πάμε μπροστά

Πέμπτη

4

Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Έξι σχόλια για το δημοτικό συμβούλιο της 5/11/2014

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Απομαγνητοφώνηση, Αποχέτευση Φερών, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαφάνεια, Μεγάλα θέματα δήμου, Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε.

Με αφορμή τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 5/11/2014 τα οποίο ανάρτησα χθες βράδυ, ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένα πράγματα.

 1. Στη συζήτηση έκτακτου θέματος για τις αμοιβές των προέδρων και αντιπροέδρων ΑΠΟΚΔΑ και Πολυκοινωνικού, ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος και Δημότες” κ. Απόστολος Φωτιάδης έθεσε ένα πολύ σημαντικό θέμα που χρήζει διερεύνησης.
  Από 1/1/2013 η αποδοχή αποζημιώσεως, τα έξοδα, αμοιβές των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων, διευθυνόντων συμβούλων καθώς και μελών διοικητικού συμβουλίου ιδρυμάτων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων αλλά και των ανωνύμων εταιρειών, μειώνονται κατά 50% και μάλιστα αναδρομικά.
  Επομένως (και εύλογα) ζητά να γίνει αναπροσαρμογή από 1/1/2013 αναδρομικά, καθώς με βάση την απόφαση Δ.Σ. του 2012 στην ΤΙΕΔΑ ο μισθός του προέδρου είναι 2.500 ευρώ αντί του μέγιστου (βάσει νόμου) ποσού των 631,47 ευρώ, του δε αντιπροέδρου 1.500 ευρώ αντί 252,59.
  Τόνισε μάλιστα ότι το υπερβάλλον ποσό εισπράχθηκε παρά το νόμο, γιατί δεν έχει μειωθεί ούτε υπάρχει άλλη απόφαση της ΤΙΕΔΑ για τη μείωση και προφανώς θα πρέπει να επιστραφεί (;) στην ΤΙΕΔΑ ΑΕ από τους προηγούμενους προέδρους και αντιπροέδρους της επιχείρησης.
 2. Σε αίτημα του κ. Μιχαηλίδη για ενημέρωση ως προς το ποιοι από τους 6 αντιδημάρχους αμείβονται και ποιοι όχι, ο κ. Δήμαρχος απάντησε:

  “Εάν θέλει να δει τους μισθούς των αντιδημάρχων να πάει στο νόμο… αν δεν μπορούν να βρουν και αυτό, του εκ του νόμου, ε… λυπάμαι πάρα πολύ”

  Αυτή δεν είναι απάντηση δημάρχου προς αιρετό, ειδικά όταν ο δήμαρχος παινεύεται για το “γυάλινο δημαρχείο” της διοίκησής του. Για το συγκεκριμένο θέμα θα καταθέσω τη Δευτέρα έγγραφα ερωτήματα προς τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Παντελίδη και τη Διεύθυνση Οικονομικών για να έχουμε, επιτέλους, μία αναλυτική ενημέρωση για τις αμοιβές των αιρετών, αντίστοιχα ερωτήματα θα κατατεθούν σε ΤΙΕΔΑ, ΔΕΥΑΑ, ΑΠΟΚΔΑ, Πολυκοινωνικό, Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό και τις Επιτροπές Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης για τις αμοιβές προέδρων, αντιπροέδρων και μελών Δ.Σ. για τις συνεδριάσεις τους.

 3. Έχω γράψει και σχετικό άρθρο, πρέπει επιτέλους να αναθεωρήσει τη στάση της η δημοτική αρχή και να παραχωρήσει ένα μικρό γραφείο με τηλέφωνο, φαξ και ίντερνετ στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις ανάγκες της επιτέλεσης του έργου τους, όπως ορίζει ο νόμος του Καλλικράτη και όπως πράττει ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου κ. Πέτροβιτς σεβόμενος το νόμο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που παραχώρησε γραφεία στο παλιό νοσοκομείο σε όσες το ζήτησαν (Λαϊκή Συσπείρωση και Χρυσή Αυγή προς το παρόν). Στη συζήτηση του 13ου θέματος ακούστηκαν επιχειρήματα από το δήμαρχο όπως ότι θα εκμισθωθεί το ισόγειο κατάστημα στο παλιό δημαρχείο για να δώσει ζωή στις νεκρές πλευρές της πλατείας (με τα τόσα ξενοίκιαστα καταστήματα)… Στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχει ξεχωριστή παροχή νερού και ρεύματος, δεν υπάρχει τουαλέτα, και όπως ορθά τόνισε ο κ. Θυμιανίδης, δημιουργούμε επιπρόσθετο πρόβλημα στα άλλα κενά καταστήματα της γειτονιάς προσθέτοντας άλλα 1-2 δημοτικά ακίνητα προς εκμίσθωση…
 4. Με αφορμή το έκτακτο θέμα που ζήτησε να συζητηθεί ο κ. Μιχαηλίδης για την επιβολή προστίμων στο δήμο για παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες, ο κ. Βαμβακερός στην προσπάθειά του να αντικρούσει τα λεγόμενα του κ. Μιχαηλίδη αναφέρει τα ακόλουθα:

  “…να καταγγείλεις εμένα, όλο το χωριό μου, την ΕΤΒΑ και στη συνέχεια τον Κοπελούζο, που μας έδινε παράνομα χαρτιά μίσθωσης των 1.500 στρεμμάτων για να τα καλλιεργούν οι κάτοικοι του Άβαντα και να παίρνουν εισόδημα με επιδοτήσεις… Άκουσε λίγο, όταν μιλάς και αφήνεις αιχμή στο Δήμαρχο για διαπλοκή με τον Κοπελούζο, αγόρι μου γλυκό, αλλού να χτυπάς τις πόρτες. Όχι εδώ και σε αυτούς που πήραν 56%

  Αυτή η δημόσια, από μικροφώνου ομολογία του κ. Βαμβακερού εκθέτει τον ίδιο, τους κατοίκους του Άβαντα, τον όμιλο Κοπελούζου και αναρωτιέται κανείς γιατί το έκανε και αν επιθυμεί να προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα (για να μη μιλήσουμε για αλαζονεία στην αναφορά του εκλογικού ποσοστού του 56% της παράταξης Πόλη και Πολίτες)…
  Δηλώσεις αιρετών σαν κι αυτές που ακούγονται σε πολλά Δ.Σ. φανερώνουν τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή, εδώ και 4 χρόνια, αποφεύγει να δημοσιεύσει τα επίσημα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων και κρατάει τις όποιες απομαγνητοφωνήσεις κλειδωμένες στα συρτάρια της γραμματείας… (διακινδυνεύοντας μία πρόβλεψη θα πω πως δεν πρόκειται να τις δούμε μέχρι να αποχωρήσει η δημοτική αυτή αρχή από το δημαρχείο, εάν το κάνει νωρίτερα θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη)…

 5. Στα πλαίσια της συζήτησης του 9ου θέματος για την “Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων” και δαπάνη 250 ευρώ για τραπέζι σε στελέχη του κ. Κοπελούζου, αφού ο κ. Λαμπάκης υποσχέθηκε να διεκδικήσει 2-3 εκατομμύρια ως ανταποδοτικά από τον όμιλο Κοπελούζου (μετά από πιεστικά ερωτήματα του κ. Μιχαηλίδη), ο κ. Φωτιάδης κατηγόρησε το δήμαρχο για επιλεκτική οικολογική ευαισθησία, ο δήμαρχος ανταπέδωσε θυμίζοντας στον κ. Φωτιάδη την προεκλογική στάση του στο θέμα των χρυσωρυχείων για να εισπράξει την ατάκα: “Η προκλητικότητα του κ. Λαμπάκη, η οποία πηγάζει από την εξουσία του, να ξέρει ότι κάποια στιγμή θα του βγει σε κακό”. Για να δούμε αν θα βγει αληθινή η πρόβλεψη αυτή του κ. Φωτιάδη…
  Ο δε κ. Δευτεραίος κατηγόρησε το δήμαρχο που προχωρά στην επένδυση LNG και διαφώνησε κάθετα με την πληρωμή δωρεάν γεύματος στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (στο τοπικό τμήμα του οποίου προεδρεύει ο Γιώργος Κουκουράβας).
 6. Στο 24ο θέμα για τη χορήγηση παράτασης στο έργο του βιολογικού καθαρισμού Φερών, για άλλη μία φορά συζητήθηκε το θέμα των ευθυνών για την καθυστέρηση του δικτύου αποχέτευσης στις Φέρες και την ανάγκη υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης με τον εργολάβο, κ. Κούρτη, ύψους 685.000 ευρώ. Ο δήμαρχος και ο κ. Μυτιληνός (πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ) βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να επιτεθούν στο Γραφείο Επιτρόπου για τις καθυστερήσεις αναφέροντας όλα όσα έχουν κατ’ επανάληψη πει στα τοπικά ΜΜΕ (και έχω καυτηριάσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου). Θα προχωρήσω σε νέα αναλυτικότερη ανάρτηση για το θέμα (καθώς το ερευνώ εδώ και εβδομάδες), αποδεικνύοντας με ημερομηνίες, έγγραφα και συνεντεύξεις τις ευθύνες της διοίκησης Λαμπάκη και της Τεχνικής Υπηρεσίας για την εκτροπή του έργου αυτού και την μακρόχρονη καθυστέρησή του. Το ρίξιμο της ευθύνης σε προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι η εύκολη λύση για να αποφύγει κανείς να παραδεχθεί τις ευθύνες του ιδίου, των αντιδημάρχων του, των προϊσταμένων και των υπηρεσιών του δήμου… (στις επιθέσεις του δημάρχου στο γραφείο Επιτρόπου είχα απαντήσει σε παλιότερες αναρτήσεις μου – δείτε εδώ και εδώ)