτήσεις; Πάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Βουλγαρίδης, ο κ. Γουδουλάκης, ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης, ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Καρυπίδης, ο κ. Αμπατζής και ο κ. Ταρτανής. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

14ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση του πίνακα δικαιούχου οικοπέδου στην Αισύμη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 14: «Έγκριση του πίνακα δικαιούχου οικοπέδου στην Αισύμη», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει την σχετική εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

15ο Τακτικό Θέμα, Λύση δωρεάς του υπ’ αριθμ 15177/11.08.2008 συμβολαίου δωρεάς οικοπέδων και της υπ’ αριθμ. 16013/23.07.2009 πράξης διόρθωσης και επανάληψης αυτού και επιστροφή των ακινήτων στην κυριότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 15: «Λύση δωρεάς του υπ’ αριθμ 15177/11.08.2008 συμβολαίου δωρεάς οικοπέδων και της υπ’ αριθμ. 16013/23.07.2009 πράξης διόρθωσης και επανάληψης αυτού και επιστροφή των ακινήτων στην κυριότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει την σχετική εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Διευκρινίσεις που χρειάζονται; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

16ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση συμπληρωματικής παροχής οικονομικής βοήθειας σε πλημμυροπαθείς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 16: «Έγκριση συμπληρωματικής παροχής οικονομικής βοήθειας σε πλημμυροπαθείς», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει τη σχετική εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

17ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση Έκδοσης Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής Δικαιούχων Α’ Κοινωνικών Βοηθειών, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω ένδειας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 17: «Έγκριση Έκδοσης Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής Δικαιούχων Α’ Κοινωνικών Βοηθειών, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω ένδειας», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει την σχετική εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Γιαννόπουλος παρακαλώ.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Τον κ. Παντελίδη θα ήθελα να ρωτήσω. Κύριε αντιδήμαρχε, κάποιες διευκρινιστικές. Ποιοι το δικαιούνται, τι δικαιολογητικά χρειάζονται, που πρέπει να απευθυνθούν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Εδώ υπάρχει η υπηρεσία της Πρόνοιας, στην παλιά πυροσβεστική, όπου αυτοί έχουν όλες τις προϋποθέσεις, εγώ δεν τις γνωρίζω, εξάλλου αυτοί αποφασίζουν εκεί…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ανακατευόμαστε, η υπηρεσία της πρόνοιας αποφασίζει εκ του νόμου…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …εμείς απλώς το φέρνουμε στο ΔΣ προς έγκριση, δεν συγκεντρώνουμε εμείς τα δικαιολογητικά για να δούμε εάν συγκεντρώνει κάποιος τις προϋποθέσεις κάποιος να πάρει ή όχι. Μπορεί να απευθυνθεί στην πρόνοια, που έχει όλα τα σχετικά έγγραφα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει ερώτηση; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

18ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση καταλογισμού αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από επιδοτούμενους των προγραμμάτων οικ. ενίσχυσης αναπηρίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το θέμα υπ’ αριθμό 18: «Έγκριση καταλογισμού αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από επιδοτούμενους των προγραμμάτων οικ. ενίσχυσης αναπηρίας», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε λάβει την σχετική εισήγηση. Υπάρχουν ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

19ο Τακτικό Θέμα, Διαγραφή προστίμων αυθαίρετης κατασκευής των α) Μπέλλα Πέτρου Α.Ε, β) Γεωργιάδου Αργυρώ, γ) Παγώνη Μαρίας, δ) Ιμπραήμ Ογλου Σιαμπάν του Χουσεϊν, ε) Κατσίκια Ευάγγελου, στ) Σταθόπουλου Τριαντάφυλλου, ζ) Σιάπη Ελένης, η) Γιαννακίδου Αθανασίας, θ) Στασινόπουλου Βασιλείου, ι) Παπακωστίδη Δημητρίου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 19: «Διαγραφή προστίμων αυθαίρετης κατασκευής των α) Μπέλλα Πέτρου Α.Ε, β) Γεωργιάδου Αργυρώ, γ) Παγώνη Μαρίας, δ) Ιμπραήμ Ογλου Σιαμπάν του Χουσεϊν, ε) Κατσίκια Ευάγγελου, στ) Σταθόπουλου Τριαντάφυλλου, ζ) Σιάπη Ελένης, η) Γιαννακίδου Αθανασίας, θ) Στασινόπουλου Βασιλείου, ι) Παπακωστίδη Δημητρίου», εισηγητής ο κ. Παντελίδης, έχετε ενημερωθεί σχετικά. Υπάρχουν ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

20ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση Τροποποίησης του ΡΣ Αλεξανδρούπολης στο ΟΤ 460Αβ, σύμφωνα με την Εγκ.6/2006 του ΥΠΕΧΩΔΕ και την παρ.1 του άρθρου 31 του Ν.4067/2012

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 20: «Έγκριση Τροποποίησης του ΡΣ Αλεξανδρούπολης στο ΟΤ 460Αβ, σύμφωνα με την Εγκ.6/2006 του ΥΠΕΧΩΔΕ και την παρ.1 του άρθρου 31 του Ν.4067/2012», εισηγητής ο κ. Μαστορόπουλος, έχετε λάβει τη σχετική εισήγηση. Ναι έχετε ερωτήσεις, θέλετε ενημέρωση. Παρακαλώ κ. Μαστορόπουλε, έχετε τον λόγο.

Μαστορόπουλος Διονύσης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Στη συγκεκριμένη περιοχή, μιλάμε για το χώρο που βρίσκεται απέναντι από το κολυμβητήριο, δηλαδή που είναι η είσοδος του νέου κολυμβητηρίου, ο χώρος αυτός ξεκινάει από την είσοδο του νέου κολυμβητηρίου μέχρι το τέλος του κτιρίου, ανεβαίνοντας απέναντι δεξιά. Αυτή η περιοχή, το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ συγκεκριμένο. Ξεκινάει από το 1987, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του ’87. Είχε χαρακτηριστεί όλη η περιοχή σαν χώρος πανεπιστημίου. Θεωρήθηκε το ΓΠΣ τότε να γίνει Πανεπιστήμιο εκεί. Ακολούθησε η μελέτη, η αναθεώρηση του ρυμοτομικού, η οποία ακολούθησε αυτά τα οποία ορίζονταν στο ΓΠΣ, υπήρχε χώρος πανεπιστημίου, στη συνέχεια έγινε ένα νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, όπου στο συγκεκριμένο χώρο καθορίστηκαν χρήσεις γης αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό το ΓΠΣ, που έγινε χώρος για αθλητικές εγκαταστάσεις, έγινε μια ρυμοτομική μελέτη, μια πολεοδομική μελέτη στην οποία χωρίστηκε ο αθλητικός χώρος, φτιάξανε εκεί μια περιοχή τότε του αθλητικού κέντρου που υπάρχει αριστερά στο χώρο του κολυμβητηρίου και κάτω που θέλουμε να κάνουμε το νέο κλειστό γυμναστήριο και οι πολιτιστικές λειτουργείες εκεί που είναι το ΚΕΠΑΚΥ. Απέναντι, ο χώρος αυτός είχε μείνει κενός, γιατί υπήρχε πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Έχει περάσει στο Δήμο, με κάποια απόφαση της Κτηματικής, με κάποια δέσμευση που είχε γίνει, σαν ιδιοκτησία. Με το ΓΠΣ, μια τροποποίηση του ΓΠΣ που κάναμε το 2010, έγινε σημειακή τροποποίηση σε 2 σημεία στην πόλη. Το ένα ήταν το παλιό–παλιό νοσοκομείο προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε, με την τότε δημοτική αρχή, μια χρηματοδότηση για να γίνει το κτίριο που κατασκευάζεται σήμερα και την δεύτερη τροποποίηση επειδή υπήρχε ανάγκη και υπάρχει ανάγκη σχολικών κτιρίων, στη συγκεκριμένη σημειακή τροποποίηση, έγινε τροποποίηση και μπήκε σχολικός χώρος. Σήμερα φέρνουμε προς έγκριση, επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χώρους σχολικών εγκαταστάσεων αλλά και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία βάζοντας τη χρήση πάνω σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, ερχόμαστε και φέρνουμε την τροποποίηση από αθλητικό κέντρο σε χώρος σχολικών εγκαταστάσεων, όμως πρέπει να κάνουμε γιατί έτσι είναι καθορισμένο το ΓΠΣ. Φέρνουμε λοιπόν προς έγκριση αυτή την τροποποίηση, δημιουργείται ένα νέο οικοδομικό τετράγωνο το οποίο είναι το 460ΑΒ, έχει τους όρους δόμησης της περιοχής, είναι 4.350 σαν εμβαδό […], και φέρνουμε προς έγκριση την συγκεκριμένη τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Ενόψει και της συναντήσεως που είχε ο κ. Δήμαρχος με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας για την περιοχή μας, και ενόψει της τροποποίησης μήπως, μια και το έχετε συζητήσει το θέμα, έχετε καμία είδηση να μας δώσετε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γι’ αυτό εδώ;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …ναι, για το αν θα χτιστεί κάποια καινούργια σχολική μονάδα στην περιοχή, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει θέμα όσον αφορά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …η δέσμευση του ΟΣΚ των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, δηλαδή του διαδόχου του ΟΣΚ, είναι για το γυμνάσιο και το λύκειο στο ΚΕΓΕ, για το νηπιαγωγείο στο ΠΙΚΠΑ, και για λύκειο Φερών. Δρομολογούμε όμως με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Περιφέρεια της εκπαίδευσης, δρομολογούμε το σύμπλεγμα το οποίο πρέπει να καθοριστεί σε κάθε περίπτωση πιο μπροστά, μέσα στον Παρμενίωνα των 32 στρεμμάτων, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις μελέτες και την ένταξή τους σε κάποια χρηματοδότηση.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτως ώστε η συγκεκριμένη έκταση να γίνει σχολικές εγκαταστάσεις;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Αυτό κάνουμε τώρα, γι’ αυτό κάνουμε τροποποίηση το ΓΠΣ για να γίνει χώρος για σχολεία.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …αλλά δεν το βλέπω να είναι στα άμεσα σχέδιά σας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πόσα να κάνουμε; Είπαμε γυμνάσιο, λύκειο στο ΚΕΓΕ, λύκειο στις Φέρες, νηπιαγωγείο στο ΠΙΚΠΑ και δρομολογούμε για τα 32 στρέμματα στον Παρμενίωνα. Είναι, το έχουμε και αυτό κατά προτεραιότητα και θα το έχουμε υπόψη μας. Αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, προχωράμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

21ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση δαπανών μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα εκπαιδευτικά σεμινάρια Open days στις Βρυξέλλες, από τις 06/10/2014 έως 09/10/2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 21: «Έγκριση δαπανών μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα εκπαιδευτικά σεμινάρια Open Days στις Βρυξέλλες, από τις 06/10/2014 έως 09/10/2014», εισηγητής ο κ. Κάβουρας, έχετε πάρει τις σχετικές εισηγήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις επ’ αυτού;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …απλώς, έχω ξανακάνει παρατήρηση για το ίδιο θέμα. Να μπαίνει και η δαπάνη μέσα την οποία ζητείται.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν επιβαρύνεται το δημόσιο…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …επιβαρύνεται ο Δήμος περίπου την ημέρα για το κάθε άτομο 35 ευρώ για την κυρία Καδόγλου και 45 ευρώ για εμένα. Τα ποσά αυτά των 35 και 45 για την διατροφή, δεν καλύπτουν με τίποτα τα έξοδα στις Βρυξέλλες. Ένας καφέ και ένα νερό έχει 8 ή 9 ευρώ, χωριστά το φαγητό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει άλλη ερώτηση, η κ. Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι να μας ενημερώσει για το θέμα…

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ναι, ήταν ένα σύνολο θεμάτων που παρουσιάστηκαν, ήταν κάποιες μέρες που γινόταν σεμινάρια και αφορούσαν τις περιφέρειες όλης της Ευρώπης. Ήταν 108 θέματα, ο καθένας από μας είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 4 σεμινάρια, κάθε σεμινάριο ήταν 3 ώρες, ήταν σε διαφορετικά κτίρια και με διαφορετικά μέσα πηγαίναμε. Ήταν διάφορες θεματικές ενότητες, 108 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Η Ελλάδα είχε μόνο μια εισήγηση από τον Δήμαρχο Αχαρνών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλη διευκρίνιση;

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δηλαδή αυτά τα σεμινάρια τι αφορούν;

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ενημέρωση για τις διάφορες περιφερειακές δράσεις, τις συνεργασίες που μπορούν να κάνουν Δήμοι με άλλους Δήμους της Ευρώπης, Περιφέρειες με άλλες Περιφέρειες και διάφορες ενημερώσεις σε όλα τα προγράμματα και όλες τις δράσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γιάνης Φαλέκας): Η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάβουρας Γιώργος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …αυτό δυστυχώς δεν ήταν τόσο σαφές, εκείνο έπεται. Αλλά πάντως πρέπει να πηγαίνουμε άτομα συχνά εκεί και να πηγαίνουμε μόνιμα κάποια άτομα και όχι περιστασιακά. Δηλαδή δεν είναι να πάει κάποιο άτομο σήμερα, κάποιο άλλο άτομο, πρέπει να πηγαίνουν κάποια άτομα που είναι ορισμένα από τον Δήμο και πρέπει να πηγαίνουν συχνά, δηλαδή να ενημερώνονται συνέχεια για τα προγράμματα για να είναι ενήμερος ο Δήμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, άλλη διευκρίνιση; Ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

22ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2015

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 22: «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2015», εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος, έχετε λάβει τα σχετικά. Αν υπάρχουν διευκρινίσεις παρακαλώ; Απορίες;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Να δηλώσω κάτι και διευκρινήσεις εγώ από την αρχή, μήπως και καλύψω πιθανώς κάτι από τη συζήτησης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Γερακόπουλε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Καταρχάς να πούμε ότι το πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας, ξεκίνησε να συντάσσεται από τον Ιούνιο, όταν έπρεπε να συνοδεύσει τον τότε προϋπολογισμό για το 2015, και κάποια έργα έπρεπε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό. Έγινε λοιπόν μια σύνταξη τεχνικού προγράμματος τότε, βέβαια καταλαβαίνετε ότι οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές που υπήρχαν είναι τελείως διαφορετικές και αφορούσαν και προτάσεις που δεν είχαμε ακόμα προλάβει να κατατεθούν από τις δημοτικές κοινότητες είτε από τα δημοτικά διαμερίσματα είτε ακόμα – ακόμα και έργα που συνέχιζαν να πληρώνονται ή να ολοκληρώνονται ή να δημοπρατούνται μέχρι σήμερα και επομένως φτάσαμε μετά από την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και την Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα τότε, να υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα του 2015, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο έπρεπε να διαφοροποιηθεί, γιατί μέχρι σήμερα έχουν ακόμα έρθει προτάσεις, έχει διαφοροποιηθεί ο προϋπολογισμός είτε στα συνεχιζόμενα έργα είτε στα καινούργια έργα. Όπως βλέπετε όμως εδώ, είναι μια αναλυτική κατάθεση του τεχνικού προγράμματος όπου φαίνεται,ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο,με τον προϋπολογισμό, όσον αφορά τουλάχιστον τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, δηλαδή την συνεχιζόμενη ΣΑΤΑ και ότι έχει γίνει από κάθε έργο, την προβλεπόμενη ΣΑΤΑ για το 2015, την χρηματοδότηση για τα σχολεία, για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, την χρηματοδότηση έργων ήδη εγκεκριμένων από το ΕΣΠΑ ή άλλες χρηματοδοτήσεις όπως είναι το LEADER και βέβαια, στον προϋπολογισμό αυτό θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων, που έχουνε ενταχθεί, είτε γιατί προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, είτε γιατί προβλέπονται με κάποιους άλλους κωδικούς χρηματοδοτήσεων, όπως είναι το άρθρο 27, όπως είναι το άρθρο 193, όπως είναι τα τακτικά του Δήμου, να χρηματοδοτηθεί ένας μεγάλος αριθμός έργων τα οποία έχουν γραφεί εδώ. Βέβαια δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το μεγάλο νούμερο που βλέπετε στο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί κάποια από τα έργα, με βάση της δυνατότητες του Δήμου και με βάση τη χρηματοδότηση που θα ‘χουμε κατά περίπτωση, θα διαφοροποιηθούν και θα εκτιμηθούν και θα μπουν σε προτεραιότητα. Αυτό που επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι, μάλλον να μην πάω σ’ αυτό γιατί είναι λεπτομέρειες, να πω λοιπόν ότι μπορεί να έχουμε 248 εκατ. ευρώ τεχνικό πρόγραμμα, από όλα αυτά τα 120 εκατομμύρια τουλάχιστον είναι ο πιθανός προϋπολογισμός της Μ.Ε.Α. ο οποίος δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο βαθμό ή αν απόλυτα ολόκληρος, μάλλον απόλυτα ολόκληρος θα ‘ναι χρηματοδοτούμενος από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή κάποια τράπεζα επενδύσεων ή μέσω ΣΔΙΤ, αλλά σε κάθε περίπτωση ήδη ο μισός προϋπολογισμός είναι αυτό το έργο. Και βέβαια αυξάνονται πολύ γιατί αρκετά έργα που προϋπολογίζουμε από το ΕΣΠΑ που θα ενταχθούν κάποια στιγμή έχουν πάρα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Και βέβαια επαναλαμβάνω τα έργα που έχουν προταθεί, έχουνε μπει στην τελευταία στήλη όπως βλέπετε, με χρηματοδοτήσεις διάφορες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σήμερα αν το 2015 θα γίνει το ένα, το άλλο ή το τρίτο έργο και αν αυτά τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα τροποποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς με τις ανάλογες αλλαγές που θα έρθουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτό που θέλω να πω για να γνωρίζουν, η χρηματοδότηση που προέβλεπε το τεχνικό πρόγραμμα, τον Ιούνιο, για το μνημείο αυτό των πεσόντων στις Φέρες, έγινε εκ παραδρομής στο τεχνικό πρόγραμμα που βλέπετε σήμερα, θα αφαιρέσετε 9.500 ευρώ και επομένως στο σύνολο που θα γράψετε κάτω […] Αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, διευκρινήσεις; Ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριε πρόεδρε, εμείς θέτουμε το θέμα της αναβολής για την επόμενη συνεδρίαση, για μια βδομάδα δέκα μέρες του θέματος, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, λάβαμε γνώση πριν 2 ημέρες, καθυστερημένα, είναι την Δευτέρα αργά το μεσημέρι, και μάλιστα, θα έλεγα, με αίτημά μας, σε κάθε περίπτωση λάβαμε γνώση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχετε πρόβλημα προθεσμιών;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …ακούστε με….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ουσία, ουσία, μιλήσαμε με τα χωριά, καλό θα είναι για να λειτουργήσουν και τα τοπικά συμβούλια…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …κινούνται κύριε Φωτιάδη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …με συγχωρείτε λίγο, δεν έλαβε γνώση κανένα απολύτως, τουλάχιστον από αυτά που τηλεφώνησα εγώ, δεν έλαβε γνώση κανένα τοπικό συμβούλιο, με συγχωρείτε, για να λειτουργούμε όμως σωστά θα πρέπει να τεθούν υπ’ όψη και να προτείνουν πιθανόν και οι κοινότητες και τα διαμερίσματα, να έχουν μια θέση συγκεκριμένη. Δεν βλάπτει εάν το πάμε σε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …Δεν μπορούμε, πρέπει να προηγηθεί του προϋπολογισμού…

(μιλούν όλοι μαζί και δεν είναι κατανοητό τι λέγεται)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …υπάρχει…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …κύριε Φωτιάδη, κύριε Φωτιάδη, τα τοπικά συμβούλια έχουν ενημερωθεί από τον Ιούνιο ακόμα από τον πρώην αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών τον κ. Ουζουνίδη, για να προτείνουνε κάτι. Δεν έστειλαν κάποια, δεν είναι ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας ούτε της αντιδημαρχίας. Δεύτερο…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …τα τοπικά συμβούλια ανέλαβαν από πρώτη Σεπτέμβρη, τα παλιά δεν μας ενδιαφέρουν έχουν τελειώσει πια…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …δεύτερο, θέλω να επαναλάβω αυτό που ειπώθηκε, ότι υπάρχει πρόβλημα προθεσμίας, δηλαδή θα πρέπει το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφιστεί, πριν από τον προϋπολογισμό του 2015. Και βέβαια δεν μπορεί να συμπέσουν την ίδια ημέρα οι δυο συνεδριάσεις, του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Άρα αφού είπαμε για τον προϋπολογισμό την Τετάρτη θα πρέπει τουλάχιστον την Δευτέρα ή την Τρίτη να έχουμε ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα. Αν νομίζετε ότι μπορεί να δοθεί μια τέτοια ημέρα συνεδριάσεων, γι’ αυτό και έγινε και μάλιστα κακώς δεν ενημερωθήκατε, έχετε δίκιο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θα μπορούμε σε αναμορφώσεις να το κάνουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό είναι ενδεικτικό. Φανή, ενδεικτικό είναι, μπορούμε να κάνουμε χίλιες τροποποιήσεις…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …τον Ιανουάριο θα κάνουμε ήδη τροποποίηση του προϋπολογισμού, οπότε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όσες τροποποιήσεις θέλετε θα κάνουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν, ο κ. Γκότσης έχει ζητήσει το λόγο….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, το τεχνικό πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας, πραγματικά είναι το όραμα της δημοτικής αρχής και του κάθε υποτίθεται τοπικού συμβουλίου. Αλλά, για να σας δώσω να καταλάβετε, σε ότι αφορά την τοπική ενότητα των Φερών, είναι κάτι που κουβαλάμε από τον πρώην Δήμο Φερών. Δηλαδή πολλά που τα βάζαμε επί δεκαετίες στο Δήμο Φερών. Όπως είναι […] δεν σημαίνει ότι, ότι δεν βάλαμε σήμερα εδώ, δεν μπορούμε να το κάνουμε τροποποίηση. Σήμερα εάν θα δείτε μέσα στο, όπως ψηφίσαμε προηγουμένως την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, υπήρχε μια, βάλαμε έκτακτο την επισκευή των Σφαγείων των Φερών εδώ πέρα για να στεγάσουμε το πυροσβεστικό κλιμάκιο. Αλλά για να είμαστε, θα πρέπει να αποφασίσουμε όμως Δήμαρχε, σε κάποια στιγμή, τι θέλουμε να κάνουμε. Όλα αυτά είναι πολλά εκατομμύρια. Θα εκτελεστούν ποτέ; Όχι βέβαια. Από εδώ θα αρχίσουμε μετά και θα αφαιρούμε κωδικούς. Ή θα πρέπει να πάμε σε μια γενναία απόφαση και να πούμε πόσα χρήματα έχουμε, αυτά θα προγραμματίσουμε. Δηλαδή κουβαλάμε κάθε χρόνο και μεταφέρουμε, και μεταφέρουμε, ένα τεχνικό πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων που στην ουσία δεν είναι δυνατό, εκ των πραγμάτων δεν εφαρμόζεται. Απλά το βάζουμε για να ευχαριστήσουμε και να χαϊδέψουμε όλων τα αυτιά στα τοπικά συμβούλια, ότι το βάλαμε και αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είναι όμως αληθές αυτό γιατί δεν υπάρχει αντιστοιχία στα οικονομικά μας.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …και είναι και θέμα προτεραιοτήτων…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μπορεί να έχουμε μια δωρεά ρε Νίκο;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …Δήμαρχε, μακάρι να έχουμε δωρεές και κάνουμε μια τροποποίηση, δεν είναι τίποτα σοβαρό. Εδώ τώρα, δεν έχουμε συμπεριλάβει, έχει η Δημοτική Ενότητα Φερών το σχολείο του Πόρου. Θα το βάλουμε την επόμενη φορά, δε χάθηκε ο κόσμος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει κ. Γκότση ευχαριστούμε. Κύριε Γερακόπουλε θέλετε να προσθέσετε κάτι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Απλώς να πώ κάτι που είπε και ο κ. Γκότσης, είναι περίπου σαν το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Σε αυτό ταυτιζόμαστε έτσι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συμπίπτει κατά 99%…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …αλλά θα έλεγα κ. Φωτιάδη, με την ευκαιρία αυτή, δεν ξέρω ποια τοπικά συμβούλια σας διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είχαν λάβει το πρόγραμμα, ελάχιστα είναι αυτά που δεν έχουν ενταχθεί. Τουλάχιστον από αυτά που βλέπω εγώ, τα έργα που έχουν ενταχθεί, εντάξει, και από την περιοχή των Φερών και από την περιοχή της Τραϊανούπολης έχουν ενταχθεί έργα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ότι είχαν πέρσι τα ξαναβάλαμε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …αν υπάρχει κάτι, εδώ είμαστε, με την αρχή της χρονιάς, θα κάνουμε την τροποποίηση και θα δρομολογήσουμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει, εντάξει, ο κ. Καρυπίδης θέλει να πει κάτι…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Θα ήθελα να κάνω 2 – 3 παρατηρήσεις και να απευθυνθώ προσωπικά στον κ. Αντιδήμαρχο. Σας ενημέρωσα και προηγουμένως κ. Αντιδήμαρχε, κ. Γκότση. Θα ήθελα στην κατάθεση του επόμενου Τεχνικού Προγράμματος να συνεργάζεστε και με τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική ενότητα.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …αυτό είναι πρόταση του καλοκαιριού….

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα θέλαμε κ. Γκότση να ‘ρθούμε στο γραφείο σας, πιθανόν να έχουμε κάποιες προτάσεις θετικές!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …δίκιο έχεις!!!

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εντάξει; Αυτό θέλουμε να το δούμε στην πράξη…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …και πάλι εάν έχεις πρόταση…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …έχουμε πολλές προτάσεις κ. Γκότση…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …ωραία, εντάξει…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …είμαστε 3 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δημοτική Ενότητα, πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ωραία, γι’ αυτό δεσμεύεστε προσωπικά!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει, ευχαριστούμε κ. Καρυπίδη.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεν τέλειωσα κ. πρόεδρε, δεν τελείωσα…..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …έχω ένα άλλο όμως θέμα εδώ, που είχε έρθει σε σας προσωπικά, όσον αφορά με την κατάθεση του Τεχνικού Προγράμματος του 2012 του κυρίου Σιδερά…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …ναι…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …διαβάζοντάς το, σας είχε κάνει κάποιες εισηγήσεις, σχετικά με την Καβησό. Από τα 20–25, συμπεριλάβατε δυο τρία πραγματάκια. Με προσωπική σας παρέμβαση […] η αγροτική οδοποιία, ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση οδικού δικτύου, συντήρηση παιδικών χαρών, γινόταν με εργολαβίες, με προσωπική σας παρέμβαση κάποια στιγμή, θεωρήσατε ότι για να κατεβάσετε τα λειτουργικά σας έξοδα να γίνεται παρέμβαση από τις τεχνικές υπηρεσίες και με τα μηχανήματα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …απ’ τα δικά μας τα μηχανήματα….

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δυστυχώς όμως δεν προχώρησε καλά κ. Γκότση το έργο. Δηλαδή, δεν θέλω να σας αναφέρω και θα σας αναφέρω σε επόμενο ΔΣ. Κατεστραμμένα όργανα στις παιδικές χαρές, ανυπαρξία περίφραξης, αποκολλημένες πλάκες, ανυπαρξία φωτισμού. Να σας αναφέρω για τις ποτίστρες, εγκατάλειψη. Έχετε να κάνετε αγροτική οδοποιία στα 3 χρόνια, κάνατε πέρυσι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε; Κάθε χρόνο κάνουμε, μη τα λέτε αυτά…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …όχι κ. Δήμαρχε, κάνετε λάθος μεγάλο, στη Δημοτική Ενότητα Φερών, ας με διαψεύσει προκαλώ τον κ. αντιδήμαρχο, ότι έγινε στα 4 χρόνια μια φορά αγροτική οδοποιία! Ξέρω τι λέω κ. Βαμβακερέ, δεν μιλάω στον αέρα!

(μιλούν όλοι μαζί και δεν είναι κατανοητό τι λέγεται)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ… θα απαντήσετε μετά, παρακαλώ….

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …και κλείνοντας, το οδικό δίκτυο σε πλήρη εγκατάλειψη…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …ποιο οδικό;

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …όλο!!!!!!! Προς όλους τους οικισμούς!!! Τώρα δεν θέλω να ανοίξω θέμα αποχέτευσης, θα το βρούμε μπροστά μας. Και εκεί πιθανόν θα πρέπει να προκαλέσουμε έκτακτο ΔΣ. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …να απαντήσουμε κ. πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κ. Γκότση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, στον πρώην Δήμο Φερών, τα προηγούμενα χρόνια δινόταν 70, 80 χιλιάδες ευρώ και κάτι παραπάνω, κάθε χρόνο για την συντήρηση των παιδικών χαρών. Η αλήθεια είναι ότι επειδή ήταν πάρα πολλές παιδικές χαρές στα τμήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε παιδική χαρά ήτανε ελάχιστα αλλά δεν είχε τότε τη δυνατότητα ο Δήμος Φερών, δεν είχε δικό του συνεργείο για να τα επισκευάσει. Με την έλευση των εργαζομένων της Θράκης το 2011 (σ.σ. εννοεί τους απολυμένους της αλλαντοβιομηχανίας ΘΡΑΚΗ ΑΕ), εμείς ζητήσαμε και επαναλειτουργήσαμε το συνεργείο επισκευών στη Δημοτική Ενότητα. Όλες οι παρεμβάσεις γινόταν από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι δυό εξαιρετικοί και κάνουν πολύ καλή δουλειά και η συντήρηση γινόταν από αυτούς. Σε ότι αφορά τώρα την αντικατάσταση των φθαρμένων παιδικών οργάνων, όπου τα όργανα δεν καλά και δεν υπήρχαν υλικά, γιατί είναι και κάποια πολύ εξειδικευμένα, τα όργανα αφαιρέθηκαν, όπως αφαιρούνται ακόμα και σήμερα, όποια χαλάνε και δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε ή να τα επισκευάσουμε, τα αφαιρούμε για την ασφάλεια των παιδιών. Να σας πω κύριοι συνάδελφοι, από όλες τις παιδικές χαρές, πρέπει να είναι 21 στην Δημοτική Ενότητα των Φερών, μόνο μια είναι στην κυριότητα του Δήμου. Όλες οι υπόλοιπες, στις υπόλοιπες δεν έχουμε καμία κυριότητα. Δηλαδή, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, επέλεγαν έναν χώρο, βάζαν 3 – 4 παιδικά όργανα και αυτό ονομαζόταν παιδική χαρά, χωρίς με τη σημερινή νομοθεσία και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμιά εξ αυτών, να μην πληροί σήμερα στη Δημοτική Ενότητα των Φερών, όπως και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε αρκετές […] τις προϋποθέσεις. Σε ότι αφορά τώρα, αυτά που λέτε κύριε συνάδελφε στην Καβησό. Ο κάθε πρόεδρος και καλά κάνει, γιατί από κάθε τοπικό διαμέρισμα υπάρχει ανάλογη εισήγηση. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να γίνουν, μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα και να γίνουν. Όλα τα ηρώα είναι πληγωμένα στη δημοτική ενότητα. Σε κάθε ηρώο χρειάζεται να πάμε να βάλουμε 2 μάρμαρα στο ένα, τρία στο άλλο. Σε κάθε παιδική χαρά θα πρέπει να πάμε να βάλουμε καινούργια όργανα. Δεν υπήρχε η δυνατότητα η οικονομική. Εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι εμείς δεν θέλαμε να βάλουμε καινούργια παιδικά όργανα που να πληρούν και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές; Υπήρξε οικονομικό πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε από τα 6 εκατομμύρια που πήγαμε με το νέο προϋπολογισμό στον Καλλικρατικό Δήμο, πέσαμε στο 1,5. Όσο δηλαδή είχε ο πρώην Δήμος Φερών. Αντιλαμβάνεστε τα μεγέθη είναι τραγικά. Ότι μπορούμε όμως και έχουμε κάνει και έκκληση και προς συνδημότες μας και εντοπίζουν, ιδιαίτερα στις παιδικές χαρές στο οποίο και στοχεύουμε και υπάρχει και μια δέσμευση του Δημάρχου, αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα με την διαδικασία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, της ιδιοκτησίας, θα γίνουν μέσα στις Φέρες σε πρώτη φάση 6 παιδικές χαρές. Αλλά κάποιες θα πάρουμε απόφαση να τις καταργήσουμε. Γιατί είναι υπερβολικές. Σε κάθε γωνία πηγαίναμε και βάζαμε παιδικά όργανα. Χωρίς να υπάρχει περίφραξη, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχειώδη της ασφάλειας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και στην Αλεξανδρούπολη θα καταργηθούν κάποιες και στην Τραϊανούπολη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλη ερώτηση παρακαλώ; Ο κ. Γουδουλάκης, ορίστε.

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): Κύριε Δήμαρχε, στην αγροτική οδοποιία έχουμε αποτύχει παταγωδώς. Η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη ολοσχερώς. Και αν την αφήσουμε ακόμη μια χρονιά να περάσει έτσι, απλώς τι κάνουμε, αφήνουμε την εργολαβία για του χρόνου και μας έρχονται όλα μαζί μετά λέμε τα χρήματα πάρα πολλά. Πρέπει να φανείτε γενναιόδωρος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Εγώ ξέρω ότι κάθε χρόνο κάνουμε αγροτική οδοποιία είτε με εργολαβία είτε με δικά μας μηχανήματα. Τώρα ότι δεν φτάνει Μάριε, δεν φτάνει, αλλά δεν φτάνουν και τα χρήματα.

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): […] αγροτική οδοποιία για το καλοκαίρι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα σας πει ο κ. Γκότσης…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Λοιπόν, σε ότι αφορά την αγροτική οδοποιία, η αλήθεια είναι ότι η έκταση που καλύπτουνε οι Φέρες είναι τεράστια. Και όχι μόνο είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αγροτική οδοποιία, είμαστε αναγκασμένοι πολλές φορές να συντηρούμε και το ανάχωμα που σκάμε αυτές τις ημέρες. Που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, όπως κάνουμε και στον πόρο. Μόνο τα αναχώματα, για να σας δώσω να καταλάβετε, περιμετρικά του ΔΕΛΤΑ είναι 40 χιλιόμετρα, είναι 20 χιλιόμετρα ο εθνικός βραχίονας και άλλα τόσα είναι ο ανατολικός βραχίονας. Επί προσθέτως να σας πω ότι το 2010 που είχαμε την κατάργηση του κάμπου των Φερών, καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής οδοποιίας. Και η Περιφέρεια ουδέποτε μα ουδέποτε έδωσε τα χρήματα για να αποκατασταθεί, ιδιαίτερα οι κεντρικοί δρόμοι, όπως είναι από το φυλάκιο Εγνατία, ένας ιδιαίτερα κεντρικός δρόμος. Είμαστε αναγκασμένοι δηλαδή να συντηρούμε, και σκεφτείτε, από την Γεμιστή έχουμε αναχώματα που ξεκινούν παρέβρια και φτάνουν μέχρι κάτω στη θάλασσα. Στις Φέρες υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά και πρέπει να το δεχτείτε κύριοι συνάδελφοι όσοι δεν έχετε την καταγωγή σας από εκεί. Πραγματικά στα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια, εκτελέστηκε μια εργολαβία του Δήμου για την αγροτική οδοποιία η οποία επέφερε άριστο αποτέλεσμα από εκεί που πέρασε, κατά κοινή ομολογία των πάντων, αλλά το προηγούμενο διάστημα δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Και μηχανήματα του Δήμου της Αλεξανδρούπολης ήρθαν και συνέδραμαν και φορτηγά και κάναμε αρκετές παρεμβάσεις. Όπως επίσης και με τις δικές μας, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέταμε, τουλάχιστον σε καίρια ζητήματα. Είχαμε και μια σημαντική βοήθεια, η αλήθεια είναι, από τον στρατό. Τώρα έχουμε μια έτοιμη εργολαβία, θα μπορούσαμε να την έχουμε από το Νοέμβριο την εργολαβία της αγροτικής οδοποιίας. Είναι άκαιρη, να το κάνουμε τώρα. Γι’ αυτό επιλέξαμε, χειμώνας είναι, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να πάει ο κόσμος στα χωράφια από δω και πέρα, να την ανοίξουμε την άνοιξη που θα αρχίσουν ξανά ο κόσμος να πηγαίνει στα χωράφια. Εάν το κάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε, την άνοιξη δεν θα έχουμε πάλι δρόμους. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά κύριοι συνάδελφοι, ότι η μάχη με την αγροτική οδοποιία είναι άνιση. Σήμερα μπορεί να κάνουμε το καλύτερο δρόμο, να περάσει μια νεροποντή από πάνω να την καταστρέψει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί η κοινωνική πολιτική είναι καλή; Παντού είναι άνισος αγώνας βρε παιδιά!!! Πείτε μου σας παρακαλώ, προσδιορισμένα, να δώσω περισσότερα χρήματα στην αγροτική οδοποιία, πείτε μου από να κόψω όμως; Πείτε μου από πού να κόψω; Από την κοινωνική πολιτική; Από πού να κόψω; Από τα εργάκια τα οποία είναι απαραίτητα να συμβαίνουν και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε; Πείτε μου από πού να κόψω; Αν μου πείτε κόψε από εκεί και βάλε στην αγροτική οδοποιία θα γίνει κάτι περισσότερο, να το δούμε, μαζί! Αλλά να λέμε έτσι πάσχει η αγροτική οδοποιία, όλα πάσχουν στην Ελλάδα. Όλα πάσχουν! Και όλοι πάσχουμε και όλοι υποφέρουμε. Μην κοιτάζουμε λοιπόν ότι κάτι δεν έγινε ολοκληρωμένα. Φυσικά και δεν, η Αισύμη ξέρετε τι οδοποιία έχει; Δέκα φορές παραπάνω απ’ ότι λειτουργούμε. Δεν μπορούμε να την καλύψουμε, τι να κάνουμε! Οι Φέρες επίσης. Τεράστια αγροτική οδοποιία. Έχουμε τη δυνατότητα; Εάν μου φέρετε δυνατότητα να αφαιρέσω από ένα κονδύλιο, από ένα κωδικό, από μια άλλη διεύθυνση και να πάω εκεί, πολύ ευχαρίστως. Να κόψω από την καθαριότητα; Να κόψω από το πράσινο; Πείτε μου από πού; Είναι όλα συρρικνωμένα!!! Είναι όλα στο ελάχιστο!!! Στο ελάχιστο θα είναι και η αγροτική οδοποιία, δεν γίνεται διαφορετικά.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …Δήμαρχε, μια παρατήρηση μόνο. Όταν πρόκειται να εγκαινιάσουμε έργα, γίνονται έργα, καθόμαστε και γίνονται έργα. Όταν κάνουμε όμως μια παρατήρηση, τα συγκεκριμένα να μην τα αναφέρω, έχουμε πρόβλημα οικονομικό. Ε, δεν είναι λίγο οξύμωρο το σχήμα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα σας πω…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δηλαδή όταν κάνουμε έργα, βγαίνουμε, διατυμπανίζουμε, βγαίνουμε στα κανάλια, στις τηλεοράσεις, δώσαμε χρήματα, δώσαμε την ψυχή μας. Εντάξει κάποια στιγμή όμως…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα σας πω, καταρχήν κάνουμε έργα και δεν τα εγκαινιάζουμε. Έχετε δει να εγκαινιάζω καμιά παιδική χαρά στην Αλεξανδρούπολη; Επτά κάναμε!!! Αλλά ξέρετε τι έργα είναι αυτά; Είναι έργα από χρηματοδοτήσεις. Δεν είναι έργα από τα κονδύλια τα δικά μας. Από τα δημοτικά τέλη μας που παίρνουμε και προσπαθούμε να τα μοιράσουμε όσο γίνεται πιο δίκαια. Είναι από ΕΣΠΑ, είναι από το Jessica, είναι από άλλες χρηματοδοτήσεις, δεν είναι από αυτό. Δεν είναι από τους ΚΑΠ. Σας παρακαλώ να το αντιληφθείτε αυτό, γιατί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όταν φεύγουμε από αυτήν την αίθουσα, να ξέρουμε ότι όλοι κάναμε το καθήκον μας, όσον αφορά και εμείς αυτό που μας δώσατε ως πρόταση και εσείς ως κριτική. Για να έχουμε ένα ΔΣ το οποίο έχει μια αγαστή συμπεριφορά και λειτουργεί έτσι. Όχι έτσι!!!!! Και είναι κρίμα να λειτουργούν έτσι κάποια πράγματα. Εγώ δέχομαι […] και έχω δείξει…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ούτε εγώ…..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ότι θέλω να λειτουργήσουμε, έτσι διασταυρωμένα, να ενωθούμε. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να έχουν γίνει και λάθη. Μα δουλεύουμε συνέχεια, δουλεύουμε πολλές ώρες κάθε μέρα. Είχαμε κάνει το 2011 λάθος στην Δημοτική Ενότητα Φερών όσον αφορά με την εργολαβία ή μη. Το διορθώσαμε κ. Γκότση; Για την αγροτική οδοποιία τότε που η εργολαβία λειτουργούσε μια χαρά, έτσι, και αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε επίσης εργολαβικά. Και φέρτε μας ότι αισθάνεστε ότι λειτουργεί ως αδυναμία, φέρτε το. Ακούστε όμως σας είπα, το να λέμε ότι η παιδικές χαρές σε ένα από τα 46 χωριά μας δεν έχουν περίφραξη, κατά 90% οι παιδικές χαρές σε όλη την Ελλάδα είναι παράνομες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Μια παρατήρηση ο κ. Φωτιάδης θέλει.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Επειδή έκανα διαδικαστική πρόταση για την αναβολή και δε βλέπω να προχωράει, εγώ θέλω για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξης τον τίτλο “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατατολικής Μακεδονίας & Θράκης” να διορθωθεί σε “Κατασκευή Μονάδας Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης”, όπως ήταν ο αρχικός τίτλος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Εγώ έχω δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση, σε υπουργικά συμβούλια…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …είναι ο αρχικός….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εμείς ως Δήμος ψηφίζουμε αυτό, κανένα πρόβλημα, μαζί είμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Η κυρία Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Ήθελα να πω το εξής για αυτά που κουβεντιάζονται. Εδώ φαίνεται καθαρά ότι, παλιά ο Δήμος μας ήταν δήμος Αλεξανδρούπολης, τώρα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει στην πλειοψηφία του αγροτικές περιοχές. Είναι μια αγροτική περιοχή. Λέτε ότι οι δρόμοι δεν έχουμε τα οικονομικά για να τους φτιάξουμε, αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται, εδώ ο Έβρος κάθε χρόνο παρουσιάζει το ίδιο βιολί, σηκώνουμε κάνα δυο χώματα και τα παίρνει. Το ζήτημα είναι αυτό που λέτε, ότι οι χρηματοδοτήσεις πηγαίνουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για τα αγροτικά δεκάρα δεν δίνουμε. Θέλω να σου πω σε συγκεκριμένα έργα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μην λες παλιές, μην μου λες δεκάρα δεν δίνουμε. Δίνουμε όσα πρέπει να δώσουμε…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …δεν μιλάω για σας, μιλάω για την Ευρωπαϊκή Ένωση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αααααααα….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …μιλάει για το ΕΣΠΑ….

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …τα έργα τα αγροτικά και τα αντιπλημμυρικά δεν δίνουμε τίποτα….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, χωρίς διάλογο, παρακαλώ…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …και γιατί δεν διεκδικούμε και από την Περιφέρεια…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …μα δεν είχαμε αρμοδιότητα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να μην κάνουμε διάλογο παρακαλώ….

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αυτά τα έργα είναι βασικά για την περιοχή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, ναι κ. Θυμιανίδη.

Θυμιανίδης Κωνσταντίνος (Δήμος & Δημότες): Δυο προτάσεις στον αντιδήμαρχο, δεν έχει μέσα το πρόγραμμα κατασκευή ή επέκταση πεζοδρομίων, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Έχει ένα κωδικό για συντήρηση και και επισκευή. Εκεί που χρειάζεται κάνουμε και επεκτάσεις, αρκεί να είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, σε δημόσιες εκτάσεις, όχι σε οικόπεδα έτσι.

Θυμιανίδης Κωνσταντίνος (Δήμος & Δημότες): Το κομμάτι Βανικίωτη μέχρι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που περπατάει το συγκεκριμένο διάστημα χιλιάδες κόσμος από εκεί και το βράδυ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεν πρέπει αυτό να το δούμε με κάποιο τρόπο να το τελειώσουμε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Το έχουμε δει πάρα πολλές φορές, έχει μία μεγάλη δυσκολία όσον αφορά το ρυμοτομικό και τους χώρους εκεί που πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις και διοικητικές αποβολές, είναι πάρα πολύ δύσκολο το θέμα, το έχουμε δει πολλές φορές αλλά έχει τη δυσκολία στην κατασκευή του. Αν προκύψει το τροποποιούμε, εύκολο είναι αυτό…

Θυμιανίδης Κωνσταντίνος (Δήμος & Δημότες): Υπάρχουν και άλλα κομμάτια ενδεικτικά ξεκίνησα από αυτό, υπάρχει στο 4ο Δημοτικό επάνω, στα σχολεία υπάρχουν πολλά. Μια δεύτερη πρόταση…

Ουζουνίδης Γιώργος (Πόλη & Πολίτες): …στο 4ο σχολείο είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες…

Θυμιανίδης κωνσταντίνος (Δήμος & Δημότες): …κάποια στιγμή δεν πρέπει όλα αυτά με κάποιον τρόπο….

Ουζουνίδης Γιώργος (Πόλη & Πολίτες): …είναι ιδιοκτησίες ιδιωτικές δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριοι, ξεφεύγουμε λίγο, παρακαλώ κύριοι…

Θυμιανίδης Κωνσταντίνος (Δήμος & Δημότες): …δεύτερη πρόταση. Παλιότερα το είχε αναφέρει και ο Δήμαρχος εδώ μέσα. Κάθε χρόνο δίνουμε χρήματα για την συντήρηση και την καθαριότητα των παραλιών. Μήπως να δούμε επιτέλους την αγορά ενός μηχανήματος για να τελειώσουμε από αυτή τη γάγγραινα; Γιατί περί γάγγραινας πρόκειται. Έχουμε τα τρακτέρ, έχουμε τα μηχανήματα, τον στόλο, νομίζω μας λείπει μόνο ένα μηχάνημα.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πόσο κάνει αυτό το μηχάνημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Προφανώς είναι κάτι που αφορά προμήθεια όμως, να το δούμε. Το έργο μπορεί να υπάρχει μέσα ως καθαρισμού, μια προμήθεια… Για να ‘ρθω λίγο στα προηγούμενα, θέλω να σας πω λίγο, ότι οι αγροτικές οδοποιίες που έχουμε προβλέψει είναι περίπου 300.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες. Που σημαίνει ότι περίπου καλύπτουν περίπου το 40% της ΣΑΤΑ. Γι’ αυτό το λόγο… Τώρα από τις εκπτώσεις άμα μείνουν κάποια χρήματα για να κάνουμε κι άλλα πράγματα, ναι. Αλλά ο συνολικός προϋπολογισμός όπως θα δείτε είναι περίπου 500.000 ευρώ, άρα έχουμε πολιτική για το 2015 για να κάνουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Γερακόπουλε, περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Ταρτανής, ο κ. Βουλγαρίδης, ο κ. Γουδουλάκης, ο κ. Δευτεραίος, η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης, Λευκό ο κ. Αμπατζής και ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

23ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση 9ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 23: «Έγκριση 9ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2014», εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος, αν υπάρχουν παρακαλώ ερωτήσεις ή διευκρινήσεις; Όχι, περνάμε σε ψήφιση, ο κ. Καρυπίδης.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Νίκο, κ. Γκότση, στη σύνδεση του παλιού σφαγείου Φερών;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …το πυροσβεστικό κλιμάκιο; Θα πρέπει για να σας ενημερώσω λίγο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Γκότσης παρακαλώ.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, πήρε εντολή η πυροσβεστική υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης από το αρχηγείο να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτό που έχουμε δεσμευτεί για την στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκατασταθεί γρήγορα η εργολαβία, να κάνει τις υποδομές που χρειάζονται μέσα στους κοιτώνες, χώρια για τους άντρες, χώρια για τις γυναίκες, επιπρόσθετες τουαλέτες και για τις γυναίκες, ξέχωρα δηλαδή από τους άντρες, και ταυτόχρονα από την στιγμή που θα μπει μέσα η εργολαβία, η πυροσβεστική υπηρεσία θα δώσει το πράσινο φως το αρχηγείο, για να διατάξει την ίδρυση της πυροσβεστικής σχολής. Και θα εκπαιδευτούν οι εθελοντές πυροσβέστες των Φερών, οι οποίοι μαζί με το μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Αλεξανδρούπολης θα στελεχώσουν το πυροσβεστικό κλιμάκιο των Φερών. Δεν θα στελεχώνεται δηλαδή μόνο με εθελοντές, θα είναι κανονική υπηρεσία της πυροσβεστικής, η οποία θα επικουρείται από τους εθελοντές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Γερακόπουλε θέλετε να προσθέσετε κάτι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Ναι να προσθέσω και συγγνώμη κύριοι συνάδελφοι, εκτάκτως στην τροποποίηση βάλαμε έναν τέταρτο κωδικό, είναι η αποκατάσταση όψεων ακάλυπτου χώρου δημαρχιακού καταστήματος, ο χώρος που είναι πίσω από εδώ θέλει 20.000, έχει αρκετές ζημιές, στο τσιμέντο, στα σίδερα κτλ. Και χρειάζεται μια παρέμβαση πολύ σοβαρή, η πρώτη εκτίμηση που κάνανε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και μηχανικοί είναι ότι χρειάζονται να γίνει έργο, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, είναι πολύ σοβαρή παρέμβαση και υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα από μπάζα από μπετό που έριχναν εκεί πέρα, 20.000 ευρώ είναι. Δεν ξέρω πόσο θα βγει ο προϋπολογισμός, θα το εντάξουμε, θα κάνουμε μελέτη και θα το συζητήσουμε…..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Βουλγαρίδη το μικρόφωνό σας. Εντάξει, προχωράμε λοιπόν; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Ο κ. Δευτεραίος, ο κ. Πεϊχαμπέρης και η κ. Τρέλλη. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

24ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση χορήγησης δεύτερης παράτασης της τμηματικής προθεσμίας ολοκλήρωσης εργασιών του έργου «Αποχέτευση & εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών » Υποέργο: « Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Φερών » κατά επτά μήνες

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 24: «Έγκριση χορήγησης δεύτερης παράτασης της τμηματικής προθεσμίας ολοκλήρωσης εργασιών του έργου «Αποχέτευση & εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών» Υποέργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Φερών» κατά επτά μήνες», εισηγητής ο κ. Κάβουρας, έχετε λάβει την σχετική εισήγηση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτές όλες τις εγκρίσεις, οι οποίες είναι τυπικές, δεν ξέρω αν έχει κανείς αντίρρηση ή αν έχει κάποια ερώτηση, ας πει σε ποιαν για να μην φάμε 2 ώρες τώρα, έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν, επίσης είναι τα θέματα 25 μέχρι 28, έχετε καμία παρατήρηση; Ο κ. Φωτιάδης παρακαλώ.

(σ.σ. τα τακτικά θέματα 25 – 28 είναι:
25. Χορήγηση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας του έργου «Κατασκευή Σχαρωτού Όμβριων στην Μάκρη»,
26. Έγκριση Παράτασης Προθεσμίας Εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση & Επισκευή Ποτιστρών Δ.Ε. Αλεξ-πολης» κατά ένα μήνα,
27. Παράταση προθεσμίας του έργου « Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Φερών » έως 18/12/14,
28. Έγκριση Παράτασης Προθεσμίας Εκτέλεσης του έργου « Επισκευή Πεζοδρομίων Δ.Ε.Αλεξ-πολης» έως 18/11/14.)

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Ερώτηση πριν τοποθετηθώ. Στο 24, παρακαλώ την υπηρεσία να με ενημερώσει ποιο είναι το ύψος του προϋπολογισμού του έργου πρώτον, δεύτερον ποιο είναι το ύψος της σύμβασης που υπεγράφη, ποια έκπτωση τελικά έχει επιτευχθεί και τέταρτο που δεν προκύπτει εάν η αιτούμενη παράταση ήταν με αίτηση της εταιρείας ή αυτεπαγγέλτως της υπηρεσίας;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχει τον φάκελο για να στα πει αυτά όλα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε κ. Δήμαρχε…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 3.805.000 ευρώ. Πρέπει όμως εδώ να επισημάνω, το έργο αυτό δεν βγήκε στη δημοπρασία με μελέτη. Ήταν μελέτη κατασκευή. Στην ουσία έχουμε έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό, έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης, τις γενικές τεχνικές προδιαγραφές του έργου, εκ του οποίου γίνεται μελέτη. Δεν είναι έργο που βγήκε και είχε έκπτωση επί μιας μελέτης. Το έργο είχε μελέτη και κατασκευή. Ο προϋπολογισμός ήταν 3.805.000 ευρώ του έργου και το ποσό….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …έτσι δημοπρατήθηκε, για 3.805.000 ευρώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, χωρίς διάλογο…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …3.805.000 κ. Φωτιάδη είναι ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμελέτης. Το έργο…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εγώ σας λέω η προκήρυξη του διαγωνισμού, ρωτάω, είμαι σαφέστατος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …60% είχε βγάλει νομίζω;

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …3.805.025….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …αφορά την αποχέτευση, εδώ δόθηκε με 4%…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε λίγο την υπηρεσία, παρακαλώ πάρα πολύ….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριε Κάβουρα…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …το έργο αυτό είναι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Δεν μιλάμε για την αποχέτευση. Η αποχέτευση που είχε έκπτωση 62% ήταν έργο, δημοπρατήθηκε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …δεν απαντάτε σε μένα όμως;

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …σε σας απαντώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι, όχι, εγώ μιλάω για το έργο εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …3.805.025 ο προϋπολογισμός και η σύμβαση του έργου ήταν 3.649.544,14, ημερομηνία υπογραφής σύμβασης 08/11/2011.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …τι ποσοστό έκπτωσης;

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …4,08%…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και το τελευταίο που ρώτησα; Αν έγινε με αίτηση της εταιρείας ή από την υπηρεσία η παράταση;

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …έγινε αίτηση. Εδώ τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή, ζητάμε μια προθεσμία, μέχρι 3 Σεπτεμβρίου, οι επόμενοι που αναφέρουμε 6 μήνες είναι δοκιμαστικής λειτουργίας, των εργασιών είναι 3 Σεπτεμβρίου. Σας ενημερώνω ότι θα ξαναζητήσουμε παράταση.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …η εταιρεία το ζήτησε ή ο Δήμος το ζήτησε;

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …η εταιρεία το ζήτησε.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …η εταιρεία, εντάξει αυτό.

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ίσως δεν θυμόμαστε, σε άλλο έργο δεν ζήτησε ο ανάδοχος και εμείς προτείναμε την παράταση…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …επειδή στην εισήγησή σας δεν το αναφέρεται, είναι εύλογο ερωτήσεων…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ναι άλλα έχει δικαίωμα και η υπηρεσία αν δει ότι δε ζητάει ο ανάδοχος να ζητήσει ενδεχομένως να δώσει παράταση. Γι’ αυτό το έργο μας συμφέρει να δοθεί παράταση και να δοθεί και άλλη, γι’ αυτό το συγκεκριμένο το έργο. Διότι έχουμε την δοκιμαστική λειτουργία του έργου και πρέπει για να λειτουργήσει το έργο αυτό να έχουμε λήμματα. Άρα πρέπει να τελειώσει το έργο της αποχέτευσης για να έχουμε λήμματα. Εάν τελειώσει το έργο αυτό νωρίτερα, πρέπει να πληρώνουμε τον ανάδοχο την συντήρηση του έργου, θα στοιχίσει περίπου το 6μηνο στη λειτουργία 60.000 ευρώ, και θα πρέπει να πληρώσουμε, είτε θα έχει λήξει η προθεσμία είτε θα κάνουμε διακοπή της εργολαβίας .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …Εντάξει, κατανοητό. Ευχαριστούμε κ. Κάβουρα…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …θέλουμε να καθυστερήσει κάποιους μήνες ο ανάδοχος. Θέλουμε να καθυστερήσει, εκείνος βιάζεται.…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει κατανοητό, ο λόγος στον κ. Καρυπίδη.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Επειδή ο Δήμαρχος μας κατηγορεί ότι κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση μόνο, εδώ έχουμε και θετικά στοιχεία και είναι καλό να συμπληρώσουμε δυο κουβέντες. Επειδή παρακολουθούμε το έργο και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, (σ.σ εννοεί της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α), είναι από τα έργα και από τους αναδόχους που τα τρέχουν πολύ καλά. Δηλαδή το έργο τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δηλαδή είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και τρέχει το έργο μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό και προτείνω να πάρει την παράταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, κ. Τζανίδη.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου όσον αφορά την υπηρεσία για το έργο το οποίο γίνεται στην συγκεκριμένη περιοχή, έχουμε ιδία αντίληψη για την ποιότητα κατασκευής. Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω την υπηρεσία, ένα θέμα πρόβλεψης. Εσείς πότε πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει η νέα σύνδεση με την αποχέτευση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ορίστε κ. Κάβουρα…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …τώρα την χειμερινή περίοδο δεν ξέρουμε πως θα πάει. Θα το ξέρετε βέβαια, έχουμε κάποια προβλήματα με το έργο της αποχέτευσης…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …άλλο έργο είναι εκείνο…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …άλλο είναι, άλλη εργολαβία, υπάγονται σε μία χρηματοδότηση που έχει δύο υποέργα. Έχουν δημοπρατηθεί με διαφορετικό σύστημα αυτά τα δύο έργα.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για το θέμα που μιλάμε, επειδή το παρακολουθούμε κ. Κάβουρα, έχει μείνει η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου…

Κάβουρας Γεώργιος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …δεν έχει πρόβλημα ο κύριος, θέλουμε να καθυστερήσει, τα λήμματα δεν θα μπορέσουμε να τα ρίξουμε. Τι να το κάνουμε ένα έργο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριοι, παρακαλώ να ζητάτε το λόγο, για να μπορούν να γράφονται στα πρακτικά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Κύριε Καρυπίδη, οι 7 μήνες έχουν να κάνουν με τους 6 μήνες των δοκιμαστικών της σύνδεσης της αποχέτευσης και πραγματικά ας δώσουμε και δημόσια συγχαρητήρια σε έναν ανάδοχο που είναι Αλεξανδρουπολίτης, ο κ. Παρασκευόπουλος και συμφωνώ απολύτως, αυτούς οι οποίοι δουλεύουν αληθινά ως ιδιώτες και προσφέρουν στην κοινωνία πρέπει να τους τιμάμε και να τους εξυψώνουμε.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …με την ευκαιρία αυτή, συγγνώμη κ. πρόεδρε, εκτός θέματος το ξέρω, να δούμε και το θέμα της αποχέτευσης κ. Δήμαρχε. Εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η κοινωνία των Φερών είναι αγανακτισμένη. Θέλω πραγματικά να το δούμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Μπορώ κ. πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Δήμαρχε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Αφού απλώσαμε σήμερα τραχανά, ας τον μαζέψουμε κιόλας. Δεν φταίει η δημοτική αρχή για το γεγονός ότι η αποχέτευση έχει φτάσει στον βαθμό αυτό να έχει σκαμμένους δρόμους οι Φέρες εδώ και μήνες. Λοιπόν, δυστυχώς και το πράγμα έχει πάει σε άλλες καλένδες, μάλλον σε άλλα διαζώματα όχι καλένδες, και φοβάμαι ότι θα απλωθεί και άλλο, ακόμα περισσότερο. Το γεγονός ότι βρίσκεται η αίτηση ανακλήσεως της ΔΕΥΑΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μαζί με άλλα 20 εντάλματα και άλλα 20 που περιμένουν στα συρτάρια της ΔΕΥΑΑ γιατί, για ένα και μοναδικό λόγο τα στέλνει η κ. επίτροπος εκεί, δηλαδή ότι δεν υπάρχει, δεν ικανοποιείται το προεδρικό διάταγμα του 1959 όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης που δεν χρησιμοποιείται από καμία ΔΕΥΑ από τις 129 και θυμήθηκε ξαφνικά η κ. επίτροπος, άμα τη πληρώσει της θέσης του επιτρόπου απ’ αυτήν, ότι έπρεπε να το εφαρμόσει η ΔΕΥΑΑ. Και της είπε ο κ. Προέδρος της ΔΕΥΑΑ, ωραία, καμία αντίρρηση, εξάλλου αυτή η ανάληψη ευθύνης δεν πιστοποιεί τίποτε άλλο παρά μόνο τη βεβαίωση ότι υπάρχουν μέσα στον κωδικό. Μα εμείς είχαμε φτάσει στο ελεγκτικό συνέδριο και με το προσυμβατικό έλεγχο. Είχαμε τελειώσει όλες τις υπηρεσίες και τα λεφτά, αυτά τα 685 χιλιάρικα, υπήρχαν στον κωδικό της ΔΕΥΑΑ, από τότε ακόμα. Και λέμε υπάρχουν εδώ είναι. Αλλά αν θέλεις να λειτουργήσεις το προεδρικό διάταγμα του 1959, μόνο στην ΔΕΥΑΑ της Αλεξανδρούπολης και προσέξτε, χωρίς να έχει υποχρέωση εκ του νόμου η ΔΕΥΑΑ της Αλεξανδρούπολης. Γιατί; Γιατί η ΔΕΥΑΑ της Αλεξανδρούπολης, που τις εξαίρεσε μια πράξη του 2013 και επανέφερε μια πράξη του ελεγκτικού συνεδρίου το 2014, όπου έλεγε δεν εξαιρούνται από τους φορείς της κυβερνήσεως οι ΔΕΥΑΑ πλην εκείνων των ΔΕΥΑΑ που έχουν κανονισμό δικό τους και οικονομικό προϋπολογισμό. Η δικιά μας η ΔΕΥΑΑ έχει και προϋπολογισμό δικό της και κανονισμό. Άρα ούτε εκεί εμπίπτει. Εξαιρείται και από αυτήν την πράξη του 2014. Και όταν της τα ανέφερα αυτά της κ. επιτρόπου, η κ. επίτροπος έκανε για αυτήν τη συμπληρωματική σύμβαση και για άλλα 20, έκανε πράξη προς το ελεγκτικό συνέδριο. Που αν δεν τρέχαμε και δεν πηγαίναμε στο ελεγκτικό συνέδριο να πούμε πως έχει η κατάσταση και τι συμβαίνει εδώ στην Αλεξανδρούπολη, δηλαδή ότι κινδυνεύει να κλείσει η ΔΕΥΑΑ, γιατί τα 18 αυτά εντάλματα, αντανακλούν σε 800.000 χιλιάδες πράγματα τα οποία έπρεπε να αγοράσει η ΔΕΥΑΑ γιατί έχουν αδειάσει οι αποθήκες της και να δουλεύει. Δεν έχουμε καπάκια, δεν έχουμε ρολόγια, δεν έχουμε σωλήνες, κινδυνεύει να κλείσει η ΔΕΥΑΑ από αυτήν την πράξη της κ. επιτρόπου, η οποία θα κριθεί όμως. Από κάπου πρέπει να κριθεί!!! Έτσι λοιπόν κάναμε όλα τα δέοντα στο ελεγκτικό συνέδριο, προκειμένου σε λίγες μέρες να εκδικαστεί η πράξη, η αίτηση ανακλήσεως, για να μπορέσουμε να ‘ρθούμε και να λειτουργήσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια, έτσι λειτούργησε το όλο σύστημα, με τους αντίστοιχους θεσμικούς, βέβαια οποιεσδήποτε παραλήψεις οποιουδήποτε θεσμικούς θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει να οδηγηθεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εντάξει;

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μια παρατήρηση μόνο Δήμαρχε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Καρυπίδη…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …συμφωνώ, αλλά αυτό το θέμα προέκυψε τώρα τελευταία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, όχι…

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …τον τελευταίο καιρό δηλαδή…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …η συμβατική σύμβαση έχει μήνες που τρελλαινόμαστε να πάρουμε τις επτά εγκρίσεις, η έβδομη από το ελεγκτικό συνέδριο, μήνες!!!! Εδώ και 2 μήνες περίπου, εξ υπαιτιότητας της επιτρόπου.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε το θέμα στο ΔΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πώς;

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θα φέρουμε το θέμα στο ΔΣ για πλήρη ενημέρωση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα φέρετε το θέμα στο… συγγνώμη λίγο Βαγγέλη (σ.σ. Απευθύνεται στον κ. Μυτιληνό, πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ που θέλησε να πάρει το λόγο), τι εννοείτε θα φέρετε το θέμα στο ΔΣ;

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …για να μας ενημερώσετε πληρέστερα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτή είναι η ενημέρωση!!!!! Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω, σας τα είπα όλα!!! Εάν θέλετε ελάτε να σας δώσω την αίτηση ανακλήσεως να τα δείτε όλα να σας δώσω και την πράξη του 2013 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του 2014 που μας εξαιρεί, δεν υποχρεούμεθα και είναι η μοναδική επίτροπος στη μοναδική ΔΕΥΑ από τις 129, αυτά είχα να σας πω. Την αλήθεια. Αυτές τις περαιτέρω λεπτομέρειες, ελάτε στο γραφείο μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Μυτιληνέ.

Μυτιληνός Ευάγγελος (Πόλη & Πολίτες – πρόεδρος ΔΕΥΑΑ): Δεν θέλω να κουράσω το σώμα, γιατί πραγματικά τα θέματα τα απλώνουμε τόσο πολύ που ενδεχομένως θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ενημερωμένοι όλοι οι σύμβουλοι για να μην κουράζονται οι υπόλοιποι. Είναι ένα θέμα αγαπητοί συνάδελφοι, που το χρεώθηκε αυτή η δημοτική παράταξη, αυτή η δημοτική αρχή και είναι όλα λάθος από την αρχή. Δεν άκουσα ούτε έναν από εσάς που είστε από τις Φέρες, να φέρετε ένα θέμα και να κατηγορήσετε την προηγούμενη δημοτική αρχή. Έρχεστε να σχολιάζετε και να ζητάτε εξηγήσεις από μια δημοτική παράταξη, η οποία 3 φορές έκανε παράσταση στον πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου, κανείς δεν έχει πάει μέχρι τώρα, έχουμε πάει τρεις φορές με τον Δήμαρχο, επέτυχαμε πάρα πολλά πράγματα και πραγματικά είναι πολύ λυπηρό σαν γεγονός, ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των Φερών, αλλά όχι εξαιτίας μας!!! Δεν μπορούμε να χρεωθούμε κάτι για οποίο δεν φταίμε. Να σχολιάσετε την προηγούμενη δημοτική αρχή κύριε συνάδελφε. Να δείτε γιατί φτάσαμε σε αυτό το έργο με τόσες ατέλειες, με ελλιπή από την αρχή τη μελέτη, ελλιπέστατο όλο το έργο, ελλιπέστατες οι χρηματοδοτήσεις, όλα ελλιπή, αρκεί να προλάβει το έργο να μπει το έργο μέσα, είχε αυτό το σκεπτικό. Όμως τώρα, πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε ένα αγώνα, να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν άκουσα ούτε σχόλια για την επίτροπο, ούτε για κανένα. Μόνοι μας παλεύουμε, έχουμε γίνει κακοί με όλη την κοινωνία, ενώ αγωνιζόμαστε πραγματικά για να τελειώσει στο έργο. Και έχουμε πετύχει πολλά. Θα βγούνε στη φόρα και θα τα δείτε ότι δικαιωθήκαμε όπου και αν πήγαμε γιατί έχουμε δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτήν τη συμπεριφορά από δημόσιους λειτουργούς επειδή κρατάνε κόκκινο στυλό!!!! Και ούτε τους φοβόμαστε, παλέψαμε με τον Δήμαρχο και πήγαμε πραγματικά μέχρι εσχάτων. Καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και μάλιστα νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό το πράγμα, γιατί το έργο θα τελειώσει και θα τελειώσει μετά από πολύ τρέξιμο και αγώνα κύριοι. Το έργο κανονικά δεν θα τελείωνε ποτέ. Ποτέ και το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το έργο. Γιατί ήταν λάθος από την αρχή, από την αρχή λάθος. Καταφέραμε μπαλώσαμε όλα τα κουτσοδούλεια που είχαν γίνει, και το φέραμε σε μια ευθεία το έργο για να τελειώσει. Το έργο θα τελειώσει, θέλουμε λίγο υπομονή και από εσάς ως συναδέλφους, να ησυχάσετε τον κόσμο, γιατί πραγματικά δίνουμε αυτόν τον αγώνα και θέλουμε να το τελειώσουμε. Το έργο θα τελειώσει κύριοι συνάδελφοι, λίγο υπομονή, είμαστε το τέλος, θα μας μείνουν 10 μέρες, 15. Η πρώτη απόφαση θα βγει από την ολομέλεια για την ανάληψη υποχρέωσης, 11/11 συνεδριάζει. 12 του μηνός με 13 θα ξέρουμε το αποτέλεσμα της απόφασης. Εάν περάσει αυτή η απόφαση για την ανάληψη υποχρέωσης, εάν υπάρχει δηλαδή υποχρέωση από τη ΔΕΥΑΑ να την κάνει αυτή, τότε όλα θα πάνε καλά. Αν όμως δεν περάσει, δεν ξέρω για ποιο λόγο, αρχίζει άλλος αγώνας πάλι. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε να δοθεί άφεση αμαρτιών, ας τις πούμε αμαρτίες, για τις μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν παρθεί, διότι ο νόμος δυστυχώς δεν μπορεί να λειτουργήσει εκ των υστέρων. Σε αυτό έχουμε ψαχθεί, είμαστε οργανωμένοι, έχει συμβεί και σε άλλα υπουργεία, που είχανε το ίδιο πρόβλημα και δεν κάναν τις αναλήψεις ευθύνης, βγήκε μια υπουργική απόφαση και λέει, ΟΚ, ότι έγινε μέχρι της 30/10 καλώς έγινε, τα περνάμε τα εντάλματα. Από δω και πέρα κάντε ανάληψη ευθύνης. Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά δεν είναι εύκολο πραγματικά. Στην Αθήνα να σας πούμε μόνο, ότι το ελεγκτικό συνέδριο για να χρεώσει τον ένα φάκελο συνάδελφε, από αυτό που έστειλε εδώ η επίτροπος, γιατί αυτό ήταν η δική μου παράκληση, μην τα στέλνετε στην Αθήνα, για να χρεωθεί ένας φάκελος μπορεί να περάσουν 3 μήνες. Και δικαιώθηκα πλήρως, ο φάκελος έφυγε από εδώ 28/8 και στην Αθήνα ακόμη, αν δεν πηγαίναμε με τον Δήμαρχο εμείς δεν θα χρεωνόταν. Ήτανε στα συρτάρια του 7ου. Έτσι λειτουργεί το σύστημα, όλοι οι επίτροποι, από όλη την Ελλάδα στέλνουνε σε ένα ελεγκτικό συνέδριο. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό. Ότι μπορούμε πρέπει να λύνεται εδώ. Πέσαμε δυστυχώς σε μια αλλαγή του επιτρόπου, που για τους δικούς της λόγους, δεν μας πέρασε κανένα ένταλμα. Ταλαιπωρούμαστε αυτή τη στιγμή, χωρίς λόγο και όπως βλέπετε, παρότι δεν υπάρχει χρηματικό ποσό, δεν πληρώθηκε ο εργολάβος, πήγαμε και κάναμε έργο. Ασφαλτοστρώσαμε κομμάτια, ενώ ο εργολάβος είναι απλήρωτος. Από την πολύ την πίεση. Τον πιέσαμε από εδώ, τον πιέσαμε από εκεί και πήγε ο άνθρωπος έριξε, όμως, τα άκρως απαραίτητα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν μπορεί να τελειώσει το έργο αν δεν πληρωθεί. Και δεν εγκριθούν τα λεφτά, ποιος θα τα πληρώσει; Ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και για να συμπληρώσω Βαγγέλη και για να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι κύριε πρόεδρε, ότι εμείς είχαμε μια υποχρέωση. Τα λάθη στο συγκεκριμένο έργο και τις αστοχίες της μελέτης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, να τα καλύψουμε με μια συμπληρωματική σύμβαση, που σημαίνει, ότι τα 700 αυτά χιλιάρικα τα βάλαμε εμείς μέσα στον κωδικό και τα μετακυλήσαμε στο έργο αυτό από τις πλάτες των δημοτών, ήταν χρήματα των δημοτών όλου του Καλλικρατικού Δήμου. Τα είχαμε τα λεφτά αυτά, τα βάλαμε στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Πριν από πολλούς μήνες. Δυστυχώς η κ. Επίτροπος, θέλησε να κάνει κακό στις Φέρες (σ.σ. εχθρό του λαού δεν την είχε χαρακτηρίσει, άλλωστε ο δήμαρχος; :-) ΕΛΕΟΣ!)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν τοποθετήσεις.

Καρυπίδης Γιάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Συγγνώμη, επειδή με προκάλεσες κ. πρόεδρε (σ.σ. εννοεί της ΔΕΥΥΑ τον κ. Μυτιληνό), δεν έχουμε προβλήματα εμείς. Ξέρουμε από την αρχή ότι το έργο είχε πάει στραβά. Δεν έχουμε πρόβλημα να το πούμε. Και όταν έκανα την παρατήρηση στον κ. Δήμαρχο, ήταν γι’ αυτό το θέμα, ότι τελευταίο κώλυμμα ήταν όσον αφορά την κυρία επίτροπο. Αλλά είπαμε ότι ξεκίνησε πριν από 3 – 4 χρόνια κ. πρόεδρε. Υπήρχαν και άλλα προβλήματα με το εργολάβο. Είχε φτάσει στο σημείο απ’ ότι γνωρίζω, γιατί είχαμε ενημέρωση επί 2 ώρες με τον κ. αντιδήμαρχο (σ.σ. εννοεί τον κ. Γκότση), είχε φτάσει στο σημείο να κηρυχθεί έκπτωτος. Ξέρουμε ότι υπήρχαν φάσεις δύσκολες σε όλη την πορεία του έργου. Το αναγνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε για την μελέτη ότι ήταν πρόχειρη, επειδή ήμουν τότε δημοτικός σύμβουλος και τα λεφτά που βάλαμε τα είχαμε βάλει επί αείμνηστου Γιώργου Δουδουλακάκη ένα ποσό. Ξέρω ότι υπήρχε πρόχειρη μελέτη, από κει και πέρα όμως γίναν λάθη από τη δημοτική αρχή, γι’ αυτό προκάλεσα και είπα ότι θα φέρουμε να το συζητήσουμε διεξοδικά. Δεν είναι του παρόντος και δεν θέλω να φάω άλλο χρόνο. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, προχωράμε, εξαντλήθηκε το θέμα. Τοποθετηθείτε κ. Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Καταρχήν θέλω να πω ότι τοποθετούμαι πάνω στο έργο: «Εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Φερών» και όχι στο δεύτερο που κουβεντιάζουμε και για το οποίο επιφυλάσσομαι όταν έρθει η συζήτηση στο θέμα να τοποθετηθώ τότε. Σήμερα δεν είναι αντικείμενο στην ημερήσια διάταξη. Αυτό το έργο το συγκεκριμένο είναι προϋπολογισμού 3.093.000 συν ΦΠΑ, όπως διαβάζω στον απολογισμό του κ. αντιδημάρχου του 2011 και όπως προκύπτει από τα λοιπά έγγραφα. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό δυο εργολάβοι, αποκλείστηκε ο ένας, η μια εταιρεία, για λόγους υποθέτω τυπικούς και έμεινε ο ένας. Η έκπτωση, όπως και η υπηρεσία διαβεβαιώνει, είναι της τάξης του 4%. Ο κ. Δήμαρχος βέβαια στον απολογισμό κ. Δήμαρχε, λάθος στοιχεία θα σας δώσανε, μιλάτε για έκπτωση 9,83%, στον απολογισμό του 2011 και τα στοιχεία δεν ταυτίζονται. Αυτό είναι δευτερεύον θέμα, είναι απολογισμός και είναι δικό σας. Εγώ επειδή είμαι θιασώτης κτλ. και συμμερίζομαι τις απόψεις του κ. Δημάρχου, λέω λοιπόν ότι η μέση έκπτωση των έργων είναι 40%, 4% ένα έργο ανατέθηκε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιο είναι τι θέμα μας σήμερα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ορίστε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …το θέμα μας ποιο είναι τώρα;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε, διευθύνεται εσείς;…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε ενίσταμαι…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …για ποιο λόγο θα καταψηφίσουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …διότι το ΔΣ συμβούλιο έχει παρεκτραπεί από 2 – 3 ανθρώπους εδώ πέρα μέσα…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ε ναι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σήμερα μιλάμε για το θέμα αυτό και παράταση 7 μηνών, εάν θέλει να πει…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …για ποιο λόγο καταψηφίζουμε κύριε Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αγαπητέ συνάδελφε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …υποκαθιστάτε το προεδρείο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί είναι βιολογικός, κύριε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …σας παρακαλώ, σας παρακαλώ…

(φωνές και διαμαρτυρίες από τον κ. Λαμπάκη και τον κ. Φωτιάδη)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είναι αποχέτευση κύριε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …σας παρακαλώ, σεβαστείτε τον συνεργάτη σας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …η αποχέτευση είχε 62% έκπτωση, ο βιολογικός επειδή είναι…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε να τελειώσω και μετά, γιατί δεν περιμένετε, θα είχα τελειώσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …Ούτως ή άλλως σε δύο λεπτά τελειώνει η τοποθέτηση του κ. Φωτιάδη και… παρακαλώ, παρακαλώ, να μην κάνουμε διάλογο…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …λοιπόν, εγώ υπερασπίζομαι την θέση τη δική σας, ενόρκως καταθέσατε ότι η μέση έκπτωση των έργων είναι 40% και έργα τα οποία δίνονται κάτω από 40%, εσείς τα λέτε, με τη δική σας συλλογιστική, ζημιώνεται…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τα λέω έτσι είναι, αλλά όχι για τον βιολογικό…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε λίγο, αφήστε με…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πάτε να δείτε, ξέρετε τι λέτε; Πάτε να δείτε πως είναι το έργο!!!!! Δεν υπάρχουν εταιρείες, κύριε. Μόνο δύο πήγαν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …σας παρακαλώ, χωρίς διάλογο για να τελειώνουμε. Κύριε Δήμαρχε, αφήστε να τελειώσει την τοποθέτησή του ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ακόμα πιο πολύ ανησυχώ με τις παρεμβάσεις κ. Δήμαρχε και ακόμα πιο πολύ ενισχύονται…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …παλιά ξινά σταφύλια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει, σας παρακαλώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …κύριε Δήμαρχε, με βάση την δική σας συλλογιστική, ο Δήμος έχει υποστεί ζημία από το συγκεκριμένο έργο, της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αλήθεια ε;

Ουζουνίδης Γιώργος (Πόλη & Πολίτες): ΕΣΠΑ είναι κύριε, ΕΣΠΑ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε το ΕΣΠΑ κύριε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Για να γραφεί αυτό… Όχι, όχι, με συγχωρείτε, εγώ είπα να διαγωνιστούν οι εταιρείες, εγώ έβγαλα τα αποτέλεσμα από τη διαγωνιστική επιτροπή;…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριοι, κύριοι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Τι είναι αυτά που λέρε; Αυτά που λέτε κύριε είναι αδικήματα, εις βάρος μου!!!! Συκοφαντίες είναι!!! Εγώ προκάλεσα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συκοφαντώ; Ποιο είναι ψευδές γεγονός;

(φωνάζουν και οι δυο δυνατά, μιλούν ο ένας πάνω στον άλλο και δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα από όσα λέγονται)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …επί προσωπικού. Ότι εγώ ζημίωσα τον Δήμο, κατά ένα εκατομμύριο!!!! ….ΕΓΩ;;;;;;;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …η σύμβαση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ; Το ότι ήρθαν μόνο δύο ανάδοχοι, εγώ φταίω;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …το ποιος φταίει είναι αρμοδιότητα άλλου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Φωτιάδη, είστε άσχετος; Το ήρθαν μόνο δυο ανάδοχοι εγώ φταίω; Εγώ φταίω; Σας ρωτάω;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αυτό που λέω εγώ είναι ότι υπογράψατε μια σύμβαση εσείς με έκπτωση 4%…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα με τρελάνετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριε Δήμαρχε, θα μιλήσετε τελευταίος ούτως ή αλλιώς…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και έρχεστε στο ΔΣ για να πείσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι λέτε κύριε, οι απαράδεκτοι μιλάν…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και παρασύρετε του συμβούλους σας να ψηφίσουνε ένα έργο με έκπτωση 4% ενώ εσείς ο ίδιος….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …για την παράταση; Για την παράταση μιλάμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι σε άλλο πλανήτη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εμείς δεν την θέλουμε την παράταση γι’ αυτό το λόγο δεν ψηφίζουμε. Γιατί σύμφωνα με την συλλογιστική του κ. Δημάρχου, την οποία συμμερίζομαι και εγώ, ότι ο Δήμος έχει ζημιωθεί με την συγκεκριμένη σύμβαση κατά ποσό του ενός εκατομμύριου ευρώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γράψτε το αυτό σας παρακαλώ, γιατί από εδώ και πέρα θα πρέπει να λογοδοτούμε όλοι.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …μην με απειλείτε!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …νομίμως κύριε, νομίμως…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν θα περνάτε έτσι απλά από εδώ και πέρα, γιατί εγώ δε θα πάθω εγκεφαλικό για εσάς εδώ πέρα…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …νομίζετε, νομίζετε, αν θέλετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ να κλείσει ο διάλογος, κύριε Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θέλετε να μαζέψω αυτά που είπατε εις βάρος μου τους τελευταίους 10 μήνες;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και εγώ θα μπορώ να μαζέψω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εγώ είμαι έντιμος πολιτικά κύριε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν κύριοι να τελειώνουμε, παρακαλω….

(σ.σ. φωνάζουν δυνατά για πολλοστή φορά και οι δυο σαν τα κοκόρια και στην αίθουσα όλοι έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα!)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …σας παρακαλώ κύριοι, ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΊΤΕ!!!! Κύριε Φωτιάδη, παρακαλώ κλείστε τα μικρόφωνα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πω πω πω πω πω!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να κλείσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κλείστε να πάμε παρακάτω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Καταρχήν είναι κρίμα, έμπειροι πολιτικοί να μην αντιλαμβάνονται το αντικείμενο το θέματος. Το αντικείμενο μας σήμερα είναι το υπ’ αριθμό 24, είναι η χορήγηση παράτασης, διότι όλα τα άλλα έχουν κριθεί πριν από πολλά χρόνια. Αν υπονοείτε ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην διαγωνιστική διαδικασία και οι 3 υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν είναι αιρετοί, πέρασαν τον έναν και τον άλλον το έκοψαν και ότι η έκπτωση που δόθηκε ήταν 4% σε ένα έργο που δεν είναι αποχέτευση, δεν σκάβουμε, έχει προμήθεια μηχανημάτων κατά 85%. Το κέρδος είναι συγκεκριμένο και δεν είναι από αυτά τα έργα που και εγώ υποστηρίζω ότι είναι περίπου της τάξεως του 40% – 60%. Η αποχέτευση έχει 62% έκπτωση. Αλλά το άλλο έργο, ο βιολογικός, επειδή είναι προμήθεια πιο πολύ, και λιγότερο κατασκευή, και δεν υπάρχουν κατασκευαστικές εταιρείες για το αντικείμενο αυτό, ήρθαν μόνο 2, σε ένα έργο τρεισήμισι εκατομμυρίων. Εγώ τους απέτρεψα; Και μάλιστα το 2011 που δεν ήξερα που να βαδίσω με την εφαρμογή του Καλλικράτη; Άρα λοιπόν, αυτό που λέει ο κ. Φωτιάδης, ότι εγώ από τις αρχές του 2011, όχι εγώ η διαγωνιστική επιτροπή των τριών υπαλλήλων και η οικονομική επιτροπή και το Δ.Σ. έτσι; Και μάλιστα ομόφωνα αν δεν κάνω λάθος, ομόφωνα. Κατεγράφη λοιπόν κ. Φωτιάδη στα πρακτικά, ότι εγώ ζημίωσα με το έργο αυτό το Δήμο Αλεξανδρούπολης, μη με διακόπτετε!!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ε, όχι!!! Δεν θα υπαγορέψετε το τι είπα εγώ!!!! Είναι καταγεγραμμένο!!!

(σ.σ. τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, φωνάζουν και οι δυο για να δούμε ποιος έχει πιο δυνατή φωνή, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις τίποτα!!!!!)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριοι, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …καταλογίζεις σε μένα ευθύνη, ζημιά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης για 1 εκατομμύριο και κάτι, είναι δυστυχώς ακόμα ένα ποινικό αδίκημα.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εντάξει!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τώρα εάν ο κ. Φωτιάδης κ. Πρόεδρε δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το θέμα μας, του καταλογίζω τότε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και αν δεν έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι το θέμα μας είναι η παράταση και μόνο, ε άφες αυτοίς!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …σας παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη, κύριε Φωτιάδη, δεν κάνουμε διάλογο. Ολοκληρώστε κ. Δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εάν λοιπόν δεν αντιλαμβάνεστε το αντικείμενο του θέματος, μετά από τόσα χρόνια πολιτικής και μάλιστα στην κεντρική σκηνή, λυπάμαι πάρα πολύ. Ομολογήστε το αν είναι όμως αυτό για να τελειώνουμε. Αν δεν είναι όμως αυτό, τότε έχετε κάνε ποινικό αδίκημα ευθέως και είναι λυπηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, προχωράμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Βουλγαρίδης, ο κ. Ταρτανής, ο κ. Γουδουλάκης…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ξέρετε τι σημαίνει αυτό, αφού δεν δίνουμε άλλη παράταση, το έργο απεντάσσεται και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πληρώσει τρεισήμισι εκατομμύρια στο ΕΣΠΑ!!!! Αυτή σημαίνει αυτή η ψήφος των κυρίων αυτών. Δυστυχώς κύριοι συνάδελφοι. Αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων των Φερών και του Δήμου ολόκληρου (σ.σ. Ωρυόμενος – πάλι εχθροί του λαού μας προέκυψαν…)

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Σφήστε; Αν δεν δώσετε κύριε πρόεδρε, παράταση αυτή τη στιγμή, το έργο απεντάσσεται, αυτό κάναν οι κύριοι. Τώρα καταλαβαίνω γιατί καταστρέψατε την Ελλάδα, γιατί δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν είμαστε στην ψηφοφορία, η οποία διεκόπη από παρέμβαση. Ξεκινάω από την αρχή. Ψήφοι κατά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Βουλγαρίδης, ο κ. Ταρτανής. Λευκές; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

29ο Τακτικό Θέμα, Ορισμός επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου «Συντήρηση Κτιρίου Πρώην Δημ. Σχολείου Αρίστηνου»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 29: «Ορισμός επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου «Συντήρηση Κτιρίου Πρώην Δημ. Σχολείου Αρίστηνου», εισηγητής ο κ. Κάβουρας, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

Επίσης το θέμα 30, 31 μέχρι το 36, εγκρίνονται ομόφωνα.

37ο Τακτικό Θέμα, Ανακοίνωση του ορισμού Επιτροπής Παραλαβής & Ελέγχου Ποιότητας Υλικών του έργου «Επισκευή Πεζοδρομίων Δ.Ε. Αλεξ/πολης»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 37: «Ανακοίνωση του ορισμού Επιτροπής Παραλαβής & Ελέγχου Ποιότητας Υλικών του έργου «Επισκευή Πεζοδρομίων Δ.Ε. Αλεξ/πολης», εισηγητής ο κ. Κάβουρας. Επίσης όπως τα παραπάνω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Και πάλι μέχρι και το 41 έχουμε πάλι εγκρίσεις κ. πρόεδρε. Έχετε να ρωτήσετε κάτι παιδιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει ερώτηση; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

42ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη συνάντηση εργασίας στη Μάλτα, στα πλαίσια του έργου «ΜΑRΕ ΝOSΤΡUΜ» του προγράμματος ENRI CBCMED

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 42: «Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη συνάντηση εργασίας στη Μάλτα, στα πλαίσια του έργου «ΜΑRΕ ΝOSΤΡUΜ» του προγράμματος ENRI CBCMED», εισηγητής ο κ. Βραχιόλογλου. Έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα πάω όμως ένα άτομο όχι τρεις, παρά του ότι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου, δεν μπορώ να στείλω 3 υπαλλήλους για 5 μέρες, πόσο είναι; Ένας και λιγότερες μέρες.

43ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση διοργάνωσης Ημερίδας Γνωριμίας του κοινού με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε το θέμα υπ’ αριθμό 43: «Έγκριση διοργάνωσης Ημερίδας Γνωριμίας του κοινού με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης», εισηγητής ο κ. Βραχιόλογλου, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Ναι ο κ. Μιχαηλίδης παρακαλώ.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Μια απλή ερώτηση στον κ. αντιδήμαρχο. Αν υπάρχει κόστος γι’ αυτό, αν θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βραχιόλογλου Στέλιος): Υπάρχει κόστος το οποίο πληρώνεται από το πρόγραμμα, εμείς δεν ανακατευόμαστε καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλη ερώτηση παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

44ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση Καταλόγου νέων εκπαιδευτών Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 44: «Έγκριση Καταλόγου νέων εκπαιδευτών Κέντρου Δια Βίου Μάθησης», εισηγητής ο κ. Βραχιόλογλου, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

45ο Τακτικό Θέμα, Καθιέρωση εξαίρεσης από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας και καθορισμός 12ωρης λειτουργίας του Τμήματος Κοιμητηρίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 45: «Καθιέρωση εξαίρεσης από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας και καθορισμός 12ωρης λειτουργίας του Τμήματος Κοιμητηρίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης», εισηγητής ο κ. Μαυρίδης, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Ο κ. Θυμιανίδης.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Προς τον κ. Παντελίδη. Το είδατε το θέμα το οικονομικό που είχε προκύψει στο συγκεκριμένο θέμα στην επιτροπή;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …τι είχε προκύψει;

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Είχαμε αποστείλει από την οικονομική επιτροπή

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ναι, γιατί έπρεπε να έρθει στο ΔΣ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γι’ αυτό ήρθε…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …εσείς δεν το είδατε στο οικονομικό…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …έτσι και αλλιώς, να σας απαντήσω, το ποσό το οποίο έχουμε υπολογίσει, θα είναι περίπου 13 με 15 χιλιάδες ευρώ, αν εφαρμοστεί, εξάλλου κάθε έτος, τον Ιανουάριο, με υπογραφή του Δημάρχου αποφασίζεται πόσες υπερωρίες θα έχουμε και πόσα χρήματα θα δαπανήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν άλλες ερωτήσεις; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

46ο Τακτικό Θέμα, Εξέταση αιτήματος του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ», για απαλλαγή από τυχόν παρατάσεις και δικαιώματα ταφής

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 46: «Εξέταση αιτήματος του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ», για απαλλαγή από τυχόν παρατάσεις και δικαιώματα ταφής», εισηγητής ο κ. Μαυρίδης, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

47ο Τακτικό Θέμα, Εξέταση αιτήματος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Παιδείας για απαλλαγή δικαιωμάτων Κοιμητηρίων άπορης δημότισσας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 47: «Εξέταση αιτήματος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Παιδείας για απαλλαγή δικαιωμάτων Κοιμητηρίων άπορης δημότισσας», εισηγητής ο κ. Μαυρίδης, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

48ο Τακτικό Θέμα, Ορισμός Μελών Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 48: «Ορισμός Μελών Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας», εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο Γερακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Γκότσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

49ο Τακτικό Θέμα, Ορισμός εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περ. Ενότητας Έβρου»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 49: «Ορισμός εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περ. Ενότητας Έβρου», εισηγητής ο κ. Δήμαρχος, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Η Έλλη Τσονίδου και αναπληρωματικός η Ελένη Ιντζεπελίδου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

50ο Τακτικό Θέμα, Ορισμός μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 50: «Ορισμός μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών», εισηγητής ο κ. Δήμαρχος. Γι’ αυτό σας έχω ενημερώσει έχει περάσει σε προηγούμενο ΔΣ. Οικειοθελώς αποχωρεί ο κ. Μιχαηλίδης, παραμένει ο κ. Δευτεραίος και ο κ. Θυμιανίδης.

Το θέμα υπ’ αριθμό 51 αποσύρεται.

52ο Τακτικό Θέμα, Εξέταση αίτησης κατασκευής ΜΝΗΜΕΙΟΥ προς τιμήν του Σ.Ε.Ο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 52: «Εξέταση αίτησης κατασκευής ΜΝΗΜΕΙΟΥ προς τιμήν του ΣΕΟ», εισηγητής ο κ. Δήμαρχος, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Προς τιμήν του Οδηγισμού ένα μνημείο που θέλουν να βάλουν στο πάρκο Ανατολικής Θράκης, εκεί είναι και τα γραφεία τους, νομίζω ότι πρέπει να τιμήσουμε τον οδηγισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): … αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Μόλις τώρα είπε ο κ. Δήμαρχος Ανατολικής Θράκης. Το έργο πριν που παραλάβαμε ήταν Ανατολικής Θράκης. Οι ταμπέλες εκεί λένε Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο αίτημα των προσκόπων λέει Ελευθέριος Βενιζέλος. Πως τελικά λέγεται αυτό το πάρκο για να ξέρουμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εγώ το ξέρω Ανατολικής Θράκης. Και θα δούμε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση, αν έχει γίνει Ελευθέριος Βενιζέλος να το επαναφέρουμε και με ποιο τρόπο, γιατί εγώ δεν το θυμάμαι, πρέπει να έγινε από άλλη δημοτική αρχή, να γίνει Ανατολικής Θράκης πάλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ψηφίζουμε. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

53ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση της υπ’αριθμ. 70/2014 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» η οποία αφορά την «6η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2014»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 53: Εδώ σας έχω πει ότι εκ παραδρομής αναφέρει ΑΠΟΚΔΑ ενώ είναι Πολυκοινωνικό. «Έγκριση της υπ’αριθμ. 70/2014 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» η οποία αφορά την «6η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2014», εισηγητής ο κ. Βαμβακερός, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης και ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

54ο Τακτικό Θέμα, Έγκριση συμμετοχής του Δήμου, ως μέλος, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 54: «Έγκριση συμμετοχής του Δήμου, ως μέλος, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης, εισηγητής ο κ. Φαλέκας, έχετε πάρει την σχετική εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Εγκρίνεται ο ομόφωνα.

Το θέμα υπ’ αριθμό 55 έως και 58:

Αφορά έγκριση μετακίνησης του Αντιδημάρχου Δημ. Ενότητας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων , κ. Φαλέκα Ιωάννη
Έγκριση Οδοιπορικών του Αντιδημάρχου Δημ. Ενότητας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων , κ. Φαλέκα Ιωάννη
Έγκριση Οδοιπορικών , Δημοτικού Συμβούλου , κ. Ζητάκη Παναγιώτη , στην Αθήνα, για Εκπροσώπηση του Δήμου στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Υγειών Πόλεων
Έγκριση Οδοιπορικών Δημάρχου.
Περνάμε σε ψήφιση. Ψήφοι κατά; Λευκές; Ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνονται κατά πλειοψηφία.

Λύεται η συνεδρίαση.