πάμε μπροστά

Παρασκευή

20

Μάρτιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 18/03/2015… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Ηχητικά, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Μεγάλα θέματα δήμου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Δημοτικό Συμβούλιο 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Δημοτικό Συμβούλιο 18/3/2015 – Παρουσίαση Α’ Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Στις 18:11 ξεκινά η συνεδρίαση του 7ου τακτικού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. δήμαρχος ξεκινά λέγοντας ότι οι μετακινήσεις του δημάρχου θέλουν στο εξής έγκριση από το ΔΣ, σύμφωνα με το νέο επίτροπο, θα τίθενται όλες σε ψηφοφορία. Ψηφίζονται ομόφωνα οι σημερινές.

Ο κ. δήμαρχος συνεχίζει αναφερόμενος στη διερεύνηση διαφόρων εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διαμετακομιστικό κέντρο στις δημοτικές εκτάσεις στον Απαλό. Αυτό είναι και το όνειρο του δήμου μας, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε στα διοικητικά τους συμβούλια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δώσει ένα αίτημα προ εβδομάδας για συζήτηση για την υποχώρηση τμήματος του τοιχίου στην παραλία της στροφής του Εγνατία.

Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι πήραν καρότα και δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας. Η διαχειριστική και ο περιφερειάρχης είναι θετικοί να συνεχιστεί το έργο και να γίνει μια επέμβαση με λιθοριπή και ενίσχυση του τοιχίου στη στροφή του Εγνατία.

Ο κ. Δευτεραίος ζητά να μη διακοπεί η πρόσβαση στην παραλία.

Ο κ. Θυμιανίδης λέει ότι λείπουν 5 εισηγήσεις. Η αναμόρφωση, η κυκλοφοριακή μελέτη, και τα θέματα 15-16-17.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι 15-17 αποσύρονται.

Δημοτικό Συμβούλιο 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

18:20

Θέμα 7 – Έγκριση Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης Α’ φάση (Εισηγ.: κ. Πορτοκαλίδης Κωνσταντίνος)

Ο κ. Θυμιανίδης ζητά ενημέρωση για ποιο λόγο δεν έλαβε έγκαιρα, έστω και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την εισήγηση. Η υπηρεσία απαντά ότι η εισήγηση εστάλη στους αρχηγούς των παρατάξεων, έπρεπε να την πάρει από τον αρχηγό της παράταξής του, κ. Φωτιάδη.

Ο κ. Μαστορόπουλος εισηγείται (αντικαθιστά τον κ. Πορτοκαλίδη που απουσιάζει για προσωπικούς λόγους). Το έργο ανατέθηκε το 2013…

Δημοτικό Συμβούλιο 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η κ. Σωτηρία Διαμαντίδου, εκπρόσωπος της σύμπραξης των γραφείων μελετών ξεκινά την εισήγησή της.

Η παράταξη Φωτιάδη (οι κ. Γουμενίδης και Θυμιανίδης) διαμαρτύρονται πάλι για την έλλειψη ενημέρωσης και τη μη παραλαβή της σημερινής εισήγησης και για τη μη πρόσκληση στη διαβούλευση προ εβδομάδων.

Ο κ. Λαμπάκης “μαλώνει” την παράταξη Δήμος και Δημότες που δεν μπόρεσε να ενημερωθεί από τον αρχηγό τους που έλαβε έγκαιρα την εισήγηση. Η ΑΝΑ.Σ.Α., η Λαϊκή Συσπείρωση, η Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης (ο κ. Ναϊτίδης), το ΤΕΕ Θράκης και το Επιμελητήριο Έβρου έστειλαν τις προτάσεις τους.

(Καυγάς Θυμιανίδη – Βαμβακερού).

18:39

Ο κ. Μιχαηλίδης της παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” λέει ότι υπάρχει η ανάγκη να ξαναγίνει η διαβούλευση σήμερα, αφού την προηγούμενη φορά δεν κλήθηκαν. Προτείνει σε όλους να ακούσουν με προσοχή τους μελετητές και οι μελετητές τις ενστάσεις των φορέων.

Η κ. Διαμαντίδου συνεχίζει λέγοντας ότι έχουμε 3 τεύχη μελέτης, 100 χάρτες και πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Περιμένει τις διακοπές και τα ερωτήματα των συμβούλων.

18:47

Η κ. Διαμαντίδου λέει ότι παραδόθηκαν τρία πολυσέλιδα τεύχη τεχνικής έκθεσης. Η περιοχή μελέτης είναι εξωαστική και είναι από το νοσοκομείο μέχρι το αεροδρόμιο, χωρίς την πόλη, η δεύτερη περιοχή είναι η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η Τρίτη είναι το κέντρο της πόλης.

Δημοτικό Συμβούλιο 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Παρουσίασε περιληπτικά τα σενάρια που εξετάστηκαν (σ.σ. αναλυτικότερα θα ενημερωθείτε από την απομαγνητοφώνηση που θα αναρτηθεί σε λίγες εβδομάδες).

Κυκλοφοριακή Μελέτη Φάση Ι - Τεχνική Έκθεση και Χάρτες για Διαβούλευση

Κυκλοφοριακή Μελέτη Φάση Ι – Τεχνική Έκθεση και Χάρτες για Διαβούλευση (κλικ στο εικονίδιο για κατέβασμα απ’ το dropbox)

Ο κ. Νικόλαος Βόσκογλου λέει ότι στα 40 χρόνια εμπειρίας του πρώτη φορά συναντά αυτό το λεπτομερέστατο τεύχος τεχνικών προδιαγραφών, υπερβολικό σε πολλά σημεία. Έγιναν λεπτομερείς μετρήσεις και συγκρίθηκαν με την κυκλοφοριακή μελέτη του 2000. Οι αυξήσεις είναι πολύ λογικές και μικρές. Έχει αλλάξει πολύ η σύνθεση της κυκλοφορίας. Το 2000 υπήρχε στο κεντρικό δίκτυο της πόλης ένα 15% φορτηγών και λεωφορείων. Αυτό έχει πέσει στο 2% λόγω της απορρόφησης αυτών των κινήσεων από την Εγνατία Οδό.

Ο κ. Βόσκογλου (αριστερά) και η κ. Διαμαντίδου (δεξιά) , στη μέση ο κ. Μαστορόπουλος από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου.

Ο κ. Βόσκογλου (αριστερά) και η κ. Διαμαντίδου (δεξιά) , στη μέση ο κ. Μαστορόπουλος από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου.

Η Λεωφόρος Δημοκρατίας την ώρα αιχμής μπορεί να εξυπηρετήσει 4.000 οχήματα την ώρα (από τα 17.000 που μετρήθηκαν τη μέρα). Αυτό το νούμερο μειώνεται από τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τις φορτοεκφορτώσεις λεωφορείων που κλείνουν την οδό λόγω παρκαρισμένων.

