πάμε μπροστά

Τετάρτη

16

Δεκέμβριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Νομάς ο… αν-Ησύχιος για το 10ο Παγκόσμιο (;) Συνέδριο Θρακών…

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία iThraki.com, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Σχόλιο-απολογισμός του 10ου “Παγκοσμίου” Συνεδρίου Θρακών που στάζει χολή και μέλια…

Με υπογραφή “Νομάς ο Ησύχιος” αυτή η φορά (κάτι μου λέει πως πρόκειται για το γνωστό ‘φανερο’σύμβουλο, του αρέσουν άλλωστε τα ψευδώνυμα εκκλησιαστικού τύπου – βλέπε Ιερόθεος ο Καυσοκαλυβίτης), αφού ευλογεί τα γένια του (ως διοργανωτής) δεν ξεχνά να εκθειάσει φίλους (την “ηγετική φυσιογνωμία” Λαμπάκη και τις “διαφανείς και ουσιαστικές καταθέσεις” του ποταμίσιου Θεοδωράκη) και να κατακεραυνώσει όσους αντιπαθεί ή αμφισβητούν το πρόσωπο/τις ικανότητές του ή απαξίωσαν με οποιονδήποτε τρόπο το νέο “Παγκόσμιο” Συνέδριο Θρακών που ονειρεύτηκε και υλοποίησε (βλέπε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, απόντες δημάρχους Θράκης και μουσουλμάνους θεσμικούς, διαμαρτυρόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους και Μαρίνο Ουζουνίδη, το “Γνήσιο Θράκα”), χωρίς να ξεχάσει να πει και μία καλή κουβέντα για τον πρώην εργοδότη του ιδιοκτήτη του ιστότοπου που φιλοξενεί τα άρθρα του…

Φτηνά τη γλίτωσε ο πρόεδρος Προκόπης…

Ο Νομάς ο Αν-Ησύχιος για το 10ο Παγκόσμιο (;) Συνέδριο Θρακών

Ο Νομάς ο Αν-Ησύχιος για το 10ο Παγκόσμιο (;) Συνέδριο Θρακών

10o Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών: Η συνέχεια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ένα τέλος, μια αρχή. Αυτή η φράση ταιριάζει για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Π.Σ.Θ.) που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015. Οι συμβολικοί και ουσιαστικοί άξονες της φράσης εστιάζονται στο γεγονός ότι το συνέδριο έθεσε τέλος σε μια “παράδοση” του να παρελθοντολογεί άσκοπα , να είναι καθηλωμένο σε λαογραφικές-ιστορικές-πολιτισμικές αναφορές που δεν νοηματοδοτούσαν το παρόν και το μέλλον των Θρακών, που κατανάλωνε τη δυναμική του στην εκφορά  λόγου χωρίς ουσία και νόημα. Η  αρχή έγινε με ανατροπή όλων αυτών των καθηλώσεων και την απόπειρα να ανανεωθεί στους στόχους και το περιεχόμενο του, με αναζήτηση και τεκμηρίωση θέσεων και δράσεων, που θα αντλούν από το παρελθόν αλλά θα λειτουργούν ως οδοδείκτες για την κατάκτηση του μέλλοντος.

Η αρχή αυτή θα έχει – για πρώτη φορά – και συνέχεια. Μέσα από την παρουσία του Προέδρου  της Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες του 2016  στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα συζητηθεί η ενότητα και η συνέχεια του συνεδρίου στους τομείς υλοποίησης των αποφάσεων του ψηφίσματος του. Το οποίο ΄- επίσης για πρώτη φορά – περιέχει εφικτές και λογικές απαιτήσεις – διεκδικήσεις – προγραμματισμούς, ώστε μέσω αυτών να γίνει ένα πρώτο βήμα για τις επόμενες. Στο ψήφισμα καταγράφεται και το “εργαλείο” μέσα από το οποίο θα υλοποιηθεί ένα δυναμικό – ουσιαστικό κίνημα Θρακών: οι συνάξεις των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας που θα λειτουργούν ως “όχημα” μεταξύ των δύο συνεδρίων.

Μερικά χαρακτηριστικά (θετικά και αρνητικά) στοιχεία του συνεδρίου που ανεδείχθησαν στις εργασίες του είναι τα εξής :

ΚΙΝΗΜΑ των ΔΗΜΑΡΧΩΝ : Όλοι σχεδόν οι εισηγητές αλλά και θεσμικοί (όπως ο κ. Θεοδωράκης) τόνισαν ότι ο ρόλος των Δημάρχων της Θράκης είναι πρωταγωνιστικός  και κομβικός στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Είναι το μόνο σώμα που μπορεί να σχεδιάσει, να διεκδικήσει και να κάνει πράξη έργα και πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο για την Θράκη.

Από τους Δημάρχους της περιοχής ηγετική φυσιογνωμία είναι αυτή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης (ως Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής και της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης) αφού αυτός ήταν που επανασχεδίασε και επανεθεμελίωσε την αναγέννηση του συνεδρίου.

Παρουσία σημαντική και ζωογόνα στο συνέδριο είχαν οι Δήμαρχοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Ορεστιάδας , Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης. Οι υπόλοιποι μένουν έξω από το “τραίνο της ιστορίας της Θράκης”.      Δυστυχώς γι” αυτούς και την περιοχή.

ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ : Ενώ στο συνέδριο απουσίαζαν οι εθνικιστικές  και προκλητικές ρητορείες και στους λόγους τους οι εισηγητές εξέφρασαν θέσεις διακρατικής συνεργασίας  με την Τουρκία,ανοχής και αλληλεγγύης και κατανόησης , το σύνολο των Μουσουλμάνων θεσμικών και μη απουσίαζαν παντελώς. Ούτε ένας δεν έκανε τον κόπο να περάσει ν” ακούσει, να δει, να προβληματισθεί. Η οικειοθελής γκετοποίηση τους και η επιβολή σκληρών μηχανισμών ελέγχου της μειονότητας είναι ορατή “δια γυμνού οφθαλμού”. (Ο Αχμέτ Ιλχάν που πέρασε ως φωτοβολίδα από το συνέδριο  δεν υπολογίζεται. Συνόδευε απλώς τον Σ, Θεοδωράκη).

ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ :  Στο συνέδριο εμφανίσθηκαν κάποιοι “ιδιοκτήτες τίτλων” του συνεδρίου. Όπως ο Μ. Χαραλαμπίδης.

Επειδή το 10ο συνέδριο είχε και επετειακή σημασία αφού συμπληρώθηκαν  20 χρόνια από το 1ο συνέδριο, ηθικό είναι να καταγραφεί  ποιοι το σχεδίασαν  και το υλοποίησαν το 1994. (με την τεράστια επιτυχία του). Πρωταγωνιστές ήταν οι Γ. Ντόλιος, κ. Χιονίδης, Γ. Δουδουλακάκης και συνεργάτες τους. Όποιος διαφωνεί ας ανατρέξει στα πρακτικά της οργανωτικής επιτροπής του και στα δρώμενα της εποχής. Αυτά δεν παραχαράσσονται .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Μια θετική παρουσία με συγκεκριμένες προτάσεις, καινοτόμες θέσεις, οραματικές ιδέες, υπέρ της Θράκης.

Από τις πλέον διαφανείς και ουσιαστικές καταθέσεις στο στοχασμό του συνεδρίου.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ : Η ανήθικη και ανάρμοστη συμπεριφορά των αγροτών εντός του χώρου του συνεδρίου ήταν ένα από τα μεγάλα τραύματα του. Οι διαφωνίες και οι διεκδικήσεις δεν νομιμοποιούν την κατάργηση βασικών αξιών της Δύσης  και της (αστικής) Δημοκρατίας : την ελεύθερη συνάθροιση και διακίνηση ιδεών, “τη σύναξη επί το αυτό” των Θρακών. Όσοι αφελώς και ελαφρώς πανηγύριζαν ότι “έτσι έμαθαν όλοι για το συνέδριο μας” πρωταγωνίστησαν σε δράμα. Ούτε ΕΝΑ μέσο στην Αθήνα κι αλλού δεν ασχολήθηκε  με την ουσία του συνεδρίου μετά το θλιβερό επεισόδιο.

ΟΙ ΚΥΝΙΚΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ : Οι βουλευτές Έβρου του Σύριζα  και οι αξιωματούχοι των Συριζανέλ πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα την δική τους “έμπνευση” τους αγανακτισμένους και τη βίαιη συμπεριφορά τους. Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ κατασκεύασαν και ενίσχυσαν το τραγικό αυτό φαινόμενο. Και τώρα που γύρισε εναντίον τους το καταγγέλλουν.

Ούτε χαιρετισμό δεν τόλμησαν , υπουργοί και βουλευτές των Συριζανέλ, ν΄ απευθύνουν. Έπαιξαν το έργο “η σιωπή των αμνών”.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ : Πολλοί περίμεναν μ” ενδιαφέρον την παρουσία και την εισήγηση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Όμως η απογοήτευση ήταν εκκωφαντική. Αφού μάλωσε και εγκάλεσε για διάφορα θέματα τους Θράκες (κυρίως για τη στάση τους απέναντι στις πρωτοβουλίες και καταθέσεις του) αφού τόνισε ότι τον καλούν όταν  η Θράκη  περνάει κρίση ως σωτήρα της, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για όσα αρνητικά περνάει η χώρα, κατέθεσε τις προτάσεις του  Τις γνωστές. Αυτές που συγκροτούν μόνο ένα σχέδιο καλών προθέσεων . Που έχουμε δει χιλιάδες από διάφορους πολιτικούς και επιστήμονες.

Μ. ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ : Χωρίς σχόλιο. Ούτε μία λέξη δεν αξίζει  η περίπτωση του.

Ο “ΓΝΗΣΙΟΣ ΘΡΑΞ” : Αφού κατάγγειλε προκλητικά το συνέδριο και τους οργανωτές του απολάμβανε τα γεύματα σαν “Ολύμπιος Θεός”.

Πηγή: ithraki.com

=========================

Υ.Γ. Έμεινε… Προκόπης ο δήμαρχος…

Όλα τα λεφτά η εικόνα του αμήχανου δημάρχου μας, λίγο πριν πέσουν οι ψιλές, να χαϊδεύει με τα δύο χέρια το μουσάκι του… (το 10ο συνέδριο θρακών θα μείνει στην ιστορία για τα επεισόδια της πρώτης μέρας – παγκόσμιο άραγε γιατί λέγεται; γιατί δε μεταδόθηκε ζωντανά με live streaming χωρίς κανένα κόστος;)…

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης (δίπλα στον υπουργό κ. Σγουρίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη) χαϊδεύει αμήχανα το μουσάκι του ενώ δίπλα έχει ξεσπάσει καυγάς... (11/12/2015, Φέρες)

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης (δίπλα στον υπουργό κ. Σγουρίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη) χαϊδεύει αμήχανα το μουσάκι του ενώ δίπλα έχει ξεσπάσει καυγάς… (11/12/2015, Φέρες)

Δείτε το παρακάτω βίντεο στο 04:10… Κρίμα για όλους τους εμπλεκόμενους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χάνουν το δίκιο τους με τέτοιες αντιδράσεις…

Δείτε όλα τα βίντεο της επεισοδιακής έναρξης του 10ου “Παγκόσμιου” Συνεδρίου Θρακών της Παρασκευής 11/12/2015 από το thrakinea.gr του Γιάννη Τομαδάκη.