πάμε μπροστά

Πέμπτη

10

Σεπτέμβριος 2015

3

ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσθένης Δούκας: Είναι συμβατή η ιδιότητα του δημοτικού υπαλλήλου και του δημοσιογράφου στα τοπικά ΜΜΕ;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α., Αρχεία, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διαφάνεια, Δούκας Δημοσθένης, Μεγάλα θέματα δήμου, ΠΕΔ-ΑΜΘ, Φωτογραφίες/Γραφικά

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Παύλο Μιχαηλίδη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη διερεύνηση του θέματος της παράλληλης άσκησης της δημοσιογραφίας από τον δημοτικό υπάλληλο (και γνωστό μυστικοσύμβουλο του δημάρχου) κ. Δημοσθένη Δούκα.

Ordo Ab Chao - Δημοσθένης Δούκας

Είναι γνωστό σε κάθε δημότη ότι ο κ. Δούκας ασκεί εδώ και χρόνια, παράλληλα με τα δημοσιουπαλληλικά του καθήκοντα, και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα της περιοχής μας.

Με αίτησή του προς την πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Νομού Έβρου με ημερομηνία 8/7/2015 και αριθμό πρωτοκόλλου 55 της 13/7/2015, ο κ. Μιχαηλίδης παρακαλεί “να ενημερωθεί σχετικά με την άσκηση ιδιωτικού έργου – παροχή εξωτερικής εργασίας από το δημοτικό υπάλληλο Δημοσθένη Δούκα και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του ως σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο αλλά και ως δημοσιογράφος με δική του εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό “ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ”.

Ειδικότερα, ζητά να ενημερωθεί:

 • Αν υπάρχει σχετικό αίτημά του για τη συγκεκριμένη δράση πέραν των υπαλληλικών του καθηκόντων προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και
 • σε καταφατική περίπτωση, την απόφαση αλλά και τις υπόλοιπες ενέργειες του Υπηρεσιακού Συμβουλίου επί του αναφερομένου αιτήματος/θέματος.
Αίτηση του κ. Παύλου Μιχαηλίδη, επικεφαλής της "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη" προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ΟΤΑ Α' Βαθμού Ν. Έβρου για τον δημοσιογράφο-δημοτικό υπάλληλο κ. Δημοσθένη Δούκα

Αίτηση του κ. Παύλου Μιχαηλίδη, επικεφαλής της “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Έβρου για τον δημοσιογράφο-δημοτικό υπάλληλο κ. Δημοσθένη Δούκα

Τα ερωτηματικά του κ. Μιχαηλίδη είναι εύλογα και του αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς κανείς επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης (ούτε δήμαρχος) δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα με το θέμα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα (δύο μήνες μετά) δεν έχει λάβει καμία έγγραφη απάντηση…

Σημειώνω ότι σύμφωνα με την από 3/3/2015 ανάρτηση στο Διαύγεια με ΑΔΑ: Ω8ΓΝΟΡ1Υ-ΘΑΠ, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Έβρου για τη διετία 2015-2016 απαρτίζεται από τους:

 • Δούλιογλου Βικτωρία, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού με Βαθμό Β’ , υπάλληλο του Δήμου Διδυμοτείχου με αναπληρώτρια τη Δοβρίδου Ελένη, του κλάδου ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, με Βαθμό Β’, υπάλληλο του Δήμου Διδυμοτείχου.
 • Κεσσούδη Σταύρο, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, με Βαθμό Β’, υπάλληλο του Δήμου Ορεστιάδας με αναπληρωτή τον Μαυρογενίδη Στυλιανό, του κλάδου ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, με Βαθμό Β’ υπάλληλο του Δήμου Ορεστιάδας.
 • Μαστορόπουλο Διονύση του κλάδου ΠΕ Χωροταξίας , Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με Γ’ Βαθμό, υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αναπληρωτή τον Μανάργια Γεώργιο ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με Βαθμό Γ’, υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης
 • Καβαζίδου Σοφία, αιρετό εκπρόσωπο, του κλάδου ΤΕ9 Βρεφονηπιοκόμων με Βαθμό Β’, υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Όταν το υπηρεσιακό συμβούλιο συνεδριάζει για θέματα προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, στη θέση των εκλεγμένων του στοιχείου 4 της παρ. 1 της παρούσης απόφασης συμμετέχει ο κάτωθι υπάλληλος ΙΔΑΧ:

 • Φιλιππίδης Κομνηνός, υπάλληλος του Ν.Π. Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλεξανδρούπολης του κλάδου ΠΕ Φυσικής Αγωγής, με βαθμό Δ’. Εκλέχθηκε ένας μόνο αιρετός εκπρόσωπος υπαλλήλων ΙΔΑΧ και ισχύει η παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 1943/1991

Δημοσιογραφική Ιδιότητα

Ο δημοτικός υπάλληλος κ. Δημοσθένης Δούκας είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών:

Δημοσθένης Δούκας, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ

Δημοσθένης Δούκας, μέλος (ενεργό;) της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) (πηγή: esiemth.gr)

Ο κ. Δούκας εμφανίζεται εδώ και χρόνια στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, είτε ως σχολιαστής, είτε ως οικοδεσπότης σε προσωπικές του τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει εβδομαδιαία εκπομπή σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό κάθε Σάββατο πρωί, φέτος δε το καλοκαίρι (μέσα στον Αύγουστο), παρουσίαζε πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή με συμπαρουσιάστρια την υπάλληλο της ΜΚΟ Ξένιος Ζευς (εμμέσως και του Πολυκοινωνικού του δήμου μας), κ. Σοφία Χύτου στο Status Radio 94,2 του Σταύρου Αποστολίδη, αξιοποιώντας (σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Παύλο Μιχαηλίδη της ΑΝΑ.Σ.Α.) ημέρες αδείας από την υπηρεσία του.

Συμμετείχε στο περιοδικό Icona ως “εκδότης” παίρνοντας παράλληλα συνεντεύξεις από συνδημότες μας (δείτε το βίντεο του πάρτυ του περιοδικού της Κυριακής 27/6/2010, στο 0:53 λεπτό η κ. Σοφία Λαμπάκη, αδελφή του δημάρχου μας, αναφέρεται στον κ. Δημοσθένη Δούκα ως “ο εκδότης μας” – το ίδιο αναγράφεται σε ανάρτηση του Οκτώβρη του 2010 από το blog AlexandroupolisOnline – δείτε και promo video του περιοδικού με τον Δημοσθένη Δούκα).

?t=42

 

Παρακολουθείστε και μία εκπομπή στη Δέλτα Τηλεόραση της 16/03/2012 με το δημοσιογράφο Δημοσθένη Δούκα που φιλοξενεί τον τότε περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη με θέμα συζήτησης τις ΕΟΖ (περισσότερες, εδώ).

Παρουσίαζει, κατά καιρούς, και κεντρικά δελτία ειδήσεων, κυρίως σε μέρες αργίας ή Σαββατοκύριακα (όπως το παρακάτω απόσπασμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης της 25/12/2011):

Δείτε και μία εμφάνιση του ως τηλεσχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης της 3/9/2012, να ωρύεται για θέματα διαφθοράς στους δήμους:

Για τις δημοσιογραφικές του ανησυχίες στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, διαβάστε τις ακόλουθες παλιότερες αναρτήσεις μας:

Δημοσιοϋπαλληλική Ιδιότητα

Παράλληλα, ο κ. Δημοσθένης Δούκας είναι και δημοτικός υπάλληλος αορίστου χρόνου, αποτέλεσε στέλεχος του ΑΠΟΚΔΑ μέχρι την πρόσφατη διάλυση του νομικού αυτού προσώπου, ενώ μετά την διάλυση είναι πλέον υπάλληλος του δήμου μας  (ΑΔΑ:Β41ΛΟΚ1Ν-000 – Ημερομηνία έκδοσης 10/07/2012 – Απόφαση Προέδρου Δ.Σ. περί μισθολογικής εξέλιξης υπαλλήλου (ΔΟΥΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ))

Μισθολογική Εξέλιξη υπαλλήλου ΑΠΟΚΔΑ κ. Δημοσθένη Δούκα (ΑΔΑ: Β41ΛΟΚ1Ν-000 - 10/7/2012 - Απόφαση προέδρου ΑΠΟΚΔΑ κ. Χρήστου Ζιώγα)

Μισθολογική Εξέλιξη υπαλλήλου ΑΠΟΚΔΑ κ. Δημοσθένη Δούκα (ΑΔΑ: Β41ΛΟΚ1Ν-000 – 10/7/2012 – Απόφαση προέδρου ΑΠΟΚΔΑ κ. Χρήστου Ζιώγα)

Το όνομα του κ. Δημοσθένη Δούκα αναφέρεται και σε χθεσινή ανάρτηση στο Διαύγεια με ΑΔΑ: 6ΟΑΝΩΨΟ-0ΨΧ που αφορά τους υπαλλήλους του ΑΠΟΚΔΑ (ΝΠΔΔ του δήμου μας που καταργήθηκε πρόσφατα) που “καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την ίδια σχέση εργασίας που είχαν”, ενώ “οι δημιουργούμενες θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα είναι προσωποπαγείς και καταργούνται μόλις κενωθούν, με οποιονδήποτε τρόπο”. Σε αυτήν την ανάρτηση, ο κ. Δημοσθένης Δούκας αναφέρεται ωςυπάλληλος ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο (ΙΔΑΧ) ειδικότητας ΠΕ Οικονομικών με βαθμό Β'”.

Ιδιότητα (μυστικο)συμβούλου του δημάρχου (και όχι μόνον)…

Ο κ. Δούκας συνοδεύει συχνά-πυκνά τον κ. δήμαρχο στις εξορμήσεις του στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της διεξαγωγής των διοικητικών συμβουλίων της ΠΕΔ/ΑΜΘ στην οποία ο κ. Λαμπάκης προεδρεύει. Άλλες φορές με αιτιολογία την “ενημέρωση” που θα παρείχε στους δημάρχους της περιφέρειας για το… Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, άλλες φορές, όπως στο τελευταίο ΔΣ και σε άλλα παλαιότερα, χωρίς καμία προφανή αιτιολογία…

Θυμίζω ότι ο κ. Δημοσθένης Δούκας συμμετείχε σε επιτροπή αιρετών και υπηρεσιακών που συνέταξαν το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και ενώ όλοι συμμετείχαν στην επιτροπή έχοντας κάποια ιδιότητα, γενικός γραμματέας, αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι διευθύνσεων, εκπρόσωποι εργαζομένων, ο κ. Δούκας αντιπροσώπευε τον… εαυτό του με τον τίτλο: “υπάλληλος ΑΠΟΚΔΑ”! (δείτε την από 13/10/2014 ανάρτηση με τίτλο: “Τάξη στο χάος (ordo ab chao) και στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου…)

Για τα παθήματα του κ. Δούκα και του γραφείου τύπου του πρώην βουλευτή ΑΝΕΛ Έβρου, κ. Μαρίνου Ουζουνίδη, όπως και για τις εξορμήσεις δημάρχου και δημοτικού υπαλλήλου (χωρίς ιδιότητα) στην ΠΕΔ, διαβάστε και τις ακόλουθες τρεις αναρτήσεις:

Η άποψη της προέδρου του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία χθες Τετάρτη 9/9/2015 με την πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου, κ. Βικτωρία Δούλιογλου, ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Δημοσθένης Δούκας υπέβαλλε αίτηση στο Υ.Σ.Δ.Υ. με ημερομηνία 5/8/2015 με τίτλο “Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικής εργασίας – χωρίς αμοιβή” η οποία όμως και του επεστράφη με το από 6/8/2015 έγγραφο, καθώς διαβιβάστηκε αναρμοδίως απευθείας, χωρίς προηγούμενη διατύπωση γνώμης (συναινετικής ή μη) της Δημοτικής Αρχής. Η πρόεδρος κ. Δούλιογλου μάλιστα ζητά από τον κ. Δούκα να καταθέσει πιθανή νέα αίτησή του απευθείας στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του (το Τμήμα Μητρώου και Διαδικασιών Προσωπικού της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών) και να διαβιβαστεί εκ νέου με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η κ. Δούλιογλου μας απέστειλε με φαξ το συγκεκριμένο έγγραφο και την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Απάντηση προέδρου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου, κ. Δούλιογλου σε αίτημα κ. Δημοσθένη Δούκα

Απάντηση προέδρου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου, κ. Δούλιογλου σε αίτημα κ. Δημοσθένη Δούκα

Η άποψη του διευθυντή και του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜΘ

Λίγο αργότερα χθες το πρωί της 9/9/2015, επικοινωνήσαμε και με τα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη και θέσαμε το θέμα του κατά πόσον δημοσιογράφος που είναι παράλληλα και δημοτικός υπάλληλος δικαιούται να ασκεί τη δημοσιογραφία (με ή χωρίς αμοιβή) με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ.

Ο διευθυντής κ. Κοτσυφός Γιάννης δήλωσε ότι δε γνωρίζει κάτι για την ιδιότητα του κ. Δημοσθένη Δούκα ως δημοτικού υπαλλήλου, κράτησε τα στοιχεία μας και θα επικοινωνήσει μαζί μας αμέσως μόλις ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ για το θέμα.

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜΘ, κ. Στρατής Μαυραγάνης, μας δήλωσε ότι δεν απαιτείται συγκεκριμένη άδεια από την ΕΣΗΕΜΘ για την άσκηση της δημοσιογραφίας, σύμφωνα όμως με το καταστατικό της Ένωσης η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου παράλληλα με αυτή του δημοσιογράφου είναι λόγος διαγραφής από αυτή. Από εκεί και πέρα χρειάζεται άδεια από τον εργοδότη του (το δήμο) για την άσκηση δεύτερου επαγγέλματος. Εφόσον λοιπόν γίνει καταγγελία στην ΕΣΗΕΜΘ ότι δεν είναι κύριο επάγγελμά του η δημοσιογραφία, αλλά ασκεί άλλο επάγγελμα στο δήμο, αυτό είναι λόγος διαγραφής του κ. Δούκα από την ΕΣΗΕΜΘ.

Διαγραφή Μέλους από την Ένωση Συντακτών - Άρθρο 9 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ (πηγή: www.esiemth.gr)

Διαγραφή Μέλους από την Ένωση Συντακτών – Άρθρο 9 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ (πηγή: www.esiemth.gr)

Πειθαρχικές ποινές για παραβάτες

Στην Εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. οικ. 45065/ΕΓΚ.51/8-8-07 με θέμα: «Άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή και συμμετοχή σε εταιρείες υπαλλήλων ΟΤΑ α΄ βαθμού», αναφέρονται τα ακόλουθα:

 • η άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή απαγορεύεται από το άρθρο 38, παρ.1 (ν.3584/2007 – ΦΕΚ Α΄143/2007)
 • στην παρ. 2 προβλέπεται η κατ΄ εξαίρεση άσκηση με αμοιβή έργου ή εργασίας, που συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του υπαλλήλου και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του, κατόπιν αποφάσεως του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, ύστερα από σύμφωνη γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία. Ακολούθως στην παρ. 3 ορίζεται ότι απαγορεύεται στον υπάλληλο η κατ΄ επάγγελμα άσκηση εμπορίας.
 • η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 απρ. 1, εδ. θ του ν. 3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων).
 • Τονίζουμε ότι στην σχετική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου πρέπει να αναφέρεται ρητά το συγκεκριμένο έργο ή εργασία.
 • Οι αρμόδιες Διευθύνσεις καθώς και τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια θα πρέπει να ερευνούν κατά περίπτωση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να μην προβαίνουν στη χορήγηση της αιτούμενης αδείας άσκησης ιδιωτικού έργου ή εργασίας, στην περίπτωση που οι αιτούντες υπάλληλοι έχουν στερηθεί την άδεια άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος μετά την κτήση της υπαλληλικής ιδιότητας, όπως προκύπτει από ειδικές απαγορευτικές διατάξεις

Ερωτήματα για τη δημοτική αρχή και την υπηρεσία

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι:

 • Θα συναινέσουν ο δήμαρχος κ. Λαμπάκης ή ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Ξανθόπουλος σε πιθανό νέο αίτημα του κ. Δούκα για να εργαστεί με ή χωρίς αμοιβή στα τοπικά ΜΜΕ (λόγω και της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου);
 • Τόσα χρόνια ο κ. Δούκας με τίνος την άδεια εμφανιζόταν στα ΜΜΕ (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) ως δημοσιογράφος, τηλεσχολιαστής και οικοδεσπότης εκπομπών;
 • Έχει δοθεί ποτέ άδεια άσκησης εργασίας με ή χωρίς αμοιβή στον κ. Δημοσθένη Δούκα και από ποιόν; Αναφέρθηκε ρητά το συγκεκριμένο αντικείμενο ή η εργασία της αδείας όπως ορίζουν οι νόμοι;
 • Έχει ελεγχθεί το πόθεν έσχες και οι φορολογικές δηλώσεις του κ. Δούκα των τελευταίων ετών για το αν υπάρχουν εισοδήματα από άσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου παράλληλα με τις μόνιμες θέσεις του στο Δήμο ή σε νομικά του πρόσωπα;
 • Τις τελευταίες ημέρες βλέπει τηλεόραση ο κ. δήμαρχος; Έχει δει την επανεμφάνιση του κ. Δημοσθένη Δούκα στο ΘράκηΝΕΤ και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων; Αν ναι, γνωρίζει κατά πόσον εργάζεται ως δημοσιογράφος με άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή την υπηρεσία του;
 • Γνωρίζει ο κ. δήμαρχος ότι με μία απλή καταγγελία ο κ. Δημοσθένης Δούκας χάνει την ιδιότητα του δημοσιογράφου/μέλους της ΕΣΗΕΜΘ καθώς σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού της τακτική έμμισθη υπηρεσία στο Δημόσιο ή σε οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή σε Δημόσια Επιχείρηση που δεν έχει σχέση με τον Τύπο ή τις Δημόσιες Σχέσεις είναι αιτία διαγραφής από την Ένωση;
 • Θεωρεί ο κ. δήμαρχος ηθικό, στενός του υπηρεσιακός συνεργάτης και υφιστάμενός του να ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, έστω και χωρίς αμοιβή, ασκώντας πιθανά κριτική στον ίδιο ή σε πολιτικούς του αντιπάλους;

3 Σχόλια

 1. mata