Έχουμε 16 σοβαρά οχήματα τα τελευταία 5 χρόνια επειδή οι πεζοί τη διασχίζουν άναρχα όπου τους κατέβει.

Το μείζον πρόβλημα της πόλης είναι η στάθμευση. Ξεκινούσαν στις 07:00 σε συγκεκριμένες διαδρομές και κατέγραφαν τις πινακίδες σταθμευμένων οχημάτων, το ίδιο κάθε ώρα μέχρι τις 22:00. Βλέπανε έτσι ποσά οχήματα παρκάρουν και πόσες ώρες. Κάθε θέση παρκαρίσματος εξυπηρετεί σχεδόν 4 οχήματα από 07:00-22:00, νούμερο πολύ μικρό. Οι επαγγελματίες που παρκάρουν από το πρωί ως το βράδυ επιβαρύνουν τη σωστή λειτουργία της εμπορικής δραστηριότητας.

Έγιναν ερωτηματολόγια και απαντήθηκαν από χρήστες των αστικών λεωφορείων, στη συνέχεια αυτά αξιολογήθηκαν. Μοιράστηκαν 2000 ερωτηματολόγια και συμπληρώθηκαν 418, ένα νούμερο μη ενθαρρυντικό.

Το 32% συμφωνεί με την πεζοδρόμηση όλης της λεωφόρου δημοκρατίας, το 62% με την πεζοδρόμηση της παραλιακής. Το 53% συμφωνεί με επέκταση ποδηλατοδρόμων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες με κατάργηση θέσεων στάθμευσης.

Πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση διότι προάγει τη μακροχρόνια και όχι τη βραχεία στάθμευση που διευκολύνει τις εμπορικές χρήσεις.

19:17

Μηδενικό σενάριο, βασικό σενάριο (δύο παραλλαγές) με παρεμβάσεις λογικές και πιθανές να γίνουν, δυναμικό σενάριο και ανατρεπτικό σενάριο (πολιτική η απόφαση εφαρμογής του, οι συγκοινωνιολόγοι μετά μελετούν τις συνέπειες των επεμβάσεων που επιλέγονται).

Η κ. Διαμαντίδου παρουσιάζει αναλυτικά τα 4 σενάρια που εξετάστηκαν με τις 2 παραλλαγές τους, 6 συνολικά.

Πρώτο Σενάριο – Μηδενικό (do nothing)

Κάνουμε μόνο όσα είναι ήδη εγκεκριμένα με μικρές παρεμβάσεις μονοδρομησεων και αμφίδρομηςεων, με την περιφερειακή που κατασκευάζεται και τη διάνοιξη της εθνικής αντίστασης.

Σενάριο ΙΙ – Βασικό Α&Β

Μικρή παρέμβαση στην παραλιακή λεωφόρο (σύμφωνα με τις μετρήσεις δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις διαμπερείς μετακινήσεις της πόλης, λειτουργεί σαν εύκολο πάρκινγκ για να κατέβει κανείς στην αγορά, είναι όμως το φιλέτο της πόλης). Σε αυτό το σενάριο, η νοτιότερη λωρίδα της παραλιακής αποδίδεται στους πεζούς και το ποδήλατο. Θετική συγκυρία οι μελέτες ανάπλασης της παραλίας που γίνονται αυτή την περίοδο στο δήμο. Προτείνονται κάποιες μονοδρομήσεις, η πεζοδρόμηση της Κύπρου και η ανάδειξη της ιστορικότερης πλατείας της πόλης που σχεδιάστηκε από το πρώτο σχέδιο των Ρώσων της πόλης. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε περιοχή αστικού τύπου εκεί με μικρά οικοδομικά τετράγωνα. Μπορεί να γίνει μια μικρή ανάπλαση της πλατείας εκεί.

Σενάριο ΙΙΙ – Δυναμικό (Α&Β)

Έχει πιο δυναμικές πολεοδομικές παρεμβάσεις. Προτείνουμε να αξιοποιηθεί ο χώρος μπροστά από το γήπεδο για πάρκινγκ και η χερσαία ζώνη με ένα τμήμα που είχε δοθεί αρχικά για πάρκινγκ το οποίο είχε νοικιάσει αρχικά ο ιδιώτης και μετά το άφησε.

Χρησιμοποιούμε τα δημόσια πάρκινγκ για να απελευθερωθούν οι δρόμοι από την παράνομη στάθμευση. Προτείνεται και η ελεγχόμενη στάθμευση αλλά και πάλι δεν μας καλύπτει. Έχουμε πολλά αυτοκίνητα κατοίκων, κάτι που είναι ευτύχημα (έχουμε μια ζωντανή περιοχή που ακόμα και το βράδυ έχει πεζούς και κατοίκους το κέντρο της πόλης). Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κατοίκους ούτε να τους διώξουμε από το κέντρο της πόλης.

Οι μελετητές προτείνουν τη χρήση woonerf σε δρόμους της πόλης. Τα Woonerf είναι μια άλλη πρόταση δρόμου, με συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων κατά σειρά προτεραιότητας. Εκμεταλλευόμαστε όλο το πλάτος του δρόμου από ρυμοτομική σε ρυμοτομική γραμμή με νησίδες πρασίνου, καθιστικών ποδηλατόδρομο και αυτοκίνητο. Είναι “ζωντανός δρόμος”. Στους δρόμους αυτούς προβλέπονται και ορισμένες θέσεις στάθμευσης.

Ο δρόμος που κατοικεί ο Σάββας Δευτεραίος προτείνεται να γίνει Woonerf και αναρωτιέται αν θα μπορεί να παρκάρει :-) Θα προβλέπονται και κάποιες θέσεις πάρκινγκ, λέει η κ. Διαμαντίδου.

Ανασχεδιασμός κόμβου παλιού νοσοκομείου, πεζοδρόμηση τμήματος παραλιακής οδού στην Απολλωνιάδα και δημιουργία Woonerf επειδή υπάρχουν υπηρεσίες όπως τα δικαστήρια, το ταχυδρομείο, η αστυνομία στην Καραϊσκάκη. Καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί το παλιό νοσοκομείο και να μεταφερθούν εκεί κάποιες υπηρεσίες.

Εσωτερικός δακτύλιος με αμφιδρομημένη Παπαναστασίου, Θράκης και Ανδρονίκου, υποβαθμίζεται όλη η Εθνικής Αντίστασης και γίνεται ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Εναλλακτικά ως εσωτερικός δακτύλιος λειτουργεί η Εθνικής Αντιστάσεως.

Σενάριο ΙΙΙ – Ανατρεπτικό σενάριο

Η εμπειρία των δυο λευκών νυκτών τον περσινό Ιούλιο ήταν πολύ θετική και οι έμποροι σε ποσοστό 91% είδαν θετικά την πεζοδρόμηση του κέντρου, το σενάριο αυτό δίνει το κέντρο στους πεζούς με πεζοδρόμηση από Αίνου μέχρι την παραλία (πλην της Λεωφόρου Δημοκρατίας) χωρίς να απαγορεύει την πρόσβαση αυτοκινήτων μέσω Woonerf.

Στο λεπτομερή σχεδιασμό της Β’ Φάσης πιθανότατα να υπάρξουν μικροαλλαγές.

Με μια σωστή μελέτη μπροστά από το στάδιο μπορούμε να καλύψουμε μεγάλο αριθμό οχημάτων, έχουμε και το πάρκινγκ στο λιμάνι.

Ο κ. Βόσκογλου λέει ότι παλιότερα υπήρχαν αναπτυξιακοί νόμοι που υποστήριξαν πολύ τη δημιουργία πάρκινγκ, δεν υπήρξε όμως μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες. Αργότερα η διαδικασία των ΣΔΙΤ και αυτή δεν κατάφερε να προσελκύσει ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου κόστους (22-24.000 ευρώ ανά υπόγεια θέση στάθμευσης). Τελευταίο πάρκινγκ που έγινε με ΣΔΙΤ είναι αυτό της πόλης των Σερρών.

Οι μελετητές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αστική συγκοινωνία, προτείνουν μια επιδότηση για τα δρομολόγια μέσα στο κέντρο της πόλης, σήμερα το κόστος του 1,20 ανά εισητήριο είναι απαγορευτικό. Προτείνονται 4 νέες γραμμές που εξυπηρετούν την περιοχή από Άβαντος προς Νοσοκομείο, για παράδειγμα.

Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιδοτούνται οι αστικές συγκοινωνίες, πρέπει να επιδιωχθεί η επιδότησή τους σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε πολλά χρόνια διευθυντής αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. Κόστιζε 105 δραχμές ανά επιβάτη στην Αθήνα, κάποτε. Το εισιτήριο ήταν 50 δραχμές και το υπόλοιπο ποσό επιδοτούνταν ως ανταποδοτικό όφελος στους επιβάτες που διευκολύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις αστικές συγκοινωνίες.

19:56

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι η μελέτη παραδόθηκε πλήρης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές πρέπει να απομακρυνθεί η σιδηροδρομική γραμμή από το κέντρο. Οι μελέτες είναι δεκαετούς διάρκειας, πρέπει η συγκοινωνιακή μελέτη να επικαιροποιηθεί στα 5 χρόνια και σε 10 χρόνια να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Πρέπει να ολοκληρωθεί η περιφερειακή οδός, ειδικά η δυτική, να απομακρυνθούν τα δημόσια κτίρια από το κέντρο. Η υπηρεσία συμφωνεί να γίνει πεζοδρόμηση και ποδηλατόδρομος στο παραλιακό ρεύμα στη πλευρά της θάλασσας ενώ στο άλλο ρεύμα να επιτρέπεται η στάθμευση και η κυκλοφορία.

Προτείνεται η πεζοδρόμηση της Τρικούπη ανάμεσα στο Αστυνέα και στα κουρεία στην Ζαρίφειο. Η άποψη της υπηρεσίας είναι να υλοποιηθεί μία σύνθεση ανάμεσα στο Βασικό Β σενάριο και στο Δυναμικό Α σενάριο (το οποίο προτείνουν και οι μελετητές).

20:02

Ο κ. Δευτεραίος ζητά να τοποθετηθεί και το ΤΕΕ και μετά να μιλήσουν οι επικεφαλής.

20150318.195311.A.Fasi.Kykloforiakis.Meletis.Sto.DS.AXD.800px

Πολυζώης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Νομαρχιακής Έβρου του ΤΕΕ Θράκης): Εισηγείται τις απόψεις/προτάσεις του ΤΕΕ Θράκης όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα. Προτιμούν σενάρια τύπου δραστικού-ανατρεπτικού. Σκόπιμο να δημιουργηθούν 1-2 εσωτερικοί δακτύλιοι. Βέλτιστη επιλογή είναι κατά το ΤΕΕ Θράκης η Εθνικής Αντίστασης. (Στην επιλογή Παπαναστασίου-Θράκης-Ανδρονίκου έχουμε στένεμα του δρόμου μέχρι τη Γιαννούτσου)

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Έβρου του ΤΕΕ Θράκης κ. Πολυζώης Παρασκευόπουλος (αριστερά) και το μέλος της Ν.Ε. κ. Σταμάτης Αλβανός (δεξιά). Όρθιος ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ΝΕ ΤΕΕ Θράκης κ. Γιώργος Κουκουράβας

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Έβρου του ΤΕΕ Θράκης κ. Πολυζώης Παρασκευόπουλος (αριστερά) και το μέλος της Ν.Ε. κ. Σταμάτης Αλβανός (δεξιά). Όρθιος ο δημοτικός σύμβουλος και γενικός γραμματέας της ΝΕ ΤΕΕ Θράκης κ. Γιώργος Κουκουράβας (και ο γραμματέας του Δ.Σ. κ. Κυριάκος Αραμπατζής από την παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. είναι αντιπρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Θράκης)

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα ΑμεΑ. Δεν πρέπει να περιοριστεί ο σχεδιασμός της πόλης από το δυσμενές γεγονός ότι η αστυνομία παραμένει στο κέντρο. Ζητά την επέκταση του αστικού ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

Το πεζοδρόμιο δεν αποτελεί χώρο εν δυνάμει για μισθώσεις αλλά ζωτικό χώρο του πολίτη. Καλώς υπάρχουν τα καταστήματα εστίασης αλλά να επεκτείνονται τόσο όσο δε θα εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.

Για το ΚΤΕΛ το ΤΕΕ Θράκης μιλά για ένα καλό πρώτο βήμα αλλά οι σταθμοί μεταφοράς πρέπει να πηγαίνουν σε περιαστικές περιοχές. Στην Ξάνθη πριν 15 χρόνια έφυγε από το κέντρο και πήγε στις αποθήκες και σήμερα ζητούν να φύγουν ακόμα πιο έξω. Πρέπει να σχεδιαστεί κάτι πιο έξω, σε συνδυασμό με τον εξωτερικό δακτύλιο. Ο ανατολικός κλάδος της περιφερειακής οδού θα δώσει πνοή στην πόλη με τα όποια προβλήματά του.

20:19

Ο κ. Λασκαράκης παίρνει το λόγο (έχει καταθέσει και τις προτάσεις του στους μελετητές).

