πάμε μπροστά

Πέμπτη

12

Φεβρουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Σήριαλ ανάπλασης παραλιακής – Μια αλήθεια και ένα ψέμα [άρθρο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Αρθρογραφία, Αρχεία, Μεγάλα θέματα δήμου, Παπανικολόπουλος Νικόλαος, Πολιτών

Νικόλαος Παπανικολόπουλος, Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.)

Άρθρο του κ. Νικόλαου Παπανικολόπουλου

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, κάτω από το Φάρο της Αλεξανδρούπολης. Αισίως ξεπεράσαμε τα είκοσι.

Βιώνω το θέμα – πρόβλημα ως δημόσιος λειτουργός αλλά και ως απλός πολίτης, από το 1993, τότε που ουσιαστικά άρχισε. Έχει καταστεί πλέον σήριαλ και ένα ακόμη επεισόδιό του γράφτηκε στις 9-2-2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με το 28ο θέμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα: «Φουρτούνες» και εντάσεις προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης κόστους 50.000 ευρώ, απαραίτητο βήμα για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε ότι η σύναψη συμφωνίας με το ΕΜΠ ήταν μονόδρομος, αφού το Εργαστήρι Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ είναι το μοναδικό που διαθέτει προσομοιωτή κυμάτων, κάτι που θα συμβάλλει στην αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών και των ιδανικών λύσεων-προτάσεων.

Σε όλα αυτά, υπάρχει μια αλήθεια και ένα ψέμα. Χωρίς καμιά προκατάληψη καταθέτω την άποψη μου.

Η Αλήθεια

Σύμφωνα με τα ισχύοντα (άρθρα 3, 12 και 14 Ν.2971/2001 και ΚΥΑ 11014/703/14-3-2003) για έργα στην παραλιακή ζώνη απαιτείται “εμπεριστατωμένη ακτομηχανική μελέτη” θεωρημένη από τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων του ΥΠΕΚΑ.

Το Ψέμα

Ακτομηχανική μελέτη ΔΕΝ κάνει μόνο το Εργαστήρι Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ αλλά και τα παρακάτω:

Προσομοιωτή κυμάτων διαθέτουν όλα τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια που αναφέρθηκαν.

Τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνταξη μιας ακτομηχανικής μελέτης, μπορεί να τα ζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, καταβάλλοντας το σχετικό κόστος.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.)