πάμε μπροστά

Τρίτη

20

Ιανουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Με δελτίο τύπου της η Οικολογική Εταιρεία “αναβάλλει” για ένα μήνα τη δημόσια έκφραση των απόψεών της για απορρίμματα και υγροποιημένο φυσικό αέριο

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Διαχείριση Απορριμμάτων, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Με δελτίο τύπου της με ημερομηνία 16/1/2015 που αναρτήθηκε σήμερα στην τοπική ιστοσελίδα Φάρος Αλεξανδρούπολης η Οικολογική Εταιρεία απαντά, κατά κάποιον τρόπο, στο δημόσιο σχόλιό μας με τίτλο “Πού είναι… «χαμένη» η Οικολογική Εταιρεία Έβρου;

Η Οικολογική Εταιρεία αιτιολογεί την “απουσία” της από το δημόσιο διάλογο για τα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και της επένδυσης υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες ως διάθεση “μη εμπλοκής σε προεκλογικές πολιτικές-κομματικές αντιπαραθέσεις”.

Η θέση αυτή είναι τουλάχιστον περίεργη αν αναλογιστεί κανείς ότι η:

  • Η ημερίδα για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων που διοργάνωσε, μεταξύ άλλων, και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 26/2/2014 (δείτε το βίντεο της ημερίδας εδώ) σε περίοδο που κανείς δε σκεφτόταν την πιθανότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών – έκτοτε δε θυμάμαι να διάβασα κάπου τα συμπεράσματα της “συντονιστικής επιτροπής” της για το θέμα
  • Η ημερίδα της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. (που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ) για το θέμα της επένδυσης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης (του υγροποιημένου φυσικού αερίου που επίκειται η υλοποίησή του στα νότια της Μάκρης Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2014, παρέστησαν ορισμένα μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, έθεσαν ερωτήσεις αλλά πάλι δεν εξέφρασαν δημόσια κάποιες σκέψεις για το θέμα.
  • Αντιθέτως, μέλη της Οικολογικής Εταιρείας (και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού) είχαν προεκλογικά, τον Απρίλη και Μάη του 2014, ασκήσει πιέσεις σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους Έβρου-Ροδόπης και περιφερειάρχες ΑΜΘ να συνυπογράψουν επιστολή κατά των χρυσωρυχείων απευθυνόμενη προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, πράττοντας ορθώς και με μεγάλη επιτυχία (καταφέρνοντας να μαζέψουν όλες τις υπογραφές των υποψηφίων περιφερειαρχών ΑΜΘ και των υποψηφίων δημάρχων Έβρου-Ροδόπης πλην αυτών των κ.κ. Τζανίδη και Κακουλίδη σε Αλεξανδρούπολη και Σάπες – δείτε την επιστολή των υποψηφίων περιφερειαρχών εδώ και την επιστολή των υποψηφίων δημάρχων Έβρου-Ροδόπης εδώ).

Εδώ να σημειώσω ότι προσωπικά πιστεύω πως και οι δύο επενδύσεις είναι από αυτές που δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στην περιοχή μας, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα μέχρι τώρα για το θέμα από ημερίδες, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αν και ειδικά η εταιρεία Gastrade ΑΕ που θα υλοποιήσει την επένδυση ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης πρέπει να μας εξηγήσει γιατί ενώ αρχικά είχε διαβεβαιώσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης της 6/2/2012 ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά “κλειστό σύστημα αεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου”, τελικά στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου αναφέρεται η χρήση κλειστού και ανοικτού συστήματος ταυτόχρονα:

Κωστής Σιφναίος (διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας GasTrade ΑΕ) – ΔΣ Αλεξανδρούπολης 6/2/2012:
“Είναι σημαντικό ότι η αεριοποίηση γίνεται με θέρμανση του υγρού που έχει θερμοκρασία -160°C και ζεσταίνεται. Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να γίνει αυτό, ο ένας είναι με χρήση θαλασσινού νερού (έχει την επίπτωση ότι κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος) ή μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου, χωρίς χρήση θαλασσινού νερού σε ένα κλειστό κύκλωμα. Εμείς προτείνουμε τη χρήση του κλειστού κυκλώματος ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς στη θερμοκρασία της περί τη μονάδα ιχθυοπανίδας και ζωής.”

Μονάδες Αεριοποίησης ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης - Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (ΑΔΑ: ΒΕ2Ψ0-ΦΥΚ)

Μονάδες Αεριοποίησης ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (2 κλειστού και 2 ανοικτού κυκλώματος) – Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (ΑΔΑ: ΒΕ2Ψ0-ΦΥΚ)

(σ.σ. προσθήκη 22/1/2015: Παρέλειψα να αναφερθώ στην… έλλειψη ανταποδοτικών και για τα δύο έργα, τομέα που πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε για το καλύτερο… Ενδεικτικά αναφέρω για την επένδυση Κοπελούζου ότι καλό θα ήταν αν είναι δυνατόν να υπάρξουν δεσμεύσεις για δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη, ενώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων την “υιοθέτηση” του Πάρκου Παρμενίωνα από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο ώστε να συντηρεί το πράσινο και τις εκεί εγκαταστάσεις).

Η Οικολογική Εταιρεία δεν τολμά να εκφράσει πιθανή θετική της άποψη για κάποια από τις δύο επενδύσεις, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε κατά άλλων επενδύσεων (χρυσωρυχεία και αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολης) ενημερώνοντας τους συνδημότες μας και συμμετέχοντας σε ημερίδες, συλλαλητήρια εκφραζόμενη δημόσια και συμμετέχοντας (με μέλη της) σε προεκλογικές πιέσεις προς υποψηφίους…

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο όμως, αφήνει το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, που συμπεριφέρεται ως κομματάρχης της ΝΔ υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον κ. Σαμαρά θέτοντας ερωτήματα για συγκεκριμένες επενδύσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτρέποντας τους συνδημότες μας να σκεφτούν τις θέσεις εργασίας που διακυβεύονται όταν θα ψηφίζουν (!!!και όχι την πολιτική των τελευταίων 2 ετών και τις επιπτώσεις σε αυτούς, τις οικογένειές τους, την οικονομία και την Ελλάδα!!!), να “ερμηνεύει” την απουσία της Ο.Ε.Ε. από το δημόσιο διάλογο ως έμμεση έκφραση σύμφωνης γνώμης σε αυτές τις δύο επενδύσεις, ειδικότερα με αυτή του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης του ομίλου Κοπελούζου.

Ελπίζω αφού ψηφίσουν την Κυριακή και μετά το κόψιμο της πίτας την Κυριακή 8/2/2015 τα μέλη της να εκφράσουν, επιτέλους, δημόσια τις απόψεις τους και για αυτές τις δύο επενδύσεις και να μην ξαναεπιτρέψουν σε κανέναν να ερμηνεύει  τις θέσεις της ή να λειτουργεί ως αυτόκλητος εκπρόσωπος τύπου τους…

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ο.Ε.Ε. και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

=====================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είχε προγραμματίσει να ασχοληθεί στη διετία 2014 -2015 με τα παρακάτω τοπικά θέματα:

  1. Προστασία ακτών – υγροτόπων-ευπαθών οικοσυστημάτων, καθώς και της δημοτικής περιουσίας (κάμπινγκ, γιορτή κρασιού ,κινηματογράφος, πλαζ, πάρκο)
  2. Διαχείριση απορριμμάτων, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση πολιτών για την ελαχιστοποίηση, αξιοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων
  3. Δικτύωση φορέων Αλεξανδρούπολης με στόχο την συνεργασία για από κοινού δραστηριότητες σε εθελοντική βάση
  4. Χωροταξία και κυκλοφοριακό (βιώσιμη πόλη) της Αλεξανδρούπολης
  5. Περιβαλλοντική επιμόρφωση μαθητών που συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  6. Εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μέχρι τον Νοέμβρη του 2014 προχωρήσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό σε όλα αυτά τα θέματα με ανοικτές εκδηλώσεις, παραστάσεις σε τοπικές αρχές, επαφές με εξειδικευμένους επιστήμονες, και συνεργασίες με περιβαλλοντικές ομάδες.

Στο δίμηνο που ακολούθησε (Δεκέμβριος 2014 και Ιανουάριος 2015) εκτιμήσαμε ότι δεν ενδείκνυται η δημόσια προβολή των απόψεων μας κυρίως στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στις σχετικές με τα παραπάνω αντικείμενα προεκλογικές πολιτικές – κομματικές αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα. Εκτιμήσαμε επίσης ότι για άλλη μια φορά έπρεπε να αποδείξει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου σε αυτή τη χρονική περίοδο ότι δεν ταυτίζεται με κανένα οικολογικό κόμμα.

Από τον επόμενο μήνα η παρουσία μας σε όλα αυτά τα θέματα και ιδιαιτέρως στην διαχείριση απορριμμάτων, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την χωροταξία – κυκλοφοριακό θα είναι εμφανέστατη.

Προσκαλούμε δε τα μέλη και τους φίλους της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου στα γραφεία της οργάνωσης μας (Εργατικά Παλαγίας) την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 11 π.μ. για την κοπή της πίτας και θα ακολουθήσει ενημέρωση και διάλογος για τα πλέον επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας.

Αλεξανδρούπολη 16-1-2015

Η Συντονιστική Γραμματεία