Ο κ. Λασκαράκης, αριστερά, και οι κ.κ. Τζανίδης ("αλλάΖΟΥΜΕ τώρα") και Γιαννόπουλος ("Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι") στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Ο κ. Λασκαράκης, αριστερά, και οι κ.κ. Τζανίδης (“αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”) και Γιαννόπουλος (“Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι”) στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 – Παρουσίαση Α’ Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η έλλειψη του ΓΠΣ είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα που δε διευκολύνει τους μελετητές. Συμφωνεί ότι οι μελετητές δεν μπορούν να δώσουν ριζοσπαστικές προτάσεις αλλά μπορούν να διευκολύνουν τους χωροτάκτης του δήμου για να διευκολυνθεί η λειτουργία της πόλης στο μέλλον. Η πόλη λόγω θέσης έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, τερματικός κόμβος διευρωπαϊκών δικτύων. Πρέπει να γίνει ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ σταθμός μεταφοράς και σύνδεση αεροδρομίου, λιμανιού, ΚΤΕΛ και τρένου με γρήγορα και εύκολα μέσα.

Συμφωνεί με τη μελέτη σε πολλά σημεία, θα αναφερθεί μόνο στις επιφυλάξεις του. Η πεζοδρόμηση πρέπει να γίνει στην αγορά για να εξυπηρετηθεί η αγορά και ο αγοραστής. Καλή η παραλία για βόλτα αλλά το χειμώνα είναι δύσκολη και δεν έχουμε αγορά εκεί.

Να υπάρξει σύνδεση του περιφερειακού με την παραλιακή οδό. Είναι υπέρ της πεζοδρόμησης του κέντρου αφού κατασκευαστούν οι περιφερειακές οδοί.

Να δούμε την μεταφορά της γραμμής του ΟΣΕ, δημιουργεί έτσι ένα δακτύλιο. Ο νυν σταθμός του ΟΣΕ μέχρι το σταθμό του ΟΣΕ έξω από την πόλη ανατολικά, μπορεί να γίνει μια νέα παραλιακή οδός.

20:24 – Τοποθέτηση του κ. Φωτιάδη (επικεφαλής της Δήμος & Δημότες)

Ευχαριστεί για τη χρήσιμη ενημέρωση της μελετητικής ομάδας. Ευχαριστεί και την υπηρεσία του δήμου.

Η παράταξη "Δήμος και Δημότες" στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η παράταξη “Δήμος και Δημότες” στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 – Παρουσίαση Α’ Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας στην πόλη δεν υπάρχει, παλιότερα με τα φορτηγά είχαμε μεγάλο πρόβλημα που η Εγνατία Οδός τα έλυσε. Τώρα έχουμε προβλήματα σε συγκεκριμένες ώρες στην έναρξη ή λήξη των σχολείων και όταν σχολούν οι στρατιωτικοί ή το καλοκαίρι Όταν επιστρέφουν οι λουόμενοι.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η κυκλοφορία των πεζών. Το απόγευμα είναι δύσκολο να κατέβεις στο κέντρο, το πρωί πάει 5 η ώρα στο γραφείο και παρκάρει όπου θέλει. Η πόλη τριπλασιάστηκε σε 30-40 χρόνια.

Το λιμάνι της πόλης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τώρα είναι το μέλλον της πόλης, το μεγαλύτερο σε έκταση λιμάνι της χώρας όμως η κίνηση του σήμερα είναι μηδενική. Μικρός δούλευε στο λιμάνι και είχε πολλή κίνηση και παρείχε πολλές ευκαιρίες εργασίας. Αν λειτουργήσει έστω και σε μια μικρή έκταση θα είναι δύσκολη η έξοδος στην Εγνατία Οδό. Να μην τολμήσουμε να αλλάξουμε οποιαδήποτε χάραξη της περιφερειακής οδού, δεν θα προλάβουμε στα όρια της ζωής μας να δούμε να υλοποιείται το έργο. Έτσι λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Να αλλαχθεί ο τρόπος εκτέλεσης ώστε να υπάρχουν και μια-δυο επιπλέον συνδέσεις με κομμάτια του ιστού της πόλης. Είναι κρίμα να μη λειτουργήσει το λιμάνι που δαπανήθηκαν πολλά χρήματα.

Παρακαλεί να ληφθεί υπόψη η εισήγηση του κ. Λασκαράκη γιατί έχει ασχοληθεί χρόνια με το θέμα.

20:34 – Τοποθέτηση του κ. Δευτεραίου (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης)

Ο κ. Δευτεραίος ευχαριστεί και αυτός για την ενημέρωση των μελετητών και του κ. Μαστορόπουλου που την εξήγησε πολλές ώρες ένα βράδυ στο παλιό δημαρχείο. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για θέματα τόσο σημαντικά όπως η διαβούλευση για αυτό το θέμα, η επισήμανση γίνεται καλοπροαίρετα.

Η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 – Παρουσίαση Α’ Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η μικρή μας (ή μεγάλη) πόλη δεν έχει αλλάξει πολύ από πλευράς κυκλοφορίας τα τελευταία 15 χρόνια. Άρα να τα αφήσουμε όπως έχει. Ικανοποιητική και η μέση ταχύτητα ώρας αιχμής στα 30 χλμ/ώρα. Διατυπώνει το παράπονο ότι στις διαβάσεις δε σταματάει κανείς συνδημότης μας για να περάσει πεζός, αντίθετα επιταχύνουν.

Από έρευνα του σε άλλους δήμους βλέπει ότι στο τέλος προτείνονται από τους μελετητές ήπιες αλλαγές που καταλήγουν στην ανταποδοτικότητα. Η Βασιλέως Αλεξάνδρου (παραλιακή οδός) χρησιμοποιείται για παράνομη στάθμευση, ας αποφασίσουμε ως ΔΣ να αστυνομευτεί.

Το πεζοδρόμιο έχει καταληφθεί από μοτοποδήλατα, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα και τώρα μεγαλώνουμε τα πεζοδρόμια. Διαφωνεί, πρέπει να μπει τάξη στο πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Το ΚΤΕΛ είναι θετικό που φεύγει από το κέντρο, η Λαϊκή Συσπείρωση όμως πιστεύει ότι θα έπρεπε να πάει στα βόρεια της πόλης, όχι εκεί που πάει στα ανατολικά.

Πολλές διαχρονικές προτάσεις και σχόλια της παράταξης του υιοθετούνται από τη μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους και τα προβλήματα συγκεκριμένων κόμβων, αν και δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι οι προτάσεις τους προκύπτουν με τη λογική που έχει ο χρήστης του οδικού δικτύου.

Η επιδότηση της αστικής συγκοινωνίας από πρόστιμα και ελεγχόμενη στάθμευση είναι άλλο ένα κόστος για το δημότη. Η σύντομη στάθμευση πιστεύει ότι πρέπει να είναι δωρεάν για τους δημότες, έχει γίνει στη Ιταλία, στην Αυστρία, στη Σουηδία, μπορεί να γίνει και εδώ.

Θετικά τα περιφερειακά πάρκινγκ και η πύκνωση των αστικών συγκοινωνιών. Διαφωνεί με την ανταποδοτικότητα. Για αυτό θα καταψηφίσουν.

20:49 – Τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη (επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη)

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι κατέθεσε τις προτάσεις του στον προβλεπόμενο χρόνο ως τις 28/2/2015 (σ.σ. καρφί για την εκπρόθεσμη υποβολή των προτάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης – για την ανυπαρξία κατάθεσης προτάσεων των παρατάξεων Δήμος και Δημότες, αλλάΖΟΥΜΕ τώρα και ΝΕΟΙ Άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το 22,05% των δημοτών, ούτε κουβέντα).

Η παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη" στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 - Παρουσίαση Α' Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Η παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/3/2015 – Παρουσίαση Α’ Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης από την κ. Διαμαντίδου και τον κ. Βόσκογλου

Οι τρεις άξονες που θα σχολιάσει είναι οι γενικές παρατηρήσεις επί της μελέτης, η επιστημονική πλευρά και η πολιτική διάσταση.

Ως προς τις γενικές παρατηρήσεις αναφέρει ότι το ερωτηματολόγιο έγινε με τρόπο που δε μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα. Η σύνδεση με το νοσοκομείο είναι πολύ σημαντική και πρέπει να τονιστεί.

Στην επιστημονική διάσταση καλύπτεται από τις θέσεις του ΤΕΕ Θράκης και των μελετητών.

Στην πολιτική διάσταση, θεωρεί αυτονόητη τη δημιουργία χωρών στάθμευσης και την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Επιμένει και στη δημιουργία του τραμ, σε πόλεις όπως τα Γιάννενα, η Πάτρα, ο Βόλος συζητούν για να ωριμάσει αυτό σαν ιδέα. Περιοχές από τις οποίες περνάει το τραμ δημιουργούν και τις ανάλογες αστικές αναπλάσεις.

Ο παραλιακός άξονας από το Μύλο Μασούρα μέχρι τη στροφή του Εγνατία είναι το κεφάλαιο της πόλης. Επιμένει ότι στο σκοπό του εμπορίου και των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής.

Χωροταξικά το ΚΤΕΛ δεν ενοχλεί την παράταξή του εκεί που πάει, η θέση εκεί στα ανατολικά δεν θα είναι μόνιμη, πρέπει να γίνει μόνιμη εγκατάσταση σε χώρο ιδιοκτησίας του ΚΤΕΛ και όχι σε μισθωμένο από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Για την παραλιακή ζώνη επιμένει να γίνει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με συμμετοχή μεγάλων γραφείων που εξειδικεύονται στην αρχιτεκτονική τοπίου που με κάθε τρόπο θα πρέπει να αφαιρέσει τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας αλλά φυλακίζουν την πόλη από τη θάλασσα.

Η παραλιακή οδός δεν είναι μόνο χώρος στάθμευσης αλλά και βόλτας με αυτοκίνητο των κατοίκων ακόμα και τις μέρες με ισχυρούς νοτιάδες και κύματα.

Η απομάκρυνση της σιδηροδρομικής γραμμής είχε εξαγγελθεί από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ. Είναι ακόμα στα σκαριά, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί αυτή η χρηματοδότηση, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούνε για 2 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν προς την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

21:00 – Τοποθέτηση του κ. Τζανίδη (επικεφαλής της αλλάΖΟΥΜΕ τώρα)

Ο κ. Τζανίδης της παράταξης αλλάΖΟΥΜΕ τώρα, δίνει συγχαρητήρια στους μελετητές. Παρακαλεί να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ με τις οποίες συμφωνεί απόλυτα.

Τον “θρηνεί” το γεγονός (σ.σ.!!!) ότι η βοήθεια μέσω της δημιουργίας της Εγνατίας οδού εξανεμίστηκε πολύ σύντομα. Δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν πολύωρες σταθμεύσεις στο κέντρο της πόλης, εκεί κατοικεί το 30% των κατοίκων της πόλης. Προτείνει να μείνει το κέντρο στους κατοίκους και να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι στάθμευσης περιφερειακά για τους επισκέπτες και τους καταναλωτές. Να προχωρήσει η συνεργασία δήμου-αστικών συγκοινωνιών για τη διευκόλυνση της συγκοινωνίας των Φερών και των άλλων οικισμών γύρω από την πόλη. Οι υπάλληλοι και οι πολίτες προσπαθούν να μεταφερθεί η αστυνομία εκτός κέντρου της πόλης, δυστυχώς εδώ και 15 χρόνια δεν υπάρχουν αποτελέσματα, δεν μπορεί να καταλάβει τι εμπόδιο υπάρχει και δεν γίνεται αυτή η μετακίνηση. Να μεταφερθεί επίσης το ταχυδρομείο και τα δικαστήρια. Το πρωί κλείνει η παραλιακή οδός λόγω των πελατών του ταχυδρομείου. Δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν προβλέψει χώρους στάθμευσης όπως το δημαρχείο, να σκεφτούμε τη μετακίνηση υπηρεσιών του δήμου εκτός κέντρου που δεν υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή δραστηριότητα. Μπορεί να μεταφερθεί και ο τερματικός σταθμός του ΟΣΕ ανατολικότερα.

Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς δεν εξετάστηκε από τους μελετητές, κατά τον κ. Τζανίδη, δεν ακούσαμε που μπορεί να χωροθετηθεί και να λειτουργήσει. Το ίδιο και οι αθλητικές διοργανώσεις σε εγκαταστάσεις δεν έχουν πρόβλεψη χωρών στάθμευσης.

21:07

Ο κ. Φαλέκας ζητά να χωροθετηθούν 2-3 σημεία φόρτισης για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Το μονοπώλιο των αστικών σταματά, πιο μικρά οχήματα είτε από ιδιωτικές εταιρείες είτε από το δήμο θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις συγκοινωνίες στο δήμο. Να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για θαλάσσιο δρομολόγιο από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στη Μάκρη.

Ο κ. Παντελίδης λέει ότι μελέτη έχει καθορίσει τον αριθμό θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης στις 1.130. Δίνουμε τα δύο τελευταία χρόνια 1.500 άδειες στάθμευσης με ανεξήγητο τρόπο.

Ο κ. Βόσκογλου λέει ότι στις 04:00-05:00 το πρωί έγινε καταγραφή ελεύθερων θέσεων στην πόλη. Στην Ίωνος Δραγούμη δεν είχαμε διαθέσιμες θέσεις. Στη Μαζαράκη οι ελεύθερες θέσεις ήταν περισσότερες. Στην επόμενη φάση πρέπει να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση ώστε να διασφαλίζεται ο κάτοικος και ο επισκέπτης να έχει καλύτερες πιθανότητες να παρκάρει.

Ο κ. Γκοτσίδης λέει ότι σε πόλεις του εξωτερικού οι θέσεις είναι διαγραμμισμένες και αριθμημένες ώστε να μην παρκάρει ο καθένας όπως θέλει.

Νίκησε το κόκκινο ως επιλογή μαντηλιού στο πέτο. Αριστερά ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αγγλιάς και δεξιά οι κ.κ. Ζητάκης και Γκοτσίδης

Νίκησε το κόκκινο ως επιλογή μαντηλιού στο πέτο. Αριστερά ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αγγλιάς και δεξιά οι κ.κ. Ζητάκης και Γκοτσίδης

21:14

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο καθένας δημιουργεί μια πόλη δίκη του, ανάλογα ακόμα και με τις ιδεολογικές του πολιτικές θέσεις. Πετύχαμε μελετητές που διακρίνονται για την επιστημοσύνη τους, με καταγωγή και οι δυο ο ένας (η κ. Διαμαντίδου) από την Αλεξανδρούπολη και ο άλλος (ο κ. Βόσκογλου) από το βόρειο Έβρο. Η συνεργασία μέχρι τώρα ήταν άψογη, ευχαριστεί και τους διαμεσολαβητές και “συνιδρυτές” της πρώτης φάσης τους κ.κ. Μαστορόπουλο και Πορτοκαλίδη.

Έχουμε μια ωραία πόλη με πολλές δυνατότητες και προβλήματα που μπορούν εύκολα η δύσκολα να λυθούν. Η επιλογή να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία είναι τραγική, είχε μπει μια τάξη.

Έχει στο μυαλό μια πόλη δικιά του. Στο Εγνατία σκέφτεται με το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) να κατεδαφίσουμε τους τοίχους του γηπέδου του Φώτης Κοσμάς (σ.σ. υπήρχε σαν πρόταση στο πρόγραμμα της παράταξής του του 2006, αν δεν κάνω λάθος).

Του άρεσε το γεγονός ότι στη μελέτη του ΤΕΕ προχωρούν σε σχεδιασμό παρά τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν από εμπόδια (ύπαρξη δημοσίων κτιρίων στο κέντρο της πόλης) που δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν. Στο Φώτης Κοσμάς διατηρούμε τον αγωνιστικό χώρο, τα κουλουάρ, τις κερκίδες μέχρι το τέλος του γηπέδου και γύρω γύρω θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και περιπατητικοί διάδρομοι.

Από τη στροφή του γηπέδου φτιάχνουμε πάρκινγκ 300 θέσεων εκεί με σωστή διαμόρφωση. Μέχρι τον Άγιο Εύπλου προχωρά η ανάπλαση, ημιπεζοδρομούμε ή πεζοδρομούμε την παραλιακή οδό. Στις αποθήκες του ΟΣΕ ξεκινά σε λίγο η ανάπλαση των πρώτων αποθηκών, με ένταξη στο ΣΕΣ προχωρούν οι ανακαινίσεις και των υπόλοιπες τριών.

Το όνειρο του είναι και η ανακατασκευή της ιχθυαγοράς με την στοά της όπως ήταν παλιά μέσω ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) τα οποία χωρίς λόγο κατεδάφισε η διοίκηση Αλεξανδρή το 2010.

Προχωρούν οι πεζοδρομήσεις του κέντρου ανάμεσα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη δεύτερη φάση θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις και της πρώτης φάσης (σ.σ. δημιουργική ασάφεια και εδώ, τιμή στον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη) ώστε μέσα από τη σύνθεση να κάνουμε το καλύτερο για την πόλη.

Διπλή κατεύθυνση στην Παπαναστασίου, η Δυτική Χερσαία ζώνη να έρθει στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Προτιμά το ρηξικέλευθο έκτο σχέδιο (το ανατρεπτικό σενάριο).

Ζητά να έχει τη δυνατότητα να πεζοδρομήσει ένα τμήμα της παραλιακής και ένα τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας με μετατροπή της Βενιζέλου σε διπλής κατεύθυνσης.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση (σ.σ. Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαμε τι ακριβώς ψήφισαν, περιμένουμε την ανάρτηση στο Διαύγεια για να διαβάσουμε το σκεπτικό… Είπαμε, δημιουργική ασάφεια :-) )

21:34

Ο κ. Παντελίδης λέει ότι στην αναμόρφωση ενισχύθηκε στις 100.000 για αθλητικούς συλλόγους και στις 80.000 για πολιτιστικά.

Αιτήσεις

 • Αθλητικά
  • Σύλλογος Φοίνικας Βόλεϊ αιτείται 2.000 ευρώ, προτείνονται 2.500
  • ΑΟ Μάκρης 1.000
  • ΑΟ Αγνάντιας 1.000
  • Θύελλα Φερών 2.500
  • Σκάκι Φερών 1.600
  • Αθλητικός Σύλλογος Φάρος (πινγκ πονγκ) 900 (5ος σε πανελλαδική κατάταξη από επίσημες καταστάσεις)
  • Μεταφορά Μαθητών 1.000 ευρώ (δεν άκουσα ποιος αθλητικός σύλλογος αιτείται)
 • Πολιτιστικά
  • Σύλλογος Καππαδοκών 15.000 ευρώ για ψηφιοποίηση του μουσείου.
  • Σύλλογος Αισύμης (νεοσύστατος 500 ευρώ θα τους παραχωρηθεί το δημοτικό σχολείο Αισύμης – σε αδράνεια λέει ο πρόεδρος της Αισύμης, διαμαρτύρεται για την αδικία – ο κ. Δήμαρχος υπόσχεται ότι αν παρουσιάσουν έργο θα χρηματοδοτηθούν)
  • Σύλλογος Νίψας 2.000
  • Σύλλογος Τριγώνου Αλεξανδρούπολης 500 και παραχώρηση χρήσης στα εργατικά Παλαγίας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Σοφία Φερών 2.000
  • Ρωσικό Σπίτι 2.400 (συνδετικός κρίκος με Σοσνόβι Μπορ και Ρωσική Πρεσβεία)
  • Σύλλογος Πετρωτιωτών 500

Ψηφίζονται ομόφωνα

21:49

Θέμα 2 – Έγκριση 3ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού του Δήμου οικ. Έτους 2015 (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι με μισή καρδιά ψήφισαν 2 τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Κάθε φορά που σκέφτεται οποιοσδήποτε διοικητικός μια αλλαγή, τροποποιούμε τον προϋπολογισμό. Αυτό δείχνει ότι δεν έγινε με σοβαρότητα η κατάρτιση του, από τα 135.000.000 ευρώ έμειναν απείραχτα τα 45.000.000 ευρώ, τα υπόλοιπα αφαιρέθηκαν. Στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε υλοποίηση του 10-15% του αρχικού προϋπολογισμού. Αναφέρει ενδεικτικά ότι αφαιρέσαμε 100.000 ευρώ εισπράξεις από μισθώματα ακινήτων μόνο και μόνο για να έχουμε ισοσκελισμένο ισολογισμό. Στις δαπάνες αφαιρέθηκαν 200.000 ευρώ αγροτικής οδοποιίας των Φερών και 100.000 στην Τραϊανούπολη. Μείωση 60.000 ευρώ ασφαλτοστρώσεις στις Φέρες και 60.000 ευρώ στην Τραϊανούπολη. Μεταφέρουν χρήματα από τον ένα κωδικό στον άλλο χωρίς συγκεκριμένη δικαιολογία. Δε θα ψηφίσει ούτε αυτή ούτε μεταγενέστερες τροποποιήσεις εφόσον έρχονται έτσι. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια τροποποίηση προϋπολογισμού.

Ο κ. Αγγλιάς σημειώνει ότι κάθε αναμόρφωση είναι απαραίτητη, σημειώνει ότι ο κ. Φωτιάδης λείπει πολλά χρόνια από τα δημοτικά και δεν ξέρει τι τραβάνε οι δήμοι.

Ο κ. Παντελίδης απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά εκ των πραγμάτων ο δήμος. Αλλάζουν οι χρηματοδοτήσεις, ο νόμος το κάνει αν υπερβαίνεις κάποια ποσοστά. Στο σύνολο των εσόδων τροποποιούμε 16.000 ευρώ και μειώνουμε τις δαπάνες κατά 25.000 ευρώ. Η αναμόρφωση μας είναι στα 67 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2014. Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι ξεκινάει η αγροτική οδοποιία στις Φέρες 85.000 ευρώ και το αποτέλεσμα της είναι μικρό σε επίπεδο ποσότητας και δαπάνης. Μπορούμε με δικά μας μέσα να κάνουμε εμείς την αγροτική οδοποιία για να εξοικονομήσουμε πόρους από τη ΣΑΤΑ που είναι ήδη περιορισμένη. Αγοράζουμε το υλικό της αγροτικής οδοποιίας και φέτος θα γίνει πειραματικά με δικά μας μηχανήματα και προσωπικό. Ξεκινάμε και τη διαδικασία αδειοδότησης του δανειοθαλάμου της Πυλαίας. Στο παρελθόν είχαμε 500.000 δαπάνες αγροτικής οδοποιίας και το 40% το έπαιρναν οι εργολάβοι ως εργολαβικό όφελος. Καταργήσαμε τους κωδικούς και οι 500.000 ευρώ έγιναν 100.000 ευρώ εξοικονομώντας πόρους για άλλα έργα. Η αγροτική οδοποιία δημοπρατήθηκε πέρσι και ξεκινάει τώρα στις Φέρες.

Ο κ. Καρυπίδης και η ΑΝΑ.Σ.Α. θα καταψηφίσουν γιατί αφαιρέθηκαν ποσά από την αγροτική οδοποιία και ασφαλτοστρώσεις Φερών.

Ο κ. Γουδουλάκης ονειρεύεται την αγροτική οδοποιία των Φερών. Έπρεπε να γίνει το 2014 και μεταφέρθηκε το 2015 για να παρουσιαστεί ως έργο του 2015. Έχουμε χιλιόμετρα προβλημάτων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Γκότσης λέει ότι η διαδικασία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 και δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες με τα καιρικά φαινόμενα. Θα ξεφύγουμε από τη μελέτη γιατί όταν έγινε δεν είχαμε υπόψη αυτά τα προβλήματα με τον καιρό. Και τα χρήματα να υπήρχαν στον κωδικό κανείς μελετητής δε θα μπορούσε να κάνει μελέτη επί αγνώστων στοιχείων.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι η εποχή των παχιών αγελάδων έχει περάσει, έχουμε σωστή διαχείριση για να έχουμε και απόθεμα.

(Έντονος καυγάς Γουδουλάκη – Λαμπάκη)

Καταψηφίζει όλη η αντιπολίτευση πλην του κ. Γιαννόπουλου και του κ. Τζανίδη που υπερψηφίζουν.

22:10

Θέμα 3 – Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Συνάντηση δήμου με αρχές από Τουρκία για διασυνοριακή συνεργασία 2.500 εύρω για συνάντηση εδώ στην Αλεξανδρούπολη (στην εισήγηση αναγράφεται το ποσό των 1.000 ευρώ που διορθώνεται στα 2.500).

Ομόφωνα

Θέμα 4 – Έγκριση Δαπανών Γραφείου Εθελοντισμού (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

300 ευρώ το γραφείο εθελοντισμού (δεν αναφέρθηκε για τι ακριβώς δαπάνες)

Ομόφωνα

Θέμα 5 – Έγκριση Δαπανών Εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου 2015 (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ομόφωνα

Θέμα 6 – Έγκριση Τροποποίησης της 57/2015 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία αφορά την «Αποδοχή ρύθμισης οφειλών σε δόσεις για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, άρθρου 50 του Ν.4257/2014» (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ομόφωνα

Θέμα 8 – Έγκριση 3ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης 60 δημοτικών κτιρίων σε όλο τον Καλλικρατικό δήμο 45.000 ευρώ (από τα 120 που έχει ο δήμος συνολικά). Μόλις βρεθεί χρηματοδότηση θα γίνει διαγωνισμός. Μετά με αυτό το έγγραφο θα μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Λευκά η Λαϊκή Συσπείρωση.

22:15

Θέμα 9 – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση Δημαρχιακού κτιρίου Φερών» (Εισηγ: κ.Κάβουρας Γεώργιος)

27.000 ευρώ με πρόχειρο ή ανοικτό διαγωνισμό

Ομόφωνα.

Θέμα 10: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Αλεξ-πολης Δήμου Αλεξ-πολης. (Εισηγ: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Θέμα 11: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επισκευή ποτιστρών Δ.Ε. Αλεξ-πολης & Φερών» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Θέμα 12: Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Φερών» (Εισηγ: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Θέμα 13: Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής & ελέγχου ποιότητας υλικών για το έργο «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Φερών» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Θέμα 14: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οικισμού Απαλού» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Ο κ. Φωτιάδης ρωτά για το θέμα 13 ποια είναι η έκπτωση για αγροτική οδοποιία Αλεξανδρούπολης και Φερών.

Ο κ. Γερακόπουλος απαντά (και ο κ. Φωτιάδης συμφωνεί) 69% στην Αλεξανδρούπολη και 7% στις Φέρες.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά αν έγιναν διαγωνισμοί και διαύγεια, ναι λέει ο κ. Γερακόπουλος.

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι δεν απειλούμε για τίποτε αλλά “δεν τελειώσαμε”.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι είναι έντιμος και ακολουθεί τις διαδικασίες.

Ο κ. Γκότσης ρωτά τον κ. Φωτιάδη αν ισχυρίζεται ότι μεθοδεύτηκε ο διαγωνισμός στις Φέρες, αν έχει τέτοια στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα.

Το θέμα 13 το καταψηφίζει η παράταξη Φωτιάδη.

22:20

Θέμα 15 – Ανάκληση μέρους της 115/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία αφορά «Παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων στην υπό συγχώνευση νέα ανώνυμη εταιρεία» (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Ο κ. Φαλέκας λέει ότι δυο ξύλινα ανακαλούνται και τα παίρνει πίσω ο δήμος από την ανώνυμη τουριστική εταιρεία.

Ομόφωνα.

Θέμα 16 – Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Τ.Ι.Ε.Δ.Α (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Θέμα 17 – Συντήρηση σκιάστρων στο χώρο του κάμπινγκ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος) Αποσύρονται

Θέμα 18 – Έγκριση Δαπάνης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ για το σταθμό ΣΗΘΥΑ στο Νέο Κολυμβητήριο του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ.: κ. Φαλέκας Ιωάννης)

Ο κ. Φαλέκας εισηγείται, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει γιατί διαφωνεί με τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας έτσι.

Θέμα 19 – Εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Τ.Π. & ∆ανείων όπως διαμορφώθηκαν µε την υπ. αριθµ. 3505/12-12-2013 (Εισηγ.: κ. Φαλέκας Ιωάννης)

Ο κ. Φαλέκας λέει ότι έχει βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης Jessica για φωτιστικά led, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που θα αγοράσει ο δήμος. Ζητά να εγκριθεί και αυτή η επιλογή και στη συνέχεια θα επανέλθει με τις δύο προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για να επιλεγεί ποια χρηματοδότηση συμφέρει το δήμο να προχωρήσει.

Καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση λόγω διαφωνίας με την ανταποδοτικότητα και το δάνειο του Jessica.

Θέμα 20 – Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 78/2015 ΑΔΣ , η οποία αφορά «Έγκριση Δαπανών Φιλοξενίας μελών του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στα πλαίσια διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου» (Εισηγ.: κ. Φαλέκας Ιωάννης)

Δαπάνη 150 ευρώ

Ομόφωνα

Θέμα 21 – Έγκριση της 25/2015 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» , η οποία αφορά τη « 2η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού Οικ. έτους 2015» (Εισηγ.: κ. Βαμβακερός Αντώνιος)

Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέμα 22 – Αντικατάσταση αναπληρωματικού μέλους του Δ.Σ της ΔΕΥΑΑ (Εισηγ.: κ. Μυτιληνός Ευάγγελος)

Αντικατάσταση του αναπληρωματικού μέλους κ. Μεσιτίδου Κωνσταντίνας με την Παχίδου Αναστασία.

Ομόφωνα

Θέμα 23 – Αντικατάσταση Προέδρου Επιτροπής Βεβαίωση –Καλής Εκτέλεσης των Υπηρεσιών Μεταφορών-μισθώσεων.(Εισηγ.: κ. Πρόεδρος Δ.Σ.)

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι αντικαθίσταται λόγω φόρτου εργασίας ο κ. Φαλέκας από τον κ. Κουκουράβα

Ομόφωνα

Θέμα 24 – Αντικατάσταση Προέδρου Επιτροπής Παραλαβής Ανταλλακτικών –Εργασιών σε επισκευές οχημάτων (Εισηγ.: κ. Πρόεδρος Δ.Σ.)

Αντικατάσταση προέδρου από κ. Φαλέκα από τον κ. Κουκουράβα.

Ομόφωνα

Θέμα 25 – Αποδοχή Παραίτησης τακτικού και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εκλογή νέων (Εισηγ.: κ. Πρόεδρος Δ.Σ)

Παραιτείται ένα τακτικό μέλος, η κ. Τσονίδου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τρία αναπληρωματικά μέλη. Μπαίνει ο κ. Γκοτσίδης στη θέση της. Αναπληρωματικοί μπαίνουν οι κ.κ. Τερζής, Ζιώγας και Κουκουράβας στη θέση των παραιτηθέντων κ.κ. Μαυρίδη, Παντελίδη, Βραχιόλογλου.

Γίνονται δυο ψηφοφορίες στα γρήγορα λόγω του προχωρημένου της ώρας, τα αποτελέσματα θα τα διαβάσουμε στο Διαύγεια.

Η κ. Σοφία Χιτζή, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, με τον κ. Ευάγγελο Μυτιληνό, πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ και τον κ. Κώστα Χατζηαναγνώστου, πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Η κ. Σοφία Χιτζή, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, με τον κ. Ευάγγελο Μυτιληνό, πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ και τον κ. Κώστα Χατζηαναγνώστου, πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Λύεται η συνεδρίαση.

=============

ΗΧΗΤΙΚΑ

Ακούστε την κ. Σωτηρία Διαμαντίδου, εκπρόσωπο της σύμπραξης των γραφείων μελετών της Κυκλοφοριακής Μελέτης να μιλά για την Α’ Φάση και το χθεσινό Δ.Σ. στο Δημήτρη Κολιό και το Maximum FM 93,6:

Σ.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ 19-03-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud

Ακούστε το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης Δήμος & Δημότες κ. Κωνσταντίνο Θυμιανίδη να μιλά για την Α’ Φάση και το Δ.Σ. της 18/3/2015 στο Δημήτρη Κολιό και το Maximum FM 93,6:

Κ.ΘΥΜΙΑΝΙΔΗΣ 19-03-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud

Ακούστε το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης Δήμος & Δημότες κ. Ευάγγελο Γουμενίδη να μιλά για την Α’ Φάση και το Δ.Σ. της 18/3/2015 στο Δημήτρη Κολιό και το Maximum FM 93,6:

Β.ΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ 20-03-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud

Ακούστε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σάββα Δευτεραίο να μιλά για την Α’ Φάση και το Δ.Σ. της 18/3/2015 στο Δημήτρη Κολιό και το Maximum FM 93,6:

Σ.ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ 20-03-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud