πάμε μπροστά

Πέμπτη

18

Ιούνιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Καμία συγγνώμη, κ. Ιντζεπελίδου. Είστε αιρετή, πρέπει να δέχεστε την κριτική και να λογοδοτείτε για τις επιλογές σας

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διαύγεια, Διαφάνεια, Μεγάλα θέματα δήμου, Πολυκοινωνικό

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας στην από 12/6/2015 ανάρτησή μου με τίτλο “Προμήθεια «μεταχειρισμένου φούρνου αέρος» με απευθείας ανάθεση από κόρη δημοτικής συμβούλου στο Πολυκοινωνικό [Ενημέρωση 15/6 12:40]”, η οποία τροποποιήθηκε τελευταία φορά στις 15/6/2015 στις 12:40, όπως αναφέρει και ο τίτλος της.

Ελένη Ιντζεπελίδου, δημοτική σύμβουλος παράταξης "Πόλη & Πολίτες" και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου

Ελένη Ιντζεπελίδου, δημοτική σύμβουλος παράταξης “Πόλη & Πολίτες” και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου

Απαντώντας στο κείμενο-απάντησή σας, σημείο προς σημείο, έχω να αναφέρω τα ακόλουθα:

  1. Στο κείμενο της αρχικής ανάρτησης δεν αναφέρεται, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε, ότι η κόρη σας έχει “ανάλογη εμπορική δραστηριότητα” για την προμήθεια φούρνου αέρος. Το αντίθετο μάλιστα. Ανάρτησα τα στοιχεία της επιχείρησης της κόρης σας από τη σελίδα του Επιμελητηρίου Έβρου, η οποία εμφανίζει δύο δραστηριότητες (χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων εξοπλισμού γραφείων και υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων ειδικής χρήσης) και υπογραμμίζω την κοινή έδρα που μοιράζεστε με την κόρη σας όπως και το γεγονός ότι μέχρι την ημερομηνία της ανάρτησης είχε προμηθεύσει το δήμο με φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, φωτοτυπικό χαρτί, αναλώσιμα για φωτοτυπικά-φαξ-εκτυπωτές και είχε συντηρήσει και επισκευάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές-εκτυπωτές-φωτοτυπικά – όλα αναρτημένα στο Διαύγεια.
    Και κλείνει με το ερώτημα: “Η απευθείας ανάθεση προμήθειας μεταχειρισμένου φούρνου αέρος, όμως, από πού προκύπτει;
  2. Δε θα μπορούσα να ζητήσω ευθύνες από τον υπάλληλο του Πολυκοινωνικού που ανάρτησε την προμήθεια μεταχειρισμένου φούρνου αέρος από την κόρη σας. Η διοίκηση του Πολυκοινωνικού και ο πρόεδρός του, συνάδελφός σας δημοτικός σύμβουλος κ. Βαμβακερός, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις αναρτήσεις στο Διαύγεια. Η “εκ παραδρομής” χρέωση της προμήθειας στην κόρη σας, μάλιστα, έγινε πολλές μέρες πριν, στις 27/5/2015 και αφορούσε απόφαση του προέδρου κ. Βαμβακερού της 19/5/2015.
  3. Επικοινώνησα με τον κ. Βαμβακερό το βράδυ πριν την ανάρτηση, βρισκόταν σε εκδήλωση (θεατρική παράσταση) του Πολυκοινωνικού, του έθεσα τα δύο θέματα που με απασχολούσαν ένα από τα οποία ήταν το δικό σας, και ενώ μου απάντησε για το δεύτερο, για το δικό σας ΔΕ μου το απέκλεισε κατηγορηματικά ούτε ανέφερε ότι δε θυμάται κάτι ούτε ότι δεν υπάρχει τέτοια προμήθεια στο όνομα της κόρης σας.
  4. Εάν “δεν είχα την ευθιξία” που αναφέρετε, δεν θα ενημέρωνα την αρχική ανάρτηση με τις δηλώσεις Βαμβακερού όπως κάνω σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις.
  5. Δεν θεωρώ ότι πρέπει οποιαδήποτε επιχείρηση να αποκλείεται από τη συμμετοχή της σε πρόχειρους και ανοικτούς διαγωνισμούς κανενός ποσού. Απλά σε αυτούς τους “πρόχειρους και ανοικτούς” διαγωνισμούς καλό θα ήταν να δίνεται στη δημοσιότητα ποιοι συμμετέχουν, τι προσφορές δίνουν και όχι μόνο το όνομα του μειοδότη. Εφόσον οι προμήθειες γίνονται με ανοικτά χαρτιά δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα εκτός…
  6. Οι εκλεγμένοι αιρετοί, όπως εσείς, ειδικά όσοι συμμετέχουν στην δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί από τους επαγγελματίες συναδέλφους τους οι οποίοι προμηθεύουν αντίστοιχα προϊόντα με τα δικά τους. Θα έπρεπε να επιζητείτε την “υπέρ το δέον” δημοσιοποίηση των στοιχείων των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχετε ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε αυτούς ή περιθώριο κριτικής από πολίτες και αιρετούς για αδιαφάνεια και διαπλοκή.
  7. Οι επαγγελματίες φυσικά και πρέπει να συμμετέχουν στον αυτοδιοικητικό στίβο, με τις παραπάνω προϋποθέσεις και χωρίς να επιδιώκουν να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους συναδέλφους τους στον επαγγελματικό τους στίβο. Ειδικά από τους συναδέλφους σας που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο με εσάς, δε γνωρίζω κάποιον που να είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και προμηθευτής του δήμου, μήπως κάνω λάθος; Αντιθέτως γνωρίζω ορισμένους που ενσυνείδητα δε συμμετέχουν στις προμήθειες του δήμου, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα χωρίς να στηρίζονται στη βοήθεια των δημοτικών προμηθειών. Ο κάθε ένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.
  8. Στη συνέντευξή σας στο Δημήτρη Κολιό στις 18/12/2014, την περίοδο της παραίτησής σας από αντιπρόεδρος του Πολυκοινωνικού, αναφέρατε χαρακτηριστικά:
    “Ναι, πράγματι, παραιτήθηκα. Υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο του ΝΠΔΔ που δε μου έδινε τη δυνατότητα να προσφέρω στους συμπολίτες μου αυτό που εγώ ήθελα σαν Ελένη Ιντζεπελίδου, προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιο τρόπο αλλά από τη στιγμή που δεν το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν το θεωρούσα έντιμο να κατέχω μία θέση στην οποία δεν μπορούσα να προσφέρω… Θέλω να προσφέρω ουσιαστικά, δε θέλω να κατέχω μία θέση για το θεαθήναι”.
    Μπορείτε να αναλύσετε ποιο ακριβώς ήταν το νομοθετικό πλαίσιο που σας δημιουργούσε αυτό το πρόβλημα; Ποιο ήταν το κώλυμα εκείνο που δε σας έδινε τη δυνατότητα να ασκήσετε “αρμοδιότητες που θα σας επέτρεπαν να προσφέρετε στους συμπολίτες σας”, όπως χαρακτηριστικά λέτε;
  9. Στην συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης της 14/6/2015, ο κ. Βαμβακερός ανέφερε ότι θα εκδώσει δελτίο τύπου για το θέμα της προμήθειας μεταχειρισμένου φούρνου αέρος. Μέχρι σήμερα 18/6 δεν το έχει πράξει. Τον πιέσατε να το κάνει για αποκατάσταση της αλήθειας; Το περιμένω με ενδιαφέρον για να το αναρτήσω.
  10. Η ανάρτηση του προεκλογικού σας εντύπου (σ.σ. του βιογραφικού σας που δημοσιεύτηκε σε τοπική ιστοσελίδα) έχει σκοπό να δείξει ποια είναι η επαγγελματική σας δραστηριότητα, σε όσους αναγνώστες δε σας γνωρίζουν, καθώς και το γεγονός ότι η κ. Βασιλεία Ιντζεπελίδου, που αναφερόταν στην αρχική ανάρτηση του Διαύγεια ως προμηθεύτρια του δήμου, είναι κόρη σας. Τα περί “επίδειξης ότι φακελώνω όλους όσους έχουν δημόσιο βίο” δεν τα κατανοώ. Φυσικά και αρχειοθετώ συνεντεύξεις, κάρτες αιρετών και δελτία ειδήσεων, μαζεύω ότι στοιχείο είναι δημόσια διαθέσιμο για τους αιρετούς του δήμου μας, ειδικά την προεκλογική περίοδο που όλοι μοιράζουν αφειδώς κάρτες και προσωπικά στοιχεία (ενώ μετεκλογικά θέλουν να τα χαντακώσουν). Δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε πρόβλημα με αυτό, ως δημόσιο πρόσωπο θα έπρεπε να μη φοβάστε την κριτική αλλά να την επιζητείτε. Είναι μέρος του δημόσιού σας βίου η λογοδοσία και οι απαντήσεις σε κάθε κριτική, από τον τελευταίο δημότη μέχρι το δημοτικό σύμβουλο της πιο μικρής παράταξης στο δήμο μας. Φυσικά παρακολουθώ και θα συνεχίσω να το κάνω με μεγαλύτερη επιμέλεια τις προμήθειές σας στο δήμο και στα νομικά του πρόσωπα (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), τσεκάροντας όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες και όλα όσα ενδιαφέροντα λέγονται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για αυτές. Εάν θέλετε να συνεργαστούμε, με πολύ χαρά θα απευθύνω κατευθείαν σε εσάς τα ερωτήματά μου και θα δημοσιοποιώ λεπτομέρειες για συμμετοχή σας σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος, πρόχειρους διαγωνισμούς ή τυχόν απευθείας αναθέσεις.
