πάμε μπροστά

Κυριακή

16

Φεβρουάριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Υπέρ της επένδυσης ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, αμφιβολίες όμως από το ξαφνικό κόψιμο των… χορηγιών! [Ηχητικό]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία

Γιώργος Χαραλαμπίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός

Γιώργος Χαραλαμπίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός (φωτό από προφίλ Ράδιο Άλφα στο Facebook)

Στην καθημερινή του εκπομπή μέσα από το Ράδιο Άλφα την περασμένη Παρασκευή 14/2/2/2014 και ώρα 11:22 ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, γεωλόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός, γνωστός από τις μέρες της ραδιοπειρατείας ως “ο πεταλούδας”, ανέλυσε τις απόψεις του για το θέμα της επένδυσης των χρυσοθήρων στην περιοχή μας.

Αφού τόνισε ότι επιστημονικά εφόσον τηρηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πιθανά δε θα υπάρξει πρόβλημα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής της Eldorado Gold, Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. είναι αξιόπιστη και θα τηρήσει τα υπογραφέντα και υποσχεθέντα.

Και ο λόγος αμφιβολιών του; Η φετινή διακοπή των χορηγιών προς συλλόγους της περιοχής μας! Επιχείρημα από το οποίο προκύπτουν τα ακόλουθα, εύλογα ερωτήματα:

  • Με την ιδιότητά του ως γεωλόγος ο κ. Χαραλαμπίδης είχε ποτέ (ή επιδίωξε να έχει, ανεπιτυχώς) επαγγελματική συνεργασία με την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ;
  • Συμμετείχε ή συμμετέχει στη διοίκηση κάποιου συλλόγου στον οποίο κόπηκε φέτος η χορηγία;
  • Φιλοξένησε διαφημίσεις της εταιρείας στην ιστοσελίδα του σταθμού Ράδιο Άλφα και αν ναι, πότε αναρτήθηκε διαφήμιση για τελευταία φορά;

Κατά τα άλλα, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία “καλώς τα έδινε (σ.σ. τις χορηγίες), μία νόμιμη επιχείρηση με ΑΦΜ, δεν είναι προσβλητικού χαρακτήρα αυτά τα οποία κάνει, δεν προσβάλλει τα ήθη και τα σχετικά…”.

Οι χορηγίες που μοιράστηκαν τα τελευταία χρόνια σε πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της πόλης στα πλαίσια της δήθεν εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (όταν οι εργασίες της δεν έχουν αρχίσει καν ακόμη) στην ουσία όμως σε μία απέλπιδα προσπάθεια αλλαγής του αρνητικού κλίματος για τη συγκεκριμένη “επένδυση” με τη χρησιμοποίηση δηλώσεων υπέρ της εταιρείας από πολλούς ευεργετηθέντες προέδρους συλλόγων, και που τόσο πολύ κατακρίθηκαν από συνδημότες μας είναι κατά τον κ. Χαραλαμπίδη ηθικές

Το γεγονός ότι η επιχείρηση είναι νόμιμη δε λέει τίποτε για τους αντιδρώντες, καθώς η “ανάπτυξη” του κυανίου δεν είναι αυτή που επιθυμούμε για την πατρίδα μας και τα παιδιά μας.

Διαφήμιση γεωλόγου Γιώργου Χαραλαμπίδη στην ιστοσελίδα του Ράδιο Άλφα

Διαφήμιση γεωλόγου Γιώργου Χαραλαμπίδη στην ιστοσελίδα του Ράδιο Άλφα

Ακούστε και διαβάστε τι είπε στην εκπομπή του της περασμένης Παρασκευής ο κ. Χαραλαμπίδης Βασίλης:

Απόσπασμα εκπομπής “Δέκα στον Άλφα” του Γιώργου Χαραλαμπίδη (14/2/2014, 11:22)

Ακολουθεί το κείμενο της απομαγνητοφώνησης του συγκεκριμένου αποσπάσματος:

“Έλεγα λοιπόν […] να πούμε και μια άποψη την οποία εκθέτουμε πάρα πολλές φορές και επανειλημμένα την έχουμε πει και από τον Άλφα 104.

Προσωπικά λόγω της διττής μου αυτής ιδιότητας, ότι λίγο-πολύ με αυτό το κομμάτι έχω ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια, είναι και το αντικείμενό μου και λίγο πολύ το γνωρίζω ως γεωλόγος.

Έλεγα λοιπόν ότι αυτό το θέμα πιστεύω ότι εάν και εφόσον η επένδυση τηρήσει τις προδιαγραφές, εάν τηρήσει αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή με την έννοια ότι επιστημονικά και τεχνικά τα πράγματα είναι σχεδόν λυμένα, σχεδόν λέω λυμένα.

Εάν τηρηθούνε δεν θα υπάρξει πρόβλημα αλλά το θέμα τώρα ποιό είναι; Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την διοίκηση αυτής της εταιρείας; Μπορεί η Eldorado σίγουρα είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία, δεν το συζητάμε, εισηγμένη σε πολλά χρηματιστήρια κτλ. Η συμπεριφορά αυτής της εταιρείας σε ένα άλλο κράτος, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, που υπάρχει, αλλά και σε άλλα κράτη ανά τον κόσμο, εκεί μπορεί οι διοικήσεις που έχει ορίσει η εταιρεία Eldorado να θέλουνε να σεβαστούνε αυτά τα οποία υπογράψανε και να τηρήσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ότι θα επαναφέρουν όλα τα σχετικά. Την δική μας εδώ διοίκηση, εγώ προσωπικά, δεν την εμπιστεύομαι.

Θα μου πει κάποιος: «μα τι λες και για ποιό λόγο, γιατί να μην τηρήσει;», γιατί πολύ απλά, θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε τι θέλω να πω, που όλοι μας το ξέρουμε, δε μιλάμε για ότι έχει κάνει κωλοτούμπες πολλές φορές και αυτό φοβάμαι, φοβάμαι  την κωλοτούμπα. Έχει συνεργαστεί με άπειρους αυτή η εταιρεία και στο τέλος έκανε κωλοτούμπα. Αλλά θα σας φέρω ένα άλλο απλό παράδειγμα το οποίο έχετε αντιμετωπίσει και έχετε δει και το γνωρίζετε όλοι, είναι το εξής.

Την ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης του βόλεϊ, γνωρίζετε πολύ καλά, μέχρι και πέρυσι την χορηγούσε, έδινε κάποια χρήματα, ξέρω και το ποσό, ας πούμε κάποια χρήματα, η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, δηλαδή η θυγατρική στην Ελλάδα της Eldorado. Και τα έδινε γιατί ήθελε να συνεισφέρει, γιατί ήθελε να δείξει ένα κοινωνικό προσωπείο, πίστευε σε αυτήν εδώ την πράξη, κτλ. Αφού ήτανε έτσι, γιατί δεν τη συνέχισε και για φέτος, και για του χρόνου και για τον άλλο χρόνο όπως και σε άλλα σωματεία, όπως και σε άλλα σωματεία τα οποία έδινε μέχρι και πέρυσι. Αναφέρω τον Εθνικό γιατί όλοι μας λίγο πολύ το ξέραμε και είχε γίνει ντόρος και με τον κύριο Λαμπάκη για αυτό το θέμα και μετά έβαλε, πήρε μια απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, ο κύριος Λαμπάκης και την ανάλογη ανακοίνωση την έβαλε ως αφίσα, ως απλά ως πανό, ζητώ συγγνώμη, στο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης. Όποιος μπει θα τη δει αναρτημένη, θα δει αναρτημένο αυτό το πανό.

Έλεγα λοιπόν ότι αυτή η εταιρεία όταν δεν μπορείς να την εμπιστευτείς, όταν αλλάζει, όταν σε κρεμάει από τη μια στιγμή στην άλλη, ποιός την εμπιστεύεται ότι μεθαύριο ενώ ξεκινάει να κάνει το ορυχείο και λέει ότι θα προβεί σε αυτές τις κινήσεις, ποιός την εμπιστεύεται ότι αύριο μπορεί να αλλάξει. Όταν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έδινε ένα σεβαστό ποσό, έδινε περίπου το πενήντα τοις εκατό του budget του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στο βόλεϊ, ακούσατε τι είπα, το 50%. Το να βρεις το άλλο 50% είναι εύκολο, από τη Nova, από χορηγίες διάφορες, από τη Λίγκα κάποια λεφτά, από την Ομοσπονδία κάποια λεφτά, από κάποιες διαφημισούλες, απ’ τα εισιτήρια, από κάποιους χορηγούς. Όταν έρχεται αυτή η εταιρεία  και σου κόβει τα πόδια γιατί το 50% έλεγες ότι θα το πάρω από ‘κει ως διοίκηση, σου κόβει τα πόδια κατευθείαν χωρίς καμία περιστροφή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αυτή η διοίκηση των χρυσωρυχείων έρχεται και τα κόβει. Τονίζω και πάλι αναφέρομαι στον Εθνικό όχι ότι στους άλλους συνέχισε να γίνεται, αλλά το αναφέρω, τονίζω και πάλι για να μην παρεξηγηθώ, το αναφέρω και πάλι αποκλειστικά και μόνο γιατί έγινε ντόρος γι’ αυτή την υπόθεση, γι’ αυτή την ομάδα που για μένα καλώς και τα έδινε, για να πάρω και θέση για να μην πει κάποιος «καλά μόνο κριτική αλλά τι λες, τι προτείνεις;». Βεβαίως και καλώς και τα έδινε, μια νόμιμη επιχείρηση, έχει ΑΦΜ, δεν είναι προσβλητικού χαρακτήρα αυτά τα οποία κάνει, δεν προσβάλλει τα ήθη και τα σχετικά που να πω, ΟΚ, αυτό δεν εμπιστεύομαι. Δεν εμπιστεύομαι αυτούς τους κυρίους που μεταλλάσσονται, αλλάζουνε δηλαδή δέρμα, και δέρμα ξέρετε ποιοί αλλάζουνε, ε; Δέρμα αλλάζουνε τα φίδια και προσαρμόζονται ανάλογα με το περιβάλλον. Κι εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που συμπεριφέρονται ως φίδια και αλλάζουνε δέρμα δεν έχω προσωπικά εμπιστοσύνη. Μπορώ; Όταν μου έχουνε δώσει τέτοια δείγματα γραφής, μπορώ να κάνω διαφορετικά; Αυτό είναι το ρητορικό ερώτημα.”