πάμε μπροστά

Δευτέρα

14

Σεπτέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Προμηθειών (από δημοτικούς συμβούλους και συγγενείς τους) συνέχεια… Χαρακτηρισμούς εισέπραξε η κ. Τρέλλη από το δήμαρχο για την αντίδρασή της σε νέα ανάθεση προμήθειας στην κόρη της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Διαύγεια, Διαφάνεια, Επιτροπές, Καταγγελίες, Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.), Παρατάξεις, Πόλη και Πολίτες, Πρόχειροι Διαγωνισμοί, Συνεντεύξεις, Τρέλλη Φανή

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον εδώ και μήνες (από το Φεβρουάριο του 2015) το σήριαλ του πρόχειρου διαγωνισμού της προμήθειας 10 φωτοαντιγραφικών από το δήμο μας. Μετά από την διεξαγωγή δύο πρόχειρων διαγωνισμών, την ματαίωση του πρώτου διαγωνισμού λόγω χαμηλού ποσοστού έκπτωσης του μειοδότη, την επαναπροκήρυξη με αλλαγμένες τεχνικές προδιαγραφές, η Οικονομική Επιτροπή της Τετάρτης 2/9/2015 με πρόταση του δημάρχου κατοκυρώνει ως μειοδότρια την κ. Ιντζεπελίδου Βασιλεία, κόρη της δημοτικής συμβούλου της παράταξης της συμπολίτευσης κ. Ιντζεπελίδου Ελένης, απορρίπτοντας την πρόταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για ακύρωση και επαναπροκήρυξή του.

Η προσφορά της κ. Ιντζεπελίδου που κρίθηκε κατά τον κ. δήμαρχο και την πλειοψηφία των παρισταμένων της Οικονομικής Επιτροπής ως συμφέρουσα για το δήμο, ήταν 47.847 ευρώ με ΦΠΑ (έκπτωση 3,95% επί του τιμολογίου της μελέτης) ενώ αυτή του προηγούμενου μειοδότη, την οποία ο κ. δήμαρχος είχε απορρίψει λίγους μήνες πριν ως… ασύμφορη, ήταν 47.335 ευρώ με ΦΠΑ (έκπτωση 4,9% επί του τιμολογίου της μελέτης)!

Φραστική επίθεση δημάρχου στην κ. Τρέλλη – τη χαρακτήρισε “ανέντιμη” επειδή δεν υπερψήφισε την κατοκύρωση της προμήθειας στην κ. Ιντζεπελίδου!

Συναντηθήκαμε με την δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης την Πέμπτη 3/9/2015 το πρωϊ στα γραφεία του ΚΚΕ, δίπλα στο δημαρχείο. Η κ. Τρέλλη ήταν εμφανώς εκνευρισμένη από τη στάση του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή της προηγούμενης ημέρας, Τετάρτης 2/9/2015 το μεσημέρι. Θέλησε να μας μιλήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. δημάρχου στην απόφασή της να καταψηφίσει την κατακύρωση της προμήθειας στην κ. Ιντζεπελίδου.

Φανή Τρέλλη, δημοτική σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης

Φανή Τρέλλη, δημοτική σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με την κ. Τρέλλη, στην Οικονομική Επιτροπή της 19/5/2015 για τον πρώτο διαγωνισμό προμήθειας 10 φωτοαντιγραφικών, συμφώνησε με την πρόταση του κ. δημάρχου να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός λόγω “μικρής έκπτωσης” του μειοδότη και “έλλειψης ανταγωνισμού” και να ξαναπροκηρυχθεί η προμήθεια.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 2/9/2015 ήταν παρούσα η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και μητέρα της συμμετέχουσας στο διαγωνισμό κ. Ιντζεπελίδου Ελένη, θέλησε δε να δώσει εξηγήσεις για την οικονομική προσφορά της κόρης της Βασιλείας, αλλά δεν της δόθηκε ο λόγος από τον κ. Δήμαρχο. Η κ. Τρέλλη εξέφρασε τις ενστάσεις της για την παρουσία της κ. Ιντζεπελίδου Ελένης στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για ένα θέμα που την αφορούσε προσωπικά, η κ. Ιντζεπελίδου παρέμεινε όμως στην αίθουσα (η κόρη της δεν ήταν παρούσα) (θυμίζω ότι η κ. Ιντζεπελίδου Ελένη είναι μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στις συνεδριάσεις των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου όποτε συζητείται θέμα προσωπικού ενδιαφέροντος των δημοτικών συμβούλων αυτοί αποχωρούν από την αίθουσα δηλώνοντας απόντες μέχρι να συζητηθεί το θέμα που αφορά τους ίδιους ή συγγενικά τους πρόσωπα… προφανώς η κ. Ιντζεπελίδου δε θεώρησε πρέπον να αποχωρήσει και ήθελε να παραστεί στη συνεδρίαση της Ο.Ε. με σκοπό να παρέμβει σε αυτή).

Βιογραφικό της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου, υποψήφιας τότε δημοτικής συμβούλου (πηγή: evros24.gr)

Βιογραφικό της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου, υποψήφιας τότε δημοτικής συμβούλου (πηγή: evros24.gr)

Η εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού εστάλη στην κ. Φανή Τρέλλη με email πριν τη συνεδρίαση, την υπέγραφε η κ. Γκουβέντα η οποία ήταν και παρούσα στη μετέπειτα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Με βάση την εισήγηση της κ. Γκουβέντα, η Επιτροπή Διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο της μιας και μοναδικής οικονομικής προσφοράς που ανοίχτηκε, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ανταγωνισμό [καθώς η δεύτερη ακυρώθηκε μετά από ένσταση της κ. Ιντζεπελίδου λόγω… μη προσκόμισης καταστατικού και ασφαλιστικής ενημερότητας (ΑΔΑ: ΩΓΔΟΩΨΟ-ΨΑ9)] και με δεδομένο ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό η έκπτωση ήταν 4,9% και στον επαναληπτικό είναι μόνο 3,95%, πρότεινε την απόρριψη της οικονομικής προσφοράς σαν ασύμφορη, τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επανάληψη του.

Σύμφωνα με την κ. Τρέλλη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παντελίδης ανέφερε ότι με βάση τη νέα προσφορά η συντήρηση θα κοστίσει λιγότερο στο δήμο, προτείνοντας να γίνει δεκτή η οικονομική προσφορά. Ο κ. δήμαρχος κάλεσε τον υπάλληλο της υπηρεσίας που συνέταξε τα δελτία τεχνικών προδιαγραφών για να το επιβεβαιώσει.

Η κ. Τρέλλη μας δήλωσε ότι δεν την έπεισαν οι εξηγήσεις του κ. Παντελίδη, ενώ μέσα στο χαμό που γινόταν στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν κατάλαβε τι ανέφερε ο υπηρεσιακός υπάλληλος για το θέμα, ο δε κ. δήμαρχος δεν τον άφησε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τις διαφορές στις τεχνικές προδιαγραφές. Η ίδια υπερψήφισε την πρόταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για ματαίωση και επαναπροκήρυξή του διαγωνισμού, δεχόμενη γι’ αυτό το λόγο φραστική επίθεση από το δήμαρχο ο οποίος την αποκάλεσε “ανέντιμη” πράγμα που το θεώρησε απαράδεκτο για το άτομό της, τη δημοτική της παράταξη και το κόμμα που εκπροσωπεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι δύο μελέτες και οι διαφορές των προδιαγραφών

Οι τεχνικές προδιαγραφές των δύο διαγωνισμών ήταν ελαφρώς τροποποιημένες. Τα αίτια αυτών των αλλαγών πρέπει να εξηγηθούν από τη δημοτική αρχή, καθώς στο πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής της 19/5/2015 (ΑΔΑ: ΩΙ7ΥΩΨΟ-ΨΙΟο κ. δήμαρχος δεν αναφέρεται σε προβληματικές προδιαγραφές στους λόγους απόρριψης της προσφοράς του μειοδότη, αλλά σε “χαμηλό ποσοστό έκπτωσης” και “ένα μόνο συμμετέχοντα” (ο δεύτερος είχε “κοπεί” στον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής” καθώς δεν προσκόμισε όλα τα απαιτούμενα από τη διακήρυξη δικαιολογητικά).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από ανθρώπους της αγοράς και τις μελέτες όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, οι προδιαγραφές αυξήθηκαν κατά τι ως προς τη συντήρηση αλλά μειώθηκαν ως προς το κόστος των μηχανημάτων και την ταχύτητα σκαναρίσματος σελίδων Α4, ώστε με τα ίδια χρήματα του προϋπολογισμού να αγοραστούν φτηνότερα μηχανήματα με εξασφαλισμένη λίγο περισσότερη συντήρηση. Οι ίδιοι άνθρωποι μας επισήμαναν ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία (από πλευράς ρευστότητας των επιχειρηματιών και capital controls) είναι εντυπωσιακό ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι τόσο αυστηροί που πιθανά απέτρεψαν πολλούς από το να συμμετάσχουν (χαρακτηριστικά μας τόνισαν την υποχρέωση άμεσης ανταπόκρισης σε περίπτωση βλάβης και την αντικατάσταση του μηχανήματος με παρόμοιο σε περίπτωση μεγάλης βλάβης). Τέλος, συμφώνησαν με το γεγονός ότι η αύξηση της κάλυψης σέρβις και αναλωσίμων από 120.000 αντίγραφα σε 150.000 ανά μηχάνημα δεν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος στον προμηθευτή, ενώ η μείωση της ταχύτητας σκαναρίσματος από 160 σελίδες ανά λεπτό σε 80 σελίδες ανά λεπτό μειώνει σημαντικά το κόστος προμήθειας των μηχανημάτων…

Δείτε το παρακάτω γραφικό με τις διαφορές των δύο μελετών ή κατεβάστε τις απευθείας από την ιστοσελίδα του δήμου και ενημερωθείτε:

Διαφορές μελετών 11 & 43 του 2015 σχετικά με την προμήθεια 10 φωτοαντιγραφικών και τη συντήρησή τους

Διαφορές μελετών 11 & 43 του 2015 σχετικά με την προμήθεια 10 φωτοαντιγραφικών και τη συντήρησή τους (κάντε κλικ στο γραφικό για μεγέθυνση)

Οι αυθαίρετοι υπολογισμοί του δημάρχου για το… “όφελος” από την οικονομική προσφορά της κ. Ιντζεπελίδου και η απόρριψη της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού

Ο κ. δήμαρχος, παρά την παρουσία της δημοτικής συμβούλου της παράταξή του, κ. Ελένης Ιντζεπελίδου, μητέρας της συμμετέχουσας στο διαγωνισμό, δεν την άφησε να υποστηρίξει την οικονομική προσφορά της κόρης της όπως η ίδια ήθελε, αλλά (σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στην παραπάνω ανάρτηση στο Διαύγεια) επιχειρηματολόγησε ο ίδιος, παρουσιάζοντας αυθαίρετους αριθμούς υποτιθέμενης επιβάρυνσης που προσαυξάνει τη δοθείσα έκπτωση του προμηθευτή λόγω των αυξημένων απαιτήσεων συντήρησης. Τελικά, πρότεινε την απόρριψη της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμών και την κατοκύρωση της προμήθειας στην κόρη της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης με την οποία η Οικονομική Επιτροπή κατοκυρώνει το διαγωνισμό στην κ. Ιντζεπελίδου Βασιλεία κατά πλειοψηφία, ο κ. δήμαρχος είπε στους παρισταμένους τα ακόλουθα:

“Κύριοι Σύμβουλοι, σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό η νέα μελέτη, αντί για 120.000 αντίγραφα διασφαλίζει το service στα 150.000 αντίγραφα ανά φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, κάτι το οποίο, ανεβάζει το κόστος συντήρησης κατά 2 λεπτά (0,02 €) ανά σελίδα, για 300.000 περισσότερα αντίγραφα.

Το ποσό των 6.000 ΕΥΡΩ που προκύπτει και επιβαρύνει τον προμηθευτή, (2 λεπτά (0,02€) Χ 300.000 αντίγρ. = 6.000 €), και πρέπει να ληφθεί υπόψη, προσαυξάνει επί της ουσίας την αρχική δοθείσα έκπτωση“.

Στη συνέχεια, σε ερώτημα προς τον υπάλληλο του Τμήματος Προμηθειών, Ευάγγελο Σιδερά, αν η αύξηση κατά 300.000 αντίγραφα συνολικά, επιβαρύνει το κόστος για τον ανάδοχο, πιστοποιήθηκε από τον ανωτέρω πως έτσι εξασφαλίζεται τουλάχιστον ένα μεγάλο service ανά μηχάνημα, που σημαίνει ότι τα αναλώσιμα που θα χρησιμοποιηθούν για το service, θα επιβαρύνουν τον ανάδοχο.

Μετά τα παραπάνω εισηγούμαι:

Α. Την απόρριψη της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμών.

Β. Την κατακύρωση της προμήθειας “Δέκα -10- φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων” στην Ιντζεπελίδου Βασιλεία, η οποία προσέφερε την τιμή των 38.900,00 € χωρίς Φ.Π.Α. και ποσοστό έκπτωσης 3,95%, επί του τιμολογίου της μελέτης”.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού όμως, στο σκεπτικό της τόνιζε:

[…] Στην προκειμένη περίπτωση, παρόλο που στο διαγωνισμό προσήλθαν αρχικά δύο συμμετέχοντες, με βάση τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους έγινε αποδεκτός μόνο ο ένας. Συνεπώς, επειδή δεν αναπτύχθηκε μεγάλος ανταγωνισμός η επιτροπή προσέφυγε σε προηγούμενους διαγωνισμούς και διαπίστωσε τα εξής: Στον αρχικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε μέσα στο ίδιο έτος και για τα ίδια είδη, είχε υποβληθεί μία προσφορά, ύψους 38.500,00 € (έκπτωση 4,9 %), η οποία έγινε αποδεκτή από την επιτροπή διαγωνισμών, απορρίφθηκε όμως στη συνέχεια με την υπ’ αριθμ. 168/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (η οποία και ματαίωσε το αποτέλεσμα του αρχικού διαγωνισμού) με το σκεπτικό ότι υπήρχε μόνο ένας συμμετέχοντας και το ποσοστό έκπτωσης που προσέφερε ήταν πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα η προσφορά του να μην είναι συμφέρουσα για το Δήμο.

Μετά από τα παραπάνω, η Επιτροπή Διαγωνισμών, λαμβάνοντας υπόψη:

 1. τον χαμηλό ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε
 2. την υπ’ αριθμ. 168/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία έκρινε ασύμφορη την έκπτωση που προσφέρθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό (4,9%), η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που προσφέρθηκε στον επαναληπτικό (3,95%)

προτείνει προς την Οικονομική Επιτροπή:

 1. την απόρριψη της οικονομικής προσφοράς της Ιντζεπελίδου Βασιλείας ως ασύμφορη
 2. τη ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και επανάληψη του με τροποποίηση ή μη των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών.

Η κ. Τρέλλη επιβεβαιώνει ότι ο κ. δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Παντελίδης αναφέρθηκαν σε νούμερα όπως αυτά που αναφέρονται στην παραπάνω ανάρτηση στο Διαύγεια, όπως και το γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος δεν άφησε την κ. Ιντζεπελίδου να πάρει το λόγο (το πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής αναρτήθηκε με καθυστέρηση στις 8/9/2015 ενώ η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2015 και παρά τις τηλεφωνικές οχλήσεις της κ. Τρέλλη που ζητούσε να ενημερωθεί για το αναρτημένο σκεπτικό – ΑΔΑ: 7Ν0ΨΩΨΟ-8ΣΗ)

Ελένη Ιντζεπελίδου, δημοτική σύμβουλος παράταξης "Πόλη & Πολίτες" και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου

Ελένη Ιντζεπελίδου, δημοτική σύμβουλος παράταξης “Πόλη & Πολίτες” και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου (πηγή: εικόνα του προφίλ της στο facebook)

Ερωτήματα για τη δημοτική αρχή και τον κ. δήμαρχο

Από τα παραπάνω, προκύπτουν για άλλη μία φορά τα ακόλουθα ερωτήματα για τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπάκη:

 1. Για ποιό λόγο ακυρώσατε τον πρώτο διαγωνισμό λόγω “ενός συμμετέχοντα” (ο δεύτερος ακυρώθηκε λόγω μη προσκόμισης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών), ενώ δεν ακυρώσατε τον δεύτερο όταν μοναδική συμμετέχουσα ήταν η κόρη της δημοτικής σας συμβούλου κ. Ελένης Ιντζεπελίδου (ο δεύτερος ακυρώθηκε πάλι λόγω μη προσκόμησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών);
 2. Για ποιο λόγο είναι “μη συμφέρουσα” η προσφορά για 10 φωτοαντιγραφικά κόστους 47.355 ευρώ (με έκπτωση 4,9% στην τιμή μελέτης) του πρώτου διαγωνισμού και “συμφέρουσα” η προσφορά για 10 φωτοαντιγραφικά κόστους 47.847 ευρώ (με έκπτωση 3,95% στην τιμή της νέας μελέτης) του δεύτερου με μοναδική συμμετέχουσα την κόρη της δημοτικής σας συμβούλου κ. Ελένης Ιντζεπελίδου;
 3. Από πού προκύπτουν οι υπολογισμοί σας όπως καταγράφονται στο Διαύγεια (ΑΔΑ: 7Ν0ΨΩΨΟ-8ΣΗ) για επιπλέον επιβάρυνση κατά 6.000 ευρώ στον προμηθευτή (και αντίστοιχο ώφελος στο δήμο) από την αυξημένη εγγύηση συντήρησης και αναλωσίμων; (Η Επιτροπή Διαγωνισμού δεν αναφέρεται σε τέτοια νούμερα, ούτε τα ανέφερε ή τα επιβεβαίωσε ο υπηρεσιακός που καλέσατε να παραστεί στη συνεδρίαση όπως επιβεβαιώνει και η κ. Τρέλλη). Συμβουλευτήκατε κάποιον σύμβουλό σας; Μιλήσατε με ανθρώπους της αγοράς; Τεχνικούς συμβούλους; Αντιπροσώπους εταιρειών;
 4. Η μείωση των προδιαγραφών ως προς την ταχύτητα του σκαναρίσματος (από 160 σελίδες το λεπτό σε 80 σελίδες το λεπτό) δε μειώνει το κόστος αγοράς του φωτοαντιγραφικού; Αν ναι, γιατί δεν ενημερώσατε τους συναδέλφους σας στην Οικονομική Επιτροπή για να το συνυπολογίσουν στην απόφασή τους;
 5. Είναι νόμιμο και ηθικό να παρίσταται άμεσα ενδιαφερόμενος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής σας σε συνεδριάσεις Επιτροπών ή του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης θεμάτων που αφορούν προσωπικά τον ίδιο ή συγγενείς του, προσπαθώντας πιθανά να επηρρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;
 6. Έχετε μελετήσει κατά πόσον στο παρελθόν δημοτικές αρχές πριν από τη δική σας ανέθεταν (απευθείας είτε μετά από πρόχειρους διαγωνισμούς) προμήθειες ή έργα σε δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ή συγγενικά τους πρόσωπα;
 7. Είναι ηθικό να συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι ή συγγενείς τους ή στελέχη της παράταξης “Πόλης και Πολίτες” σε πρόχειρους διαγωνισμούς του δήμου ή των νομικών του προσώπων ή ακόμα περισσότερο να παίρνουν απ’ ευθείας αναθέσεις;

====================

Το σήριαλ της προμήθειας με την… “ευτυχή κατάληξη” για τη μειοδότρια, μέσα από τις αποφάσεις στο Διαύγεια

Σχετικές αναρτήσεις

Σε απάντηση αυτής μας της ανάρτησης, το Γραφείο Τύπου του δήμου μας εξέδωσε μία λακωνική δήλωση, την οποία αναρτήσαμε και σχολιάσαμε εδώ:

Διαβάστε παλιότερες αναρτήσεις μας σχετικές με την κ. Ελένη Ιντζεπελίδου και αναθέσεις προμηθειών στην κόρη της, Βασιλεία:

==============

Σημείωση 15/09/2015 10:55

Ο αρχικός τίτλος του άρθρου “Απευθείας αναθέσεων συνέχεια… Χαρακτηρισμούς εισέπραξε η κ. Τρέλλη από το δήμαρχο για την αντίδρασή της σε νέα ανάθεση προμήθειας στην κόρη της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου

διορθώθηκε σε

Προμηθειών (από δημοτικούς συμβούλους και συγγενείς) τους συνέχεια… Χαρακτηρισμούς εισέπραξε η κ. Τρέλλη από το δήμαρχο για την αντίδρασή της σε νέα ανάθεση προμήθειας στην κόρη της κ. Ελένης Ιντζεπελίδου“.

Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι διαγωνισμός, δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση.