πάμε μπροστά

Τετάρτη

29

Απρίλιος 2015

1

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 23/04/2015… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Ψηφίσματα

Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης του έκτακτου αυτού Δ.Σ.:

  • Λήψη απόφασης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά την «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». (Εισηγητής: κ. Δήμαρχος)

18:15

Ο κ. πρόεδρος εύχεται χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Γεώργιους και Γεωργίες.

Ο κ. δήμαρχος εισηγείται. Μιλά για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που παραβιάζουν το Σύνταγμα χωρίς, τα προηγούμενα χρόνια, να υπήρχε το έκτακτο του γεγονότος. Θυμίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρο που έπεσε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου με κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε το κόμμα του τη ΝΔ, τότε είχε ασκήσει κριτική για να τον μεμφθούν στελέχη της ΝΔ.

Το αποτέλεσμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι αρνητικό για τη δημοκρατία και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.


10ο Έκτακτο ΔΣ (για την ΠΝΠ μεταφοράς διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ) (23/4/2015 18:33)

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τους ΟΤΑ ως συνομιλητές και να τους έχει ενημερώσει. Καταλύεται η άνεση/δυνατότητα να ασκούν κοινωνική πολιτική με παρεμβάσεις. Η υποτίμηση και η απαξίωσή τους είναι τραγική.

Το άρθρο 102 του Συντάγματος παραβιάζεται. Η αναδρομικότητα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι πρωτοφανής, κανονικά θα ήθελε 3-4 μέρες για να αρχίσει να ισχύει.

Η κυβέρνηση δε σεβάστηκε το διάλογο, αιφνιδίασε και πήρε όλα τα χρήματα για να τα βάλουμε εμείς στην τράπεζα της Ελλάδας. Ο δήμος μας έχει περίπου 5 εκατ ευρώ. Ο κ. Μάρδας είπε ότι οι περιφέρειες δίνουν 2,5 δις ευρώ, οι υπόλοιποι φορείς άλλα 5,5 δισ. ευρώ, μαζεύουν γύρω στα 8,5 δισ. ευρώ. Οι φορείς θα μπορούν να παίρνουν ότι είναι αναγκαίο για κάθε 15νθημερο. Για παραπάνω θέλει αίτηση και εφόσον είναι κάτω από το 10% του συνόλου το παίρνεις πίσω άμεσα, αλλιώς σε κάποιες μέρες.

Δημιουργείται μια τραγική γραφειοκρατία αφού 1.500 φορείς θα βομβαρδίζουν το υπουργείο με αιτήματα. Τα χρήματα θα έχουν μετατραπεί σε ρέπος και οικονομολόγοι λένε ότι θα χάνουν το 10% της αξίας τους και θα επενδύονται σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς να είμαστε σίγουροι αν θα χάσουν την αξία τους.

Τα χρήματα μας είναι κατατεθειμένα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, αν φύγουν η τράπεζα κλονίζεται και κλείνει. Αύξηση της ανεργίας, χαμένες θέσεις εργασίας…

Δεν είναι καλά μαντάτα, σε αυτούς που λένε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι έξω από το λαό, πρέπει να συναινούν με την κυβέρνηση όταν κινδυνεύει η χώρα. Συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση, πρέπει όμως να συνομιλήσει με τους δήμους η κυβέρνηση, να πει για πόσο χρόνο θα γίνει αυτό, που θα πάει το αίμα του λαού και πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, πρέπει να δώσουμε λογαριασμό στους δημότες, ειδικά οι ΚΑΠ είναι ανταποδοτικά ποσά.

Η ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα, η ΠΕΔ ΑΜΘ με μια λευκή ψήφο αποφάσισαν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ παρά μόνο όταν η κυβέρνηση πείσει τους δήμους και πει για ποιο λόγο χρειάζονται τα χρήματα και που θα πάνε. Η απάντηση ήταν γενική και αόριστη, ότι έπεσαν έξω στον προϋπολογισμό των εισπράξεων.
Προτείνει, εν όψει της αναμονής και της υποβολής αιτήματος της ΚΕΔΕ να δει τον πρωθυπουργό για να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δώσει τα πάντα αν χρειαστεί, να μη δοθεί όμως τώρα ούτε ένα ευρώ εμμένοντας στις αποφάσεις ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.

Ο ίδιος είναι κατά του κλεισίματος των δήμων. Να γίνει 4ωρη στάση δουλεύοντας το προσωπικό του δήμου γράφοντας στο μέτωπο τους “απεργώ” όπως οι Γιαπωνέζοι.

18:35

Ερώτηση κ. Μιχαηλίδη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ ψήφισε λευκό για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Σήμερα η πρόσκληση ρωτά αν θα συμμορφωθεί ο δήμος στην απόφαση της κυβέρνησης, δε μιλάμε για ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Ο κ. δήμαρχος λέει ότι η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ λένε τα ίδια πράγματα, να μη μεταφερθούν δηλαδή χρήματα μέχρι να γίνουν δυο πράγματα.

10ο Έκτακτο ΔΣ (για την ΠΝΠ μεταφοράς διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ) (23/4/2015 18:33)

Τοποθέτηση κ. Φωτιάδη.

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι η ψήφιση των νόμων ανήκει στη Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να νομοθετεί η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) προκειμένου να προλάβει κάτι αναπόφευκτο, με τη προϋπόθεση έτος 30 ημερών να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, η οποία έχει πάλι τον τελικό λόγο. Καταρχήν και τυπικά είναι δυνατή η έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση θεωρούσε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν επείγουσες. Ατύχησε όμως εδώ, γιατί πρώτη φορά έχουμε αναδρομική ισχύ ΠΝΠ, έγινε για να μην υποστεί δίωξη για απιστία η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, η αναδρομική ισχύς της αναιρεί όμως εκ των πραγμάτων το θέμα του κατεπείγοντος. Είναι όντως επείγουσες οι καταστάσεις, στις 24/4 έτσι και αλλιώς θα ψηφιστεί νόμος στη Βουλή για αυτό το θέμα, δεν προέχει το επείγον λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα. Όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο χρειάζονται τα χρήματα, υπήρχε θέμα αφού προ ημερών ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε ότι του έλειπαν 400 εκατ ευρώ για να πληρωθεί μια δόση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε έχει και θα έχει οικονομικά προβλήματα, τώρα όμως για 15 μέρες θα έχουμε χρήματα, αλλιώς η χώρα μας δε θα συμφωνήσει με τους εταίρους …. Έχουμε υπουργό οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη που κατέχει τη θεωρία των παιγνίων (με διδακτορικό) επομένως το παιχνίδι παίζεται. Όλα τα χαρτιά είναι ανοικτά, όχι όπως στο πόκερ που τα έχουμε κλειστά. Οι ξένοι ξέρουν τι έχουμε και εμείς γνωρίζουμε τι χαρτιά έχουν οι Ευρωπαίοι. Καθένας αναλαμβάνει υπεύθυνη που του αναλογεί. Δε λύνεται το πρόβλημα αν πάρουν τα χρήματα όλων των φορέων του δημοσίου. Ο αναγκαστικός δανεισμός είναι στην ουσία δέσμευση των χρημάτων δια νόμου για να έχουμε στη διάθεση μας μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Μετά τις 15 μέρες το πρόβλημα θα είναι σε όλη την κοινωνία αφού το κράτος και μετά και τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, θα υπάρξει πρόβλημα. Οι δήμοι μετατρέπονται σε δανειστές του ελληνικού δημοσίου.

Είναι παντελώς αντίθετος με την ΠΝΠ που έρχεται να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, τόσο τραγική κατάσταση της οικονομίας δεν υπήρξε ποτέ. Ασφαλώς επηρεάζεται η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.

Η παράταξή του είναι παντελώς αντίθετη πολιτικά και με 10 υπογραφές καταγγέλλει αυτή την ΠΝΠ, δηλαδή υπερψηφίζει το πολιτικό σκέλος της απόφασης όπως την προτείνει ο κ. δήμαρχος. Όμως, δεν είναι υπέρ της ανυπακοής στους νόμους, συμφωνεί να αγωνιστούμε να τον αλλάξουμε, όμως κατά το Σύνταγμα και την εντολή του ελληνικού λαού η κυβέρνηση ψηφίζει τους νόμους. Ακόμα και η αντισυνταγματικότητα νόμων κρίνεται από το δικαστήριο, όχι από εμάς. Η απόφαση της Βουλής ήδη θα κάνει κανονικό νόμο την απόφαση της ΠΝΠ.

Προτείνει να στηριχτεί το πολιτικό σκέλος, όμως είναι αντίθετος στη λογική της μη εφαρμογής του νόμου. Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται προς το παρόν να μπουν τα χρήματα αφού βρέθηκαν όσα έλειπαν, άλλα είναι κατά της ανυπακοής, θέλει να σεβαστούμε τη δημοκρατία ακόμα και αν διαφωνούμε.

Στο ψήφισμα να καταγράφει ότι υπερψηφίζουν το πολιτικό σκέλος αλλά τα χρήματα να δοθούν εφόσον δεν πειστεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση.

18:52

Η κ. Δραμανίδου, της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέει ότι όσοι πίστεψαν ότι η ελπίδα έρχεται, τους λέμε ότι ήρθε και γράφεται με ήτα, βάζουν το λαό να πηδήξει το σκοινάκι των τροϊκο-θεσμών. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις σε ΕΕ, ΗΠΑ, κεφάλαιο.

Καταδικάζουν τη μεταφορά των χρημάτων, βάζει χέρι για να πληρώσει ο λαός τα χρέη που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο. Οι κυβερνήσεις φαλίρισαν τα ασφαλιστικά, τις συντάξεις, τις παροχές και τα επιδόματα. Θα έχουμε σύντομα μπροστά μας μεγάλα προβλήματα. Λείπουν πετρέλαια, καύσιμα, μπορεί να μείνουν απλήρωτες κοινωνικές δομές, πολιτιστικοί φορείς οι οποίοι θα χρειαστεί να κλείσουν η να ιδιωτικοποιηθούν οι κερδοφόροι φορείς.

Η κυβέρνηση μας κάλεσε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ ως πατριωτικό καθήκον. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα σε αυτή την πατρίδα, με τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο που μας μασάει χρόνια και τους χαρίζονται μεγάλα πρόστιμα. Η απόφαση για 500 εκατ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό (σ.σ. μιλά για τον εκσυχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που πρόσφατα αποφάσισε η κυβέρνηση) βρέθηκαν από το μάδημα των δήμων και των ταμείων.

Η πρόταση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό τι κρύβει; Αυταπάτες; Ψάχνουν περιτύλιγμα η δημιουργική ασάφεια για να δώσουν τα λεφτά; Είναι ξεκάθαρο.

Η αυτοτέλεια πώς μπορεί να υπάρξει όταν χάθηκε το 70% των πόρων των δήμων με τις πλάτες της ΚΕΔΕ; Διαφωνούν με την πράξη, οι δήμαρχοι δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα ευρώ, οι δήμαρχοι της λαϊκής συσπείρωσης σε όλη την Ελλάδα πήραν αυτή την απόφαση.

Να γίνει κανονική στάση εργασία, να μη γίνουμε γιαπωνέζοι και απεργούμε με περιβραχιόνιο βγάζοντας φωτογραφίες…

19:00

Ο κ. Μιχαηλίδης εύχεται χρόνια πολλά στους Γεώργιους και Γεωργίες.

Θυμίζει ότι οι δήμαρχοι έχουν μεγάλα ποσοστά εκλογής γιατί έχουν την ευκαιρία της δεύτερης Κυριακής εκλογών, κάτι που δε συμβαίνει στις βουλευτικές εκλογές.

Στην ΠΕΔ κλήθηκε το ΔΣ να ψηφίσει καθαρά και μόνο το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Σν πρώτη παράγραφο συμφωνούν όλοι, το αν ψηφίστηκαν και πόσες ΠΝΠ και αν πέρασαν απο τη Βουλή δεν έχει μεγάλη αξία τώρα, θυμίζει ότι το Δεκέμβριο ο κ. Λαμπάκης είχε αρνηθεί να κλείσουν οι δήμοι και τότε, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο κ. Μιχαηλίδης.

Οι δήμοι χάνουν την αυτοτέλεια τους τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Σήμερα έχουμε νέες δηλώσεις του κ. Πατούλη. Πριν γίνει η συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ, πολλοί βγήκαν επιθετικά και πολλοί μίλησαν για θορυβώδεις αντιδράσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα. Σιγά σιγά δημιουργείται αναδίπλωση.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ λέει στην παράγραφο 4 ότι καλεί τις δημοτικές αρχές μέχρι τις 7/5 να μην εφαρμόσουν το νόμο συμφωνεί με τον κ. Φωτιάδη ότι δεν πρέπει να μη δούμε την ιστορική στιγμή που ζούμε και την κοινή λογική.

Θα μπορούσε και ο ίδιος να συμφωνήσει με το ΚΚΕ και να γίνει ευρωσκεπτικιστής, πριν λίγο είχαμε μια εξέλιξη. Ο κ. Πατούλης ζητά χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την χρήση των κονδυλίων και να εξηγήσει ο πρωθυπουργός στους δημάρχους την κατάσταση και να πουν τότε το ναι στο να δοθούν τα χρήματα.

Για τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες ο κ. Πατούλης και η ΚΕΔΕ φαίνεται να κάνουν ένα βήμα συνεννόησης με την κυβέρνηση.

Ναι στο ψήφισμα πλην της παραγράφου 4, ρωτάει ο κ. Αγγλιάς;

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το ψήφισμα ως έχει, είναι αντίθετος στην ΠΝΠ, την ΠΝΠ την καταψηφίζει.

19:10

Ο κ. Τζανίδης λέει ότι η παράταξη του δεν συμμετέχει στα ψηφίσματα. Σήμερα θα συμμετάσχει γιατί είναι απόφαση και όχι ψήφισμα.

Έχουμε πέσει από το γκρεμό, βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Γίνεται ένας αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, το επόμενο βήμα θα είναι οι καταθέσεις των πολιτών και η αφαίμαξη των περιουσιών μας τα οποία απεύχεται.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή πρέπει να βάλουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό καθήκον από το τοπικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της Αργεντινής να συνορεύει με γείτονες, εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να κηρύξουμε χρεωκοπία αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα μένοντας εδώ και παλεύοντας. Τα νέα κόμματα και η κυβέρνηση με τις ίδιες νοοτροπίες και τον ίδιο κρατισμό συνεχίζει.

Κι εμείς πολλές φορές σε αυτό το ΔΣ επιμείναμε στον κρατισμό, ότι το κράτος πρέπει να κάνει τον επιχειρηματία, εμποδίσουμε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και όχι μόνο η κυβέρνηση. Ο λαός πολλές φορές παρασύρεται από πολιτικές ηγεσίες, η χώρα καταστρέφεται και την πληρώνουν 1-2 από όσους είναι μπροστά.

Η ΠΝΠ δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, είναι ένα εφεύρημα, είναι μια αποδοχή ότι η κυβέρνηση εδώ και 33 μέρες καθυστέρησε να λάβει αυτή την απόφαση και δεν είδε τον κίνδυνο, δεν αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες.

Δεν παροτρύνει κανέναν να παρανομήσει, θα υπερψηφίσει το ψήφισμα με τη σημείωση ότι δεν παροτρύνουμε κανέναν να παρανομήσει (!!!).

19:17

Ο κ. Γιαννόπουλος λέει ότι συμφωνεί με τη θέση “του δημάρχου μας” και υπερψηφίζει το ψήφισμα. Παρομοιάζει τη χώρα με τον Τιτανικό, εκεί οι επιβάτες χόρευαν γιατί δε γνώριζαν τι θα συμβεί μετά από μερικές ώρες, εμείς γνωρίζουμε ότι πάμε για το παγόβουνο.

Όπως ο καπετάνιος τότε νόμιζε ότι το πλοίο είναι αβύθιστο, έτσι και ο κ. Βαρουφάκης.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι ακόμα και στον Τιτανικό οι από κάτω ήταν κλειδωμένοι μέσα.

19:19

Ο κ. Ταρτανής λέει ότι όσο προχωράει η συζήτηση μπερδεύεται περισσότερο. Σύμφωνα με την ΠΝΠ η κυβέρνηση ζητά να κατατεθούν τα χρήματα που δεν είναι αναγκαία για το επόμενο 15νθημερο. Κατά την άποψη του δεν δημιουργείται ταμειακό πρόβλημα στους δήμους άμεσα. Μήπως θέλουν ρευστότητα για 15 μέρες για να χρησιμοποιηθούν ως ένα μέσο διαπραγμάτευσης;

Καπετάνιοι που βούλιαξαν το καράβι υπήρξαν πολλοί εδώ και 15 χρόνια, η ευθύνη είναι πολλών.

Ρωτά με τι επιτόκιο τοκίζονται τα χρήματα των δήμων σήμερα, αν είναι κάτω από 1% ενώ ο δήμος θα πάρει 2,5% στην ΤτΕ αν έχουν ποινικές η διοικητικές ευθύνες.

Ο κ. Γουμενίδης λέει ότι έχουμε κοντή μνήμη, πριν χρόνια έγινε κούρεμα σε επιμελητήρια και ιδιώτες. Μια μεταφορά χρημάτων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες όπως η συνεταιριστική μας, αλλά μετά πρέπει να ξεχάσουμε τη μεταφορά πίσω στους δήμους.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι η ΠΝΠ ούτε αν τα χρήματα θα πάνε στην ΤτΕ. Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς βγήκε χθες και δεν κατάλαβε τι έλεγε (παρά το ότι τον ψήφισε)… Το θέμα έπρεπε να έχει έρθει και για τη μείωση του 70% των προηγούμενων κυβερνήσεων, παράγουμε έργο με υποπολλαπλάσια χρήματα. Η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ υποχρεούται απέναντι στην κυβέρνηση που έχει ακόμα την ανοχή (τρώει ξύλο από όλες τις κυβερνήσεις & ακούμε πολλά πράγματα για ξεπούλημα περιουσίας που έχει γίνει στο παρελθόν), να πει η κυβέρνηση στα επίσημα όργανα αυτά που πρέπει και να ζητήσει την στήριξη και την ανοχή όλων μας. Αν πάρουν τα πάντα και έχει στερέψει το πηγάδι και έχουμε στερεί και πάμε για οικονομικό επεισόδιο τότε τα πράγματα αλλάζουν.

19:28

Ο κ. Μυτιληνός λέει ότι πρέπει να μιλούν και η συμπολίτευση. Οι πολίτες δεν έχουν κουράγιο για καμία αντίδραση, οι συνδικαλιστές ανήκουν στον ίδιο φορέα. Οι ιδιώτες δεν έχουν να βγάλουν την εβδομάδα το μήνα τους, όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους δήμους, δίνει συγχαρητήρια για την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, οι νόμοι όπως γίνονται ξεγίνονται. Το χρήμα είναι πλαστικό, όταν φύγουν τα χρήματα και τα ζητήσουμε πίσω τότε δε θα υπάρχουν. Θα χάσουμε όλοι τα λεφτά μας, θα χάσουμε την φερεγγυότητα μας, να ψηφίσουμε όλοι ομόφωνα και να αλλάξει ο νόμος.

Ο κ. Γκοτσίδης λέει ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των ταμειακών διαθεσίμων. Ακόμα και αυτή η διάφορα να υπάρχει στο επιτόκιο, είναι απαράδεκτη η μεταφορά αφού αυτό σημαίνει την κατάρρευση της συνεταιριστικής τράπεζας. Η πραγματική εξαθλίωση θα επέλθει με την μεταφορά των πόρων από τους ΟΤΑ, αφού κοινωνική πολιτική ασκούν οι δήμοι.

Ο κ. Φαλέκας λέει ότι οι μειώσεις που υπάρχουν στους δήμους έχουν μειώσεις και στα αναπτυξιακά των δήμων. Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ υπάρχει έλλειψη πόρων για ωρίμανση έργων προς ένταξη. Οι επιπτώσεις στους κατοίκους και στη μείωση της ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Ο κ. Παντελίδης λέει ότι όλα τα χρήματα που διακινούνται στους δήμους, το 90% και πλέον δίνεται από το κράτος. Να μη ξεχνάμε ότι η πολιτεία θα μπορούσε να μη μας δώσει καθόλου τους πόρους αυτούς. Μας τους δίνει και ζητά να τους μεταφέρουμε στην ΤτΕ.

Ο κ. Ρηγόπουλος λέει ότι το θέμα είναι άκρως πολιτικό. Στο θέμα της διαδικασίας είναι σε λανθασμένη βάση και ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δε θα έπρεπε να γίνει σε ΠΝΠ. Στην ουσία βιώνουμε μια πολύ σοβαρή περίοδο. Στα χρόνια της αθωότητας τα αποθεματικά των ταμείων κουρεύτηκαν στο μισό, χάθηκαν στο χρηματιστήριο, σε δομημένα ομόλογα, αυτά εν πολλοίς πέρασαν έτσι αβρόχοις ποσί. Σήμερα γίνεται μια διαπραγμάτευση, πρέπει να τη στηρίξουμε ανεξάρτητα από πολιτικές κομματικές θέσεις. Δε θα έχουμε ισχυρούς δήμους σε ανίσχυρο κράτος. Τάσσεται ξεκάθαρα κατά, να μείνουμε μπροστά στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Αραμπατζής συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Ρηγόπουλο.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η ΠΝΠ ζητά να κρατήσουμε αποθεματικό για 15 μέρες και δε μας λέει ποτέ τελειώνει αυτό. Οι περισσότεροι δήμοι πήραν ήδη αυτή την απόφαση. Οι καταθέσεις του δήμου αρχίζουν από 1,9%, 2,1% και 2,3 % στη Συνεταιριστική Τράπεζα. Οι θεσμοί και η τρόικα γνωρίζουν τις καταθέσεις των δήμων.

Η κυβέρνηση θυμίζει τον παίκτη που πάει να ρεφάρει απέναντι σε δυνατό παίκτη όπως το καζίνο αλλά χάνει το σπίτι ακόμα και την κυβέρνηση. Οι κύριοι αυτοί (Βαρουφάκης) παίζουν με το κεφάλι όλων ημών.

Εξαθλιώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Η πολιτική ανδρεία, που βρίσκεται; Όταν μας οδηγεί κάποιος στο γκρεμό δεν πρέπει να αντιδράσουμε; Δε φοβάται τις ευθύνες που πιθανά έχει λαμβάνοντας αυτή την απόφαση. Αν δε μας πουν τι θέλουν μπορεί να θέλουν να κάνουν μια περήφανη πολιτική σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Διαχειριζόμαστε τον πόνο των ανθρώπων και πρέπει να αντιδράσουμε.

Θα υπηρετήσει το λαό της πολης που ορκίστηκε να υπηρετήσει, αν δεν το κάνει δε θα έρθει κανείς προμηθευτής να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς του δήμου και ο κάθε δήμος θα είναι έρμαιο της κυβέρνησης.

19:50

Προχωρούμε στην ψηφοφορία.

Καταψηφίζουν τα ψηφίσματα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ και να μη δοθούν χρήματα μέχρι 7/5 οι κ.κ Αραμπατζής, Ρηγόπουλος, Φωτιάδης, Γουμενίδης, Θυμιανίδης, λευκό ο κ. Μιχαηλίδης, παρών ο κ. Ταρτανής.

Υπερψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Δηλώσεις κ. Φωτιάδη μετά το πέρας της συνεδρίασης, το μικρόφωνο (λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης) ο φίλος Δημήτρης Τασμαλής :-)

Δηλώσεις κ. Φωτιάδη μετά το πέρας της συνεδρίασης, το μικρόφωνο κρατά (λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης) ο φίλος Δημήτρης Τασμαλής :-)

=========================

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, σύμφωνα με την παραπάνω ανάρτηση στο Διαύγεια:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ (σ.σ. μήπως ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε τα κείμενα με το Π.Ε. Έβρου;)
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, κατά τη συνεδρίαση της 23ης Απριλίου 2015, συζήτησε το θέμα και αποφάσισε την έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με την Δέσμευση των Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης , με το οποίο:

« Υιοθετούμε τα ψηφίσματα της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ιδιαίτερα:

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφαση της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Κρίνουμε μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της, ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Να μην εφαρμόσουμε όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών μας, καθώς και η δυνατότητα να
ανταποκριθούμε στη στοιχειώδη λειτουργία μας. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει χρονικό πλαίσιο δέσμευσης ταμειακών διαθεσίμων και με διάλογο πείσει περί της ορθής για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας χρησιμοποίησης τους, θα επανέλθουμε για επανεξέταση του θέματος γιατί προέχει το συμφέρον της χώρας.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

Καταλήγουμε διαμαρτυρόμενοι με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12:00- 15:00 ΟΜΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ γιατί η συγκυρία δημιουργεί την ανάγκη να μην απολέσουμε τον ελαχιστότατο χρόνο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγγλίας Θεόδωρος

=========================

Α.ΦΩΤΙΑΔΗΣ 24-04-15 by Maximum Maximumfm on Mixcloud

1 Σχόλιο

  1. CHRISTOS KATSANTOURAS