  11. Τα περί “εισοδηματία” τα έχω ακούσει πολλάκις. Και ο δήμαρχος συχνά πυκνά ρωτάει (στο παρελθόν κι εμένα προσωπικά) πού βρίσκω το χρόνο και ασχολούμαι τόσο πολύ με τα δημοτικά θέματα… Θα προτιμούσατε ίσως να μην το κάνω, μπορεί στο μέλλον να σας κάνω και την χάρη. Προς το παρόν συνεχίζω με κέφι, τεσσεράμισι χρόνια μετά, να διατηρώ αυτή την ιστοσελίδα από την οποία αντλούν έγκυρη και στοιχειοθετημένη πληροφόρηση οι στερημένοι από αυτή συνδημότες μας, λόγω της επιλογής της δημοτικής σας αρχής να μη μεταδίδει ζωντανά τα δημοτικά συμβούλια και τις συνεδριάσεις των επιτροπών (τουλάχιστον της οικονομικής και της ποιότητας ζωής). Αυτή η τακτική δεν είναι αποδεκτή από εμένα προσωπικά και όσο έχω το κουράγιο και τη δύναμη θα συνεχίσω να σας ελέγχω, να σας επιβραβεύω και να σας ασκώ κριτική, να σας πιέζω να γίνετε καλύτεροι και σεμνότεροι. Στην αντίθετη περίπτωση επιδίωξή μου θα είναι να έρθει στη θέση σας μια νέα δημοτική αρχή που θα σέβεται περισσότερο το δημότη και θα κάνει πράξη τη διαφάνεια.
  12. Σέβομαι απεριόριστα κάθε επαγγελματία που προσπαθεί για να βγάλει τα προς το ζην, είμαι άλλωστε και πελάτης του καταστήματός σας. Καμία προσωπική διαφορά μαζί σας δεν έχω ούτε θέλω να αποκτήσω, η κριτική μου κατευθύνεται στο πρόσωπό σας ως αιρετής, εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου και ταυτόχρονα προμηθεύτριας του δήμου και των νομικών του προσώπων.
  13. Δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω από κανέναν συγγνώμη, το έχω κάνει και στο παρελθόν. Δεν πιστεύω όμως ότι σε αυτή την ανάρτηση έχω διαπράξει κάποιο ατόπημα, αντιθέτως είναι έκθετη η διοίκηση του Πολυκοινωνικού.
    Το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το οποίο για πολλούς αιρετούς είναι κρυφή, ανομολόγητη μεγάλη πληγή αφού τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και θα προτιμούσαν να μην υπήρχε, από μόνο του δε σας δίνει το δικαίωμα να ισχυρίζεστε ως δημοτική αρχή ότι υπηρετείτε τη διαφάνεια ούτε να επιχειρηματολογείτε περί “γυάλινου δημαρχείου”… Οι αναρτήσεις σε αυτό είναι υποχρεωτικές και, όπως θα διαπιστώσατε και στην περίπτωσή σας, η δημοτική σας αρχή το αντιμετωπίζει με μεγάλη προχειρότητα και διαρκείς ορθές επαναλήψεις αναρτήσεων που αρκετές φορές κάνουν τους δημότες να αναρωτιούνται… Λάθη πραγματικά συμβαίνουν, θα έπρεπε κάθε δήμος και νομικό πρόσωπο είτε να ορίζει δύο υπαλλήλους, ένα που αναρτά και ένα που διπλοτσεκάρει τις αναρτήσεις, είτε ο επικεφαλής κατά αντικείμενο αιρετός (στην περίπτωσή μας ο κ. Βαμβακερός) να τσεκάρει καθημερινά τις αναρτήσεις αρμοδιότητάς του για πιθανά λάθη, δεν είναι άλλωστε τόσο πολλές που αυτό να είναι απαγορευτικό. Ειδάλλως αν για κάθε ανάρτηση χρειάζεται “ντετεκτιβίστικες μεθόδους”, που λέει και ο δήμαρχός μας, για να βγει άκρη, το Διαύγεια χάνει το νόημά του και ο πολίτης δεν μπορεί να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο στην εξουσία που κι εσείς αντιπροσωπεύετε ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης.

Κλείνοντας, να σας ευχηθώ περαστικά στο πρόβλημα υγείας που προήλθε από τροχαίο σας ατύχημα.

Πασχάλης Δρακόπουλος
διαχειριστής pamemprosta.org

====================

Δείτε και: